فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:19 Issue: 74, 2011

  • تاریخ انتشار: 1389/12/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ترانه نقیبی محمود آبادی، زاهد حسین خان، نسیم شاملویی، اشکان تقی زاده ایمانی، فرامرز دوبختی صفحه 1
    زمینه وهدف
    هنگام لوله گذاری داخل تراشه از فنتانیل برای جلوگیری از اختلالات همودینامیک استفاده می شود. از آنجایی که دوزهای بالای فنتانیل دارای عوارض جانبی می باشد، بهتر است از کمترین دوز فنتانیل استفاده شود. از طرفی جهت حصول بیشترین اثر فنتانیل با دوز کم، این دارو باید در زمانی مناسب تجویز گردد. هدف از این مطالعه تعیین رابطه ی بین زمان تجویز دوز کم فنتانیل قبل از لوله گذاری جهت جلوگیری از پاسخ های همودینامیک به لوله گذاری می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که بر روی 120 بیمار با وضعیت فیزیکی I یا II درجه بندی انجمن متخصصین بیهوشی آمریکا که تحت عمل جراحی با بیهوشی عمومی بودند و بر طبق جدول اعداد تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. گروه های II،III،IV وV فنتانیل با دوز 2 میکروگرم در کیلو گرم به ترتیب 1، 3، 5 و10 دقیقه قبل از لوله گذاری دریافت کردند. گروه I هیچ گونه دارویی دریافت نکرد. سپس القای بیهوشی انجام گردید. بیماران از راه دهان لوله گذاری شدند. میزان ضربان قلب، فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و متوسط یک دقیقه بعد از لوله گذاری ثبت و میزان اختلاف آن با مقدار پایه سنجیده شد.
    یافته ها
    گروه III کمترین تغییرات را در ضربان قلب، فشارخون دیاستولیک و فشارخون متوسط نسبت به پایه داشت. فشارخون سیستولیک گروه IV با تفاوت اندک نسبت به گروه III، کمترین تغییرات را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بهترین زمان تجویز فنتانیل با دوز کم جهت جلوگیری از واکنش قلبی عروقی بدن به لوله گذاری، 3 دقیقه قبل از لوله گذاری است.
    کلیدواژگان: فنتانیل، دوز، زمان، لوله گذاری
  • لعیا خرسندی، سمیه بهرام زاده، محمود هاشمی تبار، سید رشیدالدین کلانتر مهدوی صفحه 9
    زمینه و هدف
    متفورمین دارویی است که به صورت گسترده برای درمان دیابت نوع II مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه اثرات مقادیر متفاوت متفورمین بر روی حجم جزایر لانگرهانس بررسی شده است.
    روش بررسی
    24 سر موش سوری نر بالغ نژاد C57BL/6 در محدوده ی وزنی 5±30 گرم به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه شاهد نرمال سالین دریافت کرد و گروه های آزمون اول تا سوم به ترتیب متفورمین با غلظت های 75، 150 و300 میلی گرم در کیلو گرم و با روش تزریق داخل صفاقی طی 7 روز به صورت روزانه دریافت کردند. یک روز پس از آخرین تزریق، موش ها به روش جابجایی مهره های گردنی قربانی شدند و پانکراس آن ها جهت بررسی های بافت شناسی در فرمالین 10 درصد فیکس شد. با استفاده از روش کاوالیری حجم جزایر لانگرهانس تخمین زده شد.
    یافته ها
    حجم جزایر لانگرهانس در گرو ه های دریافت کننده ی دوزهای 75 و 150 میلی گرم در کیلو گرم متفورمین اختلاف معنی داری را در مقایسه با گروه شاهد نشان نداد (05/0P>). موش های تیمارشده با دوز 300 میلی گرم در کیلو گرم متفورمین در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری را در حجم جزایر لانگرهانس نشان دادند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    متفورمین به صورت وابسته به دوز با عث افزایش حجم جزایر لانگرهانس می شود. اثر افزایشی متفورمین بر حجم جزایر لانگرهانس احتمالا ناشی از تکثیر یا افزایش حجم سلول های بتا می باشد.
    کلیدواژگان: متفورمین، پانکراس، جزایر لانگرهانس، موش سوری
  • منصور صادق زاده، پریسا خوشنویس اصل، سیدنورالدین موسوی نسب، علی کوشا، محمود نوروزی صفحه 17
    مقدمه
    تشنج ناشی از تب، شایع ترین نوع تشنج در دوران کودکی است که در جوامع مختلف شیوع آن را بین 2تا14 درصد ذکر می کنند. با توجه به احتمال ارتباط سطح روی سرم با تشنج ناشی از تب این مطالعه انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 117 کودک در محدوده ی سنی 6 ماه تا 5 سال در چهار گروه مختلف، بیماران مبتلا به تشنج ناشی از تب (39 بیمار)، بیماران تب دار بدون تشنج (40 بیمار) و افراد بدون تب و بدون تشنج (32 بیمار) و افراد با تشنج بدون تب (6 بیمار) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه و اخذ نمونه ی سرم، یافته ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین روی سرم در 39 بیمار مبتلا به تشنج ناشی از تب 67/75 میکروگرم دردسی لیتر، در 40 بیمار تب دار بدون تشنج 58/87 میکروگرم در دسی لیتر، در 32 فرد بدون تب و بدون تشنج 06/89 میکروگرم در دسی لیتر و در 6 بیمار با تشنج بدون تب 67/96 میکروگرم در دسی لیتر بود. که از نظر آماری میزان روی سرم در بیماران مبتلا به تشنج ناشی از تب پایین تر از سایر گروه ها بود (002/0P= و 001/0P=) در حالی که سه گروه دیگر، اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (971/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع هیپوزینکمی در تشنج ناشی از تب می توان همراهی بین سطح پایین روی سرم و احتمال بروز تشنج ناشی از تب قایل گردید.
