فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود کیانی، الهه حجازی، جواد اژه ای، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 3
    هدف پژوهش حاضر شناسایی ویژگی های روان سنجی سیاهه خودتنظیمی نوجوانی (IRSA) در دانش آموزان دختر ایرانی بوده است. این ابزار نظریه محور است که دو جنبه زمانی خودتنظیمی (خودتنظیمی در کوتاه مدت و بلندمدت) را مورد ارزیابی قرار می دهد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه بود، که در سال تحصیلی 49-3931 در دبیرستان های شهر شاهین شهر (اصفهان) مشغول به تحصیل بودند. 633 دانش آموز مقطع متوسطه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و از ایشان خواسته شد پرسش نامه های خودگزارشی را که متمرکز بر خودتنظیمی ارادی (شامل سیاهه خودتنظیمی نوجوانی و الگوی انتخاب، بهینه سازی و جبران) و سازگاری روان شناختی (شامل سیاهه سازگاری برای دانش آموزان دبیرستانی) بودند را کامل کنند. نتایج اجرای تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی دو عاملی خودتنظیمی کوتاه مدت و بلندمدت از برازش مناسبی برخوردار است. روایی سازه، ملاکی و افزایشی سیاهه خودتنظیمی مورد تایید قرار گرفت. ضریب اعتبار برای خودتنظیمی کوتاه مدت و برای خودتنظیمی بلندمدت 08/0=α برآورد گردید که رضایت بخش بود. در نهایت، نتایج نشان داد که سیاهه خودتنظیمی نوجوانی ابزاری معتبر برای ارزیابی و سنجش ابعاد خودتنظیمی ارادی در دوره نوجوانی است.
    کلیدواژگان: سیاهه خودتنظیمی نوجوانی، خودتنظیمی ارادی، سازگاری روان شناختی، تحلیل عاملی تاییدی
  • زینب ربانی صفحه 23
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه انواع جهت گیری هدف، باورهای تقلب و نگرش های خنثی سازی، با رفتار تقلب بود. بدین منظور تعداد 335 نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. مشارکت کنندگان پرسشنامه های تقلب تحصیلی (2007) و جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور (1999،2001) را تکمیل نمودند. سپس روابط متغیرها در قالب مدلی علی طراحی و به روش تحلیل مسیر توسط نرم افزار لیزرل آزمون شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که انواع جهت گیری هدف به طور مستقیم و یا غیرمستقیم بر رفتار تقلب و همچنین بر باورهای تقلب و نگرش های خنثی سازی تاثیر داشتند، باورهای تقلب و نگرش های خنثی سازی نیز به طور مستقیم و یا غیرمستقیم رفتار تقلب را پیش بینی نمودند. از مهم ترین یافته های این پژوهش تاثیر نگرش های خنثی سازی بر رفتار تقلب در تکلیف و امتحان به صورت مستقیم، و غیرمستقیم به واسطه باورهای تقلب بود به طوری که این متغیر نسبت به بقیه متغیرها بیشترین واریانس مربوط به رفتار تقلب در امتحان و تکلیف را تبیین نمود.
    کلیدواژگان: تقلب تحصیلی، جهت گیری هدف، نگرشهای خنثی سازی، باورهای فرد درباره تقلب
  • باقر غباری بناب، فهیمه بهاری، علی اکبر ارجمندنیا صفحه 38
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روش دقیق آموزی بر روی روان خوانی دانش آموزان با مشکلات خواندن است. روان خوانی در این پژوهش در کلمات آموزش داده شد.
    روش
    در پژوهش حاضر از روش تک آزمودنی با طرح چند خط پایه ای با آزمودنی مختلف استفاده شد. افراد موردبررسی سه نفر از دانش آموزان پایه سوم دو دختر و یک پسر بودند. تدوین تاریخچه فردی، مقیاس هوشی وکسلر کودکان نسخه چهارم، آزمون خواندن و نارساخوانی، آزمون روان خوانی محقق ساخته بر روی هر سه آزمودنی اجرا شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده های به دست آمده از روش تحلیل دیداری و شاخص اندازه اثر استفاده شد. نتایج به دست آمده بیانگر تفاوت در عملکرد آزمودنی در شرایط خط پایه نسبت به مداخله بود و برنامه مداخله ای باعث بهبود متغیر موردبررسی یعنی روان خوانی کلمات، شده بود.
