فهرست مطالب

فصلنامه علوم و مهندسی محیط زیست
شماره 55 (1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا مهدی پور، سیده هاجر یوسفیان، حامد نادری، محمود بیات، هومن جواهری زاده صفحه 3
    به منظور جلوگیری از آلودگی محیط زیست و همچنین تولید گوگرد، گازهای اسیدی خروجی از پالایشگاه های نفت و گاز در واحد بازیافت گوگرد تبدیل به گوگرد می گردد. اما میزان تبدیل این گازهای آلوده کننده به گوگرد به سختی از 97 درصد تجاوز می کند که این امر منجر به افزایش بیش از حد گاز دی اکسید گوگرد ارسالی به مشعل و در نتیجه آلودگی بسیار بالا در اطراف پالایشگاه ها می گردد. از این رو، با سختگیرانه تر شدن قوانین زیست محیطی، لازم است برای بالا بردن راندمان چاره ای اندیشیده شود. واحدهای پاک سازی گاز پسماند با حذف بخش عمده ای از گاز اسیدی باقیمانده خروجی از واحد بازیافت گوگرد، امکان دستیابی به راندمان کلی بالای 99 درصد را فراهم می نمایند. در این مقاله فناوری های مطرح پاکسازی گاز پسماند مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین به کمک نتایج حاصله از شبیه سازی با استفاده از شبیه ساز Promax، نقش در نظر گرفتن یک واحد پاک سازی گاز پسماند در کاهش آلاینده های زیست محیطی بررسی خواهد گردید.
    کلیدواژگان: بازیافت گوگرد، پاک سازی گاز پسماند، شبیه سازی
  • سرور قدرتی، نعمت الله جعفرزادهه حقیقی فرد، مهدی احمدی مقدم صفحه 12
    صنعت تولید الکل از جمله صنایعی است که به دلیل برداشت نیشکر همراه با آتش زدن مزارع، مصرف انواع سوخت در منابع احتراقی کارخانه تولید الکل، منجر به انتشار گازهای متان و دی اکسید کربن شده و همچنین در طی فرآیند تولید الکل به علت تخمیر ملاس انتشار(CO2) وجود دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی میزان انتشار گازهای گلخانه ای(CO2) و (CH4) ناشی از فعالیت یکی از واحدهای تولید الکل شرکت توسعه نیشکر در جنوب ایران می باشد. جهت برآورد میزان انتشار گازهای دی اکسید کربن و متان از منابع انتشار موجود در واحد مورد بررسی از روش ضرایب انتشار استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که کل میزان انتشار گازهای دی اکسید کربن و متان از واحد منتخب به ترتیب 81316 و 14/1 تن در سال می باشد. به عنوان نتیجه گیری می توان بیان کرد که تجهیزات الکتریکی کارخانه الکل بیشترین سهم را در انتشار دی اکسید کربن و دیگ بخار بیشترین سهم را در انتشار متان دارند.
    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای(CO2) و (CH4)، مزارع نیشکر، کارخانه تولید الکل، ضرایب انتشار
  • محمدحسن صادقی روش، غلامرضا زهتابیان صفحه 21
    ورود آلاینده های سطحی به منابع آب زیرزمینی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک که با محدودیت کمی و کیفی منابع آب مواجه هستند، از مشکلات جدی می باشد. لذا شناخت مناطق آسیب پذیر و هدایت برنامه های توسعه به مناطق کم خطر از ضروریات دستیابی به توسعه پایدار در بخش مدیریت منابع آب می باشد. از این رو در این پژوهش با توجه به ویژگی های هیدرولوژیکی و هیدروژئولوژیکی منطقه مورد مطالعه آسیب پذیری آبخوان در مقابل عوامل آلاینده پهنه بندی شده است. برای این منظور از مدل دراستیک و سیستم اصلاعات جغرافیایی برای پردازش و تجزیه و تحلیل کیفی آبخوان استفاده شده است. در مدل دراستیک از مشخصه های موثر در ارزیابی آسیب پذیری سفره آب زیرزمینی شامل عمق سطح ایستابی، تغذیه، جنس سفره، نوع خاک، شیب توپوگرافی، مواد تشکیل دهنده منطقه غیر اشباع و هدایت الکتریکی استفاده می شود که به صورت 7 لایه در نرم افزار ArcView تهیه شدند و با وزن دهی و رتبه بندی و تلفیق لایه ها، نقشه نهایی آبخوان نسبت به آلودگی تهیه و شاخص دراستیک برای کل منطقه 45 تا 142 برآورد شد. مطالعات انجام شده نشان داد که 75/11% درصد از کل منطقه مطالعاتی شدیدا آسیب پذیر می باشد که عمدتا مناطق جنوبی و جنوب غربی قرار دارند و آسیب پذیری با شدت متوسط (99/42%) بیشترین سهم را در منطقه مطالعاتی به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آلودگی، آبخوان، خضرآباد، دراستیک
