فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود یزدان فام صفحه 7
    تصمیم گیری راهبردی، معطوف به حوزه امنیت ملی و بین المللی است. تصمیمات درست نیازمند شناخت دقیق واقعیات، توان مندی ها و بررسی گزینه های احتمالی و برآورد دقیق هزینه ها و دستاوردهای هر اقدامی با توجه به دو محیط راهبردی داخلی و بین المللی است. این دو محیط بر هم تاثیر می گذارند و نحوه تعامل آنها به عوامل متعددی بستگی دارد. عوامل ساختاری در کنار عوامل کارگزاری، تهدیدها و توانمندی ها، ضعف ها و آسیب پذیری ها، قواعد و گفتمان ها، مسایل و دستورکارها در طول زمان، روابط دو محیط راهبردی ایران و نظام بین المللی را شکل می دهند. مقاله حاضر با تشریح عوامل و روندهای فوق در درون هر یک از این دو محیط، سه وضعیت تقابل راهبردی بین ایران و نظام بین المللی، هم سویی راهبردی بین ایران و نظام بین المللی و ترکیبی از هم سویی و تقابل، به لحاظ موضوعی و موردی در آینده را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: محیط راهبردی بین المللی، سیاست خارجی ایران، آینده شناسی، تصمیم گیری
  • نادر زالی صفحه 33
    این مقاله به بحث در خصوص توسعه آتی مناطق بر اساس سند چشم انداز ملی و نظریه پایه توسعه استان می پردازد. چارچوب نظری این تحقیق، پارادایم هنجاری در برنامه ریزی با رویکرد وفادارانه به اسناد بالادستی است. ابتدا 14 عامل محوری و موثر بر فرایند توسعه استان که پوشش دهنده ابعاد مختلف نظریه پایه توسعه استان بودند، استخراج و برای عوامل فوق بر اساس ایده سناریونویسی، 59 وضعیت ممکن و محتمل در آینده استان تعریف گردید و با تشکیل ماتریس 59× 59 با استفاده از قابلیت های نرم افزار سناریو ویزارد، 5 سناریوی با احتمال وقوع بسیار بالا، 19 سناریوی با احتمال وقوع متوسط به بالا و 291 سناریوی با احتمال وقوع پایین و ضعیف، استخراج شد که در این مقاله، 5 سناریوی بسیار قوی و 19 سناریو با احتمال وقوع متوسط به بالا مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: چشم انداز، نظریه پایه توسعه، آذربایجان شرقی، سناریونویسی
  • حسین ربیعی، محسن جان پرور صفحه 55
    تا کنون، نظریه ها و مدل های مختلفی برای حل و فصل منازعات ارائه شده، اما نظریه و مدل خاصی برای حل و فصل اختلاف ها و منازعات سرزمینی وجود ندارد. پژوهش حاضر با بررسی این فرضیه که اختلاف ها و منازعات سرزمینی، ریشه و گستره منطقه ای دارند، به دنبال ارائه الگویی برای بازنمایی فرایند حل و فصل منازعات سرزمینی است. مطابق مدل طراحی شده، همچنانکه ریشه ها و شرایط اختلاف ها، گستره منطقه ای دارند، اتخاذ روش ها و تاکتیک های مبتنی بر توان های منطقه ای می تواند به حل و فصل آنها کمک کند. نگاه کشورها به اختلاف، روش در پیش گرفته شده برای حل آن و سودمندی متقابل برآمده از به کارگیری روش های مسالمت آمیز، از پیش زمینه های مورد نیاز در حل منازعات منطقه ای است.
