فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 76 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 76 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میرعلی سیدنقوی، مریم کاهه* صفحات 1-28
    تقلیدپذیری و به کارگیری فناوری و ایده های جوامع دیگر بدون ایجاد و خلق اندیشه های نوین و ارائه مدل هایی متناسب با شرایط بومی کشور تنها وابستگی علمی، فرهنگی و اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. در حقیقت خلاقیت تابعی از عوامل فردی و اجتماعی می باشد. این مقاله به طور تجربی رهبری اصیل را با چهار بعد خودآگاهی، پردازش متعادل، شفافیت روابط و جنبه های اخلاقی به عنوان یک الگوی رفتاری مناسب جهت بهبود اشتیاق به کار کارکنان و شکوفایی خلاقیت در سازمان معرفی می کند. روش به کار رفته در تحقیق این مقاله، توصیفی – همبستگی است و داده های آن به کمک نمونه گیری خوشه ایتصادفی از نمونه ای متشکل از 176 نفر (مدیران، کارشناسان و کارگران) جمع آوری شده است. در این تحقیق ازروش های ضریب همبستگی پیرسون و مدل ساختاری و همچنین تحلیل عاملی اکتشافی برای متغیر خلاقیت و اشتیاق به کار و تحلیل عاملی تائیدی برای متغیر رهبری اصیل استفاده شده است که توسط نرم افزارهای SPSS18 وLissrel8.5 مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاکی از آن است متغیر میانجی اشتیاق به کار، اثر نسبتا کاملی در رابطه بین رهبری اصیل و خلاقیت دارد و رهبری اصیل با تاثیر گذاری بر روی اشتیاق به کار کارکنان، می تواند نقش بسزایی در بهبود خلاقیت داشته باشد.
    کلیدواژگان: خودآگاهی، پردازش متعادل، شفافیت روابط، جنبه های اخلاقی، رهبری اصیل، اشتیاق به کار، خلاقیت
  • عبدالرضا میری، محمد داورزنی*، اسماعیل سبزیکاران صفحات 29-57

    کارآفرینی به عنوان یکی از مهمترین پایه های توسعه ی پایدار جوامع می باشد، به گونه ای که در دهه های اخیر به یکی از راهبردهای توسعه ی ملی کشورها مبدل شده است. در کشور ما نیز سیاست گذاران به اهمیت این فرآیند پی برده و درصدد ایجاد بسترهای مناسب شکل گیری برای آن هستند. از جمله بسترهای اصلی این مهم، توجه به زمینه های فرهنگی و اجتماعی خاص آن می باشد. سرمایه گذاری در این زمینه ها علاوه بر اثرات مثبت، نتایج بلند مدت و ماندگاری به همراه دارد. هدف این پژوهش بررسی نقش زمینه های اجتماعی بر گرایش کارآفرینانه در میان مدیران کسب و کارهای کوچک صورت پذیرفته است.
    در این پژوهش کاربردی که به شیوه توصیفی - پیمایشی اجرا شده است، تلاش شده تا به کمک ابزار محقق ساخته، اطلاعات مرتبط با این زمینه ها، از آراء و نظرات مدیران کسب و کارهای کوچک شهرک های صنعتی تهران جمع آوری گردد. در نهایت این داده های به کمک تکنیک های ضریب رگرسیون و تحلیل مسیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل علاوه بر تایید ارتباط «تجربه گرایی» و «جبرگرایی» با «گرایش کارآفرینانه» افراد، میزان آن را در جامعه آماری قوی ارزیابی نموده است. همچنین میزان ارتباط بین «آموزش» و «گرایش کارآفرینانه» افراد ضعیف قلمداد شد که این نتایج ناشی از ضعف در نوع آموزش های افراد (عدم توجه به آموزش منجر به ریسک پذیری)، می باشد. در نهایت نیز راهکارهای لازم در خصوص بهره گیری از این زیرساخت های اجتماعی در توسعه و ارتقاء «گرایش کارآفرینانه» افراد ارائه شده است.

