فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 88 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 88 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین صبحیه، محمد اقدسی، مهدی شامی زنجانی، حمید حکمیان صفحات 1-24
    پروژه ها بستر بسیار مستعدی برای یادگیری هستند ولی به دلیل موقت بودن پروژه ها یادگیری در سازمان های پروژه محور رسوب نمی کند. پیش ازاین در حوزه سازمان های عملیاتی مدل هایی برای شکل دهی مفهوم سازمان یادگیرنده ارائه شده ولی این مدل ها به دلیل چالش های خاصی که در سازمان های پروژه محور حاکم است نمی توانند در یکپارچه نمودن یادگیری در این نوع سازمان ها کاربردی باشند. در این مقاله با بررسی ادبیات و شناسایی 4 محور اصلی مرتبط با یادگیری در سازمان های پروژه محور، مدلی اولیه برای سازمان یادگیرنده پروژه محور توسعه می یابد. از طریق پژوهش کیفی در دو سازمان پروژه محور صنعت نفت و گاز، کارآیی مدل اولیه بررسی و پس از اصلاحات، مدل نهایی پژوهش ارائه شده است. داده ها از خلال مصاحبه با 20 نفر از متصدیان پروژه در سازمان های پروژه محور و تحلیل و کدگذاری 615 عبارت به دست آمده است. با توجه به این که بهره گیری از نگاه کیفی در حوزه سازمان یادگیرنده کمتر مورد توجه بوده و تاکنون مطالعه ای که به سازمان یادگیرنده پروژه محور پرداخته باشد مشاهده نشده، تحقیق حاضر به عنوان یک مطالعه نوآورانه مطرح است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، درس آموخته ها، یادگیری، سازمان پروژه محور، سازمان یادگیرنده پروژه محور
  • سید یعقوب حسینی، مانی آرمان، زهرا محمدی زاده صفحات 25-50
    امروزه سازمان ها برای نیل به اهداف خود به دنبال استقرار سیستم هایی هستند تا فضای مساعد برای افزایش بهره وری را تضمین کنند. یکی از راه های افزایش بهره وری انتخاب کارکنان شایسته است. کانون ارزیابی و توسعه ازجمله روش هایی است که با هدف انتخاب، ارتقا و آموزش افراد، مورد استفاده قرار می گیرد. ارزیابی عملکرد کارکنان نیز جهت بررسی رفتارها و قابلیت های آنان و رشد و شکوفایی آن ها برای رسیدن به اهداف سازمان می باشد. هدف پژوهش حاضر این است که نشان دهد داده های مبتنی بر نتایج کانون ارزیابی (وضعیت شایستگی کارکنان) تا چه حد با نمره های عملکرد کارکنان ارتباط معناداری را نشان می دهد. به این منظور شرکت کنندگان در کانون ارزیابی یک بار بر اساس داده های کانون ارزیابی و یک بار بر اساس ارزیابی عملکرد 360 درجه خوشه بندی شدند و سپس همبستگی میان آن ها مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از نقشه های خودسازمانده برای بخش بندی افراد استفاده شده و داده ها توسط نرم افزار Viscovery Profiler نسخه 5 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمون توافقی کای دو ، بخش های حاصل از خوشه بندی انجام شده با دو روش، ارتباطی را با یکدیگر نشان نمی دهند اما بر اساس آزمون ضریب همبستگی، رابطه میان افراد انتخاب شده در کانون ارزیابی برای توسعه و ارزیابی عملکرد آن ها رابطه معنادار و مثبتی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی 360 درجه، بخش بندی کارکنان، کانون ارزیابی، نقشه های خودسازمانده
  • سیدعلی اکبر افجه، وجه الله قربانی زاده، الهام حیدری صفحات 51-74
    پژوهش حاضر با هدف کشف عوامل محیطی موثر بر ادراک نمایندگان در فرایند تصویب قوانین انجام گرفت. روش استفاده شده در این تحقیق، نظریه داده بنیاد است. نمونه گیری با استفاده از منطق نمونه گیری نظری و روش قضاوتی هدفمند انجام گرفت و تا حصول اشباع نظری دنبال شد. مجموعا با 16 نفر از نمایندگان مجلس مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد و اسناد مکتوبی همچون مشروح مذاکرات نیز مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. تحلیل داده ها در فرایند کدگذاری منجر به ظهور 53 کد و 9 مفهوم انتزاعی شد که یک مقوله محوری و دو مقوله اصلی را تشکیل دادند. این مقولات در فرایند کدگذاری انتخابی به یکدیگر مرتبط شدند و در نهایت 2 قضیه اصلی و 6 زیرقضیه بدست آمد. تحلیل داده ها، مبین آن است که عوامل محیطی موثر بر ادراک نمایندگان از دو مقوله اصلی عوامل محیط خارجی و عوامل محیط داخلی تشکیل شده است. عوامل محیط خارجی متشکل از 4 مفهوم فشارهای سیاسی- حقوقی، فشارهای اقتصادی، فشارهای اجتماعی- فرهنگی و فشارهای فناورانه می باشد. عوامل محیطی داخلی از دو مفهوم ساختار و رویه های داخلی سازمان و فرهنگ حاکم بر سازمان تشکیل شده است. ادراک نیز مقوله محوری پژوهش قلمداد شد که خود از دو زیرمقوله شناخت مستقیم و شناخت غیرمستقیم وسه مفهوم معناسازی، معنابخشی و معناشکنی تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: ادراک، عوامل محیطی خارجی، عوامل محیطی داخلی، روش نظریه داده بنیاد
