فهرست مطالب

علوم حدیث - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1393)

فصلنامه علوم حدیث
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم بستانی، نصره باجی صفحه 3
    از دیرباز دانشمندان اسلامی و به خصوص فقی هان، در صدد کشف راه ها و روش های متعدد فهم حدیث، یکی از دو منبع اصیل فکر و عمل اسلامی بوده اند، از جمله این راه ها و روش ها، دقت در سیاق لغوی متن حدیث است و علما از سیاق در کشف معنا، شناخت انواع علل و موانع فهم حدیث، حذف، اصلاح و تنقیح احادیث آسیب دیده بهره جسته اند و عدم ملاحظه این روش، گاهی منجر به معانی غیر مراد از حدیث می گردد.
    در این مقاله، که به روش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل و تبیین داده هاست، ابتدا به تعریف سیاق و انواع آن و اهمیت آن در فهم کلام، و سپس نحوه کاربرد سیاق لغوی در تبیین و فهم بهتر و صحیح حدیث، و ابعاد آن، یعنی سیاق کلمات و سیاق جملات پرداخته می شود و ضمن آن به مباحث مرتبط اشاره می شود تا به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که سیاق لغوی چه نقش مهم در فهم متن حدیث دارد.
    کلیدواژگان: حدیث، سیاق، سیاق لغوی، کشف معنا
  • محمد مرادی صفحه 25
    تاویل یکی از مفاهیم بنیادین دینی است و فهم درست آن دانشی ویژه می طلبد. این نوشته بر آن است تا با استفاده از حدیث «انت تقاتل علی التاویل کما قاتلت علی التنزیل» ضمن تبیین حدیث و مسائل آن، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، و با استناد به خود احادیث و دیدگاه های شارحان حدیث، به تبیین یکی از ابعاد تاویل بپردازد. این خبر که در منابع زیاد حدیثی شیعه و سنی آمده، در بر دارنده یکی از فضائل امام علی است و با حوادث جنگی دوران آن حضرت گره خورده است، و این یکی از عناصر مهم فهم آن است.
    کلیدواژگان: حدیث جنگ برای تاویل، جنگ با خوارج، جنگ با قاسطین، جنگ با مارقین، جنگ برای تنزیل قرآن
  • حمید باقری صفحه 52
    ابومحمدحسن بن شعبه حرانی، محدث شیعی سده چهارم هجری است که اطلاعات کمی درباره وی وجود دارد. کهن ترین منبعی که از وی نام برده به سده دهم هجری بازمی گردد. آشنایی بیشتر عالمان شیعی با وی بیش از همه مرهون دستیابی وجاده ای علامه مجلسی و شیخ حرعاملی به کتاب مشهور تحف العقول اوست که به سبب تالیف همین اثر مورد تمجید عالمان متاخر امامی قرار گرفته است. در میان میراث مکتوب مذهب نصیریه علاوه بر این دو کتاب، چند اثر منسوب دیگر نیز از ابن شعبه در دست است: حقائق اسرارالدین، رساله موضحه و مسائل. این آثار کاملا در فضای فکری نصیریه تالیف شده و به لحاظ سبک نگارش با تحف العقول فاصله دارند. در صورت اثبات درستی انتساب این آثار به ابن شعبه، بخش قابل توجهی از اطلاعات ما درباره او اصلاح و حتی تکمیل می شود. این مقاله تلاش دارد تا با پیگیری شواهد مختلف، انتساب این آثار به ابن شعبه را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: حسن بن شعبه حرانی، تالیفات، حقائق اسرار الدین، رساله موضحه حقائق اسرار الدین، مسائل لإبن شعبه الحرانی، نصیریه
  • محمود کریمیان صفحه 71
