فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1393)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهام شیرازی*، امیر شعبانی، زهرا شهریور صفحات 95-110
    هدف
    در DSM-5 برای کودکان دچار تحریک پذیری های شدید و دائمی (غیردوره ای)، تشخیص «اختلال بدسامانی خلق ایذایی» (DMDD) در نظر گرفته شده و این اختلال در بخش اختلال های خلقی گنجانده شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی این موضوع است که آیا DMDD زیرگروهی از اختلال دوقطبی (BD) است یا یک اختلال مستقل.
    روش
    پایگاه های Medline، PsycINFO، Scopus و DSM برای منابع انگلیسی و SID برای منابع فارسی تا تابستان 1392 جست وجو و داده های معتبر انگلیسی و فارسی زبان گردآوری شد.
    یافته ها
    بررسی هایی که تا کنون برای مقایسه تحریک پذیری های شدید و دائمی (معادل DMDD) با اختلال دوقطبی انجام شده، نشان داده اند که DMDD و اختلال دوقطبی در شدت و میزان اختلال عملکرد یکسان، ولی در نسبت جنسیتی، انباشتگی خانوادگی، سیر و پیش آگهی، اختلال های همراه و کارکردهای عصب روان فیزیولوژیک متفاوت هستند. کودکان مبتلا به DMDD در سال های بعد، بیشتر دچار اختلال های افسردگی تک قطبی و اضطرابی می شوند و اختلال دوقطبی در آنها دیده نشده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد DMDD زیرگونه ای از اختلال دوقطبی نیست و بهتر است در بخش اختلال های خلقی به عنوان تشخیصی مستقل در نظر گرفته شود. ضروری است تدوینگران DSM در آینده نیز در رویارویی با یافته های جدید، برای ایجاد اصلاحات لازم نرمش کافی نشان دهند.
    کلیدواژگان: اختلال بدسامانی خلق ایذایی، اختلال دوقطبی، اختلال های خلقی، خلق تحریک پذیر، DSM، 5
  • مصطفی محمودی قهساره*، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، محمود دهقانی، حسین حسن آبادی صفحات 111-120
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روان درمانی روان پویشی کوتاه مدت با روش تنظیم کننده اضطراب در درمان مردان مبتلا به هراس اجتماعی بود.
    روش
    این پژوهش روی شش مرد جوان مبتلا به هراس اجتماعی که با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، در چهارچوب طرح تجربی تک موردی، با استفاده از خط پایه چندگانه به صورت پلکانی، طی 20 جلسه برای هر مراجع، همراه با پیگیری سه ماهه، انجام شد. از مصاحبه بالینی ساختاریافته بر مبنای (DSM-IV (SCID برای گزینش آزمودنی ها و از مقیاس ارزیابی عملکرد کلی (GAF) و پرسشنامه هراس اجتماعی (SPIN) برای ارزیابی شرایط بالینی افراد استفاده شد. برای تحلیل داده ها روش تحلیل نگاره ای، معناداری بالینی، درصد بهبود و شاخص های شش گانه کارایی به کار رفت.
    یافته ها
    روان درمانی روان پویشی کوتاه مدت با روش تنظیم کننده اضطراب توانست هراس اجتماعی مراجعان را کاهش دهد (66 درصد بهبودی) که تا پایان دوره پیگیری سه ماهه باقی بود (67 درصد بهبودی). نمرات مراجعان، بر اساس SPIN، پیش از مداخله بالاتر از نقطه برش (نمره 19) بود، اما پس از مداخله و دوره پیگیری به کمتر از نقطه برش رسید. همچنین در پایان درمان و دوره پیگیری نمره GAF مراجعان از 51 تا 60 به 71 تا 80 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که روان درمانی روان پویشی کوتاه مدت با روش تنظیم کننده اضطراب، با تمرکز بر تعارضات هیجانی، ممکن است بر درمان مبتلایان به هراس اجتماعی موثر باشد.
    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی کوتاه مدت، روش تنظیم کننده اضطراب، هراس اجتماعی
  • کاوه علوی، امیرحسین جلالی ندوشن، مهرداد افتخار* صفحات 121-133
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش های جنسیتی مردان و زنان ایرانی با استفاده از دو ابزار مختلف و مقایسه آنها با هم انجام شد.
