فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 78 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 78 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا بهرامی، رسول صریحی اسفستانی صفحات 1-16
    موفقیت در دنیای رقابتی به توانائی توسعه روابط مبتنی بر اعتماد نیاز دارد و کلید اصلی آن به شمار می رود. بر این اساس سازمان ها و کارکنان نیاز دارند که هم خودشان قابل اعتماد باشند و هم به یکدیگر اعتماد کنند. تعهد سازمانی نیز یک نوع نگرش مهم شغلی و سازمانی است که در طول چند دهه اخیر مورد علاقه بسیاری از محققان رشته های رفتار سازمانی بوده و همچنان وجود دارد. از طرف دیگر حمایت سازمانی ادراک شده به برداشت کارکنان از میزان توجه سازمان به تلاش، سلامتی و آسایش آن ها اشاره دارد. از این رو با توجه به اهمیت این عوامل در سازمان ها، پژوهش حاضر به بررسی رابطه اعتماد سازمانی، تعهد چند بعدی سازمانی و حمایت سازمانی ادراک شده می پردازد. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان ستادی معاونت نظارت مالی و خزانه داری کل کشور در وزارت امور اقتصادی و دارایی است که مجموعا 175 نفر می باشند؛ که از روش تصادفی طبقه ای استفاده شده و از این جامعه، نمونه مورد نظر از طریق فرمول کوکران، 120 نفر به دست آمد. به منظور گردآوری داده های پژوهش، از پرسشنامه استاندارد کلیپ سیوات و همکاران (2012) استفاده شد. همچنین جهت افزایش روایی پرسشنامه از نظرات اساتید متخصص این رشته و کارشناسان وزارت امور اقتصادی و دارایی استفاده شد.. از روش آلفای کرونباخ (0.84) جهت تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شد.
    در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها، از طریق ماتریس همبستگی، معادلات رگرسیون چندگانه و... با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شده است. یافته ها حاکی از آن است که اعتماد سازمانی ( 0.83) و حمایت ادراک شده (0.653) با تعهد سازمانی ارتباط دارد. همچنین اعتماد سازمانی با حمایت سازمانی ادراک شده(0.75) نیز ارتباط معناداری دارد. سازمان ها با بهره گیری از نتایج حاصله، در دنیای نوینی که پیوسته در حال تغییر و تحول است قادر به پیشی گرفتن از رقبا خواهند شد.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده، تعهد سازمانی
  • علی شائمی، علی صفری، سمانه سلیمیان صفحات 17-32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رضایت از جبران خدمات مالی و غیرمالی بر درگیری عاطفی- ذهنی کارکنان با در نظر گرفتن نقش میانجی عدالت سازمانی ادراک شده صورت پذیرفته است. جامعه آماری 862 نفر از کارکنان شهرداری اصفهان بودکه 314 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. روش گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه بوده است؛ در این راستا برای سنجش عدالت سازمانی و درگیری عاطفی- ذهنی کارکنان، از پرسشنامه استاندارد و به منظور اندازه گیری رضایت از جبران خدمات مالی و غیر مالی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. توصیف داده ها ازطریق نرم افزار SPSS و برای آزمون مدل معادلات ساختاری از نرم افزار PLS استفاده شد.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که رضایت از جبران خدمات مالی و غیرمالی، بر عدالت سازمانی تاثیر دارد. رضایت از جبران خدمات غیرمالی بر درگیری عاطفی- ذهنی تاثیر دارد. تاثیر رضایت از جبران خدمات مالی و عدالت سازمانی بر درگیری عاطفی- ذهنی معنادار نبود. همچنین، نقش میانجی عدالت سازمانی، در تاثیر رضایت از جبران خدمات غیر مالی بر درگیری عاطفی- ذهنی تایید شد.
