فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1388)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات ویژه
  • داود غرایاق زندی صفحات 7-27
    پلیس به عنوان نیرویی اجتماعی، کارکردهایی دارد و تابع پیامدهای ناشی از تحولات و تغییرات اجتماعی است. بنابراین، امر معقول این است که پلیس نیز همانند دیگر نیروهای اجتماعی با آنها همگون گردد، کارکردهایش را با نیازهای امنیتی جدید تسهیل نماید و با چالش های جدید مقابله نماید. پلیس به عنوان نیرویی امنیتی باید از منظر امنیتی مورد بحث قرار گیرد. این مقاله، به این پرسش می پردازد که چگونه می توان تحول کارکردهای پلیس را از منظر تحلیل نظریه های امنیت خرد، تبیین نمود؟
    برای این کار چهار بحث کارکردهای اصلی و سنتی پلیس، کارکردهای جدید پلیس، کارکردهای اجتماعی پلیس و رابطه پلیس با امنیت ملی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
  • منیژه نویدنیا صفحات 29-46
    آنچه سازمان های پلیسی را به چالش می کشاند و موجبات بازنگری و تجدیدنظر در امنیت بخشی می گردد، نحوه نگرش به امنیت و به دنباله آن، سازوکارهای امنیت در چشم انداز آینده است. به عبارت دیگر، حوزه امنیت مستثنی از سایر پدیده های اجتماعی و سیاسی نیست و به مرور زمان باید در جهت اهداف مطلوب دستخوش تغییر شود. از این رو، با حوزه معنایی امنیت قدیم و رویکردهای گذشته، نمی توان به تحقق امنیت برای جامعه آینده خوش بین بود و با سرمایه های اجتماعی گذشته به انجام امور جمعی آینده پرداخت.
    با عنایت به این رویکرد و با توجه به شرایط در حال گذار ایران، در مقاله حاضر، به امنیت مضیق و موسع به عنوان تبلور امنیت گذشته و آینده پرداخته و بر اساس آن، پلیس حداکثری و حداقلی مورد مقایسه قرار گرفته است.
  • ناصر علیدوستی صفحات 47-71
    پلیس به عنوان مهمترین نیرویی که حفظ امنیت داخلی را بر عهده دارد، در راستای تامین حقوق شهروندان، ناگزیر از انجام کار هایی است که به درست یا نادرست، تعرض به آزادی یا امنیت یا دیگر حقوق شهروندی نامیده می شود.
    برای یافتن راهکاری برای برون رفت از این چالش وتعارض درونی وظائف پلیس، بررسی های ژرف و آموزش هدفمند حقوق شهروندی بایسته و شایسته است.
    با این نگاه، کارآمدی پلیس در گرو آموزش حقوق شهروندی به اجزاء این نیرو و عموم شهروندان است. ارائه آموزش های لازم برای روشن شدن اذهان عمومی نسبت به حقوق شهروندی و چگونگی صیانت آن توسط پلیس، برخی برداشت های نادرست را از میان بر می دارد. آموزش حقوق مورد احترام شهروندان به پلیس نیز موجب می شود اجزاء این نیروی امنیتی، از تعرض به حقوق شهروندان، هرچند متهمین و مجرمین بپرهیزند تا از این رهگذر، کارآمدی پلیس در تامین حقوق شهروندی حاصل شود.
  • حسن عالی پور صفحات 73-105
    در نگاه حقوق کیفری بزه های سازمان یافته تنها یک ویژگی برجسته دارد و آن شیوه انجام به طور برنامه ریزی شده، است. این نکته نشان می دهد این دسته از بزه ها در سنجش با دیگر بزه ها دسته ای نوین نیستند و بر وارونه آن هر بزه عمدی را می توان به طور سازمان یافته انجام داد. در عین حال، در بزه شناسی، بزه های سازمان یافته جدا از شیوه ارتکاب که چهره راستین آن است، دو ویژگی دیگر را نیز دارا است که یکی در مالی بودن و دیگر در فراملی بودنش است. سه ویژگی بالا هنگامی که با کنشگران(فاعلان) بزه سازمان یافته پیوند داده می شود؛ نقش امنیت به عنوان موضوع این بزه ها آشکار می شود. با این حال، بر وارونه تروریسم که بیشتر بر ضد شهروندان بیگناه رخ می دهد، بزه های سازمان یافته رفتارهایی بر ضد امنیت اقتصادی و امنیت ملی اند. پیگرد آنها از سوی پلیس به هیچ روی سنجش پذیر با بزه های خیابانی و خشونت آمیز نیست. به دلیل پیوند بزهکاران سازمان یافته با قدرت و نیز به جهت گرامی داشتن ظاهری قانون و پاس داشتن هنجارها از سوی آنان، پلیس در شناخت و پیگرد این دسته از بزهکاران، پیروزی چشمگیر نداشته است.
