فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:19 Issue: 77, 2011

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:19 Issue: 77, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/09/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرانک شریفی، سولماز پیرانی، حسین غلامی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    رشد قدی از شاخص های مهم سلامت عمومی در جامعه می باشد. روی به عنوان یک ریزمغذی دخیل در رشد قدی همواره مطرح بوده است. از آنجاکه زنجان در منطقه ای واقع شده است که دارای مخازن بالای روی می باشد و از نظر شیوع کمبود روی در آخرین استان های کشور می باشد، شناخت وضعیت روی کودکان با کوتاهی قد در این منطقه، اهمیت دارد. لذا این مطالعه به منظور مقایسه ی کودکان با کوتاهی قد با کودکان نرمال از نظر سطح سرمی روی در زنجان صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد – شاهدی دو گروه از کودکان زیر 15 سال شامل 50 کودک با کوتاهی قد به طور تصادفی از بین مراجعه کنندگان به درمانگاه داخلی بیمارستان ولی عصر و 50 کودک سالم با قد نرمال از بین همکلاسی های آنان با وضعیت اقتصادی، اجتماعی مشابه انتخاب شدند و ضمن بررسی های تن سنجی و اطلاعات سلامت عمومی، سطح سرمی روی در آن ها در حالت ناشتا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    100 کودک با متوسط سنی 3±2/10 سال مورد بررسی قرار گرفتند که شامل 50 دختر و50 پسر بودند. نتایج نشان داد که سطح سرمی روی در کودکان با کوتاهی قد به مراتب کمتر از گروه شاهد بود (1/23± 94 در مقابل 4/12±9/110 میکرو گرم در دسی لیتر و 001/0: P) و رابطه ی معنی داری بین سطح سرمی روی و قد در هر دو گروه یافت شد (02/0P: و2/0r:).
    نتیجه گیری
    سطح سرمی روی حتی در مناطقی که کمبود روی شایع نیست، با قد افراد ارتباط دارد. بررسی بیشتر در مورد نقش تجویز روی بر رشد قدی افراد با کمبود روی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روی، رشد قدی، کوتاهی قد، ریز مغذی
  • محسن علیپور، داود سهرابی، محمدرضا غلامی، ایرج جعفری انارکولی صفحات 9-21
    زمینه و هدف
    ایسکمی ریپرفیوژن نقش مهمی در گسترش نوروپاتی های مختلف ایفا می نماید. در این مطالعه آسیب ناشی از ایسکمی ریپرفیوژن و نقش آمینوگوانیدین در بهبود عملکرد عصب سیاتیک بر اساس شاخص های رفتاری، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی تعداد 72 سر موش صحرایی به 12 گروه 6 تایی تقسیم شدند. مدل ایسکمی توسط بستن شریان های ایلیاک مشترک راست و شریان رانی با استفاده از تکنیک Slipknot به مدت 3 ساعت ایجاد شد. گروه های تحت درمان 24 ساعت پس از ایسکمی 150 میلی گرم در کیلو گرم آمینوگوانیدین دریافت نمودند. در پایان دوره های ریپرفیوژن، عملکرد پای عقبی حیوان با استفاده از شاخص های رفتاری بر اساس هماهنگی در قدم زدن، رفلکس سرعتی، گسترش پنجه، حساسیت به نیشگون، موقعیت پا و در مشت گرفتن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نقایص عملکردی پای عقبی در همه گروه های تحت ریپرفیوژن به طور معنی دار مشهود بود و حداکثر نقایص رفتاری در روز هفتم ریپرفیوژن اتفاق افتاد. مقایسه ی نمرات رفتاری در گروه های تحت درمان با آمینوگوانیدین و گروه های کنترل، بهبود اعمال حرکتی و نیز Time Course بهتر در بهبودی را آشکار نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج ما پیشنهاد می کند که آمینوگوانیدین یک اثر نوروپروتکتیو در برابر آسیب ناشی از ایسکمی - ریپرفیوژن عصب سیاتیک در موش صحرایی اعمال می کند و عملکرد عصب را بر اساس شاخص های رفتاری حرکتی بهبود می بخشد. تحقیقات بیشتری جهت دستیابی به مکانیزم های مسوول اثر حفاظتی آمینوگوانیدین در برابر ضایعات عصب سیاتیک مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: ایسکمی، ریپرفیوژن، عصب سیاتیک، آمینوگوانیدین، شاخص های رفتاری
  • صمد قدرتی، احمد حرمتی، سید نورالدین موسوی نسب، محبوبه عفیفیان صفحات 22-30
    مقدمه
    آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمنی است که شیوع آن رو به افزایش است. گونه ی سرفه ای آسم (CVA) یک فرم نهفته ی آسم می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان کاهش مقادیر FEV1 و PEF در جریان تست متاکولین است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 120 بیمار (14 تا 65 سال) که با سرفه ی مزمن به درمانگاه ریه مراجعه نمودند و گرافی سینه و سینوس ها و اسپیرومتری نرمال داشتند و (علل دیگر سرفه مزمن را نداشتند)، وارد مطالعه شدند و تحت اسپیرومتری و پیک فلومتری در جریان تست متاکولین قرار گرفتندو FEV1و PEF بیماران ثبت شد.
    یافته ها
    از 120 بیمار تحت تست متاکولین، 47 نفر (2/39 درصد) مرد و 73 نفر (8/60 درصد) زن بودند. 33 نفر (5/27 درصد) از بیماران افت FEV1 بیشتر یا مساوی 20 درصد داشتند. 35 نفر (2/29 درصد) از بیماران افت PEFp بیشتر یامساوی 20 درصد داشتند. مقادیر افت FEV1 و PEFp با 49/0r= و 0001/0>P معنی دار بود که بعد از کنترل سن و جنس و شغل بیماران نیز این همبستگی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ضریب همبستگی مناسب برای افت PEFpدر مقایسه با FEV1 پیشنهاد می گردد که به جای اسپیرومتری، از پیک فلومتری برای تشخیص CVA استفاده شود. برای افزایش حساسیت تشخیصی افت PEFp طبق نمودار ROC، افت PEFp بیشتر یا مساوی 5/15 درصد با حساسیت 79 درصد و اختصاصیت 69 درصد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آسم، تست متاکولین، FEV1، PEF
  • الهام زینلی، رضوان منیری، سید غلام عباس موسوی صفحات 31-40
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین شایع ترین عامل عفونت بیمارستانی و عامل مهم ابتلا و مرگ و میر در جهان است. هدف از این مطالعه تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و ساب تایپ های SCCmec در سویه های استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) بود.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی بر روی 87 سویه ی MRSA جدا شده از نمونه های بالینی بیمارستان آموزشی شهید بهشتی کاشان در سال 1389 انجام پذیرفت. الگوی حساسیت و مقاومت نسبت به 10 آنتی بیوگرام با روش دیسک دیفیوژن تعیین گردید. ژن mecA و ژنوتیپ SCCmec با روش Multiplex PCR تعیین گردید.
    یافته ها
    از87 سویه ی MRSA بیشترین مقاومت نسبت به اریترومایسین، کلیندامایسین، کوتریموکسازول و تتراسایکلین مشاهده شد. حساس ترین آنتی بیوتیک آمیکاسین بود. همه سویه ها به بتالاکتام ها مقاوم بودند. همه سویه های MRSA حداقل به سه کلاس آنتی بیوتیکی مقاوم بودند. همه سویه ها به ونکومایسین حساس بودند. 3 سویه (4/3 درصد) دارای ژن SCCmec type I، 12 سویه (8/13 درصد) SCCmec typeII، 8 سویه (2/9 درصد) SCCmec type IVb، 4 سویه (6/4 درصد) SCCmec type IVd و 3 سویه (4/3 درصد) SCCmec typeV بودند. 57 سویه (5/65 درصد) قابل تایپینگ نبودند.
    نتیجه گیری
    افزایش مقاومت به چند آنتی بیوتیک، زنگ خطری برای درمان عفونت های ناشی از MRSA می باشد. یافته های این مطالعه نشان داد که سویه های MRSA در بیمارستان ما تایپ های مختلفی از SCCmec را حمل می کنند. تایپ های SCCmec نوع II و IV غالب ترین تایپ ها بودند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، الگوی مقاومت، مقاوم به چند دارو، تایپینگ
  • مهدی داداش پور، ایرج رسولی، فاطمه سفیدکن، مسعود تقی زاده، شکیبا درویش علیپور آستانه صفحات 41-52
    زمینه و هدف