    کلیدواژگان: رضایت از نظام جبران خدمات، جبران خدمات مالی، جبران خدمات غیر مالی، عدالت سازمانی، درگیری عاطفی، ذهنی
  • جعفر ترک زاده، فاطمه عبدشریفی صفحات 33-64
    هدف این مطالعه پیش بینی آمادگی برای تغییر سازمانی بر اساس ادراک کارکنان یکی از بانک های دولتی از نوع ساختار سازمانی با نقش واسطه گری انسجام سازمانی است. روش تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب روش، تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی است که با به کارگیری ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان شعب این بانک در شیراز است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایتعداد 201 نفر انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه نوع ساختار سازمانی، مقیاس انسجام سازمانی و مقیاس محقق ساخته آمادگی برای تغییر سازمانی است که پس از محاسبه روایی و پایایی، توزیع و جمع آوری شده است. به منظور تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارLisrel 8.54 و آزمون مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که ساختار سازمانی بازدارنده پیش بینی کننده منفی و معنادار انسجام سازمانی است. همچنین سازمانی بازدارنده پیش بینی کننده منفی و معنادار آمادگی برای تغییر سازمانی است. یافته ها حاکی از آن است ساختار سازمانی تواناساز پیش بینی کننده مثبت و معنادار آمادگی برای تغییر سازمانی است و سهم واسطه گری انسجام سازمانی نیز مشهود است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی تواناساز، ساختار سازمانی بازدارنده، انسجام سازمانی، آمادگی برای تغییر سازمانی، بانک
  • بهروز رضایی منش، جعفر عباس پور صفحات 65-88
    با توجه به رشد تحقیقات در حوزه علوم انسانی و اجتماعی، دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که تسلط بر تمام ابعاد یک مساله تا حد زیادی امکان پذیر نیست؛ بنابراین به انجام تحقیقات ترکیبی روی آورده اند که عصاره تحقیقات موجود در یک موضوع خاص را به روشی منظم برای آنها فراهم می کند. پژوهش حاضر با هدف ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه ارتباط کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی سازمان ها در ایران و با استفاده از روش فراتحلیل و نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA2) تعداد 10 مقاله را مورد بررسی قرار داده است. نتیجه فراتحلیل نشان داد که کیفیت زندگی کاری با تعهد سازمانی رابطه ای در حد متوسط دارد (با میانگین اندازه اثر 413/0). همچنین از میان ابعاد کیفت زندگی کاری: یکپارچگی و انسجام اجتماعی با اندازه اثر382/0، تامین فرصت رشد با اندازه اثر322/0، فضای کلی زندگی با اندازه اثر318/0، دارای بیشترین اندازه اثر در ارتباط با متغیر تعهد سازمانی هستند و بیشترین تاثیرگذاری را دارند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، سازمان های ایرانی، اندازه اثر
  • محمدرحیم رهنما، امید علی خوارزمی، فاطمه بیگی نصر آبادی صفحات 89-108
    تقاضاهای شغلی اعم از تقاضاهای چالشی و بازدارنده از مهمترین پیش نیازهای تعلق خاطر شغلی هستند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر تقاضاهای چالش زا و تقاضاهای بازدارنده بر تعلق خاطر شغلی کارکنان و تعیین اثرگذارترین شاخص های تشکیل دهنده تقاضاهای چالشی و بازدارنده است. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه از میان 80 نفر کارمندان معاونت برنامه ریزی و توسعه شهرداری مشهد گردآوری شدند و با استفاده از فنون توصیفی، استنباطی و مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد تقاضاهای چالشی به گونه ای مثبت بر تعلق خاطر شغلی تاثیر گذارند و تقاضاهای بازدارنده به گونه ای منفی بر تعلق خاطر شغلی تاثیر گذار هستند. دیگر یافته های پژوهش نشان داد فوریت زمانی بیش از سایر عوامل در شکل گیری تقاضاهای چالشی تاثیرگذار و سیاست های سازمانی نیز بیشتر از سایر عوامل در شکل گیری تقاضاهای بازدارنده تاثیرگذار است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد در محدوده مطالعه وضع تعلق خاطر شغلی و تقاضاهای چالشی بالاتر از سطح متوسط و وضعیت تقاضاهای بازدارنده در سطح متوسط قرار دارند.
    کلیدواژگان: تقاضاهای چالش زا، تقاضاهای بازدارنده، تعلق خاطر شغلی، شهرداری مشهد
  • داوود حسین پور، محمد عبداللهی صفحات 109-126
    با توجه به نوپا بودن شرکتهای دانش بنیان و مقوله کارآفرینی و همچنین نیاز جامعه و تاکید مسوولین کشور برای گسترش این دو مقوله،پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر سرمایه انسانی بر بروز رفتار کارآفرینانه در شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در سال 1393 انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 64 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان بود که با توجه به جدول مورگان حجم نمونه 56 نفر برآورد شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس دو پرسشنامه استاندارد برای سنجش متغیرهای پژوهش می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش مدل اندازه گیری ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید و اصلاحات لازم صورت پذیرفت و در بخش ساختاری، ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار سرمایه انسانی و ابعاد آن بر بروز رفتار کارآفرینانه بود. هم چنین نتیجه گرفته شد که سرمایه انسانی یک منبع بالقوه برای مزیت رقابتی شرکت های دانش بنیان می باشد که نهایتا باعث رشد و توسعه این گونه شرکت ها شده و به بهبود وضعیت کارآفرینی در این شرکت ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، رفتار کارآفرینانه، شرکت های دانش بنیان، پارک علم و فناوری
  • حسین دامغانیان، لاله جمشیدی، طاهره مقصودی صفحات 127-150
    شرایط محیط کار اعم از عوامل فیزیکی، اجتماعی روانشناختی بر عملکرد شغلی و میزان بهره وری کارکنان تاثیر گذار است. در دنیای کار، ماهیت برخی از مشاغل و تجارب بگونه ای است که خواه ناخواه افراد دچار مشکل می شوند، به گونه ای که ممکن است سلامت روانی آنها تهدید شود و بصورت معضل فرسودگی شغلی در نیروی انسانی بروز کند. از آنجائیکه یکی از سرمایه های ارزشمند سازمانی در عصر حاضر نیروی انسانی آن می باشد لذا توجه به ظرفیت فردی و روانی- به عنوان سازوکارها و تکنیک های درون سازمانی و کم هزینه- نه تنها برای مقابله با این شرایط ناگوار و بلکه هم چنین به منزله ی تجربه و فرصتی برای ارتقاء قابلیت های فردی و سازمانی حائز اهمیت است. لذا در این پژوهش با هدف دستیابی به سازکاروهای کاهش فرسودگی شغلی، اثر تاب آوری بر فرسودگی شغلی بررسی شده است.