  • محمدعلی قاسمی صفحات 107-122
    یکی از ویژگی های دنیای مدرن، وجود تنوعات فراوان در آن و به رسمیت شناختن تنوعات مذکور است. به دلیل مهاجرت های گسترده و دایمی و ارتباطات وسیع و بین المللی و جهانی شدن فعالیت های اقتصادی، کمابیش اغلب نقاط جهان، به صورت جوامعی دارای تنوع فرهنگی و قومی درآمده اند. از سوی دیگر، اگر وظیفه و هدف پلیس را، تامین نظم و امنیت جامعه بدانیم، طبعا نهاد پلیس باید بتواند با جامعه جدید انطباق پیدا کند. بدین منظور، در کشورهای مختلف و حتی در شهرهایی که حالت جهان وطنی یافته اند، منشورها و دستورالعمل هایی برای فعالیت بهتر، بی نقص تر و موثرتر پلیس طراحی شده که در آنها بر لزوم آموزش و تربیت نیروهای پلیس به منظور انطباق با افراد متعلق به فرهنگ های مختلف، قبول اعضای جامعه متنوع در پلیس، تلاش برای رفع تبعیض ها و کلیشه ها و نقصان ها در جامعه پلیس، آموزش تنوعات، لزوم و شکل برخورد صحیح با شهروندان منسوب به گروه های متنوع قومی، مذهبی و نژادی تاکید شده است. در نوشتار حاضر، پس از بحث از تنوع و معنای آن، بر مبنای تعدادی از منشورها و دستورالعمل ها، نکات محوری و مشترک در خصوص شیوه و روش عمل پلیس در جوامع متنوع بیان شده است.
  • محمود یزدان فام صفحات 123-149
    مهمترین وظیفه دولت برقراری امنیت است. تهدید امنیت یا از سوی کشورهای دیگر صورت می گیرد که آن را تهدید امنیت ملی می نامند و یا از سوی افراد و گروه ها داخلی علیه یکدیگر است که با تضعیف دولت و از بین رفتن نظم اجتماعی بروز می یابد. دولت قدرت برتر را در اختیار دارد و به منظور برقراری امنیت و اعمال حاکمیت، ابزارها و سازمان های را به وجود می آورد که نیروی نظامی و انتظامی (پلیس)، یکی از برجسته ترین آنهاست. نیروی انتظامی برای برقراری امنیت و آرامش در جامعه، سازمانی را به وجود آورده و بر اساس برداشت خود از محیط تهدید، ابزارها و شیوه های تهدید، راهبردها و تاکتیک هایی را برای تامین هدف در پیش می گیرد. هرچند پلیس ثابت است، اما محیط امنیتی، ابزارها و شیوه های تهدید و برقراری امنیت در حال تغییر است. جهانی شدن یکی از عوامل موثر در این تغییر و تحول، در دو دهه گذشته بوده است. در این مقاله، سازوکار تاثیرگذاری جهانی شدن بر ماموریت ها و راهبردهای پلیس در جمهوری اسلامی ایران بررسی شده است.
  • مطالعات منطقه ای
  • سید حسین موسوی صفحات 151-179
    سرزمین حاصلخیز، پرآب و استراتژیک جولان، تنها سرزمین باقیمانده در محدوده فرا تر از خط سبز (مرزهای 1948) است که همچنان در اشغال رژیم صهیونیستی است. این سرزمین در سال 1967 به اشغال رژیم صهیونیستی درآمد و نبرد 1973 نیز در آزادسازی آن توفیق چندانی نداشت. از آن روز تا کنون، عقب نشینی از این ارتفاعات، مساله مشترک سوریه و رژیم صهیونیستی شده است. در این مقاله، جایگاه جولان در امنیت اسرائیل در سه مولفه موقعیت استراتژیک نظامی، منابع آبی و جمعیت مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این تحقیق، شناخت جایگاه این مولفه ها در امنیت اسرائیل است. آیا عقب نشینی از جولان، همچون سه توافق نامه رژیم صهیونیستی با مصر، حکومت خودگردان فلسطین و اردن، می تواند امنیت رژیم صهیونیستی را تامین کند یا برجستگی های این سرزمین، هرگونه عقب نشینی را برای امنیت رژیم صهیونیستی پر هزینه و گران بها خواهد کرد؟
  • نقد و بررسی کتاب
  • رابرت جی. گیلپین ترجمه: عبدالله قنبرلو صفحات 181-193
|
  • Davoud Gharayagh Zandi Pages 7-27
    As one of the social forces, police has some functions and would be under social consequences of social transformations and changes too. So it is reasonable to be harmonized with them, facilitating functions for coping with new security needs and facing with new challenges for police force as the other social forces. As a securitizing force, police would be doing the changes by micro security theories. Some security theories in the micro security are useful and correlated more to police mentioned here. How some transformation in police functions could be made in studying these micro security theories? In the four main functions, it examines as transformation in archetype police functions, new and novel functions, social status of police in society and police function in the level of macro security especially in the national one.
