فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا قربان جهرمی*، الهه حجازی، جواد اژه ای، محمد خدایاری فرد صفحات 3-21
    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی اهداف پیشرفت در رابطه بین نیاز به شناخت و درگیری شناختی بر حسب تعلل ورزی دانشآموزان بود. برای این منظور 862 نفر (161 دختر و 701 پسر) از دانشآموزان پایه سوم دبیرستانهای دولتی شهر شیراز به روش نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه ای خودگزارشی متشکل از خرده مقیاس های نیاز به شناخت، مقیاس اهداف پیشرفت، مقیاس درگیری شناختی و مقیاس تعلل ورزی تحصیلی پاسخ دادند. روش اجرای پژوهش، توصیفی و با توجه به بررسی روابط میان متغیرها در قالب مدل علی تحلیل مسیر، طرح پژوهش همبستگی انتخاب شد. نتایج پژوهش بطور کلی نشان داد که در یک بافت تحصیلی تعلل ورزی، نیاز به شناخت از طریق واسطه گری اهداف پیشرفت بر راهبردهای شناختی عمیق دارای اثر غیرمستقیم، مثبت و معنی دار؛ در حالی که بر راهبردهای شناختی سطحی دارای اثر غیرمستقیم، منفی و معنی دار است. یافته ها همچنین بیانگر آن بود که اثر مستقیم نیاز به شناخت بر اهداف تبحری معنی دار و مثبت و بر اهداف رویکرد- عملکرد و اهداف اجتناب- عملکرد معنی دار و منفی است. در ضمن، اثر هر یک از اهداف پیشرفت بر راهبردهای شناختی، سطحی و عمیق متفاوت بود.
    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، اهداف پیشرفت، درگیری شناختی، تعلل ورزی تحصیلی
  • سهراب امیری، جعفر حسنی*، محمدحسین عبداللهی صفحات 22-36
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر ابعاد شخصیت در قضاوت اخلاقی بر اساس سطح فعالیت نظام فعال ساز رفتاری (BAS) و نظام بازداری رفتاری (BIS) بود. از جامعه دانشجویان پسر دانشگاه خوارزمی بر پایه نمرات انتهایی توزیع پرسشنامه شخصیتی کارور و وایت، چهار گروه دارای فعالیت بالای نظام فعال ساز رفتاری (HBAS)، فعالیت پایین نظام فعالساز رفتاری (LBAS)، فعالیت بالای نظام بازداری رفتاری (HBIS) و فعالیت پایین نظام بازداری رفتاری (LBIS) انتخاب شدند و به داستانهای اخلاقی شخصی و غیرشخصی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که افراد دارای فعالیت بالای نظام فعال ساز رفتاری و افراد دارای فعالیت بالای نظام بازداری رفتاری در مقایسه با افراد دارای فعالیت پایین نظام بازداری رفتاری در هر دو مولفه قضاوت اخلاقی شخصی و غیرشخصی نمرات بیشتری به دست آوردند. به نظر می رسد که صفات شخصیتی مرتبط با نظام فعالساز رفتاری و نظام بازداری رفتاری، که به ترتیب با هیجانهای مثبت و منفی مرتبط هستند منجر به سودگرایی در قضاوت های اخلاقی شخصی و غیرشخصی می شوند.
