فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1384)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1384)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات علمی: مطالعات پایه
  • اصغر افتخاری صفحات 691-715
    چارچوب های زمانی و مکانی، پیوسته منطبق با آموزه های دینی نیستند؛ بنابراین پرسش از تعارض بین این دو و احتمال پیدایش بی ثباتی درون جامعه، به مثابه سوالی با پیشینه تاریخی زیاد مطرح است. از این منظر، دین صرفا کارکرد امنیت سازانه نداشته و ابعاد تعارض جویانه آن نیز می بایست مورد توجه قرار گیرند. این نوشتار به بعد دوم موضوع اشاره و تلاش دارد با تامل در قواعد فقهی، به کارکردها و خدمات دین در مدیریت تعارض ها دست یابد. برای این منظور، نویسنده مفهوم «اصلاح» را به مثابه مفهومی سترگ و درون دینی انتخاب و عمده قواعد فقهی مربوط به چگونگی حل و فصل تعارضات را درون آن بازخوانی نموده است. نتیجه آنکه مولف به دو گونه اصلاح اعم از ایجابی و سلبی اشاره دارد که شکل ایجابی آن دلالت بر مدیریت پیشینی شرایط به منظور ممانعت از تکوین تعارض دارد؛ و گونه سلبی آن نیز شامل مدیریت پسینی تعارضات و حل آنها با حداقل میزان منازعه می شود. پس از این دو الگوست که الگوی مدیریت غیرمسالمت آمیز تعارضات مطرح می شود.
  • قدیر نصری صفحات 717-737
    نئوایده آلیسم از مکاتب برجسته و تاثیرگذار در تحلیل امنیت و روابط بین الملل است. این مکتب به خاطر تاکید بر ایده دولت محدود و نگرش فرادولتی و جامعه محور، از نئورئالیسم جدا می شود و به لحاظ پختگی و جامع نگری، فاقد ضعف و خوش بینی های لیبرالهاست. نئوایده آلیسم در جستجوی توضیح مناسبات قدرت و صدور ایده هایی برای تغییر آنهاست تا همه جهانیان از امنیت مناسبی برخوردار شوند. حکمرانی دموکراتیک، اصالت دستاوردهای مطلق و تبعیت امنیت از رفاه عمومی و پایدار از جمله ارکان این مکتبند. اندیشمندان نئوایده ال با طرح این گزاره ها، امیدهایی را برانگیختند؛ اما با گذشت زمان و آشکارشدن ظرفیت های نئوایده الیسم، مشخص شد که این نگرش با وجود نوآوری های چشمگیر، ضعف هایی هم دارد. نئوایده الیست ها به واسطه عقلانیت گرایی، مصون از سمت گیری های ذهنی و پیش داوری نیستند، واقعیت دولت و قدرت سخت را در شکل دهی به هویت گروه ها و حتی ترسیم و ترمیم هنجارها دست کم می گیرند و در توضیح علل وقوع تحول، به ارائه ایده هایی کلی و سهل انگارانه اکتفا می کنند.
  • رضا خلیلی صفحات 739-764
    رابطه امنیت، سیاست و استراتژی همواره موضوع بحث و مجادله علمی بوده و تعیین مرزهای میان این مفاهیم و یا حدود و ثغور حوزه های مطالعاتی آنها، نتیجه و ماحصل این مباحثات و مجادلات علمی است. در این مقاله زمینه های تاریخی تحول مفاهیم مذکور بررسی شده و بر اساس چهار گفتمان سنتی، فراسنتی، مدرن و فرامدرن، رابطه آنها با یکدیگر مورد پردازش و تحلیل قرار می گیرد تا بخشی از ابهامات و پیچیدگی های مفهوم امنیت توضیح داده شود. در واقع وابستگی مفهوم امنیت به مفاهیم سیاست و استراتژی و تداخل حوزه مطالعات امنیتی با حوزه های مطالعات سیاسی و استراتژیک به عنوان مفروض بنیادین ادبیات موجود مطالعات امنیتی در این نوشتار به چالش گرفته می شود و نویسنده در پاسخ به این پرسش که رابطه مفهوم امنیت با مفاهیم سیاست و استراتژی از حیث تقدم و تاخر زمانی چگونه بوده است؟، این فرضیه را به آزمون می گذارد که میان مفاهیم امنیت، سیاست و استراتژی تقدم و تاخر زمانی وجود ندارد و تحول تاریخی گفتمانی این مفاهیم حاکی از تقارن زمانی آنهاست.
