فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:17 Issue: 68, 2009

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:17 Issue: 68, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اسدی، محمدرضا مهراسبی، نورامیر مظفر، مهدی رهنما صفحه 1
    زمینه و هدف
    سرب از طریق مواد زائد صنایع به منابع آب و خاک وارد شده، اثرات بسیار مضر بر سلامت انسان دارد. در این تحقیق قارچ های مقاوم به سرب جداسازی شده از فاضلاب کارخانه ی سرب و روی زنجان، تا حد جنس مورد شناسائی قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه، تعیین ظرفیت جذب بیولوژیکی سرب در جرم بیولوژیکی زنده ی قارچ های مقاوم به سرب بوده است.
    روش بررسی
    پس از نمونه برداری از پساب و خاک اطراف مسیل خروجی شرکت ملی سرب و روی ایران در زنجان، بر روی محیط کشت سابرو دکستروز آگار حاوی یون سرب عملیات کشت انجام شد. با انجام کشت های جداگانه از هر کدام از کلنی های تشکیل یافته در محیط کشت سابرو دکستروز آگار و پس از جداسازی و خالص سازی قارچ ها، با استفاده از مشخصات کلنی ها و بررسی مورفولوژیکی و رنگ آمیزی لاکتوفنل کاتن بلو، قارچ های ایزوله شده، شناسایی گردیدند. حداقل غلظت بازدارندگی سرب برای هر یک از ایزوله ها در محیط کشت سابرو دکستروز آگار حاوی غلظت های 100 تا 4500 میلی گرم بر لیتر سرب تعیین شد و در محیط های کشت جداگانه ی سابرو دکستروزبراث حاوی یون سرب با غلظت های 50، 100،150 و 200 میلی گرم بر لیتر، ظرفیت جذب بیولوژیکی سرب اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این تحقیق یک گونه ی رایزوپوس، یک گونه ی آسپرژیلوس و دو گونه ی پنیسیلیوم جداسازی شد. حداقل غلظت بازدارندگی گونه ی رایزوپوس 2500 میلی گرم بر لیتر و برای بقیه ی گونه ها 3000 میلی گرم بر لیتر بود. حداکثر جذب سرب توسط آسپرژیلوس به میزان 5/51 میلی گرم بر گرم جرم خشک قارچ و برای رایزوپوس و گونه های جداسازی شده ی پنی سیلیوم به ترتیب 2/19، 6/25 و 5/12 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به حذف بالای 70 درصدی بدست آمده توسط آسپرژیلوس و گونه های پنی سیلیوم استفاده شده، این روش بیولوژیکی به عنوان یک روش تصفیه ی سرب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرب، جرم بیولوژیکی زنده ی قارچی، جذب بیولوژیکی، زنجان
  • میترا غلامی، حامد محمدی، سید احمد مختاری صفحه 9
    زمینه و هدف
    آلودگی ارسنیک در آب آشامیدنی باعث به اثرات زیان آور در سلامت انسان می گردد. هدف از این پژوهش، ارزیابی کارآیی فرآیند اسمز معکوس برای حذف ارسنیک در آب آشامیدنی، می باشد.
    روش بررسی
    روش انجام این پژوهش بر اساس داده های آزمایشگاهی و از نوع مطالعات تجربی بوده است. پژوهش در یک پایلوت غشایی اسمز معکوس از جنس پلی آمید با مدول مارپیچی مدل TE 2521 ساخت شرکت CSM کره انجام گرفت. پس از آماده سازی محلول ارسنات سدیم در آزمایشگاه، عملکرد سیستم اسمز معکوس درحذف آرسنیک، بررسی شد. تاثیرتغییرات فشار، pH و دماهای مختلف با غلظت ورودی 2/0میلی گرم در لیتر، و سپس در غلظت های مختلف روی کارایی حذف ارسنیک مورد ارزیابی قرار گرفت. درهر حالت میزان فلاکس عبوری (جریان عبوری در واحد سطح) از غشا اندازه گرفته شد. اندازه گیری مقدار ارسنیک به روش نقره دی اتیل دی تیوکاربامات انجام شد و درصد حذف آن تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل نمایان گر شرایط بهینه ی عملکرد سیستم در فشار حدود 190پوند بر اینچ مربع، غلظت در محدوده ی 2/0تا5/0 میلی گرم در لیتر، دما در محدوده ی 25 تا30 درجه ی سانتی گراد و pH در محدوده ی 6تا8، می باشد. غلظت آرسنیک در آب ورودی به غشا، تاثیر چندانی در عملکرد سیستم و راندمان آن نداشت. افزایش دما موجب بهبود عملکرد سیستم و افزایش نسبی در راندمان آن شد. pH محلول ورودی تاثیر چندانی در فلاکس و عملکرد هیدرولیکی سیستم نداشت، لیکن راندمان حذف در pH های پایین به علت شکل یون های آرسنات موجود، نسبتا کم بود.