    روش
    تعداد 81 مرد و 89 زن ایرانی طبیعی در یک مطالعه مقطعی- تحلیلی شرکت کردند. بررسی نقش های جنسیتی مردانه و زنانه با استفاده از مقیاس نقش جنسیتی مردانه (GM) و زنانه (GF) از MMPI-2 و پرسشنامه نقش جنسیتی بم (BSRI) صورت گرفت. تعیین نوع جنسیت با استفاده از روش دونیمه سازی توسط میانه انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس هنجار جمعیت ایرانی مقیاس های GM و GF، 1/48 درصد مردان و 37/1 درصد زنان از نظر جنسیتی نامتمایز بودند و هیچ کدام از افراد بررسی شده دوجنسیتی (آندروژینوس) تلقی نشدند. اما بر اساس پرسشنامه نقش جنسیتی بم، 6/2 درصد مردان و 10/1 درصد زنان دوجنسیتی بودند و 39/5درصد مردان و 36/0 درصد زنان نامتمایز قلمداد شدند. ضریب همبستگی پیرسون میان نمره مقیاس GM از MMPI-2 و صفات مردانه از BSRI 0/530 و بین نمره مقیاس GF از MMPI-2 و صفات زنانه در BSRI 0/528 بود (در هر دو مورد 0/001>p).
    نتیجه گیری
    دو پرسشنامه مورد استفاده همبستگی متوسطی داشتند. به نظر می رسد این دو پرسشنامه ابعاد متفاوتی از نقش های جنسیتی را اندازه می گیرند، اگرچه هم پوشانی قابل توجهی نیز میان آنها دیده می شود.
    کلیدواژگان: نقش جنسیتی، پرسشنامه نقش جنسیتی بم، MMPI، 2، مردانگی، زنانگی
  • یاسر رضاپور میرصالح، خدابخش احمدی*، فریده داوودی، سیده زهرا موسوی صفحات 134-143
    هدف
    با توجه به فقدان ابزار اختصاصی در ایران برای سنجش نشانه های اختلال استرس پس آسیبی (PTSD) ثانویه، پژوهش حاضر با هدف هنجاریابی مقیاس استرس آسیب ثانویه (STSS) در فرزندان جانبازان انجام شد.
    روش
    جامعه پژوهش حاضر شامل فرزندان جانبازان شهر های یزد، اصفهان، نجف آباد و یاسوج بود که در مدارس شاهد و ایثارگر این شهرها مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری خوشه ای607 آزمودنی از این جامعه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از مقیاس استرس آسیب ثانویه (STSS)، مقیاس سنجش نشانه های PTSD می سی سی پی (Mississippi PTSD) و مقیاس اضطراب، استرس و افسردگی (DASS-21) استفاده شد. داده ها به روش تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل عاملی تاییدی نشان داد STSS شامل سه خرده مقیاس مزاحمت، اجتناب و برانگیختگی و بنابراین ساختار عاملی آن همانند ساختار عاملی نسخه اصلی مقیاس بود. ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس 0/89 به دست آمد و روایی محتوایی مقیاس توسط کارشناسان آگاه به موضوع تایید شد. وجود همبستگی بالا میان نمره STSS و نمره خرده مقیاس های استرس، اضطراب و افسردگی و خرده مقیاس های مقیاس PTSD می سی سی پی نشانگر روایی همگرای مقیاس بود (0/01>p). همچنین STSS توانست گروه آزمودنی های دارای سلامت روان بالا را از گروه آزمودنی های دارای سلامت روان پایین تمیز دهد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس استرس آسیب ثانویه دارای پایایی و روایی مطلوبی در فرزندان جانبازان ایرانی است.
    کلیدواژگان: مقیاس استرس آسیب ثانویه، جانبازان، روایی، پایایی، تحلیل عاملی تاییدی
  • لیدا نیک فرید، مریم رسولی*، لیلی بریم نژاد، حمید علوی مجد صفحات 144-152
    هدف
    هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی ابزار سوگ مزمن کندال (KCSI) در جمعیت مادران ایرانی دارای کودک مبتلا به سرطان بود.
    روش
    ابزار سوگ مزمن کندال با استفاده از شیوه وایلد به فارسی ترجمه شد و 15 نفر از اعضای هیات علمی که در زمینه های مختلف پرستاری و روان شناسی تخصص داشتند، روایی محتوایی و صوری آن را تعیین کردند. سپس 264 نفر از مادران دارای کودک مبتلا به سرطان که به یکی از سه بیمارستان مرکز طبی کودکان، مفید، یا حضرت علی اصغر (ع) مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و نسخه فارسی پرسشنامه را تکمیل کردند. روایی سازه ابزار با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد. برای بررسی همسانی درونی از تعیین ضریب آلفای کرونباخ و برای بررسی پایایی از آزمون مجدد 20 شرکت کننده، به فاصله 2 هفته، استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی وجود سه عامل را تایید کرد که 49/9 درصد واریانس نمرات ابزار را تبیین می کردند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل ابزار 0/84 و ضریب همبستگی پیرسون بین دو بار اجرای ابزار 0/86 (0/001>p) بود. میانگین نمره سوگ مزمن شرکت کنندگان 76/4 (با انحراف معیار 15/8) بود.
