فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

نشریه حکومت اسلامی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ابوطالبی * صفحه 5
    ولایت فقیه و نیابت عامه فقها و نیابت خاصه اصحاب، از عصر ائمه در کلام و سیره عملی آنها جریان داشته است. در عصر غیبت نیز در کتابهای مختلف فقهی بحث ولایت و نیابت عامه فقها مطرح شده است. سوال اصلی این تحقیق آن است که تحقق عملی ولایت فقیه در عصر غیبت چگونه بوده است؟ آیا ولایت فقیه در مقام عمل، فقط در دوران جمهوری اسلامی اجرا شد یا سابقه تاریخی هم دارد؟ برای پاسخ به این سوال به بررسی تاریخی این مساله در دوران معاصر که دوران حاکمیت سلاطین شیعه بوده، پرداخته ایم و میزان حضور عینی و عملی فقها در حکومت و اعمال ولایت آنها را بررسی کرده ایم. فرضیه این تحقیق آن است که از زمان ظهور صفویه تا تاسیس نظام جمهوری اسلامی، به دلیل شکل گیری حکومت شیعه و رسمیت تشیع، فقهای شیعه بسیار بیشتر از گذشته در حد مقدور به اعمال ولایت پرداخته اند و مناصب حکومتی فقیه را بر عهده گرفته اند. هر چه از دوره صفویه به دوران جمهوری اسلامی نزدیک تر می شویم این قدر مقدور، افزایش یافته و مناصب بر عهده گرفته شده توسط فقها بیشتر شده تا اینکه در نظام جمهوری اسلامی به اوج خود رسیده و به طور رسمی، ساختار حکومت بر مبنای ولایت فقیه طراحی شده و مقام اول رسمی مملکت، شخص ولی فقیه قرار داده شده است.
    کلیدواژگان: نیابت عامه، فقها، حکومت، علما، سلطان
  • داود مهدوی زادگان* صفحه 33
    قرآن کریم، اصطلاحات سیاسی منحصر به فردی دارد. یک نمونه از آن اصطلاح «منافقین» است. این واژه از اختصاصات کتاب آسمانی قرآن کریم است که تا پیش از نزول وحی در مفهوم سیاسی، استعمال نشده است. البته واژه نفاق و مشتقات آن فقط در سوره های مدنی آمده است. برخی از مفسرین؛ مانند مرحوم علامه طباطبایی، استعمال این واژه در سوره های مدنی را دلالت بر نکته خاصی نمی دانستند؛ حال آنکه در این تحقیق، ثابت شده که استعمال واژه منافقین در سوره های مدنی به دلیل شکل گیری حکومت اسلامی است؛ چرا که اگر چنین حکومتی شکل نگرفته بود، هویتی سیاسی به نام منافقین به وجود نمی آمد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حکومت اسلامی، منافقین، نفاق سیاسی، پدیده سیاسی
  • سیدسجاد ایزدهی* صفحه 61
    تصدی گری زنان در عرصه های عمومی که در قالب مدیریت آنان بر امور کلان جامعه و سرپرستی نهادهای حکومت، جلوه می کند، در سده های اخیر در جوامع مختلف، مورد توجه قرار گرفته و حتی در بسیاری از کشورها محقق شده است. پرسش از جواز این مقدار حضور و مشارکت سیاسی زنان در سالهای پس از انقلاب به صورت عام و در سالیان اخیر به صورت خاص، تبدیل به یک دغدغه شده است. این تحقیق با عنایت به مبانی و ادله فقهی، به بررسی این موضوع پرداخته و جدا از بررسی این مساله در قالب آموزه های قرآن و سنت، به ادله ای چون سیره شریعت، بنای عقلا، مذاق شرع نیز عنایت شده است؛ بلکه در صورت شک در دلالت این ادله بر جواز یا حرمت تصدی گری زنان، مقتضای اصل عملی نیز مورد بررسی قرار گرفته است و در نتیجه، گرچه حرمت این گستره از حضور به اثبات نمی رسد، لکن مرجوحیت تصدی گری، اثبات شده و نهایتا در صورت ضرورت یا مصلحت قابل اعتناء، در قالب حکم ثانوی، مورد توصیه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تصدی گری، مذاق شرع، بنای عقلا، ولایت، وکالت، اولویت قطعیه، سیره شریعت
  • فرید محسنی*، علی اصغر فرج پور اصل مرندی صفحه 91
    اصل «حاکمیت قانون» و یا به تعبیری «اصل حاکمیت حقوق»، یکی از مهم ترین شاخصه های زمامداری، اعمال حاکمیت و نیز حکمرانی خوب در دوران معاصر، محسوب می شود. نوشتار حاضر، با بررسی این مفهوم در چارچوب تالیفات و پژوهش های غربی و ارائه برداشت های متفاوت نزد حقوقدانان نظام «رمی ژرمنی» و «کامن لا» یا «نظام عرفی»، سعی بر تبیین مفهوم بومی آن در حقوق عمومی و نیز نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران دارد. بدین منظور با تمرکز بر اصول قانون اساسی و مواد مختلف قوانین کیفری، تلاش گردیده ضمن مشخص نمودن اهمیت این اصل، ابعاد گوناگون و ضمانت اجراهای نقض آن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، دولت حقوقی، نظام قضایی، قانون اساسی، قوانین کیفری
  • محسن ملک افضلی اردکانی_عبدالله امید ی فرد_فاطمه تنها صفحه 119