    نتیجه گیری
    راندمان حذف آرسنیک در شرایط بهینه ی عملکرد سیستم، تا بیش از 99 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: حذف آرسنیک، تصفیه ی آب آشامیدنی، غشای صاف سازی اسمز معکوس (RO)
  • سهند جرفی، روشنک رضایی کلانتری، امیررضا طلایی، محمد مهدی مهربانی، مهدی فرزادکیا صفحه 21
    زمینه و هدف
    مواجهه با پروپیلن گلیکول می تواند منجر به خطرات بهداشتی فراوانی نظیر عارضه های خونی، پوستی و کلیوی شود. در این مطالعه، تصفیه ی فاضلاب مصنوعی حاوی پروپیلن گلیکول در یک راکتور لجن فعال متعارف با جریان پیوسته مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا شرایط رشد بهینه ی میکروارگانیسم های دخیل در تجزیه ی بیولوژیکی با کمک روش تاگوچی بررسی شد.
    روش بررسی
    پس از سازگاری میکروارگانیسم های منتقله از یک تصفیه خانه ی فاضلاب شهری با غلظت های مختلف پروپیلن گلیکول در یک راکتور لجن فعال متعارف، شرایط رشد بهینه ی میکروارگانیزم ها و راهبری سیستم به لحاظ 4 پارامتر pH، COD ورودی، نوع منبع نیتروژن و درصد شوری در سه سطح به کمک روش تاگوچی تعیین شد.
    یافته ها
    بازده حذف COD در راکتور لجن فعال متعارف در پنج غلظت 400، 700، 900، 1100 و 1300 میلی گرم در لیتر به ترتیب 98، 95، 95، 90 و 85 درصد بود. بهینه سازی فرآیند به وسیله ی روش تاگوچی نشان داد که عوامل بهینه ی رشد میکروارگانیزم ها و بهره برداری سیستم در تجزیه ی پروپیلن گلیکول شامل منبع نیتروژن اوره، pH معادل 8، شوری برابر 8 درصد و COD ورودی 1300 میلی گرم در لیتر به ترتیب 41، 25، 11/17 و 14/16 درصد بوده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه می توان اظهار کرد که با کمک روش های طراحی آزمایشگاه ها به سادگی می توان شرایط بهینه ی فرآیندهای بیولوژیکی را تعیین نمود و کارائی سیستم های تصفیه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: پروپیلن گلیکول، لجن فعال متعارف، تصفیه ی فاضلاب، روش تاگوچی
  • حسن اصیلیان، رضا غلام نیا، عباس رضایی، احمد جنیدی جعفری، علی خوانین، المیرا دارابی صفحه 35
    زمینه و هدف
    ترکیبات PCB از جمله آلاینده های خطرناک شغلی و محیطی هستند که چالش های شغلی و زیست محیطی عمده ای را ایجاد نموده اند. این ترکیبات بسته به راه ورود، سن، جنس، غلظت و سطح مواجهه سبب انواع مختلف اثرات بهداشتی می شوند. هدف از این مطالعه تجزیه ی روغن های آسکارل با استفاده از فرآیند فوتولیز به منظور کاهش مواجهه ی کارگران بود.
    روش بررسی
    راکتور فوتوشیمیایی مبتنی بر فرآیند فوتولیز با روش UV/H2O2 با مشخصات بشر 500 میلی لیتری، لامپ کم فشار اشعه UV-C و طول موج 254 نانومتر محیا گردید. لامپ در داخل بشر به شکل غوطه ور قرار گرفت. pH نمونه ها و دما به طور مداوم مورد پایش قرار گرفت. آزمایش ها هر یک سه بار تکرار شد. روغن های آسکارل با استفاده از دستگاه GC/ECD مورد تجزیه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین حذف برای مجموع PCB ها برحسب شدت با یک، دو و سه لامپ به ترتیب 5/77، 9/82 و 2/85 درصد بود. میانگین حذف برحسب عدم استفاده و به کارگیری از H2O2 به میزان 10 و 20 درصد به ترتیب 5/74، 79و 5/94 درصد بود. میانگین حذف برحسب نسبت حلال مورد استفاده به روغن آسکارل به میزان 1به1، 2به1 و3به1 به ترتیب 55، 64 و84 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی ما بر روی فوتولیز UV-C در حضور حلال و اکسیدکننده های قوی نظیر H2O2 روی ترکیبات PCB، منجر به تجزیه یا کاهش میزان PCB در روغن ترانسفورمر شد. به این ترتیب با استفاده از این روش میزان مواجهه شغلی و زیست محیطی با ترکیبات PCB را می توان کاهش داد.
