فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:26 Issue: 117, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/07/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهناز مولایی، رمضان فلاح، عاطفه کاظمی، وحیده رشتچی* ، سحر سلطانی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    عمل سزارین یکی از اعمال جراحی شایع زنان بوده و از عوارض مهم آن درد و خونریزی پس از جراحی می باشد که کنترل نامناسب آنها باعث عوارض زیادی می شود، به همین علت کنترل درد و خونریزی پس از سزارین بسیار مورد توجه است. در این مطالعه اثر دو داروی پاراستامول وریدی و شیاف دیکلوفناک در درد و خونریزی بعد از سزارین با هم مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 88 نفر از بیماران 15 تا 45 سال که تحت عمل سزارین غیر اورژانس به روش بیحسی اسپاینال قرار گرفته بودند، به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول شیاف 100 میلی گرمی دیکلوفناک و در گروه دوم یک گرم پاراستامول در حجم
    100 میلی لیتر نرمال سالین بلافاصله پس از انتقال بیمار به ریکاوری تجویز گردید و سپس هر 6 ساعت تا 24 ساعت تکرار شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین های نمره درد و میانگین های نمره تعداد پد در ساعات 6، 12، 18 و24 در دوگروه دیکلوفناک و پاراستامول از نظر آماری معنی دار بود (05/0>P). میانگین میزان هموگلوبین در 12 ساعت بعد از عمل در دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (05/0>P). داده ها با استفاده ازجدول توزیع فراوانی و رسم نمودارها و آزمون اندازه های تکراری (Repeated Measuer) و تی مستقل (independent t-test) و با نرم افزار آماری 16. SPSS آنالیز شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد پاراستامول وریدی در کنترل درد و خونریزی بعد از سزارین موثرتر از شیاف دیکلوفناک است.
    کلیدواژگان: درد، خونریزی، سزارین، پاراستامول، دیکلوفناک
  • حکیمه آل رضا، نادیا بنی هاشم، ایمان اخلاقی، پرویز امری مله*، شهباز برات صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    کیفیت پایین ریکاوری بعد از بیهوشی موجب طولانی شدن زمان بستری بیماران بعد از عمل می شود. هدف اصلی این مطالعه مقایسه ی تاثیر بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی بر کیفیت ریکاوری بعد از هیسترکتومی شکمی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی بر روی 100 خانم 35 تا 70 ساله با II وclass I ASA کاندیدای هیسترکتومی شکمی صورت گرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی تقسیم شدند. کیفیت ریکاوری بعد از عمل با استفاده از پرسشنامه QoR-40 (حالات عاطفی، راحتی فیزیکی، حمایت روانی، استقلال فیزیکی و درد) در 24 و 48 ساعت بعد از عمل اندازه گیری شد. داده ها با روش های آماری T-test و Mann-Whitney و Chi-Square Tests آنالیز شد و P-value کمتر از 05/0 معنی دار
    تلقی گردید.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن، مدت بیهوشی و مدت جراحی اختلافی نداشتند (50/0P>) نمره کل پرسشنامه ی QoR-40 در 24 ساعت اول به ترتیب در بیهوشی عمومی 72/11±28/170 و در بی حسی نخاعی 35/11± 24/177 بود (03/0(P= و در 48 ساعت اول 38/7 ±6800/185
    و 5±0400/192 بود (001/0>P). میانگین نمره حالات عاطفی بیماران به ترتیب در 24 و 48 ساعت بعد از عمل به صورت معنی داری در گروه بی حسی نخاعی بیشتر از گروه بیهوشی عمومی بود (008/0P= و 001/0>P).
    نتیجه گیری
    کیفیت ریکاوری بی ‍ حسی نخاعی نسبت به بیهوشی عمومی بعد از عمل هیسترکتومی شکمی بهتر است.
    کلیدواژگان: هیسترکتومی شکمی، بی حسی نخاعی، بیهوشی عمومی، کیفیت ریکاوری
  • سارا احتشامی پویا، سعید ممتازی، آذرخش مکری، ذکریا اسکندری، محسن داداشی* صفحات 21-31
    زمینه و هدف
    سوءمصرف مت آمفتامین ها یکی ازجدیدترین معضلات بشری در سال های اخیر و یکی از پیچیده ترین پدیده های انسانی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی مدل درمانی ماتریکس در سوء مصرف کنندگان مت آمفتامین بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود که با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری همه ی افراد مبتلا به سوء مصرف مواد محرک در شهر زنجان بودند. 40 نفر از افرادی که به کلینیک های روان پزشکی و روان شناسی بالینی و مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس گرد آوری شدند و به دو گروه درمان دارویی و ترکیبی (درمان دارویی و مدل درمانی ماتریکس) تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه شاخص شدت اعتیاد و آزمایش ادرار اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در متغیرهای وضعیت شغلی، مصرف موادمخدر، الکل، وضعیت حقوقی، خانوادگی و روانی مداخله موثر بود (001/0P=). در شاخص وضعیت پزشکی شدت اعتیاد، بین دوگروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (111/0P=). آزمون کای دو نشان داد که در گروه مداخله تعداد دفعات مثبت بودن آزمایش ادرار در پس آزمون کاهش یافت (005/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که درمان ماتریکس می تواند شاخص های شدت اعتیاد را کاهش داده و آزمایش ادرار مثبت در بیماران مبتلا به سوءمصرف کنندگان مت آمفتامین را کاهش ده
    کلیدواژگان: سوءمصرف مت آمفتامین، درمان ماتریکس، شاخص شدت اعتیاد، آزمایش ادرار
  • مریم اسلامی* ، یوسف مرتضوی، مسعود سلیمانی، فاطمه سلیمانی فر، صمد ندری، سیمزر حسین زاده، مریم درویش صفحات 32-43
    زمینه و هدف
    پیوند مغز استخوان یک رویکرد درمانی در درمان بیماری های بدخیم و غیر بدخیم خونی است. سلول های بنیادی خونساز بند ناف به دلیل مزایایی چون سهولت دستیابی و در دسترس بودن، عدم وجود خطر برای اهداکنندگان، پایین تر بودن میزان آلودگی و… جایگزین مناسبی برای سلول های بنیادی خونساز مغز استخوان می باشند. محدودیت اصلی در استفاده از آنها، مقدار کم این سلول ها به دلیل حجم کم خون بند ناف است. هدف از این مطالعه گسترش سلول ها در محیط شبیه سازی شده ریز محیط بافت طبیعی در آزمایشگاه بود که یکی از راه کارها جهت غلبه بر این محدودیت است.
