فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:24 Issue: 103, 2016

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:24 Issue: 103, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/04/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا رضایی، امیر الماسی حشیانی، عبدالله رشیدی، سید مرتضی واعظ، احمد خسروی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    ادم ماکولا از مهم ترین علل افت بینایی در بیماران دیابتی است که در صورت عدم درمان مناسب و به موقع منجر به افت دید دایمی و شدید می شود. هدف این مطالعه مقایسه ی اثر درمانی تزریق داخل زجاجیه ای و زیر کپسول تنون تریامسینولون بر کاهش ادم ماکولا و افزایش دید در بیماران مبتلا به دیابتیک رتینوپاتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی بود، 82 چشم به صورت تصادفی در گروه تزریق تریامسینولون داخل زجاجیه و
    74 چشم در گروه تزریق زیر کپسول تنون قرار گرفتند. از نظر میزان دید و فشار داخل چشمی، یک هفته، یک ماه و 3 ماه بعد از مداخله نیز پی گیری شدند. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس با داده های متواتر (Repeated ANOVA) و با استفاده از نرم افزار Stata مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مقایسه ی خام بین گروه ها اختلاف معنی داری بین میزان دید دو گروه مشاهده نشد اما با کنترل اثر مخدوش کنندگی مقدار دید، در گروه داخل زجاجیه (78/0-) به طور معنی داری کمتر از میزان دید در گروه زیر کپسول تنون (67/0-) بود. همچنین بعد از کنترل سایر متغیر های مخدوش کننده (سن و جنس)، میانگین فشار داخل چشمی در گروه داخل زجاجیه به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان دید گروه تزریق تریامسینولون داخل زجاجیه به طور معنی داری کمتر از میزان دید گروه تزریق تریامسینولون زیر کپسول تنون می باشد. همچنین میانگین فشار داخل چشمی نیز در گروه داخل زجاجیه بیشتر بود. لذا روش درمانی تزریق تریامسینولون استوناید در زیر کپسول تنون روش بهتری به نظر می آید.
    کلیدواژگان: تریامسینولون، ادم ماکولا، رتینوپاتی دیابتی، زجاجیه، کپسول تنون
  • علی غنجال، منیره متقی، رحمت الله حافظی، محمد قاسمی صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    سکته ی مغزی منجر به بروز اختلالات حسی، حرکتی و فقدان عملکرد می گردد. تحریکات حسی، اساسی برای شروع روند پلاستیسیتی مغزی و بهبود عملکرد حسی حرکتی در اندام های مبتلا می باشند. هدف این مطالعه بررسی اثر باز آموزی حسی با بهبود فعالیت عملکردی اندام فوقانی مبتلا در بیماران سکته ی مغزی ایسکمیک می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع تجربی قبل و بعد روی 30 بیمار زن و مرد مبتلا به سکته ی مغزی ایسکمیک که دامنه ی سنی آن ها حدود
    40 تا 65 سال بود، در 2 گروه تجربی و کنترل (15n=) انجام گرفت. اطلاعات زمینه ای از طریق پرسشنامه، و بالینی از طریق آزمون هایFugl-Meyer (جهت بررسی عملکرد اندام مبتلا)، Box and block (جهت بررسی مهارت های دستی بیماران)، و Motoricity index (جهت بررسی نقایص حرکتی) اخذ گردید. گروه های تحقیق به مدت 24 جلسه (یک روز در میان) تحت درمان های تعریف شده قرارگرفتند. نتایج ارزیابی های قبل و بعد از درمان مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    مقادیر پایه اصلی گروه ها قبل از درمان مشابه بود و تفاوت معنی داری وجود نداشت. مقادیرقبل و بعد از درمان کلیه ی آزمون ها در گروه تجربی و کنترل معنادار بود (با برتری بارز گروه تجربی) و روند بهبودی را نشان می داد. درصد تغییرات آزمون ها، در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل معنادار بود.
    نتیجه گیری
    باز آموزی حسی به همراه انجام فیزیوتراپی روتین باعث بهبود معنادار آزمون های عملکردی، مهارت های دستی، و کاهش نقایص حرکتی اندام فوقانی مبتلا می گردد و انجام آن به عنوان یک نقطه اثر مثبت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سکته ی مغزی ایسکمیک، باز آموزی حسی، اندام فوقانی، فعالیت عملکردی
  • مهسا حسینی صنعتی، گیتی ترکمان، مهدی هدایتی، منوچهر ایرانپرور علمداری صفحات 20-21
    زمینه و هدف
    زخم پای دیابتی به عنوان یکی از شایع ترین عوارض دیابت شناخته شده است که معمولا به درمان های متداول ترمیم زخم مقاوم می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر لیزر کم توانGa-As با 904 نانومتر بر ترمیم زخم مزمن پای بیماران دیابتی نوع 2 می باشد.
    روش بررسی
    27 بیمار دیابتی با زخم پای ایسکمیک با درجه ی 2 معیار واگنر به طور تصادفی به دو گروه لیزر درمانی (15 بیمار) و گروه پلاسبو (12 نفر) تقسیم شدند. در گروه لیزر درمانی، لیزر (Ga-As، 2 ژول بر سانتی متر مربع، 90 میلی وات) و در گروه پلاسبو پروب لیزر مطابق با گروه درمان اما به صورت خاموش به کار برده شد. درمان معمول جهت ترمیم زخم در هر دو گروه بعد از لیزر درمانی، سه بار در هفته و تا دوازده جلسه اعمال گردید. محیط سطح زخم و دمای محیط اطراف محل زخم (قبل و بعد از درمان)، در جلسات اول، ششم و دوازدهم، و شاخص مچ پایی-بازویی در جلسات اول و دوازده ارزیابی شد.