  • محسن پاکباز، اسلام جاودان خرد صفحه 32
    این مطالعه در سال 1389 جهت شناسایی ماکروبنتوزهای تالاب کوه گل سی سخت در دو فصل بهار و پاییز انجام گرفت. در هر ماه سه نمونه رسوب در سه ایستگاه توسط گرب ون وین (با سطح مقطع 03/0 متر مربع) جهت شناسایی ماکروبنتوزها برداشت گردید. نمونه برداری از رسوبات بستر بر اساس روش های موجود در کتاب استاندارد متد 1999 انجام گرفت. در این بررسی در مجموع 10 گروه ماکروبنتوزی شامل شکم پایان (Gastropoda)، دوبالان (Diptera)، پاروپایان(Copepoda)، سنجاقک ها (Odonata)، کم تاران (Oligochaeta)، کنه های آبی (Arachnida)، سوسک هایآبی (coleoptera)، زود میران (Ephemeroptera)، زالوها(Hirudinea) و آنتن منشعب ها (Cladocera) شناسایی شد. جهت بررسی تنوع زیستی ماکروبنتوزهای تالاب از شاخص های شانون، سیمپسون، هیل و مارگالف و از نظر آلودگی از الگوی معرفی شده توسط Welch استفاده گردید. نتایج نشان داد که بر اساس آنالیز واریانس برای شاخص ها هیچگونه اختلاف معنی داری وجود ندارد. همچنین نتایج حاصل از مطالعه ی ماکروبنتوزها در تالاب کوه گل نشان داد که تنوع آنها در فصل بهار بیشتر از فصل پاییز بود.
    کلیدواژگان: ماکروبنتوز، تالاب کوه گل، شاخص های تنوع زیستی
  • سمیه اسمعیلی، سید مهدی میردامادی، سید جمال فرج الله حسینی صفحه 42
    هدف کلی این پژوهش کاربردی که با روش توصیفی، همبستگی انجام شده بررسی نقش منابع اطلاعاتی در تغییر بینش شهروندان تهرانی نسبت به محیط زیست سالم می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان تهرانی بود که در منطقه 14 شهرداری تهران در کلاس های آموزشی فضای سبز شرکت کرده بودند (873 نفر). از میان این تعداد شرکت کننده 211 نفر از آنان به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای- تناسبی انتخاب شدند. ابزار اصلی این پژوهش پرسشنامه بود که روایی محتوایی و صوری آن با کسب نظرات اساتید و صاحب نظران در حوزه آموزش و ترویج کشاورزی، و محیط زیست به دست آمد. سپس آزمون مقدماتی برای به دست آوردن پایایی پرسشنامه انجام پذیرفت و ضریب کرونباخ آلفا برای پرسشنامه 95 درصد حاصل شد. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای سن و سطح تحصیلات با متغیر وابسته دانش شهروندان نسبت به سالم سازی محیط زیست رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین متغیر منابع اطلاعاتی و متغیرهای وابسته دانش و مهارت آنان نسبت به سالم سازی محیط زیست نیز رابطه وجود دارد، اما بین متغیر منابع اطلاعاتی و بینش شهروندان نسبت به سالم سازی محیط زیست هیچگونه رابطه معنی داری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: آموزش مردمی فضای سبز، نگرش، منابع اطلاعاتی، محیط زیست سالم
  • محمدرضا رنجبر فلاح، سمیه باهوش کیوانی صفحه 57
    مشکلات محیط زیستی که به طور فزاینده ای طیف وسیعی از آلودگی ها،خطرات و تخریب زیست بوم را در بر گرفته است، ابعاد محلی، منطقه ای و جهانی یافته است.بخش اعظم مشکلات زیست محیطی، ناشی از تولید، تبدیل و استفاده نهایی از انرژی است که به طرق مستقیم و یا غیر مستقیم مخاطراتی را مانند تغییر اقلیم و گرمایش جهانی سبب می گردند. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر انتشار گازهای NOx،SO2،CO2 که ناشی از مصرف سوختهای فسیلی می باشند،بر سطح تولید ناخالص داخلی ایران است. برای این منظور با استفاده از اطلاعات سری زمانی سالهای 1385-1353 و الگوی کاب-داگلاس، تاثیر انتشار این آلاینده ها بر روی GDP با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی OLS مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج تحقیق نشان دهنده اثر منفی انتشار این گازهای گلخانه ای بر روی GDP می باشد. به طوریکه یک درصد افزایش در انتشار این آلاینده ها منجر به کاهش تولید ناخالص داخلی به میزان 0188/0 درصد می شود. همچنین یک درصد افزایش در هزینه های تخریب ناشی از انتشار این آلاینده ها منجر به کاهش تولید ناخالص داخلی به میزان 0231/0 درصد می شود.
