فهرست مطالب

مجله پژوهشی دانشگاه اصفهان (علوم پایه)
شماره 1 (پیاپی 16، سال 1381)

  • ویژه نامه فیزیک - ریاضی - آمار
  • تاریخ انتشار: 1381/10/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • تاثیر ترکیب های باریم بر خواص ابر رسانی YBa2Cu3O 7-δ
    مرتضی زرگر شوشتری، منیژه نواصری صفحه 1
    از زمان کشف ابررسانای اکسیدی YBa2Cu3O 7-δ در سال 1987 پژوهشگران بسیاری این ماده را مورد توجه و بررسی قرار داده اند. از خواص جالب این ماده یکی دارا بودن خواص ابررسانایی خوب و دیگری ساخت نسبتا ساده آن می باشد. در این مقاله تاثیر استفاده از دو ترکیب پراکسید باریم و کربنات باریم در ساخت نمونه های ابررسانای YBa2Cu3O 7-δ مورد بررسی قرار گرفته شده است. آزمایش های XRD، SEM، EDX و اندازه گیری های پذیرفتاری مغناطیسی AC، دمای بحرانی، چگالی جریان بحرانی و مقاومت حالت عادی نمونه های ساخته شده مورد مطالعه قرار گرفته اند. از نتایج حاصل از اندازه گیری ها می توان نتیجه گرفت که استفاده از3 BaCO به جای BaO2 در مواد اولیه ابررسانای YBa2Cu3O 7-δ خواص ابر رسانایی خصوصا چگالی جریان بحرانی و سفتی آن را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: YBa2Cu3O7، پراکسید باریم، کربنات باریم، جریان بحرانی
  • انفجاری در مرکز کهکشان به عنوان منشاء همه پرتوهای کی هانی پر انرژی
    سید جلیل فاطمی-احمدپرورش، محمد مهدی سلطانزاده صفحه 2
    با در نظر گرفتن طیف انرژی پرتوهای کی هانی مشاهده شده در زمین و با استفاده از یک مدل انتقالی (انتشاری) این ذرات در کهکشان، حداقل کل انرژی لازم جهت تولید چنین ذراتی از انفجاری در مرکز کهکشان مورد مطالعه قرار می گیرد. این مطالعه با فرض معادله ای برای زمان فرار ذرات از کهکشان و نیز رابطه ای مفروض برای ضریب پخش آنها صورت می گیرد. محاسبات نشان می دهد که ناحیه مرکزی یعنی با انرژی ترین قسمت کهکشان، نمی تواند منشا همه ذرات کی هانی در گستره وسیع انرژی آنها باشد. اما مرکز کهکشان حداقل انرژی لازم در گسترده انرژی 1015 تا 1018 الکترون ولت را دارد. طیف انرژی برای این گستره انرژی برای این گستره انرژی به صورت BE-2/9 cm s-1 sr-1 eV-1 پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پرتوهای کیهانی، منابع کهکشانی، مرکز کهکشان
  • طراحی وساخت یک طیف سنج جرمی چهار قطبی
    ابراهیم برزآبادی، احمد کیاست پور صفحه 3
    یک طیف سنج جرمی چهار قطبی طراحی و ساخته شد و مورد آزمایش قرار گرفت. این نوع طیف سنج که برای نخستین بار در ایران ساخته می شود، تنها با میدان الکتریکی کار می کند و به میدان مغناطیسی نیاز ندارد. این طیف سنج توانایی دارد مولکولهایی را که عدد جرمی آنها بین 2 و 70 است را تفکیک کند. نتایج اندازه گیری ها کاملا تکرار پذیرند و حساسیت دستگاه حدود 0.3 μA/Torr در فشار 10-4 Torr می باشد و ضریب تفکیک آن حدود 1.4 واحد جرمی است. از این طیف سنج می توان در شناسایی گازهای باقی مانده در یک محفظه خلا در کارهای آموزشی و تحقیقاتی استفاده کرد.
