فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:13 Issue: 51, 2005

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:13 Issue: 51, 2005

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید محمود هاشمی صفحه 1
    زمینه و هدف
    استئوتومی طرفی بینی، جزیی اساسی در جراحی زیبایی بینی (رینوپلاستی) محسوب می شود. یک تکنیک قابل تکرار و قابل پیش بینی با کمترین عوارض، عامل مهمی در موفقیت عمل محسوب می شود. با توجه به وجود روش ها و ابزارهای متفاوت جهت استئوتومی، این مطالعه با هدف مقایسه ی میزان اکیموز ناشی از استئوتومی طرفی بینی در دو روش داخلی و خارجی در تهران طی سال 1382 تا 1383 انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق کارآزمایی بالینی بر روی 30 بیمار (15 مرد و 15 زن) انجام شد. تمام شرایط قبل و پس از جراحی در تمام بیماران یکسان بود. در هر بیمار هر دو روش استئوتومی داخلی و خارجی انجام شد و میزان اکیموز ناشی از عمل توسط محقق و با استفاده از یک خط کش در روز های اول، سوم، پنجم و هفتم پس از عمل اندازه گیری شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های اسمیرنوف کولموگراف، ویلکز و اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میزان اکیموز در روش خارجی به مراتب کمتر از روش داخلی بود (01/0 P=). هم چنین میزان اکیموز در پلک پایین بیش از پلک بالا (01/0 P=) و در روز سوم بیش از سایر روزها بود و از روز سوم تا هفتم از میزان اکیموز به تدریج کاسته می شد. سن فاقد تاثیر معنی دار بر میزان اکیموز بود، اما میزان اکیموز در مردان بیشتر از زنان بود (01/P=0).
    نتیجه گیری
    استئوتومی خارجی با ایجاد اکیموز کمتر نسبت به روش داخلی و با داشتن سایر مزایایی که توسط محققین دیگر معرفی شده است، می تواند به عنوان یک تکنیک آموزشی معرفی و مطرح شود.
    کلیدواژگان: رینوپلاستی، استئوتومی داخلی (Continuous)، استئوتومی خارجی (Perforated)، اکیموز دور چشم
  • مختار مختاری، مهرداد شریعتی، نوشین گشمردی صفحه 7
    زمینه و هدف
    روی ازجمله فلزات سنگین می باشد که به عنوان آلوده کننده محیطی شناخته شده است. بر اساس نتایج تحقیقات مقادیر بیش از حد این فلز ممکن است بر فعالیت طبیعی غدد درون ریز و فعالیت های متابولیکی بدن اثر داشته باشد. از این رو تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر مقادیر مختلف روی بر عملکرد غده تیروئید و آنزیم های کبدی در موش های صحرایی نر بالغ در سال 1383 در کازرون انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی 40 سرموش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در قالب گروه های تجربی، شاهد و کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه های تجربی در سه گروه مختلف، روی را به صورت سولفات روی و به میزان 20،40 و 80 میلی گرم بر کیلو گرم به صورت دهانی و به مدت 15 روز دریافت کردند. گروه شاهد یک میلی لیتر آب مقطر دریافت نمود و گروه کنترل هیچ ماده ای دریافت نکرد. در پایان روز پانزدهم از ناحیه بطنی قلب خون گیری به عمل آمد و غلظت هورمون های T3، T4 و TSH وآنزیم های AST، ALT و ALP با استفاده از روش الیزا و کیت های تجارتی اندازه گیری شد و نتایج با استفاده از آزمون توکی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد غلظت هورمون T3 وآنزیم ALP درگروه های تجربی نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری ندارند. در حالی که غلظت هورمون T4 درگروه تجربی یک (20 میلی گرم بر کیلو گرم سولفات روی) نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان می دهد (P<0.05). غلظت هورمون TSH بین گروه های تجربی و کنترل کاهش معنی داری نشان داد (P<0.05). غلظت سرمی آنزیم های AST وALT در گروه تجربی یک نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار ودرگروه های تجربی 2 و 3 (40 و 80 میلی گرم بر کیلو گرم سولفات روی) کاهش معنی داری نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از آن است که روی بر فعالیت غده تیروئید اثر دارد و فعالیت آنزیم 5 دیدیناز را ازطریق اتصال به گروه سولفیدریل آن مهار می کند و باعث کاهش تبدیل T4 به T3 و هم چنین موجب کاهش TSH می شود. از طرفی روی باعث آسیب غشای پلاسمایی و افزایش میزان آنزیم های AST و ALT می گردد.
