فهرست مطالب

روانشناسی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1384)

فصلنامه روانشناسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1384)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 2
  • فاطمه تقی یاره، محمدعلی مظاهری، پرویز آزاد فلاح صفحه 3
    پژوهش حاضر به منظور بررسی چگونگی ارتباط "تحول من" و سطح "تحول دینی" در قالب "دلبستگی به خدا" و جهت گیری مذهبی صورت گرفته است. 636 دانشجو با روش نمونه گیری خوشه ایدر دسترس از میان دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انتخاب و آزمون تکمیل جمله (SCT)، مقیاس چند بعدی دلبستگی به خدا، مقیاس دلبستگی به مادر و مقیاس جهت گیری مذهبی (ROS) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش حاکی از رابطه منفی بین سطح تحول من و دلبستگی اجتنابی به خدا، ارتباط مثبت بین سطح تحول من و جهت گیری مذهبی درونی، و رابطه منفی بین جهت گیری مذهبی درونی و هر یک از ابعاد اضطرابی و اجتنابی دلبستگی به خدا بوده است. در مجموع، پژوهش حاضر نخستین تلاش در سطح جهانی در جهت بررسی و شناسایی حوزه های مطالعاتی زیر محسوب می گردد: 1. معرفی سازه تحول من به عنوان پیش نیاز دستیابی به تحول دینی؛ 2. معرفی نیاز دلبستگی به خدا و جهت گیری مذهبی درونی به عنوان پیش نیاز دستیابی به تحول من؛ 3. شناسایی نیاز دلبستگی متعالی و رفتار و باور دینی افراد در سطوح پیشرفته تحول من؛ 4. ارزیابی الگوی تطابقی فرضیه کرک پتریک و معرفی سازه تحول من به منظور ساماندهی به مطالب تحت پوشش آن؛ 5. ارزیابی و تایید تجربی فرضیه آلپورت در مورد شخصیت های تحول یافته و فرضیه لووینگر مبنی بر سرایت نفوذ تحول من به حوزه های مفهومی مجاور، در محدوده سازه های مورد مطالعه.
    کلیدواژگان: تحول من، دلبستگی به خدا، دلبستگی به مادر، جهت گیری مذهبی
  • ماندانا امیری، سعیده بردبار، زهرا کاتب صفحه 22
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت روانی همسران شاغل جانبازان قطع نخاع در مقایسه با همسران شاغل افراد عادی صورت گرفته است. منظور از وضعیت روانی اضطراب، افسردگی، رفتارهای پرخاشگرانه، ترسهای مرضی، حساسیت در روابط متقابل، افکار پارانوئیدی، روان پریشی، شکایات جسمانی و تمایلات وسواسی می باشد. سؤالی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته این است که آیا بین همسران جانبازان قطع نخاع با زنان شاغل جامعه عادی از نظر هر یک از مولفه های فوق تفاوت معنادار وجود دارد؟ جامعه آماری این پژوهش را همسران شاغل جانبازان قطع نخاع و همسران شاغل افراد عادی ساکن در شهر تهران در بر می گیرد. که تعداد 45 نفر آزمودنی از بین همسران شاغل جانبازان قطع نخاعی و به شیوه همتا کردن آزمودنی ها، 45 نفر دیگر نیز از جامعه همسران شاغل افراد عادی به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری در این تحقیق فهرست SCL-90-R به علاوه یک فرم شامل اطلاعات فردی آزمودنی ها بود. اطلاعات بدست آمده با شیوه آماری آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده بیانگر تفاوت معنادار بین دو گروه آزمودنی بود.
    کلیدواژگان: جنگ، آسیب قطع نخاع، بهداشت روانی
  • محمدعلی گودرزی، ملیحه شیرازی صفحه 34
    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین تحریک جویی و رفتار رانندگی پرخطر بود. گروه نمونه متشکل از 120 مرد (میانگین سنی=30.9) بود که به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. به منظور اندازه گیری میزان تحریک جویی داوطلبین از "مقیاس تحریک جویی زاکرمن" و به منظور سنجش رفتار رانندگی آنها از "پرسشنامه عادات رانندگی منچستر" استفاده شد. نتایج نشان داد که نمره کلی تحریک جویی و سه خرده مقیاس های آن (تجربه جویی، هیجان طلبی و تنوع طلبی) با رفتارهای رانندگی پرخطر (لغزش ها، خطاها و تخلفات رانندگی) همبستگی مثبت و معنی دار دارد. همچنین، افراد دارای تحریک جویی کم، نسبت به افراد دارای تحریک جویی زیاد، سرعت رانندگی خود را در یک شرایط ایده آل بیشتر تخمین زدند. با وجود این، میزان تصادفات افراد دارای تحریک جویی زیاد نسبت به افراد دارای تحریک جویی کم تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت، ولی افرادی که تصادفات بیشتری داشتند نسبت به آنها که تصادفی نداشتند از لحاظ رفتارهای نادرست رانندگی، نمره بالاتری را کسب کردند و بیشتر توسط پلیس متوقف و جریمه شده بودند یا گواهینامه شان توقیف شده بود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که به وسیله سازه تحریک جویی می توان رفتارهای رانندگی پرخطر وسرعت زیاد را پیش بینی کرد. بنابراین، به نظر می رسد یکی از اهداف پلیس در جهت کاهش رفتارهای رانندگی پرخطر، باید شناخت افراد تحریک جو و نحوه برخورد با آنها باشد.