    کلیدواژگان: تشنج ناشی از تب، روی سرم، بیماران تب دار، زنجان
  • سیما دارابیان، ساسان رضایی، پریوش کردبچه، محمدرضا صفری صفحه 25
    زمینه و هدف
    ترایکوفایتون روبروم شایع ترین عامل درماتوفیتوزیس در پوست و ناخن انسان و میکروسپوروم کانیس یکی از درماتوفیت های مهم حیوان دوست و قابل انتقال به انسان می باشد و HSP70، یک پروتئین شوک حرارتی 70 کیلو دالتونی در قارچ ها است که در این مطالعه به بررسی تاثیر غلظت های مختلف CO2 در بیان این ژن در قارچ های مزبور پرداخته شده است.
    روش بررسی
    نمونه های قارچی از تراشه های پوستی و ناخن بیماران مبتلا به کچلی ناخن جدا سازی و طبق روش های استاندارد اسپور نمونه های مزبور ایزوله و در محیط سابورودکستروز مایع کشت داده شده و تحت تاثیر غلظت های مختلف CO2(3، 5 و 10 درصد) در فاصله های زمانی 2، 4 و 7 روزه و کشت های کنترل، بدون CO2 در فاصله زمانی 7 روزه در دمای ثابت 25 درجه سانتی گراد انکوبه شدند. بیان ژن HSP70 در توده های میسلیومی حاصل به روش RT-PCR در سطح mRNA مورد بررسی قرار گرفت و نتایج به دست آمده با ژن بتا اکتین مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که حداکثر تغییرات تحت غلظت های مختلف CO2(3، 5 و 10 درصد) در حداکثر فاصله زمانی (7 روزه) بوده است و بیان ژن HSP70 تحت شرایط گفته شده نشان دهنده ی تغییرات متفاوتی در قارچ های مزبور می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، بیان ژن HSP70 تحت تاثیر غلظت های مختلف CO2در ترایکوفایتون روبروم نسبت به کنترل اثر کاهش دهنده ی (منفی) و در میکروسپوروم کانیس نسبت به کنترل اثر افزاینده ی (مثبت) داشته است.
    کلیدواژگان: درماتوفیت، ترایکوفایتون روبروم، میکروسپوروم کانیس، ژن HSP70
  • بیتا فام، مریم سادات دانشپور، فریدن عزیزی، مهدی هدایتی صفحه 37
    زمینه و هدف
    تغییر ساختار پروتئین های بدن می تواند منجر به تولید آنتی بادی علیه پروتئین های خودی گردد. احتمالا ایجاد پلی مرفیسم در ژن کدکننده ی آنزیم پراکسیداز تیروئیدی (TPO) و تغییر ساختار آن می تواند باعث تولید آنتی بادی ضد این پروتئین(Anti-TPO) شود. اختلال در آنزیمTPO می تواند یکی از دلایل اصلی بروز بیماری کم کاری تیروئید باشد که شیوع و گسترش این بیماری ما را بر آن داشت که در این مطالعه به بررسی ارتباط پلی مرفیسم T2229/C اگزون 12 از ژن TPO با میزان Anti –TPO بپردازیم.
    روش بررسی
    از میان جمعیت مورد مطالعه قند و لیپید تهران 168 نفر در دو گروه با تیتر Anti-TPO بیشتر و کمتر از IU/L 100 پس از اندازه گیری میزان Anti-TPO به روش الایزا به عنوان گروه بیمار و کنترل انتخاب شدند. محتوای DNA ژنومی این افراد به روش نمک اشباع پروتئیناز K استخراج شد. سپس پلی مرفیسم مورد نظر در اگزون 12 به روش RFLPs-PCR بررسی گردید.
    یافته ها
    فرکانس اللی پلی مرفیسم T2229/C اگزون 12 در جمعیت مورد مطالعه از تعادل هاردی- واینبرگ تبعیت کرد. نتایج حاصل نشان داد که میزان Anti-TPO در سه گروه ژنوتیپی تفاوت معنی داری نداشت (05/0P>) (حد میانه برای Anti-TPOدر گروه TT4/19 و در گروه CC 9/13 واحد بین الملی در لیتر با فاصله ی میان چاهکی 25و 75 بود) محاسبه ی Odd-Ratio برای ژنوتیپ ها به صورت دو به دو نشان داد که با وجود تعداد الل های C بیشتر، میزان Odd-Ratio نیز افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم وجود ارتباط معنی دار بین سطح Anti-TPO با پلی مرفیسم T2229/C اگزون 12 در جمعیت مورد مطالعه، احتمالا نمی توان این پلی مرفیسم را به طور مستقل عامل بروز اختلالات خود ایمنی تیروئید که منجر به تولید Anti-TPO می گردد، دانست.