    کلیدواژگان: روی، هورمون های تیروئیدی، آنزیم های کبدی (ALP، ALT، AST)، موش های صحرایی نر بالغ
  • پروین پور عبداللهی، میترا زراتی، سید ولی رضویه، سعید دستیگری، سید جمال قائم مقامی، اسکندر فتحی آذر صفحه 13
    زمینه و هدف
    عادات و الگوهای غذایی در دوران کودکی شکل گرفته و تا پایان زندگی فرد باقی می مانند.تغذیه صحیح در این دوران سبب ارتقا رشد و تکامل کودک شده، به علاوه از خطر ابتلا به بیماری های مزمن در دوران بزرگسالی می کاهد. نظر به اهمیت آموزش تغذیه به کودکان در سنین مدرسه، هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش تغذیه برآگاهی و عملکرد تغذیه ای دانش آموزان مقطع پنجم ابتدایی در ارتباط با مصرف تنقلات می باشد که طی سال 1382 تا 1383 در تبریز انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 487 دانش آموز (16 مدرسه) در دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد. در این مطالعه دو شیوه آموزشی (روش سخنرانی بدون وسایل کمک آموزشی و روش استفاده از وسایل کمک آموزشی و بحث گروهی) به مدت 12 جلسه آموزشی برای دانش آموزان اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ای بود که پایایی و روایی آن قبل از مطالعه تعیین شد. به منظور بررسی تاثیر مداخله آموزش تغذیه در مصرف تنقلات، روش چهار گروهی سولومن مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه تفاوت معنی داری را بین میانگین امتیاز آگاهی و عملکرد دانش آموزان گروه کنترل و آزمایش قبل از مداخله نشان نداد. اما بعد از آموزش، تفاوت معنی داری (P=0.005) بین میانگین امتیاز آگاهی و عملکرد در دو گروه مشاهده شد، به طوری که میانگین امتیاز عملکرد در گروه آزمایش از87.8±31.95 قبل از مداخله به 104.6±28.34 پس از مداخله و میانگین امتیاز آگاهی از22.40±16.49 قبل از مداخله به 42.6±25.68 پس از مداخله تغییر یافت. علاوه بر این در هر دو گروه آگاهی و عملکرد به طور معنی داری افزایش یافت (P=0.005). نتایج در دانش آموزان دختر رضایت بخش تر از دانش آموزان پسر بود (P=0.005).
    نتیجه گیری
    آموزش تغذیه به ویژه در محیط مدرسه نقش بسیار عمده ای در افزایش آگاهی وعملکرد دانش آموزان ایفا می کند. جایگزینی مواد غذایی طبیعی و مغذی به جای تنقلات، بسیاری از مشکلات ناشی از مصرف این قبیل مواد غذایی بی ارزش را کاهش می دهد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش آموزش والدین نیز در ارتباط با کاهش مصرف تنقلات امری مهم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، آگاهی، عملکرد، تنقلات، کودکان دبستانی
  • سیدوحیده حسینی، منیره انوشه، فضل الله احمدی صفحه 21
    زمینه و هدف
    مسائل مرتبط با آب و بیماری های ناشی از آن، از مهم ترین مسائل بهداشتی روستاهای کشورهای در حال توسعه است و تدارک آب سالم برای این جوامع یکی از موثرترین روش ها برای بهبود سلامت مردم می باشد. نظر به اهمیت این مسئله، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مشارکت نوجوانان بر شیوه مصرف آب آشامیدنی در خانواده های روستای رستم آباد بوئین زهرا در سال 1383 انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی است. نمونه ها 36 نوجوان روستایی بودند که 102خانواده را تحت پوشش قرار دادند. ابتدا جلسات آموزشی برای نوجوانان، برگزار گردید. سپس هر یک از آنان، آموزش و کنترل چند خانواده روستایی (به طور متوسط 3 خانواده) را بر عهده گرفتند و در نهایت، درصد خانوارهای روستایی که قبل و بعداز مشارکت نوجوانان، آب آشامیدنی خود را به طریقه بهداشتی (جوشانیدن یا کلرینه کردن) استفاده می کردند، مورد مقایسه قرار گرفت. جهت مقایسه میانگین مصرف آب آشامیدنی سالم قبل و پس از مداخله از آزمون تی زوج استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که هیچ کدام از خانواده های روستایی، قبل از مداخله، از آب آشامیدنی بهداشتی استفاده نمی کردند.در حالی که پس از مداخله 8/68 درصد از آنان از آب آشامیدنی بهداشتی استفاده می کردند. آزمون تی زوج اختلاف معنی داری بین میانگین مصرف آب آشامیدنی سالم، قبل و پس از مداخله نشان داد (P=0.001).