  • جهانیار بامداد صوفی صفحات 75-101
    تبارشناسی مجموعه ای از تکنیک های تاریخی مورد استفاده در فلسفه است که برای اولین بار توسط فردریش نیچه، فیلسوف آلمانی و پس از او توسط میشل فوکو، فیلسوف پست- مدرن فرانسوی در مطالعاتشان به عنوان اصلی ترین روش تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله کوشش شده است تا از رویکرد تبارشناسانه به منظور ریشه یابی مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی و روش شناختی علوم مدرن در عصر رنسانس استفاده شود تا بتوان نه تنها گفتمان جدیدی را در ارتباط با سنخ شناسی روش های تحقیق در علوم انسانی ارائه نمود، بلکه به ریشه یابی بنیان های روش شناختی علوم انسانی در مسیر تمدن اسلامی-ایرانی نیز، هرچند به صورت اجمالی، پرداخت. نظریه ای که در مقاله ی حاضر مطرح می شود بیان می کند که روش های علمی ظهور یافته در عصر رنسانس از دیر باز مورد استفاده ی محققین و علمای ایرانی-اسلامی قرار می گرفتند. مطالعات تبارشناسانه به ما نشان می دهد که خاستگاه بسیاری از روش های متداول علمی در علوم انسانی که در علوم مدرن مورد استفاده پژوهشگران قرار می گیرند به قرن ها قبل در مسیر تمدن ایرانی-اسلامی بر میگردد.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، تمدن ایرانی، اسلامی، روش شناسی تحقیق
  • علی شائمی برزکی، مسعود کیان پور، فاطمه شاکری صفحات 103-141
    هدف این پژوهش، کاوش در فرآیند درون فردی مشارکت کارکنان در تسهیم دانش می باشد. در این تحقیق روش پژوهش ترکیبی استفاده شد. در ابتدا داده ها از طریق مصاحبه های عمیق با تعداد 30 نفر از مدیران ارشد، میانی و کارمندان یکی از سازمان های دولتی و سازمان های خصوصی وابسته به آن که در صنعت برق استان یزد فعال اند، به دست آمد و از طریق کدگذاری باز و محوری، یافته ها در قالب مدل نظری تدوین شد. سپس بر اساس نتایج حاصله از کدگذاری، پرسشنامه تهیه و در اختیار 248 نفر از اعضای سازمان های مذکور قرار گرفت. داده های به دست آمده از 164 پرسشنامه برگشتی جهت آزمون فرضیات تحقیق از طریق آزمون مدل سازی معادلات ساختاری و نیز پایایی و روایی مدل با استفاده از نرم افزار SMART PLS استفاده شد. یافته ها حاکی از روایی و پایایی مدل بوده و محاسبه شاخص های برازش نیز انطباق چارچوب مفهومی با واقعیت را تائید کرد. بر اساس یافته ها نشان داده شد که نگرش مثبت فرد در مورد تسهیم دانش، باورهای کلی فرد، امیال و علاقه ها و روحیات فرد، شخصیت، مشخصات ژنتیکی، خانوادگی و تحصیلی، رفتار گیرنده دانش در ایجاد حس خوب موثر است و منجر به میل به تسهیم دانش می گردد. از طریق آزمون رگرسیون، نقش مداخله گرایانه واحد سازمانی، مکان سازمان، نوع کار و زمان تسهیم دانش در ایجاد میل به تسهیم دانش نیز مورد تائید واقع شد. به طور کلی در این مطالعه با رویکردی اکتشافی ترکیبی، مشخص شد که عوامل درون فردی در میل به تسهیم دانش موثر بوده و لذا سازمان می تواند با تقویت این عوامل، مشارکت در تسهیم دانش را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، مشارکت، صنعت برق، یزد
  • حسین دامغانیان، عباسعلی رستگار، محمد یزدانی زیارت صفحات 143-174