    استفاده از گیاهان به عنوان آنتی اکسیدان در فرآوری های غذایی، امیدی برای جایگزینی آنتی اکسیدان های سنتتیک است. در این تحقیق برخی جنبه های بیولوژیک اسانس های آویشن دنایی، آویشن تجاری و تیمول که تاکنون مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته، بررسی و مقایسه گردید.

    روش بررسی

    فعالیت چلاتینگ یون آهن با اضافه کردن اسید سولفوریک رقیق و فروزین به اسانس با جذب نوری سنجیده شد. خواص آنتی اکسیدانی با بتا کاروتین زدایی و بازدارندگی دیفنیل پیکریل هیدرازیل، قدرت احیای فریک با استفاده از FeCl3، رادیکال زدایی سوپر اکساید با استفاده از زنتاین اکسیداز و ثبت جذب نوری و خاصیت ضد تیروسینازی با روش دوپاکروم و L-DOPA به عنوان سوبسترا سنجیده شد.

    یافته ها

    قدرت چلاتینگ یون فروس اسانس آویشن دنایی وابسته به دوز و فعالیت رادیکال زدایی سوپر اکساید آنیونی آن بیشتر از اسانس تجاری بود. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید به وسیله اسانس آویشن دنایی قوی و توسط اسانس تجاری و تیمول تقریبا یکسان بود. در صد بازدارندگی دیفنیل پیکریل هیدرازیل به وسیله اسانس آویشن دنایی قوی و بیشتر از ترولوکس، بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن و آنیسول بود. آویشن دنایی قدرت احیای فریک بیشتری داشت. فنل کل اسانس ها و مقدار IC50 برای فعالیت ضد تیروسینازی تعیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ی ارزش غذایی این گونه گیاهان در پیشگیری از تشکیل محصولات سمی واکنش گر بوده، آویشن می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان خوب عمل کند. مطالعه ی خواص بیولوژیک اسانس آویشن دنایی نشان می دهد که قابلیت خوبی برای بررسی کاربرد آن در صنعت غذا و دارو دارد.