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی است و به روش توصیفی- همبستگی صورت گرفته است. حجم نمونه تعداد 234 نفر از کارشناسان و کارکنان شرکت گاز استان مرکزی می باشند، که بصورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامه استاندارد تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی ماسلاچ و جکسون (1986) می باشد، که پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 936/0 و 828/0 به دست آمد و روش تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی مورد استفاده قرار گرفته است. داده ها نیز با بهره مندی از همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، و مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.
    نتایج نشان داد تاب آوری تاثیر منفی و معناداری بر فرسودگی شغلی دارد و می تواند موجب تعدیل آن شود. از اینرو پیشنهاد می شود با ایجاد ساختارهای مناسب و تقویت کننده ی تاب آوری، از این ظرفیت فردی و روانی افراد برای تقلیل معضل فرسودگی شغلی بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، فرسودگی شغلی، شرکت گاز استان مرکزی
|
  • Hamidreza Bahrami, Rasool Sarihi Asfestani Pages 1-16
    Success in competitive world requires the ability to develop trust-based relationships and is considered to be its key component. Accordingly, organizations and employees need to both be reliable and trust each other. And, organizational commitment is also an important occupational and organizational attitude which has been given the prime attention by the researchers of organizational behavior field. On the other, perceived organizational support indicates the employees’ perception regarding the extent of organization’s attention to their attempts, health, and peace. Hence, with respect to the importance of these factors in organizations, the present study examines the relationship between organizational trust, organizational multidimensional commitment, and perceived organizational support. Sample of the study consisted of the headquarters staff of deputy of financial supervision and bursary of the Ministry of Treasury and Economic Affairs (N=175). Stratified random sampling was applied and the sample size was gained as 120 employees based on Cochran’s formulae. To collect data, Clip Siwat et al (2012) questionnaire was used. Also, to enhance the validity of the questionnaire, the feedback from the elites of the field and experts of Ministry of Treasury and Economic Affairs were used. Chronbach’s alpha (0.84) was employed to determine the reliability of the questionnaire. Here, data analysis was carried out by means of correlation matrix, multi-regression equations, and SPSS. Results indicated that organizational trust (0.83) and perceived organizational support (0.653) Relationship organizational commitment And, organizational trust has significant Relationship on perceived organizational support (0.75). Exploiting these results organizations will be able to overcome their rivals in the modern ever-changing world.
    Keywords: Organizational Trust, organizational commitment, Perceived Organizational Support
  • Ali Shaemi, Ali Safari, Samaneh Salimian Pages 17-32
    This study has been done with the aim of determining the effect of financial and nonfinancial compensation satisfaction on employee engagement considering mediator role of perceived organizational justice. The research statistical population included eight hundred sixty two Isfahan Municipality employees. Three hundred fourtheen persons were selected as the research sample by stratified random sampling. The required data was obtained through questionnaire. In this regard, õõstandard questionnaire has used to measure organizational justice and emloyee engagement, and self- made questionnaire has used for evaluation compensation system satisfaction. SPSS software was used to describe the research data. Also, testing of structural equations model were performed using PLS software.
    The hypothesis test results showed that financial and nonfinancial compensation satisfaction have effect on organizational justice. Nonfinancial compensation satisfaction have effect on employee engagement. But the impact financial compensation and organizational justice on employee engagement was not confirmed. Also, the mediating role of perceived organizational justice on effect of nonfinancial compensation on employee engagement was confirmed.
