فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • باقر فتوحی مهربانی، سید عباس رجایی* صفحات 7-32
    نظریه‏ های جدید از طبقه خلاق به عنوان موتور محرکه خلاقیت و به تبع آن رشد به‏ویژه رشد اقتصادی نام می برند. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از ادبیات نظری مربوط به طبقه خلاق، این مفهوم را در سطح شهرستان های ایران مورد سنجش قرار دهد و الگوهای فضایی حاکم بر انتخاب مکانی طبقه خلاق را با استفاده از روش های تحلیل فضایی بررسی کند. برای این منظور، از شاخص های خودهمبستگی فضایی در نرم افزار GIS استفاده شده است. یافته های مقاله نشان از ناموزونی پراکندگی طبقه خلاق در ایران دارد. تهران به‏دلیل ایفای نقش پایتختی، در کنار نظام سیاسی تمرکزگرا و نظام اقتصادی شبه‏سرمایه داری رانتی در کشور، به مکانی برای جذب و انباشت طبقه خلاق ایران تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: طبقه خلاق، توزیع فضایی، تصمیمات مکانی، شهرستان های ایران
  • ارسلان فتحی‏ پور* ، محسن قدمی، عبدالله هندیانی، علی اکبر رضایی صفحات 33-56
    در این مقاله، آسیب‎های اقتصاد وابسته به نفت و قابلیت‎ها و فرصت‎هایی که توجه به صنعت گردشگری ممکن است برای جمهوری اسلامی ایران به همراه داشته باشد، بررسی شده و در پایان به پیامدهای این موضوع بر امنیت ملی کشور پرداخته شده است. فرضیه مقاله این است که صنعت گردشگری ایران ممکن است جایگزین مناسبی برای درآمدهای نفتی کشور و حرکت به‏سوی توسعه پایدار به‏عنوان یکی از الزامات امنیت ملی پایدار باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد رانتیر، گردشگری، توسعه، امنیت، جمهوری اسلامی ایران
  • فرزاد پورسعید*، مهدی شاپوری صفحات 57-101
    به‏ نظر می‏رسد هدف دولت ترامپ از استراتژی «فشار حداکثری» علیه ایران، شوروی سازی جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از تجارب دولت ریگان علیه اتحاد شوروی است. بر اساس یافته های این مقاله، شاخه فکری پشتیبان این پروژه، بنیاد دفاع از دموکراسی ها و برخی دیگر از اتاق های فکر دست راستی و محافظه کار ایالات متحده مانند بنیاد هریتیج و امریکن اینترپرایز هستند. شاخه اجرایی این پروژه نیز وزارت خارجه آمریکا و سازمان سیا با کنشگری پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران و همچنین، جان بولتون، معاون شورای امنیت ملی دولت ترامپ است. مطابق این پروژه، براندازی «جمهوری اسلامی» یا تغییر رژیم سیاسی حاکم بر ایران کافی نیست و هدف اصلی، فروپاشی «جمهوری اسلامی ایران» است. البته اتخاذ این استراتژی لزوما به منزله موفقیت آن نیست و شرایط امتناع جدی در برابر تحقق این پروژه وجود دارد.
