فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:21 Issue: 84, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد همتی نفر، محمدرضا کردی، ثروت چوپانی، سیروس چوبینه، رضا قراری عارفی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    آدیپونکتین نقش مهمی در هیپرگلیسمی، لیپولیز و مکانیسم های التهابی دارد. مکانیسم هایی که بتوانند ارتباط بین آدیپونکتین و مقاومت انسولین را در پاسخ به فعالیت های ورزشی توضیح دهند، هنوز مبهم باقی مانده اند. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر شش هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر سطوح پلاسمایی آدیپونکتین، مقاومت و حساسیت انسولینی و عملکرد سلول بتا در مردان جوان غیرفعال بود.
    روش بررسی
    به این منظور، 18 نفر از دانشجویان به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (9n=، سن: 41/1±33/24 سال، قد: 91/4±22/176 سانتی متر، وزن: 59/6±27/72 کیلو گرم) و کنترل (9n=، سن: 01/2±27/23 سال، قد: 88/6±22/180 سانتی متر، وزن: 23/7±27/76 کیلو گرم) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت شش هفته و سه جلسه در هفته پروتکل تمرینی HIIT را اجرا کردند. هر جلسه شامل چهار تا شش تکرار دویدن با حداکثر سرعت در یک ناحیه ی 20 متری با 30 ثانیه ریکاوری بود. نمونه های خونی یک روز قبل و بعد از اجرای پروتکل تمرینی، به صورت ناشتا جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری T مستقل و همبسته انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، سطوح سرمی آدیپونکتین در گروه تجربی افزایش معناداری داشت (047/0P=) و درصد چربی بدن نیز در این گروه به صورت معنادار کاهش یافت (019/0P=). هر چند غلظت های سرمی انسولین، گلوکز ناشتا و مقادیر مقاومت به انسولین کاهش و مقادیر حساسیت به انسولین و عملکرد سلول بتا افزایش یافتند، اما این تغییرات از نظر آماری معنادار نبودند (P>0/05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد، اجرای HIIT از نظر تاثیر زمانی یک عامل کارآمد در افزایش غلظت آدیپونکتین و کاهش درصد چربی بدن می باشد. همچنین، به شدت فعالیت ورزشی به عنوان یک عامل بسیار مهم در افزایش غلظت آدیپونکتین می توان اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی خیلی شدید، آدیپونکتین، مقاومت به انسولین، حساسیت به انسولین
  • مریم صالحی، مهوش جعفری، علیرضا عسگری، صدیق احمدی صفحات 13-23
    زمینه و هدف
    پاراکسون به عنوان فرم فعال پاراتیون، یکی از مهم ترین حشره کش های ارگانوفسفره است که در کشاورزی استفاده می شود. بعضی از ارگانوفسفره ها قادرند باعث تولید رادیکال های آزاد و القای اختلال در سیستم آنتی اکسیدان بدن شوند. هدف از این مطالعه بررسی اثر پاراکسون بر القای استرس اکسیداتیو در بافت های قلب و طحال موش صحرایی بود.
    روش بررسی
    موش های صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه (در هر گروه 7 سر) تقسیم شدند. گروه کنترل روغن ذرت را به عنوان حلال پاراکسون و سه گروه که دوزهای مختلف پاراکسون (3/0، 7/0 و 1 میلی گرم در کیلو گرم) را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ساعت پس از تزریق حیوانات با اتر بیهوش و بافت های قلب و طحال جدا گردید و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون S- ترانسفراز (GST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) همچنین غلظت گلوتاتیون (GSH) و مالون دی آلدیید (MDA) توسط روش های بیوشیمیایی تعیین شدند
    یافته ها
    فعالیت آنزیم هایSOD وGST در بافت های قلب و طحال و فعالیت CAT در قلب در دوز های بالاتر از 3/0 میلی گرم در کیلو گرم پاراکسون به طور معنی دار افزایش یافته، در حالی که فعالیت CAT در بافت طحال و غلظتGSH در هر دو بافت کاهش یافت. کاهش فعالیت آنزیم LDH و افزایش غلظت MDA در دوز 1 میلی گرم در کیلو گرم پاراکسون در بافت قلب مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    پاراکسون تولید رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو وابسته به دوز را القا می کند. بافت قلب حساسیت بیشتری را در مقابل اثرات پاراکسون بر روی القای استرس اکسیداتیو نسبت به بافت طحال دارد.
