فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:16 Issue: 65, 2008

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:16 Issue: 65, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرانک شریفی، عاطفه عاشوری برمچی، سید نورالدین موسوی نسب صفحه 1
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای پوکی استخوان و عوارض پرهزینه ی آن و با توجه به این که میزان تاثیر روش های درمانی مختلف بر روی بروز شکستگی ها در ایران مشخص نیست، مطالعه ی حاضر جهت تعیین بروز شکستگی در گروه های مختلف درمانی بر روی زنان مبتلا به پوکی استخوان شهر زنجان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به شکل کوهورت تاریخی انجام شد، 160 زن مبتلا به پوکی استخوان که در طی سال های 1380تا 1386تحت درمان قرار گرفته بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران بر اساس نوع درمان دریافتی به چهار گروه شامل گروه با دریافت روزانه ی1000 میلی گرم کلسیم و 400 واحد ویتامین D، گروه با دریافت روزانه ی 500 میلی گرم کلسیم و 200 واحد ویتامین D و 10 میلی گرم آلندرونات، گروه با درمان جایگزینی با هورمون های جنسی به شکل دوره ای به همراه کلسیم و ویتامینD با دوز گروه دوم، گروه با درمان ترکیبی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. میزان بروز شکستگی در اثر پوکی استخوان در هر ناحیه ی بدن در طی دوره ی پی گیری با فراخوان بیماران و بررسی مدارک انجام شد و رابطه ی آن با نوع درمان و تغییرات تراکم استخوان نواحی مختلف استخوانی در تراکم سنجی های انجام شده در طی درمان محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری مثل آزمونT، کای دو، آنالیز لجستیک و آزمون بقای کاپلان مایر استفاده شد.
    یافته ها
    میزان بروز شکستگی در طی 6 سال 18 مورد (11درصد) بود که در اکثریت موارد در نواحی غیر مهره ای (17 مورد) و بیشتر در سنین زیر 50 سال (9/17درصد) اتفاق افتاد. مصرف آلندرونات بیشترین کاهش را در بروز شکستگی ایجاد کرد (9/69درصد) و میزان کاهش شکستگی در دو گروه اول و سوم مشابه بود. تراکم استخوان در ناحیه ی ساعد قوی ترین عامل پیشگویی کننده ی بروز شکستگی در این مطالعه شناخته شد. بر اساس گزارش اکثر این شکستگی ها مربوط به نواحی ساعد و ساق پا (3/66 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    موثرترین درمان برای کاهش میزان بروز شکستگی، مصرف آلندرونات به همراه کلسیم و ویتامین D می باشد. توجه خاص به زنان زیر 50 سال پرخطر برای انجام تراکم سنجی جهت تشخیص زودرس و درمان پوکی استخوان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، شکستگی استئوپوروتیک، تراکم سنجی، کلسیم، بیس فسفانات
  • محمد نوری، مسعود دارابی، علی رحیمی پور، محمد رهبانی، ناصر اصلان آبادی، مقصود شاکر، امیر مهدیزاده صفحه 13
    زمینه و هدف
    بر اساس مطالعات اخیر ترکیب و ساختمان ذرات لیپوپروتئین با چگالی بالا با برخی از اعمال بیولوژیک این ذرات ارتباط دارد که در نتیجه می تواند به عنوان یک شاخص خطر بیماری های قلبی محسوب شود. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط ترکیب اسیدهای چرب فسفولیپیدهای ذرات لیپوپروتئین با چگالی بالا با شدت گرفتگی عروقی در افراد مبتلا به بیماری گرفتگی عروق کرونر بوده است.
    روش بررسی
    جمعیت مورد مطالعه را 117 نفر که ابتلای آن ها به بیماری گرفتگی عروق کرونر با آنژیوگرافی کرونر مورد تایید قرار گرفته بود، تشکیل می داد. شدت گرفتگی عروق کرونر بر اساس تعداد رگ های (1، 2 یا 3 رگ) با گرفتگی بیش از 50 درصد مشخص شد. ترکیب اسیدهای چرب ذرات لیپوپروتئین با چگالی بالا به روش گاز کروماتوگرافی (GLC) تعیین شد. ارتباط مستقل اسیدهای چرب و بیماری گرفتگی عروق کرونر با آزمون آماری رگرسیون چندگانه بررسی گردید. به این ترتیب که تاثیر هر یک از متغیرهای مرتبط با شدت بیماری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اسیدهای چرب امگا-3 شامل EPA (23/0-=β، 01/0>P) و DHA (17/0-=β، 05/0>P) به صورت مستقل از سایر عوامل خطر با شدت بیماری گرفتگی عروق کرونر ارتباط منفی داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه میزان اسیدهای چرب چند غیراشباع EPA و DHA در ذرات لیپوپروتئین با چگالی بالا با شدت بیماری گرفتگی عروق کرونر ارتباط عکس دارد.