    نتیجه گیری
    مشارکت نوجوانان بر شاخص تهیه و مصرف آب بهداشتی در روستا موثر است، از این رو پیشنهاد می شود که از این روش به عنوان یک راهکار عملی برای افزایش میزان مصرف آب آشامیدنی در روستا، استفاده شود
    کلیدواژگان: مشارکت، نوجوان، آب آشامیدنی بهداشتی
  • اکبر سازوار، مریم خداویسی صفحه 28
    زمینه و هدف
    برخوردار بودن لز وضعیت قامت مناسب و داشتن ستون فقرات طبیعی و بهبود عملکرد دستگاه گردش خون از عوامل بسیار مهم در سلامت عمومی فرد می باشد. با توجه به عدم وجود اطلاعات در مورد میزان ناهنجاری های ستون فقرات در استان زنجان، این پژوهش با هدف تعیین میزان ناهنجاری های ستون فقرات و آمادگی قلبی – تنفسی دانش آموزان پسر دوره راهنکایی استان زنجان در سال 1381، انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق مقطعی بر روی 643 دانش آموز پسر دوره ی راهنمایی استان زنجان انجام شد که به صورت تصادفی خوشه ایو چند مرحله ای انتخاب شده بودند. پس از اندازه گیری قد و وزن دانش آموزان و حذف افراد بیمار از مطالعه، اصلاعات مربوط به ناهنجاری های ستون فقرات و آمادگی قلبی تنفسی دانش آموزان با استفاده از استاندارد نیویورک، شاتل ران و روش دو نقطه ای اندازه گیری چربی، جمع آوری و با استفاده از آزمون های همبستگی و آنالیز رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 93.8 درصد از افراد حداقل به یکی از ناهنجاری های ستون فقرات مبتلا هستند. ناهنجاری های ستون فقرات به ترتیب شامل برآمدگی های کتف ها (51.4 درصد)، فرو رفتگی سینه (48.7 درصد)، برآمدگی شکم (47.9 درصد)، افتادگی شانه ها (45.7 درصد)، اسکولیز (28.1 درصد)، لوردوز شکمی (24.4 درصد)، کیفوز (14.6 درصد)، عدم تقارن لگن (13.8 درصد)، کجی سر (9.3 درصد) و عارضه پشت تابدار (2.3 درصد) بود. حداکثر اکسیژن مصرفی 46.96 میلی لیتر بر کیلوگرم در دقیقه محاسبه شد. بین لوردوز کمری و عدم تقارن لگن با آمادگی قلبی – تنفسی ارتباط معنی داری، مشاهده شد.(P=0.04).