    یافته ها
    در گروه لیزر درصد بسته شدن سطح زخم نسبت به سطح پایه در جلسه 6 و 12 (به ترتیب 36/6±97/43، 22/7±02/72 درصد) نسبت به گروه پلاسبو (به ترتیب 98/7±48/6، 05/9±69/12 درصد) افزایش معناداری نشان داد (05/0>P). اما تغییرات در میزان شاخص مچ پایی-بازویی و دمای اطراف محل زخم در دو گروه تفاوت معناداری با یکدیگر نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد لیزر گالیوم آرسناید از طریق اثر فوتو شیمیایی غیر حرارتی در محیط زخم منجر به تسریع بسته شدن زخم مزمن پای بیماران دیابتی می شود.
    کلیدواژگان: لیزر گالیوم آرسناید، زخم پای دیابتی، بسته شدن زخم، شاخص مچ پایی بازویی
  • یوسف مرتضوی، مریم جامه شورانی، حمیدرضا زند، شهربانو رستمی صفحات 32-41
    زمینه و هدف
    لوسمی میلوییدی حاد (AML) حاصل تکثیر کلونال پیش ساز های نابالغ سلول های خونی میلوییدی است. عوامل متعدد محیطی و ژنتیکی در ایجاد سرطان ها از جمله AML دخالت دارند. سیتوکروم ها از جمله سیتوکروم P-450 به عنوان سم زدا درکاتابولیسم تعداد زیادی از داروها و مواد کارسینوژن شرکت دارند. پلی مورفیسم G15631T و تغییر ژنتیکی در ژن سیتوکرومP-450 می تواند استعداد ابتلا به برخی از بیماری ها از جمله AML را افزایش دهد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه ی پلی مورفیسم G15631T ژن CYP2B6 و احتمال ابتلا به لوسمی میلوییدی حاد در تعدادی از بیماران AMLمی باشد.
    روش بررسی
    تعداد 76 بیمار AML و 80 فرد سالم به عنوان گروه کنترل برای بررسی پلی مورفیسم G15631 ژن CYP2B6 وارد مطالعه شدند.پلی مورفیسمG15631T با استفاده از پرایمرهای اختصاصی توسط PCR تکثیر و محصولات PCR توسط آنزیم Bsr I هضم شدند و الگوی هضم آنزیمی بر روی ژل آگارز الکتروفورز مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    فراوانی پلی مورفیسم G15631T در گروه بیمار 55 درصد به دست آمد که به صورت معناداری بیشتر از گروه کنترل (31 درصد) بود و شانس ابتلا به AML (با شاخص اطمینان 95 درصد) در بیماران دارای ژنوتیپ GT 95/1 برابر افراد دارای ژنوتیپ GT در گروه کنترل بود. ژنوتیپ TT در 4 نفر از افراد گروه بیمار دیده شد اما در گروه کنترل دیده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان می دهد که در جمعیت مورد مطالعه بین پلی مورفیسم G15631T ژن CYP2B6 و ابتلا به بیماری لوسمی میلوییدی حاد ارتباط وجود دارد اما مطالعات دیگر با حجم نمونه بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: CYP2B6، لوکمی میلوییدی حاد، پلیمورفیسم ژنی
  • سخاوت آهنگ، علی هانیلو، سقراط فقیه زاده صفحات 42-51
    زمینه و هدف
    درمان رایج توکسوپلاسموزیس، ترکیب خوراکی پیریمتامین و سولفادیازین است که با ایجاد عوارض جانبی و مسمومیت در بیماران، به ویژه افراد مبتلا به اختلالات شدید سیستم ایمنی همراه است. گیاه اکیناسه آپورپورا (سرخارگل) از گیاهان دارویی است که دارای خواص ضد میکروبی و تقویت کننده ی سیستم ایمنی بدن می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر ضد توکسوپلاسمایی و درمانی عصاره ی گیاه سرخارگل در شرایط برون تنی و مدل توکسوپلاسموزیس حاد موشی انجام شد.
    روش بررسی
    سوسپانسیون حاوی 42000 تاکی زوئیت زنده توکسوپلاسما (سویه RH)، در غلظت های سریال 50، 100، 200، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره ی خام الکلی اکیناسه آپورپورا در دمای 37 درجه ی سانتی گراد به مدت 5 ساعت انکوبه شدند. درصد بازدارندگی در هر غلظت و در نهایت غلظت بازدارنده 50 درصد (IC50) عصاره از طریق رگرسیون خطی محاسبه شد. در مرحله ی بعد، 48 سر موش BALB/c در 6 گروه به صورت داخل صفاقی با 104 تاکی زوئیت آلوده شدند. 24 ساعت پس از آلودگی، 5/0 میلی لیتر عصاره با غلظت های فوق، به طریق داخل صفاقی و به گروه شاهد فقط 5/0 میلی لیتر سرم فیزیولوژی استریل، روزانه تا زمان مرگ موش ها تزریق شد. موش ها هر روز پایش می شدند. زمان بقای گروه ها با آزمون های One way ANOVA و Duncan، آنالیز و تفاوت در سطح )05/0(P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    با استفاده از مدل رگرسیون خطی، مقدار IC50 عصاره بعد از 5 ساعت، معادل 784 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. میانگین زمان بقای موش ها در گروه های تحت درمان (حداقل 9/0±5/6 روز) نسبت به گروه شاهد (0/0±5 روز) به طور معنی داری بیشتر شد (05/0P<). حداکثر میانگین بقا با 0/1±3/7 روز در گروه پنجم آزمون (1000 میکروگرم بر میلی لیتر) و بدون اختلاف معنی دار با سایر گروه های آزمون
    دیده شد.
