فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1395)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1395)

  • ویژۀ اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • تاریخ انتشار: 1395/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم شبان نیا* صفحه 5
    مذاکره، به عنوان مهمترین و موثرترین ابزار دیپلماسی، نقش بی بدیلی در تامین اهداف سیاست خارجی کشورها ایفاء می کند. اسلام نیز که در پی تحقق صلح و امنیت جهانی بر پایه ارزش های متعالی الهی است، بر مشروعیت مذاکره کشور اسلامی با سایر دولت ها صحه گذاشته است. از جمله مباحث حائز اهمیت در مساله مذاکره، کارکردهای مذاکره در تحقق اهداف سیاست خارجی کشور اسلامی است. در این پژوهش تلاش گردیده تا با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع معتبر و اصیل اسلامی، نشان داده شود که حکومت اسلامی می تواند از طریق مذاکره زمینه ساز تحقق اهداف متعالی ای همچون تحقق آرمان های جهانی اسلام، هدایت، اتحاد، تثبیت امنیت، صلح و همزیستی مسالمت آمیز، رفع اختلافات، حفظ نظام، ثبات نظام بین الملل، انعقاد معاهدات و تضعیف جبهه طاغوت گردد.
    کلیدواژگان: کاربست، مذاکره، دیپلماسی، کشور اسلامی
  • سیدمصطفی میرمحمدی*، محمدحسین شریفی صفحه 27
    زکات یکی از مهمترین فروعات مالی دین مبین اسلام است که در آن حمایت از اقشار آسیب پذیر و تقویت دین اسلام هدف گذاری شده است. «تالیف قلوب» به عنوان یکی از موارد مصرف زکات، ریشه در قرآن دارد و هدف از پیش بینی این نهاد، همدلی و جست وجوی روابط دوستانه و نیز جلب همکاری در حفظ صلح و امنیت جوامع اسلامی است. مفهوم و قلمرو تالیف قلوب و نیز چگونگی کاربست آن در زمان معاصر از جمله مسائلی است که نیازمند پژوهش است و تحقیق حاضر با رویکرد فقه تطبیقی به این مسائل می-پردازد. برآیند مقاله این است که «تالیف قلوب» مفهومی گسترده دارد که هدف آن از یک سو جلب همدلی افراد صاحب رای و نفوذ برای همراهی و همکاری با جوامع اسلامی است و از سوی دیگر، تقویت باورهای دینی و مکتبی مسلمانان در آن پیش بینی شده است. جست وجوی راه های همدلی با جوامع اسلامی هم اکنون نیز در قلمروهای صلح و امنیت، دعوت و تبلیغ اسلامی و حمایت از فعالیت های علمی و فرهنگی قابل تطبیق است.
    کلیدواژگان: زکات، تالیف قلوب، فقه تطبیقی، فقه سیاسی، کمک های بشردوستانه، جهاد و دفاع
  • عبدالمطلب عبدالله صفحه 53
    تفکر فیلسوفان در طراحی جامعه مطلوب است، به این امید که در عالم واقع تمام یا برخی از جنبه های آن تحقق یابد. نظرات فیلسوفانی چون «افلاطون»، «لاک» و حتی در دوران معاصر، تئوری عدالت «جان رالز» با این هدف و مقصود بوده است. در اندیشه سیاسی اسلام نیز با توجه به آموزه های قرآنی و سنت نبوی و ائمه معصومین: در بحث حکومت و حاکمیت و شرایط جامعه مطلوب، فیلسوفان اسلامی درصدد ارائه طرحی برای جامعه مطلوب می باشند. در این مقاله تلاش شده است جایگاه سعادت به عنوان هدف و غایت جامعه مطلوب اسلامی در اندیشه علامه «طباطبایی» فیلسوف و مفسر اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. از دیدگاه علامه طباطبایی، جامعه ای به سعادت می رسد که حرکتش در مسیر فطرت انسانی و نظام آفرینش باشد. حکومت مطلوب، حکومتی است که براساس دین و فطرت، جامعه را به سعادت برساند. ازاین رو، جامعه ای به سعادت دنیوی و اخروی می رسد که دین منطبق با فطرت بر آن جامعه حکومت کند. اما هدف از تشکیل حکومت این است که هر فردی از افراد جامعه به کمال لایق خود برسد و در نیل به سعادت، کسی و چیزی مانع وی نگردد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، حکومت دینی، سعادت، فطرت، حاکمیت، اسلام