    کلیدواژگان: پاراکسون، استرس اکسیداتیو، قلب، طحال، موش صحرایی
  • میترا مودی، محسن رضاییان، فیروزه مصطفوی، غلامرضا شریفی راد صفحات 24-35
    زمینه و هدف
    سرطان پستان، شایع ترین نوع سرطان و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در بین زنان در سراسر جهان است. ماموگرافی حساس ترین و اختصاصی ترین آزمونی است که برای تشخیص زودرس سرطان پستان استفاده می شود. رفتار غربالگری ماموگرافی از جمله رفتارهایی است که بررسی اولیه در مورد مراحل تغییر آن می تواند در طراحی مداخلات مناسب و موثر برای انجام و تداوم رفتار غربالگری ماموگرافی مورد استفاده گیرد. لذا، این مطالعه با هدف تعیین مراحل تغییر رفتار غربالگری ماموگرافی در زنان بالای 40 سال شهر اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مبتنی بر جمعیت (Population-Based)، تعداد 384 نفر از زنان بالای 40 سال شهر اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. برای تعیین مراحل تغییر رفتار غربالگری ماموگرافی از پرسشنامه ی مراحل تغییر راکووسکی (Rakoweski) استفاده شد. براساس این پرسشنامه افراد در مراحل مختلف تغییر رفتار غربالگری ماموگرافی شامل مرحله پیش تفکر، تفکر، عمل، نگهداری و برگشت طبقه بندی می شوند. جمع آوری اطلاعات به صورت مصاحبه تلفنی انجام شد. داده ها ضمن ارایه ی آمار توصیفی به وسیله آزمون های آماری کای اسکوئر و آنالیز واریانس (ANOVA) در سطح معنی داری 05/0= α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان مورد مطالعه 22/8 ± 24/52 سال بود. از نظر توزیع افراد در هر کدام از مراحل تغییر، نتایج مطالعه نشان داد که 2/36، 1/21، 2/4، 2/6 و 3/32 درصد به ترتیب در مرحله پیش تفکر، تفکر، عمل، نگهداری و برگشت رفتار غربالگری ماموگرافی بودند. نتایج آزمون های آماری نشان داد که متغیرهای سن (0001/0 P<)، سطح تحصیلات (009/0 P=)، وضعیت تاهل (011/0 P=)، بیمه (025/0 P=) و میزان درآمد (021/0 P=) با مراحل تغییر رفتار غربالگری ماموگرافی از لحاظ آماری ارتباط معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اکثریت افراد مورد مطالعه در مرحله ی پیش تفکر و تفکر بودند و درصد کمی از زنان در مرحله عمل و نگهداری بودند. بنابراین انجام مداخلات آموزشی مبتنی بر مراحل تغییر به منظور ارتقای رفتار غربالگری ماموگرافی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، غربالگری ماموگرافی، مدل مراحل تغییر، رفتار
  • مهشید تهمتن، محمدالله توکلی، محمد محسن تقوی، حسین رضازاده، محمد کاظمی عرب آبادی، علی شمسی زاده * صفحات 36-46
    زمینه و هدف

    ایسکمی عمومی مغز باعث آسیب نورونی در هیپوکامپ و قشر مغز می شود و منجر به نقص در یادگیری و حافظه می شود. پیش شرطی سازی با ورزش باعث حفاظت عصبی در مقابل آسیب های مغزی ناشی از ایسکمی می شود. هدف این تحقیق، بررسی اثر پیش شرطی سازی با ورزش بر حافظه ی لمسی متعاقب ایسکمی عمومی مغزی در موش صحرایی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 50 سر موش های صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده ی وزنی 250 تا 300 گرم به طور تصادفی در پنج گروه آزمایشی تقسیم شدند. ورزش با تردمیل انجام شد و حیوانات روزانه با سرعت 18 متر بر دقیقه، به مدت نیم ساعت، 5 روز در هفته و به مدت 3 هفته ورزش کردند. ایسکمی با روش انسداد 4 شریان (شریان های مهره ای و کاروتید مشترک) القا شد. ارزیابی حافظه ی لمسی با تست تشخیص شی جدید انجام شد.

    یافته ها

    میانگین فرکانس لمس شی آشنا در گروه ایسکمی (4/9 ± 48 هرتز) نسبت به کنترل (7/2 ± 8/22 هرتز) افزایش یافت. همچنین شاخص تشخیص در گروه ایسکمی (6/1 ± 8/39 درصد) نسبت به شم (8/2 ± 2/60 درصد) کاهش یافت و پیش شرطی سازی با ورزش این شاخص را در حیوانات ایسکمیک (6/6 ± 3/57 درصد) بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    ایسکمی گذرای مغز باعث اختلال در یادگیری لمسی می شود و پیش شرطی سازی با ورزش باعث کاهش اختلال در این نوع یادگیری در موش های ایسکمیک می شود.

    کلیدواژگان: ایسکمی گذرای مغزی، پیش شرطی سازی، موش صحرایی نر، ورزش، یادگیری لمسی
  • اکرم احیایی، جواد هرویان، حبیب الله اسماعیلی صفحات 47-65
    زمینه و هدف
    درک عمق ناشی از اختلاف نسبی تصاویر به علت دیسپاریتی رتین می باشد. اندازه گیری درک عمق برای تشخیص و درمان آنومالی های دید دوچشمی و مشکلات نورولوژیکی اهمیت دارد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر هتروفوریای ایجاد شده توسط پریزم قاعده به داخل و خارج بر دید عمق دور افراد نرمال به وسیله ی تست سه میله بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی بر روی 50 فرد نرمال در سال 1390 در کلینیک بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. پس از انجام معاینات اولیه، هتروفوریای دور این افراد با استفاده از کاور تست و پریزم بار اندازه گیری شد. کلیه ی این افراد با استفاده از اصلاح مناسب دارای دید 66 و اورتوفوریا بودند. با قرار دادن منشور های افقی به مقدار 2، 4، 6 و 8 پریزم دیوپتر به صورت قاعده به داخل و قاعده به خارج در این افراد ایزوفوریا و اگزوفوریا ایجاد نموده، حدت دید عمق آن ها ابتدا در حالت اورتوفوریا و سپس ایزوفوریا و اگزوفوریای ایجاد شده با استفاده از تست سه میله در فاصله مشاهده 6 متر اندازه گیری شد. افرادی که دارای سابقه ی آمبلیوپی، کاتاراکت، مشکلات پاتولوژیک و آنومالی های دید دوچشمی بودند، از مطالعه حذف شدند.