  • کوانتش نوسانگرهارمونیک میرا در فضای فاز گسترش یافته
    محمد تقی فلاحی مروست، سعدالله نصیری قیداری صفحه 4
    در این مقاله از فرمولبندی مکانیک کوانتومی در فضای فاز برای حل نوسانگر هارمونیک میرا استفاده می شود. هلمیتونی به کا رفته که از انتگرال گیری روی معادلات حرکت به دست می آید تفسیر مناسبی از مفهوم گسترش فضای فاز را بر اساس نوسانگر میرا و تصویر آینه ای آن امکان پذیر می سازد. بطوری که انرژی تلف شده از نوسانگر میرا توسط تصویر آینه ای آن با همان آهنگ جذب و با هم یک سیستم پایستار تشکیل می دهند. حالت های اتلافی دودونوف و مانکو و هامیلتونی دو گانه بیتمن با تبدیل های بندادی ساده در فضای فاز گسترش یافته حاصل می شوند. به نظر می رسد عدم توفیق روش های متعدد ارایه شده برای این مساله به دلیل عدم توجه به ماهیت کاملا متفاوت آن با سیستم های غیرمیر است و این موضوع فضای فاز گسترش یافته را به عنوان ابزار مناسبی برای کوانتش سیستم های میرا مطرح می سازد.
  • ساخت باتری خورشیدی پیوندی p-n و اندازه گیری عمق پیوندگاه و بازده آن
    سید محمدحسن فیض، سید محمد سیدمحمدی صفحه 5
    در این کار تجربی طی مراحل مختلف یک باتری خورشیدی سیلیسیومی ساخته شد. به این نحو که با در دست داشتن یک پولک سیلیسیومی نوع P آلائیده با اتم بور و نفوذ ناخالصی 5 ظرفیتی فسفر به داخل لایه P و تشکیل لایه n بر روی آن، یک دیود p-n سیلیسیومی (باتری خورشیدی) ساخته شد. سپس عمق پیوندگاه آن اندازه گیری شد. برای بالا بردن بازده باتری خورشیدی از خمیر آلومینیوم استفاده گردید و دما و زمان بهینه جهت نفوذ آلومینیوم به داخل پولک تعیین شد (دما: 850 درجه سانتیگراد در زمان 20 ثانیه). بعد با نشاندن لایه ای از عناصر تیتانیوم، پالادیوم و نقره به طور یک پارچه بر روی سطح پشتی پولک و به صورت شبکه ای (پنجره ای) بر روی سطح جلویی پولک اتصالات اهمی باتری خورشیدی ایجاد گردید. بعد از آن یک لایه منواکسید سیلیسیوم به عنوان لایه ضد بازتاب بر روی سطح جلویی پولک نشانده شد. سپس نمودار مشخصه I-V باتری خورشیدی رسم گردید و به کمک آن بازده باتری خورشیدی برابر 10.04% و ضریب تکمیل کنندگی آن برابر با 75% به دست آمد.
    کلیدواژگان: باتری خورشیدی، عمق پیوندگاه، بازده، ضریب تکمیل کنندگی
  • توابع مؤثر در مدلهای خطی ریج با خطا در اندازه گیری تابعی
    عبدالرحمن راسخ، آرزو باقری صفحه 6
    توابع موثر از جمله روش های تشخیصی می باشند که برای بررسی وجود داده های موثر در مدل های مختلف آماری مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله توابع موثر را برای مدل های خطی با خطا در اندازه گیری تابعی و در شرایطی که برآورد ریج به عنوان جایگزین برآورد حداکثر در ستنمایی، در صورت وجود همخطی در مدل مورد استفاده قرار گرفته است، به دست می آوریم. همچنین توابع موثر نمونه را برای این مدل ها تعریف و آماره کوک نیز برای هر مشاهده بیان خواهد شد. آنگاه با استفاده از توابع موثر توزیع مجانبی برآورد ریج را به دست آورده و تقریبهایی از روش های تشخیص داده های موثر را نظیر آنچه در مدل های خطی معمولی وجود دارد، تشکیل خواهیم داد. به منظور سهولت بیشتر در این مقاله مدل مورد استفاده با برآورد ریج را مدل ریج با خطا در اندازه گیری می نامیم.