    نتیجه گیری
    برنامه دقیق آموزی موجب بهبود عملکرد آزمودنی ها در روان خوانی گردیده است. همچنین اثربخشی این برنامه تعمیم یافته است و اثرات آن در طی زمان پایدار مانده است.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، روان خوانی، دقیق آموزی، طرح پژوهشی تک آزمودنی
  • علی تقوایی نیا، سحر هاشمی، فریبرز نیکدل، مرضیه شهریاری صفحه 51
    هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل انگیزشی و شخصیتی به عنوان پیش بین های فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان دبیرستان های شهر اهواز بود. نمونه این تحقیق متشکل از 350 دانش آموز (200پسر و 150دختر) بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش آزمودنی ها سیاهه انگیزش مدرسه مک اینرنی و سینک لایر (1992)، سیاهه پنج عامل شخصیتی نئو (1987) و سیاهه فرسودگی تحصیلی ماسلاچ (2002) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (به روش گام به گام) صورت گرفت. نتایج نشان داد که انگیزش درونی و بیرونی رابطه منفی و معناداری با فرسودگی تحصیلی دارد و از بین پنج عامل شخصیت روان آزردگی با فرسودگی تحصیلی رابطه مثبت و معناداری دارد. وظیفه شناسی و برون گرایی به صورت منفی فرسودگی تحصیلی را پیشبینی می کند. و بین گشودگی نسبت به تجربه و توافق جویی با فرسودگی تحصیلی رابطه معناداری مشاهده نشد. در کل نتایج نشان داد که عوامل انگیزشی و شخصیتی در بروز فرسودگی تحصیلی نقش مهمی را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: انگیزش، شخصیت، فرسودگی تحصیلی
  • سهراب امیری، امیر قاسمی نواب، محمدحسین عبداللهی صفحه 67
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه نظام های مغزی/رفتاری و ابعاد کارکردهای اجرایی در افراد سیگاری، سوء مصرف-کنندگان مواد و افراد عادی بود. به این منظور، تعداد 09 نفر در قالب سه گروه 03 نفره از افراد سیگاری، سوء مصرف کنندگان مواد و افراد عادی از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. درنهایت به منظور آزمون اهداف و فرضیه های پژوهش، شرکت کنندگان بر اساس ابعاد پرسشنامه حساسیت به پاداش و تنبیه توربینا و پرسشنامه توانایی های شناختی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین سه گروه تفاوت معناداری در نظام های مغزی/رفتاری و کارکردهای اجرایی وجود دارد، به طوری که افراد با سوء مصرف مواد و افراد سیگاری حساسیت به تنبیه بالاتری داشتند، همچنین نتایج نشان داد که افراد با سوء مصرف مواد حساسیت بالاتری نسبت به پاداش در مقایسه با حساسیت به تنبیه نشان دادند، از سویی مقایسه گروه ها نشان داد که افراد با سوء مصرف مواد و افراد سیگاری در کارکردهای اجرایی وضعیت پایین تری را دارا بودند. بنابراین، سوء مصرف مواد و سیگار می تواند برایندی از ویژگی های شخصیتی بوده و همچنین منجر به تخریب در کارکردهای اجرایی می گردد.
    کلیدواژگان: حساسیت به تنبیه، حساسیت به پاداش، افراد سیگاری، سوء مصرف مواد، کارکردهای اجرایی
  • سمیه حسن نیا، بهرام صالح صدق پور صفحه 86
    پژوهش حاضر باهدف تعیین رابطه ساختاری ابراز وجود با شادکامی از طریق واسطه گری خودکارآمدی انجام شد. و برای انجام این تحقیق 356 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های تهران با روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از 3 ابزار برگرفته از منابع معتبر شامل: «پرسشنامه شادکامی آکسفورد»، «سیاهه خودکار آمدی شرر» و «مقیاس ابراز وجود گمبریل و ریکی» استفاده شد که روایی و اعتبار همه ابرازهای مورداستفاده در پژوهش توسط محقق، بررسی و تائید گردید. تجزیه وتحلیل داده ها در این پژوهش با روش تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد و تاثیر مستقیم ابراز وجود بر شادکامی تائید گردید. همچنین ابراز وجود باواسطه خودکارآمدی بر شادکامی اثر غیرمستقیم قوی تری دارد. در این میان، اثر مستقیم خودکارآمدی بر شادکامی نیز معنادار بود. این نتایج نشان دهنده آن است که نه تنها ابراز وجود پیش بینی کننده قوی برای شادکامی است بلکه این عامل می تواند از طریق خودکار آمدی نیز به گونه ای قوی تر، بر شادکامی اثرگذار باشند.
