فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1393)

نشریه حکومت اسلامی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین امینی پزوه، عباس کعبی صفحه 5
    قانونگذاری از مسائل مهم حقوق عمومی است که در حکومت اسلامی به جهت نقش دین در آن اهمیت مضاعف دارد. ازهمین رو، لازم است این موضوع از منظر معارف اسلامی بررسی شود. در این میان، معارف کلامی شیعی از جمله لایه های بنیادی برای بررسی این موضوع هستند که موثر در لایه های فقهی و حقوقی هستند. پژوهش حاضر، استقصای مبانی کلامی شیعی مرتبط با موضوع قانونگذاری است. این استقصاء از آثار برخی متکلمین و فقهای معاصر، صورت گرفته است که بیشتر مربوط به موضوعات حکومت اسلامی است. در همین راستا، به ترتیب، گزاره های کلامی «انحصار تشریع در خدای متعال»، «خاتمیت شریعت»، «جهان شمولی شریعت»، «ابدیت شریعت» و «جامعیت شریعت» به عنوان مبانی برای موضوع قانونگذاری، شناسایی و به صورت مفصل تشریح شده اند. در نهایت، برای اثبات ادعای تاثیر این مبانی در مباحث فقهی و حقوقی قانونگذاری به صورت خلاصه، به برخی از این دست آثار اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مبانی کلامی، قانونگذاری، حکومت اسلامی، انحصار تشریع در خداوند، خاتمیت شریعت، جهان شمولی شریعت، ابدیت شریعت، جامعیت شریعت، حکم حکومتی، کارکرد مجلس
  • محسن ملک افضلی اردکانی، عباس سلیمانی صفحه 31
    بر اساس ادله فقهی، ولایت و حکومت بر جامعه اسلامی در زمان غیبت، بر عهده فقیه جامع الشرائط است. از یک سو ولایت امر، عمومیت داشته و شامل همه شوون و امور حکومتی می شود. از سوی دیگر، با توجه به گستردگی و تنوع امور کشور، ولی فقیه به تنهایی قادر نخواهد بود در همه ارکان جامعه اسلامی به طور مستقیم ایفای نقش کرده و همه امور مربوط به حکومت را شخصا اداره کند. لذا همانگونه که در قانون اساسی جمهوری اسلامی پیش-بینی شده است، ولی فقیه باید بخشی از وظایف و اختیارات خود را به افراد یا گروه های دیگر واگذار کند. حال سوال اساسی این است که از نظر فقهی و حقوق اساسی، نقش و جایگاه ولی فقیه در انتخاب و انتصاب کارگزاران جامعه اسلامی چگونه است، آیا کارگزاران نظام اسلامی لزوما باید از طرف ولی فقیه تعیین شوند یا نیازی به تعیین ولی فقیه نمی باشد؟ در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی با هدف پاسخ به این سوالات، ابتدا اشاره ای به نقش امام معصوم(ع) در تعیین کارگزاران حکومت شده، سپس این بحث بر اساس نظرات و سیره عملی فقهاء در طول تاریخ تشیع و همچنین از منظر حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران بررسی و اثبات شده است که انتخاب و انتصاب کارگزاران نظام اسلامی بر عهده ولی فقیه بوده و ولایت ولی فقیه به سایر ارکان حکومتی و مقامات اجرایی، تسری یافته و اقدامات و تصمیمات آنها نیز مشروعیت می یابد.