    کلیدواژگان: دولت ترامپ، جمهوری اسلامی ایران، فشار حداکثری، شوروی‏ سازی، فروپاشی
  • صالح رضایی پیش‏ رباط * صفحات 103-133
    پادمان‏های هسته‏ ای ازنظر دامنه و تدابیر اعمال، تحول و توسعه چشمگیری یافته و این در نامتوازن‏شدن اصول و اهداف نظام عدم اشاعه هسته‏ای، ایجاد کنترل و محدودیت‏های بیشتر بر برنامه‏های هسته‏ای صلح‏آمیز و در حوزه‏هایی حتی حاکمیت و امنیت دولت‏ها موثر بوده است. در این زمینه، برجام به‏عنوان یک موافقت‏نامه بین‏المللی خاص، در فرایند توسعه و تحول پادمان‏های هسته‏ای جایگاه با اهمیت و تعیین‏کننده‏ای دارد. ایران ازجمله دولت‏هایی است که در سال‏های اخیر به‏دلیل توسعه و تحکیم پادمان‏های هسته‏ای با چالش‏های بین‏المللی مواجه شده است. باتوجه‏به چنین تاثیراتی و نیز تداوم بی‏وقفه تلاش‏های بین‏المللی برای تحکیم و تشدید بیشتر این پادمان‏ها، اتخاذ و اعمال راهبردی قوی از سوی کشور در ارتباط با فرایند بین‏المللی تحکیم پادمان‏های هسته‏ای در جهان، ضروری و اجتناب‎ناپذیر است.
    کلیدواژگان: آژانس بین ‏المللی انرژی اتمی، پادمان هسته ‏ای، معاهده منع اشاعه هسته‏ ای، پروتکل الحاقی، برجام
  • فرهاد قاسمی، محمدحسین جمشیدی* ، سجاد محسنی صفحات 135-160
    جمهوری اسلامی ایران و چگونگی مقابله با نفوذ منطقه‏ای آن همواره یکی از مهم‏ترین دغدغه‏های عربستان سعودی به‏ویژه در یک دهه گذشته بوده است. از نظر نگارندگان این مقاله، سعودی‏ها در این راستا تلاش کرده‏اند با تکیه بر گسترش شبکه ارتباطی خویش در حوزه‏های مختلف، نوعی بازدارندگی شبکه‏ای در مقابل ایران ایجاد کنند تا از این طریق جمهوری اسلامی را وادار به تغییر سیاست‏های منطقه‏ای خود کنند. بر این اساس، سوال اصلی مقاله این است که عربستان سعودی چگونه از بازدارندگی شبکه‏ای برای مقابله با ایران و مهار آن استفاده می‏کند؟
    کلیدواژگان: بازدارندگی شبکه ‏ای، ائتلاف‏ سازی، شبکه ارتباطی، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران
  • عزیزاله حاتم زاده* ، یاسر نورعلی وند صفحات 161-184
    باتوجه‏ به اینکه هم‏گرایی و واگرایی در روابط فراآتلانتیک و نقش بریتانیا در اتحادیه اروپا همواره دو متغیر مهم تاثیرگذار بر روابط اتحادیه اروپا و ایران بوده است، در این مقاله این سوال مطرح شده که وقوع برگزیت و روی‏کارآمدن ترامپ چه تاثیری بر روابط فراآتلانتیک و چه پیامدهایی برای ایران دارد؟ فرضیه مقاله این است که برگزیت و روی‏کارآمدن ترامپ با ایجاد شکاف بی سابقه در روابط فراآتلانتیک و کسری امنیت در اروپا، اتحادیه اروپا را به‏سمت کاهش وابستگی راهبردی و دفاع از ارزش ها و منافع خود سوق داده است. باتوجه‏به تجارب گذشته، این تحولات حاوی‏ فرصت‏های کم نظیری برای توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با اروپا است؛ به‏ویژه که ایران خود یکی از موضوعات محوری اختلاف و ازجمله عوامل مهم ایجاد شکاف در دو سوی آتلانتیک است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، آمریکا، برگزیت، ترامپ، جمهوری اسلامی ایران
  • علیرضا خسروی* ، علی ‏اکبر اسدی صفحات 185-211