    کلیدواژگان: چلاتینگ، آنتی اکسیدان، رادیکال زدایی سوپر اکساید آنیونی، ضد تیروسینازی، روغن های اسانسی، آویشن
  • محمد کاظم شریفی یزدی، محمد آذرسا، محمدحسن شیرازی، عبدالعزیز رستگاری لاری، پرویز اولیا، جلیل فلاح مهر آبادی، هدروشا ملا آقا میرزایی، آیلار صباغی، فرناز شامکانی، گلناز مبصری صفحات 53-61
    زمینه و هدف
    مهم ترین عامل مقاومت به سفالوسپورین ها باکتری های اشریشیا کلی تولید کننده ی بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBL) می باشد. طی دهه ی اخیر آنزیم های نوع CTX-M در اروپا، کانادا و آسیا شایع ترین نوع را در میان بتالاکتامازهای وسیع الطیف به خود اختصاص داده اند. لذا هدف از این مطالعه بررسی شیوع باکتری های اشریشیا کلی تولید کننده بتالاکتاماز وسیع الطیف و نیز گروه CTX-M-I به روش مولکولی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه طی 6 ماه 400 نمونه ادرار از بیماران بستری و سرپایی بیمارستان های خوی جمع آوری و 188 ایزوله اشریشیا کلی توسط آزمایش های بیوشیمیایی تایید شدند. در مرحله بعد تست تعیین حساسیت نسبت به 10 آنتی بیوتیک منتخب توسط روش دیسک آگار دیفیوژن انجام شد. سپس با استفاده از روش دیسک ترکیبی و سینرژیسم دوبل، سویه های تولید کننده ESBL شناسایی گردیدند. در نهایت باستفاده از روش PCR سویه های تولید کننده آنزیم های گروه CTX-M-I مشخص شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از کل 188 ایزوله ی اشریشیاکلی 56 (8/29%) ایزوله تولید کننده ESBL می باشند. همه ایزوله ها به ایمی پنم حساس بودند. طی روش PCR نیز مشخص شد که از این میان 49 (5/87%) ایزوله تولیدکننده آنزیم های گروه CTX-M-I هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعات نشان داد که حدود 30% اشریشیاکلی ها تولید کننده ESBL هستند. با توجه به ضرورت روش های مولکولی در شناسایی ESBL، به استفاده از روش های مولکولی در اینگونه تحقیقات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، بتالاکتاماز وسیع الطیف، CTX، M، 1، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • ناصر احمدبیگی، مسعود سلیمانی، یوسف مرتضوی صفحات 62-69
    زمینه و هدف

    امروزه سلول های بنیادی مزانشیمی امید های تازه ای را برای درمان بیماری های مختلف به وجود آورده است. اما تعداد کم این سلول ها، تکثیر آن ها را اجتناب ناپذیر کرده است. به نظر می رسد تکثیر در محیط خارج بدن کیفیت این سلول ها را برای پیوند تحت تاثیر قرار می دهد. در تمامی روش های جدا سازی از شیب چگالی فایکل به عنوان کاهش دهنده ی حجم نمونه ی اولیه و حذف کننده RBC استفاده می شود. در این مطالعه بازده شیب چگالی فایکل مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    نمونه های مغز استخوان انسانی بر روی فایکل برده شد و پس از سانتریفوژ، سلول های لایه ی تک هسته ای روی فایکل و لایه ی RBC زیر فایکل کشت داده شد. سپس تعداد و خصوصیات سلول های بنیادی مزانشیمی جداشده از دو لایه با یکدیگر مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج کشت نشان داد که لایه ی RBC زیر فایکل حاوی سلول های با مشخصات سلول های بنیادی مزانشیمی بودند. این سلول ها دوکی شکل بوده، از قدرت تکثیر بالا برخوردار بودند. هم چنین دارای پتانسیل تمایزی به رده ی چربی و استخوان می باشند. آنالیز سیتوفلورومتریک نشان داد که این سلول ها برای مارکر هایی سطحی CD73،CD90،CD105 مثبت و برای مارکر هایی CD45،CD34،CD31 منفی بودند. هم چنین این سلول ها 22± 58 درصد از کل سلول های بنیادی مزانشیمی یک نمونه را تشکیل می دادند.