    کلیدواژگان: گرایش به کارآفرینی، آموزش، تجربیات قبلی، جبرگرایی
  • سیدعباس موسوی، سیدیعقوب حسینی، لیلا امیری * صفحات 59-80

    در سال های اخیر رفتار شهروندی مشتریان در حوزه بازاریابی کانون توجهات زیادی بوده است. این امکان وجود دارد که مشتریان در مجموعه ای از رفتارهای شهروندی درگیر شوند که همانند کارکنان، سازمان را در یک جهت خاص هدایت می کنند. رفتار شهروندی مشتریان متاثر از عوامل مختلفی می باشد. با توجه به نقش و اهمیت مشتری در بقای سازمان، مدیران ضرورتا نیازمند درک اهمیت این عوامل در بین مشتریان می باشند. پس از مرور و بازبینی پژوهش های پیشین و ساخت مدل مفهومی، پرسشنامه ای تهیه و در اختیار مشتریان بانک شهر شیراز قرار گرفت و در نهایت داده های گردآوری شده از 503 پرسشنامه با کمک روش معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش، مدل مفهومی ارائه شده را تایید نمود و نشان داد که محیط فیزیکی سازمان تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار شهروندی مشتریان دارد. به علاوه اعتبار سازمان تاثیر مثبت و معنی داری بر رضایت، وفاداری و تعهد مشتریان دارد. از طرفی رضایت، وفاداری و تعهد مشتریان تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتارهای شهروندی از سوی آن ها دارد. عدالت درک شده بر تعهد و اعتماد مشتریان و همچنین اعتماد مشتریان بر رفتار شهروندی تاثیر مثبت و معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی مشتریان، عدالت درک شده، رضایت، اعتبار سازمان، وفاداری، اعتماد و تعهد
  • علی صفری، فائزه رادی صفحات 81-116
    هدف از نگارش این مقاله بررسی تاثیر بازاریابی داخلی بر کیفیت خدمات با در نظر گرفتن نقش میانجی رفتار های شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی می باشد.جامعه آماری مورد بررسی مدیران، معاونین و کارکنان بانک سپه شهر اصفهان بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردیده و به صورت طبقه ای متناسب با حجم توزیع شده است. از روش میدانی برای جمع آوری داده ها استفاده و روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد.ابزار گردآوری داده ها چهار پرسشنامه استاندارد بوده که به تعداد 259 عدد توزیع و205 عدد آن برگشت شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. همچنین نرم افزار مورد استفاده جهت تحلیل داده ها AMOS18 می باشد. فرضیه های این پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت و نتایج حاصل از آن نشان داد که بازاریابی داخلی بر کیفیت خدمات تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین بازاریابی داخلی بر تعهد سازمانی و تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی دارای تاثیر مثبت و معنادار می باشد. علاوه براین تاثیر رفتار شهروندی سازمانی بر کیفیت خدمات مثبت و معنادار است. همچنین الگوی تاثیرگذاری بازاریابی داخلی، تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی بر کیفیت خدمات و سایر شاخص های مربوطه دارای برازش مناسب و قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، تعهد سازمانی، رفتارشهروندی سازمانی، کیفیت خدمات، بانک سپه
  • رضا سپهوند صفحات 117-140
    یکی از مهم ترین چالش های پیش روی صاحب نظران حوزه منابع انسانی اثبات نقش این منابع در ارزش آفرینی سازمان است. با ظهور سازمان های دانشی در اقتصاد دانش بنیان، سهم سرمایه انسانی در ارزش آفرینی سازمان از سرمایه های فیزیکی و ساختاری سبقت گرفته و سرمایه گذاری های سنگین در نیروی انسانی برای تبدیل کردن آنها به عامل اصلی مزیت رقابتی را توجیه پذیر کرده است.
    هدف
    این پژوهش به دنبال بررسی نقش سرمایه گذاری سازمان بر بر ارزش آفرینی منابع انسانی با نقش میانجی سرمایه های انسانی در شرکتهای دانش بنیان فعال در سطح شهر تهران است.
