فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:23 Issue: 96, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/02/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اعظم جوکار *، فرزانه فراحی، نسرین اسدی، موسی صالحی، محراب صیادی، صدقه فروهری صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    کاهش تراکم و پوکی استخوان اپیدمی خاموش عصر حاضراست. سازمان بهداشت جهانی، سال 1999 آن را همراه با سرطان، سکته قلبی و مغزی به عنوان چهارمین دشمن بشر اعلام نمود. مطالعهی حاضر با هدف تعیین اثر ویتامین C بر تراکم استخوان زنان یائسه با رژیم متعادل انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی است، که در آن 150 نفر از زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان باروش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. افراد با استفاده از طرح بلوک تصادفی در گروه دریافت ویتامین C و دارو نماقرار گرفتند. بعداز یکسان سازی گروه ها، بهمدت 6 ماه گروه آزمایش روزانه 1000 میلیگرم ویتامین C در دو دوز و گروه کنترل، دارونما با همان روش دریافت نمودند. بعد 6 ماه مجددا از زنان سنجش تراکم استخوان بعمل آمد و نتایج با استفاده از آزمونهای تی جفتی و مستقل و آنالیز واریانس و نرمافزار SPSS16 تجزیه و تحلیل و سطح معنیداری 5 درصد درنظر گرفته شد.
    یافته ها: با مقایسه میانگین شاخص تراکم سر استخوان ران بین دو گروه (آزمون تی مستقل) و درون گروه ها (آزمون تی جفتی) در قبل و بعد مداخله ارتباط معنیدار آماری دیده نشد (05/0P>). بامقایسه شاخص تراکم استخوان مهره ها در هر گروه، تغییرات قبل و بعد از مداخله (گروه آزمایش 001/0P =، 05/0± 02/0) (گروه کنترل 001/0P<، 04/0±02/0) معنیدار شد. با استفاده از آزمون تی مستقل قبل و بعد از مداخله بین دو گروه اختلاف معنیداری (مقدار احتمال بهترتیب 541/0P= قبل مداخله و 499/0 P=بعد مداخله) وجود نداشت.
    نتیجه گیری: توصیه به مصرف آنتی اکسیدانتها که میتواند در پیشگیری و درمان پوکی استخوان موثر باشد، را باید مورد توجه قرارداد.
    کلیدواژگان: ویتامین C، تراکم استخوان، زنان یائسه، کار آزمایی
  • مریم رف رف، مینا ملکیان*، محمد اصغری جعفر آبادی، اکبر علی عسگرزاده، سمیرا پورمرادیان صفحات 11-21
    زمینه و هدف

    دیابت ملیتوس و به ویژه نوع 2 آن یکی از عوامل اصلی افزایش بار بیماری در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران به شمار می رود. اخیرا تخم شنبلیله به عنوان یکی از گیاهان دارویی، در زمینه درمان دیابت مورد توجه می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر مصرف تخم شنبلیله بر فاکتورهای متابولیکی سرم و سطوح ICAM-1 در بیماران دیابتی نوع 2 طراحی گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل دار سه سوکور بوده و بر روی 88 بیمار دیابتی (زن و مرد) انجام گرفت. گروه مداخله (n=44) به مدت 8 هفته روزانه 10 گرم پودر تخم شنبلیله و گروه کنترل (n=44) روزانه 5 گرم نشاسته قبل از وعده غذایی در دو نوبت دریافت کردند. ارزیابی تن سنجی، پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خوراک و نمونه گیری خون ناشتا قبل و بعد از مطالعه انجام شد.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر BMI، انرژی و پروتئین دریافتی تفاوت معنی داری در ابتدای مطالعه وجود داشت. سطوح FBS،HbA1c، انسولین سرم، HOMA-IR بعد از مداخله در گروه دریافت کننده ی تخم شنبلیله و با تعدیل متغیرهای BMI، انرژی، پروتئین دریافتی و مقادیر پایه، کاهش یافته و ICAM-1 سرم تغییر معنی داری نداشت (به ترتیب 0/007 P=،0/0001 P=،0/03 P=، P =0/003، P=0/064).

    نتیجه گیری

    تخم شنبلیله باعث بهبود متابولیسم گلوکز گردید. استفاده از این گیاه در دوز و مدت به کار رفته اثر معنی داری بر فاکتور التهابی ICAM-1 نداشت. احتمال می رود استفاده از تخم شنبلیله در کنترل قند خون و عواض ناشی از آن در بیماران دیابتی نوع 2 موثر باشد.

    کلیدواژگان: تخم شنبلیله، دیابت ملیتوس، فاکتورهای متابولیکی، ICAM، 1
  • منصوره عجمی *، امیر آتشی، مسعود سلیمانی، منیره عجمی، سعید کاویانی صفحات 22-33
    زمینه و هدف
    افزایش سن مانند بسیاری از صفات پیچیده از تعامل میان ژنوم و شرایط محیطی حاصل میگردد و اپیژنتیک بهعنوان یک مکانیسم رابط مرکزی، این دو عامل را به هم مرتبط میسازد. تاکنون مطالعاتی برای یافتن صفات وابسته به سن و نشانگرهای زیستی که پیشبینی کنندهی طول عمر و خطر بروز مرگ میباشند انجام شده، اما هنوز هیچ توافق جامعی وجود ندارد. دوقلوهای همسان یک مدل مناسب برای مطالعه تغییرات اپیژنتیک مرتبط با افزایش سن هستند. miRNAها مولکولهای تنظیم کننده کوچک 22 نوکلئوتیدی هستند که به عنوان یکی از مکانیسمهای اپی ژنتیکی دخیل در فرایند افزایش سن شناخته شدهاند. هدف از این مطالعه بررسی تفاوت بیان تعدادی ازmiRNA های مرتبط با افزایش سن در جفت دوقلوهای همسان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تفاوت بیان miR-106a، miR-24 و miR-107 که ژنهای هدفشان در تنظیم چرخه سلولی و فرایند افزایش سن نقش دارند، بر روی شش جفت دوقلو همسان در دو رده سنی 15 تا 17 و 45 تا 50 سال با استفاده از روش qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیان miR-106a، miR-24 و miR-107 بین دو رده سنی، تفاوت معنیداری (37/22 برابر) را نشان داد. میزان عدم تطابق در بیان هر سه miRNA، در مقایسه قلهای اول با قلهای دوم با افزایش سن افزایش یافت (733/401 برابر).