    کلیدواژگان: گرفتگی عروق کرونر، اسیدهای چرب، لیپوپروتئین با چگالی بالا
  • رحمت الله پرندین، حمیدرضا صادقی پور رودسری، سیروس شمیلی، حمیدرضا قاسمپور صفحه 23
    زمینه و هدف
    در طی سا ل های گذشته بررسی اثرات مشتقات گیاهی بر باروری پستانداران آزمایشگاهی در کشورهای مختلف مورد توجه فراوانی قرار گرفته است، ولی در کشور ما توجه زیادی به این مهم نشده است. انگیزه ی انجام این آزمایش بررسی اثرات عصاره ی آبی کندر بر باروری موش های صحرایی نر بود.
    روش بررسی
    عصاره ی آبی کندر پس از تهیه، به صورت خوراکی با دوزهای 200 و 400 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان برای مدت 60 روز از راه دهانی تجویز شد. سپس شاخص های مختلف باروری از قبیل وزن بدن و اندام های تناسلی، میزان تحرک و تعداد اسپرم، میزان باروری، میزان ذخیره ی اسپرم اپیدیدیمی، میزان تولید روزانه ی اسپرم توسط بیضه ها و میزان هورمون تستوسترون خون مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از ارزیابی، افزایش معنی داری در وزن بدن و اندام های تولیدمثلی نسبت به گروه کنترل، به ویژه در گروه با دوز بالاتر مشاهده شد. نتایج حاصل از بررسی بین میزان درصد تحرک و تعداد اسپرم ها، میزان باروری، میزان تولید روزانه ی اسپرم توسط بیضه ها، میزان ذخیره اپیدیدیمی و میزان تستوسترون سرم در مقایسه گروه کنترل و گروه با دوز 200 میلی گرم بر کیلو گرم (برای همه ی موارد 05/0 P<) و گروه با دوز 400 میلی گرم بر کیلو گرم (به ترتیب با 001/0 P<، 01/0P<، 05/0P<، 05/0P<، 05/0P<، 05/0P<) اختلاف معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق تغییرات معنی داری را در افزایش میزان شاخص های باروری نشان داد که با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که عصاره ی آبی کندر دارای اثرات افزایش دهنده ی باروری در موش صحرایی نر می باشد.
    کلیدواژگان: باروری، موش صحرایی نر، کندر
  • زهرا عبدی، سید همایون صدرایی، غلامرضا کاکا، مهوش جعفری، مهدی صابری، محمدحسن حسینی اکبری، حسین دشت نورد، علی پندوه صفحه 31
    زمینه و هدف
    سولفور- موستارد عامل شیمیایی تاول زا می باشد که به عنوان یک تهدید نظامی به شمار می رود. استنشاق گاز موستارد باعث التهاب و آسیب راه های هوایی و برونشیول ها می شود. ماست سل ها در واکنش های دفاعی نظیر مواجهه با ترکیبات شیمیایی مانند سولفور- موستارد، افزایش می یابد. اثر حفاظتی هگزامتیلن تتراآمین در محیط کشت بر سلول های ریه ی انسان در برابر سولفور- موستارد گزارش شده است. همچنین اثرات مثبت هگزامتیلن تترآمین در محیط in vivo در برابر عامل شیمیایی فسژن موثر نشان داده شده است. هدف از این مطالعه بررسی میزان تاثیر هگزامتیلن تترآمین بر تعداد ماست سل های موجود در پرده ی جنب موش های صحرایی نر آلوده به سولفور- موستارد می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق از تعداد 27 موش صحرایی نر بالغ از نژاد آلبینو- ویستار به وزن 20±200 گرم استفاده شد. موش ها به صورت تصادفی به 5 گروه شامل گروه نرمال سالین، گروه فقط هگزامتیلن تتراآمین (فقط دارو)، گروه فقط سولفور- موستارد، گروه دارو قبل از مواجهه با سولفور- موستارد و گروه دارو بعد از مواجهه با سولفور موستارد، تقسیم شدند. گروه فقط سولفور موستارد، قبل و بعد از مواجهه محلول سولفور- موستارد را و گروه اول نرمال سالین را به صورت داخل تراشه ای دریافت نمودند. سه گروه فقط دارو، به مدت 14 روز دارو را قبل از مواجهه به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان آزمایش ها تغییرات وزن بدن، میزان آسیب بافت ریوی و نیز تعداد ماست سل های موجود در لایه ی احشایی پرده ی جنب موش ها در گروه های مختلف مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از شمارش ماست سل ها در گروه های مختلف افزایش معنی دار میانگین تعداد ماست سل ها در گروه فقط سولفور موستارد (HD) در مقایسه با گروه سالین و فقط دارو (HMT) را نشان داد. همچنین مقایسه ی میانگین تعداد ماست سل های گروه HD در مقایسه با گروه های قبل و بعد از مواجهه معنی دار و نشان دهنده ی کاهش میانگین تعداد ماست سل های گروه قبل و بعد از مواجهه نسبت به گروه HD بود.
