فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1391)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگار مروت دار، مازیار مرادی لاکه، سیدکاظم ملکوتی، مرضیه نجومی * صفحات 253-260
    هدف

    هدف بررسی حاضر مرور نظام مند و مقایسه پژوهش های انجام شده در مورد روش های خودکشی در کشورهای حوزه مدیترانه شرقی، بر اساس تقسیم بندی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، بود.

    روش

    جست وجوی نظام مند منابع به دو روش الکترونیکی (Medline (PubMed)، CINAHL، Web of Science ISI، Science direct، SCOPUS، PsycINFO، OVID و Emrmedex and Imemr) و دستی انجام شد. برای جست وجو کلمه «suicide» و «Mesh word» آن و نام کشورهای حوزه مدیترانه شرقی، بر پایه تقسیم بندی WHO در سال 2010 به همراه دیگر عبارت های مربوط به کشورهای این حوزه به کار رفت. هر پژوهشی که تعداد، درصد فراوانی یا نسبت انواع روش های خودکشی را در افراد بالای 15 سال در یک دوره مشخص از زمان در یکی از کشورهای حوزه مدیترانه شرقی یا مناطق زیرمجموعه آنها گزارش کرده بود، وارد بررسی شد. پس از حذف هم پوشانی ها، دو فرد جداگانه عنوان و چکیده 4152 مقاله را بررسی کردند. از این تعداد 167 مقاله انتخاب شد که با بررسی متن کامل، در نهایت 19 مقاله وارد بررسی نهایی شد. برای ارزیابی کیفیت مقاله های انتخاب شده «تقویت گزارش بررسی های مشاهده ای در همه گیرشناسی» (STROBE) به کار رفت.

    یافته ها

    روش های دارزدن، مسمومیت ها و سوختگی ها در بیشتر پژوهش ها بیشترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داده بودند.

    نتیجه گیری

    در انتخاب روش های خودکشی تفاوت های به نسبت زیادی میان کشورهای حوزه مدیترانه شرقی وجود دارد. افزون بر تفاوت میان کشورها، تفاوت جنسیتی نیز بارز است.