    کلیدواژگان: ابراز وجود، خودکارآمدی و شادکامی
  • فاطمه آزاد منجیر، شیوا خلیلی صفحه 101
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی نگرش به نقش های اجتماعی بر اساس باورهای دینی و مبانی اخلاقی در دختران نوجوان بود. بدین منظور، 300 دانش آموز دبیرستانی در تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشنامه نگرش به نقش های اجتماعی بابر و تاکر (2006)، فرم کوتاه مقیاس باورهای پساانتقادی دوریز، سوننس و هاتسبوت (2005) و پرسشنامه مبانی اخلاقی هایت و گراهام (2007) گردآوری و با استفاده از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که نگرش فرا جنسیتی تنها با بعد اخلاقی انصاف(p<0.05) رابطه منفی معنادار و نگرش مرتبط با جنسیت با ابعاد وفاداری به گروه(p<0.05) ، احترام به مرجعیت و اخلاص و با باورهای تفسیر نمادین، متن گرایی و نسبی گرایی (p<0.01) رابطه مثبت معنادار دارد. به علاوه، نتایج نشان داد که نگرش فرا جنسیتی بر اساس ابعاد اخلاقی انصاف و اخلاص و نیز نگرش مرتبط با جنسیت بر اساس احترام به مرجعیت، نسبی گرایی و اخلاص پیش بینی می شود. ازاین رو می توان گفت که نگرش به نقش های اجتماعی بر اساس باورهای دینی و مبانی اخلاقی پیش بینی می شود.
    کلیدواژگان: نگرش فرا جنسیتی، نگرش مرتبط باجنسیت، باورهای دینی، مبانی اخلاقی
|
  • Masoud Kiani Elaheh Hejazi Javad Ejei Masoud Gholamali Lavasani Page 3
    The present research aims at investigated psychometric properties of the Adolescent Self Regulatory Inventory (ASRI) among a sample of Iranian female students. The ASRI is a theoretically-based questionnaire that taps two temporal aspect of selfregulation (regulation in the short and long term). The subjects consisted of all female students of secondary school who studies in schools of Shahin-Shahr (city in Isfahan Province) during the school year 2014-2015. In this regard¡ 336 students of Shahin-Shahr secondary schools were selected using random cluster sampling method and were asked to completed self-report questionnaire focused on intentional self-regulation (Adolescent Self-Regulatory Inventory and Model of Selection¡ Optimization¡ and Compensation (SOC) ) and psychological adjustment (Adjustment Inventory for High School Students). Confirmatory factor analysis demonstrated that internal consistency of the long-term and short-term factors was satisfactory. Requirements for concurrent and construct validity were met. Cronbach''s alpha coefficient for short-term and long-term self-regularly subscales were 0/81 (ST) and 0/80 (LT). Finally¡ the results suggested that ASRI was two-factor¡ reliable tool for assessing and evaluating dimensions of intentional self-regulation in adolescence.
    Keywords: Adolescent Self, Regulatory Inventory (ASRI), self, regulation psychometric properties, confirmatory factor analysis
  • Zeinab Rabbany Page 23
    The aim of present study was to survey of relation between goal orientations¡ personal beliefs about cheating and neutralizing attitudes with cheating behaviors. The participants were 335 students selected from Semnan university using multistage cluster sampling method. For assessing the research variables¡ the participants completed two measures: Academic Cheating Questionnaire (2007) and Achi- evement Goal Questionnaire (Elliot & McGregor¡ 2001). The relationships between variables were
    examined by a causal model. The results of path analysis by using LISREL software¡ showed direct and indirect effects of goal orientations on cheating behaviors¡ personal beliefs about cheating and neutralizing attitudes. Also beliefs about cheating and neutralizing attitudes directly and indirectly predicated cheating behaviors. The most important results of this research was influence of neutralization of responsibility on
    cheating behaviors and indirectly by mediating personal beliefs about cheating. And this variable predicted the most variance of cheating behaviors than others.