    نتیجه گیری
    هگزامتیلن تتراآمین دارای اثرات محافظتی و درمانی بر بافت ریه در برابر سولفور- موستارد می باشد.
    کلیدواژگان: سولفور، موستارد، پرده ی جنب احشایی، ماست سل، هگزامتیلن تتراآمین، موش صحرایی نر
  • پری رحیمی، محمد باقر قوامی، علی هانیلو، عباسعلی نوریان، علیرضا بیگلری صفحه 41
    زمینه و هدف
    فاسیولیازیس یکی از بیماری های مشترک انسان و دام است که آسیب های بهداشتی و لطمات اقتصادی زیادی را در مناطق مختلف ایران به وجود می آورد. فاسیولا هپاتیکا و فاسیولا ژیگانتیکا از عوامل شناخته شده فاسیولیازیس هستند که هر کدام چهره ی اپیدمیولوژیک خاصی دارند. شناخت گونه های فاسیولا در انتخاب صحیح روش های کنترل بیماری در یک منطقه نقش بسزایی دارد. با عنایت به اهمیت بهداشتی و اقتصادی این بیماری، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین گونه ی انگل در زنجان به شیوه ی مولکولی انجام یافته است.
    روش بررسی
    تعداد 535 کرم بالغ فاسیولا پس از جمع آوری از کبدهای آلوده (گاو و گوسفندهای ذبح شده در کشتارگاه زنجان) در بافر PBS شستشو شدند. نیمه ی پیشین کرم ها به الکل 70 درصد منتقل و تا استخراج اسیدهای نوکلئیک در 20- درجه ی سانتی گراد نگهداری شدند. اسیدهای نوکلئیک نمونه ها به شیوه ی اصلاح شده ی فنل کلروفرم استخراج و در آن ها قطعه ی بین دو ژن 5.8S وS 28 از rDNA با روش PCR تکثیر یافت. چند شکلی قطعه ی ITS2 به روش PCR-RFLP و توالی بازهای آلی آن با تکنیک تعیین توالیDNA تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج PCR-RFLP و مقایسه ی توالی بازهای ناحیه ITS2 با توالی های ثبت شده در بانک ژنی نشان داد که همه ی نمونه های مورد مطالعه، فاسیولا هپاتیکا بودند. هم چنین تعیین توالی نشان داد که در ناحیه ی ITS2 تعداد 361 جفت باز آلی وجود دارد. توالی بازهای ناحیه ITS2 سیزده نمونه در بانک ژنی به شماره های 391412-EU391424 EU ثبت شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه شواهدی از وجود فاسیولا ژیگانتیکا در زنجان بدست نیامد و کلیه نمونه های مورد بررسی فاسیولا هپاتیکا تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: فاسیولا، ترماتود کبدی، ITS2 وrDNA وPCR، RFLP
  • سیما کرمانشاهی، شهلا حسین زاده، فاطمه الحانی صفحه 49
    زمینه و هدف
    دیسمنوره شایع ترین نوع شکایت و از مهم ترین مسایل بهداشتی دختران نوجوان می باشد و معمولا آن ها در این موقعیت به دنبال هیچ گونه دریافت اطلاعات و یا درخواست کمک از افراد حرفه ای نیستند. در این مطالعه تاثیر برنامه ی مشاوره ی گروهی بر وضعیت دیسمنوره ی اولیه ی دختران دبیرستانی در شهریار استان تهران سنجیده شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه ی نیمه تجربی، به صورت پس آزمون با گروه کنترل صورت گرفته است. به این منظور 80 دانش آموز دختر 14 الی 18 ساله به صورت نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابتدا در هر دو گروه، جمع آوری اطلاعات بر اساس پرسش نامه، یادداشت 24 ساعته خوراک، بررسی وضعیت و شدت درد، عملکرد تغذیه ای و فعالیت های بدنی انجام گرفت. پس از آن در گروه آزمون برنامه ی مشاوره ی گروهی طی 8 جلسه 5/1 الی 2 ساعته برگزار گردید و سپس با ارایه ی چک لیست خود گزارش دهی به گروه های شاهد و آزمون، طی 3 دوره ی متوالی قاعدگی، گروه ها پیگیری شدند. در پایان این دوره، مجددا هر دو گروه مورد ارزیابی قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که شدت دیسمنوره ی اولیه در گروه شاهد و آزمون قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری داشته است (001/0P=). همچنین بین عملکرد تغذیه و ورزش دختران در هر گروه قبل و بعد از برنامه ی مشاوره تفاوت معنی داری نشان داده است (05/0P=). یافته های پژوهش نشان می دهد که ارایه ی برنامه ی مشاوره ی گروهی می تواند سبب کاهش شدت دسیمنوره اولیه و نیز افزایش عملکرد (تغذیه، ورزش) دختران گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش جهت پیشگیری و کاهش شدت دیسمنوره اولیه، پیشنهاد می شود برنامه های مشاوره متناسب با شرایط افراد از نظر فرهنگی، اجتماعی و در سطح مدارس اجرا گردد.