    کلیدواژگان: منازعات منطقه ای، منازعات سرزمینی، حل و فصل منازعه، مدل تحلیلی
  • کاوه امیرخانی صفحه 79
    مطالعات امنیتی پیشینه ای دیرینه دارد و مکاتب گوناگونی در این حوزه خودنمایی می کنند، اما به رغم وجود مبانی و بسترهای ناب در متون اسلامی و با گذشت قریب به سه دهه از انقلاب شکوهمند اسلامی مردم ایران، تا کنون اقدامات و تلاش های متمرکز و هدفمند اندکی در جهت نظریه پردازی امنیتی با ابتنای بر اندیشه های بنیان گذار نظام جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.در این مقاله سعی داریم با ارائه تعاریف و مفهوم شناسی امنیت در اسلام، به واکاوی در اندیشه های ژرف امام خمینی (ره) بپردازیم. نظریه امام در امنیت، بر خلاف سایر نظریات و مکاتب امنیتی، به صورت مجموعه ای است به هم پیوسته که از رویکرد خطی و پوزیتیویستی به امنیت پرهیز دارد. در این نظریه، امنیت به صورت بسته سیال و منعطف و گاهی بسیار سخت و مقاوم مطرح می شود. این تفاوت ها در نسبت سنجی موضوعات با کانون و مرجع امنیتی شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت، امام خمینی، موضوع امنیت، مرجع امنیت، اهداف و سیاست های امنیتی
  • قدیر نصری صفحه 105
    مساله اصلی مقاله حاضر، بررسی یافته ها و دشواری های تحقیقات باری بوزان در حوزه مطالعات امنیتی است. بر این اساس به این پرسش پرداخته می شود که باری بوزان در ربع قرن منتهی به سال 2011، چه نقشی در پیشبرد بررسی های امنیتی ایفا کرده و ابهامات و تناقض های نظریه وی کدامند؟ نویسنده مقاله، وجوه پاره ای موارد مبهم و متناقض را در آرای بوزان، مفروض گرفته و در پاسخ به پرسش اصلی، در پی آزمون این فرضیه است که باری بوزان با طرح ضرورت گذر از مطالعات راهبردی به مطالعات امنیتی، اهمیت دادن به ابعاد اجتماعی/ سیاسی و مخصوصا با بحث از ماهیت معماگونه امنیت در نظام بین الملل، در پیشبرد مطالعات امنیتی سهیم بوده، لیکن شیوه استدلال و استنتاج وی در چهار مبحث امنیت جامعه ای، مرجع امنیت، سطح تحلیل منطقه ای و امنیتی/ غیرامنیتی دیدن، اعتبار و تعمیم پذیری یافته هایش را به شدت مخدوش می نماید. روش پژوهش مقاله، کاوش تفسیری از نوع متن محور می باشد. مطابق این روش، به شرح نظر و سپس نقد الزامات تئوریک و تجلیات پراتیک آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: امنیت جامعه ای، سطح تحلیل منطقه ای، امنیتی دیدن، امنیتی ندیدن، مرجع امنیت
  • قاسم ترابی، علیرضا رضایی صفحه 135
    مهم ترین عوامل شکل دهنده و تاثیرگذار بر فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران چه مواردی هستند؟ تحت تاثیر این عوامل، فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی بر چه محورها و شاخص های استوار است؟ به نظر می رسد مهم ترین عوامل شکل دهنده و تاثیرگذار بر فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران شامل مواردی چون اسلام شیعی، عوامل اقتصادی، حافظه تاریخی، موقعیت جغرافیایی، تجربه جنگ 8 ساله و درک واقعیات بین المللی باشند. ضمن اینکه بدبینی به بیگانه، پایداری و مقاومت، بی اعتمادی راهبردی، ابهام راهبردی، عمل گرایی، خوداتکایی و بازدارندگی، مهم ترین محورها و شاخص های فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران هستند. با عنایت به اهمیت این بحث، هدف مقاله حاضر ارزیابی و شناخت زمینه های ایجابی، سازنده و همچنین، اصول و شاخص های فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران است. بدون تردید، این امر کمک فراوانی به درک دکترین و برنامه های نظامی کلان و همچنین، سبک دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی ایران می نماید.
    کلیدواژگان: فرهنگ راهبردی، جمهوری اسلامی ایران، اسلام شیعی، غرب ستیزی، ابهام راهبردی، بی اعتمادی
  • سید مسعود موسوی شفایی، مهدی شاپوری صفحه 163
    در این مقاله، از مفهوم «ژئوپلیتیک پرخطر» برای تبیین خطرات امنیتی محیط خارجی جمهوری اسلامی ایران و پیامدهای ناشی از آن استفاده شده است. استدلال مقاله این است که امنیتی شدن فضای پیرامونی ایران بعد از وقوع انقلاب اسلامی، ناشی از تحولات محیط ژئوپلیتیک این کشور است. در راستای استدلال فوق به مواردی از جمله فرارسیدن نقطه اوج تولید نفت، ظهور ژئوپلیتیک شیعه، گسترش تروریسم در خاورمیانه، تداوم مناقشه اعراب و اسرائیل و بحث خاورمیانه هسته ای، به مثابه دلایل امنیتی شدن و خطرات ژئوپلیتیکی برای امنیت ملی ایران پرداخته می شود. نویسندگان معتقدند موارد ذکرشده در ارتباط تنگاتنگ با هم و در یک نقطه، یعنی محیط پیرامونی ایران به هم گره می خورند. پیامدهای این وضعیت نیز از منزوی سازی و تحریم تا تهدید و اقدام به حمله نظامی، به منظور تضعیف و مطیع سازی سیاست های ایران توسط قدرت های بزرگ، به خصوص آمریکا در نوسان است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک پرخطر، هارتلند انرژی، تهدیدات امنیتی، ژئوپلیتیک ایران، امنیتی شدن
  • رضا خلیلی صفحه 193
