فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 78، زمستان 1394)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 78، زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابوالقاسم علیدوست صفحه 5
    «فقه امنیت» و «فقه امنیتی» از ساحت های جدید فقه در بحث، گفت وگو و نظریه پردازی است. فقه امنیت، کشف نگاه هنجاری و دستوری دین به امنیت است و فقه امنیتی، وصف محیط حاکم بر فقه از منظر امنیت می باشد. این دو عنوان، روش هایی مشترک و مختص دارند. در روش-های مشترک، توجه به روش ها و ضرورت های حاکم بر دانش فقه از جمله شروع حرکت اجتهادی از اسناد معتبر و تحفظ بر منابع چهارگانه فقه، ضروری است. فقه امنیت در روش ویژه خود، عدم تعبدانگاری را پیشه خود می کند و تمرکز بر استنباط دوم دارد. در فقه امنیتی با روش مطالعه نظام وار و سیستمی فقه باید به کشف قلمرو امنیت پرداخت و از ساحت های آن یک به یک سخن گفت.
    کلیدواژگان: فقه امنیت، فقه امنیتی، روش شناسی، عدم تعبدانگاری، استنباط دوم، مطالعه نظام وار، مطالعه سیستمی، مطالعه سلولی
  • محمدرضا باقرزاده صفحه 27
    در این نوشتار به بررسی راهکارهایی که اسلام برای دستیابی به امنیت بین المللی معرفی می کند می پردازیم که می تواند به توانمندی و تضمین عملی و عینی نظام ضمانت اجرای صلح و امنیت بین المللی کمک شایانی نماید. اسلام از آنجا که یک دین الهی و مبتنی بر خدامحوری و اعتقاد به خالقیت و عبودیت است، نه تنها امنیت را یک حق که یک تکلیف می داند و برای انجام آن، تحصیل قدرت را از باب مقدمه انجام این تکلیف لازم دانسته و برای اعمال قدرت نیز به راهکار اقدام فردی بسنده نکرده راهکار اقدام دسته جمعی را پیشنهاد می-کند. زمینه های امنیت باید فراهم شود تا امنیت گسترش یابد. بنابراین، اسلام به گسترش معنویت و عدالت به عنوان زیرساخت های امنیت توصیه می کند. از سوی دیگر، ترویج عقلانیت را پایه توسعه امنیت می داند. اسلام صلح را به مثابه فرصت تامین امنیت، مغتنم شمرده و البته از صلح ثابت و مستقر حمایت می کند. برای مقابله با عوامل تهدید امنیت، به تاسیس نظام کارامد کیفری ترغیب می کند. مقابله با ایدئولوژی های امنیت ستیز در سرلوحه تدابیر اسلام برای تامین امنیت قرار دارد. اسلام، ساختار نظام سلطه را دشمن شماره یک امنیت بین المللی دانسته با آن مبارزه می کند و در نهایت با نگرش جهان شمولی و کل نگر، آرمان جامعه واحد بشری و امت واحده را برای دستیابی به امنیت، مورد تشویق و حمایت قرار می دهد.
    کلیدواژگان: امنیت بین الملل، اسلام، صلح، عدالت
  • مرتضی امامی، محمد جواد یاوری سرتختی، محمدعلی لیالی صفحه 51
    تئوری حکومتی عصر غیبت در اندیشه فقهای شیعه مبتنی بر یک سلسله اصول و مبانی نظری است که با تکیه بر آنها می توان نظرات فقهای شیعه درباره حکومت در عصر غیبت را شناخت. برخی از این مبانی و اصول در نظریه فقهای شیعه از اصول مسلم و قطعی و اتفاقی (اجماعی) پنداشته می شود. «شیخ مفید» نیز از فقهای برجسته و متقدم شیعه است که درباره حاکمیت و حکومت در عصر غیبت، دارای تئوری حکومتی و نظراتی است که در قالب اندیشه و فقه سیاسی شیعه قابل بازشناسی و تدوین است.