    در تعدادی از روایات آیه ای از قرآن توسط معصوم قرائت شده و نکته ای به آن ضمیمه شده است که جزء آیه نیست و تعبیری چون «هکذا نزلت» یا «والله هکذا نزل بها جبرئیل† علی محمدˆ» یا «نزل جبرئیل† بهذه الآیه هکذا» و شبیه این تعابیر آمده است. با ملاحظه ابتدایی این احادیث و این گونه تعابیر چنین به ذهن می آید که مضمون آنها وقوع گونه ای تحریف در برخی آیات قرآن کریم است در حالی که با نگاه عمیق و مفهوم شناسی دقیق این روایات معلوم می شود برداشت تحریف از این روایات نادرست بوده و این روایات در پی بیان نکته ای ظریف هستند و آن این که بخش ضمیمه شده به آیه تفسیر و تطبیق آیه است و حضرت با گفتن تعابیری چون «والله هکذا نزل بها جبرئیل† علی محمدˆ» در پی آن است که به مخاطب تفهیم کند این تفسیر را من از جانب خود نمی گویم بلکه تفسیری است وحیانی و نازل شده از طرف باری تعالی اما نه به عنوان قرآن بلکه به عنوان تف سیر و تاویل آن. قرائن و شواهدی گواه بر این فهم از روایات است. در این نوشتار به مفهوم شناسی این روایات و بررسی سندی آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر وحیانی، نزول تفسیر، تحریف، هکذا نزلت
  • کریم پارچه باف دولتی، فاطمه قندالی صفحه 95
    واژه «آیه»، یکی از تقسیم بندی های قرآنی مستند به خود قرآن است که در متن کلام الهی نیز به کار رفته است. این واژه، معانی و استعمالات مختلفی دارد که در روایاتی از معصومان(ع) برخی از این کاربردها ملاحظه می شود. این مقاله درصدد واکاوی معانی این واژه و کاربردهای آن در روایات شیعه است. از جمله، حدیث هشام بن سالم که در ظاهر، دلالت دارد قرآن کریم مشتمل بر هفده هزار آیه است. اختلاف میان آن رقم و تعداد آیات قرآن، دانشوران علوم قرآن و حدیث را به تکاپوی رفع مشکل حدیث انداخته و راه حل هایی چون تاویل حدیث و حمل آن بر وحی بیانی، وحی غیرقرآنی و نسخ تلاوت را پیموده اند. در این مقاله نشان داده شده است اساسا به چنین توجی هاتی نیاز نیست و یکی از کاربردهای این واژه در روایات، بخشی از یک آیه کامل می باشد که به طور تقریبی می توان آن را معادل «عبارت» معنا کرد.
    کلیدواژگان: آیه، عد الآی، روایات شیعه، عبارات قرآنی، صحیحه هشام بن سالم
  • کاوس روحی برندق، پوران میرزایی صفحه 112
    یکی از آموزه های روایی پیچیده که در گزاره های متعدد، معارف و حقایق فراوانی درباره آن بیان شده است بحث از «حجب و سرادقات» است و برخی از اندیشمندان اسلامی در شاخه های گوناگون، مانند فقه الحدیث، عرفان و حکمت در لابه لای مطالب و نه به طور مستقل به آن پرداخته اند. این نوشتار با کاوش و تحلیل روایات شیعی، به تبیین روایی مفاهیم، ویژگی ها، مختصات و مصادیق «حجب و سرادقات» پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که نسبت میان این دو، عام و خاص است به گونه ای که حجب به مفهوم مانع بودن میان حق تعالی و مخلوقات اعم از تمامی مراتب خلقت حتی جهان مادی را شامل می شود اما سرادقات به مفهوم احاطه کننده، فقط حجاب های مجرد را دربرمی گیرد و تنها به مراتب مجرد از خلقت اطلاق می گردد.
    کلیدواژگان: حجاب، حجب، سرادقات، مراتب خلقت، عوالم، حدیث، شیعه
  • حمید رفیعی هنر صفحه 132
    امل(آرزو) یک سازه روان شناختی است که نقش آن در نوع شخصیت، هویت یابی، پیشرفت، و مقابله با تنش ها در روان شناسی مورد بررسی قرار گرفته است اما کمتر به تبیین ماهیت خود این سازه و نحوه عملکرد آن پرداخته شده است.
    محقق در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی با هدف تبیین ماهیت سازه مذکور و نحوه عملکرد آن، ابتدا بر اساس منابع اسلامی به مفهوم شناسی امل و تبیین روان شناختی آن پرداخته، سپس در قالب یک مدل نظری در پی کشف مولفه های به هم مرتبط سازه امل و تبیین مکانیزم عملکردی آن برآمده است.