    کلیدواژگان: تحریک جویی، رفتار رانندگی، تصادف رانندگی
  • غلامرضا کشاورز، ایران باغبان، مریم فاتحی زاده صفحه 51
    پژوهش حاضر، به منظور «بررسی اثر بخشی مشاوره گروهی به شیوه شناختی بر تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به تحصیل» انجام گرفت. برای انجام پژوهش 24 نفر دانش آموز که در مقیاس نگرش نسبت به تحصیل نمره پاینی کسب کرده بودند، به صورت تصادفی چند مرحله ای از بین جامعه آماری پژوهش، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و گواه (12 نفر جایگزین شدند. ابزار پژوهش، مقیاس نگرش نسبت به تحصیل بود. روش پژوهش، نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود...
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، شناخت درمانی، نگرش، نگرش نسبت به تحصیل، دانش آموزان
  • فریبا خوشبخت، محمد خیر صفحه 67
    هدف از پژوهش حاضر فرض و آزمون "الگوی انگیزشی یادگیری ریاضی در دانش آموزان ابتدایی" بود. با بررسی تحقیقات پیشین، در این پژوهش الگوی انگیزشی ارائه گردید که دارای سه دسته متغیر بود. 1. متغیرهای برون زاد شامل: الف) جهت گیری انگیزشی والدین (با چهار بعد رفتارهای شمولی مادر، حمایت مستقلانه مادر، رفتارهای شمولی پدر و حمایت مستقلانه پدر) که توسط "مقیاس ادراک کودک از والدین" مورد اندازه گیری قرار گرفت. ب) جهت گیری انگیزشی معلمان در قبال دانش آموزان (با ابعاد مهار بالا، مهار متوسط، حمایت مستقلانه متوسط و حمایت مستقلانه بالا) که با "مقیاس پرسشنامه انگیزشی معلمان در کلاس" ارزیابی گردید. 2. متغیر میانجی، انگیزش دانش آموز (با ابعاد انگیزش بیرونی، انگیزش درون فکنی شده، انگیزش همانند سازی شده و انگیزش درونی) می باشد. این متغیر با استفاده از "پرسشنامه یادگیری خودگردان کودکان" اندازه گیری شد. و 3. یادگیری ریاضی به عنوان متغیر درون زاد در نظر گرفته شد. روایی و اعتبار هر سه مقیاس محاسبه گردید. نمونه پژوهش حاضر مشتمل بر 148 دانش آموز و 60 معلم کلاس چهارم و پنجم مقطع ابتدایی شهر شیراز است. آزمون الگو، با استفاده از روش آماری تحلیل مسیر، نشان داد که جهت گیری انگیزشی مادر (و نه پدر) و معلمان در قبال دانش آموزان به عنوان دو منبع اجتماعی مهم، بر نوع انگیزش دانش آموز تاثیر گذار است. به طوریکه حمایت مستقلانه معلم و مادر به شکل گیری انگیزش از نوع درونی و همانند سازی شده، و مهار معلم و رفتارهای شمولی مادر به انگیزش بیرونی و درون فکنی شده دانش آموز منتهی می شود. نوع انگیزش دانش آموز از نوع بیرونی نیز بر یادگیری درس ریاضی (متغیر درون زاد) موثر است. همچنین رفتارهای شمولی مادر و مهار بالای معلم به طور غیر مستقیم بر یادگیری ریاضی تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: الگوی انگیزش یادگیری ریاضی، جهت گیری انگیزشی، انگیزش درونی، انگیزش درون فکنی شده، انگیزش همانند سازی شده، انگیزش بیرونی، نظریه خودمختاری
  • زهرا سلیمانی، مهدی دستجردی کاظمی صفحه 82
    نتایج تحقیقات بی شمار به رابطه بین آگاهی واج شناختی و خواندن اشاره می کنند. با توجه به اهمیت موضوع آگاهی واج شناختی هنوز آزمونی استاندارد شده که بتواند این مهارت را بسنجد در زبان فارسی وجود ندارد. با توجه به این که قبل از هنجاریابی یک آزمون نیاز به تعیین روایی و اعتبار آن است، در این پژوهش هدف اصلی تعیین "روایی و اعتبار آزمون آگاهی واج شناختی" سلیمانی (1379) می باشد. آزمون مورد نظر بر روی 203 کودک (101 دختر و 102 پسر) در گروه های سنی 4 تا 7 سال و یازده ماه اجرا شد. این کودکان از سه حوزه شمال، مرکز و جنوب تهران به طور تصادفی انتخاب گردیدند. روش انتخاب آنها به صورت روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان مراکز پیش دبستانی و دبستانی بود. این کودکان از نظر هوشی، رفتاری، شنوایی و زبانی بررسی گردیدند و در صورت نبودن مشکل در جنبه های فوق، از آنها "آزمون آگاهی واج شناختی" گرفته شد. برای بررسی اعتبار آزمون آگاهی واج شناختی از آزمون آماری ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که نتایج، حاکی از اعتبار بالای آزمون است. در روایی ملاک ضریب همبستگی آزمون آگاهی واج شناختی با خرده آزمون های تمایز گذاری و تحلیل واجی آزمون رشد زبان محاسبه شد که در سطح 0.001>pمعنی دار بود و همچنین از طریق تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مشخص گردید که این آزمون توانایی تمایز گذاری بین گروه های سنی مختلف را دارد. در توانایی تمایز کودکان نارساخوان از کودکان طبیعی به کمک این آزمون، از طریق آزمون آماری تی، مقایسه دو میانگین مستقل نشان می دهد که کودکان نارساخوان از کودکان بهنجار در آزمون آگاهی واج شناختی ضعیف تر هستند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی هم می توان اظهار نمود که آگاهی واجی، مهارت اصلی آزمون آگاهی واج شناختی و بعد به ترتیب آگاهی درون هجایی و آگاهی هجایی می باشند.
    کلیدواژگان: آگاهی واجشناختی، اعتبار، روایی، آگاهی واجی
  • صفحه 101
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 111