  • مقالات علمی: مطالعات ایران
  • علی کریمی مله صفحات 765-788
    این مقاله با هدف بررسی و شناسایی مرجع امنیت در آرا و اندیشه های امام خمینی(ره) به تحریر درآمده است. نویسنده برای فهم مرجع امنیت سه شاخص پیشنهاد می نماید که عبارتند از مولفه تهدید، عوامل تامین امنیت و اهداف و سیاست گذاری های امنیتی. در ادبیات امنیت ملی نیز در مجموع پنج مرجع شامل فرد، رژیم، جامعه، دولت و جهان احصا شده است. با توجه به این مولفه ها، مقاله حاضر بر آن است که مرجع امنیت از منظر امام(ره) مرکب و چندگانه و مشتمل بر جامعه، دولت و رژیم می باشد که با یکدیگر رابطه ای تعاملی و دیالکتیکی دارند و در بطن مرجع جامعه دو مولفه «اسلام» و «مردم» از جایگاه کانونی برخوردارند. در یک جمله می توان گفت که بدون رضایتمندی مردم و پشتیبانی آنان از حکومت و دولت، ارکان امنیت ملی نااستوار باقی می مانند. بنابراین در رویکرد ایشان، مرجع جامعه با لحاظ دو مولفه برجسته آن یعنی اسلام و مردم، بر دو مرجع دیگر اولویت و اصالت می یابد.
  • حسین پوراحمدی صفحات 789-815
    دستیابی به عدالت اجتماعی به عنوان بزرگترین هدف و شعار کابینه جدید در جمهوری اسلامی ایران که متاثر از آرمان های انقلاب شکوهمند اسلامی است، در تعامل سازنده با اقتصاد جهانی و همسو با سند چشم انداز بیست ساله کشور منوط به انجام اصلاحات و تغییرات بنیادین در بسیاری از سیاست ها و راهکارهای اجرایی اقتصادی از جمله در نقش و کارکرد دولت به منظور تسریع، گسترش و نهادینه نمودن توسعه پایدار اقتصادی است. مقاله حاضر به حوزه های تجاری، تولیدی و سرمایه گذاری در بخش تولید و خدمات از یک سو و اصلاح سیاستها، نقش و جایگاه دولت در حوزه اقتصادی از سوی دیگر، به عنوان مبانی استراتژیک اصلاح سیاست های توسعه اقتصادی پرداخته و به برخی چالش ها در حوزه اجتماعی و تبعات سیاست های توسعه اقتصادی اشاره نموده است. رویکرد توضیحی تحلیلی این نوشتار مبتنی اقتصاد سیاسی بین الملل و معطوف به تعامل متقابل اقتصاد و سیاست در حوزه های داخلی و جهانی می باشد.
  • مقالات علمی: مطالعات بین الملل
  • محمد علی قاسمی صفحات 817-831
    امنیت انسانی، از مفاهیمی است که در تلاش برای فرارفتن از مفهوم سنتی امنیت و امنیت ملی مطرح شده است. در تعریف امنیت انسانی، اجماع نسبی بر سر تعریفی نسبتا جامع از آن وجود دارد که شامل حراست از هسته حیاتی همه افراد بشر در مقابل تهدیدات شایع، سازگار با کمال و شکوفایی بلندمدت انسانها می باشد. در نوشتار حاضر تفاوت امنیت انسانی با مفاهیم قریب چون امنیت فردی، توسعه انسانی، حقوق بشر و توسعه پایدار بررسی می شود و در ادامه استراتژی های تحقق امنیت انسانی یعنی دو استراتژی حراستی و توانمندسازی مورد مطالعه و شرح قرار می گیرد. طرح و توضیح ایده امنیت انسانی، هم در بعد تئوریک و هم به لحاظ سیاست گذاری حائز اهمیت است. از منظر تئوریک راهگشایی و افق گشایی آن در نگرش جامع تر و کامل تر به مقوله امنیت، قابل توجه است. به لحاظ سیاست گذاری نیز می تواند در تدوین استراتژی، تعیین (مجدد) اولویت ها و جابه جایی بعضی از آنها، اهمیت یافتن ابعاد نرم افزاری در کنار ابعاد سخت افزاری، تقویت جامعه و نهادهای مدنی و توجه به توزیع عادلانه تر منابع دخیل باشد.