    یافته ها حکایت از آن دارد که مدل عملکردی امل از دو فرآیند در هم تنیده رویکردی عقل مدار و اجتنابی جهل مدار تشکیل شده است که بسته به نوع فعال بودن هر یک از دو حلقه مذکور، فرد به یکی از سه فرآیند «بسط امل»، «قصر امل» و یا «طول امل» روی خواهد آورد.
    کلیدواژگان: امل، امانی، آرزو، عقل، جهل، مدل
|
  • Qasem Bostani, Nasrah Baji Page 3
    From long ago the Muslim scholars and the jurisprudents in particular, have intended to discover different ways and methods of comprehending the hadiths as either of the two genuine resources of Islamic thought and action. Among these ways and methods was scrutiny in the lexical context (siyāq lughawī) of the text of the hadith. The scholars have benefited from the context for discovering the meaning, knowing various kinds of causes of and obstacles against hadith comprehension, and also deleting, rectifying and refining the damaged traditions. Disregarding this method may occasionally result in meanings which had not been intended from (the issuance of) the hadith.In this article, in which the library method and that of analyzing the data have been applied, in the first step the context is defined and its kinds and importance in discourse comprehension are mentioned; in the second step the way of applying the lexical context in better and correct explanation of the hadith and its dimensions, that is the context of the words and the context of the sentences are dealt with. Meanwhile, the related discussions are referred so that this basic question “what is the important function of the lexical context in comprehension of the hadith text?” may be answered.
    Keywords: Hadith, context, lexical context, discovering the meaning
  • Muhammad Moradi Page 25
    Ta’wīl (esoteric interpretation) is one of fundamental religious concepts proper understanding of which requires a particular knowledge. By making use of the Prophetic hadith: “[O Ali] You will fight them for ta’wīl as same as I fought them for tanzīl (revelation)” this article intends to explain this hadith and its related issues, and also to elucidate one of the dimensions of ta’wīl by making use of the descriptive-analytical method and by invoking the hadith itself and the viewpoints of their commentators. This tradition - mentioned in many Shi„a and Sunni hadith resources - contains one of the merits of Imam Ali (A.S) and is interrelated with the events of battles taken place during the Imam‟s time, and this fact is one of important elements of understanding it.Keywords:
    Keywords: the hadith of battle for tawīl, battle with the Kharijites (extremists), battle with the Qāsiṭīn (deviators), battle with the Māriqīn (renegades), battle for the revelation of the Qur‟an
  • Hamid Baqeri Page 52
    Abu Muhammad Hasan b. Shu„ba Ḥarrānī, is a Shi„a traditionist in the 4th/10th century about whom little information is available. The earliest source in which he was mentioned dates back to the tenth/sixteenth century. Familiarity of most of the Shi„a scholars with him is – more than any other reasons – because of a wijāda-type access of Allamah Majlisī and Shaykh Ḥurr „Āmilī to his famous book called Tuḥaf al-‘Uqūl; a work because of which he has been admired by later Twelver Shi„a scholars. In addition to these two books, among the written works of the Nuṣayriyya denomination some other works attributed to Ibn Shu„ba are available: Haqā’iq Asrār al-Dīn, Risāla Mūḍiḥa, and Masā’il. These works have completely been compiled within the Nuṣayriya‟s intellectual aura and are different in style of writing from Tuḥaf al-‘Uqūl. In case the attribution of these works to Ibn Shu„ba proves true, a remarkable amount of our information about him will be corrected and even completed. This article attempts to study the attribution of these works to Ibn Shu„ba by pursuing different evidences.
