فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عطاالله مقدم فر* صفحات 7-40
    این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش است که مصرف فرهنگی طبقه متوسط در سیاست‏های فرهنگی جمهوری اسلامی در دوره سه دولت 1368 تا 1392 چگونه بوده است؟دستاورد این پژوهش ناظر بر این نتیجه است که با وجود سیر نزولی جایگاه اقتصادی طبقه متوسط در سیاست‏های کلی، جایگاه طبقه متوسط در سیاست‏های فرهنگی جمهوری اسلامی به صورت تصاعدی افزایش یافته تا آنجا که مصرف فرهنگی آن در دوره 8 ساله 1385 تا 1392 از دوره زمانی 16 ساله پیش از خود -یعنی 1368 تا 1384- بیشتر بوده است. این بدان معناست که قامت طبقه متوسط از ابتنا صرف بر مولفه های اقتصادی مرسوم و شاخص‏‏های سنتی آن مانند درآمد، شغل و تحصیل فراتر رفته و بافت‏‏هایی فرهنگی با مصرفی قابل اعتنا در این اندام شکل یافته است.
    کلیدواژگان: طبقه متوسط، سیاست فرهنگی، سرمایه فرهنگی، مصرف فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • سعید ساسانیان* صفحات 35-68
    این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که الگوی بازدارندگی حزب الله از چه مولفه هایی تشکیل شده و بحران سوریه چه تاثیراتی بر روی آن داشته است؟ نویسنده این مقاله بر آن است که بحران سوریه، توان تاکتیکی و عملیاتی حزب الله را افزایش داده و این امر در کنار تقویت توان فنی و تسلیحاتی، موجب ارتقای سطح تهدیدهای آن شده است؛ به گونه ای که سه جزء مهم بازدارندگی یعنی توان تهدید، تهدید معتبر و انتقال پیام بازدارنده در چارچوب بازدارندگی این جنبش محقق شده است. بر این اساس، خودداری اسرائیل از اقدام به جنگ علیه حزب الله ، بیان گر موفقیت الگوی بازدارندگی این جنبش است. البته حزب الله به دلیل ماهیت نامتقارن استراتژی و تاکتیک‏هایش، نیازمند توسعه مولفه های موثر بازدارندگی در برابر اسرائیل است. روش این پژوهش، تحلیلی- توصیفی و شیوه جمع آوری داده های آن نیز به صورت کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: حزب الله، اسرائیل، استراتژی، الگوی بازدارندگی، بحران سوریه
  • افشین شامیری شکفتی، بهزاد شاهنده*، محسن اسلامی صفحات 63-92
    هدف این مقاله، بررسی نگرش و رویکرد چینی ها به مقوله امنیت است. سوال اصلی این است که چین در دهه های اخیر چه رویکردی نسبت به امنیت و شیوه تامین آن در پیش گرفته است؟ بر اساس استدلال نویسندگان این مقاله، رهبران نسل جدید چین با درک ناکارآمدی نگاه سلبی به امنیت در زمانه کنونی، رویکردی ایجابی در این زمینه اختیار کرده‏اند که شامل نگرش فراگیر امنیتی و مشارکت با جامعه بین الملل در مقابله با چالش‏های امنیتی و تامین امنیت است. به این ترتیب، زمینه کنترل و مدیریت بسیاری از چالش های امنیتی موجود داخلی و خارجی را با هزینه پایین‏تری فراهم کرده‏اند.