    روش بررسی
    به منظور غلبه بر محدودیت تعداد سلول های بنیادی خونساز، و با در نظر گرفتن اهمیت توپوگرافی و شیمی سطح بستر سلول های CD133+ با روش MACS جداسازی شده و میزان خلوص سلول با فلوسایتومتری بررسی شد. سپس سلول های CD133+ بر روی بستر نانوالیاف PLLA کونژوگه شده با کلاژن- فیبرونکتین، محیط سه بعدی (PLLA) و محیط دو بعدی کشت داده شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از فلوسایتومتری نشان داد که سلول های CD133+ جداسازی شده دارای درصد خلوص مناسبی جهت انجام مراحل بعدی کار می باشند. مقایسه بین گروه های مورد مطالعه نیز نشان داد که سلول های کشت شده در گروه سه بعدی پوشیده شده با کلاژن- فیبرونکتین میزان تکثیر بالاتری نسبت به داربست PLLA و سیستم معمول کشت سلولی (کشت دو بعدی) دارد (0001/0(P <، همچنین قدرت کلنی زایی و زیست سازگاری نیز در این گروه بیشتر است (05/0(P<.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که پوشاندن داربست سه بعدی PLLA با کلاژن- فیبرونکتین، سیستم مناسبی را به منظور تکثیر سلول ها با حداقل تمایز در محیط خارج از بدن فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: خون بند ناف، سلول های CD133+، PLLA، محیط سه بعدی
  • رعناالسادات حیدری*، منصور صاحب الزمانی، فاطمه کریمی افشار صفحات 44-56
    زمینه و هدف
    کمردرد مزمن غیراختصاصی شایع ترین نوع کمردرد مزمن می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین های ثبات مرکزی روی توپ سوئیسبال و معلق بر میزان درد و کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.
    روش بررسی
    آزمودنی ها به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و به طور تصادفی به گروه های تمرین روی توپ (تعداد: 11 نفر، سن: 2/7±3/36 سال) ، تمرین معلق (تعداد: 11 نفر، سن: 1/8±9/35 سال) و کنترل (تعداد: 10 نفر، سن: 6/7±9/32 سال) تقسیم شدند. هر یک از گروه های تجربی به مدت 8 هفته پروتکل تمرینی خود را انجام دادند، در این مدت گروه کنترل هیچ گونه تمرینی را تجربه نکرد. کیفیت زندگی و درد به ترتیب توسط پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) و پرسشنامه استاندارد درد کیوبک ارزیابی شد. داده‎های حاصل از آزمون با استفاده از نرم افزار آماری SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون سنجش ترکیبی مکرر و غیرپارامتریک نشان داد که درد و ابعاد کلی سلامت جسمانی و روانی کیفیت زندگی در گروه های تجربی از پیش آزمون به پس آزمون تفاوت معنی داری داشته است، اما این تفاوت در گروه کنترل مشاهده نشد. همچنین در مقایسه بین گروهی، بین درد و ابعاد کلی سلامت جسمانی و روانی کیفیت زندگی در گروه های تجربی و کنترل اختلاف معنی داری مشاهده شد (به ترتیب 002/0=P، 001/0>P و001/0>P) ، اما این اختلاف بین دو گروه تجربی، مشاهده نگردید، در حالی که میزان تغییرات میانگین درد و کیفیت زندگی در گروه معلق نسبت به گروه روی توپ بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش و تعداد کم نمونه ها، ممکن است هر دو پروتکل تمرینی در بهبود کیفیت زندگی و کاهش درد، علی رغم بالاتر بودن اثر بخشی تمرین ها معلق در حد اختلاف میانگین ها، تاثیر مشابهی داشته باشند.
    کلیدواژگان: تمرین های روی توپ، تمرین های معلق، کمردرد مزمن، کیفیت زندگی
  • محسن داداشی، فرهاد طارمیان، سعید ممتازی، مهدی خانی، ذکریا اسکندری، علیرضا آرمانی کیان، بهروز بیرشک* صفحات 57-73
    زمینه و هدف
    اختلال اضطراب فراگیر یکی از شایع ترین اختلالات روان پزشکی است که با نگرانی افراطی و غیر قابل کنترل مشخص می شود و همبودی بالایی با سایر اختلالات اضطرابی و افسردگی دارد. این پژوهش با هدف مقایسه ی اثربخشی درمان فراشناختی، دارودرمانی (SSRIs) وEEG بیوفیدبک در درمان اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.