    کلیدواژگان: خودکشی، کشورهای حوزه مدیترانه شرقی، مرور نظام مند
  • فرنوش داودی، مریم رسولیان، مسعود احمدزاد اصل، مرضیه نجومی صفحات 261-275
    هدف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و طبقه بندی عوامل تاثیرگذار بر بروز خشونت خانگی فیزیکی علیه زنان در کشورهای حوزه مدیترانه شرقی در قالب یک مرور نظام مند بود.
    روش
    جست وجوی الکترونیک در پایگاه های اطلاعاتی و مجموعه مجله های PubMed، EMBASE، Web of Knowledge (ISI)، PsycInfo، Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)، Ovid، Global Health، IranMedex، SID و IranDoc و کتابخانه Cochrane و تمامی پایگاه های Science Direct، Elsevier، Proquest و Magiran از تاریخ 1949 میلادی تا تاریخ 30 دسامبر 2011، بدون اعمال محدودیت زبان و جست وجوی دستی با استفاده از فهرست منابع پژوهش های انتخاب شده و مستندات طرح «تدوین سند ملی مقابله با خشونت خانگی» انجام شد. معیارهای ورود بررسی ها به پژوهش حاضر عبارت بود از: 1- پژوهش کمی باشد؛ 2- جامعه پژوهش زنان غیرباردار با دست کم یک بار تجربه زندگی مشترک باشد؛ 3- پژوهش در کشورهای حوزه مدیترانه شرقی انجام شده باشد؛ 4- به عوامل خطر/ تعیین کننده/ پیش بینی کننده/ تاثیرگذار در بروز خشونت خانگی فیزیکی علیه زنان در یکی از سه حوزه افراد خشونت دیده (زنان)، افراد خشونت گر و جامعه پرداخته باشد؛ 5- هر سه معیار 3-1 و دست کم دو مورد از معیار های 10- 4 از معیارهای فهرست ارزیابی نقادانه (CACL) را دارا باشد. ارزیابی نقادانه با استفاده از فرم از پیش طراحی شده، به وسیله دو نفر به صورت جداگانه انجام شد. با استفاده از نرم افزار استاتا، ناهمگونی میان پژوهش ها با آزمون Q کوکران بررسی شد و با توجه به نتیجه آن از مدل تصادفی برای استخراج نسبت شانس مشترک استفاده شد. وجود سوگیری انتشار با آزمون همبستگی رتبه بگ و روش رگرسیون اگر ارزیابی شد. برای نمایش گرافیکی داده ها نیز از نمودارهای انباشت و قیفی استفاده شد.
    یافته ها
    بر پایه فراتحلیل، برخورداری زنان از تحصیلات دانشگاهی، عامل محافظت کننده و اشتغال نداشتن زنان به کار درآمدزا، عامل خطر برای قرارگرفتن در معرض خشونت فیزیکی بود.
    نتیجه گیری
    عوامل بسیاری در سه سطح فرد خشونت دیده، عامل خشونت گر و ویژگی های خانوادگی/ اجتماعی در بروز خشونت خانگی فیزیکی علیه زنان کشورهای حوزه مدیترانه شرقی نقش دارند که شباهت های قابل توجهی با عوامل شناخته شده در سایر کشورها دارند.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، عوامل خطر، عوامل محافظت کننده، فراتحلیل، مدیترانه شرقی
  • یدالله قاسمی پور، هادی بهرامی احسان، سمیه عباس پور، حمید پورشریفی صفحات 276-283
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر اضافه وزن و چاقی در بیماران مبتلا به بیماری کرونری قلب (CHD) بود.
    روش
    در قالب طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد، 110 نفر از بیمارانی که عمل باز کرونر قلب روی آنان انجام شده بود و نمایه توده بدن (BMI) مساوی یا بزرگتر از 25 داشتند، انتخاب شدند. گروه آزمایش (60 =n) در جلسه های مصاحبه انگیزشی شرکت کردند و در گروه شاهد (50 =n) روال معمولی بیمارستان طی شد. نمایه توده بدن (BMI)، و شدت افسردگی، اضطراب و استرس در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون (سه ماه بعد) در هر دو گروه ارزیابی شد. داده ها با توجه به ملاک های اضافه وزن و چاقی، با روش تحلیل واریانس تکرار سنجش، تحلیل شد.