    نتیجه گیری

    روش شیب چگالی از بازده لازم برای جدا سازی سلول های بنیادی مزانشیمی برخوردار نبوده، بیش از نیمی از کل سلول ها حین سانتریفوژ به زیر فایکل غوطه ور شده و حذف می شوند. در نتیجه روشی جایگزین برای جداسازی مقادیر بیشتری از این سلول ها از نمونه ی مغز استخوان مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، جدا سازی سلول، شیب چگالی
  • آتوسا دبیری اسکویی، سعیده مظلوم زاده، حمیدرضا امیر مقدمی، انیسه اکبر شاهی، مهدی اسکندری صفحات 70-77
    زمینه و هدف
    با وجود گذشت سال ها پژوهش مداوم، علت افزایش فشار خون حین بارداری مشخص نشده است و اختلالات مربوط به فشار خون در بین مهم ترین مشکلات حل نشده مامایی قرار دارد. مطالعه ی حاضر جهت بررسی رابطه ی بین سطح لپتین سرم و ابتلا به پره اکلامپسی در مادران باردار مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر زنجان از اول فروردین 1385 تا اول فروردین 1386 انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مقطعی است که بر روی 30 نفر خانم باردار مبتلا به پره اکلامپسی و 30 نفر خانم باردار با فشارخون نرمال که همگی در سه ماهه ی آخر دوره بارداری قرار داشتند انجام گرفته است. گروه مورد، کسانی بودند که فشار خون بیشتر یا مساوی 90/140، پروتیئنوری بیشتر از 300 میلی گرم در 24 ساعت و یا +1 و بیشتر باDipstick داشتند. گروه شاهد را خانم های باردار با فشارخون طبیعی تشکیل می دادند. نمونه ها با استفاده از کیت لپتین به روش الایزا بررسی شد. به منظور مقایسه ی میانگین ها از آزمون Test- T مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    علیرغم بالاتر بودن میانگین سطح لپتین سرم در گروه کنترل، اختلاف معنی دار نبود (به ترتیب 6/33±92/57 و 6/34±8/45 نانو گرم در دسی لیتر و 18/0=P). در مقایسه ی میانگین سطح لپتین سرم براساس 29BMI> اختلاف معنی داری در دو گروه مورد و کنترل وجود نداشت (به ترتیب 72/39±12/51 و 84/34±75/56 نانو گرم در دسی لیتر، 64/0=P) اما براساس 29 BMI میانگین سطح لپتین سرم در گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود (به ترتیب ng/dl 51/32±26/60 و10/22±75/36 نانو گرم در دسی لیتر، 07/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که ارتباطی بین سطح لپتین افزایش یافته و پره اکلامپسی وجود ندارد. به نظر می رسد برای رسیدن به نتایج شفاف تر در خصوص ارتباط سطح لپتین سرم و پره اکلامپسی احتیاج به مطالعات با طراحی های آینده نگر و نمونه هایی با تعداد بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: لپتین، پره اکلامپسی، هیپرتانسیون
  • محمد مسعود وکیلی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، نورالدین موسوی نسب صفحات 78-93
    زمینه و هدف
    ایدز تمامی کشورهای دنیا و همه ی گروه های جنسی، سنی و نژادی را تحت تاثیر قرار داده است. آمارها نشان دهنده ی موارد عفونت و ابتلای به ایدز در منطقه و ایران می باشد. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی به رابطین سلامت شهر زنجان، بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در مورد ایدز بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی نیمه تجربی، تعداد 80 رابط سلامت متاهل واقع در گروه سنی 20 تا 40 سال از 11 پایگاه بهداشت شهر زنجان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته بود که قبل و 20 هفته بعد از اتمام مداخله ی آموزشی تکمیل شد. جهت گروه مداخله کارگاه آموزشی ایدز و مهارت های ارتباطی و جهت گروه کنترل کارگاه آموزشی ایدز اجرا شد. داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، تی زوج، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    آزمون آماری تی زوج نشان داد در گروه مداخله ما بین نمرات حساسیت درک شده (010/0=P)، شدت درک شده (003/0=P) و موانع درک شده (0001/0P<)، قبل و بعد از مداخله ی آموزشی اختلاف آماری معنی دار وجود داشت ولی در سازه های خودکارآمدی درک شده، منافع درک شده و قصد رفتاری، این اختلاف معنی دار نبود. در گروه کنترل آزمون آماری تی زوج فقط در سازه ی موانع درک شده، اختلاف آماری معنی دار را نشان داد (0001/0P<) و نمره ی سازه ی خودکارآمدی درک شده نیز، کاهش جزیی داشت. یافته های مطالعه نشان داد سازه ی خودکارآمدی درک شده بیشترین توان پیش گویی کنندگی قصد رفتار را دارا بود.
    نتیجه گیری
    افزایش بیشتر نمرات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله، حاکی از نقش مثبت آموزش توام مهارت های ارتباطی در کنار ایدز می باشد. نتایج این مطالعه لزوم ارتقای دانش و مهارت های ارتباطی رابطین سلامت را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ایدز، مدل اعتقاد بهداشتی، سازه
  • فرشته بشارتی، سید محمد مهدی هزاده ای، بابک معینی، عباس مقیم بیگی صفحات 94-106
    زمینه و هدف
    طی سال های اخیر در اکثر کشورهای پیشرفته با استفاده از آموزش و سایر مداخلات سعی در کاهش میزان سزارین شده، اما در کشور ما علی رغم تلاش های انجام شده، آمار آن بسیار بالا است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده در انتخاب روش زایمانی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر رشت بود.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر یک مداخله ی نیمه تجربی است که بر روی 72 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر رشت در بهار و تابستان 1389 انجام شد. پس از انجام پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه ی روا و پایا شده در دو گروه مداخله و شاهد، در گروه مداخله آموزش اختصاصی براساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده، انجام گردید. در انتهای دوره ی بارداری، پس آزمون در هر دو گروه انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمره ی آگاهی، ارزیابی از نتایج، نگرش (0001/0P =)، کنترل رفتار درک شده، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری (05/0P<) بین زنان باردار گروه های مداخله و شاهد بعد از انجام مداخله ی آموزشی وجود داشته، تفاوت آماری معنی داری از نظر عملکرد مشاهده گردید (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مادران باردار در زمینه ی ترغیب به انجام زایمان طبیعی موثر بوده است. لذا طراحی و اجرای برنامه های آموزشی- مشاوره ای برای ترغیب مادران باردار به انجام زایمان طبیعی و کاهش میزان سزارین بر اساس تئوری های تغییر رفتار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، سزارین، مادران باردار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، آموزش بهداشت