    نتیجه گیری: افزایش بیان miR-106a، miR-24 و miR-107 میتواند عاملی جهت افزایش سن تلقی گردد. همچنین افزایش در تفاوت میزان بیان، طی افزایش سن، به خوبی تایید کنندهی اثرات محیط بر میزان بیان miRNAهای دوقلوهای همسان میباشد.
    کلیدواژگان: دوقلو، اپی ژنتیک، miRNA، افزایش سن
  • هما زمانی *، سعید کاویانی جبلی، امیر آتشی، فاطمه پرهیزکار صفحات 34-45
    زمینه و هدف
    تاکنون در مطالعات مختلفی بهبررسی موبیلیزاسیون سلولهای بنیادی خونساز بهمنظور پیوند و اهمیت سیگنالهای -آدرنرژیکی در القای این فرآیند، پرداخته شده است. با این وجود، اطلاعات کمی درباره نحوه اثر این سیگنالها در موبیلیزاسیون سلولهای بنیادی خونساز، موجوداست. کموکاین SDF-1 که توسط سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان تولیدمیگردد، در روند موبیلیزاسیون سلولهای بنیادی خونساز، نقش کلیدی ایفا میکند. همچنین مشخص شده که miR-886-3p و miR-23a در تنظیم بیان SDF-1 در سلولهای مذکور، موثراند. در این تحقیق بهمنظور بررسی نقش miR-886-3p و miR-23a در فرآیند موبیلیزاسیون، میزان بیان کمی هردو miRNA مذکور در طی تیمار سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان با آگونیست - آدرنرژیکی ایزوپروترنول، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان جداسازی و کشت شده و پس از تایید فلوسیتومتری، تحت تیمار پیوسته با 100 میکرومولار ایزوپروترنول قرارگرفتند. استخراج RNA Total در ساعات 12 و 48 تیمار و همچنین از سلولهای بنیادی مزانشیمی تیمار نشده بهعنوان کنترل، انجام گرفت. بیان کمی miR-886-3p و miR-23a با روش quantitative Reverse Transcriptase PCR سنجیده شد.
    یافته ها: بیان miR-886-3p در ساعات 12 و 48 تیمار افزایش داشت که در هر دو حالت، این اختلاف به لحاظ آماری معنیدار بود (P<0/05). بیان miR-23a نیز در طی تیمار سلولهای بنیادی مزانشیمی با ایزوپروترنول در ساعت 12 تیمار نسبت بهحالت کنترل کاهش یافته و سپس در ساعت 48 پس از تیمار، افزایشی معنیدار را نشان داد (P<0/05).
    نتیجه گیری: ایزوپروترنول بیان miR-886-3P را در سلولهای بنیادی مزانشیمی انسان، القا میکند. miR-23a نیز علیرغم کاهشی اولیه، تحت اثر القایی ایزوپروترنول قرار گرفته و لذا هر دو miRNA مذکور میتوانند، از عوامل دخیل در موبیلیزاسیون باشند.
    کلیدواژگان: سلول?های بنیادی مزانشیمی، miR، 886، 3p، miR، 23a، ایزوپروترنول
  • سعید نوری *، محمدرضا شریف، امیرحسین خورشیدی، یونس پناهی صفحات 46-56
    زمینه و هدف
    کنترل خونریزی پارانشیمی خصوصا بافت کبد علی رغم پیشرفت علم جراحی، کماکان یکی از چالشهای روبروی جراحان برای حفظ جان بیماران میباشد. بنابراین معرفی یک روش موثر در کنترل خونریزی کبدی یکی از اولویتهای پژوهشی میباشد. این مطالعه بهمنظور مقایسه اثر هموستاتیک کلرید فریک و کلسیم سولفات در کنترل خونریزی بافت پارانشیمی کبدی موش انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 70 سر موش نر صحرایی ویستار بهصورت تصادفی ساده در 7 گروه 10 تایی قرار داده شدند. بر روی کبد هر موش برشی به طول 2سانتیمتر و عمق 5/0 سانتیمتر داده شد و زمان هموستاز با استفاده از غلظتهای مختلف کلسیم سولفات، کلرید فریک (15، 25، 50 درصد) و روش کنترل نیز (بخیه زدن) اندازهگیری شد. بافت کبدی از نظر تغییرات پاتولوژی نیز پس از یک هفته مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت زمان بهدست آمده برای برقراری هموستاز در 7 گروه وارد نرم افزار SPSS شده و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس، آزمون مقایسه چندگانه تعقیبی و همچنین آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: میانگین زمان هموستاز در گروه های غلظتی کلسیم سولفات 50، 25 و 15 درصد به ترتیب94/0±00/8، 88/1±70/20 و27/2± 10/36 ثانیه بود و در گروه های غلظتی کلرید فریک 50، 25 و 15 درصد بهترتیب 71/1±50/15، 06/2±40/29 و32/3±20/49 و در گروه کنترل (بخیه) میانگین زمان هموستاز 30/7±30/91 بود. زمان برقراری هموستاز ناشی از گروه های غلظتی کلسیم سولفات و کلرید فریک از گروه کنترل (بخیه زدن) به صورت معناداری کمتر بود (P= 0/004). زمان برقراری هموستاز ناشی از گروه های غلظتی کلسیم سولفات از گروه کلرید فریک بهصورت معنادار کمتر بود (P = 0/009). مطالعه پاتولوژی بیشترین فراوانی را در گریدهای پایین التهاب بر اساس گریدبندی تعریف شده نشان داد.