    یافته ها
    در مورد گروه دارای اضافه وزن، یافته ها نشان داد اثر تعاملی زمان بندی و گروه بندی بر BMI معنی دار بود (05/0>p، 80/6=F). اندازه اثر تعاملی در حد متوسط بود.
    نتیجه گیری
    مصاحبه انگیزشی در کنترل اضافه وزن بیماران مبتلا به CHD موثر است، اما در کنترل چاقی این بیماران تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، اضافه وزن، چاقی، بیماری کرونری قلب
  • مهین اسلامی شهربابکی، لعیا سبزواری، علی اکبر حقدوست، رزیتا داوری آشتیانی صفحات 284-292
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بوسپیرون و متیل فنیدیت در درمان اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD) انجام شد.
    روش
    در یک کارآزمایی بالینی، با کاربرد طرح متقاطع و دوسوکور، 40 کودک و نوجوان 16-6 ساله مبتلا به ADHD به روش آسان انتخاب و با روش تصادفی سازی بلوکی در دو گروه قرار گرفتند. پژوهش دارای دو مرحه هشت هفته ای، همراه با یک هفته بدون درمان بود. به گروه یک در مرحله اول متیل فنیدیت و در مرحله دوم بوسپیرون داده شد و برای گروه دوم به صورت وارون عمل شد. دوز هر دو دارو 5/0 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن در نظر گرفته شد. برای گردآوری داده ها پرسشنامه تشخیص اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD-DQ)، نسخه پدر/ مادر و آموزگار مقیاس درجه بندی ADHD (ADHD-RS) و پرسش نامه عوارض داروهای بوسپیرون و متیل فنیدیت به کار رفت. پس از هفته های دوم، چهارم، ششم و هشتم در هر مرحله، نسخه پدر/ مادر و آموزگار ADHD-RS و پرسشنامه عوارض جانبی دارو تکمیل شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه های مکرر تحلیل شد.
    یافته ها
    در پایان هر مرحله پژوهش، نسبت به شروع درمان و طی هفته های مختلف آن، نمره خرده مقیاس های نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری ADHD-R تحت تاثیر هر دو دارو کاهش داشتند و بین دو دارو تفاوتی دیده نشد. تاثیر متیل فنیدیت بر کاهش نشانه ها زودتر از بوسپیرون ظاهر شد و با گذشت زمان، کاهش نمره ها بیشتر بود. عوارض جانبی متیل فنیدیت نیز بیشتر بود (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بوسپیرون در درمان ADHD، با عوارض جانبی کمتر، به اندازه متیل فنیدیت موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، بوسپیرون، متیل فنیدیت
  • رحمان معرفت، شاهرخ مکوند حسینی، امیرحسین عبدالمجید، صغری سلیمی صفحات 293-298
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت همکاری نویسندگان مقاله های مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران (IJPCP) طی سال های 89-1381 بود.
    روش