    کلیدواژگان: پراکسیداز تیروئیدی، پلی مرفیسم، آنتی بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی و TLGS
  • علی هانیلو، فائزه نجفی، اصغر فضائلی، عباس علی نوریان صفحه 44
    زمینه و هدف
    تهیه آنتی‎ژن مناسب از موضوعات مهم در زمینه ی تشخیص سرولوژیک هیداتیدوز می باشد. پژوهشگران با کشت کوتاه مدت پروتواسکولکس‎ها در چند محیط مختلف توانسته‎اند به آنتی‎ژن‎های دفعی- ترشحی دسترسی پیدا کنند. با این حال تاکنون مقایسه‎ای در خصوص میزان تولید این آنتی ژن ها در محیط‎های مختلف انجام نشده است. در این پژوهش، میزان تولید پروتئین های (آنتی ژن های) دفعی- ترشحی از طریق کشت کوتاه مدت پروتواسکولکس‎ها در محیط هایRPMI، DMEM و PBS غنی شده با گلوکز مورد مطالعه قرار گرفتند.
    روش بررسی
    برای تهیه ی پروتئین های دفعی- ترشحی، پروتواسکولکس‎های اکینوکوکوس در محیط های RPMI، DMEM وPBS غنی شده با گلوکز به مدت 72 ساعت کشت داده شدند. پس از تغلیظ و سنجش پروتئین‎های تولید شده، به منظور شناسایی اجزای مختلف آن ها، با روش SDS-PAGE الکتروفورز شدند. داده ها از طریق آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین غلظت پروتئین‎های دفعی- ترشحی در زمان 24 ساعته ی کشت در محیط PBS(8/16 میکروگرم در میلی لیتر) نسبت به RPMI (4/7 میکروگرم در میلی لیتر) و DMEM (3/10 میکروگرم در میلی لیتر) به طور معنی‎داری بیشتر بود (05/0(P<، در حالی که این تفاوت بین غلظت پروتئین‎های دفعی- ترشحی در محیط RPMI و DMEM مشاهده نشد. پروتئین‎های دفعی- ترشحی به دست آمده از محیط PBS به 12 باند اصلی و محیط‎های RPMI و DMEM هر کدام به 14 باند اصلی در محدوده ی وزن ملکولی 16 تا 67 کیلودالتون تفکیک شدند.
    نتیجه گیری
    برای تهیه ی پروتئین های دفعی- ترشحی پروتواسکولکس، محیط PBS غنی شده با گلوکز نسبت به دو محیط دیگر مناسب تر است. حداکثر زمان مناسب برای تولید این پروتئین‎ها، تا 48 ساعت بعد از کشت اولیه پروتواسکولکس ها می‎باشد.
    کلیدواژگان: اکینوکوکوس گرانولوزوس، پروتواسکولکس، آنتی‎ژن‎های دفعی، ترشحی
  • زهره احمدی، مینا رمضانی، داود سهرابی صفحه 54
    زمینه و هدف
    سفیکسیم یک آنتی بیوتیک باکتریال با طیف گسترده است که توانایی مقابله با پاتوژن های گوناگون به ویژه ارگانیسم های گرم منفی را دارد. امروزه اکثر پزشکان به طور گسترده از سفالوسپورین ها، به ویژه سفیکسیم در درمان بیماری های عفونی استفاده می کنند. با توجه به اثرات جانبی برخی از آنتی بیوتیک ها بر دستگاه تولید مثلی، هدف از این تحقیق بررسی اثرات سفیکسیم بر روی بافت بیضه و هورمون های محور هیپوفیز- گنادی در موش های کوچک آزمایشگاهی است.
    روش بررسی
    در این تحقیق از 18 سرموش سوری نر نژاد Balb/C با سن 12تا16 هفته و وزن تقریبی 5±35 گرم در سه گروه 6 تایی شامل شاهد، حلال و تجربی استفاده شد. گروه تجربی به مدت 10 روز متوالی سفیکسیم با دوز 5/0 گرم بر کیلو گرم در حلالی به نام دی متیل سولفوکسید به صورت داخل صفاقی دریافت کرد، گروه حلال در این مدت فقط حلال دارو را دریافت کرد و گروه شاهد ماد های دریا فت ننمود. موش ها پس از وزن کشی کشته شده، میزان هورمون ها با روش رادیو ایمنواسی اندازه گیری شد. پس از ثابت کردن بافت ها در فیکساتیو بوین، مقاطع 5 میکرومتری از بافت بیضه تهیه شد و رنگ آمیزی به روش هماتوکسیلین- ایوزین انجام شد. مقاطع تهیه شده توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرارگرفت.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در تعداد سلول های اسپرم ساز، سرتولی، لایدیگ و همچنین میزان هورمون محرک فولیکولی در گروه تجربی در مقایسه با گروه های شاهد و حلال مشاهده شد (01/0P<) و (05/0P<). هورمون دی هیدراپی آندروسترون کاهش معنی داری در گروه تجربی نسبت به حلال نشان داد (05/0P<). تفاوت معنی داری در سایر فاکتورهای مورد مطالعه در بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کاهش هورمون FSH ممکن است اثرات منفی روی تولید اسپرم و پتانسیل تولید مثلی موش نر داشته باشد. از طرفی با کاهش سلول های زاینده و کند شدن روند اسپرماتوژنز پیشنهاد می شود، در تجویز داروی سفیسکیم با احتیاط بیشتری عمل شود.
