فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حیدری، علیرضا مرادی، محمدحسین عبداللهی، هادی پرهون، یزدان نادری صفحه 122
    هدف پژوهش حاضر شناخت وجود حافظه کاذب شنیداری و دیداری در بیماران افسرده اساسی است. در یک مطالعه علی-مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 21 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و 21 نفر افراد بهنجار عادی که در متغیرهای سن، جنس، هوش و سطح تحصیلات همگن شده بودند، انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه ساختار یافته SCID، سیاهه افسردگی بک ویراست 2، سیاهه اضطراب بک، مقیاس هوشی وکسلر و مجموعه تکالیف حافظه کاذب شنیداری و دیداری تهیه شده بر اساس پارادایم رودریگر و مک درمورت (1995) بود. داده های حاصله از طریق تحلیل واریانس چند متغیری یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج نشان داد افراد افسرده اساسی در تکالیف مربوط به حافظه کاذب هم در بعد شنیداری و هم در بعد دیداری نسبت به افراد عادی نمرات بالایی کسب کردند که حاکی از وجود حافظه کاذب در این افراد است. به عبارت دیگر گروه مبتلاء به اختلال افسردگی اساسی نسبت به گروه بهنجار حافظه کاذب بیشتری را تولید کردند. یافته های پژوهش جاری موید وجود مشکلات حافظه و بویژه حافظه کاذب در بیماران مبتلاء اختلال افسردگی اساسی بوده و این یافته ها در چارچوب نظریه های مربوط به شکل گیری حافظه کاذب در این بیماران قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: حافظه کاذب شنیداری، حافظه کاذب دیداری، اختلال افسردگی اساسی
  • جواد اژه ای، مسعود غلامعلی لواسانی، حسن ارمی صفحه 137
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه تنظیم هیجان ها در سوء مصرف کنندگان مواد و افراد عادی بود. نمونه پژوهش شامل 200نفر (100 نفر سوء مصرف کنندگان مواد و100 نفرگروه کنترل بهنجار) بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس دشواری در تنظیم هیجان را تکمیل کردند و داده ها با آزمون های تحلیل واریانس مانوا، تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها نشان داد که افراد دارای سوء مصرف مواد در زمینه دشواری تنظیم هیجان ها در مقیاس عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، مقیاس مشکل در مهار تکانه، مقیاس دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان تفاوت معنی داری با گروه کنترل بهنجار داشتند. نتایج این پژوهش بر اهمیت تنظیم هیجان ها در سوء مصرف کنندگان مواد تاکید می کند.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، هیجان منفی، سوء مصرف مواد
  • راضیه شیخ الاسلامی، عفت دفترچی صفحه 147
    تحقیق حاضر به تعیین رابطه جهت گیری های هدف، برآورده شدن نیازهای اساسی روانشناختی و نشاط ذهنی در دانش آموزان پرداخته است. مشارکت کنندگان شامل 298 نفر از دانش آموزان دبیرستان های شیراز (156نفر دختر و 142نفر پسر) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه ابزار استفاده شد. مقیاس برآورده شدن نیازهای اساسی روانشناختی، نسخه عمومی، (گانیه)، پرسشنامه هدف پیشرفت (الیوت و مک گریگور) و مقیاس نشاط حالتی (ریان و فردریک). یافته ها نشانگر همبستگی مثبت و معنادار بین نیازهای اساسی روانشناختی و نشاط ذهنی بود. همجنین جهت گیری های هدف گرایشی همبستگی مثبت و معنادار و جهت گیری های هدف اجتنابی همبستگی منفی و معنادار با نشاط ذهنی نشان دادند. تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که از مجموعه نیازهای اساسی روانشناختی و جهت گیری های هدف، به ترتیب نیاز به استقلال، شایستگی، و مرتبط بودن و جهت گیری های هدف عملکرد-گرایشی و تسلط- اجتنابی قوی ترین پیش بین های نشاط ذهنی می باشند. نتایج این پژوهش حاکی ازآن است که برآورده شدن نیازهای اساسی روانشناختی، در مقایسه با جهت گیری های هدف، نقش مهم تری در نشاط ذهنی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روانشناختی، جهت گیری های هدف پیشرفت، نظریه خودتعیینی، نشاط ذهنی
  • جلیل باباپور خیرالدین، خلیل اسماعیل پور، سمیه سعیدی دهقانی * صفحه 163