    نتیجه گیری
    در شرایط برون تنی، غلظت های مورد استفاده عصاره ی الکلی اکیناسه آپورپورا، اثر بازدارندگی مطلوبی بر تاکی زوئیت های توکسوپلاسما نداشت، ولی در شرایط درون تنی، به طور معنی داری موجب افزایش زمان بقای موش های آلوده شد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسموزیس، تاکی زوئیت، اکیناسه آپورپورا، برون تنی، موش
  • علیرضا عزیززاده دلشاد، محمدحسین قینی، ریحانه میرطهماسب محمدی صفحات 52-61
    زمینه و هدف
    به علت جایگاه بسیار مهم مرگ سلولی در پاتولوژی بیماری های نورودژنراتیو، جلوگیری از مرگ سلولی یکی از مهم ترین اهداف استراتژی های حفاظت عصبی می باشد. با توجه به گزارش های موجود در مورد نقش حفاظت عصبی اریترپویتین، در مطالعه ی حاضر به دنبال آکسوتومی، اثر دوزهای مختلف اریتروپویتین بر نورون های نخاعی حرکتی نوزاد موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    20 سر نوزاد 2 روزه موش صحرایی، پس از قطع عصب سیاتیک سمت راست و القای آپوپتوز در نورون های حرکتی نخاعی مربوطه، به 3 گروه آزمایشی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. به گروه های آزمایشی به ترتیب 2500، 5000 و 10000 واحد بر کیلوگرم اریتروپویتین نوترکیب انسانی، و به گروه کنترل حجم مساوی نرمال سالین به مدت 5 روز متوالی و به صورت داخل صفاقی تزریق شد.
    24 ساعت پس از آخرین تزریق، از نخاع موش ها مقاطع بافتی تهیه و نورون های حرکتی واقع در شاخ قدامی نخاع شمارش شد. در همه ی گروه ها نیمه ی سالم نخاع به عنوان کنترل داخلی در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در همه ی گروه ها اختلاف میانگین نورون های حرکتی دو نیمه ی سالم و آکسوتومی نخاع معنادار بود. با مقایسه ی نیمه ی آکسوتومی گروه های مختلف، هر دو گروه 5000 و 10000 با گروه کنترل، و همچنین گروه 10000 با گروه 2500 اختلاف معناداری داشتند، ولی بین بقیه ی گروه ها اختلاف معناداری مشاهده نگردید. به این ترتیب دوز 5000 دارای اثر حفاظت عصبی بوده و از مرگ نورون های آکسوتومی شده جلوگیری نمود.
    نتیجه گیری
    اریتروپویتین نوترکیب انسانی دارای اثر حفاظت عصبی وابسته به دوز بر نورون های حرکتی آکسوتومی شده می باشد.
    کلیدواژگان: اریتروپویتین، حفاظت عصبی، نورون حرکتی نخاعی، مرگ سلولی، آکسوتومی
  • مهسا زارع، عبدالصالح زر، محمد امین عدالت منش صفحات 62-70
    زمینه و هدف
    آلزایمر یک بیماری نورودژنراتیو است که در آن توانایی های حافظه کاهش می یابد و تغییرات متعددی در مغز بیمار رخ می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر هشت هفته تمرین استقامتی و تجویز لیتیوم کلراید بر سطح سرمی عامل نروتروفیک مشتق از مغز
    -Derived Neurotrophic Factor) Brain) در رت های ماده مبتلا به آلزایمر می باشد.
    روش بررسی
    70 سر رت ماده نژاد اسپراگوداولی به طور تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند که شامل1-کنترل، 2-شم، 3-لیتیوم کلراید 20،
    4- لیتیوم کلراید 40، 5-تمرین استقامتی، 6- تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید 20 و 7- تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید 40 تقسیم شدند. رت ها به وسیله تری متیل تین کلراید آلزایمری شدند. گروه های تمرین استقامتی، تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید20 و تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید
    40 به مدت هشت هفته روی نوارگردان بدون شیب با سرعت 15 تا 20 متر در دقیقه به مدت 15 تا 30 دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته دویدند. گروه های لیتیوم کلراید 20 و تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید 20 روزانه به میزان20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن حیوان لیتیوم کلراید و گروه های لیتیوم کلراید40 و تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید 40 روزانه به میزان40 میلی گرم بر کیلوگرم وزن حیوان لیتیوم کلراید به مدت 14 روز مصرف کردند. رت های گروه کنترل در طول این مدت هیچگونه فعالیت ورزشی نداشتند و تحت هیچ نوع تیماری قرار نگرفتند. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون واریانس دو طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که لیتیوم کلراید، تمرین استقامتی و همچنین اثرات تعاملی آن دو میزان سرمی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز را در مسمویت با نوروتوکسین افزایش می دهند ولی بیشترین تاثیر در گروه تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید 20 مشاهده شد. همچنین مسمومیت با تری متیل تین سطح سرمی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز را به شدت در رت های جنس ماده کاهش می دهد (05/0&geP).
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها این طور می توان نتیجه گرفت که تمرین استقامتی، لیتیوم کلراید و اثر تعاملی آن ها در رت های ماده مبتلا به آلزایمر باعث افزایش سطح سرمی عامل نروتروفیک مشتق از مغز می شوند که در نهایت سبب بهبود بیماری آلزایمر می شوند.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، تمرین، لیتیوم کلراید، عامل نروتروفیک مشتق از مغز، رت
  • محمدرضا نصیرزاده صفحات 71-80
    زمینه و هدف
    آسیب ایسکمی، خون رسانی مجددکلیویIschaemia-Reperfusion) ) سطح فرآورده های پراکسیداسیون چربی در کبد را افزایش می دهد. درحالی که فعالیت آنتی اکسیدان ها و آنزیم های آنتی اکسیدانی کبد کاهش می یابد. برگ های زیتون یک منبع قابل ملاحظه ی ترکیبات فنلی است که به لحاظ بیولوژیکی فعال هستند و ظرفیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و قدرت پاک کنندگی رادیکالی بهتری دارند.