    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، بخش انرژی، هزینه های اقتصادی، تغییر اقلیم، تولید ناخالص داخلی ایران، هزینه های آلودگی
  • مرتضی قمشلویی، محمد باقر صدوق، سیدمحسن حسینی صفحه 71
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی اثرات بصری مجموعه معادن سنگ لاشه منطقه پل دوآب اراک می باشد. برای انجام ارزیابی از روش Oberholzer استفاده شد. بدین منظور، بافری به شعاع 10 کیلومتر با مرکزیت مجموعه معادن مورد بررسی انتخاب گردید و در مجموع 6 معیار به عنوان معیار خاص و 5 معیار جهت تعیین ماهیت تاثیر، با استفاده از مجموعه استانداردهای پیش بینی شده و مجموعه نقشه های ایجادی در محیط ArcMap مورد بررسی قرار گرفت و نتایج زیر حاصل گردید: در شرایط موجود، مجموعه معادن مورد بررسی اثرات جبران ناپذیری بر منابع بصری و چشم اندازه منطقه پل دوآب وارد نموده است، به طوری که تمامی معیارهای خاص شامل قابلیت دید پروژه، نمایش بصری، حساسیت بصری چشم انداز و دریافت کننده و مزاحمت بصری، نشان دهنده اثرات بصری در حد و اندازه ی بالایی می باشند. همچنین به دلیل نبود پوشش گیاهی متراکم، ظرفیت جذب بصری برای مخفی کردن اثرات بصری ایجابی بسیار ناچیز است. با این وجود اهمیت اثرات بصری نسبت به پیشرفت های اجتماعی – اقتصادی در حد متوسطی ارزیابی می شود. بنابراین ادامه ی فعالیت معدن کاری و همچنین توسعه آتی دو معدن جدید پیشنهادی، مشروط به ارایه و اجرای یک مجموعه برنامه مدیریتی و تقلیل اثرات سوء می باشد که در مقاله به اجمال به پاره ای از اقدامات اساسی کاهش اثرات نامطلوب اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اثرات بصری، سنگ لاشه، پل دوآب، معدن
|
  • Hamid Reza Mahdipoor, S. Hajar Yousefian, Hamed Naderi, Mahmoud Bayat, Hooman Javaherizadeh Page 3
    In order to prevent emission of environmental pollutants and production of elemental sulfur, the acid gas coming from oil and gas refineries is converted to elemental sulfur in the Sulfur Recovery Units (SRUs). The conversion of these pollutant gases to sulfur hardly exceeds 97% which leads to excessive sulfur dioxide sent to the flare and hence high pollution around refineries. Therefore, restricted environmental regulations should be considered. Tail gas treatment units can achieve overall efficiencies of more than 99% by eliminating the acid gases of the tail gas of SRUs. In this paper, the well-known technologies in tail gas treatment are investigated. Furthermore, the role of using a tail gas treatment unit in reducing the environmental pollutants will be investigated by means of the results achieved from Promax simulatior.
    Keywords: Sulfur recovery, Tail gas treatment, Simulation
  • Sorour Ghodrati, Nematollah Jaafarzadeh Haghighi Fard, Mahdi Ahmadi Moghaddam Page 12
    Alcohol industry is one of the industries that will lead to CH4 and CO2 emissions, because of burning sugarcane for harvesting and using of different fuels in ethanol production plant's combustion sources; in addition, there is CO2 emission during alcohol production due to fermentation of molasses. This article aimed at assessment of greenhouse gasses emissions (CH4, CO2) from one of the alcohol production unit's practice in sugarcane development company, south of Iran. Emission factors method has been used to estimate of CH4 and CO2 emission from existing emission sources in studied unit. Results revealed that total CO2 and CH4 emissions from the selected unit were equal to 81316 and 1.14 tons per year, respectively. Electrical equipments of alcohol plant and boilers are most contribution to CO2 and CH4 emissions, respectively.
    Keywords: greenhouse gasses (CO2), (CH4), sugarcane farms, alcohol production plant, emission factors
  • Mohammad Hassan Sadeghi Ravesh, Gholam Reza Zehtabian Page 21
    Surface contaminants entering into groundwater resources, especially in arid and semi-arid regions that faced with quality and quantity restrictions on water resources, is a serious problem. Therefore, identifying vulnerable areas and driven development programs to low-risk areas is essential to achieving sustainable development in water resources management. Hence, this paper tries to zoning aquifer vulnerability to contaminant factors based on hydrological and hydrogeological features of the study area. For this aim drastic model and geographical information system has been used for processing and analysis of groundwater quality. Drastic model is used from effective characteristics in aquifer vulnerability assessment including: aquifer depth, aquifer recharge, aquifer type, soil type, slope, topography, Ingredients unsaturated zone and electrical conductivity that provided in Arcview software as 7 layers. Finally the Map of aquifer contaminant was provided according to ranking, weighting and combining layers and drastic index for the whole area was estimated at 45 to 142. The result showed that 11.75% of the study areas in South and South West are highly vulnerable and 42.99% are moderate vulnerability.