    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش کمال گرایی در پیش بینی احساس خستگی و ابعاد آن بود. در این پژوهش، 400 نفر از بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه تبریز، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. شرکت کنندگان مقیاس تاثیر خستگی (FIS) و سیاهه کمال گرایی هیل را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه همزمان صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که کمال گرایی سازگار و ناسازگار پیش بینی کننده معنادار خستگی شناختی، جسمی، اجتماعی و نیز خستگی کل می باشد و حدود 29% تا 39% واریانس ابعاد خستگی و خستگی کل را پیش بینی می کند. بر مبنای یافته های این پژوهش، تمرکز بر نقش متغیرهای شخصیتی از جمله کمال گرایی، در مداخلات درمانی افراد مبتلا به سندرم خستگی مزمن، می تواند بخش مهمی از درمان این افراد را تشکیل دهد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی سازگار، کمال گرایی ناسازگار، احساس خستگی
  • حسین زارع، راضیه لطفی * صفحه 175

    هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر بار و ظرفیت حافظه کاری بر فرآیند مهار شناختی در آزمون استروپ بود. به این منظور 90 دانشجوی داوطلب انجام آزمون در دانشگاه پیام نورواحد طبس پس از اجرای آزمون حافظه کاری در دو گروه با ظرفیت حافظه کاری بالا و پایین قرار گرفتند. افراد هریک از این دو گروه آزمون استروپ را در دو موقعیت آزمایشی انجام دادند. در مرحله نخست درشرایط بار پایین (ارایه معادلات ساده ریاضی در بین کوشش های متوالی آزمون استروپ برگردانده شده به زبان فارسی بدون نیاز به حل آن ها) و در مرحله دوم در شرایط باربالا (ارائه معادلات ساده ریاضی در بین کوشش های متوالی آزمون استروپ و لزوم به حل آنها و تصمیم گیری نسبت به صحت جواب ارائه شده با فشردن یک دکمه). نتایج حاصل از اجرای آزمون MANOVA در خصوص زمان پاسخ به همرنگ ها، پاسخبه غیر همرنگ ها و زمان کل تفاوت معناداری بین دو گروه با ظرفیت حافظه کاری بالا و پایین در وضعیت اول نشان نداد. اما تفاوت میان تعداد پاسخ های درست و غلط بین دو گروه با استفاده از آزمون خی دو معنادار بود. در وضعیت آزمایشی دوم گروه با ظرفیت حافظه کاری بالا، به وضوح عملکرد بهتری داشتند. نتایج آزمایش ناشی از مقایسه عملکرد این دو گروه در مجموع دو موقعیت آزمایشی گویای آن است که بار و ظرفیت حافظه کاری بر فرآیند مهار شناختی تاثیرگذار است و افراد با گنجایش بالاتر در حافظه کاری احتمالا از راهبردهای کارآمدتری برای جلوگیری از تداخل حواسپرتی استفاده می کنند. ضمن آنکه مشخص شد افزایش بار حافظه کاری در گروه با ظرفیت حافظه کاری پایین تداخل حواسپرتی را افزایش می دهد و از تعداد پاسخ های درست می کاهد.

    کلیدواژگان: بار حافظه کاری، ظرفیت حافظه کاری، مهار شناختی، تکلیف استروپ
  • الهه حجازی، مهسا صالح نجفی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 188
    هدف پژوهش حاضر شناسایی رابطه متغیر بافتی (ادراک از محیط کلاس) و متغیر فردی (خوش بینی) با تحول مثبت دانش آموزان است. 600 دانش آموز (251 پسر و 349 دختر) پایه دوم دبیرستان های نظری شهر تبریز، به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به ابزارهایی متشکل از مقیاس ادراک فعالیت های کلاس (MCA)، آزمون جهت گیری زندگی(LOT؛) و پرسشنامه تحول مثبت (PYD؛) پاسخ دادند. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که هر یک از متغیرهای بافتی و فردی با تحول مثبت دانش آموزان رابطه معناداری دارند و 26 درصد از واریانس تحول مثبت توسط مولفه های ادراک از محیط کلاس و خوش بینی قابل تبیین است. براساس یافته های این پژوهش عوامل بافتی (علاقه و انتخاب) بیشتر از عوامل فردی با تحول مثبت رابطه دارد. به طورکلی می توان گفت که عوامل بافتی (ساختار کلاس) و فردی (خوش بینی) توان پیش بینی تحول مثبت نوجوان را دارد.
    کلیدواژگان: ادراک از محیط کلاس، خوش بینی، تحول مثبت دانش آموزان
  • جلیل فتح آبادی*، سامان کمری، محمد شریفی صفحه 199