    کلیدواژگان: روغن آسکارل، فوتولیز، حلال، UV، H2O2
  • مجید معتمدزاده، محمدرضا حسن بیگی، علیرضا چوبینه، حسین محجوب صفحه 45
    زمینه و هدف
    انجام کار به صورت نشسته به ویژه اگر صندلی نامناسب طراحی شده باشد، عامل مهمی در ایجاد کمردرد می باشد. کمردرد یکی از متداول ترین اختلالات اسکلتی عضلانی می باشد و گزارش ها حاکی از آن است که در 50 تا 90 درصد بالغین با میزان بروز مجدد تا 90 درصد رخ می دهد. هدف از این مطالعه، طراحی و ساخت صندلی ارگونومیک مطابق با ابعاد بدنی جمعیت کارمند ایرانی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه خصوصیات آنتروپومتریکی مرتبط با صندلی 303 زن و مرد کارمند اندازه گیری شد. سپس از استاندارد ANSI-HFES 100/1988 برای طراحی صندلی استفاده گردید. نهایتا، این صندلی توسط 60 کارمند مرد و زن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    با استفاده از ابعاد آنتروپومتری و معیارهای ارگونومیک طراحی صندلی و با در نظر گرفتن محدودیت های فنی، صندلی ارگونومیک ساخته شد. پس از ساخت صندلی، این صندلی ارگونومیک با صندلی های قدیمی مورد مقایسه قرار گرفت. ارزیابی این صندلی نشان داد که تفاوت معنی داری بین صندلی جدید و صندلی قبلی کارمندان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    طراحی و ساخت صندلی ارگونومی متناسب با ابعاد بدنی کارمندان ایرانی در این مطالعه با موفقیت انجام یافت که می تواند در جهت تامین سلامت و راحتی نیروی انسانی شاغل در مشاغل اداری کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، طراحی صندلی، کارهای نشسته
  • عبدالحسن کاظمی، جواد مهتدی نیا، رضا مهدوی، مرتضی واحد جباری، سید جمال قائم مقامی، علیرضا استاد رحیمی، فاطمه رضاییان، فرناز ضامن میلانی، سیده فائزه میر یوسفی عطا، عباسعلی جعفری صفحه 53
    زمینه و هدف
    آلودگی گندم های نگهداری شده به کپک های مولد زرالنون بیانگر خطر سلامتی در مصرف کنندگان می باشد که توجه مسئولین سلامت مواد غذایی و قانون گذاران این حوزه را به خود جلب کرده است. زرالنون، مایکوتوکسینی استروژنیک و غیراستروئیدی است که در انسان و حیوانات اختلالاتی مانند بلوغ زودرس جنسی، بزرگی پستان، تغییر وزن غدد، عدم توازن هورمونی، سرطان پستان و سرویکس، نازایی، کاهش باروری و وزن نوزادان و سقط به وجود می آورد. انواع کپک فوزاریوم و به طور عمده فوزاریوم گرامیناروم و فوزاریوم کالموروم، مولد این سم می باشد. با توجه به اهمیت موضوع، آلودگی گندم های انبار شده به قارچ های مولد این مایکوتوکسین بررسی گردید.
    روش بررسی
    162 نمونه از گندم های انبار شده استان با ثبت اطلاعات مربوطه جمع آوری گردید. آلودگی نمونه ها با آزمایش مستقیم، کشت و اسلاید کالچر بررسی شد.
    یافته ها
    از 162 نمونه ی گندم، دو نمونه استریل و شش نمونه آلودگی باکتریال داشتند. بیشترین آلودگی قارچی، مربوط به آلودگی نمونه ها با آسپرژیلوس نیجر (43 درصد) و سپس کپک های موکوراسه، پنیسیلیوم، انواع دیگر آسپرژیلوس ها، انواع کپک های شفاف و سیاه، انواع مخمرها و شبه مخمرها بود. با توجه به تاکید این پژوهش بر آلودگی گندم ها به زرالنون، آلودگی 55 نمونه (34 درصد) از مجموع 162 نمونه به کپک های مولدزرالنون یعنی فوزاریوم شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    با وجود مخاطرات ناشی از آلودگی غلات و به ویژه گندم به زرالنون، مطالعه ی جامعی در مورد آلودگی غلات به زرالنون در ایران صورت نگرفته است و با عنایت به نقش زرالنون در اختلالات ناباروری و سایر عوارض میکوتوکسیکوزیس، لزوم انجام مطالعات تکمیلی و اجرای روش های حذف و یا کاهش مایکوتوکسین ها در مواد غذایی پر مصرف مانند غلات در کشور ضرورت بیشتری می یابد.
    کلیدواژگان: گندم، آلودگی قارچی، مایکوتوکسین، زرالنون، آذربایجان شرقی
  • مریم فضلی، پروین نصیری، زهرا حسنی صفحه 65
    زمینه و هدف
    عوامل فیزیکی و شیمیایی مخاطره آمیز موجود در محیط کار دندانپزشکان، سلامت این گروه را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف تعیین اثر صدا بر شنوایی دندانپزشکان که یکی از عوامل فیزیکی مخاطره آمیز در محیط کار این گروه است، تدوین گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه که یک مطالعه ی مقطعی توصیفی تحلیلی بود، بر روی کلیه ی دندانپزشکان شاغل در بخش دولتی استان زنجان در سال های 86-1385 صورت گرفت. شنوایی سنجی توسط دستگاه شنوایی سنج (ادیومتر دو کاناله76CA و ادیومتر 40AC) انجام شد. افرادی که در معرض حوادث و بیماری های تاثیر گذار بر شنوایی بودند از مطالعه خارج شدند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون T و ضریب همبستگی) مورد آنالیز قرار گرفت (05/0=).