    کلیدواژگان: چین، امنیت، چالش های امنیتی، نگرش نوین، رویکرد فراگیر امنیتی
  • امیرمحمد حاجی یوسفی، بهزاد احمدی لفورکی* صفحات 87-120
    در این مقاله این سوال مطرح شده است که چه عواملی موجب شده آلمان نقش آفرینی امنیتی جدید و جدی تری در غرب آسیا داشته باشد و این چه تهدیدها و فرصت هایی برای جمهوری اسلامی ایران در پی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش ، نویسندگان این مقاله نخست نگاهی به سیاست خارجی آلمان و پیشران های مهم آن انداخته‏اند. سپس سیاست خارجی آلمان در قبال غرب آسیا و متغیرهای تاثیرگذار بر آن را بررسی کرده‏اند. در این راستا، بر اساس اسناد بالادستی آلمان نظیر راهبرد امنیت ملی آن در سال 2016 به اهداف و ابزارهای عمدتا امنیتی این کشور در منطقه پرداخته شده است. در پایان نیز پیامدهای نقش آفرینی آلمان در غرب آسیا برای جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آلمان، امنیت، راهبرد، غرب آسیا، ایران، تهدید، فرصت
  • محمدرضا تخشید*، عزیزالله حاتم زاده صفحات 115-144
    نویسندگان این مقاله با طرح این سوال که دوری و نزدیکی مواضع آمریکا و اروپا به یکدیگر در برابر جمهوری اسلامی ایران ریشه در چه مسائلی دارد، ضمن بررسی روندها و تجارب موجود، این فرضیه را مطرح کرده‏اند که میزان همگرایی و واگرایی آمریکا و اروپا در مورد جمهوری اسلامی ایران به موفقیت آمریکا در امنیتی‏سازی ایران برای اروپا بستگی دارد. به میزانی که آمریکا در این زمینه موفق شده، اروپا را بیشتر با خود همراه کرده و همگرایی‏ آن‏ها در رابطه با ایران افزایش یافته است. تناسب راهبردها و سیاست‏های اروپا و آمریکا و همراهی رهبران آنها، میزان پذیرش مرجعیت آمریکا و مقبولیت آن نزد اروپایی ها در دوره های مختلف و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مواردی هستند که در پذیرش یا نپذیرفتن این کنش امنیتی‏سازی توسط اروپا و در نتیجه همگرایی یا واگرایی فراآتلانتیکی در رابطه با ایران نقش داشته‏اند.
    کلیدواژگان: آمریکا، اتحادیه اروپا، امنیتی سازی، همگرایی، واگرایی، ایران
  • علی صباغیان*، عباس سروستانی صفحات 145-172
    این مقاله در راستای بررسی اقدامات نهادی و حقوقی اتحادیه اروپا در مبارزه با تروریسم، این سوال را مطرح کرده است که سیاست‏های ضد تروریستی اتحادیه اروپا چه روندی را تاکنون طی کرده و چه چشم ‏اندازی برای همکاری و همگرایی این اتحادیه در ایفای نقش بازیگری بین المللی در مبارزه با تروریسم قابل تصور است؟ بر اساس فرضیه مقاله، مبارزه علیه تروریسم و تامین امنیت شهروندان اروپایی یکی از اهداف امنیتی مهم اتحادیه اروپا بوده و به عنوان یکی از مهم ترین اولویت‏های این اتحادیه باقی خواهد ماند. اتحادیه اروپا برای افزایش اختیارات نهادهای فراملی در زمینه مبارزه با تروریسم، سیاست‏های عمل گرایانه تری را در پیش خواهد گرفت و ظرفیت نهادهای اروپایی و همکاری های مشترک برای مبارزه با تروریسم در آینده بیشتر تقویت خواهد شد
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، تروریسم، ضد تروریسم، کارآمدی، همکاری
  • قاسم ترابی* صفحات 173-178
    در شرایط کنونی که امنیت فضای سایبر برای کشورهای مختلف از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، برای دریافتن فرصت‏ها و دفع تهدیدهای آن، باید راهبرد جامع، به‏روز و پویایی داشت. داشتن راهبردی این چنینی نیز مستلزم شناخت فضای سایبر و آسیب‏پذیری های اصلی کشور در این فضاست. بر این اساس، راهبردی می‏تواند موفق باشد که طراحان آن حداقل بر سه حوزه تسلط داشته باشند؛ 1. شناخت عمیق، ماهیت‏محور، روندمحور و دوراندیش از فضای سایبر؛ 2. آگاهی از آسیب‏پذیری های اصلی کشور در حوزه سایبری و تلاش برای پوشش و تقویت ‏آن ها؛ 3. آشنایی با انواع تهدیدهای سایبری و چگونگی ترکیب تهدید با آسیب‏پذیری و تلاش برای شناخت و اجرای راه‏کارهای مقابله‏ای با آنها. با وجود اهمیت این موضوع، سوال اصلی این نوشتار این است که مهم‏ترین آسیب‏پذیری جمهوری اسلامی ایران در حوزه سایبر کدامند؟ نویسنده این نوشتار معتقد است با توجه به روندها و رویدادهای گذشته و تجربه سایر کشورها، پیچیدگی و مشکل‏بودن شناخت فضای سایبر، کاربربودن در تمامی عرصه ها، ضعف در اعتماد عمومی نسبت به دولت در حوزه سایبری، نداشتن راهبرد جامع و کارآمد سایبری و جزیره‏ای عمل‏کردن و همگام‏نبودن با فضای انقلاب سایبری از جمله مهم‏ترین آسیب‏پذیری ها و چالش‏های کشور در حوزه سایبر هستند.
|
  • Ataollah Moqaddamfar* Pages 7-40
    Using an analytical descriptive method, this study aims to identify the patterns of cultural consumption among the middle class shaped by the cultural policies adopted by the Islamic Republic under three consecutive administrations from 1989 to 2013. The article concludes that the status of the middle class has exponentially increased in the cultural policies of the Islamic Republic despite the decline in their economic status in the country's major policies to the extent that their cultural consumption over the eight years from 2005 to 2013 has been more than the preceding 16 years since 1989. This means that the middle class has been influenced by a range of factors beyond the traditional economic factors such as income, employment, and education, and has become a force to reckon with in the cultural field.