    هدف پژوهش حاضر شناخت روند و محتوای مقالات منتشر شده در «مجلهروان شناسی» است. برای انجام پژوهش حاضر از روش تحلیل محتوا استفاده شده است، بدین منظور به بررسی موضوعات مورد استفاده در این مجله، تعیین روش های پژوهشی به کار رفته در مقالات، تعیین روش های آماری مورد استفاده، تعیین توزیع فراوانی استنادات به مقالات فارسی و انگلیسی، همچنین میزان استفاده از مقالات جدید و قدیم پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر از طریق تمام شماری تمامی نسخه های مجله روان شناسی از سال اول انتشار یعنی سال 1376 تا سال 1390 که شامل 60 شماره و تعداد 352 مقاله می باشد مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش چک لیست تحلیل محتوا بود. نتایج نشان داد که بیشترین موضوعات مورد استفاده به ترتیب روان شناسی سلامت، اثربخشی رویکردهای درمانی و آموزشی، شخصیت، یادگیری و پیشرفت تحصیلی و روان سنجی بوده است. در خصوص روش پژوهش بیشترین میزان استفاده از روش های همبستگی، آزمایشی، زمینه یابی و پس رویدادی بوده است. در بخش روش های آماری، روش های همبستگی، تحلیل واریانس و آزمون های تی بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند. در نهایت در خصوص منابع مورد استفاده در مجلات در کل میزان استفاده از منابع لاتین بیشتر از منابع فارسی بوده است و همچنین به تدریج مقالات از تک مولفی به سمت چند مولفی و مشارکتی بودن سوق یافته اند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، روش شناسی، مجله روانشناسی
|
  • Ali Heydari, Alireza Moradi, Mohammad Hosein Abdollahi, Hadi Parhun, Yazdan Naderi Page 122
    Research data indicates that major depression patients were suffering from deficits in cognitive functions such as memory, attention, information processing. False memory in depression is a challenging issue in this area of research. Investigation of auditory and visual false memory in these patients is the purpose of present article. The selected samples in this causal-compa ative study include 21 patients suffering from major depression according to DSMIV-TR criteria and 21 normal subjects who were matched by age, sex, and socio-economic status. The instruments were included the Beck’s Depression Inventory, the Beck’s Anxiety Inventory, the Visual and Verbal False Memories Tasks which prepared according to the Deese-Roediger- McDe mott’s (DRM) paradigm. The results indicate that depressed patients produced more false memories (both verbal and visual) than the normal control subjects in both verbal and visual tasks. The findings of this research are interpretable within the framework of the cognitive theories of depression.
    Keywords: visual false memory, verbal false memory, major depression disorder
  • Javad Ejei, Masoud Gholamali Lavasani, Hasan Erami Page 137
    This research aims to compare regulation of emotions between substance abusers and normal people. 200 participants (100 substance abusers and 100 normal in control group) were chosen throughconvenience sampling method. All Participant completed the Difficulty in Emotional Regulation Scale (DERS). Data were analyzed using analysis of variance (MANOVA), and revealed that. In emotional regulation there were significant differences in the Non-acceptance, impulsiveness, and strategies subscales between substance abusers and the control group. Results of this research emphasize the importance of emotional regulation problems in substance abusers.
    Keywords: addiction, negetive emotion, regulation of emotion, sunstance abuse
  • Razieh Sheikholeslami, Effat Daftarchi Page 147
    The aim of this study was to investigate relationships between achievement goal orientations, satisfying basic psychological needs, and subjective vitality in students. 298 students (142 boys and 156 girls) were selected by multi stage cluster sampling method from high school in Shiraz city. Subjects filled out the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale, general version, (Gagné),the Achievement Goal Questionnaire (Elliot & - McGregor) and the State Subjective Vitality Scale (Ryan & Frederick). Finding showed positive relationship between basic psychological needs and vitality. Also, approach goal orientations showed positive correlation and avoidance goal orientations showed negative correlation with vitality. Hierarchical multiple regression analysis revealed that the need of autonomy, competence, relatedness, performance-approach and master-avoidance goals, predict students’ vitality, respectively. Results indicated that in terms of the students’ subjective vitality the role of satisfying basic psychological needs is more important than the goal orientations.
    Keywords: basic psychological needs, achievement goal orientations, self, determination theory, subjective vitality
  • Jalil Babapour Kheiroddin, Khalil Esmaeilpour, Somayyeh Saeedi Dehghani Page 163