    تئوری شیخ مفید درباره حاکمیت و حکومت در عصر غیبت بر مبانی و اصولی استوار است که عبارتند از: نگاه حداکثری به دین، جامعیت و تاسیسی بودن دستورات دینی و توسعه قلمرو آن در تمامی عرصه های زندگی فردی و اجتماعی، تبیین جایگاه عقل و قلمرو آن در مبانی حکومتی، انحصار حاکمیت و حکومت خداوند بر مردم، تنفیذ و ابلاغ احکام اولیای الهی از جانب خداوند به منظور حکمرانی بر مردم و گستره ولایت و حاکمیت معصومین: و اولویت حکومت فقیه در عصر غیبت براساس ادله عقلی و نقلی.
    این مقاله در صدد تبیین اصول و مبانی حاکمیت و حکومت در عصر غیبت، بر اساس دیدگاه های شیخ مفید است.
    کلیدواژگان: تئوری حکومت، ولایت فقیه، شیخ مفید، عصر غیبت
  • احمد طاهری نیا صفحه 69
    یکی از اصول مسلمی که در فقه شیعه مطرح و در موارد مختلفی بدان استناد شده «اصل عدم ولایت » است. فقی هان شیعه گرچه در ابواب مختلف فقه به این اصل استناد جسته و بر اساس آن به عدم ولایت اشخاص بر دیگران فتوا داده اند، اما از چیستی این اصل و خاستگاه آن کمتر سخن گفته اند. با توجه به اهمیت این اصل در فقه شیعه؛ به خصوص در بحث حکومت و سیاست و تاثیر آن در نفی یا اثبات برخی از مناصب حکومتی برای زنان؛ مانند منصب رهبری و منصب قضاوت، ضرورت بحث از چیستی و منشا این اصل روشن تر می شود. مقاله حاضر به هدف تبیین چیستی و خاستگاه این اصل، به کاوش در آن پرداخته و با بررسی تبیین های مختلفی که از سوی فقهاء برای این اصل ارائه شده به این نتیجه رسیده است که خاستگاه اصل عدم ولایت، توحید در خالقیت است. ازاین رو، اصل عدم ولایت در اصطلاح علم اصول دلیل شرعی، اماره و در نتیجه، کاشف از واقع است، نه اصل عملی که برای رفع تحیر از مکلف است.
    کلیدواژگان: ولایت، اصل، اماره، اصل عدم ولایت، ولایت بالذات، ولایت بالعرض
  • علیرضا زمزم* صفحه 87
    یکی از اصول چالشی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اصل113 است. در این اصل، سه شان و وظیفه برای رئیس جمهور در نظر گرفته شده است: 1. عالی ترین مقام رسمی کشور پس از مقام رهبری. 2. ریاست قوه مجریه. 3. مسوول اجرای قانون اساسی. این مقاله در صدد بررسی شان سوم است.
    سوال اصلی، عبارت است از قلمرو و محدوده مسوولیت اجرای قانون اساسی توسط رئیس جمهور در اصل 113 چیست؟
    در پاسخ به این سوال، حداقل سه فرضیه قابل تصور است:• مسوولیت اجرای قانون اساسی مربوط به تمام اصول قانون اساسی است؛ یعنی رئیس جمهور حق نظارت بر تمامی نهادها و ارکان حکومتی را دارد.
    • مسوولیت اجراء محدود به سه قوه است؛ یعنی رئیس جمهور از باب مسوولیت اجرای قانون اساسی، حق نظارت بر سه قوه را دارد.
    • مسوولیت اجراء معطوف به حوزه اختیارات رئیس جمهور به عنوان رئیس قوه مجریه فقط در همین قوه است.