    کلیدواژگان: شخصیت، قضاوت اخلاقی شخصی، قضاوت اخلاقی غیر شخصی، نظام فعال ساز رفتاری، نظام بازداری رفتاری
  • سمانه اسعدی*، شعله امیری، حسین مولوی صفحات 37-52
    شرکت کننده در 4 گروه سنی 15 تا 18 سال (108 نفر)، 19 تا 29 سال (104 نفر)، 30 تا 45 سال (44 نفر) و 46 سال به بالا (51 نفر) تشکیل شده بود که به روش نمونه گیری خوشه ای، در گروه 15 تا 18 سال از مدارس و در گروه های دیگر با توجه به تقسیمبندی های نواحی شهرداری شهر اصفهان، به صورت تصادفی انتخاب شدند. طرح پژوهش علی- مقایسهای و ابزار مورد استفاده مقیاس سه بعدی خردمندی آردلت (2003) بود. پیش از انجام پژوهش مقیاس مورد بررسی و تحلیل معادلات ساختاری قرار گرفت و روایی و اعتبار آن تایید شد. یافته های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس به منظور بررسی تحول سازه یاد شده نشان داد به طور کلی گروه های سنی اثر معناداری بر نمره کل و نیز نمرات سه بعد شناختی، تاملی، عاطفی و مقیاس سه بعدی خردمندی ندارند. نتایج مقایسه های زوجی در نمره کل و نمرات سه بعد مقیاس سه بعدی خردمندی بین گروه های سنی در بعد عاطفی بین گروه 46 سال به بالا با سه گروه دیگر یعنی 15 تا 18 سال، 19 تا 29 سال و 30 تا 45 سال تفاوت معنی داری نشان داد (به ترتیب p=0/02، p=0/005، p=0/002). همچنین در نمره کل نیز گروه 46 سال به بالا با گروه سنی 30 تا 45 سال متفاوت بود (p=0/02).
    کلیدواژگان: خردمندی، تحول، نوجوانی، سالمندی
  • سوران رجبی* صفحات 53-70
    هدف این تحقیق شناخت تاثیر نوروفیدبک در اصلاح دامنه امواج مغزی و عملکرد پیوسته دیداری-حرکتی (پایداری توجه) دانشجویان با علایم اختلال کمبود توجه همراه با بیش فعالی می باشد. در این تحقیق مداخله ای که با استفاده از یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد، 43 نفر از دانشجویان دختر که دارای نمره بالا در پرسش نامه بیش فعالی کانرز و نسبت تتا-بتا بودند، به صورت تصادفی انتخاب و سپس در دو گروه آموزش نوروفیدبک و گروه کنترل جایگزین شدند. برای گروه اول آموزش نوروفیدبک در 02 جلسه اعمال شد و گروه کنترل هیچ نوع آموزشی دریافت نکرد. داده های پژوهش با کمک دستگاه نوروفیدبک (NFT)، پرسشنامه تشخیصی کوتاه اختلال بیش فعالی– کم توجهی بزرگسالان کانرز، و آزمون عملکرد پیوسته (CPT) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج بیانگر بهبودی معنادار در همه ابعاد آزمون عملکرد پیوسته یعنی (پاسخ های صحیح، خطای حذف و خطای ارائه) و دامنه امواج مغزی تتا، ریتم حسی حرکتی و بتا در گروه نوروفیدبک بود. نتایج این پژوهش حاکی از کارآیی نوروفیدبک به عنوان یک شیوه درمانی در اصلاح امواج مغزی و درمان مشکلات توجه در دانشجویان دختر مبتلا به اختلال کمبود توجه همراه با بیشفعالی در مقایسه با گروه کنترل است.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، بیش فعالی بزرگسالان، بیوفیدبک تتا، بتا، نوروفیدبک
  • منصور بیرامی، سید محمد طباطبایی* صفحات 71-87
    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی سبک های تفکر (قضایی، قانون گذار، و اجرایی) بر اساس مولفه های فراشناخت (خود آگاهی، راهبرد های شناختی، برنامه ریزی و بررسی خود) در دانش آموزان پایه های اول مدارس متوسطه پسرانه استعداد های درخشان شهر تهران در سال تحصیلی 91-92 اجرا شد. به همین منظور تعداد 165 نفر از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. سیاهه سبک های تفکر (استرنبرگ- واگنر،1997) و سیاهه فراشناخت حالتی (اونیل و عابدی،1996) به عنوان ابزار اندازه گیری مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که