    کلیدواژگان: مشاوره ی گروهی، دیسمنوره ی اولیه، تغدیه، ورزش
  • میترا پیامی بوساری، حسین ابراهیمی، فضل الله احمدی، حیدر علی عابدی صفحه 61
    زمینه و هدف
    وقوع تعارض در مشاغل خدمات درمانی از جمله پرستاری که مستلزم تعاملات گسترده با افراد مختلف است امری طبیعی و اجتناب ناپذیر تلقی می شود. با توجه به تاثیرات منفی تعارضات مخرب بر عملکرد شغلی پرستاران و تیم درمانی و روشن نبودن علل، انواع و ابعاد پدیده ی تعارضات شغلی پرستاران، انجام مطالعه ای در این زمینه ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه تبیین تجارب پرستاران از علل و عوامل ایجاد کننده ی پدیده ی تعارضات شغلی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد گراندد تئوری انجام شده است. جهت گردآوری داده ها از روش مصاحبه عمیق و برای تحلیل داده ها از روش مقایسه ی مداوم اشتراوس و کوربین طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.
    یافته ها
    روند کدگذاری باز منجر به ظهور طبقاتی در ارتباط با شرایط علی و انواع تعارضات شغلی در پرستاری گردید. قرار گرفتن در شرایط تحمیلی، مواجهه با مخالفت، اختلاف نظر و رفتارهای مخرب معرف ویژگی های وقایع تعارض برانگیز هستند و تعارضات وظیفه، فرآیند، روابطی و حاشیه ای طبقات اصلی تعارض را در محیط های بالینی تشکیل می دهند. نگرانی اصلی شرکت کنندگان تعارض منافع شناسایی شد که چگونگی شکل گیری و توسعه ی انواع تعارض در بافت پرستاری را تبیین می نماید.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که تعارض یک پدیده ی پویا و برگرفته شده از تعارض منافع است. یافته ی قابل توجه این بود که تعارضات در محیط بالینی غالبا بر جنبه های غیروظیفه ای و حاشیه ای پرستاری متمرکز هستند. این تعارضات بخشی از روند شبیه سازی را در پرستاری تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: مطالعه ی کیفی، رویکرد گراندد تئوری، تعارضات شغلی، پرستار، محیط های بالینی
  • فرهاد طارمیان، امیر هوشنگ مهریار صفحه 77
    زمینه و هدف
    رویکرد مهارت های زندگی به دلیل پشتوانه ی نظری و پژوهشی مستحکم خود، از اهمیت فراوانی در پیشگیری از مصرف مواد مخدر برخوردار است. مجموعه ی «آموزش مهارت های زندگی» که توسط دکتر بوتوین تهیه شده، بر مبنای همین رویکرد است. با توجه به خلا موجود در زمینه ی وجود یک برنامه ی پیشگیرانه ی موثر در مدارس، در این پژوهش، اثربخشی برنامه ی «آموزش مهارت های زندگی» مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    1862 نفر از دانش آموز دختر و پسر شهر و شهرستان های تهران که در کلاس اول راهنمایی مشغول به تحصیل بودند، در دو گروه آزمایشی و کنترل انتخاب شدند. دانش آموزان گروه آزمایش در کلاس های آموزش مهارت های زندگی شرکت کردند ولی دانش آموزان گروه کنترل این کلاس ها را نگذراندند. دو گروه از طریق اجرای پرسش نامه ی تندرستی و رفتار سالم دکتر بوتوین بر اساس آزمون آماری تی گروه های مستقل و وابسته با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات دانش آموزان به لحاظ افزایش اطلاعات درباره ی مواد، تغییر نگرش نسبت به مواد و کسب مهارت های مورد نظر در مرحله ی پس آزمون، تفاوت معنی داری با همین نمرات در مرحله ی پیش آزمون داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی سبب افزایش سطح مهارت های دانش آموزان گروه آزمایش شد. از این رو به نظر می رسد این برنامه می تواند به منزله ی یک عامل حفاظت کننده، سبب کاهش مصرف موادمخدر در سال های بعد شود.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، بوتوین، پیشگیری، مصرف مواد، دانش آموز
  • علی محمدی، علیرضا شغلی صفحه 89
    زمینه و هدف