    کلیدواژگان: سفیکسیم، تستوسترون، گنادوتروپین ها، بیضه، موش سوری
  • احمد همتا، سید محمد علی شریعت زاده، ملک سلیمانی مهرنجانی، فاطمه سیفی صفحه 63
    مقدمه
    کشف تغییرات کروموزومی که در تشکیل سلول های نئوپلاستیک و تومورهای بدخیم دخالت دارد یکی از مهم ترین اهداف تحقیقات در سرطان شناسی می باشد. در این تحقیق به مطالعه سرطان پستان ایجاد شده در موش های نژاد SD پرداخته شد و با روش های بیواینفورماتیک نواحی مشابه آن ها در کروموزوم های انسان مورد شناسایی و پیشنهاد قرار گرفت.
    روش ها بررسی: در این پژوهش از موش صحرایی نژاد SDبه عنوان مدل حیوانی جهت القای سرطان پستان استفاده گردید که طی آن 10 میلی گرم از ماده کارسینوژنیک DMBAبه رت های تحت تیمارخورانده شد. بعد از انجام روش هیستوپاتولوژی و ایمنوهیستوشیمی بر روی تومورها، اقدام به کشت سلول و تهیه کروموزوم های متافازی شد. بعد از رنگ آمیزی، GTG سلول های سرطانی با ایدئوگرام رت مقایسه گردید. بر اساس چگونگی تغییرات و محل آن ها و با کمک پایگاه های اطلاعاتی، لیستی از ژن ها و همچنین نقش احتمالی آن ها را با توجه به روش مقایسه ی ژنومیک بین موش صحرایی و انسان مورد مطالعه قرار گرفت. با مطالعه کروموزوم های متافازی، بیشترین و مشترک ترین تغییرات کروموزومی اتفاق افتاده در بین مجموعه های کروموزومی ثبت گردید.
    نتایج
    تغییرات کروموزومی ایجاد شده طیف وسیعی از ناهنجاری های عدی و ساختاری را شامل می گردید و به طور واضح، کروموزوم های شماره 3،4،8، 12 و 17 دچار افزایش و کروموزوم های شماره 3،9،12و15 دچار گم شدگی در تعداد کروموزوم ها گردیده بودند. علاوه بر این، تغییرات ساختاری از جمله حذف شدگی در کروموزوم های شماره 2،3،4،6،7،20 همچنین اضافه شدگی در کروموزوم های 11،15 و 19 به طور غیر اتفاقی مشاهده شد
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش های مقایسه ی ژنومیک و مطالعه مقالات علمی در ارتباط با ژن های مستقر در نواحی کروموزومی تغییر یافته، پیشنهاد می گردد که ژن های TGFBR،HACE1،UBR5، CALB2،HPR،LCP1،،CXAD،RRM2B،ABO،ZFHX3،، TNFSF1،ABL1 EPSTI1، PRDM1، REG3A، FOXA1، PRKD1 احتمالا می توانند از جمله مهم ترین ژن ها در بروز سرطان پستان در مدل ایجاد شده باشند، لذا این گروه از ژن ها و ژن های مرتبط با آن ها برای مطالعات بیشتر و دقیق تر توصیه می گردند.
    کلیدواژگان: رت نژاد SD، DMBA، سرطان پستان، نواربندی گیمسا
  • مژگان سادات اقوامی، شهلا محمد زاده، ملوک جلال منش، رضا زارع صفحه 78
    زمینه و هدف
    آسم شایع ترین بیماری مزمن دوران کودکی است که موجب اختلال در کیفیت زندگی به عنوان یکی ازمعیارهای ارزیابی سلامت کودکان می شود. آموزش های برنامه ریزی شده از رموز موفقیت در کنترل سلامتی بیماران مزمن می باشد، به طوری که متعاقب اجرای آن تا 70 درصد از هزینه ها و ضریب اشغال تخت های مراکز درمانی کاسته می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای تاثیرآموزش به دو روش گروهی و لوح فشرده بر کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه ی نیمه تجربی تاثیر مقایسه ای آموزش به دو روش گروهی و لوح فشرده بر کیفیت زندگی 80 کودک مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک آسم زنجان مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی (PedAQLQ) در ابعاد جسمانی، روحی-روانی و اجتماعی بود. نمونه ها ابتدا به روش غیر تصادفی انتخاب و سپس به روش تصادفی در دسترس به دو گروه تقسیم شدند. اطلاعات توسط پژوهشگر به روش مصاحبه قبل و یک ماه بعد از آموزش اخذ و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات و رتبه ی کیفیت زندگی واحدهای مورد مطالعه بر اساس رتبه بندی WHO بعد از آموزش در هر دو گروه آموزش لوح فشرده و گروهی ارتقا داشتند. به طوری که به لحاظ آماری تفاوت معناداری در دو روش آموزش مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که نه تنها آموزش در ارتقای کیفیت زندگی موثر بوده، بلکه نوع آموزش در تغییر آن نقش بسزایی داشته است. به طوری که آموزش لوح فشرده بر کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم موثرتر بود، در نتیجه جهت حفظ و ارتقای کیفیت زندگی این کودکان این روش آموزشی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت زندگی، آسم
  • علی حیدری، کریم قاضی خانلو ثانی، ایرج صالحی، علی اکبر شرفی، نیما رستم پور صفحه 86
    زمینه و هدف
    استفاده از تشعشعات یونیزان در حین برخی از اعمال جراحی (به ویژه جراحی ارتوپدی) از اجزای لاینفک این آزمون ها به شمار می رود. لذا پزشکان و کارکنان شاغل در مراکزی که از این تجهیزات استفاده می نمایند، در معرض خطر تابش تشعشعی قرار دارند. در این مطالعه میزان دوز تشعشعی رسیده به کارکنان شاغل در اتاق عمل به هنگام آزمون های پرتونگاری در حین عمل بررسی گردید.