هریک از سبک های تفکر و مولفه های فراشناخت به طور معناداری بالاتر از میانگین در بین دانش آموزان تیز هوش می باشند و به طور کلی مولفه های فراشناخت پیش بینی کننده سبک های تفکر هستند. بر اساس یافته های این پژوهش، دانش آموزان مدارس استعداد های درخشان ازسبک های تفکر قانون گذاری و قضایی نسبت به سبک تفکر اجرایی بیشتر استفاده می کنند و از مولفه های فراشناخت در ابعاد راهبرد های شناختی و برنامه ریزی ازجایگاه مناسب تری نسبت به ابعاد آگاهی و بررسی خود، برخودارند.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، مولفه های فراشناخت حالتی
  • محبوبه صادق آبادی*، طاهره الهی، محمود کاظمی صفحات 88-101
    پژوهش حاضر با هدف شناخت تفاوت های جنسیتی در آزمون ترسیم خانواده انجام گرفته است. نمونه این پژوهش توصیفی 812 دانش آموز دختر و پسر پایه سوم دبستان بود که از ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر اصفهان به طور تصادفی انتخاب شدند. آزمون ترسیم خانواده با توجه به دستورالعمل آن اجرا شد و تفاوت هایی که در پژوهش های قبلی به عنوان تفاوت های جنسیتی در ترسیم های کودکان ذکر شده بود، فهرست شده و با استفاده از آزمون های آماری U من ویتنی و خی دو مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون U من ویتنی تفاوت معناداری را در 7 ویژگی از 01 ویژگی بررسی شده توسط این آزمون نشان داد، که شامل استفاده از رنگ های گرم، رنگ های سرد، تعداد رنگ ها، جزییات ضروری و غیر ضروری، تناسبات اندام و کلیشه های جنسی بود. تحلیل نتایج آزمون خی دو نیز تفاوت معناداری را در دو ویژگی که شامل ترسیم ارتباطات و ترسیم اول فرد هم جنس بود، نشان داد. نتایج این پژوهش موید وجود تفاوت بین دختران و پسران در آزمون ترسیم خانواده است، که در تحلیل های این آزمون در حوزه های تشخیصی در نظر گرفتن این تفاوت ها لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نقاشی کودکان، آزمون ترسیم خانواده
  • ناهید زینی حسنوند*، کرم الله جوانمرد، منیژه گودرزی صفحات 102-118
    این پژوهش به منظور اعتبارسنجی سیاهه شخصیت خود شیفته راسکین و تری (1988) بود. جمعیت مورد مطالعه عبارت بودند. از کلیه دانشجویان دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی “ره” که در سال تحصیلی1392 به تحصیل اشتغال داشتند. در این مطالعه زمینه یابی مقطعی، 335 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و با این ابزار و سیاهه های شخصیت نئو و بالینی چندمحوری شخصیت خودشیفته میلون مورد آزمون قرارگرفتند. روایی همزمان با اجرای همزمان سیاهه خودشیفتگی میلون و روایی افتراقی از طریق توان تمایزگزاری ابزار بین افراد با صفت برونگرایی بالا و توافق جویی پایین سنجیده شد. ضرایب اعتبار از نوع بازآزمایی، تنصیفی و همسانی درونی گزارش شد. ضریب همبستگی بین نمرات سیاهه شخصیت خودشیفته راسکین و سیاهه بالینی چند محوری شخصیت خود شیفته میلون برابر 83/ 0 (0000/ 0=p) و معنی دار بود. روایی افتراقی ابزار اثبات شد (005/ 0=p) ضریب اعتبار بازآزمایی، ضریب همبستگی در تعیین اعتبار تنصیفی و ضریب آلفای کرونباخ در سنجش همسانی درونی به ترتیب 0.72 (p<0.000)، 0.75 (p<0.05) و 0.65 (p<0.05) برای کل ابزار به دست آمده است. بررسی نتایج تحلیل عامل تائیدی نشان می دهد که سیاهه راسکین در بین جامعه مورد مطالعه برازش دارد. در جمعیت ایرانی این ابزار و مدل هفت عاملی ابزار مناسب و کاربردی برای غربالگری در پژوهش های مربوط به خودشیفتگی، و هم چنین ابزار تشخیصی مناسبی برای استفاده در جمعیت های غیربالینی است.