  • غلامرضا بهروزی لک*، عباس مقدادی داودی صفحه 77
    موضوع مقاله حاضر بررسی دلایل نقلی مشروعیت الهی امام در کلام شیعی بر اساس دو حدیث متواتر «منزلت» و «ثقلین» است. این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد فقه الحدیث در کلام نقلی به بررسی مساله پرداخته است. بر اساس دلالت حدیث منزلت، به جز منزلتی که از حضرت علی (ع) استثناء شد، تمام منازل هارون (ع) برای ایشان ثابت می شود که خلافت و جانشینی از مهمترین آن منازل می باشد. همانگونه که جانشینی هارون(ع)، همراه با درخواست حضرت موسی (ع) از خداوند و با موافقت الهی صورت گرفت، خلافت و جانشینی حضرت علی7 نیز از طرف خداوند بوده و حضرت رسول (ص) از نزد خود هرگز نمی تواند خلیفه و جانشین برای مردم قرار دهد.
    در حدیث ثقلین، اهل بیت: برابر با قرآن معرفی شده-اند و تبعیت مطلق از قرآن، شامل آن ها نیز می شود. از آن جهت که قرآن، مایه هدایت بشر و کتابی خالی از خطا می باشد، اهل بیت: نیز همانند قرآن، می بایست مبرا از خطا و هدایت کننده به سمت کمال باشند که این نکته دلالتی روشن بر عصمت اهل بیت: دارد. واضح است که امت اسلامی قادر به تشخیص چنین فردی نیستند و خداوند بر اساس قاعده لطف، وظیفه دارد که مصادیق اهل بیت و جانشینان پیامبر (ص) را تعیین نماید تا مردم از ضلالت و گمراهی نجات یابند.
    کلیدواژگان: کلام نقلی، نظام امامت، مشروعیت سیاسی، حدیث منزلت، حدیث ثقلین
  • حسین رجبی صفحه 99
    پژوهش پیش رو درباره فتنه تکفیر است که از مهمترین مسائل روز جهان اسلام به شمار می آید. باکمال تاسف، دشمنان اسلام با استفاده از عدم بصیرت گروهی از مسلمانان، حرکت جهادی آنان را که باید علیه کفر و صهیونیست بکارگرفته می شد، به خود مسلمانان بازگردانده و به خوبی در جهت اهداف پلید خویش مدیریت و هدایت می کنند. ازاین رو، تکفیر را که مساله ای برون-دینی است، به درون دین و میان خود مسلمانان کشاندند و آن را تبدیل به یک فتنه بزرگ کردند. این پژوهش با بهره گیری از متون دینی و فقهی مذاهب اسلامی (اعم از شیعه و اهل سنت)، افزون بر چیستی فتنه تکفیر، نظر صحیح فقهی را درباره کسانی که این فتنه را رهبری و یا در آن نقش دارند تبیین می کند و وظایف مهم سایر مسلمانان را در قبال این گروه مشخص می نماید، اگر مسلمانان با فتنه تکفیر روبرو شدند، فقه چه راه-کارهایی برای جلوگیری و یا هدایت آن در مسیر صحیح، ارائه داده است تا امت اسلامی از خطرهای سهمگین آن در امان بمانند.
    کلیدواژگان: فتنه، تکفیر، فتنه گر، اهل بغی، جهاد
  • علی احمدی خواه(کوه نانی)* صفحه 123
    شیخ فضل الله نوری قائل به «ولایت فقی هان» بود، نه معتقد به «ظل اللهی» شاه. به عبارتی، مجتهد نوری، حکومت را از آن فقهای مبسوط الید می دانست، نه سلطان صاحب قدرت؛ چون به اعتقاد او فقهاء، «نواب عام» امام عصر(عج) هستند. این اعتقاد مجتهد نوری را می توان در آثار و اسناد به جای مانده از ایشان دید. با این وصف، عده ای مدعی هستند که مجتهد نوری، نظری درباره «ولایت فقیه» ندارد و «اصلا سخنی از ولایت فقیه در هیچ یک از آثار او وجود ندارد، بلکه مدافع سلطنت اسلامیه است و سلطان صاحب شوکت!».