    یافته ها
    مقایسه ی آماری میانگین حدت دید عمق در حالت اورتوفوریا و ایزوفوریای ایجادشده فقط برای مقدار 4 پریزم دیوپتر (006/0 P=) و مقایسه آن در حالت اورتوفوریا با حالت اگزوفوریای ایجاد شده برای تمام مقادیر 2، 4، 6 و 8 پریزم دیوپتر معنی دار بود (به ترتیب 009/0 P=، 0001/0 P<، 0001/0 P<، 0001/0P<). همچنین مقایسه ی میانگین حدت دید عمق در حالت ایزوفوریای ایجاد شده با مقدار مساوی اگزوفوریای ایجاد شده با مقادیر 2، 4 و 6 پریزم دیوپتر معنی دار بود (به ترتیب 007/0 P=، 0001/0 P<، 0001/0P<).
    نتیجه گیری
    حدت دید عمق با ایجاد هتروفوریا به وسیله ی منشور های با قدرت های مختلف کاهش می یابد و این کاهش در حالت ایزوفوریا بیشتر از حالت اگزوفوریا است.
  • علی هانیلو، مهدی فرهادی، اصغر فضایلی، عباسعلی نوریان صفحات 57-65
    زمینه و هدف
    بیماری کیست هیداتیک یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام در بسیاری از نقاط دنیا است که توسط مرحله ی لاروی اکینوکوکوس گرانولوزوس اتفاق می افتد. شناسایی ژنوتیپ های مختلف ایزوله های انگل، میزبانان مرتبط و مسیرهای انتقال آن ها حایز اهمیت است. تاکنون تعداد 10 ژنوتیپ مختلف (G1-G10) بر پایه ی آنالیز مارکرهای ژنتیکی هسته و میتوکندری در مناطقی از جهان و ایران توصیف شده است. این مطالعه با هدف تعیین ژنوتیپ ایزوله های حیوانی و انسانی کیست هیداتیک در استان زنجان انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 86 نمونه شامل 49 نمونه ی گوسفندی، 28 نمونه ی گاوی از کشتارگاه و 9 نمونه ی انسانی کیست هیداتیک از بیمارستان های استان زنجان جمع آوری شد. پس از استخراج DNA ژنومی، ناحیه rDNA-ITS1 توسط PCR تکثیر و محصول به دست آمده با روش PCR-RFLPآنالیز گردید.
    یافته ها
    اندازه ی قطعه ی ITS1 تکثیر یافته حدود bp 1000 به دست آمد. الگوهای قطعات به دست آمده از محصول PCR ناحیه rDNA-ITS1 بعد از برش با آنزیم های Msp1، Rsa1، Alu1 وTaq1 نشان داد که تمامی نمونه ها منطبق با استرین شایع گوسفندی هستند..
    نتیجه گیری
    در این منطقه، استرین غالب اکینوکوکوس گرانولوزوس در دام ها و انسان همانند سایر مناطق مطالعه شده ی ایران، ژنوتیپ G1 یا همان استرین شایع گوسفندی است.
    کلیدواژگان: کیست هیداتیک، ژنوتیپ، PCR، RFLP، زنجان
  • علیرضا صادقی، مرجانه کریمی، مریم جامه شورانی، سعیده مظلوم زاده، رضا سلمانی صفحات 66-72
    زمینه و هدف
    استئوآرتریت شایع ترین بیماری مفصلی و بزرگ ترین علت ایجاد ناتوانی در میان افراد میانسال و مسن است، که با مکانیسم تخریب پیشرونده ی غضروف مفصلی باعث ایجاد درد مزمن و اختلال عملکرد مفاصل درگیر می شود. هنوز علت اصلی این بیماری به درستی شناخته نشده است. طی چندین مطالعه ی اپیدمیولوژیک در کشور های دیگر ارتباط این بیماری با بیماری های قلبی و عروقی گزارش شده است. هدف ما از این مطالعه بررسی وضعیت ضخامت کاروتید در زنان با استئوآرتریت دست در مقایسه با افراد هم سن ولی بدون استئوآرتریت بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی بر روی 256 نفر از زنان میانسال و مسن مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان حضرت ولیعصر زنجان که با معاینه ی مفاصل دست در دو گروه بیماران مبتلا به استئوآرتریت و گروه بدون استئوآرتریت تقسیم شده بودند، با استفاده از سونوی داپلر شریان کاروتید از نظر میزان و شدت آترواسکلروز و وجود یا نبود پلاک آترواسکلروتیک بررسی شدند. نتایج حاصل شده با استفاده از تست های آماری Chi-Square و Independent T-Test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند
    یافته ها
    در این بررسی 256 زن با میانگین سنی 79/56 سال شرکت کرده بودند. 8/30 درصد از زنان مبتلا به استئوآرتریت و 5/17 درصد از زنان سالم پلاک آترواسکلروتیک شریان کاروتید داشتند، که به لحاظ آماری این تفاوت معنی دار بود (009/0=P، 1/2= OR). پس از کنترل سن هنوز وجود استئوآرتریت یک ریسک فاکتور برای پلاک کاروتید محسوب می شد. میانگین ضخامت انتیمای شریان کاروتید در بیماران 975/0 میلی متر و در افراد سالم 910/0 میلی متر بود (0001/0P <).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه همراهی معنی داری میان بیماری استئو آرتریت و بیماری های آترواسکلروتیک نشان داد. پیشنهاد می گردد در مطالعات بعدی بررسی اثر پیشگیری کنندگی دارو های کاهنده ی آترواسکلروز بر پیشرفت استئوآرتریت مورد توجه قرارگیرند.