    روش بررسی
    تعداد 30 نفر کارکنان اتاق عمل شاغل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی همدان، (غیر از پزشکان و پرستاران) از لحاظ میزان تشعشع دریافتی و با استفاده از تراشه های دوزیمتر ترمولومینسانس (TLD) مورد پایش قرار گرفتند. به طوری که هر یک از کارکنان تعداد 3 عدد تراشه ی ترمولومینسانس را بر روی روپوش خود نصب نمودند. به منظور تخمینی از آزمون های High Risk، پرسشنامه ای نیز در اختیار کارکنان قرار داده شد و در آن تعداد آزمون های جراحی که تحت کنترل آزمون های رادیولوژی بود و کارکنان در آن شرکت داشتند، ثبت گردید.
    یافته ها
    میزان حداقل و حداکثر دوز دریافتی چهار ماهه در کارکنان اتاق عمل و هوشبری (به استثنای پزشکان و پرستاران) در محدوده ی 24/0 تا 56/0 میلی سیورت تعیین گردید. با محاسبات ریاضی نیز می توان حدود دوز سالانه را در کارکنان اتاق عمل بین 73/0 و68/1 میلی سیورت پیش بینی نمود (بدون کسر مقدار تابش زمینه). از آنجایی که میزان دقت دوزیمترهای TLD در حد 1/0 میلی سیورت است، می توان گفت میزان دوز رسیده به اغلب کارکنان در حد بسیار ناچیز و قابل مقایسه با تابش های زمینه می باشد.
    نتیجه گیری
    میزان دوز دریافتی کارکنان هوشبری و اتاق عمل در حد ناچیزی برآورد گردید که کمتر از مقدار حد دوز سالیانه پیشنهاد شده توسط سازمان های بین المللی حفاظت در برابر تشعشع است. اما استفاده از لوازم ثبت تشعشع به منظور آگاهی از تابش های بیش از حد مجاز ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کارکنان اتاق عمل، دوز تشعشعی، آزمون های رادیولوژیک، دوزیمتر ترمولومینسانس
  • علیرضا شغلی، سیدنورالدین موسوی نسب، مجتبی فلاح نژاد، سعید ممتازی، سیمین توسلی شیروان، بهرام حاجی کریم صفحه 96
    زمینه و هدف
    مصرف کنندگان تزریقی مواد تقریبا 68 درصد آمار مبتلایان شناخته شده به HIV/AIDS را در کشور تشکیل می دهند. مهم ترین علت ابتلا در این گروه، تزریق مشترک مواد مخدر و احتمال انتقال از طر یق رفتارهای پر خطر از جمله برقراری رابطه با شرکای جنسی متعدد می باشد. با توجه به مشکل در دسترسی به این گروه، اطلاعات کمی از آن ها وجود دارد. لذا این مطالعه ی رفتاری به منظور کسب شناخت بیشتر از رفتارهای پر خطر معتادان تزریقی شهر زنجان در رابطه با عفونت HIV/AIDS انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، تعداد 61 نفر از مصرف کنندگان تزریقی مواد ساکن شهر زنجان به روش نمونه گیری غیر احتمالی و با مراجعه به مکان های احتمالی تجمع و تردد آن ها انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد سلامت خانواده (سال 2000)، بررسی مراقبت رفتاری (BSS) در بین مصرف کنندگان تزریقی مواد بود.
    یافته ها
    میانگین مدت مصرف مواد 5 ± 1/12 سال، تزریق مواد 5/3 ± 5/4 سال و سن شروع اولین مصرف تزریقی 4/5 ± 24 سال بود. شایع ترین ماده ی تزریقی، هرویین (7/96 درصد) و غیر تزریقی حشیش (2/85 درصد) بود. 7/55 درصد 4 بار یا بیشتر در روز تزریق می کردند. 8/32 درصد سابقه ی استفاده از سرنگ مشترک داشتند. 100 درصد نمونه ها از نقش سرنگ مشترک در انتقال HIV آگاه بودند. 3/44 درصد تحت تست HIV قرار گرفته بودند که از بین آن ها، 4/70 درصد از نتیجه آزمایش خود مطلع بودند.
    نتیجه گیری
    سن پایین شروع اعتیاد تزریقی، اشتراک سرنگ، پوشش کمتر از یک چهارم مصرف کنندگان از نظر انجام آزمایش داوطلبانه HIV و عدم اطلاع یک سوم آن ها از نتیجه ی آزمایش خود، نشان دهنده ی اهمیت اولویت گذاری و ارایه ی خدمات بیشتر به این گروه بسیار پر خطر می باشد
    کلیدواژگان: بررسی مراقبت رفتاری (BSS)، رفتارهای پر خطر، مصرف کنندگان تزریقی مواد، HIV، AIDS
  • میترا غلامی، رویا میرزایی، مهندس حامد محمدی صفحه 108
    زمینه و هدف
    این بررسی با هدف کلی تعیین کارایی سیستم توام فرآیندهای سپتیک تانک و لاگون هوادهی جهت تصفیه ی شیرابه حاصل از محل دفن زباله ی شهرستان کرج انجام گردید.