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان دهند ی وجود افت شنوایی در هر دو گوش راست و چپ دندانپزشکان بود. این افت شنوایی بیشتر در فرکانس های خارج مکالمه و نیز در گوش چپ وجود داشت (05/0P <). در هر دو گوش افت شنوایی زنان کمتر از مردان بود (001/0=P). در هر دو گوش افت شنوایی افراد 40 و بالاتر از چهل سال بیش از افراد زیر چهل سال بود (019/0=P). افت شنوایی افراد با سابقه ی 10 و بیش از 10 سال بیش از افراد با سابقه ی کاری کمتر از 10 سال بود (004/0=P). اطلاعات دندانپزشکان در زمینه ی صدا کامل نبود و 3/98 درصد از آنان از حفاظ های شنوایی استفاده نمی کردند. بر اساس نتایج صدا سنجی در این مطالعه، صدای ناشی از دستگاه ها به طور مجزا در حدود 70 تا 105 دسی بل تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه صدا می تواند یک خطر جدی برای سلامت دندانپزشکان در دراز مدت محسوب گردد. با توجه به بروز افت شنوایی و درمان ناپذیری آن و تعمیم افت شنوایی به فرکانس های مکالمه در صورت مواجهه ی بیشتر با صدا، و در نتیجه تاثیرات صدا بر ارتباطات اجتماعی افراد، توصیه می شود، به منظور پیشگیری، معاینات دوره ای شنوایی سنجی و معاینه ی گوش انجام شود. دوره های آموزشی حفاظت در برابر صدا برگزار شود و تاکید بر استفاده از حفاظ های شنوایی صورت پذیرد. همچنین اجرای قوانین بهداشت حرفه ای در سلامت دندانپزشکان نیز راهبرد بسیار موثری خواهد بود.
    کلیدواژگان: افت شنوایی، صدا، فرکانس، دندانپزشکان
  • حسین کاکویی، زهرا زمانیان اردکانی، سید مرتضی کریمیان، سید تقی آیت الهی صفحه 75
    زمینه و هدف
    امروزه نوبت کاری از اجزای جدایی ناپذیر زندگی در جوامع صنعتی و در حال توسعه محسوب می شود و در این میان نقش برخی از فرآیند های زیستی آهنگین انسان نظیر ترشح هورمون ملاتونین در تطابق با شرایط نوبت کاری و کاهش مشکلات ناشی از آن بر کسی پوشیده نیست. این هورمون یکی از مهم ترین متغیر های فیزیولوژیک نشان دهنده ی وضعیت دستگاه سیرکادین آهنگین در انسان است، اما الگوی ترشح آن در ساعات اولیه ی صبح و طول روز در شاغلین ایران، به ویژه نوبت کاران مشخص نیست. هدف این مطالعه ی تجربی، تعیین نیم رخ ترشح 24 ساعته ی ملاتونین در پرستاران نوبت کار و ثابت کار در یک نظام نوبت کاری سریع می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه بخشی از یک تحقیق میدانی تجربی با روش مداخله ای قبل و بعد است که در فاصله ی سال های 1385 تا 1387 بر روی 44 نفر (34 نفر نوبت کار و 10 نفر ثابت کار) از پرستاران زن در یک بیمارستان دانشگاهی در شهر شیراز انجام پذیرفت. برای اندازه گیری هورمون ملاتونین از کلیه ی پرستاران مورد مطالعه (نوبت کار با چرخش سریع و ثابت کار با خواب شبانه) به مدت 24 ساعت (هر سه ساعت) نمونه خون گرفته شد. روش ELISA نیز برای تعیین غلظت ملاتونین در سرم انسانی و پلاسما استفاده شد. داده های جمع آوری شده به وسیله ی آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    افراد مورد مطالعه دارای دامنه ی تغییرات سنی بین 22 تا 55 سال و میانگین سابقه ی کار 5/5 سال (5 تا 10 سال) بودند. حداقل و حداکثر میزان ملاتونین 24 ساعته در پرستاران نوبت کار با شب کاری به ترتیب در ساعت 4 عصر (91/14 پیکوگرم بر میلی لیتر) و 4 صبح (49/131 پیکوگرم بر میلی لیتر) بود. اما این مقادیر در پرستاران ثابت کار (شب خواب) کاملا متفاوت بوده، به ترتیب 02/1 پیکو گرم بر میلی لیتر در ساعت 4 عصر و 40/177 پیکو گرم بر میلی لیتر در 4 صبح بود. در مورد تغییرات زمانی میزان ترشح ملاتونین نیز نتایج گواه بر این حقیقت بود که میزان ترشح ملاتونین در ساعت 22 با ساعات 16 و 1 صبح تفاوت معنی دار داشت (001/0=P). ضمنا میزان ملاتونین ساعت 4 صبح هم با همه ساعات شبانه روز تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0=P).