    کلیدواژگان: ولایت، ولی فقیه، انتصاب کارگزاران، مشروعیت، فقه سیاسی، حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • محمدحسین اسکندری صفحه 57
    ولایت، مهمترین مفهومی است که در همه ابعاد زندگی ما (فردی و اجتماعی، دنیوی و اخروی، عبادی و سیاسی، حقوقی و قضایی و...) بیشترین آثار و ثمرات را دارد. ولایت، امری تضایفی است و صرفا در ارتباط جمعی میان اعضای جامعه تحقق می یابد و در عین حال، امری تشکیکی است که می-تواند در هر طرف به تناسب قدرت و موقعیتی که دارد، به صورت خاصی ظاهر شده و آثار ویژه و متفاوتی بر آن بار شود. ولایت، در فرهنگ و منابع دینی، اساسی ترین مبنا و نخستین بنیاد یک جامعه سیاسی است که ژرفایی عمیق و گستره ای وسیع دارد که همه شهروندان جامعه سیاسی را در وسیعترین سطح جمعیتی در بر می گیرد. ولایت، حقیقتی پیچیده و دارای وجوه مختلف حقیقی و اعتباری و ابعاد گوناگون روانشناختی و جامعه-شناختی است که به یک لحاظ می تواند جلوه عمیقی از محبت باشد و به لحاظ دیگر، تجلی عظیم قدرت و اقتدار اجتماعی و از جهت سوم، زیباترین چهره مصلحت سنجی و خیرخواهی برای جامعه و در چهارمین وجه، والاترین و برجسته ترین مظهر عبادت و خداپرستی و یا چشمگیرترین صورت استکبار و خودخواهی و قدرت پرستی باشد. هدف ما در این مقاله آن است که به توضیح وجوه و ابعادی از این واژه اقدام کنیم.
    کلیدواژگان: ولایت، ابعاد ولایت، عناصر ولایت، ولایت های متعارض، ولایت های متقابل، ولایت های متوافق، حکومت طبیعی، وضعیت طبیعی، وضعیت مدنی، قرارداد اجتماعی
  • مهدی منتظرقائم صفحه 83
    مردم در حکمرانی مصون از خطا نیستند و وقتی به قدرت می رسند، اغلب فاسد می شوند. نظارت بیرونی بر حکومت می تواند درصد خطا و فساد حکمرانان را به حد اقل برساند. این راهکار عقلایی که با ولایت انتصابی و مطلقه فقهاء نیز سازگار است، به امضای شارع رسیده و حضرت علی7 آن را به رسمیت شناخته است و از مصادیق بارز اهتمام به امور مسلمین شمرده می شود. علاوه بر آن، شارع برای مردم حقوقی را به رسمیت شناخته که لازمه اعمال آنها برخورداری مردم از حق نظارت بر حکومت است؛ از جمله 1. اقامه عدل، 2. مواخذه حاکمان، 3. دفاع از خود، 4. نصیحت کردن رهبران مسلمین و امر و نهی کردن آنان، 5. تشویق حاکم نیکوکار و ملامت حاکم بدکار، 6. سرپیچی از دستور حاکمان به معصیت و 7. عزل آنان. با نگاه حق گرا به فقه، باید گفت این موارد، از حقوق شرعی مردم بوده و حق نظارت بر حکومت را نیز برای آنان به رسمیت شناخته است.
    کلیدواژگان: حقوق شرعی مردم، نظارت، نظارت بر حکومت
  • عباس کعبی، علی فتاحی زفرقندی صفحه 115
    تشکیل حکومت به عنوان نیاز دائمی جوامع انسانی، با توجه به تعلیمات اسلامی از دو جهت مقید گردیده است: اولا مراجعه به حکومت های غیر اسلامی در همه شوون، مشمول حکم حرمت است و ثانیا تشکیل حکومت اسلامی به عنوان یکی از اوامر خداوند متعال، خود دارای موضوعیت است. بنابراین، دو قید بر عموم مسلمانان واجب است تا جهت مقدمه سازی برای تشکیل حکومت اسلامی، زمینه های لازم جهت براندازی حکومت های غیر اسلامی را فراهم آورند. لذا بررسی راهکارهای پیش روی امت اسلامی جهت تحقق این امر، ضروری به نظر می رسد. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش حاضر به بررسی وظایف مسلمانان در قبال حکومت های غیر اسلامی اختصاص می یابد. به نظر می رسد اولویت اصلی، در مقابله با حکومت های غیر اسلامی براندازی این حکومت ها بر اساس مراتب امر به معروف و نهی از منکر می باشد و در صورت عدم امکان براندازی حکومت های غیر اسلامی، تعامل در جهت اجرای هر چه بیشتر احکام اسلامی در عرصه اجتماعی معنا می یابد.