  • فریده موحد، امیر جوادی، حمیده غلامی، ابوالقاسم ناجی تهرانی صفحات 107-114
    زمینه و هدف
    سونوگرافی ترانس واژینال روشی غیر تهاجمی برای تعیین ضخامت آندومتر در موارد خون ریزی غیر طبیعی رحمی است. این روش می تواند در انتخاب بیماران جهت انجام تست های تشخیصی کمک کند. این پژوهش با هدف تعیین اعتبار سونوگرافی ترانس واژینال در اندازه گیری ضخامت آندومتر انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع ارزیابی آزمون های تشخیصی بود که بر روی 71 زن که به دلایل مختلف برای هیسترکتومی آبدومینال در سال 1387 به مرکز آموزشی درمانی کوثر قزوین مراجعه کردند انجام شد. در زنانی که ضخامت آندومتر آن ها در سونوگرافی واژینال قابل اندازه گیری نبود از مطالعه حذف شدند. قبل از عمل جراحی ضخامت آندومتر به وسیله سونوگرافی ترانس واژینال و بلافاصله پس از عمل روی نمونه ی تازه رحم از طریق هیستوپاتولوژیک تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی و ضریب کاپا استفاده گردید.
    یافته ها
    در 15 درصد (11 نفر) از بیماران امکان اندازه گیری ضخامت آندومتر با سونوگرافی واژینال وجود نداشت. آزمون آماری اختلاف معنی داری بین اندازه گیری ضخامت آندومتر به دو روش نشان نداد (19/0=P). با در نظر گرفتن 5 میلی متر به عنوان Cut off point، در 70 درصد موارد (42 نفر) ضخامت آندومتر در هر دو روش کمتر یا مساوی 5 میلی متر تعیین شد. در 30 درصد موارد (18 نفر) ضخامت آندومتر در سونوگرافی بیشتر از 5 میلی متر بود که در بررسی هیستوپاتولوژیک 11 مورد آن تایید شد. در 7 مورد باقی مانده آندومتر نازک به اشتباه در سونوگرافی ضخیم گزارش شده بود. دقت سونوگرافی در اندازه گیری ضخامت آندومتر 3/83 درصد تعیین شد که در مورد آندومتر نازک دقت آن اندکی بیشتر از آندومتر ضخیم بود (8/89 درصد در مقابل 8/72 درصد).
    نتیجه گیری
    با وجود تطابق خوبی که بین نتایج حاصل از سونوگرافی واژینال و هیستوپاتولوژی در تعیین ضخامت آندومتر وجود دارد (69% =k) استفاده از سونوگرافی واژینال به عنوان یک تست تشخیصی واحد با محدودیت هایی مواجه است.
    کلیدواژگان: ضخامت آندومتر، سونوگرافی ترانس واژینال، خون ریزی غیر طبیعی رحمی
  • مجید ولی زاده، محمدرضا سیدمجیدی صفحات 115-123
    تابلوی بالینی سندرم شی هان طیف بسیار وسیعی دارد و از شکایات غیر اختصاصی از قبیل ضعف، بی حالی و کم خونی تا نارسایی شدید هیپوفیز که منجر به اغما و مرگ می گردد، متفاوت است. در این مطالعه به بررسی ویژگی های سندرم شی هان در بیماران خود پرداخته ایم. از 18 نفر از بیماران که بیماری آن ها طی 10 سال گذشته تشخیص داده شده بود، اطلاعات مورد نیاز به دست آمد. زمان رسیدن به تشخیص قطعی بیماری از 10 تا 30 سال متغیر بود که میانگین آن 5±5/15 سال بود. 5 بیمار (22 درصد) هنگام مراجعه اولیه اختلال سطح هوشیاری داشتند که 4 مورد آن به علت هیپوگلیسمی و یک مورد هیپوتیروئیدی شدید بود. 7 بیمار (39 درصد) قبل از تشخیص قطعی با تظاهرات هیپوتیروئیدی مرکزی و به صورت سرپایی ارزیابی شده بودند. همه بیماران سابقه ی خونریزی شدید هنگام زایمان و عدم توانایی شیردهی را ذکر می کردند. در 2 بیمار قطع کامل پریود تا 10 سال پس از زایمان طول کشیده بود. همه بیماران تحت درمان جایگزین با لوتیروکسین و پردنیزولون قرار داشتند. با در نظر گرفتن زمان تشخیص، تاخیر زیادی در تشخیص و درمان بیماری وجود داشت که این امر مشکلات زیادی را متوجه بیمار می کند.
    کلیدواژگان: سندرم شیهان، کم کاری هیپوفیز، گزارش موردی
|
  • Sharifi F., Pirani S., Gholami H. Pages 1-8
    Background And Objective
    Linear growth is one of the most important criteria of general public health. As a micronutrient, zinc is known to affect linear growth. Considering the low prevalence of zinc deficiency in Zanjan, analysis of the impact of zinc deficiency in children with short stature in this province could provide valuable information. The aim of this study was to compare the serum concentration of Zinc in children with short stature and those with normal growth in Zanjan.
    Materials And Methods
    This case–control study was conducted on two groups of school children under the age of 15, including 50 subjects with short stature, who were randomly selected from the patients of endocrine clinic of Vali-e-asr general hospital, and 50 normal-growth children. Normal subjects were selected from the cases classmates with the same socioeconomic situation. After collection of general health data and anthropometric measurements, blood samples were taken to detect serum concentrations of zinc in all of the participants.
    Results
    One hundred children, including 50 males and 50 females, with a mean age of 10.2±3 years were investigated. Serum concentrations of zinc were significantly lower in the subjects with short stature (94±23.1 µg/dl vs. 110.9±12.4 µg/dl in normal subjects; p: 0.001). A significant positive correlation was found between serum concentrations of zinc and the height of the subjects in both groups (r: 0.2, p: 0.02).
    Conclusion