  • مهدی حبیب اللهی صفحات 833-860
    فلسطینیانی که با تشکیل رژیم صهیونیستی در سال 1948 در موطن خود باقی ماندند و به رغم رنجی که از ناملایمات و تبعیض ها می بردند، حاضر نشدند آن را ترک کنند، «اعراب 48» نامیده می شوند. عنوان «عرب» برای آنها از آن روست که در وضعیتی ثانوی (شهروند درجه دوم) قرار دارند؛ موقعیتی که از سوی ساف نیز به رسمیت شناخته شده و این سازمان فقط مهاجرین و ساکنان اراضی اشغالی 67 را فلسطینی می داند. این در حالی است که رویدادهایی چون انتفاضه اول و انتفاضه الاقصی موجب شد تا اعراب 48، بیش از آنکه خود را شهروند جامعه اسرائیل معرفی کنند، در پی سرنوشت و هویت مشترک با مهاجرین و فلسطینیان سرزمین های اشغالی باشند. بر این اساس مقاله حاضر بر آن است تا تاثیر انتفاضه نخست و انتفاضه الاقصی را بر هویت و جایگاه اجتماعی اعراب 48 برجسته نماید. این بررسی نشان می دهد که اعراب 48 پس از رویدادهای مذکور، در وضعیتی تعلیقی و دوگانه به سر می برند. از یک سو دیگر خود را عرب اسرائیلی نمی دانند و از سوی دیگر از جانب دیگر فلسطینیان به عنوان «فلسطینی»، شناخته نمی شوند.
  • نقد و بررسی کتاب
  • آینده جنبش های اسلامی پس از حوادث 11 سپتامبر
    غلامرضا خسروی صفحات 863-876
  • آماده باش برای ایران در آستانه هسته ای شدن
    داود غرایاق زندی صفحات 877-886
  • منطق های سیاست خارجی آمریکا تئوری هایی درباره نقش جهانی ایالات متحده
    نادر پورآخوندی صفحات 887-900
|
  • Asghar Eftekhary Pages 691-715
    Time and spatial contexts do not always conform to religious teachings; so, the question of their contradiction and the possibility of the rise of conflict within society has been subject to historical debates. From this perspective religion has not merely a security-generating function and its conflictual dimensions should be also taken into consideration. This writing deals with the second aspect of the issue and tries to identify the security-generating functions and objectives in the event of the rise of a conflict. For this purpose, it chooses the concept of the arena of reform as an enormous intra-religious concept and re-interprets major jurisprudential rules concerning the quality of conflict settlement. The author concludes that there are two types of positive and negative reforms. The positive form refers to the apriori management of conditions in order to prevent the appearance of conflict. The negative form also includes apriori management of conflicts and their resolution with minimum degree of controversy. Hence, the unpeaceful management of conflicts pattern is derived from these two patterns.
    Keywords: Reforms, Political Jurisprudence, Shiism, Conflict, Contradiction
  • Ghadir Nasri Pages 717-737
    Neo-idealism is among the salient and influential schools in the analysis of international security and relations. This school is distinguished from neo-realism because of its emphasis on the idea of limited state and trans-state community-based outlook. The school lacks the liberal's weakness and optimism given its sophistication and comprehensiveness. Neo-idealism seeks to extrapolate power relations and develop ideas for changing them so that all world inhabitants enjoy desirable security. Democratic governance, priority of absolute achievements and subjugation of security to sustainable public welfare constitute the foundations of this school. Neo-idealist scholars provoked hopes by developing such statements; but with the lapse of time and appearance of neo-idealist capacities, it became apparent that this outlook suffers from weaknesses in spite of significant innovations. Due to their propensity to rationalism, neo-idealists are no immune to mental biases and pre-judgments, they underestimate the reality of the state and hard power in shaping group's identities and even in the drawing and repairing norms, and they tend to suffice to provide general and simplistic ideas in explaining the factors of changes.