    Keywords: Hasan b. Shu„ba Ḥarrānī compilations, Haqq‟iq Asrar al Din, Risāla Mūḍiḥat Haqā‟iq Asrār al Dīn, Masā‟il li Ibn Shu„ba al Ḥarrānī
  • Mahmoud Karimiyan Page 71
    Concept-identification of combinations in line with “hākadhā nazalat” and the doubt of distortion of the Qur‟anMahmoud KarimiyanIn a number of traditions a verse of the Qur‟an has been recited by an Infallible Imam and to which a point - that is not a part of the verse - has been attached within expressions like “hākadhā nazalat” (this way it was revealed), “wallāhi hākadhā nazala bihā Jabra’īl ‘alā Muhammad” (by Allah Gabriel revealed it in this way to Muhammad), or “nazala Jabra’īl bi-hādhihi ’l-āyah hākadhā” (Gabriel revealed this verse this way) or similar expressions. With a primary observation with regard to these traditions it crosses one‟s mind that their context is occurrence of a kind of distortion in certain verses of the Holy Qur‟an, while by a deep observation and concept-identification of these traditions it will become clear that it is wrong to deduce distortion from these traditions and that they intend to explain this subtle point that the part attached to the verse is its interpretation suggesting a case for it and that by expressing a phrase like “wallāhi hākadhā nazala bihā Jabra’īl ‘alā Muhammad” the Imam (A.S) intends to make the audience understand that it is not an arbitrary personal interpretation, but rather is a revealed interpretation from Allah, the Exalted, but not as the text of the Qur‟an rather as its exegesis and esoteric interpretation. There exist indications denoting this understanding from the traditions. This article deals with concept-identification of these traditions and investigation their isnāds.Keywords: revealed interpretation, revelation of exegesis, distortion, hākadhā nazalat.
    Keywords: Hasan b. Shuba Ḥarrani, compilations, Haqqiq Asrar al Din, Risāla Mūḍiḥat Haqaiq Asrār al Dīn, Masail li Ibn Shu„ba al Ḥarrānī
  • Karim Parche, Baf Dowlati Fatemeh Qandali Page 95
    The term “āyah” is one of the Qur‟anic divisions based on the mere Qur‟an and used in the text of the divine discourse. This term has different meanings and applications some of which are observed in certain traditions quoted from the Infallibles (A.S). This article intends to investigate the meanings and applications of this term in the Shi„a traditions among which is the hadith transmitted by Hishām b. Sālim that apparently denotes that the
  • Kavous Rouhi Barandaq Pouran Mirzaei Page 112
    One of the complicated teachings in hadith about which countless understandings and facts have been expressed in numerous accounts, is the discussion of “ḥujub wa surādiqāt” dealt with by certain Muslim thinkers in different branches of knowledge including fiqh al-ḥadīth (hadith comprehension) ‘irfān (mysticism) and hikmat (philosophy) as a minor topic among other matters and not as an independent discussion. By investigating and analyzing the Shi„a traditions this article has traditionally explained the concepts, specifications, characteristics and cases of “ḥujub wa surādiqāt” and has concluded that the logical proportion between them is generality and peculiarity, in such a way that the ḥujub denoting “obstacles between the Lord, Exalted is He, and the creatures” encompasses all the ranks of creation, even the material world; but the surādiqāt denoting “the encompassing”, includes just the immaterial obstacles and is merely designated to the immaterial ranks of creation.
    Keywords: ḥijāb, ḥujub, sura surādiqāt, ranks of creation, worlds, hadith, Shi„a
  • Hamid Rafiee Honar Page 132
    Amal (hope or expectation) is a psychological factor, role of which has been studied (in psychology) in the personality type, finding identity, progress and combat against tensions; however, the explanation of the nature of this mere factor and the way of its function have lesser frequent been addressed.Applying the descriptive-analytical method and aiming the explanation of the aforesaid factor and the way of its function, the researcher has first dealt in this article with concept-identification of amal and its psychological explanation, and then using a theoretical model attempted to discover the interrelated elements of the factor of amal and to explain its functional mechanism.The findings indicate that the functional model of amal consists of two interrelated processes: the intellect-based process dependent on action and the ignorance-based process dependent on avoidance. In either of the above circles, based on its kind of activity an individual will turn to one of the three processes of basṭ al-amal (expansion of expectation), qaṣr al-amal (shortening the expectation) and ṭūl al-amal (lengthening the expectation).
    Keywords: amal, amānī expectation, intellect, ignorance, model