    پژوهش حاضر به شیوه علم سنجی انجام شد. مقاله های علمی- پژوهشی منتشرشده در IJPCP، طی سال های 89-1381، بررسی شد. داده های گردآوری شده در نرم افزار اکسل وارد شد. افزون بر آمار توصیفی، مانند دسته بندی داده ها، از توزیع فراوانی، درصد فراوانی و میانگین استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین ضریب همکاری گروهی نویسندگان مقاله های منتشرشده در IJPCP 61/0 بود. دانشگاه های علوم پزشکی ایران و علوم پزشکی تهران به ترتیب با 236 و 167 مقاله بیشترین همکاری گروهی را در تدوین مقاله در IJPCP داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان همکاری گروهی میان نویسندگان IJPCP در سطح مناسبی قرار دارد. پیشنهاد می شود مدیران مجله وضعیت همکاری در انتشار مقاله های مجله را به صورت دوره ای بررسی و پایش کنند.
    کلیدواژگان: مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران، علم سنجی، مشارکت علمی، ضریب همکاری گروهی میان نویسندگان
  • زهره کریمی طلابری، مرتضی نوری خواجوی، حسن رفیعی صفحات 299-309
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفی دلایل قطع درمان با متادون در مراجعان به مرکز ملی مطالعات اعتیاد انجام شد.
    روش
    پژوهش از نوع کیفی بود. بدین منظور، در یک نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع داده ها، با 16 نفر از مراجعان به مرکز مزبور مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. مصاحبه ها پیاده و تایپ و داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای استقرایی بررسی شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، بر اساس دیدگاه شرکت کنندگان در مصاحبه، دلایل قطع درمان را می توان در سه مقوله جای داد: دلایل مربوط به خود بیمار، دلایل مربوط به سامانه درمان و برخورد خانواده و شبکه اجتماعی همراه. مرزهای هر یک از این سه عامل بر یکدیگر تاثیرگذار است. بیمار با مسائلی مانند انگیزه پایین و بی ثبات و اختلال های روانپزشکی همراه مواجه است. خانواده از شیوه درمان آگاهی ندارد، بنابراین در درمان همکاری لازم را انجام نمی دهد. سامانه درمان نیز از بسیاری جهات (مانند نادرستی و انعطاف ناپذیری برنامه درمانی، انگ درمان، برخورد خصمانه یا تحقیرآمیز با بیمار و رابطه غیرمراقبانه درمان گر، ندادن اطلاعات به بیمار، وقت کافی نگذاشتن برای بیمار و نداشتن همدلی با بیمار) برای بیمار پرهزینه است. در این سامانه درمانی به کمیت بیشتر از کیفیت پرداخته می شود و درمان غیردارویی بسیار کم رنگ است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد سیستم درمانی و روش های جاری اداره مرکز برای افرادی با انگیزه بالا و وابستگی شدید طراحی شده است و پاسخ گوی افرادی با انگیزه پایین و وابستگی متوسط نیست. بنابراین این دسته از افراد در این سامانه درمانی رها می شوند و درمان را قطع می کنند.
    کلیدواژگان: متادون، مواد افیونی، اعتیاد، وابستگی به مواد
  • امیر نیک آذین، محمدرضا نایینیان، محمدرضا شعیری صفحات 310-321
    هدف
    هدف پژوهش حاضر وارسی مقدماتی روایی و پایایی نسخه 27گویه ای پرسش نامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کیداسکرین در نمونه ای از دانش آموزان ایرانی بود.
    روش