    روش بررسی
    42 بیمار سرپایی مبتلا به GAD بر اساس معیارهای DSM-IV-TR، به شیوه نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه درمان فراشناختی، دارودرمانی و EEG بیوفیدبک جایگزین شدند. بیماران در هر گروه به مدت 10 هفته مورد درمان قرار گرفتند. مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (GAD-7) ، و دامنه ی امواج مغزی آلفا در ناحیه اکسی پیتال (O1 و O2) با استفاده از دستگاه EEG بیوفیدبک در مرحله پیش آزمون و پس آزمون ثبت شد. در طول تحقیق 36 بیمار به درمان ادامه دادند و 6 نفر از درمان خارج شدند. نتایج با استفاده از آزمون های آماری، ANCOVA، ANOVA، آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون کلموگروف- اسمیرنف و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده بیانگر این بود که هر سه روش درمانی در درمان اختلال اضطراب فراگیر موثر بوده است (001/0P<). همچنین نتایج نشان داد که درمانEEG بیوفیدبک در مقایسه با درمان فراشناختی و دارودرمانی منجر به بهبودی معناداری در شدت علائم اضطراب فراگیر و افزایش دامنه امواج آلفا می شود (001/0 P<). ولی درمان فراشناختی و دارودرمانی به سطح معناداری نرسیدند.
    نتیجه گیری
    درمان EEG بیوفیدبک نسبت به درمان فراشناختی و دارودرمانی در بهبودیGAD و افزایش دامنه امواج آلفا در ناحیه اکسی پیتال برتری داشت.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان فراشناختی، دارودرمانی، EEG بیوفیدبک
  • نگار فرشچی، قمر کیانی، حسین چیتی* صفحات 74-85
    زمینه و هدف
    مشکلات روان پزشکی در بیماران دیابتی نوع یک (I) نسبت به جمعیت عمومی، شایع تر است و می تواند روی موفقیت درمان دیابت موثر باشد. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی گروهی در کاهش اضطراب، افسردگی و افزایش پیروی از درمان بیماران دیابتی نوع 1 شهر زنجان در سال 1395 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون انجام شد. نمونه ی آماری شامل 40 نفر بیمار بود که به روش در دسترس انتخاب شدند و پس از یکسان سازی گروه ها از نظر سن، جنس، تحصیلات و مدت ابتلا به صورت تصادفی در گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. قبل از اجرای مداخله از هر دو گروه، پیش آزمون با استفاده از مقیاس اضطراب بک (BAI) ، افسردگی بک (BDI) ، پیروی از درمان موریسکی (MMAS) و پیروی از درمان کلی گاس به عمل آمد. گروه آزمایش 8 جلسه به مدت 2ماه و هر هفته یک جلسه، در جلسات واقعیت درمانی شرکت کردند. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از آزمون هایMANOVA و ANOVA در نرم افزار SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که واقعیت درمانی موجب کاهش افسردگی و اضطراب و افزایش پیروی از درمان بیماران دیابتی نوع یک (I) می شود. همچنین بین گروه آزمایش و شاهد تفاوت معناداری دیده شد (01/0> P).
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن یافته های پژوهش، می توان از واقعیت درمانی در درمان بیماران دیابتی نوع 1 که از افسردگی و اضطراب رنج می برند و پیروی از درمان پایینی دارند، استفاده کرد
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، پیروی از درمان، واقعیت درمانی، دیابت نوع یک (I)
  • ستار جعفری، سلیم جهانگیری، مجتبی فلاح نژاد* ، مریم جامه شورانی، سعیده مظلوم زاده، مسعود اسدی خیاوی صفحات 86-95
    زمینه و هدف
    گاستروستومی به روش اندوسکوپیک از طریق پوست Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) تکنیک انتخابی برای دسترسی روده ای در بیمارانی است که نیاز به تغذیه طولانی مدت روده ای دارند. این مطالعه به منظور بررسی پیامدها و عوارض ناشی از PEG انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 77 بیمار بزرگسال (45 مرد و 32 زن؛ میانگین سن: 7/19 ± 9/58 سال؛ حداقل: 14 سال و حداکثر:89 سال) که حد فاصل سال های 93 تا94 برای اولین بار در بیمارستان ولی عصر (عج) شهر زنجان تحت PEG قرار گرفته بودند، بررسی شدند. عوارض این مداخله، سه هفته و سه ماه بعد از گذاشتن PEG مورد بررسی قرار گرفت. کیفیت زندگی (QoL) با استفاده از پرسشنامه Karnofsky قبل از تعبیه PEG و سه ماه پس از آن، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    حوادث عروق مغزی (5/26 درصد) ، بیماری های قلبی- تنفسی (6/20 درصد) و مسمومیت دارویی و مسمومیت ناشی از سو مصرف
    مواد
    (2/16 درصد) شایع ترین اندیکاسیون های تعبیه PEG بودند. در مجموع 5/26 درصد (18 مورد) از بیماران دچار عارضه شده بودند. میزان فراوانی بروز عارضه در پایان هفته ی سوم و ماه سوم به ترتیب 6/17 درصد و 8/11 درصد بود. نشت شایع ترین عارضه ی مشاهده شده بود. تفاوت آماری معناداری بین نمره ی کیفیت زندگی این بیماران قبل و پس از تعبیه PEG مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    گاستروستومی به روش اندوسکوپیک از طریق پوست (PEG) یک روش ایمن و کم تهاجمی است که با عوارض کمی همراه است.