    نتیجه گیری
    کلسیم سولفات و کلرید فریک نسبت به روش بخیه در کنترل خونریزی کبدی به زمان کمتری برای برقراری هموستاز نیاز دارند و کلسیم سولفات نیز نسبت به کلرید فریک ماده هموستاتیک موثرتری در کنترل خونریزی کبد در موش می باشد.
    کلیدواژگان: خونریزی کبدی، هموستاز، کلسیم سولفات، کلرید فریک، رت
  • حمید آقاعلی نژاد *، مقصود پیری، رویا نجفی صفحات 57-67
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از بیماری های ژنتیکی و التهابی مزمنی است که روند رو به رشدی در میان زنان ایران دارد. محققان نشان دادهاند ورزش منظم اثر پیشگیرانه و کمک درمانی در بازداری از رشد تومور دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات تمرینات استقامتی بر سطوح سرمی TNF-α موشهای حامل سرطان پستان میباشد.
    روش بررسی
    برای این منظور 40 موش بالب سی ماده خریداری شد و پس از آشناسازی ابتدا 20 موش به مدت 8 هفته تمرین استقامتی تداومی با شدت متوسط را انجام دادند و سپس سلولهای سرطانی به همه موشها تزریق گردید. پس از آن یک گروه از موشهای تمرین کرده (10 سر) و یک گروه از موشهای تمرین نکرده (10 سر) بهمدت 6 هفته، 5 روز در هفته تمرینات استقامتی با شدت متوسط را انجام دادند. با این تفسیر این پژوهش دارای چهار گروه ورزش تومور ورزش(ETE)، ورزش تومور استراحت (ETR)، استراحت تومور ورزش (RTE) و استراحت تومور استراحت (RTR) میباشد. حجم تومور بهصورت هفتگی با کولیس دیجیتالی سنجیده شد. در پایان موشها قربانی شدند و نمونه های خونی از موشها گرفته و سرم آن جدا شد. سطوح سرمی TNF-α بهصورت الایزا اندازهگیری شد.
    یافته ها: اختلاف معناداری بین سطوح سرمی TNF-α در دو گروهی که پس از القای تومور ورزش میکردند (ETE، RTE) با دو گروهی که پس از القای تومور فعالیت نمیکردند(ETR،RTR) وجود داشت و این نتایج با میزان رشد تومور در آن گروه ها مطابقت داشت. همبستگی قوی بین سطوح سرمی TNF-α و میزان رشد تومور وجود داشت.
    نتیجه گیری: ورزش منظم استقامتی باعث کاهش سطوح TNF-α سرمی و نسبت رشد حجم تومور میگردد. فعالیت منظم استقامتی موجب کاهش مارکرهای التهابی میشود، لذا فعالیت بدنی منظم به عنوان روش کمک درمانی اثرات مفیدی در درمان سرطان پستان وابسته به استروژن دارد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تمرین استقامتی، فاکتور نکروز تومور آلفا، حجم تومور
  • محمدرضا حسین طهرانی *، مرجانه کریم، لیلا کلهر، سعیده مظلوم زاده صفحات 68-77
    زمینه و هدف
    استئوآرتریت شایع ترین بیماری استخوان غضروف است. این مساله به خوبی روشن شده است که استئوآرتریت همراه با چاقی و عوامل خطر قلبی عروقی متفاوت است. سندروم متابولیک مجموعه ای از فاکتورهای خطر قلبی عروقی است. در این مطالعه، عوامل خطر قلبی عروقی را در بیماران استئوآرتریت در ایران ارزیابی کردیم و ارتباط آن ها را با شدت استئوآرتریت بررسی نمودیم.
    روش بررسی
    این مطالعه ی Cross Sectional بر روی 323 بیمار مبتلا به استئوآرتریت در شهر زنجان در سال 1389، انجام شد. سندروم متابولیک (Mets) براساس کرایتریاهای National Cholesterol Education Program (NCEP) و Adult Treatment Panel III (ATPIII) با اطلاعات اندازه گیری دور کمر، فشارخون، سطح قندخون، تری گلیسیرید و HDL، جمع آوری شد و شدت استئوآرتریت با پرسشنامه Womac ایران بررسی شد. سطح انسولین خون برای 234 بیمار اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در بین بیماران 2/93 درصد خانم و 8/6 درصد آقایان بودند. سن متوسط بیماران 4/9±2/57 بود. شایع ترین محل استئوآرتریت، زانو بود (6/48 درصد). براساس NCEP-ATPIII کرایتریا، پره والانس Mets در این بیماران 1/46 درصد بود. پره والانس اجزای سندروم متابولیک به ترتیب زیر بود: چاقی مرکزی (3/53 درصد)، سطح بالای تری گلیسیرید (4/51 درصد)، هیپرگلایسمی (4/33 درصد)، فشارخون بالا (61 درصد) و سطح پایین HDL (43 درصد). Score متوسط پرسشنامه Womac برای بیماران Mets بالاتر (23/53 درصد) از بیماران بدون Mets (003/0=P و 66/41 درصد) بود. پره والانس Mets با افزایش سن افزایش می یافت. مقاومت انسولین در 7/35 درصد بیماران این مطالعه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    پره والانس Metsدر این جمعیت بدون توجه به نوع استئوآرتریت بالا بود. به علاوه Mets در بیماران با استئوآرتریت شدید شایعتر بود. این مساله ممکن است ناشی از ارتباط بین پره والانس Mets و شدت استئوآرتریت باشد.
    کلیدواژگان: سندروم متابولیک، استئو آرتریت، شدت استئوآرتریت
  • حمیدرضا صادقی پور *، فرهاد دریانوش، محسن ثالثی صفحات 78-88
    زمینه و هدف
    کمرین و واسپین، از آدیپو کاین های مترشحه از بافت چربی بوده که با التهاب و مقاومت انسولینی مرتبط می باشند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر دوازده هفته تمرین تناوبی هوازی بر کمرین، واسپین و شاخص مقاومت به انسولین دانشجویان دارای اضافه وزن بود.