    کلیدواژگان: شخصیت، خودشیفتگی، اعتبار، روایی
|
  • Reza Ghorban Jahromi*, Elahe Hejazi., Javad Ejei, Mohammad Khodayari Fard Pages 3-21
    The aim of the present study was investig-ating the mediating role of achievement goals in the relationship between need for cognition and cognitive engagement based on students’ academic procrastination. 268 third grade high-school students (161 female & 107 male) from high-schools in Shiraz city were selected through multistage cluster sampling and answered to a set of self-report questionnaire consisted of Need for Cognition Scale (NCS)، Achievement Goals Scale (AGS)، Cognitive Engagement Scale (MSLQ)، and Academic Procrastination Scale (PASS). The research method was descriptive and correlation research design to study the relationship between variables in causal model of path analysis framework. The results generally showed that in an academic procrastination context، need for cognition had significant positive indirect effect on deep cognitive strategies through the mediation of achievement goals; however، this effect on shallow cognitive strategies was significant، but negative and indirect. The findings demonstrated that the direct effect of need for cognition on mastery and goals was significantly positive; but this effect on performance-approach and performance-avoidant goals were significantly negative. The effect of each of the achievement goals on shallow and deep cognitive strategies were different.
    Keywords: need for cognition, achievement goals, cognitive engagement, academic procrastination
  • Sohrab Amiri, Jafar Hasani*, Mohammad Hossein Abdollahi Pages 22-36
    The purpose of this study was to investigate the influence of personality dimensions on moral judgment according to the level of activity of the behavioral activating system (BAS) and behavioral inhibition system (BIS). Participants were male students in Kharazmi University who were selected based on their extreme scores in the Carver and White Personality Questionnaire and were assighined in four groups as follows: High behavioral activating system (HBAS)، low behavioral activating system (LBAS)، high behavioral inhibition system (HBIS) and low behavioral inhibition system (LBIS). Participants were assessed by personal and impersonal moral stories. Results showed that individuals with HBAS and HBIS in comparison with individals with LBIS obtained higher scores in both personal and impersonal moral judgment components. It seems that personality traits associated with BAS and BIS، which are respectively associated with positive and negative emotions lead to utilitarianism in personal and impersonal moral judgment.
    Keywords: personality, personal moral judgment, impersonal moral judgment, behavioral activation system, behavioral inhibition system
  • Samaneh Asadi*, Sholeh Amiri, Hosein Molavi Pages 37-52
    This study was done for the purpose of investigating the development of wisdom from adolescence to elderly in Isfahan. Sample size was consisted of 345 participants in four age groups 15 to 18 year-olds (n=108)، 19 to 29 year-olds (n=104)، 30 to 45 year-olds (n=44) and over 46 year-olds (n=51). All groups selected based on cluster sampling، for the first group، clusters were high school classes and for the others streets based on municipal areas. In order to achieve the desired goal، causal – comparative statistical design were applied. Data were gathered using Three-Dimensional Wisdom Scale (3D-WS) by Ardelt (2003). Before using the measure structural equation modeling was done to verify the validity and reliability. Data were analyzed in SPSS19 based on analysis of variance. Results revealed that there were not significant group effects on 3D WS’s dimensions. pairwise comparisons showed significant difference between 15 to 18 year-olds، 19 to 29 years and 30 to 45 years in affective dimension (p = 0/02، p = 0/00، p = 0/002 respectively). Also over 46 year-olds showed difference with 30 to 45 year olds in total score of 3d-ws (p = 0/02).