    کلیدواژگان: استئو آرتریت، آترواسکلروز، پلاک کاروتید، زنان
  • نجمه حمید، رقیه مزارعی، سحر پاک صفحات 73-81
    زمینه وهدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان استرس های روزمره ی زندگی و سبک های مقابله با سلامت روان در بیماران دچار سردرد میگرنی می باشد.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بوده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل 60 نفرمبتلا به سردرد میگرنی (30 زن و 30 مرد) به عنوان گروه آزمایش بوده است که با استفاده از نمونه گیری در دسترس پس از هماهنگی با متخصصین جراحی مغز و اعصاب، روانپزشکان و مراکز مشاوره و روان درمانی انتخاب شدند. آن ها از نظر سن، جنسیت، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، عدم ابتلا به بیماری های جسمانی و ابتلا به سردرد میگرنی حداقل به مدت 2سال و سایر متغیرهای مورد نظر در پژوهش کاملا همگون بودند. همچنین 60 نفر (30 مرد و 30 زن) دیگر از افراد عادی شاغل در آموزش و پرورش که همتا با گروه آزمایشی بودند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه سبک مقابله ی لازاروس و فولکمن، سیاهه ی استرس زندگی هولمز - راهه و پرسشنامه ی سلامت عمومی بود. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل آشکار ساخت که تفاوت معنی داری میان دو گروه آزمایش و گواه از لحاظ استرس های روزمره زندگی و سبک های مقابله وجود داشت. همچنین میان مردان و زنان مبتلا به سردرد میگرنی و مردان و زنان سالم از لحاظ سبک هیجان مدار و مساله مدار تفاوت معناداری وجود داشت (0001/0P<). یعنی مردان و زنان مبتلا به سردرد میگرنی نسبت به افراد سالم از سبک هیجان مدار بیشتری برخوردار می باشند.
    نتیجه گیری
    استرس های روزمره زندگی و سبک هیجان مدار با سلامت روان در بیماران دچار سردرد میگرنی رابطه ی منفی دارند.
    کلیدواژگان: استرس های روزمره زندگی، سبک های مقابله، سلامت روان، سردرد میگرنی
  • محمد بابامیری، محمد وطن خواه، حسین معصومی جهاندیزی، مرضیه نعمتی، مهسا درویشی صفحات 82-91
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیتی که شادکامی می تواند در ترک سومصرف مواد داشته باشد؛ هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ی بین سبک های مقابله با استرس، افکار خودآیند منفی و امیدواری با شادکامی در افراد معتاد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان اهواز بوده است.
    روش بررسی
    جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی معتادینی بود که به مراکز ترک اعتیاد شهر اهواز مراجعه کرده بودند. نمونه ی مورد نظر شامل 100 نفر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات از چهار پرسشنامه استاندارد شیوه های کنار آمدن با استرس پارکر و آندلر؛ امیدواری میلر؛ شادکامی آکسفورد؛ و افکارخودآیند منفی کندال و هولون بود
    یافته ها
    تحلیل آماری نتایج نشان داد که بین سبک های مقابله با استرس، افکار خودآیند منفی و امیدواری با شادکامی در افراد معتاد 0001/0P< رابطه ی معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای ذکر شده 60 درصد از واریانس شادکامی را تبیین می کنند و دو متغیر امیدواری و سبک مقابله ی مساله مدار بهترین پیش بین های شادکامی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش تقویت راهبرد مقابله ایی مساله مدار و امیدواری می تواند با شادکامی بیشتر افراد معتاد همراه باشد و در نتیجه احتمال ترک و بهبودی را در آن ها افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله با استرس، افکار خودآیند منفی، امیدواری، شادکامی، اعتیاد
  • مریم طاهر پور، فاطمه سفیدی صفحات 92-101
    زمینه و هدف
    شناخت عوارض یائسگی و راه های پیشگیری از آن ها، از ضروریات زندگی هر زنی است که این امر مهم از طریق آموزش بهداشت، عملی است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش بر میزان آگاهی و نحوه ی نگرش زنان یائسه در مورد علایم و عوارض یائسگی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی نیمه تجربی تعداد 100 زن 45 تا 60 ساله به طور تصادفی و مبتنی بر هدف انتخاب و پس از کسب رضایت وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل سه بخش اطلاعات فردی، سوالاتی جهت سنجش آگاهی و سوالات بررسی نگرش بود. برای تعیین اعتبار ابزار گردآوری داده ها از روش اعتبار محتوایی و جهت تعیین پایایی ابزار از روش آزمون مجدد استفاده شد. ضریب همبستگی نتایج آگاهی 94/0 و نگرش 86/0 بود. ابتدا اطلاعات مربوط به آگاهی و نحوه نگرش زنان یائسه درباره ی علایم و عوارض یائسگی قبل از اجرای برنامه ی آموزشی، با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس برنامه ی آموزشی بر اساس بسته ی آموزشی معاونت سلامت تشکیل گردید. ارزشیابی به وسیله ی پرسشنامه در مرحله ی آزمون ثانویه پس از گذشت دو ماه از آموزش صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه، در سطح معنی داری 05/0 P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین میانگین آگاهی قبل و بعد از آموزش تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (0001/0P<). قبل از آموزش آگاهی 11 درصد از افراد ضعیف، 88 درصد متوسط و فقط 1 درصد خوب بود. پس از آموزش آگاهی هیچ یک از افراد مورد پژوهش ضعیف نبود؛ آگاهی 73 درصد متوسط و 27 درصد خوب بود. بین نحوه ی نگرش قبل و بعد از آموزش نیز تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (0001/0P<). قبل از آموزش نگرش 7 درصد از افراد منفی و 59 درصد مثبت بود؛ پس از آموزش نگرش 80 درصد مثبت بود.