    روش
    داده های پژوهش از طریق پرسشنامه از 100 مدیر عامل شرکتهای فعال در حوزه های خدمات مالی، خدمات حرفه ای بازاریابی و صادرات، خدمات مشاوره ای مدیریت و فن آوری اطلاعات جمع آوری گردید. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت هدفمند بوده است. برای آزمون روایی پرسشنامه از نظرات اساتید ومتخصصان وبرای سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. بعد از جمع آوری اطلاعات برای سنجش فرضیه های تحقیق ازمدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos18 استفاده گردید. در این پژوهش برای نشان دادن سرمایه گذاری سازمان در منابع انسانی از دو رویکرد جذب استعدادهای بیرونی و پرورش استعدادهای درونی و برای بررسی سرمایه انسانی در سطح سازمان از چهار معیار تعداد سرمایه انسانی، تناسب سرمایه انسانی با سازمان، مکمل بودن سرمایه انسانی و منحصر به فرد بودن سرمایه های انسانی استفاده شده است. نتایج پژوهش در سطح اطمینان 95% نشان دهنده آن است که سرمایه گذاری هوشمند سازمان در منابع انسانی خود، تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش آفرینی سرمایه انسانی دارد. همچنین نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت سرمایه های انسانی به عنوان متغیر میانجی در تاثیر روش های سرمایه گذاری سازمان بر ارزش آفرینی منابع انسانی در سطح اطمینان 95% بود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری در منابع انسانی، سرمایه انسانی، ارزش آفرینی سازمان، شرکتهای دانش بنیان
  • تورج حسن زاده ثمرین، سپیده سفیدکار صفحات 141-155
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین فضیلت سازمانی و رفتار شهروندی کارکنان مناطق شهرداری شهر رشت است. روش تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب روش، تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی است که با به کارگیری ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. مدیران و کارشناسان شهرداری های شهر رشت (257 نفر) به عنوان جامعه آماری انتخاب و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه نیز برابر با 154 نفر تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده و داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS و آزمون رگرسیون خطی ساده و چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی دار (ضریب همبستگی 3/60) بین فضیلت سازمانی و رفتار شهروندی کارکنان مناطق شهرداری رشت بود، همچنین در بررسی ابعاد فضیلت سازمانی با رفتار شهروندی نیز مشاهده گردید خوش بینی (1/17)، شفقت (5/20)، صداقت (9/27)، و بخشش (4/14) درصد می تواند رفتار شهروندی سازمانی کارکنان مناطق شهرداری رشت را تبیین کند.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی، خوش بینی، اعتماد، مناطق شهرداری رشت
  • غلامعلی طبرسا، منصوره معینی کربکندی صفحات 157-186
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مدیریت تصویرپردازی و فرسودگی شغلی صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی از گروه پژوهش های توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارشناسان شاغل در شهرداری منطقه 6 تهران به تعداد 250 نفر است که تعداد نمونه آماری به دست آمده 100 نفر می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مدیریت تصویرپردازی ارائه شده توسط بولینو و ترنلی و پرسشنامه فرسودگی شغلی ارائه شده توسط مسلش است. به منظور تحلیل داده ها نیز از آزمون های فریدمن، آزمون میانگین یک جامعه آماری و آزمون های میانگین دو جامعه و تحلیل واریانس و آزمون همبستگی پبرسون به وسیله نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که براساس نتایج آزمون همبستگی پیرسون میان مولفه های خود ارتقائی، نمونه جلوه دادن خود و حامی سازی و فرسودگی شغلی ارتباط دو به دو معکوس و معناداری وجود دارد. اما بین سایر مولفه ها رابطه معناداری پیدا نشد. همچنین بین نمره کلی مدیریت تصویرپردازی و فرسودگی شغلی ارتباط (0.492-) و معنادار وجود دارد. به عبارت دیگر فرضیه اصلی تحقیق تائید می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت تصویرپردازی، ابعاد مدیریت تصویرپردازی، فرسودگی شغلی
|
  • Mirali Sednaghavi, Maryam Kaheh* Pages 1-28
    Immutability and application of other societies’ technology and ideas without generation of novel ideas and models corresponding to the country’s local conditions will only lead to scientific، cultural and economic dependency. In fact، creativity performance is a function of individual and implicit social factors، and one of the most relevant implicit factors is leadership. In this research، authentic leadership with four dimensions as self-awareness، balanced processing، relational transparency، and internal moral perspective is empirically introduced as a key behavioral model for improvement of employees’ enthusiasm for working and subsequently creativity performance boom in organization. Present research is a field study of descriptive-correlation type and the data of which is gathered using a questionnaire distributed in a sample of 176 managers، experts and workers selected by random cluster sampling method. The data were analyzed using correlation and regression tests including Pearson Correlation Coefficient، Structural Model and Factorial Analysis by aid of SPSS and LISREL. The results indicate that the mediating variable employees’ enthusiasm exercises a relatively full impact on the relationship of authentic leadership with creativity، and authentic leadership by influencing the employees’ enthusiasm for working can play a significant role in promotion of creativity.