    نتیجه گیری
    مقایسه ی مدل تغییرات زمانی ترشح ملاتونین در پرستاران نوبت کار و ثابت کار حاکی از این واقعیت است که نوبت کاری به طور سرشتی برای انسان غیرطبیعی و غیرعادی بوده، با تغییر الگوی ترشح ملاتونین (کاهش قابل توجه میزان ترشح ملاتونین در نقطه ی اوج یعنی ساعت 4 صبح و اوایل صبح یعنی ساعت 7) به طور قطع چرخه ی خواب، میزان هوشیاری در شب و فعالیت های روزانه بر هم خواهد خورد.
    کلیدواژگان: هورمون ملاتونین، پرستاران زن، نوبت کاری
  • محمد مهدی سلطان دلال، مریم صناعی، مهناز طارمی، ساناز معزاردلان، هاله عدالت خواه، معصومه عظیمی راد، محمدرضا زالی صفحه 85
    زمینه و اهداف
    اهمیت سلامت غذا و افزایش عفونت های ناشی از غذا توسط عوامل بیماری زای مقاوم به آنتی بیوتیک از مسائل مطرح در دنیای امروز می باشد. کمپیلوباکتر از مهم ترین عوامل ایجاد کننده ی اسهال باکتریائی در انسان به خصوص کودکان می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع کمپیلوباکتر (دوگونه ی گرمادوست ژژونی و کلی) در گوشت مرغ و گوشت قرمز، همچنین بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی سوش های جدا شده می باشد.
    روش بررسی
    نمونه های گوشت قرمز و مرغ خریداری شده به صورت بسته بندی و غیر بسته بندی در سطح تهران پس از انتقال به آزمایشگاه و غنی سازی در پرستون براث روی محیط اختصاصی (کمپیلوباکتر سلکتیو آگار) کشت داده، بعد از 48ساعت کلنی های مشکوک شناسائی، جداسازی و بر اساس تست های استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. تست حساسیت آنتی بیوتیکی با روش انتشاری دیسک انجام شد.
    یافته ها
    از 379 نمونه ی بررسی شده 109 سویه ی کمپیلوباکتر (8/28 درصد) جداسازی شد. از این تعداد 1/76 درصد کمپیلوباکتر ژژونی و 9/23 درصد کمپیلوباکتر کلی بود. میزان جداسازی کمپیلوباکتر در نمونه های مرغ 7/49 درصد و در نمونه های گوشت 9/7 درصد بود. نتایج ما نشان می دهد که بین کمپیلوباکتر و نوع گوشت ارتباط معنی داری از نظر آماری وجود دارد (05/0P<). همچنین 8/41 درصد از نمونه های بسته بندی و 1/54 درصد از نمونه های غیربسته بندی مرغ (197/0 P=) و 5/4 درصد از نمونه های بسته بندی و 8/9 درصد از نمونه های غیربسته بندی گوشت (105/0P =) به کمپیلوباکتر آلوده بودند. هیچ گونه ارتباط معنی داری میان میزان آلودگی به کمپیلوباکتر در نمونه های بسته بندی و غیر بسته بندی وجود نداشت. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در نالیدیکسیک اسید با 71 درصد، سپس سیپروفلوکساسین با 7/46 درصد مشاهده شد. هیچ سویه ای به جنتامایسین مقاوم نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان دهنده ی بالا بودن شیوع کمپیلوباکترژژونی در گوشت مرغ نسبت به گوشت قرمز می باشد. نتایج حاصل از مطالعه بر روی تفاوت موارد بسته بندی و غیربسته بندی، نشان می دهد که مقررات HACCP برای کنترل نقاط بحرانی و جلوگیری از انتقال آلودگی باکتریائی به گوشت، در پروسه ی بسته بندی، باید بیشتر رعایت گردد. سویه های جدا شده از گوشت در حال افزایش مقاومت نسبت به فلوروکینولون ها می باشند که می تواند مربوط به مصرف بی رویه ی آنتی بیوتیک هایی مانند انروفلوکساسین در مرغداری ها باشد. با توجه به عدم مقاومت نسبت به جنتامایسین این دارو می تواند جایگزین مناسبی در افراد نیازمند به دریافت آنتی بیوتیک جهت درمان کمپیلوباکتر باشد.
    کلیدواژگان: گوشت سفید، گوشت قرمز، کمپیلوباکتر، مقاومت آنتی بیوتیک
  • شیرازه ارقامی، مصطفی پویاکیان، ایرج محمدفام صفحه 93
    زمینه وهدف
    مطالعات دهه های اخیر، بر نقش رفتار های ناایمن، به عنوان عامل اصلی حوادث، تاکید دارند. استفاده از تابلوهای ایمنی، روش تکمیلی برای کنترل حوادث و رفتارهای ناایمن به حساب می آید. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر کاربرد تابلو های ایمنی بر اصلاح رفتارهای ناایمن بود.