    There is a positive correlation between serum zinc concentration and the height of the children even in the zinc sufficient areas like Zanjan. Future studies for analysis of the impact of zinc supplementation on the growth velocity of subjects with zinc deficiency are recommended.
  • Alipour M., Sohrabi D., Gholami Mr, Jafari Anarkooli I. Pages 9-21
    Background And Objective
    Ischemia reperfusion plays a major role in the development of pathological alterations in many different neuropathies. In this study, we evaluated the role of aminoguanidine (AG) in the functional recovery of the rat re-perfused sciatic nerve based on the behavioral scores.
    Materials And Methods
    Seventy two rats were divided into 12 groups (n = 6). We used ischemic model by occluding the right common iliac and femoral arteries for 3 h with a silk suture 6-0 using the slipknot technique. Treatment groups (2, 4, 6, 8, 10 and 12) received 150 mg/kg of AG intraperitoneally 24 hrs after the induction of ischemia. After certain time intervals of reperfusion (48 hr, and 4, 7, 14, and 28 days), the function of the hind limb was assessed using behavioral scores based on gait, racing reflex, toe spread, pinch sensitivity, paw position, and grasp.
    Results
    Hind limb functional deficits developed in all reperfused groups, and maximal behavioral deficit occurred on day 7 of reperfusion. The comparison of the control and AG groups revealed a better time course in recovery and improvement of the behavioral score.
    Conclusion
    In conclusion, our findings suggest that post-ischemic administration of AG exhibits a neuroprotective effect against ischemia–reperfusion injury of sciatic nerve. However, further investigations are required to delineate the detailed mechanisms underlying the protective effect of AG in sciatic nerve injury.
  • Ghodrati S., Hormati A., Mousavinasab N., Afifian M. Pages 22-30
    Background And Objective
    Asthma is one of the most common chronic diseases with an increasing prevalence. The cough variant of asthma (CVA) is a latent form of the disease. The aim of this study is to compare the decreasing rates of FEV1 and PEF during the methacholine challenge test.
    Materials And Methods
    In this study, we tested a total of 120 patients (14-65 years old), whom were referred to the respiratory clinic with complaints of chronic cough, using normal chest and sinus x-ray and spirometry. Also other causes of chronic cough were rulled out. Spirometry and Peak Flowmetry were done during the methacholine challenge test, then FEV1 and PEF were recorded.
    Results
    From 120 patients, 47 patients (39.2%) were male and 73 (60.8%) were female. Thirty three (27.5%) patients showed a ≥ 20% decrease in FEV1, while 35 patients (29.2%) had a ≥ 20% decrease in PEFp. Decreasing values of FEV1 and PEFp with r=0.49 and P-value<0.0001 were significant. Normalization for age, sex, and occupation shows that these factors have no effects on the decrease observed for FEV1 and PEFp.
    Conclusion
    Based on the correlation ratio for PEFp in comparison with spirometry’s FEV1, we suggest using peak flowmetry instead of spirometry for diagnosing CVA. According on the ROC_curve, we recommend a ≥ 15.5% decrease in the level of PEFp with 79% sensitivity and 69% specificity.
  • Zeinali E., Moniri R., Mousavi Ga Pages 31-40
    Background And Objective
    Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), which is the most common cause of nosocomial infection, has been a major cause of morbidity and mortality around the world. This study was carried out to find out the resistance pattern and staphylococcal cassette chromosome mec (SCCmec) typing among MRSA.
    Materials And Methods
    This descriptive work was done on 87 Methicillin resistant Staphylococcus aureus isolates which were collected from the patients with infections in a teaching hospital in Kashan, Iran, during the period of 2009. The isolates were tested for antibiotic resistance by the disc-diffusion method, covering 10 antimicrobials. The genotypes of SCCmec subtypes were determined by multiplex PCR.
    Results
    Amomg 87 MRSA isolated tested; the highest resistance was shown against erythromycin, clindamycin, sulfamethoxazole-trimethoprim, and tetracycline respectively. By contrast, the highest sensitivity was shown to amikacin. All of the isolates were resistant to Beta-lactams. All of the isolates were resistant to at least three classes of antibiotics, and all of the isolates were sensitive to vancomycin. Three (3.4%) MRSA strains were SCCmec type I, 12 (13.8%) were type II, 8 (9.2%) were type IV-b, 4 (4.6%) were type IV-d, and 3 (3.4%) were typeV. Overall, 57 (65.5%) MRSA strains could not be typed.
    Conclusion
    The rising trend of multi-resistance to antibiotics poses an alarming threat to treatment of MRSA infections. Our findings show that clinical isolates of MRSA in our hospital carrying various kinds of staphylococcal cassette chromosome mec (SCCmec) types. SCCmec typse II and IV were the predominant strain of MRSA identified.
  • Dadashpour M., Rasooli I., Sefidkon F., Taghizadeh M., Darvish Alipour Astaneh Sh Pages 41-52
    Background And Objective