    نتیجه گیری
    آموزش زنان یائسه سبب ارتقای سطح آگاهی، تغییر نحوه ی نگرش آنان درباره ی یائسگی می شود. بنابراین اجرای برنامه های آموزشی بهترین راه تقویت بنیه ی علمی، تغییر در نگرش و رفتار و توانمندسازی افراد است.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، نگرش، علایم، یائسگی
  • معصومه شاکری، سعیده مظلوم زاده، فرناز محمدیان، جمیل باطنی صفحات 102-110
    زمینه و هدف
    نیاز زن حامله به انرژی و مواد مغذی در دوران بارداری افزایش می یابد. آموزش مداوم نحوه ی تغذیه در کنار تامین نیازهای غذایی مادران، جهت ارتقای سلامت مادر و جنین ضروری است. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر کلاس های آمادگی دوران بارداری بر رفتار تغذیه ای زنان باردار انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر نوعی مطالعه ی توصیفی می باشد که در آن 280 زن باردار شکم اول مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر زنجان در سال 90-89 به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. مادران گروه آزمون کلاس های آمادگی دوران بارداری در طی 8 جلسه 90 دقیقه ای شرکت کردند و مادران گروه شاهد آموزش های معمول را دریافت نمودند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه در دو مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. اطلاعات با آزمون های کای دو و T-Test آنالیز شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن، شاخص توده ی بدنی (BMI)، سطح تحصیلات، سن حاملگی و وضعیت اشتغال اختلاف معنی داری نداشتند. بر اساس نتایج، رفتار تغذیه ای زنان در دو گروه مورد و شاهد قبل از مداخله، تفاوت معنی داری نداشت (273/0P=) اما پس از مداخله، امتیاز رفتار تغذیه ای در گروه آزمون (54/5±12/38) بیشتر از گروه شاهد (76/3±29/12) که از نظر آماری معنی دار بود (0001/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه آموزش رفتار تغذیه ای در مادران باردار موجب بهبود رفتار تغذیه ای در دوران بارداری می شود، لذا برگزاری کلاس های فوق برای کلیه ی مادران باردار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مراقبت های بارداری، کلاس های آمادگی دوران بارداری، رفتار تغذیه ای
  • میلاد نظر زاده، زینب بیدل، عرفان ایوبی، ابوالفضل بهرامی، جعفر تزوال، محسن رحیمی، فاطمه جعفری صفحات 111-124
    زمینه و هدف
    سن آغاز مصرف سیگار هم در کشورهای توسعه یافته و هم در حال توسعه رو به کاهش است. هدف این مطالعه برآورد شیوع مراحل مصرف سیگار در نمونه ای از دانش آموزان دبیرستانی شهر زنجان و بررسی عوامل مرتبط با آن بود.
    روش بررسی
    از بین دانش آموزان دبیرستانی شهر زنجان در سال تحصیلی 91-1390، نمونه ای با حجم 1064 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد خود ایفا به کار رفت که شامل اطلاعات جمعیت شناختی، مصرف سیگار، عوامل روانی، اجتماعی و آشنایی با برخی داروها بود. برای بررسی عوامل مختلف با مصرف سیگار، مدل رگرسیون لوجستیک دوحالته به کار رفت.
    یافته ها
    از 352 دانش آموزی که مصرف سیگار را گزارش کرده بودند، 242 (4/23 درصد) نفر سیگار آزموده و 112 (8/10 درصد) نفر به عنوان سیگاری فعال طبقه بندی شدند. تحلیل چند متغیره به وسیله ی مدل رگرسیون لوجستیک نشان داد که افزایش سن (نسبت شانس 20/1)، رفتار خطرپذیر (نسبت شانس 83/1)، آشنایی با داروی ترامادول (نسبت شانس 19/2)، اعتماد به نفس پایین (نسبت شانس 07/1)، نگرش مثبت به سیگار (نسبت شانس 15/1)، تفکر مثبت به سیگار (نسبت شانس 07/1) و داشتن دوست سیگاری (نسبت شانس 94/1) با مصرف سیگار در ارتباط است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که شیوع مراحل مختلف مصرف سیگار در دانش آموزان دبیرستانی شهر زنجان نسبت به مطالعات مشابه با پرسشنامه کاملا یکسان در استان های دیگر، بیشتر است و عواملی چون آشنایی با داروی ترامادول و داشتن دوست سیگاری، بیش از سایر متغیرها با مصرف سیگار در ارتباط است. توجه بیشتری به بازار غیرمجاز داروها و آموزش برمبنای مدرسه ممکن است در کنترل مصرف دخانیات موثر باشد
    کلیدواژگان: سیگار کشیدن، دانش آموزان، عوامل خطر، زنجان
|
  • Hemmatinafar M., Kordi Mr, Choopani S., Choobineh S., Gharari Arefi R. Pages 1-12
    Background And Objective
    Adiponectin plays an important role in hyperglycemia, lipolysis, and inflammatory mechanisms. However, mechanisms responsible for the relationship between adiponectin and insulin resistance in response to exercise, still remains unclear. The aim of this study was to determine the effects of a six-week-long high intensity interval training (HIIT) on plasma adiponectin levels, insulin sensitivity, insulin resistance, and β-cells function in sedentary young men.
    Materials And Methods
    Eighteen students voluntarily participated in the study and were randomly divided into two groups: Experimental (n=9, age=24.33 ±1.41 yr, height=176.22 ±4.91 cm, weight=72.27 ±6.59 kg) and Control (n=9, age=23.27 ±2.01 yr, height=180.22 ±6.88 cm, weight=76.27 ±7.33 kg) groups. The test group performed three HIIT sessions per week for 6 weeks. Each session consisted of four to six repeats of maximal sprint running within a 20-m area with 30 s recoveries. Fasting blood samples were collected immediately before and after the exercise protocol. Data were analyzed by dependent and paired t-tests.