    روش بررسی
    مطالعه مداخله ای حاضر، در یکی از صنایع ساخت توربین انجام شد. در این مطالعه از روش نمونه برداری از رفتار های ایمن استفاده شد. پس از تعین و ثبت رفتار های ناایمن در میان کارکنان صنعت مذکور، 71 تابلوی ایمنی متناسب با شرایط مخاطره آمیز بر اساس استاندارد (Z535.2 & 3-2007) ANSI طراحی و نصب گردید. سپس، در فواصل زمانی 3 و 6 ماه پس از نصب تابلوها، با بررسی مجدد رفتار های مرتبط با ایمنی و مقایسه ی آن با نتایج قبل، تاثیر کاربرد تابلوها بر رفتارهای ایمن کارکنان ارزیابی شد.
    یافته ها
    پیش از مداخله 7/41 درصد رفتار ها ناایمن بودند. فراوان ترین رفتارهای ناایمن عبارت از به کار نبردن و یا به کارگیری نادرست تجهیزات حفاظت فردی، وضعیت بدنی نامناسب و کار ناایمن در ارتفاع بود. پس از گذشت 3 و 6 ماه از اقدامات مداخله ای، نرخ رفتار های ناایمن به ترتیب به 3/27 و 3/31 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد نقش تابلوهای ایمنی در کاهش رفتار های ناایمن معنی دار است (005/0P<). اگرچه اثر آن در طول زمان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: حادثه، تابلوهای ایمنی، رفتار ناایمن
|
  • Page 1
    Lead is one of the heavy metals which releases into water and soil resources through industrial wastes and poses serious harmful effects on human health. This study was conducted to determine the biosorption capacity of lead by active biomass of lead resistant fungi.
    Materials And Methods
    In this study the lead –resistant fungi were isolated from effluent of Zanjan Lead and Zinc factory and lead biosorption capacities of isolated fungi were studied by biosorption experiments. A collection of fungi colony was isolated in SDA media and then every colony was cultured in separate media. The fungi colonies were identified via morphological characteristics and Lacto phenol Caten Blue. The MIC of fungi was determined and their lead biosorption capacities were measured by culturing the fungi in SDB media that were polluted with 50-200 mg/L of lead.
    Results
    The isolated fungi were one Spp. of Rhizopus, two Spp. of Penicillium and one Spp. of Aspergillus. The MIC of Rhizopus was 2500 and for others was 3000 mg/L. The maximum lead biosorption capacities were 51.5, 19.2, 25.6 and 12.5 (mg per g of dry weight of fungi biomass) for Rhizopus, two Spp. of Penicillium and Aspergillus respectively.
    Conclusion
    The maximum lead biosorption capacity of Penicillium and one Spp. of Aspergillus was higher than 70%, thus biosorption of lead is an efficient method for treatment of lead polluted effluents.
  • Page 9
    Arsenic (As) is a highly toxic metalloid found in ground and surface waters. Arsenic contamination in drinking water leads to harmful effects on human health. In this study, the efficacy of Reverse Osmosis (RO) membrane technology was evaluated for arsenic removal from drinking water.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on RO membrane spiral- wound module (model: 2521 TE, CSM Co. Korea) in pilot scale. After preparation of sodium arsenate solution in the laboratory, performance of RO membrane system in arsenic (As) removal was investigated. Experiments were conducted with five different pressures (100, 130, 160, 190, 210 Psi), pH (4, 5.5, 7, 8.5, 10), temperature (20, 25, 30, 35, 40°C) and an initial As concentration of 0.2 mg/L. The influence of different feed concentrations (0.2, 0.5, 1, 1.5, 2 mg/L) on As removal efficiency was also examined. In each step, flux was measured and after 30 minutes samples were taken. Arsenic amount in feed and permeate were measured by silver diethyldithiocarbamate (AgDDTC) method.
    Results
    The results of this study demonstrated that greater than 90% of As can be eliminated from drinking water. Also the results showed that the pressure of 190 psi, As concentration of 0.2-0.5mg/L, temperature of 25-300C and pH = 6-8 were the optimal conditions.
    Conclusion
    Arsenic removal efficiency in optimal conditions of system performance was up to 99%.
  • Page 21
    Exposure to propylene glycol can lead to many health risks on blood, skin and kidney. Biodegradation of synthetic wastewater containing propylene glycol was studied in a continuous conventional activated sludge bench scale reactor. Optimum conditions of microorganism's growth for biodegradation of propylene glycol were determined by Taguchi method.
    Materials And Methods
    Primary microorganisms for start up of the bioreactor were obtained from sludge return line of a municipal wastewater treatment plant and adapted to different concentrations of propylene glycol in a conventional activated sludge reactor. Optimum growth conditions of microorganisms and also operational conditions of the system including pH, influent COD, source of nitrogen and salinity were determined in three levels by Taguchi method.