    روش بررسی
    در ابتدا، خصوصیات شیرابه ی مورد نظر پس از برداشت نمونه اندازه گیری گردید. سپس پایلوت دوقسمتی بی هوازی- هوازی (سپتیک تانک و لاگون هوادهی) ساخته و راه اندازی گردید. در مراحل بعد، تاثیر تغییرات دما، زمان ماند هیدرولیکی، بارگذاری COD و میزان جریان ورودی در سپتیک تانک ولاگون هوادهی به طور جداگانه و توام مطالعه شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از مراحل مختلف، نمایانگر میزان حذف COD، از ورودی معادل 19573 به 8401 میلی گرم در لیتر در سپتیک تانک و به 432 میلی گرم در لیتر در لاگون هوادهی بود. همچنین بهترین راندمان سیستم در دبی 6/23 لیتر در روز در سپتیک تانک و 3/9 لیتر در روز در لاگون هوادهی با درصد حذف COD2/91درصد، به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، در مجموع این سیستم قادر به حذف میزان COD بیش از 90 درصد بود. بنابراین می توان چنین بیان کرد که سیستم بی هوازی- هوازی قادر به حذف موثر COD شیرابه و کاهش آلاینده های آن می باشد.
    کلیدواژگان: تصفیه ی بی هوازی، هوازی، شیرابه ی زباله، سپتیک تانک، لاگون هوادهی
|
  • Page 1
    Background And Objective
    This clinical trial was conducted to evaluate optimal time of injection of a small dose of fentanyl during anesthetic induction to attenuate circulatory responses to laryngoscopy and tracheal intubation.
    Materials And Methods
    120 patients who had enrolled in this clinical trial, with ASA physical status of I or II scheduled for the elective surgery. The patients were randomly allocated to five groups. In groups II, III, IV, and V, patients received fentanyl (2 mcg/kg) 1, 3, 5, or 10 min respectively before tracheal intubation. In group I patients did not receive fentanyl and served as the control group. After induction with thiopental and atracorium, an oral tracheal intubation was accomplished in each patient. Changes in each circulatory variable after tracheal intubation were based on the differences between baseline values and values obtained 1 min after intubation.
    Results
    Increase in postintubation heart rate, diastolic and mean arterial pressure compared with preinduction values in group III was less than the other groups. Increased systolic pressure in group IV was less compared with other groups; but there was not a significant difference between groups III and IV.
    Conclusion
    The results of our study revealed that the optimal injection time of fentanyl in blunting the circulatory responses to tracheal intubation is 3 min before intubation.
  • Page 9
    Background And Objective
    Metformin is a widely used medicine for treatment of type 2 diabetes. In this study, the effect of various doses of metformin on the mouse islets of langerhans volume was investigated.
    Materials And Methods
    Twenty four C57BL/6 adult male mice weighting 30±5 gr were randomly divided into 4 groups. Normal saline was given to the control group (group 4) and the experimental groups (groups 1-3) received 75, 150 and 300 mg/kg metformin daily by intraperitoneal injection for seven days. One day after the last injection the mice were sacrificed by cervical dislocation and their pancreases were fixed in 10% formalin for histological studies. The volume of the islets of langerhans was estimated by using Cavalieri method.
    Results
    Volume of the islets of langerhans in doses of 75 and 150 mg/kg Metformin showed a non-significant difference in comparison to control group (P>0.05). 300 mg/kg metformin treated mice showed a significant increase in islets of langerhans volume compared to the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Metformin increases in the islets of langerhans volume in a dose-dependent manner. Increasing effects of Metformin on the islets of langerhans volume may be due to proliferation or hypertrophy of beta cells.
  • Page 17
    Background And Objective
    Febrile seizures (FS) are the most common seizures seen in childhood with a prevalence of 2-14% in different societies. This study was carried out regarding the possibility of the relationship between serum zinc levels and occurrence of FS.
    Materials And Methods
    117 children ranging from 6 months to 5 years were divided into four groups: FS (n=39), febrile patients with no seizures (FNS) (n=40), control group of afebrile patients with no seizures (AFNS) (n=32), and patients with seizures without fever (n=6). After completion of a questionnaire and obtaining blood, serum zinc levels were measured. Data was analyzed using SPSS software.
    Results
    The mean serum zinc levels in 39 FS patients was 75.67 mcg/dl, 40 febrile patients with no seizure had a mean serum zinc level of 87.58 mcg/dl. 32 afebrile patients with no seizure had a mean serum zinc level of 89.06 mcg/dl and in 6 afebrile patients with seizure; the mean serum zinc level was 96/67 mcg/dl. The serum zinc level in FS patients was significantly lower than the other groups (p=0.002 and p=0.001), whereas the 3 other groups had no significant difference (P= 0.971).
    Conclusion
    Regarding the high incidence of hypozincaemia in FS, low serum zinc levels may be associated with the occurrence of FS.
  • Page 25
    Background and Objectivs: Trichophyton rubrum is considered as the most common causes of dermatophytosis in human skin and nail tissues. Microsporeum canis is a zoophile dermatophyte which can be transmited to human. HSP70 is a 70 KD heat shock protein in fungi. In this study, the effects of variable CO2 concentrations were examined on HSP70 expression in T. rubrum and M. canis.
    Materials And Methods
    Strains used in this study were obtained from skin scales and nails of the patients who were suffering from onychomycosis. Samples were cultured on Sabouraud dextrose broth (SDB) and incubated at 25°C for 2, 4 and 7 days under 3%, 5%, and 10% of CO2 concentrations. Control cultures maintained for 7 days without CO2 concentrations. Then, RNA was isolated from the harvested mycelia mass, and HSP70 gene expression was studied in T. rubrum and M. canis by RT-PCR. The obtained results were compared to the Beta actin as a house keeping gene.