    کلیدواژگان: گاستروستومی به روش اندوسکوپیک از طریق پوست، تغذیه غیر دهانی، کیفیت زندگی
  • محمد باقر قوامی*، سکینه خویینی، سقراط فقیه زاده صفحات 96-108
    زمینه و هدف
    آنوفل ماکولی پنیس یکی از گونه های مهم پشه ها است که با گزش و انتقال بیماری ها مسایل زیادی را در دنیا به وجود آورده است. کاربرد حشره کش ها و دور کننده های مصنوعی (DEET) رایج ترین شیوه کنترل آن است، ولی کاربرد مداوم این ترکیبات باعث آلودگی محیط و توسعه مقاومت به این ترکیبات می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر اسانس کاکوتی بر دور سازی این آنوفل و معرفی ترکیب دور کننده ی موثر و جایگزین برDEET بود.
    روش بررسی
    بخش های هوایی گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior) از شهرستان زنجان جمع آوری و در سایه خشک شد. اسانس پودر کاکوتی با روش هیدرودیستیلاسیون استخراج و اجزای آن با روش گاز-کروماتوگرافی تعیین و رقت های سریالی از اسانس کاکوتی و DEET تهیه شد. نمونه های پشه بالغ آنوفل ماکولیپنیس (Anopheles maculipennis) از داخل اماکن شهرستان زنجان صید و در شرایط آزمایشگاهی نگهداری شد. بازوی داوطلبان با مقادیر مختلف اسانس و DEET آغشته شد و آنوفل های ماده خون نخورده در تماس با آنها قرار گرفت. زیست سنجی آزمایشگاهی به صورت یک سوکور با 9 داوطلب انجام شد و در آن میزان و طول دوره ی دور کنندگی محاسبه گردید.
    یافته ها
    تیمول، ژرانیول و کارواکرول اجزای اصلی اسانس کاکوتی بودند و و به ترتیب 36، 11 و 5 درصد از اسانس را تشکیل می دادند. دوز دورکنندگی 50 و 90 درصد این اسانس بر آنوفل ماکولی پنیس به ترتیب 7/1 و 67/3 میلی گرم بر سانتی مترمربع برآورد شد. غلظت 30 درصد اسانس تا 240 دقیقه مانع از گزش های آنوفل شد. میزان دور کنندگی اسانس در دوزهای بالای 2 میلی گرم بر سانتی متر مربع مشابه DEET ، ولی در دوزهای کمتر
    از 1 میلی گرم بر سانتی متر مربع با DEET متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    غلظت 30 درصد اسانس کاکوتی همانند DEET بر آنوفل ماکولی پنیس دورکننده بوده و به مدت240 دقیقه مانع از گزش این آنوفل می شود. جهت افزایش کارایی این اسانس می توان سینرژیست هایی چون وانیل 5 درصد به آن افزود. همچنین مطالعات الکتروفیزیولوژیک، می تواند نشان دهنده ی نحوه ی تاثیر تیمول و کارواکرول در سطح مولکولی باشد.
    کلیدواژگان: آنوفل ماکولی پنیس، اسانس کاکوتی، دورکننده ها، DEET، Ziziphora tenuior _
  • عباس همت*، جهانگیر محمدی بایتمر، رضا پیرزه، محسن داداشی صفحات 109-125
    زمینه و هدف
    موج سوم درمان شناختی رفتاری ازجمله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شامل رویکردها و روش های جدیدی است که پتانسیل بالایی برای رسیدگی به موارد پیچیده سوءمصرف مواد دارد. به نظر می رسد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تاکید بر ذهن آگاهی و توجه بر انعطاف پذیری روان شناختی، در بازتوانی معتادان تحت متادون درمانی موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش وسواس فکری و عملی مصرف مواد، اضطراب و افسردگی معتادان تحت متادون درمانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی شبه تجربی، جامعه ی آماری شامل کلیه ی مردان معتاد تحت درمان با متادون شهر زنجان در سال های 94تا 95 بود. نمونه ای به حجم 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده و مساوی در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند و گروه مداخله در 8 جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد شرکت کردند. پرسش نامه های مقیاس وسواس فکری-عملی مصرف مواد مدل و همکاران، اضطراب و افسردگی در قالب پیش آزمون، پس آزمون و یک دوره پیگیری سه ماهه در دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور موثری توانست وسواس فکری و عملی مصرف مواد، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد (05/0P<). اندازه ی اثر گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون در مورد وسواس فکری و عملی مصرف مواد (04/1) ، اضطراب (64/1) و افسردگی (6/1) بزرگ بود؛ و این تاثیرات در یک دوره پیگیری سه ماهه با ثبات باقی ماندند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور موثری در کاهش وسواس فکری-عملی مصرف مواد، اضطراب و افسردگی موثر است؛ بنابراین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را می توان به عنوان یک مداخله موثر برای اختلالات روان شناختی مرتبط با سوءمصرف مواد در بیماران تحت متادون درمانی به کار برد.
    واژگان کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، وسواس فکری و عملی، اضطراب، افسردگی، معتاد، متادون درمانی
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، وسواس فکری و عملی، اضطراب، افسردگی، معتاد، متادون درمانی
  • فاطمه دوستی*، بهاره پاکپور، مجید نواییان صفحات 126-137
    زمینه و هدف
    اوپیوئیدها اثرات متنوعی روی اعمال شناختی می گذارند و برهمکنشی نیز بین گیرنده های سروتونینی و اوپیوئیدی در برخی از ساختارهای مغزی از جمله هیپوکامپ گزارش شده است، بنابراین احتمال وجود برهمکنش عملکردی بین سیستم های اوپیوئیدی و سروتونینی در زمینه ی کنترل حافظه وجود دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر آگونیست گیرنده های 5HT3 بر بازگشت حافظه تخریب شده توسط مورفین بود.