    در پاسخ به این پرسش که چرا کشورها هسته ای شدن یا غیرهسته ای شدن را دنبال می کنند، فرضیات و چارچوب های نظری مختلفی مطرح شده است. در بررسی این موضوع با فرضیات و چارچوب های نظری متفاوت و حتی متضادی روبرو می شویم که وضعیتی پیچیده را رقم می زند. این مقاله با بررسی مسائل و مشکلات نظریه های موجود هسته ای شدن و غیرهسته ای شدن، درصدد است «هویت استراتژیک» را به عنوان چارچوبی نوین مطرح کرده و ابعاد مختلف موضوع را بر این اساس مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور ابتدا نظریه های موجود به گونه ای متفاوت و بر اساس چارچوب پیشنهادی نگارنده که مبتنی بر تفکیک میان دو سطح پارادایمی و نظری است، مورد بررسی و نقد قرار می گیرند و سپس، از هویت استراتژیک به عنوان چارچوبی جدید سخن به میان می آید و مبانی و مولفه های آن تبیین می شود.
    کلیدواژگان: سیاست هسته ای، هویت استراتژیک، امنیت، هویت، قدرت
  • سید محمد کاظم سجادپور، مائده کریمی قهرودی صفحه 227
    آزمایش های هسته ای هند و پاکستان در سال 1377، به عنوان تحولی کلیدی در شرق ایران، این منطقه را با ملاحظات جدید استراتژیک مواجه ساخت. این تحول در کنار تداوم تنش در روابط دو کشور هند و پاکستان و تغییر مناسبات آمریکا با هند و پاکستان در سایه آزمایش های نظامی هسته ای در همسایگی ایران، بررسی پیامدهای برنامه هسته ای هند و پاکستان را برای ایران ضروری می کند. این پژوهش به این سوال پاسخ خواهد داد که پیامدهای آزمایش های هسته ای هند و پاکستان برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چگونه قابل تجزیه و تحلیل است؟ در پاسخ، پژوهش نشان خواهد داد آزمایش های هسته ای هند و پاکستان، اولا محیط امنیتی شرق ایران را بین المللی تر کرده است، ثانیا این منطقه ناامن تر شده و ثالثا فشارهای بین المللی بر ایران در زمینه برنامه های هسته ای را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: هسته ای شدن، هند، پاکستان، سیاست هسته ای، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
|
  • Mahmod Yazdanfam Page 7
    strategic decision making focuses on national and international security. Good decisions need accurate knowledge of realities, capabilities, analysis of probable options and also accurate estimate of costs and benefits of every action, regarding domestic and international strategic environment. These environments influence each other, and their interaction depends on numerous factors. Interaction of Iran's strategic environment and international system, in the course of time, has been shaped by agents, threats, capabilities, vulnerabilities, rules, discourses, agendas and Issues, and structural factors. This article by explaining these factors in both environments, analyze three forms of strategic interaction between Iran and international system: strategic coordination (harmony), strategic conflict and combination of conflict and harmony.
    Keywords: strategic international environment, foreign policy of Iran, futurology, decision making
  • Nader Zalli Page 33
    This research discusses future development of East regions based on national perspective and province development foundational theory. The theoretical frame of this research is normative paradigm in upper range document advocate approach. First select 14 main factors and 54 situations for 14 factors were added that cover province development foundation theory dimensions. In order to prepare province future scenario by forming 54Í54 matrix and using development specialists, five scenario with strong probability, 19 scenario with high probability and 291 scenario by low probability were extracted that practical basic of this thesis was analysis of 5 scenario with strong probability and 19 scenario by high probability. According to results, applying province development foundation theory and above mentioned. Perspective document goals is impractical In the possible best scenario only some parts of goals are partial From total 19 scenario, only 2 strong scenario show province condition in proper way in future years, in other scenario the analyses indicate improper situation and crisis.
    Keywords: Vision, regional mission, East Azerbaijan, Scenario, Writing
  • Hossein Rabiee, Mohsen Janparvar Page 55
    researchers have proposed numerous theories in dispute resolution, but there is no specific theory or model of Territorial dispute resolution. This article based on analyzing different aspects of territorial dispute resolutions, and by using analytical method, tries to propose a model of territorial dispute resolution based on this hypothesis that territorial disputes have regional roots. The opposed model, argues that, since territorial disputes have regional roots, resolution methods and tactics should also be based on regional capabilities. Perception of countries about disputed, the method of resolution, and mutual benefits of peaceful resolution, are among prerequisites of regional disputes resolution.