    از نظر نویسنده، مسوولیت اجرای قانون اساسی، منحصر در قوه مجریه به معنای خاص است. محقق با بررسی و نقد دو فرضیه نخست، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی نظر خود را در محک آزمون و نتیجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: اصل 113، اختیارات رئیس جمهور، مسوولیت اجرای قانون اساسی، شورای نگهبان، قوه مجریه
  • مهدی قربانی صفحه 113
    عقلانیت یکی از مفاهیم پرکاربرد و اساسی در مباحث مربوط به زندگی سیاسی به شمار می آید و البته در پی اندیشه هایی که بر چالش میان دین و سیاست متمرکز شدند، بیش از پیش، مورد ملاحظه قرار گرفته است. ازاین رو، بررسی تمایزات عقلانیت حاکم بر حکومت اسلامی با عقلانیت مورد نظر در حکومت های سکولار، مهم به نظر می رسد؛ چرا که در حکومت اسلامی نمی توان هرگونه عقلانیتی را مبنای نظر و عمل خود قرار داد. عقلانیت به معنای تبعیت کامل از استدلال صحیح و به تعبیری تبعیت از تفکر استدلالی است. در یک تقسیم کلی، عقلانیت را به دو قسم نظری و عملی تقسیم نموده اند. عقلانیت نظری، وصف عقاید مرتبط با حکومت اسلامی قرار می گیرد و عقلانیت عملی، وصف اعمال حکومت اسلامی و کارگزاران آن. عقلانیت نظری می تواند ناظر به معرفت، هستی و انسان باشد. در مقابل، عقلانیت عملی نسبت به اهداف و رفتار سیاسی مورد توجه قرار می گیرد. عقلانیت مورد نظر در حکومت اسلامی، در دو حوزه مذکور متمایز از عقلانیت حاکم بر حکومت سکولار است. این عقلانیت، در برخی موارد، داده های عقلانیت مورد توجه در حکومت سکولار را حداقلی دانسته و تکمیل آنها را پیشنهاد می کند و در مواردی نیز دستاوردهای آن را از اساس نادرست می پندارد و نظر یا الگوی کاملا متفاوتی را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، عقلانیت عملی، عقلانیت نظری، حکومت اسلامی، حکومت سکولار
  • رضا مهدیان فر* صفحه 139
    فتنه در حوزه اجتماعی به معنای اضطراب، اختلاف و دودستگی، درگیری و کشتار می باشد. به فرموده قرآن کریم، فتنه از قتل هم شدیدتر و بزرگ تر است. برپایه آیات و روایات، جهان اسلام فتنه هایی را تجربه خواهد کرد که خدای سبحان و رسولش راه های برون رفت از آن را نیز یادآور شده اند. ازاین رو، با نگاه تاریخی به موضوع فتنه، ریشه فتنه های اجتماعی را می توان نزاع بر سر حکومت و جانشینی رسول خدا9 دانست که آیات و روایات، نسبت به پی آمدهای ناگوار آن هشدار داده اند. برای برون رفت از این فتنه ها گریزی از بازگشت به قرآن و عترت نیست. اقتدار حاکم اسلامی، شناخت ظرفیت های جامعه اسلامی به منظور رویارویی با فتنه همچون علما، روسای عشایر، سازمان های مردم نهاد و مانند اینها، روشن گری علما، بصیرت و روشن بینی نسبت به توطئه های دشمن و آگاهی صحیح از اعتقادات و اندیشه های سایر فرق اسلامی از راه کارهایی هستند که با هدف رویارویی و برون رفت از فتنه ها با تدبر در آیات و روایات فریقین با رویکرد توصیفی استنباطی و به روش کتابخانه ای در پژوهش حاضر بدان دست یافتیم.
    کلیدواژگان: فتنه های اجتماعی، فتنه در قرآن، فتنه در روایات، ریشه های فتنه
  • چکیده عربی
    صفحه 183
|
  • Abulqasim Alidust Page 5
    ‘Jurisprudence (fiqh) of security’ and ‘security jurisprudence (fiqh)’ are the new jurisprudential domains in the context of discourse and theorization. Jurisprudence of security is, in fact, an investigation into the normative way in which religion looks at security. Security jurisprudence is a description of the setting in which jurisprudence occurs as far as security is concerned. These two have general and particular methods. In terms of general method, it is necessary to pay attention to the methods and requirements of jurisprudence as a discipline including proceeding from making personal judgements from the reliable documents and preserving the four well-known sources in jurisprudence. In its particular method, jurisprudence of security does not rely upon dogmatism and tries to focus on second deduction. As for the security jurisprudence, it is necessary to explore and study the domain of security through a systematic method and speak of its various aspects in detail.