    بر مبنای فقه شیعه هیچ کس بر دیگری حق حاکمیت و ولایت ندارد، مگر اینکه شارع مقدس، ولایت را برای او تنفیذ کرده باشد. شارع، یکی از شرایط این تنفیذ و مشروعیت ولایت و حاکمیت را عدالت و تقوا دانسته است. بر این اساس، عدالت، شرط ضروری رهبر و حاکم جامعه اسلامی است. اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا حاکمیت افراد در قوای سه گانه نیز از نوع ولایت حاکم می باشد تا مشروعیت آنها را مانند رهبر، مشروط به عدالت و تقوا بدانیم یا نه؟ در مورد ماهیت این مناصب، نظرات مختلفی مطرح شده است. عده ای این مناصب را نوعی وکالت می دانند و عده ای دیگر قائل به ولایی بودن این مناصب هستند و گروهی دیگر نیز قائل به تفکیک شده اند. پژوهش حاضر با رد وکالتی بودن این مناصب، آنها را به عنوان مراتب ولایت تشریعی، معرفی می کند و در نتیجه، عدالت را که شرط مشروعیت ولایت می باشد، شرط ضروری جهت تصدی این مناصب می داند و با بررسی مناصب مشروط به عدالت در قانون اساسی به خلاء های قانونی در این مورد، اشاره کرده و بر جایگاه مستحکم، قانونی و شرعی شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری به عنوان مراجع تشخیص عدالت، تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: عدالت حاکم، تقوای حاکم، ولایت، وکالت، مشروعیت، فقه امامیه، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • ناصر حضی نیا* صفحه 145
    پیامبر گرامی اسلام(ص) به عنوان رئیس حکومت و همچنین نمایندگان و سفرای ایشان به عنوان کارگزاران حکومت در راه نیل به مقاصد و ادای وظایف سیاسی دولت اسلامی و تحقق بخشیدن به خط مشی های کلی اسلام در زمینه سیاست خارجی با اتخاذ راهبرد «دعوت و صلح»، ثابت نمودند که اسلام، دین عقل و منطق بوده و «جهاد» در راه خدا، تنها در به بن بست رسیدن راه حل های دیپلماتیک، کاربرد داشته و اصالت در دیپلماسی اسلام با صلح و دعوت می باشد. در پژوهش حاضر که در آن تلاش شده تا اهمیت و جایگاه بالای دیپلماسی در دوران حکومت پیامبر اسلام(ص) و آثار صلح آمیز آن در پیشبرد مبانی قرآن کریم از منظری نوین، مورد ارزیابی قرار گیرد این نتیجه حاصل شده که در حکومت حضرت رسول(ص)، دیپلماسی مبتنی بر صلح در تسهیل توسعه دین مبین اسلام، موثر بوده است. این نوشتار، نخست با بیان مفهوم دیپلماسی و صلح، به اصول دیپلماسی پیامبر اکرم می پردازد، سپس با بیان اهداف و اهمیت مناسبات و مولفه های آن، دیپلماسی صلح آمیز پیامبر اسلام را مورد تحلیل و تبیین قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، صلح، همزیستی مسالمت آمیز، دیپلماسی صلح آمیز، پیامبر اکرم(ص)
  • علی اکبر علیخانی*، محمدرضا اصغری شورستانی صفحه 165
    هدف این مقاله، تبیین دیدگاه های سیاسی امام هادی(ع) است. با توجه به شرایط بسیار سخت و فضای ملتهب سیاسی دوره امام هادی(ع) آن حضرت، مجالی برای ارائه دیدگاه های سیاسی در دوره امامتشان نداشتند؛ اما در این مقاله سعی شده است که برخی از دیدگاه های ایشان از منظر سیاسی، مورد بحث و تحلیل قرار گیرد. ابتدا به رویکرد کلان آن حضرت، نسبت به سیاست و حکومت از جمله نوع نگاه امام به قدرت و دنیا و همکاری با حکومت های ظالم اشاره شده و در ادامه نیز به ویژگی های بازیگران و نخبگان عرصه سیاست پرداخته شده است. سپس جایگاه مردم و وظایف و تکالیفی که متوجه ایشان است از منظر آن حضرت، مورد بررسی قرار گرفته است. آنچه از اندیشه سیاسی آن امام در بحث اوصاف بازیگران و نخبگان سیاسی به دست می آید اینکه آن حضرت، رعایت تقوای الهی، صداقت و یکرنگی با مردم، بردباری و تحمل، رعایت شایسته سالاری و تمهید بستر برای نقد را برای حاکمان و نخبگان عرصه سیاست، لازم و ضروری می دانند. در مقابل، مردم نیز باید اطاعت آگاهانه و به دور از تعصب از حاکمان، داشتن روحیه نصیحت و خیرخواهی و دانش و معرفت در فهم امور را پیشه خود سازند.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، اندیشه سیاسی، شیعه، حکومت، حاکمان، حق انتقاد
  • صفحه 187
|
  • Mahdi Abutalebi Page 5
    The authority of faqih (Muslim qualified jurist) and the general deputyship of faqihs and the special deputyship of the Companions of the Prophet have found expression in the words and practical life and conduct of the Infallible Imams. In the period of Occultation, the discussion on the general authority and deputyship of faqihs has been raised in various fiqhi books. The main question of this research paper is focused on how the theory of the authority of the Muslim qualified jurist (faqih) was actualized in the period of Occultation. Did the authority of faqih take practical form only in the Islamic Republic of Iran or there was a historical precedent for it? To answer the above questions, the present article has made a historical