    Keywords: regional disputes, territorial disputes, resolution of dispute, analytic model
  • Kaveh Amir Khani Page 79
    despite a good background and different school of thoughts in security studies and in spite of original and pure ideas in Islamic literature, unfortunately three decades after Islamic revolution there is a little research on security theorization based on Imam Khomeini's thoughts. This article tries to search Imam Khomeini's thoughts, using definitions and conceptualization of security in Islam. Imam's theory of security unlike other theories and schools is an integrated complex which is contrary to linear positivist approach. This theory conceptualizes security as a fluid and sometimes hard and resistant package. Differences between imam's theory and other schools, is based on their different source of security.
    Keywords: security, Imam Khomeini, issue of security, source of security, security goals, policy
  • Gadir Nasri Page 105
    the main problem of this article is to analyze findings and difficulties of Barry Buza's researches in security studies. The question of article is: what is the role of Buzan in development of security studies and what are his theories paradoxes and ambiguities? Author assumes some ambiguities and paradoxes in Buzan thoughts and his hypothesis is that, Buzan has developed security studies by proposing the need to pass from strategic studies to security studies, emphasizing on social/political aspects of security, and specially discussing mysterious nature of security in international system. Meanwhile Buzan's arguments and conclusions about societal security, source of security, regional level of analysis, and securitization/de-securitization weakens validity and generalizations of his findings. Methodology of this research is "text based hermeneutics. According to this method, we first explain the theory and then criticize it.
    Keywords: Societal security, regional level of analysis, securitization, de, securitization, source of security
  • Gasem Torabi, Alireza Rezaee Page 135
    what are the most influential and constructive factors in shaping strategic culture of I.R.I? What are the criteria of strategic culture under the influence of these factors? It seems that the most influential factors on strategic culture are Shiite Islam, economic factors, historical memory, geopolitical situation, 8years of war experience, and perception of international realities. Meanwhile, xenophobia, resistance and stability, strategic distrust, strategic uncertainty, pragmatism, self reliance, and deterrence are among criteria of I.R.I strategic culture. This article tries to analyze and identify affirmative and constructive contexts and principles of Iran strategic culture. Certainly, analysis of strategic culture will be helpful in understanding military doctrine and defense style of I.R.I.
    Keywords: strategic culture, Islamic Republic of Iran, Shiite Islam, anti, westernism, strategic uncertainty, dis, trust
  • Seyed Masood Mosavi Shafaee, Mahdi Shapoori Page 163
    this article uses the concept of "risky geopolitics" to explain security threats and their consequences, emanating from foreign environment of Islamic republic of Iran. Author argues that securitization of Iran's peripheral environment after Islamic revolution, is effect of geopolitical changes. According to the argument, factors like peak oil production, emergence of Shiite geopolitics, terrorism in Middle East, continuation of arab-israeli conflict and nuclear Middle East, are causes of securitization and geopolitical threat against Iranian national security. Authors claim that these factors have close relations and are interconnected in Iran environment. Impacts of this situation are Isolation, sanction and threat of resorting to military action from great powers, especially United States.
    Keywords: risky geopolitics, heartland of energy, security threats, Iran geopolitics, securitization
  • Reza Khalili Page 193
    theoretical analysis of nuclear policy is not a frequent matter, but there are different theoretical frameworks in response to question of nuclearization and dis-nuclearization policies of countries. This article analyses problems of current theories on nuclearization and dis-nuclearization, and propose strategic identity as an alternative framework.
    Keywords: nuclear policy, strategic identity, Security, identity, Power
  • Seyed Mohammad Kazem Sajadpoor, Maedeh Karimi Gahroodi Page 227
    nuclear tests of India and Pakistan in 1998 as a key transformation in the east of Iran had made new strategic consideration in this region. This transformation, beside continuous conflict between India and Pakistan, and changes in U.S. relations with both countries under the shadow of military nuclear tests, had caused the need of studying impacts of India and Pakistan nuclear program on Iran's national security. The main question of this article is: how can we analyze the consequences of India and Pakistan nuclear tests on Iran's national security? In response to this question, authors argue that the nuke tests had three consequences: 1. Iran's eastern security environment has been more internationalized, 2. this region has been more insecure, and 3. It has intensified international pressures on Iran's nuke program.
    Keywords: nuclearization, India, Pakistan, nuclear test, Iran national security