    روش بررسی
    تعداد 24 نفر از دانشجویان پسر دارای اضافه وزن بصورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت و بصورت تصادفی در دو گروه 12 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 12 هفته (هر هفته 3 جلسه، هر جلسه 40 دقیقه) در تمرینات شرکت و گروه کنترل، برنامه معمول زندگی روزانه خود را داشتند. قبل و بعد از این دوره، از همه آزمودنی ها جهت اندازه گیری متغیرهای کمرین، واسپین و شاخص مقاومت به انسولین نمونه خونی گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی t وابسته و مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه تجربی بدنبال 12 هفته تمرین تناوبی هوازی، کاهش معناداری در غلظت کمرین (t= 5/02، P=0/001)، و شاخص مقاومت به انسولین (t=3/73، P=0/003) مشاهده شد، در حالیکه تغییر معناداری در غلظت سرمی واسپین مشاهده نشد (t=2/04، P=0/06). همچنین شاخص مقاومت به انسولین با هر دو متغیر کمرین (P=0/007) و واسپین (P=0/04) رابطه معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برنامه تمرین هوازی تناوبی با تاثیر بر کمرین و مقاومت انسولین، می تواند در کاهش پاسخ های التهابی ناشی از چاقی و اضافه وزن نقش مهمی ایفا کند.
    کلیدواژگان: کمرین، واسپین، شاخص مقاومت به انسولین، چاقی، تمرینات ورزشی
  • فاطمه مجیدی، حسین چیتی، علی رمضانی، مجتبی فتحی، رضا سلمانی، علی اوسط ملتی * صفحات 89-99
    زمینه و هدف
    ارتباط بین منطقه 6q که ژن گیرنده ی فاکتور رشد 2 شبه انسولین (IGF2R) در آن واقع شده با مقاومت به انسولین ثابت شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم (C>A) ناحیه 3′UT ژن IGF2R با دیابت نوع 2 و شاخص های مقاومت به انسولین در جمعیتی از شهر زنجان می باشد.
    روش بررسی
    در مجموع 350 نفر از بیماران دیابتی نوع 2 و غیردیابتی وارد مطالعه شدند. کلیه ی اطلاعات دموگرافیک آن ها در یک لیستی ثبت شد. تعیین ژنوتیپ پلی مورفیسم مورد مطالعه با روش PCR-RFLP انجام گردید ارتباط بین ژنوتیپ ها و متغیر های تعیین شده شامل شاخص توده بدنی (BMI)، قند خون ناشتا (FBS)، پروفایل لیپیدی و فاکتور رشد 2 شبه انسولین (IGF2)، با استفاده از ANOVA و تعقیبی Post Hoc (توکی) بررسی شد.
    نتایج
    درصد فراوانی ژنوتیپ ها عبارت بود از CC(85/6 درصد)، AA(45/33 درصد) و CA(75/59 درصد)، که فراوانی ژنوتیپCA در میان افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود (6/80 درصد). میانگین FBS سرم در افراد با ژنوتیپ CA به طور معنی داری بیشتر از میانگین FBS سرم افراد با ژنوتیپ CC و AA (001/0=p) و میانگین IGF2 سرم در افراد با ژنوتیپCC و CA به طور معنی داری بیشتر از میانگین IGF2 سرم افراد با ژنوتیپAA بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    پلی مورفیسم (C>A) ناحیه 3′UT ژن IGF2R با برخی از شاخص های مقاومت به انسولین به ویژه FBS و در نتیجه دیابت نوع 2 ارتباط دارد. همچنین ممکن است آلل A اثر محافظتی در برابر ابتلای دیابت نوع 2 داشته باشد.
    کلیدواژگان: IGF2R، دیابت نوع 2، پلی مورفیسم
  • علیرضا یزدی نزاد *، محمود ملک زاده صفحات 100-108
    زمینه و هدف
    آنتیاکسیدانها جهت جلوگیری از فرآیندهای تخریبی ناشی از اکسیداسیون، بهصورت گسترده بهعنوان یکی از افزودنی های غذایی استفاده شوند. با توجه به عوارض جانبی نامطلوب آنتیاکسیدانهای سنتزی، مطالعات در جهت یافتن آنتیاکسیدانهای موثر از منابع طبیعی و بهویژه از گیاهانی که بهصورت گیاه دارویی یا سبزی خوراکی استفاده میشوند، در حال گسترش است. اگرچه مطالعات مختلف نشان میدهد که جنس سالویا یکی از منابع ارزشمند آنتیاکسیدانهای موثر و طبیعی میباشد اما هنوز مطالعهای بر روی خواص آنتیاکسیدانی Salvia viridis انجام نشده است.
    روش بررسی
    عصارهی متانولی گیاه Salvia viridisاز نظر محتوی فنلی تام، آنتوسیانینها و فلاونوییدها با استفاده از روشهای اسپکتروفتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی خواص آنتیاکسیدان، از روش DPPH استفاده گردید.
    یافته ها: نتایج نشان داد که عصارهی متانولی Salvia viridisدارای ترکیبات فنلی (معادل 2/272 میلیگرم اسیدگالیک در یک گرم نمونه خشک)، فلاونویید (معادل 3/187 میلیگرم کوئرستین در یک گرم نمونه خشک) و آنتوسیانین (معادل 94/0 میلیگرم سیانیدین- 3- گلوکوزید در یک گرم نمونه خشک) میباشد. ظرفیت مهار رادیکالهای آزاد عصارهی متانولی گیاه (45/1±5/37IC50= میلیگرم بر میلیلیتر)، کمتر از آنتیاکسیدان سنتزی Butylated Hydroxy Toluene (BHT) (23/0±7/18 IC50=میلیگرم بر میلیلیتر) بود.