study of the issue in question in the present time when Shi‘ah rulers have ruled over Muslim societies. The article also seeks to find out to what extent faqihs have participated in and exerted their influence on the formation of an Islamic government and what crucial role they have played in exercising their authorities. The hypothesis raised in the research rests on this idea that from the advent of Safavid Dynasty to the establishment of the Islamic Republic of Iran, Shi‘ah faqihs have found the way paved to exert their increasing authority and to take government posts defied for them as faqihs due to the formation of Shi‘ah government and its subsequent recognition of Shi‘ism as a formal religion. It is worth mentioning that since the establishment of Safavid Dynasty, Shi’ah faqihs have increasingly exercised their authority while taking up government posts to the extent that when we approache to the time when the Islamic Republic was formed, this ever-increasing tendency to hold government posts and act as official faqihs has reached to its climax and become crystalized during the reign of Muslim jurist (ruler) in the Islamic Republic of Iran. In the latter contemporary period, the structure of the Islamic government was devised in accordance with the theory of the “authority of the Muslim qualified faqih”, who has been defined and appointed as the first government official.
    Keywords: the authority of faqih, general deputyship, faqihs, government, Muslim scholars, sultan (king, monarch)
  • Dawud Mahdawizadegan Page 33
    The Glorious Qur’an contains unique political terms, one of which is the term ‘munafiqun’ or hypocrites. This term is peculiar to the Glorious Qur’an as a divine scripture and has not been used as a term having a political sense before the revelation of the Qur’an. It should be noted, of course, that the term ‘nifāq’ and its derivations can only be found in Medinan Suras. Some commentators as late Allāmah Tabātabāī holds that the use of this term in Medinan Suras has no peculiar implication while in this research an attempt has been made to establish the fact that the term ‘munāfiqun’, as applied in Medinan Suras, is due to the formation of the Islamic government in Medina by the Prophet Muhammad. For if such a government had not been established, such political entity as ‘munāfiqun’ would not have come into existence.
    Keywords: the Glorious Quran, Islamic government, munāfiqun, political hypocrisy, political phenomenon
  • Seyyed Sajjad Izadehi Page 61
    Women’s participation in public activities (women’s incumbencies) and the clear role they play in managing the general affairs of society and holding high posts in government institutions has been the focus of attention of different societies in recent centuries, and it has become a fact in many countries. The question of the permissibility 0f the increasing level of women’s participation in political activities became a cause of concern in the early years after the Islamic Revolution in general and in the recent years in particular. This paper investigates this issue by resting on fiqhi foundations and evidence; and apart from exploring this issue in the framework of the teachings of the Qur’ān and the Sunnah, such things like Shari‘ah path, the widely accepted foundations of the wise and, last but not least, judgment of Islamic Law are among the evidence that have received special attention.But in case the evidence proving the permissibility or impermissibility of women's participation in public activities is open to doubt, the implications of practical principle is scrutinized. In the conclusion, though impermissibility of women’s broad participation has not been proved, the weightiness of the idea of permissibility has been established and so in case there is a necessity or worthy expedience, this question can be recommended in the form of a secondary judgment.