    Results
    The results indicates that while plasma adiponectin levels in the experimental group increased significantly (P= 0.047), there was a significant decrease in the percentage of body fat (P= 0.019). There were also a decrease in serum concentrations of insulin, fasting glucose and insulin resistance values as well as an increase amounts of insulin sensitivity and beta cells function. However, these changes were not statistically significant (P>0.05).
    Conclusion
    Our findings show HIIT is a time efficient method for increasing adiponectin levels and reducing body fat. Also, the intensity of exercise as an important factor in the increase in adiponectin levels could be noted.
    Keywords: High intensity interval training, Adiponectin, Insulin resistance, Insulin sensitivity
  • Salehi M., Jafari M., Asgari Ar, Ahmadi S. Pages 13-23
    Backgrounds and
    Objective
    Paraoxon as the active form of parathion is one of the most of organophosphates (OPs) used in agriculture. Some OPs are capable of producing free radicals and inducing disturbance in the body antioxidant systems. The aim of this study was to investigate the effects of paraxaon on oxidative stress induction in the heart and spleen tissues in rats.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats were randomly divided into four groups (7 in each groups) as follows: control group received corn oil as paraoxon solvent, and the other three groups received different doses of paraxaon (0.3, 0.7, and 1mg/kg) by intraperitoneal injection. Animals were ether anesthesized 24 hours following the injection, their hearts and spleens were removed, and the levels of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione S-transferase (GST) and lactate dehydrogenase (LDH) activities, and glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) were determined by biochemical methods.
    Results
    Our data indicate that at doses higher than 0.3 mg/kg of paraoxon, SOD and GST levels significantly increases in both the heart and spleen. While there was also an increased CAT activity observed in the heart, both CAT and GSH levels showed a decrease in the spleen. Finally, a decreased LDH activity and increased MDA level in the heart tissue were observed at 1mg/kg dose of paraoxon.
    Conclusion
    Paraoxon induces the production of free radicals and oxidative stress in a dose- dependent manner. The heart tissue appears to be more sensitive to the effects of paraoxon on oxidative stress induction compared to the spleen.
    Keywords: Paraxaon, Oxidative stress, Heart, Spleen, Rat
  • Moodi M., Rezaeian M., Mostafavi F., Sharifirad Gr Pages 24-35
    Background And Objective
    Breast cancer is the most common cancer and the second leading cause of cancer death among women worldwide. Mammography is a sensitive and specific test that is used for early diagnosis of breast cancer. Mammography screening behavior is one of the behaviors that early study on its stage of change can be used in proper planning and effective interventions for performing mammography screening behavior. This study was done with the aim of determining mammography screening behavior stage of change among women aged 40 and older in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this descriptive population-based study, 384 women aged 40 and older were recruited by random sampling method in the city of Isfahan. Mammography screening behavior stage of change was determined by the Rakoweski stage of change questionnaire. The data were analyzed by SPSS software using statistical chi-square and ANOVA at the significant level of α = 0.05.
    Results
    The mean age of the women was 52.24 ± 8.22 years. The results indicate that 36.2%, 21.1%, 4.2%, 6.2%, and 32.3% of the women studied were in the stages of Pre-contemplation, Contemplation, Action, Maintenance, and Relapse, respectively. The statistical analysis show that there were some significant correlationship between age (p<0.0001), education (p= 0.009), married status (p= 0.011), insurance status (p= 0.025) and income level (p= 0.009) with the stages of change.
    Conclusion
    Our results demonstrate that the majority of subjects were in the pre-contemplation and contemplation stages, and that a low percentage of women were in the action and maintenance stages. Therefore, appropriate intervention based on stage of change for promotion of mammography screening behavior seems to be essential.
    Keywords: Breast cancer, Screening behavior, Mammography, Stage of change model
  • Tahamtan M., Allahtavakoli M., Taghavi Mm, Rezazadeh H., Arababadi Mk, Shamsizade A. Pages 36-46
    Background And Objective

    Transient global cerebral ischemia leads to neuronal damage in the hippocampus and cerebral cortex which results in learning and memory impairment. Exercise preconditioning helps with neuroprotection against cerebral injuries induced by ischemia. The purpose of the present study was to investigate the effect of exercise preconditioning on tactile learning following global cerebral ischemia in rats.

    Materials And Methods

    A total of 50 male wistar rats weighing 250-300g were divided into 5 experimental groups. Exercise was performed on a treadmill and animals ran with the speed of 18 m/s for 30 minutes, 5 days per week for 3 weeks. Ischemia was induced by a four-vessel occlusion (vertebral and common carotid arteries) method. Tactile memory was assessed using a novel object recognition task.

    Results

    Frequency of visits to a familiar object increased in the ischemia group (48 ± 9.4 Hz) compared to the control (22.8 ± 2.7 Hz). Also discrimination index decreased in the ischemia group (39.8 ± 1.6%) compared to the sham (60.2 ± 2.8%). Exercise preconditioning improved this index in the ischemic animals (57.3 ±6.6%).

    Conclusion

    Transient cerebral ischemia can impair tactile learning and exercise preconditioning can prevent this deficit in the ischemic rats.