    روش بررسی
    در این مطالعه تعداد 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 20±250 گرم به صورت تصادفی انتخاب و در پنج گروه تقسیم شدند: 1)کنترل: موش های سالم دست نخورده، 2) 1h I/R 3) 1h I/R-OLE 4)24h I/R و 5) 24h I/R-OLE. موش های گروه های سه و پنج عصاره ی برگ زیتون را در 5/0 میلی لیتر آب آشامیدنی از طریق گاواژمعدی به مدت 28 روز و قبل از ایجاد ایسکمی (1 ساعت) دریافت کردند. بقیه ی موش ها 5/0 میلی لیتر سرم نرمال سالین از طریق گاواژ دریافت نمودند. در پایان دوره ی خون رسانی مجدد (به ترتیب 1 و 24 ساعت) غلظت سرمی آنزیم های کبدی، اوره وکراتینین و میزان آنزیم های آنتی اکسیدانMDA ، SOD و GPX بافت کبد اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان MDA در گروه های تیمار شده با عصاره ی برگ زیتون نسبت به گروه های ایسکمی خون رسانی مجدد کاهش معنی داری داشت (05/0>P). همچنین مشخص گردید که میزان فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان SOD و GPX در بافت کبد حیوانات گروه ایسکمیک در مقایسه با گروه تیمار شده با عصاره ی برگ زیتون به طور معنی داری پایین تر است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد عصاره ی برگ زیتون در بافت کبد در برابر آسیب ایسکمی خونرسانی مجدد کلیوی محافظت کننده است.
    کلیدواژگان: آسیب ایسکمیک خون رسانی مجدد کلیوی، عصاره ی برگ زیتون، آنزیم های آنتی اکسیدان کبد، موش صحرایی نر
  • الهام زاجکانی، محمدعلی مقدم، عماد زحمتکش، نیما معتمد صفحات 81-90
    زمینه و هدف
    ریزنشت ترمیم یکی از مهم ترین عوامل در ایجاد پوسیدگی ثانویه و شکست ترمیم به حساب می آید مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثرلاینر (کامپوزیت فلو) و نوع باندینگ بر میزان ریزنشت کامپوزیت z250 درحفرات کلاس II انجام شد.
    روش بررسی
    در سطح مزیال و دیستال 80 دندان پره مولره انسانی حفرات کلاس II استاندارد تهیه شد. حفرات بر اساس لاینر و موقعیت مارجین جینجیوال و عامل باندینگ به 8 گروه تقسیم شدند. در گروه I مارجین (1mm sub CEJ)، باندینگ (Single bond،3M) و کامپوزیت (filtek z250،3M) . گروه II: کامپوزیت فلو (filtek flow،3M) به عنوان لاینر و بقیه حفره مشابه گروه I.
    گروه III: مارجین (1mm supra CEJ) بقیه مانند گروه I، گروه IV: مارجین (1mm supra CEJ)، بقیه حفره مانند گروه II. گروه V: باندینگ (adper easy bond،self-etch،3M) و بقیه مانند گروه I. گروه VI: باندینگ (self-etch) و بقیه مانند گروه II. گروه VII: باندینگ (self-etch) و بقیه مانند گروه III. گروه VIII: باندینگ (self-etch) و بقیه مانند گروه IV. نمونه ها 3000 دور ترموسایکل شدند و در محلول متیلن بلو 10 درصد قرار گرفتند. سپس با دیسک الماسی برش داده شدند و زیر میکروسکوپ با بزرگنمایی x40 مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون واریانس یک طرفه و توکی جهت آنالیز داده ها استفاده شد و 05/0P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مارجین sub-CEJ گروه I بیشترین و گروه VI کمترین میزان ریزنشت را نشان داد (05/0P>) در مارجین Supra-CEJ گروه VIII کمترین و گروهIII بیشترین میزان ریزنشت داشتند (05/0P>). در مقایسه ی بین گروهی اختلاف بین گروه I با VIII معنی دار بود
    (05/0P<).
    نتیجه گیری
    ترکیب سیستم self-etch همراه با کامپوزیت فلو به عنوان لاینرو کامپوزیت قابل پکz250 ریزنشت را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، عامل باندینگ، رزین کامپوزیت فلو، انقباض پلیمریزاسیون
  • افسانه کرمی، سکینه پالیزی، حسن آهنگر، احمد جلیلوند، سعیده مظلوم زاده، نرگس محبی، زلیخا بیات صفحات 91-101
    زمینه و هدف
    بیماری ایسکمیک قلب به کاهش اکسیژن و خونرسانی میوکارد اطلاق می گردد. شایع ترین عامل ایسکمی، بیماری آترواسکلروتیک عروق کرونر است. ریسک فاکتورهای گوناگونی برای بیماری عروق کرونر بیان شده است. با این وجود، مکانیسم عوامل عفونی در
    )CAD (Coronary Artery Diseaseناشناخته باقی مانده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، شیوع سرمی سیتومگالوویروس و هرپس سیمپلکس در 360 بیمار مبتلا و غیرمبتلا به بیماری عروق کرونر بررسی شدند. سرولوژ&zwjی با استفاده از روش الایزا مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    از 360 بیمار تحت بررسی، سرولوژی مثبت هرپس سیمپلکس و سیتومگالو ویروس به ترتیب در 7/91 درصد و 3/93 درصد از بیماران مبتلا به CAD و 1/66 درصد و 5/57 درصد از افراد غیر مبتلا گزارش شد (001/0P<). ریسک ابتلا به بیماری عروق کرونر به ترتیب در افرادی که سرولوژی مثبت سیتومگالوویروس وهرپس سیمپلکس را داشتند، 1/5 و 81/6 برابر بود. این ریسک با توجه به کنترل سایر متغیرهای موجود به دست آمده که معنادار بوده است (001/0P<). ریسک ابتلا به بیماری عروق کرونر با افزایش یک واحد سن، 3 درصد افزایش نشان داد که از نظر آماری معنی دار بود. در مردانی که سرولوژی مثبت هرپس سیمپلکس داشتند، ریسک ابتلا به بیماری عروق کرونر 8/4 برابر زنان گزارش شد و در افرادی که سابقه ی انفارکتوس میوکارد داشتند، این ریسک 47/6 برابر کسانی بود که سابقه نداشتند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به احتمال ارتباط ویروس و باکتری ها در روند تشکیل آترواسکلروز عروق کرونر پیشنهاد می شود، تحقیقات بیشتری در مورد ارتباط سایر عوامل عفونی و بررسی ردپای ارگانیسم ها در قطعات آترواسکلروتیک کرونر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: سیتومگالوویروس، هرپس سیمپلکس، شیوع سرمی، شریان کرونری