    Keywords: jurisprudence (fiqh), security jurisprudence, methodology, lack of dogmatic opinions, second deduction, systematic study, cellular study
  • Muhamad RiḌa Baqirzadeh Page 27
    This article seeks to deal with the strategies introduced by Islam to ensure international security. These strategies, no doubt, can play a significant role in establishing and promoting peace among nations and ensuring international security in a practical way. Regarding the fact that Islam is a divine religion based on theocentrism and belief in one God as the creator of the universe and man’s servitude, it regards security not only a right but an obligation. To pave the way to ensure security as a strong obligation, Islam confers powers to certain individuals. To exercise power and authority, it does not think it enough to delegate power and authority to a certain individual. Rather, it suggests a collective action, effort and responsibility. Security increases when the ground is paved for it. Therefore, Islam proposes to have spirituality and justice in society as the substructures for security. On the other hand, promoting rationality lays the foundation for ensuring security. Islam has offered peace as the excellent opportunity to ensure security and supported lasting peace. To face the threats to security, it encourages the establishment of an efficient system of penal code. To firmly ensure security, fighting against the ideologies endangering security is the first high item on the Islamic agenda. Islam considers the structure of the hegemonies as the greatest threat to the international security, trying to put up a fight against them. All in all, having enjoyed a holistic or universal view of the things, Islam encourages and lends support to the ideal of a single human community or ummat-e wÁhidah for the attainment of security.
    Keywords: international security, Islam, peace, justice
  • MurtiḌa Imami, Muhammad Jawad Sartakhti, Muhammad Ali Layali Page 51
    The governmental theory of the Occultation Period in the thoughts of the Shi’i jurisprudents (faqihs) is based on a series of theoretical principles according to which one can recognize Shi’i jurisprudents’ views of the government in the Period of Occultation. Some of these principles are taken to be among the definite principles agreed upon by the majority of jurisprudents. Sheikh Mufid is one of the early distinguished Shi’i jurisprudents who has raised some speculations on government and holds certain views about the rule and government in the Period of Occultation which can be recognized and reformulated in the Shi’i political thought and jurisprudence.
    Sheikh Mufid’s theory of government and sovereignty in the Occultation Period rests upon certain principles and elements which can be recounted as the following: 1. A maximal view of religion. 2. Comprehensiveness of religious judgements (rulings); judgements being of two kinds: newly passed and confirmed previously established. 3. They extend to cover all aspects of personal and social lives. 4. The explanation of the position of reason and its scope in governmental principles. 5. Rule over people is exclusive to God. 6. The pronouncement and enactment of the Divine laws and commandments are entrusted to certain righteous people who are also appointed as rulers by God, this being the extension of the rule and sovereignty of the Infallible Imams; and 7. The priority of the rule of a Muslim jurist in the Period of Occultation according to the rational and textual reasons.
    This article seeks to explain the principles of the rule and sovereignty in the Period of Major Occultation in accordance with the views of Sheikh Mufid.
    Keywords: theory of government, the guardianship of the Muslim jurist, Sheikh Mufid, the Period of Major Occultation
  • Ahmad Taherinia Page 69
    One of the undisputable principles proposed in ShiÝÐ fiqh for which arguments have been given in various cases is the principle “that no person has any naturally-vested power over any other person (the principle of the autonomy of the individual)”. Although in various fields of fiqh, Shi’i jurisprudents (faqihs) have made recourses to the arguments for the principle in question and issued verdicts (fatwa) in support of it, they have not spoken so much of its origin and nature. Given the importance of this principle in ShiÝÐ fiqh, especially in discussions on the government and politics and its effect on the rejection or affirmation of certain governmental positions for women such as being a leader or a judge, it seems necessary to speak of the nature and origin of the principle. Seeking to elaborate on the nature and origin of the principle, the present article explores the expositions faqihs have given for the principle and comes to a conclusion that the principle in question has its roots in the doctrine of the unity of Divine creative power. Therefore, the principle in question in the Principles (Osul) terminology is taken to be a legal argument, an imÁrah (an evidence which leads to a speculative reasoning) and as such a fact/truth revealer, rather than a practical principle which serves to make the person responsible for his religious duties (mukallaf ) free from bewilderment and confusion.