    Keywords: Compensation system Satisfaction, Financial Compensation, Nonfinancial Compensation, Organizational Justice, Engagement
  • Jafar Torkzadeh, Fatemeh Abdsharif Pages 33-64
    The aim of this research was to predict the readiness for organizational change based on staff perceptions of organizational structure type with the mediating role of organizational integrity in a state bank. This study, in terms of its goal is applicable and in terms of methods is descriptive and correlation. Required data gathered using questionnaires and survey method. Statistical population consisted of the whole staff of all branches of this bank in Shiraz. Using Cluster sampling method 201 people were selected among them. The research tools included four scales; Organizational Structure Types questionnaire, organizational integrity scale, and researcher-made questionnaire of organizational readiness for change, after estimating the reliability and validity, questionnaires were distributed and gathered. For the analysis of research data Lisrel 8.54 and structural equation modeling test were applied. Results indicated that hindering organizational structure was a negative and significant predictor of organizational integrity and it also was a negative and significant predictor for organizational readiness for change. Moreover, Results suggest that enabling organizational structure is a positive and significant predictor for organizational readiness for change with the obvious mediating role of organizational solidarity.
    Keywords: Enabling Organizational Structure, Hindering Organizational Structure, Organizational integrity, Organizational Readiness for Change, Bank
  • Behrooz Rezaeemanesh, Jafar Abbaspour Pages 65-88
    A vast number of published studies in the field of humanities and social sciences have suggested that the mastery of all aspects of a problem to a large extent is not impossible. Hence it is important to combine research and use a systematic review and meta-analysis. This paper, using meta-analysis method and Comprehensive Meta-Analysis Software (CMA2), aggregated the findings of 10 articles. Meta-analysis results indicated that , Quality of work life and organizational commitment relationship has average correlation(mean effect size 0/413). Among the dimensions of quality of work life, quality of work life was strongly correlated with The Social Relevance of Work Life (0/382), the Opportunity for Continued Growth and Security (0/322), Total Life Space (0/318).
    Keywords: meta, analysis, Quality of Work Life, organizational commitment, Iranian organizations, effect size
  • Mohammad Rahim Rahnama, Omid Ali Kharazmi, Fateme Beygi Nasrabadi Pages 89-108
    Job demands (consisting of challenge demands and hindrance demands) are significant antecedents of job engagement. The aim of this study is to evaluate the impact of challenge demands and hindrance demands on job engagement and determining the most effective indicators of challenge demands and hindrance demands. Data were collected from 80 employees of Vice Chancellor for Planning and Development of Municipality of Mashhad by questionnaire. Descriptive data analysis and structural equation modeling were used. The results showed that challenge demands affect on job engagement positively and hindrance demands affect on job engagement negatively. Other results show that time urgency affect on challenge demands more than other factors and organizational politics effect on hindrance demands more than other factors. In addition the results also show that in the scope of study job engagement and challenge demands level is more than moderate and hindrance demands level is moderate
    Keywords: Challenge Demands, Hindrance Demands, Job Engagement, Municipality Of Mashhad
  • Davood Hossin Poor, Mohammad Abdollahi Pages 109-126
    This study aimed to identify the impact of human capital on entrepreneurial behavior of the knowledge-based companies and was performed in Science and Technology Park of Tehran University in 1393. The survey population was 64 managers of knowledge-based companies, and according to Morgan table the sample size was 56 individuals. Method of data gathering is based on two standard questionnaires to measure research variables. Data analysis was conducted in two parts: measurement model and a sturtural part. In the measurement model, the technical charactersitics of questionnaries inculuding reliability, validity, convergent and divergent validity were examined and necessary amendments were adopted. In the structure, the structure coefficients of the model were used to evaluate research hypotheses. Results indicate a positive and significant impact of human capital and its dimensions on the entrepreneurial behavior of the firms. It was conclude that human capital is a potential source of competitive advantage for knowledge-based companies. Which eventually led to the development of these companies and also enhance the situation of entrepreneur in these firms.
    Keywords: Human Capital, Entrepreneurial behavior, Knowledge, based Companies, Science, Thechnology Park
  • Hossin Damghanian, Laleh Jamshidi, Tahereh Maghsoodi Pages 127-150
    The purpose of this study was to investigate the impact of resilience on job burnout. This is a descriptive correlational study clearly based on the structural equation modeling (SEM). The participants of this study were 234 primary worker of Gas Company of the Markazi Province that were selected via random method. Participants completed the Resilience Inventory (by Conner and Davidson, 2003) and the Job Burnout Inventory (by Maslach and Jackson(MBI),1986) Reliability and validity of these questionnaires was obtained. Results of the Pearson correlation showed that all resilience components and job burnout components are mutually correlated with each other (P
    Keywords: Job Burnout, Resilience, Gas Company of Markazi Province