  • مصطفی راد، فاطمه برزویی، محبوبه محبی صفحات 102-114
    زمینه و هدف
    خستگی یکی از رایج ترین عوارض جانبی درمان های مربوط به سرطان پستان است. خنده درمانی جایگاه ویژه ای در طب جایگزین و مکمل دارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر خنده درمانی بر شدت خستگی و کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان پستان تحت اشعه درمانی خارجی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که بر روی 58 بیمار مبتلا به سرطان پستان، تحت 5 هفته اشعه درمانی در دو گروه خنده درمانی و کنترل انجام شد. بیماران گروه مداخله در جلسات خنده درمانی دو بار در هفته به مدت یک ماه شرکت کردند. فرم ارزیابی خستگی در پایان هفته ی اول به عنوان پیش آزمون و در پایان هفته های دوم تا پنجم به عنوان پس آزمون تکمیل شد. نتایج توسط نرم افزار SPSS17 و با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس اندازه های تکراری و تی مستقل موردتجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین چهار مولفه ی شدت خستگی در دو گروه پس از خنده درمانی نشان داد؛ تفاوت آماری معنی دار بین دو گروه خنده درمانی و کنترل وجود داشت (001/0=P). در گروه خنده درمانی، حضور خستگی خفیف به صورت تداخل با فعالیت های طبیعی روزمره و در گروه کنترل، حضور خستگی شدید به صورت تداخل در ارتباط با دیگران و تداخل با لذت از زندگی بوده است. این تفاوت از نظر آماری معنی دار است (001/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش، خنده درمانی را بر کاهش شدت خستگی مبتلایان به سرطان پستان تحت اشعه درمانی، موثر نشان می دهد. فراهم نمودن تمهیدات لازم از سوی مدیران ارشد پرستاری در به کارگیری خنده درمانی به منظور ارتقای کیفی زندگی مبتلایان به سرطان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: خنده درمانی، خستگی، کیفیت زندگی، اشعه درمانی خارجی، سرطان پستان
  • رضا ابراهیمی راد، محبوبه نصیری، بهروز قلی زاده، مریم عربپور، زهرا فتوکیان، زهرا جنت علیپور صفحات 115-124
    زمینه و هدف
    سکته ی مغزی با اختلال در عملکرد فیزیکی و روانی به عنوان یکی از ناتوان کننده ترین بیماری های نورولوژیکی در بزرگسالان می باشد و افسردگی نیز شایع ترین اختلال روان پزشکی است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع و عوامل خطر افسردگی زودرس پس از سکته ی مغزی می باشد.
    روش بررسی
    طرح این مطالعه از نوع توصیفی است. روش نمونه گیری به شیوه ی در دسترس و جمع آوری اطلاعات از طریق چک لیست و معیارهای DSM-IV-TR بوده است. نمونه های پژوهش از میان بیماران دچار سکته ی مغزی مراجعه کننده ی به بیمارستان های شهید رجایی تنکابن و امام سجاد (ع) رامسر در سال های 1390 تا 1392 انتخاب شدند. در بیماران بستری پس از تشخیص، محل آناتومیک ضایعه توسط روش های MRI و CTscan مشخص گردید. اطلاعات از طریق مصاحبه و مشاهده جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون توصیفی و تحلیلی (آزمون تی، آنالیز واریانس و کای اسکوئر) و از طریق 16 SPSSتجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پژوهش بر روی 80 بیمار انجام شد. نتایج نشان داد که 45 درصد (36 نفر) افراد پس از سکته مغزی دچار افسردگی شدند. یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین افسردگی زودهنگام و سن، جنس، مسیر عروقی درگیر، فشارخون بالا، هیپرلیپیدمی، ناراحتی قلبی، دفعات سکته مغزی و محل آناتومیک ضایعه وجود ندارد، اما بین بروز افسردگی زودهنگام با نوع سکته ی مغزی (023/0P=) و دیابت (027/0P=) ارتباط معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج شیوع بالای افسردگی بیماران بعد از سکته ی مغزی را نشان داد.بنابراین لازم است که به علایم افسردگی و عوامل خطر آن جهت تسریع بهبودی،کاهش خطر سکته ی مغزی بعدی و کاهش مرگ و میر در بیماران دچار سکته ی مغزی توجه نمود.
    کلیدواژگان: افسردگی، سکته ی مغزی، عوامل خطر ساز
|
  • R. Rezaei, A. Almasi, Hashiani, A. Rashidi, Sm Vaez, A. Khosravi Pages 1-9
    Background And Objective
    Macular edema is an important cause of visual loss in diabetic patients which can lead to permanent vision loss in untreated cases. This study compares the efficacy of intravitreal injection and the sub-tenon capsule of triamcinolone on the visual acuity in patients with diabetic retinopathy.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial study, 82 diabetic retinopathy eyes were randomly assigned to intravitreal triamcinolone injection group and 74 eyes to sub tenon capsule injection. In terms of visual acuity and intraocular pressure, patients were followed up after first week, first month, and 3rd month. The collected data were analyzed using ANOVA with repeated data (Repeated ANOVA) and Stata software (version 13).
    Results
    Crude comparison between groups did not exhibit significant differences. However, by controlling the confounding baseline effect, level of visual acuity, logMar[d1] of the visual acuity in the intravitreal injection group (-0.78) was significantly less than the sub-tenon capsule group (-0.67). Also, after controlling for other confounding variables (age and sex), the mean IOP was significantly higher in the intravitreal injection group.
