فهرست مطالب

پژوهشی دانشگاه اصفهان (علوم پایه) - شماره 4 (پیاپی 26، سال 1385)

مجله پژوهشی دانشگاه اصفهان (علوم پایه)
شماره 4 (پیاپی 26، سال 1385)

  • ویژه نامه فیزیک ، ریاضی و آمار
  • تاریخ انتشار: 1386/05/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علیرضا فخارزاده جهرمی، سید رسول علمدار قهفرخی صفحه 1
    استفاده از جوابهای کلاسیک معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزیی بصورتی مستقیم کمتر در روش نشاندن برای حل مسایل کنترل بهینه مدنظر گرفته شده است. هدف این مقاله تعیین کنترل بهینه درونی برای یک سیستم فیزیکی متضمن معادله موج خطی و ناهمگن، دارای شرایط مرزی اولیه و انتهایی، بر مبنای جواب کلاسیک آن است. ابتدا به شناسایی این جواب پرداخته و آنگاه با انجام یک دگردیسی مطابق روش نشاندن، مساله به مساله ای از نوع کمینه سازی تابعی خطی روی مجموعه ای از اندازه های رادن مثبت مبدل می شود. خواص اندازه بهینه ما را قادر می سازد که در دو گام تقریب آن را بوسیله جواب مساله ای از نوع برنامه ریزی خطی متناهی شناسایی کرده چنانکه کنترل بهینه بصورت تابعی قطعه ای ثابت معرقی گردد. مثال های عددی ارایه شده نیز توانایی های این روش را با ارایه و مقایسه نتایج نمایش خواهند داد.
    کلیدواژگان: معادله موج، تقریب، جواب کلاسیک، اندازه رادون، روش نشاندن، کنترل بهینه و برنامه ریزی خطی
  • حسین عشقی صفحه 13
    در این مقاله به تحلیل دقیق رسانندگی گرمایی k نیمرسانایGan با ساختار وورتسایت در گستره پهن دمایی 5 تا 300 کلوین می پردازیم. تحلیل ما نشان می دهد که بر مبنای مدل گرمای ویژه دبای این ماده از دمای مشخصه 616 کلوین برخوردار است. این کمیت بر احتمال وقوع فرآیندهای پراکندگی واگرد (μ) فونون-فونون که ساز و کار غالب در دماهای بالاتر از 150 کلوین در این ماده است تاثیر دارد. در دماهای پایینتر به ترتیب پراکندگی های ناشی از ناخالصی ها و دررفتگی های بلوری فرآیندهای غالب پراکندگی فونونها هستند. اگرچه قله رسانندگی (kmax) در یک نمونه گزارش شده توسط جزوسکی و همکاران [9] که از بالاترین مقدار (در حدود W.cm-1. k-1 17) در نمونه های گزارش شده تا کنون برخوردار است پیش بینی می شود با یک مرتبه بزرگی کاهش در تراکم دررفتگی ها و ناخالصی ها باهم، این مقدار 10 برابر افزایش یابد.
    کلیدواژگان: رسانندگی گرمایی، نیمرسانا، گالیوم نیتراید، پراکندگی فونونی، ناخالصی ها، دررفتگی ها
  • سعیده باقری، سید محمدحسن فیض، محمد اسماعیل عراقی صفحه 19
    در این مقاله به بررسی آثار چگالی جریان الکتریکی (J) و زمان آنودی سازی (t) و درصد ترکیبات وزنی اتانول و آب در محلول HF بر روی خواص نوری سیلیسیوم پرداخته می شود. نمونه های متخلخل مورد آزمون از یک تک بلور سیلیسیوم نوع p که جهت بلوری آن (100) و مقاومت ویژه آن 1.4-2.6 Wcm می باشد، تهیه شده است. چگالی جریان های 20mA/cm2 و 20 و زمان آنودی سازی در گستره 1800 تا 3600 ثانیه به کار گرفته شد. در این مقاله همچنین با استفاده از طیف سنج Carry 500 نمودار درصد جذب بر حسب طول موج برای چند نمونه متخلخل نشده و متخلخل شده به دست آمد. نتیجه آزمایش نشان داد که وجود تخلخل باعث تغییرات جذب در نمونه های متخلخل شده است.
    کلیدواژگان: سیلیسیوم متخلخل، خواص نوری، جذب نور
  • احسان ذبیحی نایینی، حمیدرضا سیاهکوهی صفحه 27
    سیگنال لرزه ای به هنگام انتشار در زمین به دلیل گذر از محیط هایی با ویژگی های کشسانی مختلف، محتوای بسامدی متغیر با زمان خواهد داشت. به بیان دیگر امواج لرزه ای عموما دارای ماهیتی ناپایا هستند. وجود مخازن هیدروکربور در مسیر انتشار امواج لرزه ای از جمله عواملی است که مولفه های بسامد بالای سیگنال لرزه ای را جذب کرده و پدیده ای بنام سایه بسامد پایین در مقطع لرزه ای ایجاد می کند. این پدیده در لرزه نگاری مستقیما نشانگر حضور هیدروکربور در منطقه است. وجود ناحیه خرد شده به خاطر گسلش عاملی دیگر برای کاهش بسامد غالب سیگنال لرزه ای است.
    هدف این مطالعه ردیابی ناهنجاری های بسامدی فوق در داده های واقعی حاصل از لرزه نگاری است. برای این منظور نشانگرهای بینابی لحظه ای داده های لرزه ای با استفاده از بیناب زمان- بسامد تبدیل موجک پیوسته و تبدیل فوریه زمان کوتاه محاسبه و نتیجه حاصل از آنها برای آشکارسازی مخزن هیدروکربور و گسل با یکدیگر مقایسه شده است. در مرحله بعدی برای افزایش سرعت محاسبات و استفاده از قدرت تفکیک بهینه تبدیل موجک پیوسته، نشانگر بسامد غالب لحظه ای مستقیما از مقیاس تعیین و بر روی همان مجموعه داده، اجرا شده است.
    کلیدواژگان: تبدیل موجک پیوسته، نشانگر لرزه ای، تبدیل فوریه زمان کوتاه، سایه بسامد پایین، نشانگرهای بینابی لحظه ای
  • Moment Inequalities and Applications for Negative Dependence Random Variables
    فیروزه ریواز، محمد امینی، ابوالقاسم بزرگنیا صفحه 7

    در این مقاله، ابتد برخی نابرابری های گشتاوری برای مجموعه های جزیی SnXi که در آن X1، X2،… وXn متغیرهای تصادفی وابسته منفی هستند را تعهیم می دهیم. سپس، با استفاده از این نابرابری ها چند نابرابری ها چند نابرابری مفید دیگر نیز بدست می آوریم.

    کلیدواژگان: وابستگی منفی، نامساویهای گشتاوردی