    Keywords: incumbency, judgment of Islamic Law, foundation of the wise guardianship, agency, strict precedence, Shariah path
  • Farid Mohseni, Ali Asghar Farajpoor Marandi Page 91
    Today the principle of the ‘rule of law’ is regarded among the best indications of rule and governance. Taking a probing look at this concept in the light of the western works and studies and reviewing the different perception of the jurists of the Roman-German judicial system and common law, this paper attempts to cast light on its indigenous meaning in the common law and in the judicial system of the Islamic Republic of Iran. To this end, having focused on the articles of the Constitution and certain criminal laws, an attempt has been made to elucidate the importance of this principle and expound its different aspects as well as the guarantees against its breach.
    Keywords: the rule of law, legal government, the judicial system, constitution, penal code
  • Muhsin Malek Afdali, Abdullah Omidifard, Fatima Tanha Page 119
    According to the fiqh of Shi‘ah Imāmiyyah, one has no right to be ruler or gain authority over others unless this authority is determined and conferred on a person by the Islamic Law. The divine legislator considers justice and piety as necessary conditions for the execution and legitimacy of being a ruler. Therefore, justice is a necessary condition for the leadership of the Islamic nation. The question that arises here is: Should we consider the authority of those who preside the three powers to be similar to the authority which a ruler has, and so justice and piety are necessary for their being legitimate? Different views have been raised regarding the nature of these posts. Some consider these posts as some kind of agency (wikālah), some hold that they have the character of guardianship and others see that each of them should be treated separately. This paper rejects the idea of their being a kind of agency and takes them to have stages or ranks of legislative guardianship, whereby justice, which is one of the conditions of guardianship, has to be taken as prerequisite for holding these posts. After examining justice-based posts in the Constitution, the paper points out to the legal gaps in this respect and emphasizes on the firm, legal and Shar‘i status which the Guardian Council and the Assembly of Experts have as the authorities that recognize what justice is.
    Keywords: ruler's justice, ruler's piety, guardianship, agency, legitimacy, fiqh of Shiah Imāmiyyah, the Constitution
  • Nasir Hadinia Page 145
    The Prophet of Islam, who was regarded as the head of government and his governors and deputies, who represented the government agents, sought to follow the strategy of “invitation and peace” in the course of achieving the hoped-for aims, performing political duties of the Islamic state and implementing the general policies of Islam with regard to the foreign policy. In this way, they proved that Islam is a religion of rationality and logic, and that Jihad (holy wars) in the cause of God is declared only when all diplomatic means fail. So the essential principle in the diplomacy Islam is “peace and invitation”.This paper attempts to evaluate the significance and high status of diplomacy during the period of the Prophet’s government and its peaceful impacts on strengthening and fostering the foundations of the Holy Qur’an from a new perspective, and concludes that the use of peace-seeking diplomacy during the period of the Prophet’s government was especially effective in the spread of the true religion of Islam.In this article, the author first explains the meaning of diplomacy and peace and sheds light on the principles of diplomacy of the noble Prophet of Islam. Then, after elucidating the aims and importance of the relations and the constituents of this diplomacy, he elaborates on the peaceful diplomacy of the Prophet of Islam.
    Keywords: diplomacy, peace, peaceful coexistence, peaceful diplomacy, the Noble Prophet
  • Ali Akbar Alikhani, Muhammad Rida Asgari Shurestani Page 165
    This article aims at expounding Imam Hadi’s political views. Due to the extremely difficult conditions and extraordinary political situation during Imam Hadi’s period, he found no opportunity for expressing his political views during his Imamate. This paper seeks to elaborate on some of his views from a political perspective. First, it touches on Imam’s general view about politics and government, including the way he looks at such things like authority, this world and cooperation with tyrannies or governments in which a single ruler is vested with absolute power. Then, it deals with the main features of politicians and political elite, and it goes on to deal with the status of people and their duties in the light of Imam’s view. What has been gathered from Imam’s political thought indicates that it is necessary for politicians and political elite to have such characteristics like observing divine piety, truthfulness and sincerity in their conduct towards people, forbearance, giving special attention to meritocracy and creation an atmosphere for critics.In contrast, people should preserve to knowingly obey the rulers, not fanatically, and to have a spirit of goodwill and advice, benevolence, and good knowledge of the things.
    Keywords: Imam Hadi, political thought, Shiah, government, rulers, right of criticism