    551 دانش آموز مقطع راهنمایی و دبیرستان شهر یزد با دامنه سنی 19-11 سال با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. پرسش نامه پس از اجرای مقدماتی و انجام مصاحبه شناختی روی نمونه اصلی اجرا شد. افزون بر نسخه خودسنجی کیداسکرین 27گویه ای، نسخه چهارم پرسش نامه کیفیت زندگی بیماری های کودکان، مقیاس های مرکزی عام (PedsQL)، نسخه 28گویه ای پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28)، شاخص بهزیستی شخصی، نسخه دانش آموزان (PWI-SC)، مقیاس چندبعدی رضایت از زندگی دانش آموزان (MSLSS)، پرسش نامه عزت نفس کوپر اسمیت (CSSEI)، پرسش نامه نقاط قوت و ضعف (SDQ) و پرسش نامه ویژگی های اجتماعی- اقتصادی اجرا شد. روایی کیداسکرین به روش های تحلیل روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی و افتراقی) و هم گرا و واگرا و پایایی به روش های آلفای کرونباخ و بازآزمایی (با فاصله دو هفته) بررسی شد.
    یافته ها
    اثر کف برای ابعاد بهزیستی روان شناختی، حمایت اجتماعی و هم سالان و ارتباط با پدر و مادر و خودمختاری و اثر سقف برای تمام ابعاد مشاهده شد که از میزان قابل توجهی برخوردار نبود. یافته های تحلیل عاملی تاییدی حاکی از برازندگی مناسب مدل با داده ها بود. بررسی روایی هم گرا و واگرا نشان داد همبستگی میان ابعاد کیداسکرین، جز بعد حمایت اجتماعی و هم سالان، با ابعاد مشابه در سایر پرسش نامه ها که ساختارهای مشابهی را می سنجیدند، در حد متوسط و قوی بود (01/0p<). هم چنین میان دو گروه با وضعیت اجتماعی- اقتصادی بالا و پایین و سه گروه وضعیت روان شناختی (بهنجار، مرزی و نابهنجار) در بعضی از ابعاد کیداسکرین تفاوت وجود داشت (05/0p<). ضرایب آلفای کرونباخ برای تمامی ابعاد، جز بعد محیط مدرسه بالاتر از 70/0 و ضرایب بازآزمایی دوهفته ای برای تمام ابعاد در حد قوی بود (01/0p<) که نمایان گر ثبات آزمون در طول زمان است.
    نتیجه گیری
    کیداسکرین 27 گویه ای از روایی و پایایی مناسبی در جامعه ایرانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کیداسکرین، نوجوانان، روایی، پایایی
  • علی محمدزاده صفحات 322-330
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی صفات اسکیزوتایپی و مرزی از روی سبک های دلبستگی و صفات بنیادی شخصیت بود.
    روش
    در پژوهش همبستگی حاضر، 603 دانشجوی کارشناسی به روش تصادفی طبقه ای انتخاب و به نسخه تجدیدنظرشده کوتاه پرسش نامه شخصیتی آیزنک (EPQ-RS)، نسخه کوتاه پرسش نامه شخصیت اسکیزوتایپی (SPQ-B)، پرسش نامه شخصیت مرزی (BPI) و پرسش نامه دلبستگی بزرگسالان (AAI) پاسخ گفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد روان رنجورخویی، سبک دلبستگی اجتنابی، روان پریشی گرایی، سبک دلبستگی ایمن (به صورت منفی)، سبک دلبستگی دوسوگرا و برون گرایی (به صورت منفی) به ترتیب بهترین پیش بین های صفات اسکیزوتایپی و روان رنجورخویی، روان پریشی گرایی و سبک های دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی نیز به ترتیب بهترین پیش بین های صفات مرزی بودند.
    نتیجه گیری
    روان رنجورخویی و روان پریشی گرایی بالا در کنار سبک دلبستگی اجتنابی، الگوی پیشنهادی احتمالی برای پیش بینی صفات اسکیزوتایپی است و روان رنجورخویی و روان پریشی گرایی بالا در کنار سبک دلبستگی دوسوگرا، الگوی پیشنهادی احتمالی برای پیش بینی صفات مرزی است.
    کلیدواژگان: صفات اسکیزوتایپی، صفات مرزی، سبک های دلبستگی، روان پریشی گرایی، روان رنجورخویی
|
  • Negar Morovatdar, Maziar Moradi Lakeh, Seyed Kazem Malakouti, Marziyeh Nojomi Pages 253-260
    Objectives