    کلیدواژگان: انقلاب، امر به معروف و نهی از منکر، جهاد، تعامل و همزیستی مسالمت آمیز، دولت در دولت
  • عباسعلی کدخدایی، سید ابراهیم حسینی صفحه 143
    عربستان با محوریت مکه و مدینه به عنوان نقطه کانونی نزول وحی، بخش مهمی از جهان اسلام را تشکیل می دهد. اما اینکه مهمترین بخش حاکمیت این کشور؛ یعنی نظام قانونگذاری آن، تا چه میزان مبتنی بر اسلام است و شریعت اسلامی چه نقشی در نظام تقنین این کشور ایفاء می کند، محل بحث و بررسی این مقاله است.
    قانون اساسی، به عنوان عالی ترین سند حقوقی که در آن هندسه حکومتی ترسیم شده است، معیار مناسبی برای ارزش داوری ها است. عربستان سعودی، قانون اساسی خود را قرآن و سنت پیامبر معرفی می نماید، ولی نظام سیاسی آن، پادشاهی مطلقه بوده و قوه مقننه آن انتصابی و مصوبات آن جز در موارد اندک، صرفا مشورتی و تصمیم گیرنده نهایی، پادشاه است. ازاین رو، نظام تقنینی این کشور به لحاظ عدم ابتنای کامل ساختار تقنین بر شریعت اسلامی و اکتفای حداقلی در مورد احوال شخصیه و قوانین جزایی و مهمتر از آن، فقدان یک مرجع پایشگر، بیشتر متاثر از کشورهای غربی است تا اسلامی و شریعت اسلامی، تاثیر مورد انتظار در ساختار قانونگذاری آن ایفاء نمی کند.
    کلیدواژگان: عربستان، شریعت اسلامی، تقنین، ابتناء و انطباق، عرفی شدن و کشورهای اسلامی
  • نجف لک زایی، حسن صادقیان * صفحه 175

    در سیره سیاسی امیرالمومنین(ع) نمونه هایی یافت می شود که حضرت برای حفظ حکومت و اقتدار آن، نسبت به رعایت حدود شرعی، انعطاف نشان داده اند. نمونه هایی ؛ مانند اجازه قضاوت کردن قضات به همان شیوه زمان خلفاء، تغییرندادن بدعت هایی؛ مثل نماز تراویح، همکاری 25 ساله با حکومت جائر و... و لذا برخی این شبهه را مطرح کرده اند که حضرت در این موارد، احکام شرعی را فدای حفظ قدرت و حکومت کرده اند. تلاش ما در این مقاله این است که ضابطه شرعی حاکم بر رفتار امیرالمومنین(ع) را تبیین نماییم؛ به گونه ای که رفتارهای واقع-گرایانه حضرت، بر اساس آن قابل تحلیل باشد. به این منظور، ابتدا طبق ضوابط شناخته شده فقهی اصولی، به طراحی چارچوبی فقهی پرداخته و سپس تلاش می کنیم به روش استنادی، تک تک نمونه های واقع گرایی موجود در سیره امیرالمومنین را بر آن چارچوب تطبیق دهیم که در صورت توفیق، به ضابطه ای قابل اعتماد دست یافته ایم که می تواند الگویی مناسب در رفتار سیاسی و حکومتی ما بوده و می توانیم از آن در سیاستگذاری حکومتی استفاده نماییم.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، واقع گرایی، سیره علوی، احکام ثانویه، تزاحم، حکومت اسلامی
  • صفحه 207
|
  • Husayn Amini Pozveh, Abbas Kaybi Page 5
    Legislation is taken to be one of the important issues in public rights. It is of greater importance in an Islamic government due to the role religion plays in it. Thus, it seems necessary to look at this issue from the perspectives of Islamic teachings. ShiÝi kalÁm teachings is a fundamental source in various legal and jurisprudential levels that can be used to study the issue in question. The present research work deals with the ShiÝi kalÁm foundations in relation to the issue of legislation. This research is a product of a study on the works of some contemporary Muslim jurists (faqihs) and mutakallimun (scholars in the field of the Islamic kalÁm) who have dealt with the issues concerning Islamic government. In this connection, some subjects in the Islamic kalÁm such as “God, the Almighty, as the only legislator or law-giver”, “finality of the Divine Law”, “universality of the Divine Law”, “eternity of the Divine Law”, and “comprehensibility of the Divine Law” as the foundations for legislation have been identified and explicated in detail. Finally, to establish the claim that these foundations have their impacts on the jurisprudential and legal discussions on legislation, mentions have been made to some works in this regard.