    نتیجه گیری: با توجه بهنتایج بهدست آمده، گیاه مریم گلی یکساله میتواند بهعنوان یک گیاه غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی در مطالعات بعدی جهت تعیین میزان سمیت و احتمال استفاده از آن بهعنوان یک آنتی اکسیدانت در فرآورده های غذایی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، فلاونویید، مریم گلی، زنجان
  • رضا سلطانی شال *، حمیدرضا آقا محمدیان شعرباف صفحات 109-121
    زمینه و هدف
    در دهه اخیر، بیماری های قلبی عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ ومیر در جهان محسوب میشود. یکی از شایع ترین اشکال این بیماری ها، بیماری کرونری قلب است. عوامل زیادی وجود دارند که ممکن است در بروز این بیماری و عوارض جانبی جسمانی و روانشناختی آن نقش داشته باشند. مطالعه حاضر این فرضیه را مورد بررسی قرار می دهد که آیا تیپ شخصیتی D، هوش هیجانی، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله ای می توانند پیش بینی کننده مناسبی برای آسیب شناسی روانی بیماران قلبی باشند و در ادامه، به بحث در مورد اهمیت کاربرد روان درمانی در درمان کارآمدتر بیماران قلبی می پردازد.
    روش بررسی
    شرکت کنندگان، پرسشنامه های تیپ شخصیتی D، هوش هیجانی، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله ای و آسیب شناسی روانی را تکمیل نمودند. به منظور بررسی اینکه آیا تیپ شخصیتی D، هوش هیجانی، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله ای می توانند به طور معناداری آسیب شناسی روانی بیماران قلبی را پیش بینی کنند از تحلیل رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج رگرسیونی (18/68، F= 737/0= 2R) نشان داد که متغیرهای پیش بین، توانستند 73 درصد از آسیب شناسی روانی بیماران قلبی را تبیین کنند. بهعلاوه یافته ها نشان داد که کاهش آسیب شناسی روانی بیماران قلبی با نمرات پایین تیپ شخصیتی دی، استرس و سبک مقابله ای هیجان مدار و نمرات بالای هوش هیجانی و سبک مقابله ای مساله مدار بالا مرتبط است.
    نتیجه گیری
    یافته های بررسی حاضر نشان می دهد که عوامل روانشناختی هم در زمینه سازی بیماری قلبی و هم در تشدید آن نقش دارند و نیز از عوارض این بیماری نیز محسوب می گردند. بنابراین آموزش مدیریت استرس، سبک های مقابله ای سازگارانه و هوش هیجانی می توانند سبب کاهش ابتلا به بیماری قلبی و مرگ ومیر ناشی از آن و آسیب شناسی روانی بیماران قلبی گردد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، بیماری کرونری قلب، سازگاری (مقابله)، استرس، تیپ شخصیتی، هوش هیجانی
  • سوسن اسعدی *، فاطمه جعفری صفحات 122-130
    زمینه و هدف
    دوران شیرخوارگی، نقش اساسی در سلامت آینده افراد دارد چرا که ساختمان بدن انسان، در این دوران شکل میگیرد. تغذیه کافی و الگوهای صحیح تغذی های، در سلامت دوران شیرخوارگی، نقش مهمی دارد. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه کمکی بر آگاهی، نگرش و عملکرد مادران دارای فرزند شیرخوار انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک تحقیق نیمه تجربی و از نوع قبل و بعد بدون گروه شاهد میباشد. نمونه های مورد مطالعه 110 مادر ساکن در روستاهای شهرستان ابهر بود که دارای حداقل یک فرزند زیر یکسال بودند. در ابتدای مطالعه آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در مورد تغذیه کمکی با پرسشنامه محقق ساخته که پایایی و روایی آن آزمون شده بود، اندازهگیری شد. سپس برنامه آموزشی که شامل کلاسهای آموزش بهصورت بحث گروهی و نقش بازی (Role playing) با هدایت بهورز بود به تعداد 2 جلسه در هفته به مدت شش هفته برگزار گردید. یک ماه پس از اتمام آموزش مجددا آگاهی، نگرش و عملکرد مادران اندازهگیری شد.
    یافته ها: نمرات آگاهی و نگرش مادران پس از انجام مداخله آموزشی در مقایسه با زمان قبل از آموزش، افزایش معنادار آماری را نشان میداد (001/0P<). در حیطه عملکرد، مادران پس از آموزش تغییرات معنادار آماری از نظر انتخاب نوع مناسب غذای کمکی، تعداد کافی دفعات تغذیه شیرخوار در روز و نحوهی نگهداری صحیح غذای کمکی داشتند (001/0P<).
    نتیجه گیری: آموزش تغذیه کمکی توسط بهورز به روش بحث گروهی و نقش بازی، نقش موثری در بهبود آگاهی، نگرش و عملکرد مادران دارد.
    کلیدواژگان: تغذیه تکمیلی، آگاهی، نگرش، عملکرد، آموزش
|
  • A. Jokar *, F. Farahi, N. Asadi, M. Salehi, M. Sayadi, S. Foruhari Pages 1-10
    Background And Objective
    The decline of bone mineral density (BMD) and prevalence of osteoporosis is a silent epidemic of the century. World Health Organization announced osteoporosis following cancer، heart attack and cerebral stroke as the fourth human enemy. The objective of the current study was to estimate the effect of vitamin C on BMD in menopausal women with balanced diet.
    Materials And Methods
    The study was a randomized clinical trial in which 150 postmenopausal women with osteoporosis were chosen based on convenience purposive sampling method. Using a randomized block design، subjects were divided into two groups: one group received vitamin C and the other group received placebo. After homogenizing groups، the experimental group was given vitamin C 1000 mg daily in two doses for 6 months and the control group received a placebo with the same method. After 6 months، bone densitometry was done and the results were analyzed using independent and paired t-tests and ANOVA. SPSS16 software was used to analyze the collected data. Significant level of 5% was considered.
    Results
    Comparison of index mean of femoral BMD in two groups (independent t-test) and inside the groups (paired t-test) did not show any significant difference before and after the treatment (p>0. 05). Comparison of the index mean of BMD in vertebral bones of trial and control groups (using independent t-test)، did not show any significant difference before and after the treatment (P= 0. 541 and P= 0. 499، respectively) but intra groups results (using paired t-test)، indicated a significant difference both in the test group (p=0. 001) and in the control (p=0. 001).
    Conclusion
    Consumption of antioxidants can be effective for prevention and treatment of osteoporosis.