    روش بررسی
    در این آزمایش از 96 راس موش کوچک آزمایشگاهی نژاد NMRI استفاده شد. این موش ها به دوازده گروه هشت تایی موش تقسیم شدند که به ترتیب دوزهای مختلف آگونیست رسپتور5-HT3 ، دوزهای مختلف مورفین و تداخل اثر موفین و آگونیست گیرنده5-HT3 را دریافت کردند. مورفین به صورت درون صفاقی تزریق شد و آگونیست گیرنده 5HT3 (M-CHL) (m-Chlorophenylbiguanide hydrochloride) به صورت درون هیپوکامپی. روش حافظه اجتنابی مهاری از نوع step-down برای بررسی حافظه مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    تزریق درون صفاقی مورفین (5 میلی گرم بر کیلوگرم) منجر به فراموشی شد. تزریق درون هیپوکامپی و قبل از آموزش آگونیست گیرنده
    5-HT3 (M-CHL) (5/0 نانوگرم بر موش) نیز منجر به تخریب حافظه ی کسب شده گردید (50/0P>) همچنین تزریق درون هیپوکامپی
    M-Chl 005/0 نانوگرم بر موش) منجر به بازگشت حافظه تخریب شده توسط مورفین (5 میلی گرم بر کیلوگرم) گردید که معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد یک اثر سینرژیستیک بین آگونیست گیرنده های 5-HT3 با گیرنده های اپیوئیدرژیک هیپوکامپ وجود دارد.
    کلیدواژگان: حافظه، آگونیست 5-HT3، مورفین، موش کوچک آزمایشگاهی، حافظه اجتنابی مهاری
  • مسعود کیخا، مهدی خورشیدی، عزت شمسی پور، سپهر نوید * صفحات 138-144
    نوکاردیا باکتری گرم مثبت و اسید فاست نسبی است که به صورت ساپروفیت در منابع محیطی زندگی می کند. این گروه از باکتری ها قادرند از طریق استنشاق و تلقح تروماتیک وارد بدن انسان شده و در نتیجه عفونت های نوکاردیوزیس را پدید آورند.
    معرفی بیمار: مرد 32 ساله با علایمی چون تب، کاهش وزن تدریجی و سرفه های پایدار به بیمارستان الزهرا مراجعه نمود. ابتدا فرض بر این بود که بیمار مورد نظر به بیماری سل مبتلاست اما در هیچ یک از نمونه های خلط آن مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جداسازی نشد. در نهایت از بیمار نمونه شست وشوی برونش گرفته شد و با توجه به معاینات کلینیکی و ارزیابی های میکروب شناسی عامل بیماری به عنوان نوکاردیا سیریا سیجئورجیکا تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    طبق گزارش حاضر، عفونت های نوکاردیوزیس ممکن است در بیماران نقص سیستم ایمنی و حتی افراد سالم نیز رخ دهد. با توجه به شباهت های تظاهرات بالینی و یافته های رادیولوژیک بیماری سل و عفونت های تنفسی نوکاردیایی، پزشکان می بایست به عفونت های تنفسی نوکاردیایی نیز توجه کنند.
    کلیدواژگان: نوکاردیا سیریاسیجئورجیکا، روش های جداسازی، آنتی بیوگرام
|
  • Molaei B _Fallah R _Kazemi A _Rashtchi V*_Soltani S Pages 1-11
    Background and Objective
    The cesarean section is one of the most common surgical procedures performed today. Two common complications are pain and bleeding which, if incorrectly controlled, may develop into increased complications. The aim of this research was to compare the effects of diclofenac suppository and intravenous paracetamol on post-cesarean pain and bleeding.
    Methods and Materials: In this clinical trial, 88 patients (ASA class I and II, 15-45 years old) who underwent elective cesarean under spinal anesthesia were randomly divided into two groups.In the first group,100 mg diclofenac suppository was administered and in the second group 1g IV paracetamol in 100 ML normal saline was administered immediately after transfer to recovery section and repeated every 6 hours for 24 hours. Pain assessment was done by Visual Analogue Scale (VAS) before intervention and after 6, 12, 18 and 24 hours. The control of postpartum hemorrhage was assessed by clinical examination, measurement of Hemoglobin 6 and 12 hours after surgery and Pad Score. Data were analyzed by repeated measures and independent t-test via SPSS 16.
    Results
    The mean score of pain and severe bleeding in the paracetamol group was significantly lower than in the diclofenac group (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, intravenous paracetamol is more effective than diclofenac suppository in controlling post-cesarean pain and bleeding
    Keywords: Pain, Bleeding, Cesarean, Paracetamol, Diclofenac
  • Alereza H _Banihashem N _Akhlaghi I _Amri P*_Barat SH Pages 12-20
    Background and Objective
    The low quality of recovery after anesthesia has prolonged postoperative hospitalization time. The purpose of this study was to compare the effect of general anesthesia and spinal anesthesia on quality of recovery after abdominal hysterectomy.