    Keywords: jurisprudential foundations, legislation, Islamic government, God as the absolute law, giver, finality of the Divine Law, universality of the Divine Law, eternity of the Divine Law, comprehensibility of the Divine Law, governmental decree, function of the parliament
  • Mohsen MalekafḌali Ardekani, Abbas Soleimani Page 31
    According to the fiqhi arguments, the guardianship of and the rule over the Muslim community at the time of occultation is entrusted to a qualified Muslim guardian jurist. On the one hand, the legal guardianship is something general and covers all aspects of governmental affairs. On the other hand, given the fact that there are a variety and wide range of governmental affairs, the Muslim guardian jurist alone is not able to directly play his role in taking care of the affairs in the Muslim community and in running the governmental affairs personally. Therefore, as anticipated in the constitutional law of the Islamic Republic of Iran, the Muslim guardian jurist has to entrust part of his duties and authority to some other individuals and groups. Now, the question is that, from the jurisprudential perspective and according to the constitutional law, what is the role and status of the Muslim guardian jurist in selecting and appointing the agents of the Muslim community? Are the agents of the Islamic system necessarily appointed by the Muslim guardian jurist or there is no need for the agents to be appointed by the Muslim guardian jurist? Drawing upon an analytical and descriptive method, this article aims at providing answers to the questions above by making reference to the role infallible Imams play in appointing governmental agents. Then a discussion is raised as to the opinions and views and practical life-style of the faqihs during the history of ShiÝism. This article also seeks to establish the fact that, from the perspective of the constitutional law of the Islamic Republic of Iran, the selection and appointment of the agents in the Islamic system is entrusted to the Muslim guardian jurist and the legal guardianship of the Muslim jurist is extended to include the other governmental structures and executive authorities, and, in this light, their measures and decisions are made legitimate.
    Keywords: guardianship, Muslim guardian jurist, appointment of agents, legitimacy, political fiqh, constitutional law of the Islamic Republic of Iran
  • Muhammad Husayn Iskandari Page 57
    Guardianship or authority (wilÁyah) is the most important concept which exerts its greatest impacts on various aspects of our individual, social, ritual, political, legal, juridical, worldly and other-worldly lives. Guardianship is something correlative and can be realized only in the light of the relationships among members of a society. Meanwhile, it is a matter of gradation which can appear in either side in a specific manner in terms of the power and position it has and thus it may bear special and different consequences. Guardianship in religious culture and sources lays the first and sound foundation stone for a political society and because of its depth and wide scope, it covers up all the citizens of a political society in its widest demographical level. Guardianship is a complex reality of various literal and conventional as well as psychological and social aspects which can be a clear manifestation of love and compassion on the one hand, and the great manifestation of social power and integrity on the other. It may also be the most significant mark of expediency and good will for a society and, last but not least, the noblest and most obvious manifestation of act of worship and theism and/or the most outstanding form of arrogance, selfishness and will to power. The article aims at explicating various aspect of this term.
    Keywords: guardianship, aspects of guardianship, elements (components) of guardianship, conflicting guardianships, contradictory (opposing) guardianships, equipollent guardianships, natural sovereignty, natural status, civil status, social contract
  • Mahdi Muntazirqaim Page 83
    People in the state of being rulers are prone to errors and when they rise to power, they will become corrupt politicians. External supervision over the ruling system can minimize rulers’ erroneous and corrupt acts. This rational strategy – which is also consistent with the appointed and absolute authority of the Muslim qualified jurists (faqihs) – has been ratified by the law-giver and recognized by Imam Ali (may peace be upon him) and taken to be a good example of taking care of the Muslims’ affairs. In addition to this, people are recognized by the law-giver to have rights whose enforcement requires people to have rights to supervise their own government. This supervision includes 1) maintaining justice, 2) reprimanding rulers, 3) self-defending, 4) giving advice to the leaders of Muslim communities and order them to enjoin what is right and forbid what is wrong, 5) praising the just rulers and reprimanding the wicked ones, 6) inviting people to disobey orders of rulers in case they order people to commit sins and 7) dismissing rulers from office. Having a truthful look at fiqh, it must be said that all these matters are among the legal rights of people and they are recognized to have the right to supervise their own ruling system.