    Keywords: Norms, Regimes, Democratic Governance, Methodology, Internationalism, Absolute Achievements
  • Reza Khalili Pages 739-764
    The relationship between security, politics and strategy has frequently been subject to academic debates and the demarcation of boundaries among these concepts and the contours of their study areas are the result of such academic debates and contentions. In this article, the author examines the historical grounds of change in the aforementioned concepts and analyzes their mutual relationship according to four traditional, meta-traditional, modern and postmodern discourses in order to explain part of ambiguities and complexities of the concept of security. Indeed, dependence of the security concept on concepts of politics and strategy and the overlapping of security studies area with areas of political and strategic studies – as the fundamental assumption in the existing literature of security studies – is challenged in the writing. In answering the question of what relationship exists between the concept of security and concepts of politics and strategy in terms of time sequence, the author tests the hypothesis that there is no time sequence between the concepts of security, politics and strategy and that historical-discursive change in such concepts indicates their coincidence.
    Keywords: Security, politics, Strategy, Security Studies, Political Studies, Strategic Studies
  • Ali Karimi Maleh Pages 765-788
    This article makes attempts to study and explore the reference of security in Imam Khomeini’s opinions and thinking. The author proposes three indicators for identifying the reference of security including the threat parameter, factors of acquiring security, and security goals and policy-making. Furthermore, five references in the national security literature including individual, regime, society, state and the world. Considering these parameters, this article holds that the reference of security is combined and multiple in Imam Khomeini’s viewpoint involving society, state and regime which have an interactive and dialectical relationship. In the heart of the society’s reference, two factors, Islam and people play a crucial part. In a nutshell, it can be indicated that without people’s satisfaction and their support for their government and state, the foundations of national security remain fragile. Therefore, in his attitude, the reference of society involving two paramount parameters of Islam and people takes precedence over the two other references.
    Keywords: Identification of Reference, Religiosity, Communitarianism, National security, Imam Khomeini
  • Hossein Pour, Ahmadi Pages 789-815
    Achieving social justice as the most paramount objective and slogan of the new cabinet in the Islamic Republic of Iran is derived from the ideals of the glorious Islamic Revolution. In constructive interaction with the world economy and in line with the Iran’s 20-Year Vision Document, this goal is conditional upon fundamental reforms and adjustment in most of economic policies and executive directives including the role and function of the state in order to accelerate, expand and institutionalize sustainable economic development. This article addresses trade, productive and investment areas in the production and service sectors on the one hand, and the amendment of policies and the role and place of the state in economic realm as the strategic foundation of reforming economic development policies. It also deals with certain challenges in social realms and the consequences of economic development policies. The writing’s explanatory-analytical approach is based upon international political economy and refers to interaction between economics and politics in domestic and international areas.
  • Mohammad Ali Qasemi Pages 817-831
    Human security is one of the concepts which have been developed in order to go beyond the traditional sense of security and national security. With respect to human security, there is relative consensus on a fairly comprehensive definition that includes the maintenance of the critical mass of all human kinds vis-à-vis the prevailing threats, consistent with long-term human fulfillment and flourishing. This writing examines the difference of human security from related concepts such as individual security, human development, human rights and sustainable development and then describes strategies for the realization of human security, that is conservation strategy and empowerment. To propose and explain the idea of human security is of importance both theoretically and in policy-making terms. From a theoretical point of view, developing human security is considerable in a more comprehensive and complete view toward the category of security. In terms of decision-making, human security can also help design strategy, (re)formulate priorities and replace some of them, give priority to software elements along with hardware ones, boost civil society and institutions and pay attention to fairer distribution of resources.
    Keywords: human security, National security, National Security Strategy, threat, Human Security Schools
  • Mahdi Habibollahi Pages 833-860
    Those Palestinians who remained in their homeland with the establishment of the Zionist regime in 1948 are called '1948 Arabs'. Despite their suffering from difficulties and discriminations they refused to leave their homeland. The title 'Arab' for them refers to the fact that they possess a secondary position (second-degree citizen); a position that is recognized by the Palestine Liberation Movement (PLO) and it views only the immigrants and inhabitants of the 1967 Occupied Territories as Palestinians. It is the case while such events as the first Intifada and Al-Quds Intifada led the 1948 Arabs to pursue shared destiny and identity with the immigrants and inhabitants of the Occupied Territories rather than identify themselves as Israeli citizens. On this ground, this article seeks to highlight the effects of the First Intifada and Al-Quds Intifada on the social identity and status of the 1948 Arabs. This study demonstrates that the 1948 Arabs live a suspended and dual life following the aforementioned events. They no longer consider themselves as Israeli Arabs on the one hand, and these Palestinians are not recognized as Palestinians on the other.
    Keywords: 1948 Arabs, Palestinian Identity, Citizenship Status, Social Movement