    Results
    COD removal efficiency in conventional activated sludge reactor for influent concentrations of 400, 700, 900, 1100 and 1300 mg/L were 98%, 95%, 95%, 90% and 85% respectively. Optimization of the process by Taguchi method showed that source of nitrogen urea, pH = 8, salinity of 8% and influent COD of 1300 mg/L with importance priority of 41%, 25%, 17.11% and 16.142% were as optimum growth conditions of microorganisms and also operational conditions of the system for propylene glycol biodegradation respectively.
    Conclusion
    According to the results obtained from this work, it can be concluded that optimum conditions of biological processes and improvement the efficiency of bioreactors can simply be done by the use of such experimental designs.
  • Page 35
    Polychlorinated biphenyls (PCBs) are toxic, persistent, bio-accumulate and pose a risk of causing adverse effects on human health and to the environment. PCB compounds exert varios impacts on human depending upon age, route of entry, intensity and frequency of exposure. This study was conducted to determine the effect of UV-C, hydrogen peroxide and solvent on the photodegradation of PCBs.
    Materials And Methods
    The photochemical reactor was of annular geometry (500 ml volume) with a cylindrical low-pressure mercury lamp emitting at 254 nm. The power emitted by the lamp was 6 W. The whole lamp was immersed into a reactor with temperature of 32 ± 2 C. The PCBs were analyzed by GC/ECD equipment.
    Results
    The degradation of total PCBs in terms of one, two and three lamps was 77.5%, 82.9% and 85.2% respectively. The degradation of total PCBs in terms of not using of H2O2 and using 10% and 20% of H2O2 were 74.5%, 79% and 94.5% respectively.
    Conclusion
    The results of this experiments showed that UVC-photolysis of H2O2 leads to a degradation efficiency of PCBs only in the presence of ethanol.
  • Page 45
    Working in sitting posture, specially using a poorly designed chair is one of the critical risk factors in developing low back pain. Low back pain is one of the most common musculoskeletal disorders (MSDs) and has been reported to occur in 50-90% of all adults with recurrent rate of up to 90%. The objective of this study was to design and develop ergonomic chair for Iranian office workers.
    Materials And Methods
    In this study, chair-related anthropometric dimensions of 303 Iranian office workers were measured in both genders. ANSI-HFES 100/1988 standard protocol was used for chair design. Finally, using a usability test, the designed ergonomic chair was assessed by 60 men and women office workers.
    Results
    Using anthropometrics measurements and ergonomic criteria for chair design and also considering technical limitations, an ergonomic chair was made. Then this ergonomic chair was compared with old made chair designs. Office worker's assessments between old chair design and new one showed a significant difference.
    Conclusion
    In this study, design and development of construction of an ergonomic chair was successfully made which could be applicable to Iranian office workers in order to provide their comfort and well being.
  • Page 53
    Contamination of storage wheat to zearalenone producer molds represents a significant hazard to consumer health and has thus received increasing attention from food safety authorities and legislators. Various species of Fusarium genus are producer of different mycotoxins including zearalenone at certain conditions. These mycotoxins can enter into the human food and animal feed chain and cause premature or early thelarche, gynecomastia, primary and secondary mycotoxicosis in humans and animals.
    Materials And Methods
    In this survey, contamination of 162 randomly collected wheat samples to zearalenone producer Fusarium was investigated using direct microscopic examination and culturing samples in specific media.
    Results
    From studied 162 collected wheat samples, 160 (99%) samples had fungal contamination. Aspergillus niger, Penicillium Sp, other species of Asergillus (A. fumigatus, A. flavous, A. niveus, A. cchraceus,…) Fusarium Sp, Alternaria Sp, Cladesporium Sp, Gliocladium Sp. and Trichotecium Sp. were the most frequently detected microorganisms respectively.
    Conclusion
    The presence of moulds such as Aspergillus Sp, Penicillium Sp, Fusarium Sp, Alternaria Sp, Cladesporium Sp, Gliocladium Sp, and Trichotecium Sp. in consumer wheat samples can lead to the presence of harmful mycotoxins and then could result in serious toxicity and illness in humans. As the fungal contamination has a strong influence on the ultimate quality of wheat, wheat end products and food safety, more attention to the quality and safety of wheat and wheat stored places are necessary.
  • Page 65
    There are many chemical, physical and biological hazards which are threatening the dentist's health. In this study we assessed the effect of noise on Zanjan dentists hearing loss as one of the dentistry physical hazards.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was performed on all zanjan dentists in 2006-7. All dentists were examined by audiometer (CA76 and AC40). The exclusion criteria were hearing accidents and diseases. The data were statistically analyzed by T test (=0.05).
    Results
    Noise induced hearing loss was observed in most cases. Left ear was more susceptible than right ear. The men had more hearing loss than the women. (P value on Freq 8000 HZ= 0.001). Deutists with seniority of 10 years and over had more hearing loss than who have seniority of less than 10 years (P value on Freq 8000 HZ= 0.004). The dentists in the age of 40 years old and over had more hearing loss than the ages below 40 year (P value on freq 8000 HZ in the left ear = 0.007, in the right ear = 0.019). Left ear had more hearing loss than right ear. Noise induced hearing loss in extra–speech frequencies was more than speech frequencies. The noise frequency of dental equipments was between 70 to 105 db.