    Conclusion
    [d2] Visual acuity in intravitreal injection group was significantly less than the sub-tenon capsule group and also the mean IOP was higher in the intravitreal injection group. Therefore, sub-tenon capsule of triamcinolone stands out as a superior approach.
    Keywords: Triamcinolone, Macular edema, Diabetic retinopathy
  • A. Ghanjal, M. Motaghey, R. Hafezi, M. Ghasemi Pages 10-19
    Background And Objective
    Stroke results in increased sensory disorder, motor impairment and functional deficit. Sensory stimulation is the basis for beginning of the process of brain plasticity and recovery of sensory motor function in the affected limbs. The objective of this study was to investigate the effect of sensory retraining on functional recovery of upper limbs in patients with ischemic stroke.
    Materials And Methods
    This pre-post intervention experimental study was undertaken with 30 patients (both male and female) aged 40-65 years old suffering from ischemic stroke who were assigned to the experimental and control groups (n =15). A number of instruments were used to collect the necessary data: questionnaires for background information, Fugl-Meyer for clinical tests (limb function), Box and Block to assess manual skills of the patients, and Motoricity index for assessment of the motor impairment. The experimental group received defined treatments for 24 sessions (every other day).The collected data prior to and following the treatment were analyzed.
    Results
    The main pre-treatment baseline values were similar and there was no significant difference between the groups. Pre and post treatment values were statistically significant for all tests in the experimental and control groups (with a clear superiority of the experimental group) which denoted an improving trend. The variations in test percentages was statistically significant in the experimental group compared to the control group.
    Conclusion
    Sensory retraining accompanied by routine physiotherapy lead to significant improvement in functional tests, manual skills, and upper limb motor deficits. Therefore, sensory retraing is recommended due to its positive effect on patients’ rehabilitation.
    Keywords: Ischemic Stroke, Sensory retraining, Upper limb, Functional activity
  • M. Hoseini Sanati, G. Torkaman, M. Hedayati, M. Iranparvar Alamdari Pages 20-21
    Background And Objective
    Diabetic foot ulcer as one of the most common complications of diabetes mellitus is known to be resistant to conventional treatment of wound healing. The objective of this study was to evaluate the efficacy of low level laser therapy with Ga-As laser, 904 nm, in foot ulcer healing of type 2diabetic patients.
    Materials And Methods
    27 patients with Type 2 diabetes mellitus suffering from Wagner Grade II ischemic foot ulcers were randomly divided into two groups: Ga-As laser (n=15) and placebo (n=12). In the laser therapy group, Ga-As, (2 j/cm2, 90mW) was applied while in the placebo group laser probe was set similar to the laser group, but the power was off. Conventional treatment after laser therapy was done for both groups in a similar vein, i.e., three times a week for twelve sessions. Wound surface area and temperature around the wound (before and after therapy) in the 1st, 6th and 12th sessions and Ankle Brachial Index (ABI) in the1st and 12th sessions were recorded.
    Results
    Throughout the 6th and 12th sessions, reduction in wound surface percentatage in comparison with baseline was significantly (P
    Conclusion
    Ga-As laser using photochemical and non-thermal mechanisms may be effective on the acceleration of diabetic chronic foot ulcer closure.
    Keywords: Gallium, Arsenide Laser, Diabetic foot ulcer, Wound closure, Ankle brachial index
  • Y. Mortazavi, M. Jameshorani, H. Zand, Sh Rostami Pages 32-41
    Background And Objective
    Acute myeloid leukemia (AML) is a clonal proliferation of immature myeloid progenitors in the bone marrow. Multiple genetic and environmental factors have been reported to be involved in the pathogenesis of AML. Cytochromes, such as cytochrome P450 are among detoxifying enzymes whose aberrant expression can make individuals susceptible to a variety of cancers and leukemias including AML. The aim of this study was to evaluate the G15631T, CYP2B6 subfamily of cytochrome P450 gene with susceptibility to AML in some AML patients and normal individuals.
    Materials And Method
    We enrolled 76 AML patients and 80 normal individuals as the control group for the study of G15631 T polymorphism of CYP2B6 gene. This polymorphism was amplified by PCR using specific primers. The PCR products were digested by Bsr I enzyme and Electrophoresed on Agarose gel.
    Results
    The frequency of G15631T polymorphism was significantly higher in patients (55%) than the control group (31%). The risk of AML (with CI = 95%) in patients with GT genotype was 1.95 fold more than individuals with the same genotype in the control group. The TT genotype was found in 4 patients with AML, but in none of the individuals in control group.
    Conclusion
    The results show that there is a direct relationship between G15631T, CYP2B6 gene polymorphism and susceptibility to acute myeloid leukemia in some patients in our study population. However, further studies on larger populations are recommended.
    Keywords: CYP2B6, Acute Myeloid Leukemia, Gene polymorphism
  • S. Ahang, A. Haniloo, S. Faghih Zadeh Pages 42-51
    Background And Objective
    Current and common treatment of toxoplasmosis consist of oral adminstration of pyrimethamine and sulfadiazine. However, this drug combination has substantial toxicity and side effects on patients, especially in immunocompromised individuals. Echinacea purpurea is a medicinal plant with antimicrobial properties which boosts the immune system. This study was carried out to evaluate the anti-toxoplasma effect of E. purpurea extract in vitro and acute toxoplasmosis in a mouse model.