    هدف این پژوهش بررسی شایستگی های ارتباطی بین فردی در سازمان و نیز شناسایی ابعاد و تعیین نحوه تعامل بین آنهاست. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توسعه ای و شامل دو بخش تحلیلی و کمی و استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری است. جامعه آماری آن در بخش تحلیلی جمعی از خبرگان دانشگاهی و در بخش کمی تمام کارکنان دستگاه های اجرایی استان خراسان شمالی می باشند که از طریق نمونه گیری گلوله برفی 17 نفر از جامعه اول و از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای 373 نفر از جامعه دوم به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش تحلیلی جدول ماتریسی محقق ساخته و در بخش کمی پرسش نامه های استاندارد هستند که پس از تعیین روایی و پایایی در بین نمونه آماری توزیع شدند. نتایج پژوهش نشان داد ابعاد مهم شایستگی ارتباطی بین فردی در سازمان عبارت انداز؛ همدلی، دیگر محوری، خودگشودگی، مدیریت تعارض، مدیریت تعاملات، انعطاف پذیری، جرات مندی، راحتی اجتماعی، بیانگری، مستقیم و بی واسطه بودن، حمایت گری، تاثیرگذاری بر دیگران و هدف محوری؛ که در پنج سطح تعاملی مختلف با یکدیگر رابطه مثبت و معنی داری دارند. نتایج این پژوهش می تواند مدیران و کارکنان را در شناسایی و تقویت شایستگی های ارتباطی بین فردی و دستیابی به ارتباطات سازمانی اثربخش یاری دهد.
    کلیدواژگان: سازمان، ارتباطات، شایستگی ارتباطی بین فردی، مدل سازی ساختاری تفسیری
|
  • Mohammad Hossein Sobhiyah, Mohammad Aghdasi, Mehdi I. Shamizanjani, Hamid Hakamian Pages 1-24
    Project’s is considered a convenient space for learning, due to the temporary nature of the projects, this learning does not become institutionalized in project-based organizations (PBOs). Certain models have already been presented in the area of operational organizations in order to form the concept of a learning organization (LO), but these models cannot be used to integrate the learning concept into this type of organizations. By literature review of learning in project-based organization and by identifying 4 subjects of this field a primary model for PBLO is developed. This study examines the efficiency of a primary model of PBLO by conducting a qualitative research on two PBOs in the oil and gas industries. It then revises the model accordingly to present the final model. The data was collected from interviews with 20 individuals in the PBOs. A total of 615 statements made by interviewees were coded and summarized as concepts of the model. Since the qualitative approach to LOs has been neglected and no study has addressed the issue of PBLOs, this research presents an innovative study.
    Keywords: Learning, Learning Organization, Lesson Learned, Project Based Organization (PBO), Project Based Learning Organization (PBLO)
  • Seyed Yaghoub Hosseini, Mani Arman, Zahra Mohammadizadeh Pages 25-50
    Organizations in order to achieve its objectives are looking for the establishment of systems to ensure the enabling environment for productivity increase. One way to increase productivity is selection of qualified staff.Assessment center and the development are including ways that are used with aims of people selection, promotion and education. The staff performance evaluation is performed to survey their behavior, capabilities, growth and prosperity to achieve the organization’s goals. This study aims at showing that data based on the assessment center results (the competency of staff) to what extent offer a significant relationship with the staff performance scores. So, participants of the assessment center were clustered first according to data of the assessment center and second based on the evaluation of the 360 degree performance. In this study, self-organizing maps have been used for segmentation of people and the data were analyzed by version 5 of Discovery Profiler software. According to Chi 2 agreement test’s results, obtained parts of the performed clustering with two methods, did not show any relationship. But based on correlation coefficient, there is a significant and positive relationship among selected people of the assessment center to develop and evaluate their performance .