    The aim of this study was to perform a systematic review of articles about suicidal methods in countries of Eastern Mediterranean Region (EMRO) of World Health Organization (WHO).

    Method

    We used databases and hand searching. Several databases were searched، including Pub-Med/Medline، ISI Web of Science، CINAHL، PsycINFO، SCOPUS، ScienceDirect، OVID، EMRmedex and IMEMR as well as reference lists of the accessed articles. We searched «suicide»، Mesh words«of suicide and country names of EMR countries according to last classifications WHO country regions in 2010. Any article that reported frequency، partial frequency or percent of methods of suicde in people age above 15 years old in countries of EMR was selected. After deletion of duplications، 4152 articles were assessed by two independent assessors for title and abstract. Then 167 articles were selected for reviwing full text articles، from those articles، 19 were selected for data extraction. STROBE checklist (strengthening the reporting of observational studies in epidemiology) was used for quality assessments of those articles. Data extraction was conducted with two researchers، independently.

    Results

    Hanging، poisoning and self-immolation are the most methods in most of the studies.

    Conclusion

    Partial frequency of methods of suicide showed heterogeneity among countries and between genders.

    Keywords: suicide, EMRO Countries, systematic review
  • Farnoush Davoudi, Maryam Rasoulian, Masoud Ahmadzad Asl, Marziyeh Nojomi Pages 261-275
    Objectives
    This systematic review is to sum up evidences from the countries of the Eastern Mediterranean Region (EMR)، on factors associated with physical domestic violence (DV).
    Method
    Pubmed، EMBASE، ISI، PsycInfo، IMEMR، Ovid، Global health، Cochrane Library، IranMedex، SID، IranDoc، Science Direct، Elsevier، Proquest and Magiran were searched with no language limits up to December 30، 2011. The hand searching included papers lists of references and evidence list of «The National Agenda for Preventing Domestic Violence». Quantitative studies on ever partnered، not-pregnant women in the EMR countries، which referred to either predisposing or protective factors of physical DV، in each of victims، perpetrators and community domains، were selected. A criterion based critical appraisal was performed by two reviewers. We applied random effects model to pool odds ratio (OR) estimates، Cochran’s Q test to assess hetrogenity، Begg’s rank correlation test and Egger’s regression method to assess publication bias.
    Results
    According to the meta-analysis، receiving university education by women is a protective factor against physical DV، while women not being employed in paid jobs are more prone to physical DV.
    Conclusion
    There are many Factors Associated with Physical Domestic Violence Against Women in Countries of Eastern Mediterranean Region at the level of victim، perpetrator and family/societal characteristics. These factors are remarkably similar to those reported from other countries.
    Keywords: domestic violence, spouse abuse, risk factors, protective factors, systematic review, metanalysis
  • Yadollah Ghasemipour, Hadi Bahrami Ehsan, Somayyeh Abbaspour, Hamid Poursharifi Pages 276-283
    Objectives
    The present study investigated the effectiveness of motivational interviewing in treating overweight and obesity among patients with coronary heart disease.
    Method
    Using Quasi-experimental، pretest- posttest design with a control group، 110 patients who had previously coronary artery bypass grafting (CABG) were selected and assigned to two groups: experimental (n=60) and control (n=50) groups. These two groups had scored on body mass index (BMI) equal or above 25. The experimental group participated in motivational interviewing sessions in addition to regular cardiac rehabilitation programs. BMI، symptomatic depression، anxiety and stress were assessed in pretest and posttest (after three months). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance regarding criteria of BMI for overweight and obesity.
    Results
    Motivational interviewing was effective in controlling overweight، but not in the obese group.
    Conclusion
    The findings indicate that motivational interviewing is effective to control overweight as a risk factor of coronary heart disease. Overweight is more related to lifestyle than obesity. It seems obesity is under influence of non-modifiable factors like genetic which is not easy to change.
    Keywords: motivational interviewing, overweight, obesity, coronary heart disease
  • Mahin Eslami Shahrbabaki, Laya Sabzevari, Aliakbar Haghdoost, Rozita Davari Ashtiani Pages 284-292
    Objectives
    In this study the efficacy of buspirone was compared with methylphenidate in children and adolescent with attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD).
    Methods
    In this randomized double blind clinical trial with crossover design، 40 children and adolescents (6-16 years old) with the diagnosis of ADHD were studied. The samples were selected by conventional method and categorized by blocked randomization into buspirone and methylphenidate groups. This study has two 8-week phases with one week wash-out period. Both medications were prescribed with the dose of 0. 5 mg/kg/day. Effectiveness was evaluated using teacher and parents forms of ADHD Rating Scale (ADHD-RS) for both groups. Questionnaires were completed in baseline and every two weeks during the eight-week phase. Medication side effect profile was evaluated. Data were analyzed by repeated measurement ANOVA.
    Results
    At the end of each phase، the scores of attention deficit، hyperactivity and impulsivity had significant decrease in comparison with baseline and previous weeks of study for both drugs and no significant difference was detected between groups. The positive effect of methylphenidate in decreasing the symptoms was detected earlier than buspirone.
    Conclusion
    Buspirone seems to be as effective as methylphenidate in treating ADHD with less side effects.
    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder, buspirone, methylphenidate, hyperkinetic syndrome
  • Rahman Marefat, Shahrokh Makvande Hoseini, Amirhosein Abdulmajid, Soghra Salimi Pages 293-298
    Objectives