    Utilization of plants as antioxidants in food processing has a potential for substitution of synthetic antioxidants. In the present work, some unexplored biological activities of Thymus daenensis, commercial thyme essential oils and thymol were comparatively studied.

    Materials And Methods

    Ferrous ion chelating was assessed by spectrophotometry by mixing the essential oils with diluted FeSO4 followed by addition of ferrozine. Antioxidative properties were assessed by beta carotene bleaching and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging tests. Gallic acid equivalent of ferric reduction was carried out using FeCl3. Super oxide anion radical scavenging was determined using xanthine oxidase and anti tyrosinase inhibitory activity was determined by a spectrophotometry method using a modified dopachrome method with L-DOPA as the substrate.

    Results

    Chelating reaction of T. daenensis oil was dose dependent, and its super oxide anion radical scavenging property was higher than the commercial oil. Lipid peroxidation inhibition by T. daenensis oil was stronger and those of the commercial oil and thymol were approximately equal. DPPH free radical scavenging property of T. daenensis oil was higher than trolox, butylated hydroxytoluene and anisol (BHT and BHA). Ferric-reducing antioxidant power (FRAP) of T. daenensis oil was greater. The total phenolics anti tyrosinase IC50 were also determined.

    Conclusion

    The results point to the nutritional value of these plants in preventing formation of toxic reactive oxygen species, and show that Thymus daenensis, as a good antioxidant, can directly scavenge free radicals. The results from biological properties of Thymus daenensis are indicative of its potentials for use in food and drug industries.

  • Sharifi Yazdi Mk, Azarsa M., Shirazi Mh, Rastegar Lari A., Owlia P., Fallah Mehrabadi J., Molla Aghamirzaei H., Sabbaghi A., Shamkani F., Mobasseri G., Bakhtiari R., Soltan Dallal Mm Pages 53-61
    Background And Objective
    The production of Extended Spectrum Beta Lactamases (ESBLs) by Escherichia coli is the main cause of resistance to Cephalosporins. In the past decade, CTX-M enzymes have become the most prevalent ESBLs in Europe, Canada, and Asia. In this study, the frequency of ESBL-producing E.coli and molecular detection of the CTX-M-I group was investigated.
    Materials And Methods
    A total of 400 urine samples were collected from both hospitalized and out-patients in Khoy’s hospitals between November 2009 and April 2010. Out of these samples, 188 were identified as E.coli by standard biochemical tests. The antibiotic Susceptibility tests to 10 antibiotics were performed by the-disk-agar diffusion (DAD) method. ESBL production was screened by phenotypic test that including disk diffusion agar and combined disk as recommended by the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Screened isolates were investigated by PCR assay for detection of CTX-M-I group genes.
    Results
    The results show that out of 188 E.coli isolates identified, 56 (29.8%) were producing ESBls by phenotypic test. All isolates were sensitive to imipenem. Overall, 49 (87.5%) isolates were confirmed as CTX-M-I producer by PCR.
    Conclusion
    The results of this study showed that about 30% of the identified E.coli were producing ESBl. Therefore, we recommend to use molecular methods in such researches.
  • Ahmadbeigi N., Soleimani M., Mortazavi Y Pages 62-69
    Background And Objective

    Nowadays, mesenchymal stem cells (MSCs) are considered as a promising tool for treatment of different diseases. Due to the low frequency of MSCs, however, it seems inevitable to expand them in vitro prior to use, which could affect the quality of the cells. In all isolation procedures, the density gradient separation of Ficoll is used for volume reduction and RBC exclusion. In this study, the efficiency of Ficoll density gradient was evaluated.

    Materials And Methods

    Human bone marrow samples were laid over Ficoll. Following centrifugation, the upper fraction containing the mononuclear cell layer and the lower fraction (RBC layer) were used for in vitro culture. The number and characteristics of MSCs in both layers were then compared with each other.

    Results

    Inspection of the cultured cells showed that the lower fraction contained MSC-like cells. These cells had spindle–like appearances and exhibited a high capacity for expansion. Furthermore, they showed a potential for differentiating into adipocyte and osteocyte differentiation. Cytofluorometric analysis showed that these cells were positive for CD73, CD90, and CD105, and negative for CD45, CD34, and CD31. It was also found that this fraction contained 58 ± 22% of the total isolated MSCs.

    Conclusion

    Density gradient is not a very efficient method for separation of MSCs because it leads to sedimentation of most of the cells to the lower compartment during centrifugation, which results in their exclusion. Therefore, there is a need for developing new methods to obtain larger amounts of MSCs from bone marrow.