    Keywords: academic cheating, goal orientation, neutralizing attitudes, personal beliefs about cheating
  • Bagher Ghorbani-Bonab Fahimeh Bahari Aliakbar Arjmandnia Page 38
    The purpose of current study was to investigate the effectiveness of precision teaching method on reading fluency skills in children with reading problems. In this research¡ reading fluency is taught in reading words. Out of context. Multiple-baseline across subjects was selected as a research design in recent study. Participants were three third graders; two girls and one boy. History taking¡ the fourth edition of Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-IV)¡ Reading and Dyslexia Test¡ Fluency Reading Test was developed by researcher¡ were applied in the current study. Effect size and visual analysis were used to analyze the data. Results indicated a considerable difference between the baseline and intervention phase of the participants and they also indicated that the training resulted in considerable improvement in the variable of word reading fluency. Training resulted in an improvement in the performance of participants in reading fluently. In addition¡ follow up data indicated that the effects of the intervention procedures were stable across time.
    Keywords: dyslexia, reading fluency, precision teaching, single subject research design
  • Ali Taghvaienia Sahar Hashemi Fariborz Nikdel Marziyeh Shahryari Page 51
    The aim of this study was to investigate the motivational and personality factors as predictors of academic burnout in high School Students in Ahwaz. Sample was consisted of 350 students (200 boys and 150 girls) who were selected by multistage sampling procedures. In this study¡ subjects completed the following instruments McInerney & Sink Layer School Motivation Questionnaire (1992)¡ NEO-Five Factor Inventory (1987) and Maslach Burnout Questionnaire. Data analysis was accomplished by using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis (stepwise method) was performed. Data analysis using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis (stepwise method) was performed data indicated that conscientiousness and extroversion negatively predicts school burnout. Between agreeableness and openness to experience and academic burnout relationship was observed. Generally¡ the results showed that motivation and personality play an important role in the development of academic burnout.
    Keywords: motivation, personality types, academic burnout
  • Sohrab Amiri Amir Ghasemi Navab Mohammad Hossein Abdollahi Page 67
    The aim of this study was to compare the Brain/behavioral systems and dimensions of executive functions in smokers¡ drug abusers and normal individuals. For this purpose¡ 90 people in three groups of 30 smokers¡ substance abusers and ordinary people were selected through available sampling procedure. Finally¡ in order to test the hypothesis and goals of this study¡ participants were studied based on Torrubia Sensitivity to Reward¡ Punishment and Cognitive Abilities Scale. The results showed that significant differences between three groups Brain/ behavioral systems and executive functions. So that people with drug abuse and smokers had higher sensitivity to punishment¡ Also results showed that people with drug abuse¡ had a higher sensitivity to reward than to punishment. On the one hand comparison groups showed that individuals with substance abuse and smokers had a lower status in executive functions. Therefore¡ drug abuse and smoking can be the result of personality traits¡ that led to destruction of executive functions.
    Keywords: sensitivity to punishment, sensitivity to reward, smokers, drug abuses, executive functions
  • Somayeh Hasannia Bahram Saleh Sedghpour Page 86
    The aim of this study was to investigate the structural relationship between assertiveness and happiness with the mediation of self-efficacy. For this purpose 356 undergraduate students were selected from the state universities of Tehran through random sampling. Three authentic questionnaires were used to collect data. These questionnaires included Oxford Happiness Questionnaire¡ Assertiveness Inventory¡ Sherer¡ General Self-Efficacy Scale. The reliability and validity of these instruments were checked and confirmed by the researchers. Path analysis using structural equation modeling was implemented for data analysis. Findings showed that the model had a good fitness with the research’s data and assertiveness and self-efficacy predicted happiness directly. Besides¡ assetiveness could predict happiness indirectly and more strongly than direct path with the mediation of self-efficacy. These findings indicated that assertiveness not only was a predictor of happiness¡ but also could predict it more strongly via self-efficacy.
    Keywords: assertiveness, self, efficacy, happiness
  • Fatemeh Azadmanjier Shiva Khalili Page 101
    The purpose of the present study was to predict the attitude toward social roles¡ based on religious beliefs and moral foundations in female adolescents. To accomplish the stated goal¡ 300 female adolescents in junior and senior high school students in Tehran were selected by using convenience sampling and administered and Social Roles Questionnaire (Baber & Tucker¡ 2006)¡ Moral Foundations Questionnaire (Haidt & Graham¡ 2007)¡ and the Shortened PostCritical Belief Scale (Duriez¡ Soenens & Hutsebaut¡ 2005) were administered on them. Data were analyzed using statistical methods of the Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. Results indicated that gender transcendent attitude among the variables was significant negatively correlation only with fairness (p
    Keywords: gender transcendent attitude, gender linked attitude, religious beliefs, moral foundations