    The aim of this study was to determine collaboration among authors who published articles in the Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology during 2002-2010.
    Method
    In a scientometric study، original articles published in the Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology during 2002-2010 were included. Obtained data were analyzed by Excel software and descriptive statistics (frequencies and means) were reported.
    Results
    The collaboration coefficient was 0. 61. Findings indicated that Iran University of Medical Sciences and Health Services (with 236 articles) and Tehran University of Medical Sciences and Health Services (with 167 articles) have had the most grouping published articles in the journal among other research institutes and scientific centers.
    Conclusion
    Author’s collaboration in the Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology is suitable. It seems that browsing author''s collaboration coefficient in this journal periodically can improve it and is suggested.
    Keywords: Iranian Journal of Psychiatry, Clinical Psychology, scientometrics, collaboration rate, authors collaboration coefficient
  • Zohreh Karimi Talabari, Morteza Noori Khajavi, Hassan Rafiei Pages 299-309
    Objectives
    The present study has done with purpose of survey the reasons of methadone maintenance therapy drop out in clients of Iranian National Center for Addiction Studies (INCAS).
    Method
    In a qualitative study، sixteen clients underwent face-to-face deep semistructured interviews which continued until informational saturation. The interviews were written and studied by inductive-deductive content analysis method.
    Results
    According to the analyzed data، treatment system، the patients، and the family are three effective factors in dropping out and bands of these factors influence each other. The patient encounters with issues including low motivation، unstable motivation، and comorbid psychiatric disorders. On the other hand، the family is not conversant about technique’s treatment، therefore don’t cooperate adequately. Also treatment system regarding many aspects (such as protocol inaccuracy، labeling، contemptuous behavior with client، and undertaking behavior with patient for example seeing him as a wrongdoer person، not to inform him، lack of enough appointment and empathy with him) is unaffordable for client. In this system، quantity is more emphasized than quality and psychological treatment، is too colorless.
    Conclusion
    It seems that the current system and clinic`s conduct ways have been desined for patients with high motivation and severe dependency and it is not useful enough for patients with low motivation and moderate dependency. Hence these patients are not taken care of in the treatment program and drop out.
    Keywords: methadone, opioid, addiction, substance dependence
  • Amir Nik-Azin, Mohammad Reza Naeinian, Mohammad Reza Shairi Pages 310-321
    Objectives
    The aim of present study was to assess preliminary validity and reliability of the Health Related Quality of Life Questionnaire «KIDSCREEN-27» in a sample of Iranian students.
    Method
    551 students were selected from middle and high schools of Yazd city age 11 to 19، using multistage sampling. The questionnaire administered after pilot study and cognitive interview. Besides self report KIDSCREEN-27، 4th version of Pediatric Quality of Life Inventory Generic Core Scales، General Health Questionnaire 28 item version (GHQ-28)، Personal Well-being Index-School Children (PWI-SC)، Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale (MSLSS)، Cooper Smith Self-Esteem Inventory (CSSEI)، Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ)، and Socioeconomic Properties Questionnaire were performed. To examine validity of the questionnaire، construct validity (confirmatory factor analysis and discriminate validity) and convergent and divergent validity were employed، and using Cronbach’s alpha and test-retest (two week apart) coefficient its reliability was verified.
    Results
    Floor effect was observed in psychological well-being، social support and peers، and autonomy and relation with parents، and ceiling effect was observed for all dimensions that were negligible. Confirmatory factor analysis revealed an appropriate fitness between the model and the data. There was moderate to strong correlation between KIDSCREEN dimensions، except for social support and peers، with similar dimensions in other questionnaires that assess the same constructs (p< 0. 01). Significant differences in some KIDSCREEN dimentions were found between high and low socioeconomic، as well as among three and tree mental health (normal، borderline and abnormal) groups (p<0. 05). Cronbach’s alpha coefficients for all dimensions، except for school environment dimension، were above 0. 70 and test-retest reliability coefficients for all dimensions were strong (p<0. 01).
    Conclusion
    KIDSCREEN-27 has an appropriate validity and reliability in Iranian population.
    Keywords: KIDSCREEN Health related quality of life questionnaire, adolescents, validity, reliability
  • Ali Mohammadzadeh Pages 322-330
    Objectives
    This study explored prediction of schizotypal and borderline traits according to attachment dimensions and basic personality traits.
    Method
    The current study was conducted in correlational context. Randomly selected 603 students from Tabriz Payame Nour and Azad Universities and Sarab Payame Nour University students took part in this research. Participants answered Schizotypal Personality Questionnaire-Brief (SPQ-B)، Borderline Personality Inventory (BPI)، Eysenck Personality Questionnaire-Revised، Short form (EPQ-RS) and Adult Attachment Inventory (AAI). Data were analyzed using stepwise multiple regression analysis.
    Results
    Neuroticism، avoidant attachment، psychoticism، secure attachment (negatively)، ambivalent attachment and extraversion (negatively) significantly predict schizotypal trait respectively. Neuroticism، psychoticism، ambivalent & avoidant attachments significantly predict borderline trait respectively.
    Conclusion
    High neuroticism and psychoticism with avoidant attachment style is proposed model for schizotypal، while high neuroticism and psychoticism with ambivalent attachment style is best model in prediction of borderline traits.
    Keywords: schizotypy, borderline, attachment, personality, psychoticism, neuroticism