    هدف این مقاله، بیان این واقعیت است که مساله مذکور(هم ولایت فقهیان از دیدگاه مجتهد نوری و هم مدعای مخالفان) را بازخوانی و واکاوی کند و با تکیه بر سخنان و اسناد به جای مانده از خود ایشان، اندیشه او را درباره این مساله بررسی و بیان نماید تا صحت و سقم مدعای مخالفان دیدگاه وی نیز مشخص شود.
    کلیدواژگان: امام عصر، شیخ فضل الله نوری، ولایت فقیه، ولایت فقیهان، نیابت عامه، سلطنت اسلامیه
  • رضا ابروش، علی جابری صفحه 143
    کنترل بازار یکی از دغدغه های مهم در حوزه اقتصاد در هر کشور و جامعه می باشد. جوامع براساس نظام ارزشی و فرهنگی خاصی که دارند از سازوکارها و راهبردهای کنترلی خاصی استفاده می کنند. این پژوهش با بررسی در سیره علوی تلاش می کند راهبردهای کنترل بازار در سیره ایشان را کشف نماید. پژوهشگر با طرح این سوال که راهبردهای کنترل بازار در سیره امام علی ع چگونه است، کنکاش در منابع تاریخی را آغاز و با استفاده از روش کتابخانه ای، اطلاعات مورد نیاز را گردآوری نموده سپس با روش تحلیلی توصیفی، به تحلیل آنها پرداخته است. سرانجام یک مدل مفهومی به صورت ماتریس 2×2 تدوین شد. پس از تدوین مدل مفهومی و بررسی در سیره علوی، راهبردهای کنترل بازار در سیره امام علی ع در چهار نوع براساس موقعیت و شرایط بازار و براساس رویکرد به کنترل، مطرح و تبیین شد. این راهبردهای چهارگانه عبارتند از: راهبرد کنترل تحدیدی، راهبرد کنترل تشخیصی، راهبرد کنترل اجتماعی و راهبرد کنترل درونی.
    کلیدواژگان: سیره علوی، راهبرد، کنترل تحدیدی، کنترل تشخیصی، کنترل اجتماعی، کنترل درونی
  • صفحه 175
|
  • Qasim Shaban Nia* Page 5
    Negotiation as the most important and effective means of diplomacy plays a unique role in meeting the objectives of a nation’s foreign policy. Seeking to establish world peace and security on the basis of divine transcendent values, Islam gives its support to the legitimacy of negotiations between Islamic states and other [non-Islamic] states. The issue of functional aspects of negotiations in meeting the objectives of Islamic foreign policy is of utmost importance. In this research work, an attempt has been made to show that an Islamic government can set the stage for accomplishing the principal objectives such as the ideals of the Islamic world, guidance, unity, establishing and promoting peace and security and peaceful coexistence, settlement of disagreements, safeguarding people’s own elected system of government, preserving international (world) order, making contracts and undermining the illegitimate sovereignty (rulers) front (ÔaghÙt).
    Keywords: application, negotiation, diplomacy, Islamic nation
  • Sayyed Mustafa Mirmuhammadi*, Muhammad Hussein Sharifi Page 27
    ZakÁt (amount payable by a Muslim as a part of his religious obligation) or charity tax is one of the most important financial issues in the true faith of Islam whose function can be defined as either supporting those who have poor living conditions or promoting and strengthening Islam. ‘Uniting the hearts’, as one of the objectives achieved by consuming ZakÁt, has its roots in the Holy Qur’Án. This institution is intended to promote sympathy between people, establish friendly relations and to encourage cooperation in maintaining peace and security of the Islamic nations. The concept and scope of ‘uniting the hearts’ and the way in which it functions in the present-day situation are among the questions which need to be investigated. The present article deals with these issues drawing upon an approach to comparative jurisprudence (fiqh). The article concludes that ‘uniting the hearts’ or ‘ta’lif-e qulÙb’ is of a broad sense whose aim is to attract sympathy from those who are influential in society and who have the power and authority to call for cooperation with Islamic societies on the one hand, and to promote and strengthen the doctrinal and religious beliefs of the Muslims on the other. Seeking the ways in which Islamic societies can create and show sympathy towards each other and other nations are now within the scope of peace and security, inviting others to Islam, Islamic propagation and supporting scientific and cultural activities.