  • Dabirioskoei A., Mazloomzade S., Amirmoghadam Hr, Akbarshahi A., Eskandari M. Pages 70-77
    Background And Objective
    Despite many of research, the cause of hypertension during pregnancy period has not been revealed. Disorders related to hypertension still remain among the most important unresolved maternity problems. The main goal of this work was to study the relationship between serum leptin levels and preeclampsia in Vali-e-asr Hospital of Zanjan from March 2005 till March 2006.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was comprised of 2 groups of pregnant women in their last trimester. Each group consisted of 30 cases. The case group had blood pressure (BP) >140/90, and either proteinuria >300 μg/24h or +1 and more with dipstick. The control group had normal BP. The samples were analyzed with leptin kit using ELISA technique. Independent t-test was used to analyze the results.
    Results
    Despite the slightly higher serum leptin levels in the control group, the difference was not significant (57.92 33.6 ng/dl vs. 45.8 34.6 ng/dl, respectively; p= 0.18). Based on BMI>29, there was no significant differences in the serum leptin levels between the case and control groups (51.12 39.72 ng/dl and 56.75 34.84 ng/dl, respectively; p= 0.64). However, based on BMI 29, the serum leptin levels were significantly higher in the control group (36.75 22.1 ng/dl vs. 60.26 32.51 ng/dl, respectively, p=0.07).
    Conclusion
    The results of this study show that there is no significant relationship between preeclampsia and increased serum leptin levels. Further studies with prospective designs and a larger sample size are required to clarify any potential association between the serum leptin level and preeclampsia.
  • Vakili Mm, Hidarnia A., Niknami Sh, Mousavinasab N. Pages 78-93
    Background And Objective
    The prevalence of AIDS/HIV is dramatically increasing worldwide. Iran and other Middle East countries are no exception in this regard. The main aim of this study was to assess the effects of communication skills program and AIDS education on Health Belief Model (HBM) constructs among the health volunteers in Zanjan.
    Materials And Methods
    The study was conducted as a quasi-experimental trial. Eighty health volunteers were divided into two equal groups. The interventional group participated in two educational programs on communication skills and AIDS, compared to the control group that participated in AIDS education program only. Data collection was done both prior to and 20 weeks after the intervention using a self-report type questionnaire.
    Results
    The results of this study show that combining AIDS education program and communication skills training had a significant effect on susceptibility, (P<0.01) severity (P<0.003) and perceived barrier (P<0.0001) constructs of AIDS in the test group. By contrast, only the perceived barrier construct (P<0.0001) showed a significant change in the control group. Self-efficacy was the strongest predictor within the HBM.
    Conclusion
    Findings of this study indicate that a combination of communication skills training and AIDS education program could have a better effect on Health Belief Model constructs on AIDS in health volunteers than the AIDS education program by itself.
  • Besharati F., Hazavehei Smm, Moeini B., Moghimbeigi A Pages 94-106
    Background And Objective
    In recent years, most developed countries have aimed at reducing the cesarean rate through education and other interventions. In our country, however, despite all efforts, the cesarean rate remains very high. The aim of this study was to determine the effects of educational intervention based on the Theory of Planned Behavior (TPB) on choosing delivery mode in pregnant women, who were referred to the Rasht Health Centers.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study included 72 pregnant women referred to various Health Centers in Rasht in the spring and summer of 2010. After a pre-test by using a valid and reliable questionnaire for both groups, specific training was provided for the intervention group based on the Theory of Planned Behavior. At the end of the pregnancies, post-test were performed in both groups and the results were analyzed by SPSS-13 software.
    Results
    The results indicate that there were significant differences in the mean knowledge, evaluations of behavioral outcome, attitude (P =0.000), perceived behavioral control, subjective norms, and behavioral intention (P < 0.05) among pregnant women in the test group compared with the control. There was a significant difference in behavior between the two groups (P < 0.05).
    Conclusion
    The results show that maternal educations in the field for persuasion of normal delivery had been effective. Therefore, we recommend implementing training programs based on Theory of Planned Behavior, in order to persuade pregnant women for normal delivery and decreasing the rate of the cesarean section.
  • Movahed F., Javadi A., Gholami H., Najitehrani A. Pages 107-114
    Background And Objective
    Transvaginal ultrasonography is a non invasive procedure for endometrial thickness evaluation in abnormal uterine bleeding. This technique is helpful for selecting patients for diagnostic tests. This study was designed to determine the validity of transvaginal sonography in the measurement of endometrial thickness.
    Materials And Methods
    A total of 71 women who were admitted for abdominal hysterectomy due to different causes in Kosar Hospital (2008–2009) were enrolled in the study. The main exclusion criteria was inability to measure endometrial thickness via transvaginal sonography. Endometrial thickness measurements were done prior to surgery. Histopathologic measurement of the fresh specimen was carried out immediately after surgery. Data were analyzed using T-test and kappa index.
    Results
    No ultrasound measurement was possible in 15% (11) of the patients. No statistically significant difference was observed in endometrial thickness between the two procedures. Taking into account 5 mm as a cut– off point, in 70% (42) of the patients, endometrial thickness was > 5 mm in both procedures. In 30% (18) of the patients, endometrial thickness in sonography was >5 mm, 11 cases of which were confirmed by histopathologic measurement. The remaining 7 cases were falsely reported as thick endometrium by sonography. The overall accuracy of sonography was about 83/3%, which was more efficient for samples with thin endometrium (89/8% vs. 72/8%).
    Conclusion
    Despite a concordance between transvaginal sonography and histopathology results for endometrial thickness evaluation, the former is faced with limitation as a single diagnostic test.
  • Valizadeh M., Seyyed Majidi Mr Pages 115-123
    Sheehan’s syndrome has a broad spectrum of clinical and laboratory signs that range from nonspecific symptoms such as malaise, fatigue and anemia to severe hypophyseal insufficiency, which results in coma and death. We collected data from 18 patients diagnosed with Sheehan’s syndrome during the past 10 years. Patients profiles, including history, physical examination, clinical presentation that lead to diagnosis, routine biochemical tests, lipid profiles, thyroid function tests, and basal hypophyseal hormone levels were reviewed. The time spent for making a definitive diagnosis of the disease ranged between 10 to 30 years with a mean of 15.55 ± 5.04 years. Five patients (22%) had disturbances in their levels of consciousness at the time of presentation (four with hypoglycemia, one with severe hypothyroidism). Seven patients (39%) were evaluated for central hypothyroidism in outpatient service before definite diagnosis. All of the patients had a history of massive hemorrhage at delivery and lack of postpartum milk production. All of the patients have received replacement doses of Levothyroxine and Prednisolone. Considering the duration of disease, significant delays appear to occur in its diagnosis and treatment.