    Keywords: wisdom, development, adolescence, elderly
  • Sooran Rajabi* Pages 53-70
    The purpose of this study was to determine the efficacy of neurofeedback in the correct brain’s wave’s amplitude and the visual-motor continue performance (sustain attention) of students with attention deficit hyperactivity disorder. (ADHD). This interventional study was conducted with an experimental group and a control group including 34 female students with high scores on the Conner’s adult’s questionnaire and theta/beta ratio in Mohaghege Ardebili University، Iran. Particpants were randomly selected and assigned to neurfeedback training and control groups. Nerofeddback Training (NF) was used with experimental group in twenty sessions and the control group received no training. Data were gathered with using the neurofeedback system (NFT)، Continuous Perfor- mance Test (CPT)، the short diagnostic hyperactivity disorder - Conner’s adult’s questionnaire. Multivariate analysis of covariance was used for analyzing the data. The results indicated that Neurofeedback training affected on all dimensions of Continuous Performance Test (CPT) and correct brain’s wave’s amplitude i. e. Beta، Theta and SMR. Findings suggested that neurofeedback training effected in the correct brain’s wave’s amplitude and the increase of attention in girl’s students with attention deficit hyperactivity disorder.
    Keywords: adult ADHD, beta, theta biofeedback, neurofeedback
  • Mansour Bayrami, Seyed Mohammad Tabatabaei* Pages 71-87
    The present study aims to investigate the cognitive styles of thinking (legislative، executive، and judiciary) based on the metacognitive components. The participants were 165 first graders of exceptionally talented high school students’ in Tehran who were randomly chosen through cluster sampling method. The thining Styles Inventory (Sternberg - Wagner، 1997) and the State Metacognitive Inventory (O’neil Abedi، 1996) questioners were used as means of measurement. The results show that each of the thinking styles and metacognitive components are meaningfully above the average amongst these talented students. It can be inferred that metacognitive components are predictive of thinking styles in general. The findings of this study show that students of exceptionally talented students schools use legislative and special thinking more than executive styles. and using of meta cognitive variables in cognitive strategies and planning have better status in comparison to self- knowing and studying.
    Keywords: thinking styles, state metacognitive components
  • Mahboobeh Sadeghabadi*, Tahereh Elahi, Mahmoud Kazemi Pages 88-101
    This study was conducted to examine gender differences in the Family Drawing Test. Sample of this descriptive study، were 218 girls and boys third grade student that were selected randomly from Isfahan schools. The test was performed according to the instructions and differences that were mentioned in earlier research as gender differences، was listed and were analyzed using Mann Whitney U test and Chi - square. Mann - Whitney U test results indicated a significant differences in 7 of 10 examined characteristic by this test، including the use of cold colors، warm colors، number of colors، essential and inessential details، proportions and gender stereotypes. Also chi-square test results revealed significant differences in two characteristics including drawing relationships and drawing same sex figures first. This study confirms differences between boy and girls in the family drawing test، that need to be considered in the analysis of this test in diagnostic areas.
    Keywords: children's drawing, family drawing test, gender differences
  • Nahid Zeini Hasanvand*, Karamollah Javanmard, Manijeh Goodarzi Pages 102-118
    This research was performed in order to validate the Narcissistic Personality Inventory (NPI-40) from Raskin and Terry (1988) in an Iranian population. In this cross sectional survey، 335 university students of three departments، selected in stratified sampling method، were assessed by the Narcissistic Personality Inventory-40 (NPI-40)، The Neuroticism Extroversion Openness Inventory (NEO-FFI) and the Millon Clinical Multi-axial Inventory-III (MCMI-III). The concurrent validity was assessed through completing a simultaneous MCMI-III test، while the differential validity was assessed as the differential power of test between individuals who had high or low extroversion and high or low agreeableness factors. Test-retest، splitting and internal consistency coefficients were reported. There were significant correlations between NPI-40 and MCMI-III scores (α=0. 83، p<0. 000). The reliability of NPI-40 was proved (p=0. 005). Test retest consistency coefficient، splitting consistency coefficient and Cronbach alpha coefficient for internal consistency were estimated to be 0. 72 (p<0. 000)، 0. 75 (p<0. 05) and 0. 65 (p<0. 05) respectively. The Goodness of Fit Index for the 7 factors of the NPI-40 has been acceptable.
    Conclusion
    Based on the results، the NPI-40 with 7 factors is an appropriate instrument to screen narcissistic personality traits in Iranian population for pertaining researches، and is a diagnostic tool in nonclinical population.
    Keywords: narcissism, personality, reliability, validity