    Materials and Methods
    This study is a clinical trial on 100 women 35 to 70 years with ASA class I, II who candidate to abdominal hysterectomy. Patients were divided randomly into two groups, spinal and general anesthesia. Quality of recovery was measured by questionnaires QoR-40 (emotional states, physical comfort, emotional support, physical independence and pain) at 24 and 48 hours after surgery. The data were analyzed by T-test, Mann-Whitney and Chi-Square Tests and were considered statistically significant when P-value less than 0.05.
    Results
    Two groups had no significant difference for age, duration of anesthesia, duration of surgery
    (P> 0.05). Total score of QoR-40 Questionnaire in the first 24 hoursin the general anesthesia and spinal anesthesia was 170.28 ± 11.72 and 177.24 ± 11.35 respectively (p = 00.3) and in the first 48 hours was 185.68 ± 7.38 and 192.04 ± 5 Respectively (p< 0.001). Average score of emotional states at 24 and 48 hours after surgery for spinal anesthesia group was significantly higher than the general anesthesia group
    (p = 0.008 and p< 0.001).
    Conclusion
    Quality of recovery in spinal anesthesia was better than general anesthesia after abdominal hysterectomy
    Keywords: Abdominal Hysterectomy, Spinal Anesthesia, General Anesthesia, Quality Of Recovery
  • Ehteshami Pouya S _Momtazi S _Makri A _Eskandari Z _Dadashi M * Pages 21-31
    Background and Objective
    Amphetamine abuse has become a major problem in recent years. The aim of this study was to examine the efficacy of Matrix Model treatment in amphetamine abusers.
    Materials and Methods
    This study was a clinical trial with a pretest-posttest design. The study population included all known abusers of amphetamines in Zanjan, Iran.The sample consisted of 40 people referring to local psychiatric and psychological clinics. They were chosen based on convenient sampling and were randomly assigned into two groups, pharmacotherapy and combined therapy (pharmacotherapy and Matrix Model treatment). ASI questionnaires and urinary tests were administered before and after treatment and the data were analyzed using ANCOVA and chi-squared tests.
    Results
    The treatment was effective when considering job status, drug and alcohol abuse, salary, family and mental status (p= 0/001). In terms of the medical status of addiction severity, there was no significant difference between the two groups. Chi test showed that the frequency of positive urinary tests decreased in the combined therapy group (p= 0/05).
    Conclusion
    Results suggest that the Matrix Model Treatment can reduce addiction severity and can also reduce the frequency of positive urinary tests.
    Keywords: Amphetamine abuse, Matrix Model treatments, Addiction severity index, Positive urinary tes
  • Islami M*_Mortazavi Y _Soleimani M _Soleimanifar F _Nadri S _Hosseinzadeh S _Darvish M Pages 32-43
    Background and Objective
    Umbilical Cord blood (UCB) hematopoietic stem cell (HSC) transplantation is a therapeutic approach for the treatment of malignant and non-malignant hematologic disorders due to ease of collection, lack of risk for donors and lower levels of infection. Moreover, it is considered a good alternative for bone marrow HSC transplantation. The main limitation of their use is insufficient amount of HSCs due to low volume of blood collected from umbilical cord. A possible solution to overcome this limitation may be the in vitro expansion of these cells on 3D nanofiber scaffolds, with the goal of natural niche’s topography and chemistry mimicking.
    Materials and Methods
    In this study, MACS isolated CD133+ cells were confirmed via flow cytometry and then cultured in three conditions: 2-dimensional culture (2D), 3D PLLA scaffold and collagen-fibronectin coated PLLA scaffold. : Comparison between three aforementioned groups showed that collagen-fibronectin coated scaffold had the highest expansion level CD133+ cells, while also having the highest clonogenic capacity and biocompatibility.
    Conclusion
    The results of this study showed that the protein coating of 3D PLLA scaffold with collagen-fibronectin provides a suitable system for the expansion of cells with minimal differentiation in vitro
    Keywords: CD133+, Cord blood, PLLA, 3D Culture, Hematopoietic Stem Cells
  • Heidari RS*_Sahebozamani M _Karimi Afshar S Pages 44-56
    Background and Objective
    Non-specific chronic low back pain (NSLBP) is the most common type of chronic lower back pain. The aim of this study was to compare the effect of 8 weeks of core stability exercises via Swiss ball and Sling on pain and quality of life in women with NSLBP.
    Materials and Methods
    The subjects participated voluntarily (n=32, Age= 19 to 45 years) and were randomly divided into three groups: Swiss ball exercise (BE) group (n:11, Age:36.3 ± 7.2), Sling exercise (SE) group (n:11, Age:35.9 ± 8.1) and Control group (n:10, Age:32.9 ± 7.6), The BE group and the SE group performed their exercise protocols for 8 weeks and during this period, the control group did not engage in any exercise. Pain and quality of life (QOL) was assessed Pre and Post intervention using the Quebec pain questionnaire and quality of life questionnaire (SF-36) respectively. Data were analyzed using SPSS statistical software version 20.
    Results
    The results of Repeated Measures and Non-parametric tests showed that when comparing the two experimental groups and the control group, pain levels and the scale of physical and mental health were significantly different respectively (P=0/002, P<0/001 and P<0/001). A difference between the two experimental groups was not observed, however, the means of pain and the scale of physical and mental health from pre-test to post-test showed a greater difference in the SE group when compared to the BE group.