    Keywords: Vitamin C, Bone mineral density, Menopausal women
  • M. Rafraf *, M. Malekiyan, M. Asghari Jafarabadi, Aa Asgarzadeh, S. Pourmoradian Pages 11-21
    Background And Objectives

    Diabetes mellitus (DM) especially type2 is one of the main causes of morbidity in developing countries such as Iran. Recently، fenugreek seeds as medical plant have been considered for treatment of diabetes. Therefore، we conducted this study to evaluate the effects of fenugreek seeds on serum metabolic factors and ICAM-1 levels in type 2 diabetic patients.

    Materials And Methods

    This triple-blind randomized controlled clinical trial was conducted on 88 T2DM patients. Subjects in fenugreek seeds (n=44) and placebo (n=44) groups consumed 10 g/d of powdered whole fenugreek seeds or 5 g/d of wheat starch before two meals for 8 weeks. Anthropometric measurements، dietary records and fasting blood samples were collected at the baseline and at the end of the trial.

    Results

    BMI، energy and protein intake were significantly different between placebo and intervention groups at the beginning of the study. Fenugreek seeds significantly decreased fasting blood glucose (P=0. 007)، HbA1c (P=0. 0001)، serum levels of insulin (P=0. 03)، and homeostatic model assessment for insulin resistance (P=0. 004) in trial group compared to the placebo group. No significant changes was seen in ICAM-1 levels (P=0. 64).

    Conclusion

    Fenugreek seeds improved glucose metabolism. There was no significant difference in ICAM-1 levels in our intervention، regarding dose and time. It seems that fenugreek seeds may be useful in controlling blood glucose and its complications in type 2 diabetic patients.

    Keywords: Fenugreek seed, Diabetes mellitus, Metabolic factors, ICAM, 1
  • M. Ajami *, A. Atashi, M. Soleimani, M. Ajami, S. Kaviani Pages 22-33
    Background And Objective
    Aging like many complex traits is the result of interaction between genome and environmental factors and epigenetic mechanisms as a central connector links these two markers. So far، investigations on age-related characteristics and biomarkers predicting survival and risk of death have been carried out، none of which led to an overall consensus among the researchers. Identical twins are good models to study epigenetic changes associated with senescence. MicroRNAs are small non-coding regulatory RNA molecules known as one of the epigenetic mechanisms involved in the aging process. The aim of this study was to compare some of miRNAs expression associated with aging in pairs of identical twins.
    Materials And Methods
    In this study، variations in expression of miR-106a، miR-24 and miR-107 whose target genes are associated with cell cycle regulation، in six pairs of identical twins within two age ranges of 15 - 17 and 45 - 50 years old were studied using qRT-PCR technique.
    Results
    There was a significant difference in expressions of miR-24، miR-106a and miR-107 (Fold change= 22 and 37) between two age ranges. Also، the level of discordance in expression of all three miRNAs between twins increased with aging (Fold change= 401 and 733).
    Conclusion
    Increase in the expression of miR-106a، miR-24 and miR-107 may be considered as a marker of aging. A trend rising differences in expression levels related to aging may confirm the environmental effects on the identical twins.
    Keywords: Twins, Epigenetic, miRNA, Ageing
  • H. Zamani *, S. Kaviani, A. Atashi, F. Parhizkar Pages 34-45
    Background And Objective
    Mobilization of Hematopoietic Stem Cells (HSCs) for transplantation and the importance of -adrenergic signals in induction of this process have been well investigated. However، little is known about the role of -adrenergic signals in mobilization of HSCs and factors influenced by these signals. The Chemokine Stromal Derived Factor -1 (SDF-1) which is expressed by human bone marrow-derived mesenchymal stem cells (hMSCs)، has a key role in mobilization of HSCs. In addition، miR-886-3p and miR-23a can regulate the expression of SDF-1 in hMSCs. In this study، to investigate the role of miR-886-3p and miR-23a in mobilization process، expression of both miRNAs was evaluated in hMSCs treated by Isoproterenol (a -adrenergic agonist).
    Materials And Methods
    hMSCs were isolated from human bone marrow and cultured. Following flowcytometric analysis، the cells were treated with 100 M isoproterenol. Total RNA was extracted at 12 and 48 hours post treatment، and also from untreated hMSCs as control. Then، miR-886-3p and miR-23a expression levels were quantified by quantitative Reverse Transcriptase PCR.
    Results
    The expression level of miR-886-3p increased significantly at 12 and 48 hours post treatment (P<0. 05). In addition، the expression level of miR-23a decreased at 12 hours post treatment and increased significantly at 48 hours post treatment (P<0. 05).
    Conclusion
    Isoproterenol induces miR-886-3p in hMSCs. MiR-23a is primarily decreased، and then increased due to treating with isoproterenol. So both miRNAs can contribute to mobilization process. References 1- Horowitz MM، Gale RP، Sondel PM، et al. Graft-versus-leukemia reactions after bone marrow transplantation. Blood.
    Keywords: Mesenchymal Stem Cells, miR, 886, 3p, miR, 23a, Isoproterenol
  • S. Nouri *, Mr Sharif, Ah Khorshidi, Y. Panahi Pages 46-56
    Background And Objective
    The control of parenchymal hemorrhage especially in liver parenchyma، despite improvements in surgical science، is still one of the challenges that surgeons are facing with. Therefore، introducing an effective method to control liver bleeding is of important research priority. This study aimed to compare the hemostatic effect of calcium sulfate and ferric chloride on controlling liver parenchymal tissue bleeding in rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study 70 male Wistar rats were randomly allocated to seven groups. An incision، two centimeters (cm) long and half cm depth، was made on each rat’s liver and the hemostasis time was measured first using calcium sulfate and ferric chloride with different concentrations (15%، 25%، and 50%) and then using the control method (i. e. control bleeding by simple suturing). Then، liver tissue was examined for pathological changes. Finally، hemostasis time was entered into SPSS software and analyzed using one-way ANOVA، Post hoc and Mann Whitney tests.