    Results
    The results of this study revealed the maximum variations under 3%,5%, and 10% of CO2 concentrations in maximum 7 days incubation period, and the expression of HSP70 gene showed different variations under different CO2 concentrations.
    Conclusion
    Our results showed a negative effect of CO2 concentrations in the expression of HSP70 in T. Rubrum and a positive effect in M. canis comparing to the controls.
  • Page 37
    Background And Objective
    Antibody secretion in human may be the result of the changes in protein structure. Probably these changes in protein structure or polymorphism in human thyroid peroxidase (TPO) gene is the reason for presence of the anti TPO. In this study, we examined the association of T2229/C exon 12 polymorphism of TPO gene in respect to anti-TPO level.
    Materials And Methods
    In this study 168 individuals (47±2 years) were selected as case and control groups based on anti-TPO titer above and below 100 IU/L. PCR-RFLP (polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism) was used to amplify the segment of exon 12 polymorphism.
    Results
    In exon 12 the allele frequencies were 0.8698 for C allele and 0.1301 for T allele and there was no significant association between this polymorphism and anti-TPO level (CC=127.5± 308 IU/ml vs. TT=126±224 IU/ml).
    Conclusion
    This study indicated that there is no significant association between anti-TPO levels and T2229/C exon 12 polymorphisms. Meanwhile, selected SNP of exon12 directly has no effect on anti-TPO levels. Keywords: Thyroid Peroxidase Polymorphism, Polymerase Chain Reaction- Restriction Fragment Length Polymorphism
  • Page 44
    Background And Objective
    Preparation of proper antigens is an important issue in serology of hydatidosis. Investigators have been able to obtain excretory/secretory antigens (E/S Ags) by short-term culture of protoscoleces in a couple of culture media. However, no data are available about production rate of such antigens in different culture media. The present study was carried out to evaluate the production of E/S Ags (proteins) in PBS complemented with glucose, DMEM and RPMI culture media.
    Material And Methods
    To obtain E/S proteins, protoscoleces of echinococcus were cultured in PBS complemented with 10% glucose, RPMI and DMEM for 72 hours. Proteins secreted in culture media were concentrated and assayed. To characterize different components, proteins were electrophoresed on SDS-PAGE. Data were analyzed using One-way ANOVA and Tukey HSD tests.
    Results
    The mean concentration of E/S proteins in PBS medium in 24 hours of culture was significantly higher than DMEM and RPMI (P<0.05). However, such a difference was not observed between E/S proteins in DMEM and RPMI media. E/S proteins obtained from PBS medium were separated into 12 major bands and the two other media into 14 major bands within a range of molecular masses of 16 to 67 kDa.
    Conclusion
    PBS complemented with glucose is more appropriate than the two other media for E/S proteins production. The best time to obtain E/S proteins is the first 48 hours of culture.
  • Page 54
    Background And Objective
    Cefixime is an antimicrobial agent which has a widespread ability against various pathogens, especially gram-negative organisms. Today, physicians apply cephalosporins especially cefixime in a wide scale. Regarding the side effects of some of these antibiotics on reproductive system, this study was conducted to determine the effect of cefixime on pituitary- gonadal hormones, gonadotrophins and testes morphology in adult male mice.
    Materials And Methods
    Eighteen male mice (age: 12-16 weeks, weight: 35 5 gr) were divided into three groups; control, sham and experimental (6 mice in each group). Experimental group received cefixime (0.5 gr/kg/day) as a solution in dimethyl solfoxide (DMSO) for 10 days; the sham group received only drug solvent (DMSO) via IP injection and the control group remained intact. The animals were weighed and sacrificed. Level of hormones was measured by Radioi Immuno Assay (RIA) method. Then, tissues were fixed in Buin's fixative. Sections were cut into 5 µm thicknesses and stained with Hematoxylin and Eosin (H& E). Data were analyzed using T-test and SPSS software.
    Results
    Count of spermatogenic, Sertoli and leydig cells and titer of FSH significantly decreased in the experimental group in comparison with the control and sham groups (P<0.01 and P<0.05). In the experimental group, DHEA hormone decreased significantly (P<0.05) in comparison with sham. No significant differences were seen in other factors between the groups.
    Conclusion
    Regarding physiological role of Sertoli cells during spermatogenesis, reduction of FSH hormone may lead to negative effects on the sperm production and reproductive potential of male mice.
  • Page 63
    Background And Objective
    Discovery of genetic changes which contribute to cellular neoplastic and malignant tumor transformation is one of the major aims in oncology researches. The aim of this study was to investigate the DMBA-induced breast cancer in SD rat strains using bioinformatical methods and also to find their homologous regions in human chromosomes.
    Materials And Methods
    In this research, we used SD rat strains as a suitable model for DMBA-induced breast cancer. We gavaged the rats twice with 10 mg DMBA solved in 0.5 ml sesame oil. After tumors appeared in DMBA-treated rats, they were subjected to histopathology and immunohistochemistery studies, cell culture, metaphase chromosomal preparation, and finally G-banding stain. According to databases, we collected genes in the affected area and prepared a gene list by comparing genome of the rats and human in changed chromosomal segments.