    این مقاله در پی پرداختن به این موضوع است که مهم‏ترین متغیرهای اثرگذار بر استقلال کردی در عراق در یک دهه آینده کدامند و چه سناریوهایی در این خصوص قابل ترسیم است؟ برای پاسخ به این سوال، در قالب روش تحلیل ساختاری سعی شده بعد از شناسایی متغیرهای اصلی و ارزیابی میزان اثرگذاری و اثرپذیری هر یک از آنها در سیستمی کلان، نتایج بررسی در بخش‏های مختلف ارائه و تبیین شود. یافته‏های ‏این پژوهش نشان می‏دهد که حمایت‏ها و رویکردهای بین‏المللی و رقابت و رویکرد بازیگران پیرامونی به ترتیب اثرگذارترین متغیرها در موضوع استقلال کردی محسوب می‏شوند. قدرت و انسجام دولت مرکزی و اختلافات یا انسجام راهبردی کردی، دو عدم قطعیت کلیدی شکل‏دهنده سناریوهای استقلال کردی هستند. بر این اساس، چهار سناریوی بدیل در مورد مسئله استقلال کردی ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: استقلال‏ خواهی کردی، عراق، آینده ‏پژوهی، تحلیل ساختاری، سناریو
  • امین پرتو * صفحات 213-222
    روی کار آمدن دونالد ترامپ مباحث متعددی را در زمینه آینده «راهبرد کلان» ایالات متحده و تاثیر آن بر سیاست خارجی این کشور برانگیخته است. تشخیص ماهیت و کیفیت راهبرد کلان آمریکا در دوره ترامپ و احتمال پایداری یا دگرگونی آن در آینده، در فهم سیاست خارجی ایالات متحده و آمادگی در برابر روندها و رویدادهای متاثر از آن دارای اهمیت اساسی است. به خصوص جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با اقدامات ترامپ در زمینه خروج از برجام، اعاده تحریم‏ها و فشار همه جانبه، به میزان بیشتری علاقه‏مند به درک راهبرد کلان ایالات متحده در حال و احتمال دگرگونی آن در آینده خواهد بود. یادداشت راهبردی حاضر با مرور برخی آثار منتشر شده در حوزه دانشگاهی در آمریکا به بررسی راهبرد کلان آمریکا در دوره ترامپ و تحولات احتمالی آن در آینده به خصوص در رابطه با ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: ترامپ، ایالات متحده، تحریم ها، ایران
|
  • Baqer Fotouhi Mehrabani, Seyyed Abbas Rajaei * Pages 7-32
    New theories describe the Creative Class as the driving force behind creativity that consequently results in economic growth. This study aims to explore this concept in Iranian provinces based on the theoretical literature relating to the Creative Class and analyze the special patterns governing where they choose to live using spatial analysis methods. To this end, spatial autocorrelation indicators in a Geographic Information System (GIS Software) was used. The findings of the article suggest that there is an uneven distribution of the Creative Class in Iran. Tehran, due to its role as the country's capital and in light of the state's centralized political system as well as a quasi-capitalist and rentier economy, has become a place that attracts and accumulates members of the Iranian Creative Class.
    Keywords: Creative Class, Spatial Distribution, Location-Related Decisions, Iranian Provinces
  • Arsalan Fathipour* , Mohsen Qadami, Abdollah Hendiani, Ali Akbar Rezaei Pages 33-56
    In this article, the negative aspects of an oil-dependent economy and the opportunities that the tourism industry can open up for the Islamic Republic of Iran have been discussed, and the implications of this issue for the country's national security have been reviewed. This research assumes that profits from Iran's tourism industry can be a suitable alternative to oil revenues and help the country move toward sustainable development, which is one of the main requirements of sustainable national security.