    Keywords: Middle Class, Cultural Policy, Cultural Capital, Cultural Consumption, Islamic Republic of Iran
  • Saeed Sasanian* Pages 35-68
    This article aims to analyze the components of the deterrence policy adopted by Lebanon's Hezbollah and explains how it has been influenced by the crisis in Syria. The researcher argues that the Syrian crisis has led to an increase in the tactical and operational capabilities of Hezbollah, which, coupled with its enhanced technological and military power, has enabled it to present a greater threat. This means that the group's policy has the three main elements of deterrence, namely the ability to pose a threat, credible threat and the conveyance of a deterrent message. Israel's refusal to wage a war against Hezbollah shows that the movement's deterrence strategy has been successful. However, Hezbollah, due to the asymmetric nature of its strategies and tactics, needs to increase its deterrence posture in the face of Israel. The research adopted an analytical descriptive method and a library-based approach was used to gather the data.
    Keywords: Hezbollah, Israel, Strategy, Deterrence Strategy, Syrian Crisis
  • Afshin Shamiri Shekafti, Behzad Shahandeh*, Mohsen Eslami Pages 63-92
    VoThe study is aimed at investigating the attitude adopted by the Chinese toward the issue of security. The main question is what approach and methods China has employed in recent decades to provide security in the country. The researchers argue that the new generation of Chinese leaders have realized the ineffectiveness of a negative attitude to security in this era and have adopted a positive stance in this regard, which calls for a comprehensive security approach and cooperation with the international community to address security challenges and ensure security. This way they have managed to deal with many of domestic and foreign security challenges at a lower cost.
    Keywords: China, Security, Security Challenges, New Attitude, Comprehensive Security Approach
  • Amir Mohammad Haji Yousefi, Behzad Ahmadi Lafouraki* Pages 87-120
    This article explores the factors that have led Germany to play a new and more serious security role in West Asia and looks at the threats and opportunities that such an approach presents for the Islamic Republic of Iran. For the purpose of this study, the authors have first examined Germany's foreign policy and the driving factors behind it and have then discussed the country's foreign policy in West Asia and the relevant determinants. The paper reviews Germany's security objectives in the region and the means to achieve them based on its macro policies such as its national security strategy in 2016. In the end, the implications of Berlin's role in West Asia for the Islamic Republic of Iran have been studied.
    Keywords: Germany, Security, Strategy, West Asia, Iran, Threats, opportunities
  • Mohammad Reza Takhshid*, Azizollah Hatamzadeh Pages 115-144
    This article explores the underlying factors behind the convergence and divergence of views of the United States and Europe on the Islamic Republic of Iran. In addition to investigating past trends and experiences, the authors have put forward the theory that the extent of divergence and convergence of the US and Europe on Iran depends on the level of Washington's success in presenting the Islamic Republic as a security threat to Europe. The more success the US has achieved in this regard, the closer their views have been on the Islamic Republic. Similarities in strategies and policies adopted by Europe and the US, the alliance between their leaders, the extent to which they approve of each other's policies under different administrations and the Islamic Republic of Iran's foreign policy are factors which determine whether Europe would align itself with the US that could eventually lead to either a transatlantic divergence or convergence on Iran.
    Keywords: United States, European Union, Securitization, Convergence, Divergence, Iran
  • Ali Sabbaghian*, Abbas Sarvestani Pages 145-172
    This article seeks to study the institutional and legal measures taken by the European Union in the fight against terrorism since the beginning of the third millennium as well as the effectiveness and prospects of cooperation among EU states in this area as security issues are considered the greatest challenge to future convergence among the bloc's members. The study identifies the anti-terrorism policies pursued by the EU so far and examines the prospects of cooperation and convergence among the union and the role it can play as an international player in the campaign against terrorism. The article assumes that combating terrorism and ensuring the safety of European citizens would remain one of the major security objectives of the EU and would remain high on its agenda. The EU would pursue more active policies to give transnational institutions more leeway in the fight against terrorism and the potential of European institutions for cooperation on this issue will be further utilized.
    Keywords: European Union, Terrorism, Anti, Terrorism, Effectiveness, Common Policies, Inter, Institutional Cooperation