    Results
    Our data showed numerical and frequent structural changes in different number of chromosomes. For example, we found recurrent gain in chromosomes 3, 4, 8, 12, 17, loss in chromosomes 3, 9, 12 and 15, also deletion in chromosomes 2, 3, 4, 6, 7, 20 and addition in chromosomes 11, 15 and 19.
    Conclusion
    According to these chromosomal changes and based on bioinformatics studies we predict that the genesTGFBR3, HACE1, UBR5, CALB2, HPR, LCP1, RRM2B, ABO, ZFHX3, TNFSF11, ABL1, EPSTI1, PRDM1, REG3A, FOXA1 and PRKD1, probably may contribute to the development of breast cancer.
  • Page 78
    Background And Objective
    Asthma is one of the chronic diseases of childhood that affects patient's quality of life. Planned education is considered as an important factor in management of sufferers from chronic diseases. Subsequent implementation of such programs leads to almost 70% decrease in chronic diseases and reduction of the confined- to- bed individuals. The aim of this study was to explore the effect of group vs. computer education on the quality of life in 8-12 year old children suffering from asthma in Zanjan Vali-e Asr Hospital.
    Materials And Methods
    This quasi- experimental study was conducted in 80 children aged 8-12 years who were suffering from moderate to mild asthma. Data collection tool was a questionnaire in which 11 items were about individual characteristics and 25 items were about quality of life concerning physical, psychological, mental and social dimensions. Samples were selected by a non- random method and then they were randomly divided into two categories; group and computer education. The questionnaires were completed by the researcher before and after the intervention. After one month the data were collected and then analyzed statistically.
    Results
    According to the analyses, mean and ranking of the quality of life in our study, regarding WHO standards, indicated an increase in the quality of life and there was a significant increase after the intervention in the quality of life in both groups (p<0/05).
    Conclusion
    The findings showed that not only education in both ways was helpful in the improvement of the quality of life, but the computer based education had an outstanding impact on it. Therefore, perseverance and promotion of the quality of life by means of continuous computer education for these patients are recommended.
  • Page 86
    Background And Objective
    Utilization of ionizing radiation in some surgery operations (especially orthopedic operations) is inevitable. One of the main occupational hazards of physicians and other personnel could be radiation exposure risks. This study aimed to evaluate the exposure doses received by operating room personnel in such surgery operations.
    Materials And Methods
    30 personnel of operation room in university affiliated hospitals of Hamadan city (excluding physicians and nurses) were studied as they received radiation doses. 3 TLD (thermoluminescent dosimeters) chips were fixed on the apron of each staff member. To estimate the high risk examinations, staff members also completed a questionnaire about the type and number of the radiological examinations that they had participated.
    Results
    Minimum and maximum level of doses received by the participants were between 0.24 and 0.56 mSv in a four month period. Therefore, amount of annual doses received by the personnel would be between 0.73 and 1.7 mSv, respectively (without reduction of background radiation). As the accuracy of TL dosimeters is normally about 0.1 mSv; therefore, it can be claimed that the received doses by the personnel was very low and comparable with background radiation.
    Conclusion
    The results indicated that the radiation doses received by operating room personnel were very low. They were less than maximum predicted doses reported by the International Commission of Radiation Protection. However, the use of dose recording systems for awareness about absorbed doses beyond permitted limits is necessary.
  • Page 96
    Background And Objective
    Injection Drug Users (IDUs) include more than 69.9% of known HIV/AIDS cases in Iran. The most important causes of HIV among them are syringe sharing and high risk behaviours such as sexual practice with different partners. Since IDUs are hard to reach and there is little information about them, this behavioural survey conducted to explore Zanjan district’s injection drug users in relation to HIV/AIDS.
    Materials And Methods
    In this descriptive-cross sectional study, 61 IDUs, inhabitants of Zanjan, were selected in non-random sampling by referring to the most probable sites and places of their presence. Data was collected using a standard Family Health Behavioral Surveillance Survey (BSS) questionnaire designed especially for IDUs.
    Results
    Mean duration of non injected and injected drug use was 12.1±5 and 4.5±3.5 years respectively, and age of the first injection was 24±5.4 years. The most frequently injected drug was Heroin (96.7%) and the most non-injected one was Cannabis (85.2). 55.7% of IDUs injected 4 or more times per day, and 32.8% reported needle sharing. 100% of the subjects knew the role of used syringe in HIV transmitting. 44.3% had taken an HIV test, and 70.4% knew about their HIV status.
    Conclusion
    The early age of starting drug injection, needle sharing, coverage of voluntary HIV testing in less than 25%, and unawareness of 1/3 of them about their HIV test status indicate the significance of priority and service delivery to this most high risk group.
  • Page 108
    Background And Objective
    In this research, landfill leachate treatment in Karaj city was investigated by a linked septic tank and aerated lagoon.
    Materials And Methods
    At first, characteristics of the leachate were determined. Then a pilot plant with anaerobic-aerobic (Septic tank and Aerated lagoon) parts was installed and started.
    Results
    Results showed that Chemical Oxygen Demand (COD) removal efficiency for septic tank and subsequently to lagoon for influent COD of 19537 mg/L, were 8401 and 432 mg/L, respectively. The septic tank and aerated lagoon also operated with different flow rates and the best results for septic tank and aerated lagoon obtained in 23.6 L/day and 9.3 L/day respectively with maximum COD removal efficiency of 91.2%.
    Conclusion
    According to the obtained results, the hybrid system had 90% COD removal efficiency. Therefore, leachate COD loading could be effectively removed in this system.