    Materials And Methods
    Parasite suspension containing 42000 live toxoplasma tachyzoites (RH strain) was added to serial concentrations of 50, 100, 200, 500 and 1000 µg/ml alcoholic extrac of E. purpurea and incubated at 37oC for 5 hours. Then, IC50 was calculated using linear regression. Subsequently, 48 BALB/c mice were asssigned to 5 treatment groups and a control group and were intraperitoneally infected with 104 tachyzoites. 24 hours post infection, the E. purpurea extract was injected intraperitoneally by the aforementioned concentrations on a daily basis until the death of the mice. The control group received sterile saline. Survival time of the groups was analyzed by One way ANOVA and Duncan tests and between-group differences at the level of P
    Results
    Using linear regression, IC50 values of E. purpurea extract was 784 µg/ml, after 5 hours. The mean survival time of the mice in the treated groups was significantly higher than the control group, respectively 6.5±0.9 and 5±0.0 days (P
    Conclusion
    The tested concentrations of alcoholic extract of E. purpurea did not pose any inhibitory effect on tachyzoites in vitro, but significantly increased the survival time of the infected mice in vivo.
    Keywords: Toxoplasma gondii, Tachyzoites, Echinacea Purpurea, Mice, In vitro
  • Aa Azizzadehdelshad, Mh Ghaini, R. Mirtahmaseb Mohamadi Mohamadi Pages 52-61
    Background And Objective
    Because of the critical role of cell death in the pathology of neurodegenerative diseases, its prevention is regarded as one of the most salient ends in neuroprotective strategies. Concerning the bulk of reports about the putative neuroprotective effects of erythropoietin (Epo), in the present study following axotomy, the effects of different doses of Epo on spinal motoneurons in neonates was investigated.
    Materials And Methods
    Following transection of the right sciatic nerve of 20 two-day-old neonate rats and induction of apoptotic cell death in related motoneurons, the animals were subdivided into three experimental and one control groups. The experimental groups received different doses of 2500, 5000, 10000U/kg recombinant human Erythropoietin (rhEpo), and the control group was treated with equal volume of normal saline, intraperitoneally for 5 successive days. 24 hours following the last injection, histologic sections from the neonate spinal cords were prepared for counting of spinal motoneurons. In all samples, the intact side was regarded as the internal control.
    Results
    The difference between motoneuron means of intact and axotomy sides was significant in all groups, which advocates the efficacy of axotomy in cell death induction. Comparison of axotomized side of different groups indicated significant differences between both 5000 and 10000U/kg groups with control, and also between 10000 and 2500 groups, but no significant differences could be seen between other groups. Thus, 5000U/kg of rhEpo can be considered as the neuroprotective dose which can prevent cell death of axotomized motoneurons.
    Conclusion
    rhEpo has dose-dependent neuroprotective effects on axotomized spinal motoneurons.
    Keywords: Erythropoietin, Neuroprotection, Spinal motoneuron, Cell death, Axotomy
  • M. Zare, A. Zar, Ma Edalatmanesh Pages 62-70
    Background And Objective
    Alzheimer is a neurodegenerative disease in which a reduced memory capacity and numerous changes occur in the patient’s brain. This study was embarked to shed light on the effects of eight weeks of endurance training and lithium chloride administration on brain-derived neurotrophic factor serum levels in female rats with Alzheimer's disease.
    Materials And Methods
    70 female Sperag Dawley rats were randomly divided into seven groups including: 1.control, 2. Sham, 3. littium chlorid[d1] e 20, 4. littium chloride 40, 5. Endurance training, 6. Endurance training littium chloride 20, 7. Endurance training and littium chloride 40. Alziemer was induced in rats by methyl chloride,. Groups of endurance training, endurance training plus littium coloride 20 and endurance training plus littium chloride 40 ran on a treadmill with no incline at the speed of 15 to 20 meters per minute for 15 to 30 minutes each session and five times for eight weeks. The groups of littium coloride 20, endurance training and littium coloride 20 received littium coloride 20 mg/kg according to their body weight per day. The littium coloride 40, endurance training and littium coloride 40 received littium coloride 40 mg/kg of their body weight per day for 14 days. During this period, the control group did not have any activity and did not recieve any treatment. ANOVA and tukey post hoc[d2] tests were used for statistical analysis.
    Results
    The results showed that lithium chloride as well as endurance training along with their interactive effects increased levels of brain-derived neurotrophic factor poisoning by neurotoxins. But the greatest impact was observed in endurance training and lithium chloride 20. Also, serum levels of brain-derived neurotrophic factor significantly decresed owing to Methyltin[d3] poisoning in female rats (p
    Conclusion
    Based on these findings, we conclude that lithium chloride, endurance training and their interactive effects in female rats with Alzheimer's disease raised brain-derived neurotrophic factor serum levels which implies that Alzheimer's disease can be improved.
    Keywords: Alzheimer Disease, Exercise, Lithium Chloride, Brain, Derived Neurotrophic Factor, Rats
  • Mr Nasirzadeh Pages 71-80
    Background And Objective
    Wheras renal ischemic-reperfusion injury increases lipid peroxidation level in the liver tissues, it decreases the antioxidant activity and antioxidant enzymes. Olive leaves are considered as significant sources of bioactive phenolic compounds with superior antioxidant capacity, anti-inflammatory and radical scavenging.
    Materials And Methods
    In this study 50 male rats were allocated randomly to 5 groups: 1) control, 2) 1h I/R, 3) 1h I/R-OLE (Olive Leaf Extract), 4) 24h I/R and 5)24hI/R-OLE. The animals received 100 mg/kg olive leaf extract in 0.5 ml drinking water using gavage for 28 days in 3and 5 groups before induction of ischemia (1hour). Other animals received 0.5 ml normal saline by gavages. At the end of the reperfusion period (1and 24 hours respectively), the serum level of urea, creatinine and liver enzymes as well as antioxidant enzymes including MDA, SOD and GPX were determined in liver tissue.
    Results
    MDA level in OLE- treated groups decreased significantly compared to ischemic-reperfusion groups (p
    Conclusion
    This study enlightened that OLE is a protective agent against renal ischemic-reperfusion injury in liver tissue.