    نتیجه گیری
    اکثریت (93.8 درصد) دانش آموزان پسر دوره راهنمایی در استان زنجان حداقل به یکی از ناهنجاری های ستون فقرات مبتلا می باشند. این امر ضرورت توجه به تربیت بدنی و انجام اقدامات جهت کنترل و پیشگیری از این ناهنجاری ها را بیش از پیش مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: آمادگی قلبی - تنفسی، ناهنجاری های ستون فقرات، آزمون شاتل ران
  • معصومه دل آرام، نسرین فروزنده، نسرین اکبری، کبری نوریان صفحه 35
    زمینه و هدف
    امروزه مشاهده می شود اکثر زنانی که جهت ختم بارداری در سه ماهه سوم در بیمارستان بستری می گردند، در فاز زایمانی قرار نداشته و بدون شروع شدن انقباضات رحمی، بستری و حاملگی آن ها ختم می گردد. با توجه به اهمیت سلامت مادران و نوزادان و نقش سزارین های غیر ضروری در این زمینه، پژوهش حاضر به منظور تعیین دلایل ختم بارداری در سه ماهه سوم و ارتباط آن با سر انجام مادر و جنین در سال 1383 در شهر کرد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 750 نفر از زنانی که جهت ختم بارداری در سه ماهه سوم در بخش زایمان بستری شده بودند، به روش تصادفی و در سه شیفت مختلف صبح، عصر و شب انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسش نامه و چک لیست بود که بر اساس معاینه اولیه بیمار، مطالعه پرونده، مصاحبه با مادر و معاینه فیزیکی نوزاد پس از تولد، توسط پژوهشگر تکمیل شد. سرانجام مادر و جنین با استفاده از معیارهای نوع زایمان، سن حاملگی و وزن نوزاد تعیین شد. اطلاعات پس از طبقه بندی با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    298نفر (7/39 درصد) از مادران به علت شروع درد های زایمانی و 452 نفر (3/60 درصد) به توصیه پزشک مراجعه و مورد ختم بارداری قرار گرفته بودند. 2/23 درصد از افراد مذکور به دلایلی مثل سزارین قبلی، تمایل به سزارین و مشکلات مادر و جنین در حین بارداری بستری شده بودند. نتایج نشان داد که پس از حذف موارد سزارین تکراری و تمایل به سزارین، بین علت ختم بارداری و نوع زایمان ارتباط معنی داری وجود دارد و افرادی که به توصیه پزشک بستری شده بودند، بیشتر مورد عمل سزارین قرار گرفته بودند (P=0.001). سن حاملگی در گروهی که به توصیه پزشک بستری شده بودند بیشتر از گروهی بود که به علت شروع دردهای زایمانی مورد ختم حاملگی قرار گرفته بودند (P=0.003). وزن نوزادان در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    اقدام به ختم حاملگی قبل از شروع دردهای زایمانی می تواند احتمال عمل سزارین را افزایش دهد. گرفتن شرح حال دقیق در مراقبت های دوران بارداری، انجام سونوگرافی در 26 هفته ای اول بارداری و آموزش به زنان باردار در خصوص زمان مراجعه به بیمارستان از اقداماتی است که می توان جهت جلوگیری از ختم زودرس بارداری انجام داد.
    کلیدواژگان: علل ختم حاملگی، سه ماهه ی سوم، سرانجام مادر و جنین
  • مینا شعبانی، امیر یادگاری صفحه 42
    زمینه و هدف
    امروزه مشاهده می شود اکثر زنانی که جهت ختم بارداری در سه ماهه سوم در بیمارستان بستری می گردند، در فاز زایمانی قرار نداشته و بدون شروع شدن انقباضات رحمی، بستری و حاملگی آن ها ختم می گردد. با توجه به اهمیت سلامت مادران و نوزادان و نقش سزارین های غیر ضروری در این زمینه، پژوهش حاضر به منظور تعیین دلایل ختم بارداری در سه ماهه سوم و ارتباط آن با سر انجام مادر و جنین در سال 1383 در شهر کرد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 750 نفر از زنانی که جهت ختم بارداری در سه ماهه سوم در بخش زایمان بستری شده بودند، به روش تصادفی و در سه شیفت مختلف صبح، عصر و شب انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسش نامه و چک لیست بود که بر اساس معاینه اولیه بیمار، مطالعه پرونده، مصاحبه با مادر و معاینه فیزیکی نوزاد پس از تولد، توسط پژوهشگر تکمیل شد. سرانجام مادر و جنین با استفاده از معیارهای نوع زایمان، سن حاملگی و وزن نوزاد تعیین شد. اطلاعات پس از طبقه بندی با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    298نفر (7/39 درصد) از مادران به علت شروع درد های زایمانی و 452 نفر (3/60 درصد) به توصیه پزشک مراجعه و مورد ختم بارداری قرار گرفته بودند. 