  • Manijeh Navidnia Pages 29-46
    The police as one of the main supporters of security have a remarkable place and there is no doubt about perspective of its future role and function. In fact, the cause to challenging police and revision in security is the attitude towards security and then its mechanisms within the perspective. In other words, the area of security is not exception among social and political phenomena and by the passage of time should be changed to attain desirable goals. Having said that, one can not be optimistic about realization of security in the future through the intermediary of old means and approach of security, or handling collective affairs in future by outdated capitals. Thus we need to pay due attention to the organs and principles of the future perspective and to apply intentions and needs to the new conditions. Taking into account this approach and due to the transitional conditions in Iran, the current paper reviews the narrow and wide concept of security as the symbols of security in the past and future and then it compares the minimal and maximal police with each other.
    Keywords: Narrow, Wide Security, Minimal, Maximal Police, the Past, Next Social Capital
  • Naser Alidoosti Pages 47-71
    In order to serve citizen rights, the police as the main responsible organization to maintain domestic security have to carry out some jobs which, right or wrong, are called interference in freedom, security or other citizen rights.To solve this problem which actually demonstrates a conflict of functions, a deeply surveyed and targeted training of citizen rights is needed. Therefore, the police efficiency is subject to training citizen rights to its personnel and other citizens too. Training and enlightening public opinion about citizen rights and the way to secure it can take away some misunderstandings in this regard. Training the police about citizen rights also can lead its personnel not to interfere in the rights of citizens, even if they are the accused or criminals. Therefore, the police efficiency in securing citizen rights will be increased.
    Keywords: Citizen Rights, training, Human rights, Police, Security, Rights of Accused, Efficiency
  • Hassan Alipour Pages 73-105
    According to the criminal law, the organized crimes have a unique characteristic which is the planned way of accomplishing. This indicates that in comparison with others, these kinds of crimes are not new ones and in spite of it, every crime can be accomplished in an organized manner. In the mean time, based on criminology, other than way of accomplishing, the organized crimes have two other characteristics including their financial and trans-national features. Whenever the above characteristics are linked to the perpetrators of organized crimes, the role of security as the subject of this crime is highlighted. However, despite of terrorism which mainly targets the citizens, these crimes are behaviors against economic and national security. Pursuing those crimes is not comparable to those on the streets or other coercive crimes. Due to the linkage between organized crime perpetrators and the power and also because of formalistic respect to the law and norms by them, police has not been so successful in identification and hunting those criminals.
    Keywords: Organized Crimes, Security, Police, to Purse, Pre, emption
  • Muhamad Ali Qasemi Pages 107-122
    Living in the wide range of diversities and the recognition of these diversities is among the most characteristic features of the modern world. Because of extensive and permanent migrations and the extensive and international communications and the globalization of economic activities, more or less, every society around the world has become diverse and multiethnic society. On the other hand, if we define the function of police institution as establishing order and security in a society, it become clear that this institution must be accommodated to the emerging trends and circumstances of its society. Accordingly, in many countries and even in many cosmopolitan cities, charters and codes of conduct has been designed, so that their aim being as making smoother and more effective functioning of police institution. After a brief discussion on the meaning and the content of concept of diversity, in this paper, central and common themes of abovementioned charters and codes of conduct, which were proposed for more effective working of police in diverse societies, will be examined.
    Keywords: Police, cultural diversity, legal arrangement, globalization
  • Mahmoud Yazdanfam Pages 123-149
    The main task of the government is serving security. The security challenge is either by other states which is called threat to national security or by domestic groups and individuals against each other which is demonstrated with weakening the government and disappearing social order. The government has the supreme power and in order to serve security and to project sovereignty, it creates some instruments and organizations which military and police force is the foremost one. In order to serve security and order within the society, the police establish an organization and based on its own threat perception, it adopts some strategies and tactics to reach the above goal. Needs to mention that although the police is static, however, the security environment, instruments and threats are dynamic. During the last two decades, one of the effective elements in this dynamism has been globalization. The effective mechanisms of globalization in respect to the police tasks and strategies are studied in the current paper.
    Keywords: Police, Security, globalization, Power, Legitimate Force, Social Order
  • Seyed Hossein Mousavi Pages 151-179
    The water rich, fertile and strategic region of Golan is the only region which is located in beyond green line border (1948 border) and still occupied by the Zionist regime. It was occupied in 1967 and the battle to free it in 1973 was not successful. From that time on, withdrawal from this region has been an issue betweenSyriaand the Zionist regime. This paper studies the place of theGolan Heightsin security of the Zionist regime in terms of strategic location, water sources and population. The purpose of the current paper is identification of the above factors in security of the Zionist regime. Can withdrawal from this region serve security of this regime as it was the case by the treaty between the regime andEgypt,Jordanand the Palestinian Autonomous Authority or the advantages of this region will make withdrawal costly for the Zionist regime?
    Keywords: Tabaria Lake, Jordan River, Golan Heights, Israeli Settlements, Hydro, politics, The Israel, Syria Wars, Israel