    Conclusion
    According to the results of this research and taking into account the low sample size, it is possible that despite the more altered means in the SE group, the 8 weeks of core stability exercises via Swiss ball and Sling had the same positive effect on low back pain in women with NSLBP
    Keywords: Swiss ball exercise, Sling exercise, Chronic low back pain, Quality of life
  • Dadashi M _Taremian F _Momtazi S _Khani M _Eskandari Z _Armani Kian A _Birashk B * Pages 57-73
    Background and Objective
    Generalized Anxiety Disorder (GAD) is one of the most common psychological disorders characterized by excessive and uncontrollable worry and it has ahigh comorbidity with other anxiety disorders and depression. The aim of this study was to compare the efficacy of metacognitive therapy (MCT), pharmacotherapy and neurofeedback treatment in treating Iranian patients with GAD.
    Methods and Materials: 42 outpatients meeting DSM-5 criteria for GAD who had been referred to Sohravardi clinical psychology and psychiatry center in the city of Zanjan were chosen on the basis of convenient sampling and were randomly assigned into three treatment groups: metacognitive therapy (n=14), pharmacotherapy (n=14) and neurofeedback treatment (n=14). All patients in each group were treated for 8 weeks. The General Anxiety Disorder Scale (GAD-7) was administered blindly Pre and Post intervention.Alpha brain waves in the occipital area (O1 and O2) using neurofeedback (pro-comp-5) were registered Pretest and Posttest. Throughout the research, 36 patients remained in the study while 6 patients forfeited. The results were analyzed using ANCOVA, ANOVA, Kolmogorov–Smirnov test, ANOVA with repeated measures and post hoc test.
    Results
    The ANCOVA and post hoc results showed that neurofeedback, MCT and pharmacotherapy led to significant improvements in GAD-7. Also regarding alpha amplitude enhancement, the results indicated that neurofeedback led to a more significant increase when compared to MCT and pharmacotherapy.
    Conclusion
    It seems that neurofeedback is more effective than MCT and pharmacotherapy for the treatment of GAD and the results of this study confirm the effectiveness of O1-O2 protocol (alpha brain wave amplitude increase) in GAD symptoms severity improvement.
    Keywords: General Anxiety Disorder, Metacognitive therapy, Pharmacotherapy, Neurofeedback
  • Farshchi N _Kiani Q _Chiti H * Pages 74-85
    Background and Objective
    Compared to the general population, psychiatric problems are more prevalent in Type 1 Diabetes patients and can affect the success of diabetes treatment. The aim of this study was to investigate the effectiveness of group reality therapy in decreasing depression/anxiety and increasing treatment compliance in patients with Type 1 Diabetes in Zanjan in 2017.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study with a pretest-posttest design was performed on 40 patients that were selected through convenient sampling and were randomly assigned into two groups (experimental and control) after equalizing the groups according to age, sex, education and illness duration. Both groups were tested via Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), Morisky compliance with treatment (MMAS) and Gus overall compliance questionnaires. The experimental group received reality therapy for 8 sessions each week for two months and then performed the posttest. Data were analyzed with MANOVA and ANOVA.
    Results
    Findings showed that reality therapy decreased depression and anxiety and increased treatment compliance in the experimental group compared to the control group. There was a significant difference between the experimental and control group (P<0.01).
    Conclusion
    Considering the results of this study, reality therapy could be used for patients with Type 1 Diabetes who suffer from depression, anxiety and have low treatment compliance
    Keywords: Depression_Anxiety_Treatment Compliance_Type 1 Diabetes
  • Jafari S _Jahangiri S _Jameshorani M _Mazloumzadeh S _Asadi Khiavi M Pages 86-95
    Background and Objective
    Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is the technique of choice for providing enteral access to patients who require long-term enteral nutrition. This study was performed to evaluate the outcomes and complications of PEG.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 77 patients (45 men, 32 women; age mean: 58.9±19.7 years, Min: 14 years, Max: 89 Years) who underwent initial PEG placement in Vali-e-asr hospital, Zanjan-Iran, from 2014 to 2015 were included. The complications were assessed three weeks and three months after PEG insertion. The quality of life (QoL) was evaluated with Karnofsky questionnaire before PEG placement and three months after that.
    Results
    The most common indications of PEG placement were cerebrovascular accidents (26.5%), cardio-pulmonary disease (20.6%), and drug and substance abuse toxicities (16.2%). Complications occurred in 26.5% (18 cases) of the patients. The frequencies of the complications at end of the third week and third month were 17.6% and 11.8%, respectively. The most common complication was tube leakage. Also, no significant difference was found between mean of QoL scores pre- and post- PEG placements (p> 0.05).
    Conclusion
    Percutaneous endoscopic gastrostomy is a safe and minimally invasive endoscopic procedure associated with a low morbidity rate
    Keywords: Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG), Outcome, Quality of Life (QoL)
  • Ghavami MB*_Khoeini S _Faghih Zadeh S Pages 96-108
    Background and Objective
    Anopheles maculipennis is one of the most important species of mosquito that can cause serious public health problems worldwide and applying insecticides and synthetic repellents are the current methods used for its control. The continuous application of these chemicals increases the probability of resistance, reduces insecticide efficiency and causes environmental problems. Therefore, introducing alternative substances (especially natural repellents) to control programs is necessary. The aim of this study was to compare the repellency effect of Ziziphoratenuior essential oil (EO) with DEET.
    Materials and Methods
    Ziziphoratenuior was collected from Zanjan and its EO was extracted from dried leaves via a hydro-distillation process. The chief components of the essential oil were identified through the GC-mass method and serial dilutions of the essential oil and DEET were prepared. Adult An. Maculipennis’ were collected and kept in a laboratory. Contact bioassays were conducted by 9 volunteers, through a single-blind study where their arms were impregnated with repellent solutions. Non-blood fed female mosquitoes were exposed to different doses of repellents. The effective doses of 50% (ED50) and 90% (ED90) and duration of repellency were determined for each repellent.