    میان بخش های خدمات، بخش بهداشت دارای جایگاه ویژه ای است، در این بخش حتی اشتباهات کوچک نیز می تواند جبران ناپذیر باشد، بنابراین ارایه ی خدمت با کیفیت مطلوب و مطابق استانداردهای حرفه ای حائز اهمیت است. درک مشترک از مفهوم کیفیت به سازمان کمک می کند تا بهتر بر تلاش های بهبود کیفیت تمرکز نماید. از طرفی، شناخت انتظارات مشتریان اولین قدم در بهبود کیفیت خدمات بهداشتی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خدمات بهداشتی در مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان زنجان بر اساس ادراک و انتظارات دریافت کنندگان خدمات و آگاه نمودن سیاست گزاران از نقاط قوت و ضعف کیفیت خدمات بهداشتی اولیه از دیدگاه دریافت کنندگان خدمت می باشد تا نقطه شروعی برای بهبود کیفیت خدمات باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی می باشد. حجم نمونه ای برابر 300 نفر از بین دریافت کنندگان خدمت از مراکز بهداشتی و درمانی و خانه های بهداشت تابعه ی مرکز بهداشت شهرستان زنجان به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایتصادفی و در خوشه ها به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شد. همه ی ابعاد کیفیت خدمات در بخش های انتظارات و ادراک پرسش نامه دارای ضریب آلفا کرونباخ در دامنه ی 76 درصد تا 85 درصد بودند.
    یافته ها
    به طور کلی در هر پنج بعد خدمت شکاف کیفیت وجود داشت و این شکاف منفی (انتظارات فراتر از ادراکات) بود. میانگین شکاف کلی کیفیت خدمات (22/1-) بود (0001/0 < P). کم ترین نمره ی میانگین شکاف کیفیت (13/1-) در بعد اجزای ملموس و فیزیکی و بیشترین نمره ی میانگین شکاف کیفیت (33/1-) در بعد اطمینان خدمت (توانایی ارایه ی درست خدمات) به دست آمد (0001/0 < P). دریافت کنندگان خدمت بعد اطمینان خدمت را مهم ترین بعد و اجزای ملموس و فیزیکی خدمت را کم اهمیت ترین بعد خدمات بهداشتی رتبه بندی نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بعد اطمینان خدمت (توانایی ارایه ی درست و به موقع خدمت) مهم ترین مساله پیش روی مراکز بهداشتی شهرستان زنجان است. انتظارات دریافت کنندگان خدمات در رابطه با این بعد خدمت بالاترین است. برآوردن بعد اطمینان خدمت از نقطه نظر دریافت کنندگان خدمت به عواملی چون ارایه ی خدمات بهداشتی درست در اولین مراجعه، نگهداری درست و دقیق مدارک و پرونده ها و ارایه ی خدمات در زمان تعیین شده و تعهد شده بستگی دارد. ابزار کیفیت خدمات (سروکوال) می تواند مراکز بهداشتی را در شناسایی ابعاد مهم خدمت و حوزه های نیازمند اصلاح از نظر دریافت کنندگان خدمات کمک نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، ادراک، انتظارات، زنجان
  • مرتضی نظریان، جمشید وفایی منش، فلور فکور صفحه 101
    بزوار به اجسام خارجی گفته می شود که به تدریج در دستگاه گوارش و به خصوص در معده تجمع می یابند و در کمتر از نیم درصد آندوسکوپی های دستگاه گوارش فوقانی دیده می شود. بزوارها بر اساس ماده ی تشکیل دهنده طبقه بندی می شوند. سه شکل عمده آن ها شامل فیتوبزوار، تریکوبزوار و فارماکوبزوار می باشد. به ندرت تریکوبزوارها به صورت انسداد خروجی معده، انسداد روده کوچک، خونریزی گوارشی، سوراخ شدگی دیواره ی دستگاه گوارش، انسداد صفراوی و آنمی هیپوکروم، کمبود ویتامین 12B، توده ی شکمی و یا پانکراتیک نکروزان تظاهر می کند. در این مورد تریکوبزوار به صورت توده ی شکمی و آنمی هیپوکروم تظاهر کرده بود.
    کلیدواژگان: تریکوبزوار، توده ی شکمی
|
  • F. Sharifi, A. Ashuri *, Sn Mousavinasab Page 1
    Background And Objective
    Due to a high prevalence of osteoporosis and its costs and regarding different ways of treatment for this disease and lack of knowledge about their efficacy in fracture rate in Iran, this study was designed in Zanjan to determine fracture rate in hypogonadal osteoporotic women who were on different types of anti-osteoporotic treatments.