    Keywords: Rentier Economy, Tourism, Development, Security, Islamic Republic of Iran
  • Farzad Poursaeed *, Mahdi Shapouri Pages 57-101
    It seems that the objective of the Trump administration's "maximum pressure" strategy toward Iran is Sovietization of the country or, in fact, the disintegration of the Islamic Republic of Iran through using the experiences of the Reagan administration in dealing with the Soviet Union. The findings of the present article show that the masterminds behind this project include Foundation for Defense of Democracies and certain right-wing and conservative think tanks in the United States such as the Heritage Foundation and American Enterprise Institute, which are the remnants of the administrations of George Bush senior or George W. Bush. The US State Department and the CIA are the executive arm of the project that involves US Secretary of State Mike Pompeo, US special representative for Iran Brian Hook, and White House national security adviser John Bolton. According to this project, the collapse of the "Islamic Republic" or a change in the ruling political system is not enough and the main goal is the disintegration of the "Islamic Republic of Iran". However, the adoption of such a strategy does not necessarily mean that it will succeed and there, are factors that seriously impede the realization of this project.
    Keywords: Trump Administration, Islamic Republic of Iran, Maximum Pressure, Sovietization, Disintegration
  • Saleh Rezaei Pishrobat* Pages 103-133
    The scope and implementation of nuclear safeguards have undergone massive changes and developments, which has resulted in a change in the principles and objectives of the nuclear non-proliferation regime and stricter control on peaceful nuclear programs and, in some cases, has even influenced the countries' sovereignty and security. The Iran nuclear deal known as the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), as a special international agreement, has an important and decisive role in the process of the transformation and development of nuclear safeguards. Iran is one of the countries that have faced certain challenges in the international arena in recent years due to the development and strengthening of nuclear safeguards. Given the impact of the mentioned changes and the continuation of international efforts to strengthen these safeguards, it is necessary and inevitable for the country to devise and pursue a strong strategy in regard to the international process of the strengthening of nuclear safeguards in the world.
    Keywords: International Atomic Energy Agency, Nuclear Safeguards, Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, Additional Protocol, JCPOA
  • Farhad Qasemi, Mohammad Hossein Jamshidi* , Sajjad Mohseni Pages 135-160
    Iran and how to curb its regional influence has been one of the most important concerns of Saudi Arabia, especially over the past decade. The authors of this article maintain that the Saudis, through the adoption of a particular approach, has sought to expand their communication network in different areas in order to create integrated deterrence against Iran with the aim of compelling it to change its regional strategies. The main question asked in this article is how Saudi Arabia uses integrated deterrence to counter and contain Iran.
    Keywords: Integrated Deterrence, Coalition-Building, Communication Network, Saudi Arabia, Islamic Republic of Iran
  • Azizollah Hatamzadeh* , Yaser Nooralivand Pages 161-184
    Given the fact that convergence and divergence in transatlantic relations and the role of Britain in the European Union have always been two important and determining factors in the EU's relationship with Iran, this article asks what implications Brexit and the presidency of Donald Trump in the United States could have for transatlantic relations and Iran. This paper assumes that Brexit and Trump's presidency—which have led to an unprecedented gap in transatlantic relations and security deficit in Europe—have promoted the EU to move toward reducing its strategic dependence and defend its own values and interests. Past experience has shown that such developments offer unique opportunities for the expansion of the Islamic Republic of Iran's relations with Europe, particularly considering the fact that Iran is one of the main bones of contention that have driven a wedge between governments on the two sides of the Atlantic Ocean.
    Keywords: European Union, United States, Brexit, Trump, Islamic Republic of Iran
  • Alireza Khosravi* , Ali Akbar Asadi Pages 185-211
    This article seeks to determine the most important factors that could influence the prospects of Kurdish independence in Iraq in the next decade and to present possible scenarios. To this end, a structural analysis was conducted to determine the major factors as well as the extent of their influence and how much they can be influenced by other factors in a macro-system. The findings of the research have been presented and explained in different sections. The study shows that the support received, international approaches, competitions, and the attitude of the actors involved are, in descending order, the most important factors in the issue of Kurdish independence. The power and cohesion of the central government and differences or strategic cohesion of the Kurds are two key uncertainties shaping the scenarios of Kurdish independence. Four scenarios for Kurdish independence have been presented in this article.
    Keywords: Kurdish Push for Independence, Iraq, Futures Studies, Structural Analysis, Scenario