    Keywords: self, awareness, balanced processing, relational transparency, Internal moral perspective, authentic leadership, Employee's enthusiasm, creativity performance
  • Abdolreza Miri, Mohammad Davarzani, Esmaeil Sabzikaran Pages 29-57

    Entrepreneurship as one of the main pillars of sustainable development Communities is، So that in recent decades has become one of national development strategies. In our country، the policy makers of the importance of that process and seek to create an appropriate context for its formation. The context of this matter، according to its specific social and cultural contexts. Investment in these areas، in addition to the positive effects، the long-term survival has. This paper examines the role of social and cultural context on entrepreneurial orientation among managers of Small and medium-sized enterprises (SME) businesses has been done. In This Paper، That has been done by Practical Vision، by Using a Descriptive Method، Attempts to help self-made instruments، Information related to these areas، from opinions and viewpoints of small and medium-sized enterprises (SME) businesses Industrial Parks Tehran is collected. Finally، these data help regression and path analysis techniques were analyzed. The results also confirm the association «Previous experience» and «Determinism» and the «Entrepreneurial Orientation» people، this results of the statistical community has a strong evaluation. Also، the relationship between «Education» and «Entrepreneurial Orientation” was considered weak، which these results are due to lack of education of persons (lack of attention to training leads to risk-taking)، is. Finally، guidelines for the use of the social infrastructure in the development of an»Entrepreneurial Orientation«those presented.

  • Seyed Abbas Mousavi, Seyed Yaghoub Hoseini, Leila Amiri Pages 59-80

    In recent years, much attention has been paid on customer citizenship behavior in the field of marketing. It is possible for customers to engage in a complex citizenship behaviors like those of employees to lead the organization in a particular direction. Customer citizenship behavior is influenced by many different factors. Considering the role and importance of customers for organizations’ survival, it is necessary for managers to understand the importance and position of those factors among customers. Based on reviewing previous studies, a conceptual model made, then, a set of questionnaire prepared and distributed among City Bank customers. The data collected from 503respondents analyzed by utilizing structural equation modeling. Results of this study confirmed the conceptual model presented and showed that the physical environment of the organization had a positive and significant Influence on customer citizenship behavior. In addition, the corporate reputation had positive and significant Influence on satisfaction, loyalty and commitment of customers. Also satisfaction, loyalty and commitment of customers had a positive and significant Influence on customer citizenship behaviors. Customer justice perception had no positive and significant effect on commitment and trust also; customer trust had no positive and significant effect on customer citizenship behavior.