    Keywords: Renal ischemic, reperfusion injury, Olive Leaf Extract, liver antioxidant enzyme, Male rat
  • E. Zajkani, Ma Mogadam, E. Zahmatkesh, N. Moatamed Pages 81-90
    Background And Objective
    Microleakage is the most important reason for secondary caries and treatment failure. The aim of this study was to evaluate the effect of liner (flowable composite) and bonding agents on microleakage of resin composite (z250) in class II cavities.
    Materials And Methods
    Standardized Class II cavities were prepared on mesial and distal of 80 human premolars. The teeth were divided into eight groups based on the position of gingival marginal, bonding agent and liner. Thus, the classification of groups were as follows: group I: margin (1mm sub CEJ), bonding (single bond,3M), and resin composite(z 250,3M), group II: flowable composite (filtek flow, 3M) as a liner, the rest similar to group I. group III: margin (1mm supra CEJ), the rest similar to group I, group IV: margin (1mm supra CEJ), the rest similar to group II, group V: bonding (Adper easy bond,self-etch,3M), the rest similar to group I, group VI: bonding (self-etch), the rest similar to group II, group VII: self-etching bonding, the rest similar to group III, and group VIII: self-etching bonding, the rest similar to group IV. All the samples were thermocycled (3000 times) and placed in 10% metylen blue dye, then sectioned with diamond disk. They were evaluated using a stereomicroscope (40 x). The data were analyzed by one way variance and tuky test (p
    Results
    Concerning sub-CEJ margin, the greatest microleakage was in group I and the least was in group VI (P>0.05). Concerning supra-CEJ margin, group III had the greatest microleakage while group VIII had the least.(p>0.05). The comparison between groups showed significant differences between groups I and VIII (p
    Conclusion
    Combination of self-etch adhesive with flowable resin composite (liner) as a packable resin composite z250 decreases microleakage.
    Keywords: Microleakage, Bonding agent, Flowable resin composite, Polymerization shrinkage
  • A. Karami, S. Palizi, H. Ahangar, A. Jalil Vand, S. Mazloom Zadeh, N. Mohebbi, Z. Baiat Pages 91-101
    Background And Objective
    Ischemic heart disease implies reduction of oxygen and blood supply in the myocardium. The most common cause of ischemia is atherosclerotic coronary artery disease. While numerous risk factors lead to coronary diseases, the mechanism of infectious agents in CAD remains unidentified.
    Materials And Methods
    In this study, 360 patients with and without coronary disease underwent evaluation in terms of cytomegalovirus (CMV) and herpes simplex virus (HSV) seroprevalences. Serology was performed by means of ELISA assays.
    Results
    Of 360 patients, positive serology was reported for CMV and HSV in 91.7 % and 93.3% with CAD as well as 66.1 % and 57.5 % without CAD (P
    Conclusion
    Owing to possible association of viruses and bacteria in the process of atherosclerosis, furthur research is recommended to find out the relationship of other infectious agents with CAD and the presence of microorganisms in the coronary atherosclerotic specimens.
    Keywords: Cytomegalovirus, Cronary artery, Herpes simplex, Seroprevalence
  • M. Rad, F. Borzoee, M. Mohebbi Pages 102-114
    Background And Objective
    Cancer-related fatigue is one of the most common side effects of breast cancer treatments. Humor therapy has a special role in alternative and complementary medicine. The aim of this study was to determine the effect of humor therapy on fatigue severity and quality of life in breast cancer patients undergoing external radiation therapy.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial which was carried out on 58 patients with breast cancer receiving radiation therapy (5 weeks) in two groups of experimental and control. Patients in the experimental group attended humor therapy sessions twice a week for one month. Fatigue questionnaires were completed at the end of the first week as the pretest and at the end of following weeks as the posttest. Results were analyzed through statistical methods of repeated measures ANOVA and independent t test in SPSS 17 software.
    Results
    Comparison of four items of fatigue severity in both groups after humor therapy showed statistically significant differences between treatment and control groups (P=0.001). There was a mild fatigue interfering with normal activities in the humor group and a severe fatigue interfering with making relationship with others and enjoyment of life in the control group. This difference was statistically significant between two groups (P=0.001).
    Conclusion
    The results of this study suggest that humor can be effective in reducing cancer-related fatigue in breast cancer patients undergoing radiation therapy. Nursing managers are recommended to supplement facilitities for implementation of humor in order to improve the quality of life of cancer patients.
    Keywords: Humor therapy, Fatigue, Quality of life, Radiation therapy, Breast cancer
  • R. Ebrahimi, Rad, M. Nasiri, B. Gholizadeh, M. Arabpuor, Z. Fotokian, Z. Jannat Alipoor Pages 115-124
    Background And Objective
    Stroke accompanied by psychiatric disorder and mental performance is one of the most disabling neurological diseases in adults and depression is the most common psychical complication among them. The aim of this study was to determine the prevalence and risk factors of early depression after stroke.
    Materials And Methods
    Using a convenient sampling method throughout this descriptive study, data gathering was done via check lists and DSM-IV-TR criteria. Interviews along with observations were also applied to collect the data.The study population consisted of 80 stroke patients referred to Imam Sajjad and Tonekabon Shaheed Rajaei Hospitals over the years of 2010-2012. Anatomic location of the lesion was determined by MRI and CT-scan after examining and diagnosis. Descriptive and inferential statistics
    (t-test, ANOVA, and chi-square) were used to analyse the collected data.
    Results
    The overall incidence of early post stroke depression was 45%. There was no significant correlation between early post stroke depression and age, sex, involved vascular line, hypertension, hyperlipidemia, heart disease, multiplicity of stroke attacks and anatomical place of stroke. There was a significant correlation of early post stroke depression with type of stroke (p=0.023) and diabetes (p=0.027).
    Conclusion
    The results showed high prevalence depression in patients after stroke attack. Therefore, it is necessary to pay attention to depression symptoms and its risk factors for accelerating recovery and decreasing the risk of subsequent stroke and mortality.
    Keywords: Stroke, Depression, Risk factors