    Keywords: guardianship_authority_imÁrah (an evidence leading to a speculative reasoning)_the principle “that no person has any naturally_vested power over any other person (the principle of the autonomy of the individual)_essential guardianship_accidental guardianship
  • AliriḌa Zamzam* Page 87
    The article 113 is one of the challenging articles of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. In this article, the President has been delegated to carry out three responsibilities: 1) to be the highest official after the office of Leadership, 2) to act as the head of the executive and 3) to undertake the responsibility of implementing the Constitution. The main question here is “What responsibilities fall within or outside the President’s domain concerning the implementation of the Constitution as stipulated in the Article 113?” In answering the question mentioned above, three suppositions can be made: 1) The responsibility of implementing the Constitution includes all the articles of the Constitution; in other words, the President has the power to supervise all governmental institutions and organizations. 2) The responsibility of implementing the Constitution is restricted to the three powers; that is, the President has been entrusted with the task of supervising and controlling all the three powers in terms of his responsibility of implementing the Constitution and 3) the responsibility of the President as the head of the executive falls within the executive.
    According to the writer of the article, the responsibility of implementing the Constitution is restricted to the executive in its proper sense. Having made a critical study on the first two suppositions, the researcher has put his view of the subject in question to test to see what conclusion he can obtain.
    Keywords: the Article 113, the power of the President, the responsibility of implementing the Constitution, the Council of Guardians, the executive
  • Mahdi Qurbani Page 113
    Rationality is regarded as one of the most widely used and fundamental concept in discussions of political life. Following the thoughts and views focusing on the challenges raised between religion and politics, rationality has received considerable attention. Thus, it seems important to study the distinctions between the rationality governing an Islamic government and the rationality intended in relation to secular governments, for in an Islamic government any form of rationality cannot be taken as the basis for theory and practice. By rationality it is meant to carefully follow sound reasoning, or rather, reasonable thought. Generally speaking, rationality has been categorized into theoretical and practical rationalities. The doctrines and tenets related to an Islamic government are characterized by theoretical rationality and the acts of the Islamic government, and its agents are characterized by practical rationality. Theoretical rationality is concerned with knowledge, existence, and human being. In contrast, practical rationality is taken into consideration in terms of political aims and behavior. In the above-mentioned two areas, the rationality intended by an Islamic government is distinguished from the rationality governing secular governments. In certain cases, the former rationality takes the data of the rationality intended by secular governments as minimal and proposes that it be completed and in some other cases supposes its achievements radically insignificant and proposes a completely different theory or paradigm instead.
    Keywords: rationality, practical rationality, theoretical rationality, Islamic government, secular government
  • RiḌa Mahdianfar Page 139
    Sedition in social fields means turbulence, division, conflict, and even killing. According to the Holy Qur’an, sedition is more serious than killing. Based on the Qur’anic verses and traditions, the world of Islam will pass through seditions and plots, but God the Almighty and His Messenger have already shown the way out of them. Thus, if we look at the issue of sedition from a historical perspective, the roots of social sedition can be taken to be in the conflicts and disputes over the rule and the succession of the Messenger of God (may peace be upon him and his progeny) to whose consequences the Qur’anic verses and traditions have given admonitions. To overcome these plots and seditions, there would be no way other than returning to the teachings of the Holy Qur’an and Itrah (the Infallible Imams), the real successors of the Prophet. From among the working ways to confront the seditions and plots one can enumerate the following: the authority of the Islamic ruler, recognition of the capacities of the Muslim community such as the heads of the nomadic tribes, people-based organizations, and the like, illuminating preaching of the Muslim scholars, deep insight into the enemies’ plots and full awareness of the beliefs and thoughts of the Islamic denominations. These working ways along with contemplating the Qur’anic verses and the traditions narrated by both Sunni and Shi’a scholars can help to deal with seditions and plots. This research has been conducted drawing upon library method as well as descriptive -deductive approach.
    Keywords: social seditions, sedition in the Quran, sedition in traditions, roots of esdition