    Conclusion
    Noise induced hearing loss which has threatened the dentist's health is an incurable problem that must be prevented. Regular audiometric exam, use of hearing protection devices and also the occupational health regulations must be implemented for dentists in order to reduce the risk of noise induced hearing loss.
  • Page 75
    According to previous studies shift work could desynchronize the natural circadian rhythm of the body. Although some of the internal physiologic processes become active for adaptation of the body with this desynchronization. One of these physiologic processes is endocrine system and melatonin release. This hormone is one of the most important variants which represent the circadian rhythm in human. Since the pattern of secretion of this hormone in first ours of morning and during the day in Iranian workers in particular in shift workers is unknown, therefore we aimed to determine the 24 hours profile of melatonin in shift work and permanent day shift nurses.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on forty four female nurses of the Shiraz university hospital, during 2006-2008. Thirty four people in study group had a cyclic shift work and 10 persons in control group had permanent day shift work. The serum samples with 3 hours intervals during 24 hours were taken from each person. The plasma concentration of melatonin was measured by ELISA. Our study was carried out under realistic conditions. The data were analyzed using one –way ANOVA.
    Results
    The age range was between 22 to 50 years with a mean work history of 5.5 years. The highest and the lowest melatonin levels was found in shift work nurses at 04:00 pm (14.91 pg/mL), and 04:00 am (131.49 pg/mL). These values for permanent day work nurses in the same times was 1.02 pg/mL and 177.40 pg/mL respectively. There was a significant difference between circadian melatonin profile at different time points (P= 0.000).
    Conclusion
    The results of this study revealed that night work induces a consistent change in melatonin circadian profile with a progressive reduction at early morning (04:00 am) and awaking time (07:00 am). These changes will also disturb sleep cycle and level of consciousness during the night and activities during the day.
  • Page 85
    Microbial food safety and food borne pathogens with antibiotic resistance or multidrug resistance is an increasing public health concern worldwide. Campylobacter is one of the most common causes of acute bacterial gastroenteritis in human, especially in children. The objects of our study were to determine the frequency and antibiotic resistance pattern of thermopilic Campylobacter spp. (jejuni and coli) in raw poultry and beef isolates.
    Materials And Methods
    The samples of raw chicken and beef (packaged and non-packaged) were purchased from the different parts of Tehran and then transferred to laboratory. Specimens were enriched in Preston Broth and cultured on Campylobacter selective agar medium for 48h. After that, suspected colonies isolated and confirmed by standard tests. Antimicrobial sensitivity was carried out using disk diffusion method.
    Results
    Out of 379 samples, Campylobacter spp was identified in 109(28.8%) cases comprising of C.jejuni (76.1%) and C.coli (23.9%). The rate of isolation from chicken (49.7%) was more than that of beef (7.9%). There was a significant correlation between the rate of contamination by Campylobacter and type of meat (P<0.05). 41.8% of packaged and 54.1% of non-packaged (P value = 0.197) chicken samples and 4.5% of packaged and 9.8% of non -packaged beef samples (P value = 0.105) were contaminated with Campylobacter. Among the variety of tested antibiotics, the highest resistance was found for Nalidixic acid (71%) and Ciprofloxacin (46.7%). None of the strains were observed to be resistant to Gentamicin.
    Conclusion
    The high prevalence of Campylobacter jejuni contamination in chicken meat represents the absence of hygiene rules in slaughtering the poultries and transferring process. Isolated strains from meat show increasing susceptibility against Fluroquinolone. The reason of susceptibility increment in isolated Campylobacter strains could be misusage of consumption of antibiotics such as Enrofloxcin in chicken farms. Sensitivity to Gentamicin makes this drug a suitable alternative for treatment of Campylobacter infection.
  • Page 93
    In recent decades studies have shown that the main cause of accidents is unsafe acts. Installation of safety signs is a complementary corrective action for unsafe act control. Therefore, the objective of the present study was to investgate the effects of safety signs on the modification of unsafe behaviours.
    Materials And Methods
    This interventional study was carried out in one of the turbine manufacturing industries in Iran, based on safety behaviour sampling technique. The unsafe acts was first determined and recorded, then 71 standard safety signs was installed based on (ANSI -Z535.2 & 3-2007) and 3 and 6 months after that the behaviours were evaluated. The behaviours before and after using the safety signs were compared.
    Results
    The frequency of unsafe behaviors was 41.7% before the intervention. The most frequent unsafe behaviours were not or incorrect use of personal protective equipments, taking improper postures and unsafe work at height. There and 6 months after the intervention, unsafe behaviours reduced to 27.3% and 31.3% respectively (p<0.005).
    Conclusion
    The findings showed that safety signs have a statistically significant effect on the reduction of unsafe behaviours. However, this effectiveness will be reducing over the time.