    Materials And Methods
    In this historical cohort study, 160 osteoporotic women were investigated. They were under treatment for their osteoporosis during 2001-2007. The cases were divided into 4 groups based on their type of treatment: 1) Calcium 1000 mg/daily + Vit D 200 IU/daily 2) Calcium 500 mg/daily + Vit D 200 IU/daily + Alendronate 10 mg/daily 3) HRT with Calcium D 4) Combination therapy. One group that didnt receive any type of treatment, were considered as control group. At least two densitometries were carried out in each case that the first one being done at the beginning of the study. Bone density was measured in three sites including: hip, spine and forearm with DEXA method. The rate of osteoporotic fractures was investigated in any site of the body during the follow-up period based on patient's invitation and their documents. Data were analyzed using Chi square, t-test, Logistic regression and Kaplan-Meier survival curve.
    Results
    The rate of fracture was 11% (18 cases). Most of the fractures were non-vertebral (17 cases) and occurred in ages less than 50 years (17.9%). The most effective treatment to reduce fracture rate was Alendronate (with 69.9% reduction rate). HRT was as effective as Calcium and Vit D in reducing the fracture rates. Bone density in forearm region was known as the most vigorous predictive factor of fracture rate in our study. Most of the fractures were reported in forearm and leg regions (63.3%).
    Conclusion
    Based on this study it can be concluded that Alendronate is the most effective treatment to reduce fracture rate in osteoporotic women. Densitometry is also recommended for women under 50 years old with hypogonadysm for early diagnosis and treatment.
    Keywords: Osteoporosis, Fragility fracture, Densitometry, HRT, Calcium D, Bisphosphonate.
  • M. Nouri, M. Darabi *, A. Rahimipour, M. Rahbani, N. Aslanabadi, M. Skaaker, A. Mehdizadeh Page 13
    Background And Objective
    The phospholipids fatty acid content of high density lipoprotein (HDL) has recently been found to be related to several important biological functions which may serve as a risk factor for coronary artery disease (CAD). The purpose of this study was to investigate whether fatty acid composition of HDL phospholipids correlates with the presence and severity of coronary artery disease.
    Materials And Methods
    The study population included 117 patients with coronary artery disease which was approved by angiography. The severity of CAD was assessed by the number of arteries (1, 2 or 3) with more than 50% stenosis reported by angiography. The fatty acid composition of HDL phospholipids was determined by gas liquid chromatography. The independence of association between fatty acids and CAD were evaluated by multivariate analyses which included all of the variables associated with the severity of CAD in univariate analysis.
    Results
    These analyses showed that the association of EPA (β= 0.23, P<0.01) and DHA (β= 0.17, P<0.05) with the severity of CAD was inversely and independently significant.
    Conclusion
    Some kinds of polyunsaturated HDL fatty acid contents such as EPA and DHA (omega-3 fatty acids) have adverse association with severity of CAD.
    Keywords: Coronary artery disease, Fatty acids, High, density lipoprotein
  • R. Parandin *, Hr Sadeghipour Rodsari, S. Shamili, Hr Ghasempour Page 23
    Background And Objective
    Evaluation of the importance and the effects of plant derived drugs on fertility of laboratory animals have long been recognized. In this research the effects of administration of aqueous extract of Boswellia thurifera on fertility indices, body weight and reproductive organs weight was evaluated in male rats.
    Materials And Methods
    Eighteen rats were randomly divided into 3 groups, control, group A and group B. Each group comprises of six rats. Animals in control group received 1 ml of distilled water (vehicle) and test groups (A and B) received graded doses of 200 and 400 mg/kg body weight of aqueous extract of Boswellia thurifera respectively on daily basis for 60 days. At the end of 60 days of treatment period, fertility indices such as body weight, reproductive organs weight, sperm motility and count, fertility rate, epididymal sperm reserve (ESR), daily sperm production (DSP) and blood testosterone concentration were measured.
    Results
    There was a significant increase in the reproductive organs and body weight, sperm motility and count, ESR, DSP, blood testosterone concentration and fertility rate especially in the group which received the higher doses of aqueous extract of Boswellia thurifera.
    Conclusion
    The results of this study showed that aqueous extract of Boswellia thurifera could increase fertility rate in male rats.
    Keywords: Boswellia thurifera, Fertility, Male rats
  • Z. Abdi *, Sh Sadraie, Gh Kaka, M. Jafari, M. Saberi, Mh Hossini Akbari, H. Dashtnavard, A. Pandoeh Page 31
    Background And Objective
    Sulfur mustard is a potent chemical vesicant warfare agent that remains a significant military and civilian threat. Inhalation of sulfur mustard gas causes inflammation and injury to airways and bronchioles. Mast cells promote allergic reactions when exposed to some chemical compounds such as HD. Hexamethylenetetramine has been shown to protect human lung cells against HD toxicity and has also been shown to be effective against the chemical warfare agent phosgene in vivo. The aim of this study was to evaluate the effects of HMT on the number of mast cells in the lamina propria of visceral layer of pleura in male rats after exposure to sulfur mustard.