    Keywords: Transient cerebral ischemia, Preconditioning, Male rat, Exercise, Tactile learning
  • Ehyaei A., Heravian J., Esmaily H Pages 47-65
    Backgrounds and
    Objective
    Stereoacuity is due to a relative difference between images because of retinal disparity. Measurment of stereoacuity is important for diagnosis and treatment of binocular anomalies and noerological problems. The aim of this study was to determine the effect of induced heterophoria by base-out and base-in prisms on distance stereopsis by the Three Needle Test.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 50 normal persons in the Optometry Clinic at Mashhad University of Medical Sciences during 2012. After primary examination, distance heterophoria was determined by cover test and prism bar. All subjects were orthophoric and had a maximum corrected vision of 66. Esophoria and exophoria were induced using prisms dioptres of 2, 4, 6, and 8 base-in and base-out. The stereopsis was then determined by the Three Needle test in distance observation of 6 meters in orthophoric, esophoric, and exophoric states. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Comparison between mean stereopsis in orthophoric and induced esophoric states was only statistically significant in 4 prism dioptres (P=0.006). However, comparison of mean stereopsis in orthophoric with induced exophoric states indicated statistically significant differences for all values of 2, 4, 6, and 8 prism dioptres (P=0.009, P<0.0001, P<0.0001and P<0.0001 respectively). Comparison between the mean stereopsis for the induced esophoric and exophoric states indicated statistically significant differences for 2, 4, and 6 prism dioptres.
    Conclusion
    There is a reduction of stereopsis with induced heterophoria. Stereopsis seems to decrease more with induced esophoria than exophoria.
    Keywords: Heterophoria, Distance stereopsis, Three needle test
  • Haniloo A., Farhadi M., Fazaeli A., Nourian A Pages 57-65
    Background And Objective
    Hydatidosis is one of the most important zoonoses caused by larval stage of Echinococcus granulosous which is distributed worldwide. Determination of the parasite genotypes in relation to the host specificity and transmission routes is of great importance. So far, DNA based analysis of the isolates obtained from different host species has lead to identification of 10 different genotypes (G1-G10) in the world endemic areas. This work was designed to identify the genotypes of the hydatid cysts isolated from domestic animals and people in Zanjan.
    Materials And Methods
    A total of 86 isolates, including 49 sheep, 28 cattle isolates collected from the slaughter houses, and 9 human isolates collected from hospitals were subjected to genotype analysis using PCR-RFLP of the ribosomal DNA ITS1 region.
    Results
    A fragment of about 1000 bp was amplified from all samples using ITS1 PCR. The endonuclease digestion of the PCR products resulted in the RFLP pattern that were the same for all isolates as the pattern expected for the sheep strain. The restriction patterns of all 4 enzymes used (Alu I, TaqI, RsaI, and Msp I), consistently approved the same genotype.
    Conclusion
    The PCR RFLP pattern obtained from our samples were characterizes as E. granulosous sensu stricto, which is the same as what has been previously reported in Iran. It can be concluded that the hydatid cyst isolates in our study area, Zanjan, is basically similar to that of other endemic areas of Iran.
    Keywords: Hydatid cyst, Genotype, PCR, RFLP, Zanjan
  • Sadeghi Ar, Karmi M., Jameshorani M., Mazlumzade S., Salmani R. Pages 66-72
    Background And Objective
    Osteoarthritis is the most common form of arthritis and joint disease and a major cause of disability among middle-aged and elderly people. The process of the progressive destruction of articular cartilage, causes pain and dysfunction of the joints involved. However, the main cause of this disease is not known. In several epidemiological studies from other countries, the problem was reported to be associated with cardiovascular disease. The aim of this study was to find the relationship between carotid artery atherosclerosis in elderly women and osteoarthritis of the joints.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on 256 middle-aged and elderly women referred to the Vali-e-Asr Hospital in Zanjan. The patients were divided randomly into two groups of test and control following medical examination. The rate and severity of atherosclerosis and the presence or absence of atherosclerotic plaques were evaluated using Doppler Sono. The data were analyzed using the SPSS software. The mean values were subjected to student t-test and chi-square methods.
    Results
    Of the total of 256 women who participated (mean age 56.79 years) in the study, 30.8% of women with osteoarthritis and 17.5% of the normal groups had carotid artery atherosclerotic plaque (P=0.009 OR=2.1). Even after normalization for age, osteoarthritis was still considered a risk factor for the carotid plaque. The mean carotid artery intima-media thickness was 0.975 mm in the test group compared with 0.910 mm in the control group (P<0.0001).
    Conclusion
    Our findings are consistent with the outcome of some previous studies reporting a significant relationship between osteoarthritis and atherosclerotic disease. A proper drug treatment to reduce the severity of atherosclerosis in order to prevent the progress of osteoarthritis is recommended.
    Keywords: Osteoartritis, Artherosclerosis, Carotid plaque, Women
  • Hamid N., Mazarei R., Pak S. Pages 73-81
    Background And Objective
    The aim of this research was to study the correlation between daily stresses and coping styles with mental health in migraine headache patients.
    Materials And Methods
    The research method was comparative-casual method. The sample consisted of 60 patients with migraine headaches (30 males and 30 females) as the test group, whom were matched for various criteria including age, educational status, and suffering from headache for at least a two year period. The control group consisted of 60 healthy school teachers (30 males and 30 female). The instruments included Lazarous–Folkman Coping Style, Holms-Rahe life stress, and General Health questionnaires. The data were analyzed with the logistic regression method.
    Results
    The results revealed that there was a significant difference between the test and control groups in daily stresses and coping styles (p<0.001). Furthermore, the rate of stresses in patients with migraine headache was significantly higher than the normal subjects. In addition, the rate of emotional styles in patients with migraine headache was higher than normal controls.
    Conclusion
    There was a negative correlation between daily stresses, emotional styles, and mental health in patients with migraine headache.