    کلیدواژگان: همخطی، برآورد ریج، توابع موثر نمونه ای و آماره کوک
  • توزیع بتای تعمیم یافته بهینه برای داده های در آمد و محاسبه ضریب جینی دراستان خوزستان
    قاسم تارمست، علیرضا فخارزاده جهرمی، مهرداد نیاپرست صفحه 7
    بررسی مشخصه های اقتصادی به وسیله یک توزیع مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مشخصه های اقتصادی کمی مانند درآمد مقادیر مثبت را اختیار می کنند و برای بررسی آنان لازم است از توزیع ها برای متغیرهایی که مقادیر مثبت اختیار می کنند، استفاده شود. در این رابطه توزیع های تعمیم یافته به عنوان خانواده ای از این گونه توزیع ها با انعطاف پذیری بالا برای بررسی این گونه مشخصه های اقتصادی به کار می روند. در راس این توزیع ها، توزیع بتای تعمیم یافته قرار دارد. توزیع های بتای تعمیم یافته نوع اول و دوم و توزیع گامای تعمیم یافته و همچنین بسیاری از توزیع های مثبت آماری از قبیل توزیع بتا، گاما، پارتو حالت های خاص و حدی توزیع بتای تعمیم یافته هستند. با استفاده از نظریه بهینه سازی و توزیع تای تعمیم یافته، داده های درآمد خانوارهای استان خوزستان در سال 1373 مورد بررسی قرار می گیرند و مناسبترین توزیع درآمد خانوارها برآورد می شود. سپس ضریب جینی برای تشخیص ناعادلانه بودن یا نبودن درآمد در استان مذکور محاسبه و نتایج تفسیر می گردند
    کلیدواژگان: توزیع بتای تعمیم یافته، برآورد بیشینه در چند جمله ای، ضریب جینی، روش سیمپلکس دانهیل
  • استفاده از روش جستجوی هوشمند برای تکه سازی داده در پایگاه داده توزیع شده
    محمد علی نعمت بخش، سونیا بحرانی، احمد براآنی صفحه 8
    امروزه پیشرفت فناوری شبکه های کامپیوتری باعث رشد سیستم های پایگاه داده توزیع شده در اکثر سازمان های تجاری و دولتی گردیده است. پایگاه داده توزیع شده مشکلات و کمبودهای موجود در پایگاه داده متمرکز را کاهش داده و امتیازاتی مانند بالا بردن کارایی، قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی و کاهش هزینه را ارایه نموده است. طراحی سیستم پایگاه داده توزیع شده فرآیندی پیچیده است که در آن مسایلی مانند تکه سازی، تخصیص داده، تکرار داده، کنترل همروی و پردازش پرس و جو مطرح می باشد.
    در این مقاله یک الگوریتم تکه سازی عمودی و تخصیص داده به صورت همزمان برای پایگاه داده توزیع شده ارایه شده است. در این روش، مطلوبترین حالت تکه سازی و تخصیص مشخصه های یک رابطه با استفاده از جستجوی اکتشافی هوشمند و هزینه تابع هدف ارایه می گردد. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، اثرات متقابل تکه سازی و تخصیص بر روی یکدیگر مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و یک مساله نمونه که در تحقیقات قبلی استفاده شده است، حل می گردد. برای اجرای الگوریتم پیشنهادی و خودکار نمودن تکه سازی و تخصیص همزمان، یک بسته نرم افزاری ارایه می شود.
    کلیدواژگان: جستجوی هوشمند، تکه سازی، پایگاه داده، طراحی سیستم
  • Some characterizations in queueing theory
    محمدحسین علامت ساز صفحه 9
    خواص بینهایت بار تقسیم پذیری و تک مدی و مفاهیم مربوط به آنها ابزارهای مهمی در نظریه توزیع هستند. آنها در هر دو زمینه نظری و کاربردی از اهمیت بالایی برخوردارند. در مقاله حاضر، این خواص برای مشخص سازی کردن برخی سیستم های صف بندی از قبیل سیستم M/G/∞ در میان صفهای GI/G/S/N و نیز M/M/1 و M/M/∞ در میان صفهای M/M/S به کار می رود و نتایج مرتبط و نتایج مرتبط دیگری ارایه می شود. نتایج حاصل در این مقاله برخی یافته های هابرلند (1975) ، شبنهاق (1973) و لاسلت (1975) در این زمینه را تعمیم می دهند.