    Keywords: Aquifer, DRASTIC Model, groundwater, Khazarabad, Pollution, Vulnerability
  • M. Pakbaz, I. Javedankherad Page 32
    This study was conducted to identify the Macro benthos of Sisakht Kooh e Gol wetland, in two seasons (spring and autumn, 2010). Each month, in three different stations, sediment was sampled by using Van Veen Grab (0/03m2). In totally, ten groups of Macro benthos including: Gastropoda, Diptera, Copepoda, Odonata, Oligochaeta, Arachnida, coleoptera, Ephemeroptera, Hirudinea and Cladocera were identified in this survey. Shannon, Simpson, Heel and Margalof indices were calculated to consider the biodiversity of Macro benthos in the wetland and Welch Model (1992) was used to evaluate the pollution. Variance analysis results showed no significant difference. Based on the study of Macro benthos their diversity in spring was more than autumn. Sediment sampling was carried out on the based of Standard Method (1999).
    Keywords: Macrobenthos_Koh e Gol Wetland_biodiversity indices
  • S. Esmaeeli, S. M. Mirdamadi, J. F. Hosseini Page 42
    The purpose of this descriptive-correlation research was to identify the role of information's sources to change the citizen's attitude toward a safety environment. The population of this study were all residents in region 14 of Tehran who had participated in flower and plant clinic classes (N=873). Total of 211 individuals were selected through a classified-random sampling. Content & face validity were assessed and confirmed by experts and specialist. In the field of environment, agricultural extension and education. Questionnaire reliability was estimated by calculating cronbach's alpha coefficient and using SPSS/win and it became 0.95. The results of Spearman correlation coefficient indicated that there is a significant relation between independent variables of age & level of education with the knowledge of citizens on healthy environment. Also the results showed that there is a significant relationship between variables of information's channels and citizen's knowledge & skill of healthy environment. Since quite many of citizens are in above age, it is recommended that through continuing education and direct influence of these activities on their behaviors, Tehran municipality provide information and knowledge of how resources to be used by citizens through multimedia and other communication tools.
    Keywords: Community education, Attitude, Information channel, Safety environment
  • Mohammad Reza Ranjbar Fallah, Sommayeh Bahoush Keivani Page 57
    Bio-environmental problems that increasingly have enfolded large spectrum of pollution, dangers and biogenesis destruction, have met local, regional and global dimensions. The major part of these problems, caused by production, change and final usage of energy and these factors directly or indirectly lead to risks such as change in continent and global warming. The main purpose of this research is checking the effect of spread of gases CO2, SO2 & NOx that are as a result of consumption of fussily fuels on Iran`s GDP and finally economical activities. For this investigation the time series Data between 1353-1385 and Cobb-Douglas pattern has been used. The effect of spread of these dopants on GDP are also reviewed by using the OLS method. The result of research show negative effect of spread of these gases on GDP. The results has also shown that 1% increase in spread of these dopants will cause to decrease of GDP in value 0.0188 percent and also 1% increase in destruction costs caused by spraed of these dopants will lead to decrease of GDP in value 0.0231 percent.
    Keywords: Greenhouse gases, Energy sector, Economic costs, Climate change, Pollution Costs, Iran's Gross Domestic Product
  • Morteza Ghameshluei, Mohammad Bagher Sadoogh, Seyed Mohsen Hosseini Page 71
    The purpose of the present study is to visual impact assessment of sandstone mines complex at Pole Doab region in Arak. For performing the assessment, Oberholzer 2005 method was employed. In order to do so, a 10-km diameter area centralizing the investigated mines complex was selected and 6 special criteria in addition to 5 other criteria, for specifying the nature of the effects, were investigated altogether, taking advantage of the pre-specified standards and map packages at Arc/Map. The results were as follows: the above-mentioned mines complex has already caused irreparable impacts on the visual resources and the landscape of this region so that all special criteria including the view of the project, the visual activities, the visual sensitivity of the landscape, and the visual recipient and disturbance are indicative of the visual effects at a very high level. Also, as a result of the dense plantation shortage in the area, the capacity of visual attraction for hiding these visual impacts is insignificant. However, the importance of visual impacts is evaluated as average compared to the social and economical developments in the area. Therefore, resuming the ongoing mining activity and future development of the two suggested new mines will be possible provided that a management program package is presented and executed and the harmful effects are diminished. Some fundamental measures of mitigating undesirable effects have pointing out in brief.
    Keywords: Visual Impacts, Sandstone, Pole Doab, Mine