    Keywords: ZakAt, uniting the hearts, comparative jurisprudence (fiqh), political jurisprudence, humanitarian aid, Jihad (the Muslim holy war), resistance against enemies (defense)
  • Abd Al Mutalib Abdullah Page 53
    Philosophers’ thoughts are directed at building an ideal society with the hope that all or some constituent elements of such a society will be made possible in the real world. Philosophers such as Plato, and Lock, and even John Rawls’ theory of justice in the contemporary world are aimed at creating such a society. In the Islamic political thought, Muslim philosophers, having taken into consideration certain Qur’anic teachings, traditions received from the Prophet Muhammad and the Infallible Imams regarding the issue of ‘government’ and ‘sovereignty’ and the conditions of an ideal society, have sought to present a good model of a desired or ideal society. In this article an attempt has been made to give a clear picture of the position of “happiness” as an end in an Islamic ideal society as depicted in the thoughts of AllÁmeh ÓabÁÔabÁÐ, the well-known Muslim thinker and Qur’anic commentator (exegete). According to AllÁmeh ÓabÁÔabÁÐ, a society can attain happiness if it moves along the road of human nature (disposition) and is in perfect harmony with the existing system of universe. For him, an ideal government is one that, while laying its foundation on religion and human nature, strives to lead humans toward happiness. Therefore, a society cannot reach happiness in this world and in the hereafter unless it has been governed by a religion which has its roots in human nature. However, governments are intended to set the stage for every individual in the society to attain to his or her own deserved perfection and to move away all the obstacles for them to attain happiness.
    Keywords: YAllAmeh OabAOabAD, religious government, happiness, human nature, sovereignty, Islam
  • Ghulam Rida Behruzilak*, Abbas Meqdadi Dawudi Page 77
    The present article studies the textual proofs for the divine legitimacy of Imam in the Shi’a KalÁm according to the two frequently narrated (attested) Hadiths: al-Manzila and al-Thaqalayn. Drawing upon a descriptive-analytic method and adopting the so-called ‘fiqh al-hadith approach’ in the textual KalÁm, the article has dealt with the subject in question. According to what is signified by the al-Manzila Hadith, as Aaron became Moses’ vicegerent in his absence, and had all the positions of Moses as well, Imam 'Ali's (a) was also elevated to Aaron and all of his virtues and thus had all the positions, most important of which was his rightfulness for caliphate after the Prophet. According to the Qur’anic verses, Prophet Moses asked God to choose Aaron as his deputy, and God accepted his request and Aaron became Mose's vicegerent in his absence. The same thing was true of Imam Ali’s succession to the Prophet. Prophet Muhammad could never appoint someone as a successor or caliph without God’s permission.
    In the Hadith of al-Thaqalayn, the Prophet’s Holy Family, Ahlulbayt, are introduced as a counterpart (Ýedl ) of the holy Qur’an, and the absolute obedience to the Qur’anic orders and instructions is treated as significant as the absolute obedience to the teachings of the prophets’ household. Since the holy Qur’an is a divine book free from errors that provides guidance to human beings, the Prophet’s household, like the holy Qur’an, should be free from errors and act as a guide to show people the right way and lead them toward perfection. This clearly signifies that the Prophet’s progeny are infallible, i.e. they do not commit sins at all, and are not liable to act erroneously. It is quite obvious that since the Muslim community is not fully capable of recognizing such people among themselves, God, on the basis of the Principle of Grace, has taken the responsibility of designating the people worthy of being successors to the Prophet Muhammad in order to save people from going astray.