    Keywords: Daily stresses, Coping styles, Mental health, Migraine headache
  • Babamiri M., Vatankhah M., Masumi Jahandizi H., Nemati M., Darvishi M Pages 82-91
    Background And Objective
    Because of the importance of happiness in giving up substance abuse the aim of this study was to investigate the correlation between coping styles, negative automatic thoughts, and hope with happiness in the addicts referred to Ahvaz drug abuse rehabilitation centers.
    Materials And Methods
    The study population comprised of 100 addicts whom were referred to Ahvaz drug abuse rehabilitation clinics during the year 2011. Participants were selected by convenience sampling method and response to the Parker and Andler coping styles, Miller hope scale, Oxford happiness inventory, and Kendall and Hollon negative automatic thought questionnaires.
    Results
    Our results indicate that there is a significant relationship between coping styles, negative automatic thoughts, and hope with happiness in the addicts. Regression analysis showed that predictive variables were able to predict 60% of happiness, with problem-oriented coping style and hope being the best predictors of happiness.
    Conclusion
    Improving problem-oriented coping style and hope can play a great role in happiness and improving the rate of rehabilitation and recovery in addicts.
    Keywords: Coping styles, Negative automatic thoughts, Hope, Happiness, Addiction
  • Taherpour M., Sefidi F Pages 92-101
    Background And Objective
    Identifying the complications of menopause and their related prevention method is necessary for every woman; an important task that is achievable through health care educations. This study was conducted to determine the effectiveness of education on the knowledge and attitude of post-menopausal women about menopausal symptoms and complications.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study, 100 women in the age of 45-60 years old were randomly selected based on the target model. Prior to the educational programs, the knowledge and attitude of postmenopausal women about the symptoms and complications of menopause were collected. Then, the educational program was performed according to the Deputy Health Educational package, followed by a thorough evaluation carried out using questionnaires in the second test phase after two months of training. The resulted data were analyzed using SPSS software and paired T-test and one-sided variance methods at the significant level of p <0.05.
    Results
    There was a significant difference (p<0/001) between the amount of average knowledge before and after the training. Before the training, 11% of the individuals had a poor knowledge of the subject. While 88% of the women had a moderate knowledge, only 1% of them had a good understanding. By contrast, after the training, none of the subjects had a poor knowledge, and 73% and 27% of the individuals had gained a moderate and good knowledge respectively. In addition, there was a significant difference (p <0/001) between before and after the training periods. Prior to the education program, 7% of the individuals had negative and 59% had positive attitude. However, after the program, 80% of the individuals showed a positive attitude.
    Conclusion
    The training of postmenopausal women results in an improvement in the level of their awareness, and could lead to significant changes in their attitudes toward the menopause. Thus, conducting the training programs is the best way to strengthen the scientific vigor, changing the attitudes and behavior of the postmenopausal women.
    Keywords: Training, Knowledge, Attitude, Symptoms, Menopause
  • Shakeri M., Mazlomzade S., Mohamaian F., Bateni J. Pages 102-110
    Background And Objective
    Energy and nutrient needs of pregnant women increase significantly during pregnancy. Continuing education on pregnancy diet and providing proper nutrition is necessary to promote the health of both mother and fetus. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of antenatal preparation for childbirth courses on the pregnant women nutritional behavior.
    Materials And Methods
    This was a clinical experimental study performed on 280 pregnant women expecting their first childs. They were randomly divided into the test and control groups. Women in the test group were trained both theoretically and practically for eighth 90-minute sessions. By contrast, those in the control group received routine care only. Data collection was conducted in two phases: pre- and post-test. Data were analyzed by SPSS software using chi-square and t-Test.
    Results
    There were no significant differences between the two groups with regards to age, body mass index (BMI), education level, age, and employment status. There was no significant difference in nutritional behavior between the two groups pre-intervention (P=0.238). However, following the intervention, the amount of nutritional behavior in the test group (38.12 +5.54) was significantly higher than the controls (29.12 +11.12), (P<0.0001).
    Conclusion
    Our findings show that arragnement of pregnancy courses had a positive effect on mothers’ nutritional behavior. Thus, implementing this program as a continuous intervention for pregnant mothers is recommended.
    Keywords: Prenatal care, Preparation for childbirth courses, Nutritional behavior
  • Nazarzadeh M., Bidel Z., Ayubi E., Bahrami A., Tezval J., Rahimi M., Jafari F. Pages 111-124
    Background And Objective
    The age of smoking is declining in the developed and developing countries. The aim of this study was to estimate the prevalence of smoking stages in a sample of high school students in Zanjan and assessing its related risk factors.
    Materials And Methods
    Among the high school students in the academic year 2011-2012, a sample size of 1,064 subjects was selected by random multistage sampling. Data was gathered through standard self administered questionnaire including questions about demographical, socio-economical, psychological characteristics, smoking behavior and familiarity with various drugs. Binary logistic regression was used for assessing relationship between smoking and related factors.
    Results
    Out of 354 (34.2%) students who reported smoking, 242 (23.4%) were classified as experimenters and 112 (10.8%) as regular smokers. The multivariate analysis by logistic regression shows that older age (OR=1.20), risk taking behaviors (OR=1.83), familiarity with Tramadol (OR=2.19), lower self-esteem (OR=1.07), positive attitude to smoking (OR=1.15), positive thinking about smoking (OR=1.07), and having friends who smoke (OR=1.94) associated with smoking.
    Conclusion
    Results show that the prevalence of different stages of smoking among high school students in Zanjan is high compared to the studies with similar questionnaire reported from other provinces of Iran. Familiarity with Tramadol and having smoker friend/s had high association with smoking. More attention to the school base education may be effective in improvement of smoking control among high school students.
    Keywords: Smoking, Students, Risk factors, Zanjan