    Materials And Methods
    Twenty seven Albino Wister male rats weighting 200±20 gr were randomly divided into 5 groups (Normal Saline (N.S), HMT, HD, Pre-exposure and Post-exposure). HD, Pre-exposure and Post-exposure groups received sulfur-mustard and N.S group received Normal Saline as a solvent by intratracheal catheter. HMT, Pre-exp and Post-exp groups received HMT via intra-peritoneal for 14 days. After the day 14, body weight changes, the rate of lung tissue injury and the number of mast cells measured in the pleura's visceral layer of the rat's lungs.
    Results
    Histological examination and mast cells count showed no significant difference when compared among NS, HMT, Pre-exposure and Post-exposure groups. However, significant reduction was seen in the number of mast cells in HMT and NS groups in comparison with the HD group (p < 0/001). The number of mast cells in the Pre-exposure and Post-exposure groups was also significantly lower than that of the HD group (p < 0/001).
    Conclusions
    From the results of this study it can be concluded that HMT may have a positive protective and therapeutic effect on lung tissue in rats.
    Keywords: Sulfur mustard, Lung, Mast cell, Hexamethylenetetramine, Rat
  • P. Rahimi, Mb Ghavami, A. Haniloo *, A. Nourian, Ar Biglari Page 41
    Background And Objective
    Fascioliasis is an important zoonotic disease that causes several health problems and economical losses in different parts of Iran including Zanjan. Fasciola hepatica and F. gigantica are recognized as causative agents of the disease. The differential diagnosis between these two species is very important for planning and control of infection. This study was designed to identify the Fasciola species by molecular methods in Zanjan (Iran). Methods and Materials: A number of 535 adult Fasciola worms were collected from the natural infected livers of cattles and sheep in local slaughterhouse. Living flukes were washed extensively in PBS at 37 OC and then anterior half of adult worms were stored at -20 OC in 70% ethanol. Total genomic DNA was extracted from individual flukes by modified phenol-chloroform method. Nucleotide polymorphism of ITS2 fragment of rDNA was investigated using PCR-RFLP assay and sequencing technique.
    Results
    The results of PCR-RFLP and comparison of ITS2 sequences with the BLAST GenBank database clarified that all specimens were F. hepatica. The obtained sequences are available in the GenBank, with accession numbers EU391412 to EU391424.
    Conclusion
    The results of this study showed no evidence of F. gigantica infection in sheep and cattles in Zanjan as all of the isolates were found to be F. hepatica.
    Keywords: Fasciola, Liver flukes, rDNA, ITS2, PCR, RFLP
  • S. Kermanshahi *, Sh Hosseinzadeh, F. Alhani Page 49
    Background And Objective
    Dysmenorrhea is the most common gynecologic complaint among adolescent females. They may usually not seek professional expertise in their attempt to alleviate this condition. The aim of this Quasi-experimental study was to determine the effect of group counseling program regarding to nutrition and exercise on primary dysmenorrhea in adolescents at high schools. Methods and Materials: Eighty girls between 14-18 years of age were selected by simple sampling and divided into two groups (test and control). These groups were studied before and after the intervention. Data was collected in both groups based on a questionnaire concerning 24- hour diet, pain quality and severity and nutritional and physical practices. Group counseling was then held over 8 sessions each of which lasted 1.5 to 2 hours for test group. Both groups were followed up for 3 consecutive menstrual periods by a self-report checklist. Finally, they were assessed again at the end of the above study periods.
    Results
    Findings of this study revealed a significant difference in pain severity of primary dysmenorrhea before and after the intervention (P=0.000). A significant difference was also seen in nutrition and exercise status in both groups before and after counseling program (P<0.05).
    Conclusion
    From this study it can be concluded that in order to decrease and prevent the severity of primary dysmenorrhea and improve the nutrition and exercise status, counseling programs are better to be performed in high schools.
    Keywords: Group counseling, Primary dysmenorrhea, Nutrition, Exercise
  • M. Payami Bousari *, H. Ebrahimi, F. Ahmadi, Ha Abedi Page 61
    Background And Objective
    Conflicts among health care personnel including nursing personnel who require extensive interaction with different people, is common and almost inevitable. As there is not sufficient information about the causes, types, and dimensions of interpersonal conflicts among clinical nurses and the adverse effects of these conflicts on the function of nursing team in Iran, we aimed to perform this study in order to find out causes of different inter-group or inter personal conflicts among nurses using qualitative research method and Grounded Theory Approach (GT).
    Materials And Methods
    The data was collected through interviews. Constant comparison method was used in order to perform qualitative analysis.