    The present study investigated the relationships between perfectionism and feeling of fatigue and it’s dimensions. 400 undergraduate students of Tabriz university, were selected by the random multi-stage cluster sampling method. They filled the Fatingue Impact Scale and the Hill’s Perfectionism Inventory (PI). Analyzing data was performed via multiple regression analysis. Research findings revealed that perfectionism predicted cognitive, physical, social and total fatigue, significantly. It predicted 29%-39% of variance of fatigue dimensions and total fatigue. Based on the results of this study, one way propose that focusing on the role of perfectionism could be an important part of therapeutic interventions for the people with chronic fatigue syndrome.

    Keywords: adaptive perfectionism, maladaptive perfectionism, feeling of fatigue
  • Hossien Zare, Razieh Lotfi Page 175

    The purpose of this study was to investigate the effect of load and capacity of working memory on cognitive control processes in the Stroop Task. 90 students of Payame Noor university of Tabas did working memory task and according to their results put into two groups. Each of these two groups performed the Stroop Task on two situations; In the first phase low load condition (present simple mathematical equations between successive attempts of the Stroop Task has been translated into Persian without the need to resolve them) and in the second situation high load (simple math equations presented in the Stroop Task and the need decisions regarding the accuracy of the answers given by pressing a button). Results of MANOVA on the reaction time to the congruent stimuli, reaction time to incongruent stimuli did not show any difference between two groups with high and low working memory capacity at the first situation. However, the difference between the number of correct and incorrect responses between the two groups using chi-square test was significant. In the second experimental situation, the group with high working memory capacity were clearly better. It was also revealed that increasing the working memory load in the group with low working memory capacity led to increases interference and reduces the number of correct responses.

    Keywords: working memory load, working memory capacity, cognitive control, Stroop Task
  • Ellaheh Hejazi, Mahsa Saleh Najafi, Masoud Gholamali Lavasani Page 188
    The main purpose of present study was to investigate the relationship between contextual variable (perception of classroom environment) and individual variable (optimism) with positive youth development. 600 students (251 boys, 349 girls) selected through cluster sampling method, completed instruments which consisted of, the perception of My Class Activity Scale (MCA, Gentry, Gable, & Rizza, 2002), the Life Qrientation Test (LOT, the Scheier & Carver, 1995) and the Positive Youth Development Questionnarie (PYD). Results of stepwise regression showed that each of contextual and individual variables has a significant relationship on positive development of students and (interest, optimism, selection) have explained 26 percent of variance of positive development. Based on the findings of present research, contextual variables (interest, selection) have more positive relation to positive youth development in comparison of individual variable. In general, contextual (structure of class) and individual factors are able to predict positive youth development.
    Keywords: perception of classroom environment, optimism, positive student's development
  • Jalil Fathabadi, Saman Kamari, Mohammad Sharifi Page 199

    The purpose of this research was to study of trend and content of the articles published in the Journal of Psychology, which as one of the first Iranian scientific journals in the field of psychology, has followed a general approach for publication of subjects. The research method using for this study was content analysis. For this purpose, all 60 issues of the journal were analyzed for determination of subject areas, research methods, the statistical methods used in the articles, the frequency distribution of citations to papers in Persian and English articles, and also the rate of article using in the new and old articles. The study population was all articles published in the Journal of Psychology from spring 1996 to winter 2012. which include 60 issues, and 352 articles. Content analysis check list was used as instrument in this study. The results showed that the most frequent subjects used were psychology of health, education and treatment effectiveness approaches, personality, learning and educational achievement and psychometrics. In terms of research method correlation methods, experimental, attitude survey, and retrospective studies respectively were the most using methods. In terms of statistical methods, correlation methods, analysis of variance, and t-tests had the highest frequency. Finally, analysing the references used in the journal showed that the rates of using foreign references were more than the Persian references. It was also found that single author articles gradually led in to collaborative articles.

    Keywords: content analysis, most using, Journal of Psychology