  • کنترول فرآیند سرویس دهی در یک سیستم صف بندی (ontorol of the service process. in an M/G/1 queueing system)
    غلامحسین شاهکار صفحه 10
    در این مقاله، کنترل فرآیند سرویس دهی یک سیستم صف بندی M/G/I به شرح زیر در نظر گرفته می شود. هر وقت سرویس دهنده در باجه سرویس قرار می گیرد، به کارش ادامه می دهد تا اینکه صف خالی شود. سپس، باجه را می بندد و تنها وقتی به باجه باز می گردد که صفی به اندازه N پشت باجه تشکیل شده باشد یا کل زمان صف بندی مشتریان حاضر در صف بیش از سطح Q گردد. در اینجا N یک عدد صحیح مثبت وQ یک مقدار مثبت ثابت می باشند. جزئیات تابع چگالی احتمال تعداد مشتریان و تبدیل لاپلاس طول زمان بسته بودن باجه ارایه می شود.
  • The effect of the (O,N,Q) Control Parameters on the queueing time distribution of the queueing system M/G/1 / اثر پارامتره ای کنترول در توزیع زمان صف بندی در سیستم صف
    غلام حسین شاهکار صفحه 11
    کنترل فرایند سرویس دهی برای سیستم صف بندی M/G/I توسط نویسنده در [1] در نظر گرفته شد و تبدیل لاپلاس طول زمان بسته بودن باجه به دست آورده شد. در این مقاله، تبدیل لاپلاس طول زمان اشتغال و تبدیل لاپلاس توزیع زمان صف بندی یک مشتری دلخواه برای کنترل (0, N, Q) محاسبه می شود. همچنین تحلیل حساسیت پارامترهای کنترل (0, N, Q) در مورد توزیع زمان صف بندی مورد بررسی قرار می گیرد.
  • ویژگی های هندسی بیشتر خانواده فضایی باناخ مورثی که خاصیت شور ندارد. More Geometric Properties. of the class hereditarily l1banach spaces failing the schur Property
    پرویز عظیمی صفحه 12
    در اینجا مطالعه فضاهای باناخ ساخته شده توسط هاگلرو نویسنده حاضر را به عنوان مثالهایی از فضاهای باناخ L1 که خاصیت شور ندارند را ادامه خواهیم داد. نشان می دهیم که همه فضاهای ساخته شده (1) اول نیستند، و (2) آنها خواص کادک کلی و نرم-مجانبی دارند. هر عضو این خانواده یک فضای دوگان است. همچنین مشاهده می کنیم که پیش دوگان این فضاها فضاهای آسپلند هستند.
  • theory of Elasticity in the context of New Generalized Functions / تئوری انعطاف پذیری در متن توابع تعمیم یافته جدید
    کوروش نوذری، قاسم علیزاده افروزی صفحه 13
    در این مقاله ضمن معرفی جبر توابع تعمیم یافته کولومبو، آن را برای فومولبندی شرایط پرش در مرزهای یک مسله الاستیسیته به کار می بریم. نشان می دهیم که بر خلاف نظریه کلاسیک توزیعها (نظریه شوارتز- سوبولوف) که انجام عملیات غیر خطی روی توزیعها را غیر ممکن می داند، در جبر توابع تعمیم یافته کولومبو تعریف مشخصی برای این گونه از ضربها امکان پذیر است.
  • Some strong limit theorems for negatively dependent random variables / چند فضیه حدی قوی برای متغیر های تصادفی وابسته منفی
    محمد امینی، ابوالقاسم بزرگ نیا صفحه 14
    در این مقاله، ابتدا نابرابری هایی برای مقدار بیشینه مجموعه های جزیی n k=1Xk? ، که در آن {Xn: n>1} دنباله ای از متغیرهای تصادفی وابسته منفی (ND) است، به دست می آوریم. سپس، این نابرابری ها را برای تعمیم چند قضیه همگرایی قوی کلاسیک در احتمال وقتی که برای هرn-1 ]=0 n E[x n? ƒو (X1, X2, …Xn)? =n ƒ به کار خواهیم برد.
  • An lnverse Problem with Tow Unknown Radiation terms / چندمساله وارونی با مجهول پرتوی
    عبدالله شیدفر، کاووس توکلی صفحه 15
    در این مقاله یک مساله وارونی از یک معادله خطی گرما با دو شرط مرزی غیر خطی مورد بررسی قرار می گیرند. دو مجهول پرتوی توسط دو شرط مرزی معین شده اند. یکنوایی و پایداری جوابها این مساله وارونی نشان داده شده اند.