    Results
    Thymol, geraniol and carvacrol are the chief components of Ziziphora EO and form 36.2%, 11.16% and 4.9% of it, respectively. The ED50 and ED90 for this EO against An. Maculipennis were 1.7 and 3.67 mg/cm2, respectively. A 30% Ziziphorasolution prevented biting for 240 minutes. The response of An. Maculipennis to Ziziphora EO in high doses was similar to that of DEET, however, this response differed in doses lower than 1 mg/cm2.
    Conclusion
    Ziziphora essential oil 30% solution has similar repellency effect to DEET and can prevent biting of An. Maculipennis for 240 minutes. Synergists could be added to increase its effectiveness and electrophysiologic studies could determine the mechanism of action of thymol and carvacrol at molecular levels
    Keywords: Anopheles maculipennis, Ziziphora essential oil, Repellents, DEET, Ziziphoratenuoir
  • Hemmat A*_Mohammadi Bytamar J _Pirzeh R _Dadashi M Pages 109-125
    Background and Objective
    The third wave of cognitive behavioral therapy (CBT) including acceptance and commitment therapy (ACT) embraces new approaches and methods potentially capable of addressing complex cases of substance abuse. It seems that the third wave of (CBT) emphasizing mindfulness and psychological resilience are effective in the rehabilitation of addicts undergoing methadone treatment.The present study intended to assess the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment in reducing the obsessive-compulsive use of substance, anxiety and depression of addicts under methadone treatment.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, the statistical population included all addicted men who received methadone treatment in Zanjan in 1983-94. A sample of 30 patients was selected through convenience sampling & randomly assigned into two groups, intervention and control. The intervention group participated in 8 sessions of 90-minute group therapy based on acceptance and commitment. Obsessive-compulsive use of substance and anxiety/depression questionnaires were completed in the form of a pre-test, a post-test and a quarterly follow-up period in both groups.
    Results
    Group therapy based on acceptance and commitment effectively reduced the obsessive-compulsive use of substance, anxiety and depression (P <0.05).The effectiveness of this intervention in increasing physical health was not statistically significant (P> 0.05). The effect of group therapy based on acceptance and commitment was substantial in comparison to the control group in the post-test phase regarding the obsessive-compulsive use of substance (1.04), anxiety (1.63) and depression (1.6), furthermore, these effects remained stable over a quarterly follow-up period.
    Conclusion
    The present study showed that acceptance and commitment therapy is effective in decreasing obsessive-compulsive use of substance, anxiety and depression.Therefore, acceptance and commitment therapy can be used as an effective intervention for psychological disorders associated with drug abuse in methadone-treated patients
    Keywords: Acceptance & Commitment Therapy_Obsessive-Compulsive_Anxiety_Depression_Addicted_Methadone treatment
  • Doosti F*_Pakpour B _Navaeian M Pages 126-137
    Background and Objective
    It has been shown that the opioidergic system exerts widespread effects on cognitive functions. Interactions between opioid and serotonin receptors have been reported in some brain structures such as the dorsal hippocampus, thus a functional interaction between opioids and serotonin seems possible concerning memory control. The purpose of this study was to assess the effects of CA1 5-HT3 receptor agonist on memory acquisition deficit induced by morphine.
    Materials and Methods
    In this study, we used 96NMRI mice. These mice were divided into twelve equal groups that received different doses of 5-HT3recepto ragonist, different doses of morphine and a combination of morphine and serotonin 5-HT3 receptor agonist. Morphine was injected into the peritoneum, while 5-HT3 receptor agonist M-Chlorophenylbiguanide (M-chl) was administered via intra-hippocampal injection. A step-down passive avoidance test was used for the evaluation of memory.
    Results
    Pre-training intra-peritoneal administration of morphine (5 mg/kg) induced amnesia. Moreover, pre-training intra-CA1 administration of 5-HT3 receptor agonist (M-Chl) (0.5 ng/mouse) impaired memory acquisition. Furthermore, intra-CA1 injection of M-Chl (0.005ng/mouse) reversed impairment of memory acquisition induced by morphine (5 mg/kg).
    Conclusion
    The results demonstrated the existence of a synergistic effect between hippocampal 5-HT3 receptor agonists and opioidergic receptors.
    Keywords: Memory_5-HT 3 agonist_Morphine_Mice_Passive avoidance
  • Keilha M _Khorshidi M _Shamsipour E _Navid S * Pages 138-144
    Nocardia are gram-positive and partially acid-fast bacteria with saprophytic lives in the environment. These groups of bacteria are able to enter the human body through traumatic inhalation and may consequently cause Nocardiosis infections.
    Case Presentation
    A 32-year-old man was referred to Al-Zahra Hospital with symptoms such as fever, gradual weight loss, and persistent coughing. First, the patient was speculated to have Tuberculosis, but Mycobacterium tuberculosis was not isolated in any sputum samples. Ultimately, a broncho-alveolar lavage sample was acquired from the patient and according to the patient's clinical presentation and microbial assessments, the cause of illness was found to be Nocardia cyriacigeorgica.
    Conclusion
    According to this report, Nocardiosis infections may occur in immune-compromised patients and even healthy individuals. Given the similarities between the clinical manifestations and radiological findings of Tuberculosis and Nocardia pulmonary infections, medical laboratories should identify Nocardial infections in suspected TB patients
    Keywords: Nocardia cyriacigeorgica, Isolation methods, Antimicrobial susceptibility tests