    Results
    Hemostasis mean time in groups of calcium sulfate concentrations of 50%، 25% and 15%، were 8. 00±0. 94، 20. 70±1. 88،and 36. 10±2. 27 seconds، respectively، and in groups of ferric chloride concentrations of 50%، 25% and 15%، were 15. 50±1. 71، 29. 40±2. 06 and 49. 20±3. 32 seconds respectively. The hemostasis mean time in the control group (suture) was 91/30±7. 30 seconds. The haemostatic time for different concentrations of calcium sulfate and ferric chloride were significantly less than the control group (P=0. 004). There was a statistically significant difference between different concentrations of calcium sulfate and ferric chloride haemostatic time (P = 0. 009). The pathologic examination showed the highest frequency of low grade inflammation based on the defined pathological grading.
    Conclusion
    Calcium sulfate and ferric chloride in comparison to the control method (i. e. control liver bleeding by simple suturing) need less time to control liver bleeding. Calcium sulfate was more effective hemostatic agent than ferric chloride in controlling liver bleeding in rats.
    Keywords: Liver Hemorrhage, Hemostasis, Calcium Sulfate, Ferric Chloride, Rat
  • H. Agha Alinejad *, M. Piri, R. Najafi Pages 57-67
    Background And Objective
    Breast cancer is a genetic and chronic inflammatory disease with an increasing incidence among Iranian women. Researchers have shown that regular exercise is presumed to have prophylactic effect and adjuvant therapy in inhibition of tumor growth. So the aim of this study was to assess the effect of endurance training on serum TNF-α in breast cancer bearing mice.
    Materials And Methods
    Forty female Balb/C mice were used in this study. 20 mice performed continuous endurance exercises for 8 weeks، and then breast cancer cells were injected to all Balb/C mice. Following this، one group of each of the trained and non-trained mice performed endurance exercises 5 days per week for 6 weeks. Thus، this research contained 4 groups: Exercise-Tumor-Exercise (ETE)، Exercise-Tumor-Rest (ETR)، Rest-Tumor-Exercise (RTE) and Rest-Tumor-Rest (RTR) groups. Tumor volume was measured by a digital caliper weekly. Consequently، the mice were sacrificed; blood samples were taken and serum cytokine level was measured and quantified using ELISA.
    Results
    There was a significant difference in the level of TNF-α in the groups performing endurance exercises after malignancy (RTE and ETE) and groups not performing such exercises (ETR and RTR) pointing out an association with tumor growth rate. In the meantime، there was a strong correlation between levels of TNF-α and tumor growth rate.
    Conclusion
    Endurance training reduces level of serum TNF-α and tumor growth rate and decreases level of inflammation markers. Thus، regular exercises as adjuvant therapy have beneficial effects on estrogen related breast cancer treatment.
    Keywords: Breast cancer, Endurance training, TNF, ? Tumor volume
  • Mr Hossein Tehrani *, M. Karimi, L. Kalhor, S. Mazloumzade Pages 68-77
    Background And Objective
    Osteoarthritis (OA) is the most common bone-cartilage disease. It is well known that osteoarthritis is associated with obesity and various cardiovascular risk factors. Metabolic syndrome is a collection of cardiovascular risk factors. In this study، we assessed cardiovascular risk factors in patients with OA and their relationship with OA severity.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted on 323 patients with OA in Zanjan، Iran، in 2010. Metabolic syndrome (Mets) was defined based on National Cholesterol Education Program (NCEP) and Adult Treatment Panel III (ATP III) criteria. Information on waist circumference، blood pressure، levels of blood sugar، triglyceride and HDL levels was collected and the severity of osteoarthritis was examined using WOMAC questionnaire. The level of insulin was measured for 234 of patients.
    Results
    93. 2% of the patients were female and 6. 8% were male. The mean age of the patients was 57. 2 ± 9. 4 year. The most prevalent site of osteoarthritis was knee (48. 6%). According to the NCEP-ATP III criteria، the prevalence of Mets in these patients was 46. 1%. The prevalence of Mets components was as follow: central obesity (53. 3%)، high triglyceride level (51. 4%)، hyperglycemia (33. 4%)، high blood pressure (61%)، and low HDL level (43%). The mean score of the Iranian WOMAC questionnaire for the patients with Mets was higher (53. 23) than that in the patients without Mets (41. 65، P=0. 003). The prevalence of Mets was also increased with increasing age. Insulin resistance was present for 35. 7% of the patients.
    Conclusion
    The prevalence of Mets was high in this population regardless of the OA type. In addition، Mets was more prevalent in patients with severe OA. This may indicate a relationship between the prevalence of Mets and the severity of OA.
    Keywords: Metabolic Syndrome, Osteoarthritis, Osteoarthritis severity
  • Hr Sadeghipour *, F. Daryanoosh, M. Salesi Pages 78-88
    Background And Objective
    Chemerin and vaspin are adipose tissue-driven adipokines and appear to be associated with inflammation and insulin resistance. The aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks of aerobic interval training on chemerin، vaspin and insulin resistance index in overweight students.
    Materials And Methods
    Twenty four male students voluntarily participated in this study and were randomly divided into experimental and control groups (n=12). The experimental group took part in an aerobic interval training program (3 days/wk، continued for 12 weeks، 40 minutes each session) and the control group continued their routine daily life. Before and after this intervention program، chemerin،vaspin and insulin resistance index were measured. Paired and independent t- tests and Pearson’s correlations were used for data analysis.
    Results
    Results showed a significant decrease in chemerin concentration (t= 5. 02، P= 0. 001) and insulin resistance index (t= 3. 73، P= 0. 003) in the experimental group after 12 weeks of aerobic interval training. The results did not show any significant change in the serum vaspin (t= 2. 04، P= 0. 06). Also، there was a significant relationship between insulin resistance index and both chemerin (P= 0. 007) and vaspin levels (P= 0. 04).
    Conclusion
    In conclusion، aerobic interval training affects serum chemerin and insulin resistance and suggests that it can play a major role in reducing inflammatory responses caused by overweight and obesity.