    Results
    Open coding process resulted in emergence of causal conditions and different types of conflicts within the nursing society. Exposure to imposed conditions, confronting with opposition, disagreement and destructive behaviors were indicative of characteristics of conflicting events and tasks, process, relational and marginal conflicts which were major categories of conflict in clinical settings. Feeling threats towards benefits was recognized as the main apprehension of participants. This core variable can explain how conflicts occur and develop within nursing society according to conflicts of benefits.
    Conclusion
    The findings showed that individual factors and intra as well as extra-organizational factors were major and/or contextual causes of inter-group conflicts among nurses. One of the significant and interesting findings in this study was that the conflicts did not affect the occupational function of nurses despite the significant effect on marginal issues in their work environment. The study also showed that these conflicts are part of simulation process in nursing tasks.
    Keywords: Occupational Conflicts, Interpersonal Conflict, Nursing, Clinical Environment.
  • F. Taremian *, Ah Mehryar Page 77
    Background And Objective
    The life skills approach is of great importance and has a strong theoretical and research background in prevention of drug consumption. Based on this approach, a “Life skills Training” package has been developed by Dr Botvin. The present study was designed to evaluate the effect of this package on the school children.
    Materials And Methods
    A total of 1862 secondary school students (male and female) were randomly selected from Tehran province. They were divided into two groups, including experimental and control groups. The experimental group was participated in life skills training course but the control group did not. The two groups were consequently compared with regard to their awareness, attitude and life skills about drugs, using “Healthy Behavior Questionnaire”. The T-test was used for the statistical analysis.
    Results
    The post-test mean scores with concern to increasing the information and changing the attitudes and skills about drugs in the experimental group were significantly different from those of the pre-test mean scores.
    Conclusion
    The results indicated that the “life skills training” package, as a psychological intervention tool, can play an important protective role in increasing information and improving attitude and skills in students in favor of drug using avoidance. It is expected to decrease drug use in further years due to the long term effects of the training programs. However, it is recommended to design a longitudinal study in order to evaluate the long term impacts of such interventional training programs on drug using behaviors.
    Keywords: Life skills, Secondary schools, Botvin, Drug use prevention
  • A. Mohammadi *, Ar Shoghli Page 89
    Background And Objective
    Among service organizations, health care sector has an important role, because it has the mission of maintaining community well-being. Thus, delivery of high quality health services is essential and should be appropriate with professional standards. Communal understanding of quality concepts helps organization to focus on quality improvement efforts. In addition, understanding of clients’ expectations and perceptions of services quality is one of the first requirements for improving quality of health services. This study was designed to evaluate the quality of health services in Zanjan district health centers based on clients’ expectations and perceptions and to determine the strengths and weaknesses of primary health cares.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, a self-administered SERVQUAL questionnaire was used for data collection. A total of 300 femaleُs of the health care consumers were selected through random clustering sampling and completed the related questionnaire. The statistical analysis was performed using appropriate software.
    Results
    The results indicated that the health service quality was not concordant with the clients’ expectations and perceptions in all relevant dimensions. Expectations exceeded the perceptions in all dimensions of services quality. Mean score of overall service quality was (-1/22) (p < 0. 0001). The reliability dimension (ability to provide the promised service and accurately) was rated as the most important service (-1/13). The lowest mean score (-1/13) belonged to the tangible dimension (p < 0. 0001).
    Conclusion
    The results of this study showed that the reliability dimension constitutes the most serious problem facing district health centers. It is recommended that responsible employees and physicians should provide the promised services on time accurately and keep the records of services provided to clients without mistake. It further confirmed that the SERVQUAL elements can help health centers for defining the important areas of services and improving them.
    Keywords: Services quality, SERVQUAL, Expectations, Perceptions, Zanjan
  • M. Nazarian *, J. Vafaeemanesh, F. Fakor Page 101
    Gastric bezoars results from the accumulation of foreign ingested materials in the form of masses or concretions. Bezoars are rare and being found in less than 0.5 percent of patients undergoing upper gastrointestinal endoscopies. Bezoars are classified according to their composition. The major types of bezoars are phytobezoars, trichobezoars and pharmacobezoars. Trichobezoars are typically seen in the women in their 20s. Patients with bezoar remain asymptomatic for many years and develop symptoms insidiously. Common complaints include abdominal pain, nausea, vomiting, early satiety, anorexia and weight loss. Bezoars have rarely been associated with other gastrointestinal complications such as gastric outlet obstruction (GOO), intestinal obstruction, gastrointestinal bleeding, gastrointestinal perforation, necrotizing pancreatitis, obstructive jaundice, hypochromic anemia, B12 deficiency and abdominal mass. In our case thrichobezoare manifested with an abdominal mass and hypochromic anemia.
    Keywords: Abdominal mass, Trichobezoare, Hypochromic anemia