    Keywords: textual KalÁm, Imamate system, political legitimacy, Hadith of al Manzila, Hadith of al Thaqalayn
  • Hussein Rajabi Page 99
    The present research work studies the ‘fitnah of takfir’ as one of the most important problems in the Islamic world today. Unfortunately, to achieve their filthy aims, the enemies of Islam, taking the advantages of the ignorance of certain Muslim groups, is trying to skillfully manage and control their jihÁdi movements, which have been actually intended to be against unbelief and Zionists’ acts of aggressions, and motivate the Muslim sects to wage wars against each other. In addition, they set the stage for takfir, which does not have any footing in the orthodox faith of Islam, to find its way into religion and religious sects, taking on the appearance of a great fitnah (sedition) in the Muslim world today.
    Drawing upon religious and fiqhi texts of religious sects of Islam (whether ShiÝi or Sunni texts), this research work tries to cast light on the nature of the fitnah of takfir on the one hand, and to put forward the fiqhi truthful opinion about those who are involved in leading the fitnah or who play a role in it on the other. It also makes clear the responsibilities of the other Muslim majorities around the world towards this takfiri group. The problem can be put this way: If Muslims are faced with the fitnah of takfir, what strategies can Islamic fiqh formulate to prevent it or lead it to the right direction in order to keep the Muslim community away from the enormous threatening dangers of these extremist takfiri groups?
    Keywords: fitnah (sedition), takfir, rebels, jihÁd (holy war in the cause of Allah)
  • Ali Ahmadikhah (Kuhnani)* Page 123
    Shekh FaÃlullÁh NÙrÐ advocated the guardianship of Muslim jurists (faqihs), and did not believe that Shah is the ‘Shadow of Allah’ (ÛillullÁh). In other words, NÙrÐ considered that those faqihs who are of broad authority in making legal decisions (mabsÙt al-yad) are the real rulers, not kings with absolute power. According to him, faqihs are ‘general representatives’, NuwwÁb-e ÝÀm, of the Imam of the Age (a). This belief can be traced in NÙrВs works and the available historical documents. Nevertheless, some claim that Sheikh FaÃlullÁh NÙrÐ does not have any opinion about the guardianship of a Muslim jurist and no discussions on this issue can be found in any of his works and that he is the advocate of ‘Islamic sovereignty’ and ‘a ruler endowed with majesty’, ÒÁhib al-shawkat.
    The aim of this article is to cast light on the fact that the issue in question, i.e. the guardianship of the faqihs in the view of Sheikh FaÃlullÁh NÙrÐ and of those who do not support the idea of the guardianship or authority of faqihs, can be explored by basing the arguments on the words and thoughts of Sheikh FaÃlullÁh and available historical documents to verify the truth or falsity of the claims made by those who oppose his views.
    Keywords: Imam of the Age, Sheikh FaÃlullÁh NÙrÐ, the guardianship of the Muslim jurist (faqih), the guardianship or authority of Muslim jurists, general representation, Islamic sovereignty(rule)
  • Rida Abrawash, Ali Jaberi Page 143
    Market control or controlling the market is one of the major concerns in the field of economy in every country and society. Societies make use of certain control mechanisms or procedures in accordance with their cultural and value systems. This research work tries to explore the strategies of market control by studying the ways in which Shi’a Imams have dealt with the problem. Having raised the question “What was Imam Ali’s strategy in controlling the market?”, the researcher tries to explore the historical resources drawing upon library method to gather the necessary data, and then makes analysis of the collected data by the use of the descriptive-analytic method. Finally, he formulated a conceptual model in the form of 2×2 matrix. After formulating the conceptual model and studying Imam Ali’s procedure in this regard, the researcher tries to offer and explain the four kinds of strategies of market control in terms of market conditions and of the approach adopted. These four strategies are as follows: limiting control strategy, diagnostic control strategy, social control strategy and internal control strategy.
    Keywords: Alawi lifestyle, limiting control strategy, diagnostic control strategy, social control strategy, internal control strategy