    Keywords: Chemerin, Vaspin, Insulin Resistance Index, Obesity, Exercise Trainings
  • F. Majidi, H. Chiti, A. Ramazani, M. Fathi, R. Salmani, Aa Mehhati * Pages 89-99
    Background And Objective
    Association of 6q loci، where IGF2R gene is located، with insulin resistance has been well established. In this study، relationship between 3''UTR and type 2 diabetes and insulin resistance indices in non diabetic subjects was investigated.
    Materials And Methods
    350 participants (175 diabetic type 2 patient and 175 non-diabetic individuals) were entered in this study. Demographic data were collected. BMI and serum levels of glucose، lipid profiles and IGF2 of all participants were measured. Genotype polymorphism of studied participants was determined by PCR-RFLP method. Then، the relationship between genotypes and insulin resistance indices was measured and analyzed using statistical procedures of ANOVA and post hoc analysis.
    Results
    The genotypes frequency comprised CC (6. 85%)، AA (33. 45%)، and CA (59. 55%)، indicating that the frequency of carrier with CA genotype polymorphism was significantly (P<0. 05) higher in type 2 diabetic patients (80. 6%) than in non-diabetic participants. Serum FBS levels of CA carriers were significantly (P=0. 001) higher than carriers of other two genotypes (CC and AA). The mean levels of serum IGF2 in participants carrying CC and CA genotypes were significantly (P= 0. 001) more than other participants carrying genotype AA.
    Conclusion
    (C>A) IGF2R3′UTR polymorphism was associated with type 2 diabetes and some insulin resistance indices especially FBS. However، the A allele may have a protective effect on developing type 2 diabetes.
    Keywords: IGF2R_Type 2 diabetes_Polymorphism
  • Ar Yazdinezhad *, M. Malekzadeh Pages 100-108
    Background And Objective
    Antioxidants have been widely used as food additives to provide protection against oxidative degradation of foods. Because of undesirable side effects of synthetic antioxidants، there is a growing interest in searching for powerful but non-toxic antioxidants from natural resources، especially edible or medicinal plants. Although، several studies have shown that Salvia genus is one of the valuable sources of potent antioxidants، but there is not any study about antioxidant potentials of Salvia viridis.
    Materials And Methods
    Methanolic extract of Salvia viridis was analyzed for its total phenols، anthocyanins and flavonoids contents using spectrophotometric methods. Diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) assay was used to evaluate its antioxidant properties.
    Results
    The results demonstrated that the methanolic extract of Salvia viridis has high contents of total phenols (272. 2 mg gallic acid equivalent/g dry weight)، flavonoid (187. 3 mg quercetin equivalent/g dry weight) and anthocyanin (0. 94 mg cyaniding-3-glycosid equivalent/g dry weight). Free radical-scavenging capacity of the methanolic extract was less (IC50:35. 7± 1. 45 μg/ml) than synthetic antioxidant Butylated Hydroxy Toluene (BHT) (IC50:18. 7± 0. 23 μg/ml).
    Conclusion
    On the basis of the results obtained، Salvia viridis could be valuable as a rich source of natural antioxidants for culinary purposes after passing proper toxicity test.
    Keywords: Anthocyanin, Flavonoid, Salvia viridis, Zanjan
  • R. Soltani Shal *, Hr Aghamohammadian Sharbaf Pages 109-121
    Background And Objective
    In recent decade cardiovascular diseases have been one of the main causes of death in the world. One of its insidious forms is coronary heart disease. There are number of factors that may contribute to incidence of coronary heart disease and physical and its psychological side effects. The present study investigates whether type D personality، emotional intelligence، stress and coping styles could predict psychopathology in coronary heart disease patients. Following this، we discuss the importance of psychotherapy in treatment of patients with heart disease.
    Materials And Methods
    Participants (n=180) filled out the questionnaires of Type D personality، Coping Style، the Perceived Stress Scale، the Emotional Intelligence Questionnaire and Psychopathology Scale. Regression analysis was used to test if each one of these factors could significantly predict psychopathology in coronary heart disease patients.
    Results
    The results indicated the predictors had the potential to account for 73% of the variance (R2 =. 737، F=68. 18، p<. 01). Moreover، the results pointed out to low scores of psychopathology among coronary heart disease patients in Type D personality، stress and emotional coping style while high scores related to emotional intelligence and problem solving coping style.
    Conclusion
    The findings of the present study showed that the psychological factors have prominent role in predisposing to heart disease as well as its intensification along with its side effects. Psychotherapy application in pre and post episode of disease has important role in treatment and decreasing of psychological side effects and improving the quality of life. Therefore، trainings on stress management، adaptive coping styles and EQ education can reduce coronary heart disease and subsequent mortality as well as psychopathology.
    Keywords: Psychopathology, Coronary Disease, Adaptation, Stress, Personality, Emotional Intelligence
  • S. Asadi *, F. Jafari Pages 122-130
    Background And Objective
    Infancy period has an essential role in future health of individuals due to development of human body structure over this period of life. Sufficient nutrition and correct nutritional patterns have great impact on infancy health. The objective of this study was to determine the effect of training on awareness، attitude and practice of mothers who had infants.
    Materials And Methods
    This study was a quasi experimental (before and after the intervention) study without a control group. Study sample included 110 mothers referring to health houses of Abhar city who had at least one infant under 1 year old. Before the intervention، knowledge، attitude and practice of mothers concerning complementary feeding were evaluated using a standard questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire was tested. Intervention program included training sessions with group discussions and role playing، and social worker as facilitator of the group. Training sessions were held twice a week for 6 weeks. One month after the intervention، knowledge، attitude and practice of mothers were measured.
    Results
    Scores of knowledge and attitude showed a significant improvement after the intervention as compared to before the intervention (p<0. 001). In practice domain، mothers had significant changes in choosing of type of complementary feeding، sufficient number of feeding their infants during the day، and proper storage of complementary food after training (p<0. 001).
    Conclusion
    Training in supplementary nutrition by health workers through group discussion and role play has an important effect in improving knowledge، attitude and practice of mothers.