    Keywords: customer citizenship behaviors, satisfaction, loyalty, corporate reputation, commitment, trust
  • Ali Safari, Faezeh Radi Pages 81-116
    The present article aims to investigate the effect of internal marketing on the Quality of Services، with a view to the intermediary roles of organizational citizenship behaviors and organizational commitment. The statistical population consisted of managers and assistants of Sepah bank in the City of Isfahan. The sample size was derived from Cochran formula، and the data collection instrument was distributed in a stratified method and in accordance with the size of the sample. In order to gather information a field research method were used. Kind of research method is descriptive-surveyed of field branch. This data collective instrument consisted of four standard questionnaires and 259 copies of which were distributed. Out of this number 205 were returned and analyzed. In order to process data، AMOS18 software was used.. Research hypotheses were tested via structural equations modeling (SEM). The results showed the positive and meaningful effect of internal marketing on the quality of services. Also، internal marketing has positive and meaningfully effect on the organizational commitment and organizational commitment on organizational citizenship behavior. Moreoverorganizational citizenship behavior has positive and meaningfully effect on the Quality of Services. Also، the model of organizational citizenship behavior، organizational commitment، as well as internal marketing effectiveness on the quality of services is adequate and acceptable and other related indexes possessed of likelihood.
    Keywords: Internal Marketing, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, Quality of Service, Sepah Bank
  • Reza Sepahvand Pages 117-140
    One of the most important challenges facing the human resources domain experts proved the role of these resources in the value of organization. With the advent of knowledge organizations in the Knowledge based economy، the contribution of human capital in the value of organization overtaken of physical capital and structural and heavy investment in human resources for convert them to the main factor Competitive advantage is justified. The goal: The research aims to identify the impact of the investment Organization in convert human resources to human capital value of companies active in the knowledge base in the city of Tehran.
    Method
    Data via the questionnaires were collected of 100 managers the active companies in the area Financial Services، Professional Services Marketing and Export، Management Consulting Services and information technology. Sampling in this study has been purposeful. To test the validity of questionnaires was used of teachers’ comments and to test of the Measurement reliability questioners of Cronbach''s alpha coefficient. After collecting information used of modeling structural equation and software Amos18 for measurement research hypotheses. in this study used of two absorption approaches external talent and training Internal talent to show Investment Organization in human resources and to check Human Capital In the organization used of 4 Criterion، count human capital، fit human capital with organization، Complementarities of human capital and uniqueness of human capitals. Results of research at Confidence level 95% show that intelligent Investment In its human resources، a significant impact on the value of human capital.
  • Tooraj Hassanzadeh Samarin, Sepideh Sefidkar Pages 141-155
    The aim of this study was evaluating the relationship between Organizational Virtuousness and Organizational Citizenship Behavior of Rasht Municipalities’ employees. The research method in terms of purpose applied and in terms of method was descriptive research and correlation type، and required data have been collected using questionnaires and survey method. Rasht Municipalities’ Managers and experts (257 people) were selected as the target population and the sample size was set equal to 154 by using Cochran''s formula. The gathered Questionnaires and data were analyzed by SPSS Software through simple linear and multiple regression tests. The results showed that there was a positive significant relationship (correlation coefficient 60. 3) between organizational virtue and citizenship behavior of employees of municipality districts of Rasht. Moreover، investigating aspects of organizational virtue with citizenship behavior showed that optimism (17. 1)، compassion (20. 5)، honesty (27. 9)، and generosity (14. 4) could explain organizational citizenship behavior of municipality districts of Rasht.
    Keywords: Organizational Virtuousness, Organizational Citizenship Behavior, Optimism, trust
  • Gholamali Tabarsa, Mansooreh Moeini Korbekandi Pages 157-186
    The present study was conducted to investigate the relationship between impression management and job burnout. The study in terms of purpose is practical and in terms of methods of data collection is survey from group of descriptive researches. The statistical population is of all experts employed at The municipality of region 6 of Tehran 250 persons، the number of sample is 100 patients. The tool of data collection is questionnaire of impression management is provided by Bolino and Turnley and questionnaire of job burnout is provided by Maslach. To analyze the data، is used the Friedman test، the test of a population mean and tests of Two sample and analysis of variance and correlation test of Pearson by SPSS software. Research findings showed that according to results of The Pearson correlation test there is a significant negative correlation between components self promotion، exemplification and supplication and job burnout. but، a significant relationship was found between the other components. Also، there is the between total score impression management and job burnout relationship (-0. 492) and significant. In other words، The main hypothese of this study is confirmed
    Keywords: impression management, dimensions of impression management, job burnout