    Keywords: people's legal rights, supervision, supervision of the ruling system
  • Abbas Kaybi, Ali Fattahi Zafarqandi Page 115
    Given the Islamic teachings, the formation of a government as a constant need of human societies, has been qualified in two respects: first, referring to non-Islamic governments in all respects is subject to prohibition and, second, the formation of a government as one of the divine commands is itself relevant. Therefore, it is incumbent upon all Muslims to pave the ground for the formation of an Islamic government by toppling non-Islamic governments. To fulfill this, it seems necessary to study the strategies facing the Muslim community. Accordingly, the main question of this research is devoted to the study of duties Muslims have to undertake toward the non-Islamic governments. It seems that the major priority in confronting non-Islamic governments is determined in terms of the various stages of enjoining what is right and forbidding what is wrong. In case there is no possibility of toppling non-Islamic governments, interactions among members of the Muslim community for the further implementation of Islamic prescripts in the social arena take on an added importance.
    Keywords: revolution_enjoining what is right_forbidding what is wrong_jihÁd_peaceful interaction_coexistence_state within a state
  • Abbas Ali Kadkhodai, Sayyed Ibrahim Husayni Page 143
    Saudi Arabia, with the centrality of Mecca and Medina as two major loci of divine revelation, constitutes an important part of the world of Islam. However, the fact that to what extent the most important part of the ruling system of this country, i.e., its system of legislation, is based on Islamic doctrines and what role the Divine Law plays in its legislation system is a matter of controversy and has to be fully scrutinized.Constitutional law, as a document with the highest authenticity, in which the power structure of a governmental system is depicted, can be a good criterion for making value judgments. Saudi Arabia introduces its constitution as based on the QurÞÁn and the Sunnah of the Prophet Muhammad. However, the political system of Saudi Arabia is ruled by one person with absolute power (autocracy of some kind) whose legislative authority is granted through appointment and the laws made by the legislative body are enacted after they have been decided on in the last resort by the king in power. Thus, the legislative structure of this country, as it is not fully based on the Islamic Law, except for certain minor personal status or penal code, and, most importantly, due to the lack of an authority as a refining source, is more influenced by legislative systems in western countries than by Islam and the Islamic Law, so that its legislative structure has no deep root in the QurÞÁn and the Islamic Law as expected.
    Keywords: Saudi Arabia, Islamic Law, legislation, dependency, correspondence, secularization, Islamic countries
  • Najaf Lakzai, Hasan Sadeqian Page 175

    In the political life of the Commander of the Faithful, Imam Ali,(may God’s peace be upon him), one can find certain cases where he has shown flexibility toward observing penal laws in order to preserve and safeguard the Islamic state and its authority. For example, his judges being granted permission to judge in the manner the judges did at the time of the caliphs prior to him, his preservation of some innovations such as nightly prayers in RamaÃÁn (tarÁwih), a twenty-five year co-operation of convenience with the tyranny, etc. That is why some have raised doubts that in such cases Imam Ali (may God’s peace be upon him) has chosen to sacrifice canonic rules for preserving his power and rule. An attempt has been made in this article to explain the legal regulations governing the conduct of the Commander of the Faithful so that his realistic conduct can be analyzed accordingly. In doing so, at first, a jurisprudential framework is given in accordance with the known principles and regulations in fiqh and the Principles (OsÙl) and then an attempt is made to check individual instances of realism in the life-style of the Commander of the Faithful against that framework based on documentary sources. In case we succeed to do this, we have achieved an acceptable standard which can be taken as an appropriate model to follow in our political and governmental procedures and to apply it in governmental policy-making.

    Keywords: political fiqh, realism, Alawid life, style, secondary rules, conflict, Islamic government (state)