    Keywords: Assessment Center, 360-Degree Appraisal, Segmentation of Employee, Self-Organizing Maps
  • Seyyed Ali Akbar Afjehi, Vajholah Ghorbani Zadeh, Elham Heydari Pages 51-74
    The aim of present research is to explore the environmental factors that affect the Iran’s parliament members’ perceptions in legislation process. To conduct the study, grounded theory approach was used. Judgmental Sampling method was applied and continued until theoretical saturation was reached. We gathered data using semi-structural interviews with sixteen parliament members and collecting parliament related documents. 53 codes, 9 concepts and 3 categories were emerged during coding process. The relationship between categories was described through six propositions which were grouped in two main propositions. The results show that the environmental factors that affect parliament members’ perception consist of two categories of external and internal environmental factors. External environmental factors include political-legal pressures, economic pressures, social-cultural pressures and technological pressures. Internal environmental factors include organizational structure and procedures, and organizational culture. Perception was the core category of the research which consists of two sub-categories of direct and indirect cognition and three concepts of sense-making, sense-giving and sense-breaking .
    Keywords: perception, External environmental factors, Internal environmental factors, Grounded Theory approach
  • Jahanyar Bamdad Soofi Pages 75-101
    Genealogy as a method is related to a set of multiples historical techniques used for the first time by fried rich Nietzsche in philosophy. Michel Foucault, the post- modernist philosopher, used to carry out his political, historical and psychological studies by genealogical
    Methodology
    In this article a new classification of research methods in human sciences is offered upon two axes concerning the precision of hypothesis verification from one side, and the realism of data gathering and data analysis processes from the other side, using genealogical methodology. Finally, an attempt is made to trace the foundations of research methods in human science during the period of Islamic civilization based on the work of Iranian scholars .
    Keywords: Genealogy, Iranian-Islamic civilization, research methodology
  • Ali Shaemi Barzoki, Masoud Kianpour, Fatemeh Shakeri Pages 103-141
    The purpose of this research is tracking the intrapersonal factors that have affect onindividual employee’s engagement in knowledge sharing. The method of this research is mixed method and for qualitative analysis, the data were obtained through in-depth interviews with 30 top and middle managers and employees of a public organization and some its affiliated private companies from the Yazd Power Industry. Following open and axial coding, the theoretical model was constructed. According to coding results, a questionnaire was designed and for quantitative analysis was distributed among 248 members of these organizations. After gathering questionnaires, the data of 164 questionnaires were used for analyzing structural equation model(SEM) and determining validity and reliabilityof model by SMART PLS. Results showed validity and reliability of model and also conformity conceptual model with reality was confirmed by goodness of fit index. According to results, the person’s positive attitude to knowledge sharing and one’s overall beliefs, interests, ethos, personality, behavior and also genetic, family and educational specificities influence in creating good feelings about knowledge sharing and leads to willingness to engage in knowledge sharing. By regression analysis, the intervening role of organization department, place, type of work and time of knowledge sharing was confirmed. Totally, this study determined effect of intrapersonal factors in willingness to engage in knowledge sharing by a mixed exploratory approach. So, organizations can improve these factors to increasing contribution in knowledge sharing .
    Keywords: Knowledge Sharing, Contribution, Power industry, Yazd
  • Hossein Damghanian, Abbasali Rastegar, Mohammad Yazdani Ziarat Pages 143-174
    The purpose of this study is to examine the interpersonal communication competencies (ICC) in the organization and identification of its components as well as determine the quality of interaction between them.This research is an applied and developmental as well as analitical and quantitative and the use of interpretive structural modeling method. The statistical population of the research in the analytical section is a group of academic experts and in the quantitative section is all personals of North Khorasan Governmental Executive Agencies; that 17 peoples of experts by using snowball sampling and 373 peoples of personals by using Stratified random sampling were selected as statistical sample. The data collection tools in the analytical section were a researcher made matrix table and in the quantitative section were standard questionnaires that were distributed among the statistical sample after determining their validity and reliability. The results in the analytical section showed important components of ICC were Empathy, Altercentrism, Self disclosure, Conflict Management, Interaction management, Supportiveness, Flexibility, assertiveness, Social Relaxation, Expressiveness, Immediacy, influencing others and goal orientation that at five different levels of interaction have a positive and significant relationship with together. This Results can help managers and employees to Identifying and strengthening their ICC for achieve effective organizational communications.
    Keywords: Organization, Communication, Interpersonal Communication Competencies, Interpretive Structural Modeling