2/23 درصد از افراد مذکور به دلایلی مثل سزارین قبلی، تمایل به سزارین و مشکلات مادر و جنین در حین بارداری بستری شده بودند. نتایج نشان داد که پس از حذف موارد سزارین تکراری و تمایل به سزارین، بین علت ختم بارداری و نوع زایمان ارتباط معنی داری وجود دارد و افرادی که به توصیه پزشک بستری شده بودند، بیشتر مورد عمل سزارین قرار گرفته بودند (P=0.001). سن حاملگی در گروهی که به توصیه پزشک بستری شده بودند بیشتر از گروهی بود که به علت شروع دردهای زایمانی مورد ختم حاملگی قرار گرفته بودند (P=0.003). وزن نوزادان در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    اقدام به ختم حاملگی قبل از شروع دردهای زایمانی می تواند احتمال عمل سزارین را افزایش دهد. گرفتن شرح حال دقیق در مراقبت های دوران بارداری، انجام سونوگرافی در 26 هفته ای اول بارداری و آموزش به زنان باردار در خصوص زمان مراجعه به بیمارستان از اقداماتی است که می توان جهت جلوگیری از ختم زودرس بارداری انجام داد.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD)، تست کاترز آموزگار (CTRS-38)، تست کانرز والدین (CPRS - 48)
  • اباصلت برجی، شهرام شهرکی زاهدانی، تقی ناصرپور فریور، اصغر فضایلی، امیرحسین محققی فرد، محمد بکاییان صفحه 49
    زمینه و هدف
    فارنژیت و عارضه مهم رماتیسم قلبی ناشی از عفونت با استرپتوکک بتاهمولیتیک گروه A، یکی از مشکلات عمده بهداشتی درمانی کودکان می باشد. از آنجایی که حاملین این باکتری نقش موثری در انتشار عفونت در خانواده و مدرسه دارند و با توجه به مواردی که از مقاومت دارویی مشاهده شده است، این مطالعه جهت تعیین شیوع نسبی کلونیزاسیون حلقی استرپتوکک گروه A در کودکان دبستانی شهر زاهدان و تعیین مقاومت دارویی آن در سال 1380 انجام شد.
    روش بررسی
    از گلوی 555 دانش آموز دختر و پسر سالم (بدون علاومت فارنژیت) دبستان های ابتدایی سطح شهر که به روش نمونه گیری خوشه ایو طبقه ای انتخاب شده بودند، طی فصل زمستان با سواپ استریل نمونه برداری شد و پس از کشت در محیط بلاد آگار و جدا سازی باکتری، آزمایش حساسیت ضد میکروبی انجام شد. نتایج با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای دو) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع حلقی استرپتوکوک بتا همولیتیک A 1/10 درصد (56 نفر) تعیین شد. میزان کلونیزاسیون در دختران (17/10 درصد) کمی بیشتر از پسران (10درصد) بود. اگر چه میزان شیوع این باکتری در پایه های آموزشی با هم تفاوت داشته است (پایه اول 3/16 درصد، پایه دوم 2/7 درصد، پایه سوم 10 درصد، پایه چهارم 3/6 درصد و پایه پنجم 8/10 درصد)، ولی آزمون کای دو اختلاف آماری معنی داری نشان نداد. تمامی سوش های به دست آمده نسبت به سه آنتی بیوتیک پنی سیلین، اریترومایسین و سفیکسیم حساس بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل بیان گر لزوم توجه به مسابل بهداشتی کودکان و تدوین برنامه های پیشگیری و کنترل بیماری های ناشی از استرپتوکک بتاهمولیتیک گروه A و عوارض مهم ناشی از آن می باشد.
    کلیدواژگان: استرپتوکک بتاهمولیتیک A، گلودرد استرپتوککی، استرپتوکوکوس پیوژنز