    نتیجه گیری
    می توان از ر ابزار سوگ مزمن کندال (KCSI) ان اار روا و برای اندازه گیری شدت سوگ مزمن در مادران دارای کودک مبتلا به سرطان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سوگ مزمن، سرطان، مادران، روان سنجی، ابزار سوگ مزمن کندال
  • نقش ابعاد کمال گرایی و راهبردهای تنظیم هیجانی در پیش بینی شدت نشانه های افسردگی و اضطراب دانشجویان
    فهیمه احمدیان ورگهان، بنفشه غرابی، محمدکاظم عاطف وحید، مجتبی حبیبی صفحات 153-161
  • حسن هادی نژاد*، مریم طباطباییان، محمود دهقانی صفحات 162-169
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی مقدماتی روایی و پایایی پرسشنامه روابط موضوعی و واقعیت آزمایی بل (BORRTI) بود.
    روش
    تعداد 141 (88 دختر و 53 پسر) دانشجوی دانشگاه هنر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با دو پرسشنامه روابط موضوعی و واقعیت آزمایی بل (BORRTI) و فهرست تجدیدنظرشده 90گویه ای نشانه های بیماری (SCL-90-R) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    همبستگی میان تمام خرده مقیاس های BORRTI و تمام ابعاد SCL-90-R معنی دار بود (0/001≥p). پایایی بازآزمایی 21هفته ای BORRTI از 0/78 برای هذیان و توهم تا 0/65 برای عدم قطعیت ادراک به دست آمد. آلفای کرونباخ خرده مقیاس ها نیز از 0/66 برای بی کفایتی اجتماعی تا 0/82 برای بیگانگی بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی BORRTI از روایی و پایایی مطلوبی در ارزیابی دو سازه روابط موضوعی و واقعیت آزمایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه روابط موضوعی و واقعیت آزمایی بل، روابط موضوعی، واقعیت آزمایی، روایی، پایایی
  • مجید صفاری نیا، مریم شاهنده* صفحات 170-178
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی پایایی و روایی مقیاس ترس مرضی اجتماعی روی دانشجویان دانشگاه های اهواز بود.
    روش
    نمونه آماری پژوهش زمینه یابی حاضر شامل 800 دانشجوی دانشگاه های شهید چمران اهواز، علوم پزشکی جندی شاپور، پیام نور مرکز اهواز و آزاد اسلامی واحد اهواز (400 دختر و 400 پسر) بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس ترس مرضی اجتماعی (SPIN) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد مقیاس ترس مرضی اجتماعی سه عامل ترس، اجتناب و نشانه های فیزیولوژیک را می سنجد. روایی این مقیاس به دو روش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد سنجش قرار گرفت. تمامی گویه ها به طور معنی دار روی عامل مربوط به خود بار شدند. همسانی درونی کل مقیاس و عامل های سه گانه استخراج شده، همگی در حد قابل قبول بود. همبستگی میان گویه ها و نمره کل در دامنه 0/708-0/378 و همگی معنی دار بود (p≤0.001). ساختار عاملی اکتشافی با روش چرخش مایل، همانند پرسشنامه اصلی سه عامل به دست داد که روی هم 49/05 درصد واریانس مقیاس را تبیین کردند. آلفای کرونباخ نیز 0/869 به دست آمد. بر پایه نمره استاندارد Z، نمره آزمودنی ها با پنج مقیاس بدون نشانه آشکار (رتبه درصدی کمتر از 20)، خفیف (رتبه درصدی 20 تا40)، متوسط (رتبه درصدی 40 تا 70)، شدید (رتبه درصدی 70 تا 90) و بسیار شدید (90 به بالا) توصیف شد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس ترس مرضی اجتماعی از نظر ویژگی های روانسنجی مناسب بوده، می توان از آن به عنوان یک وسیله غربالگری، پژوهشی و تشخیص بالینی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه ترس مرضی اجتماعی، پایایی، روایی، دانشجو
  • محمدباقر صابری زفرقندی*، هانیه سادات باقری یزدی صفحات 179-184
    کمبود تخت های بیمارستانی برای بیماران روانپزشکی، مشکل دیرینه این مبتلایان در جهان است. در ایران ابلاغ قانون اختصاص ده درصد تخت های موجود بیمارستان های عمومی به بیماران روانپزشکی ارجاعی از نظام شبکه، هرچند گامی موثر درجهت رفع مشکل بوده، به دلیل هزینه بر بودن و به تبع آن مغایرت با سیاست خودگردانی بیمارستان ها، انگ بیماری های روانی، حمایت ناکافی سازمان های بیمه گر از هزینه های درمان اختلالات روانپزشکی و نگرش نادرست در سطوح مختلف به این بیماران، در تعداد معدودی بیمارستان عمومی به اجرا درآمده است. این مقاله سعی دارد با نگاهی تاریخی و ضمن تحلیل موضوع، بر لزوم تغییر کاربری ده درصد از تخت های بیمارستان های عمومی به تخت روانپزشکی تاکید نماید.
    کلیدواژگان: تخت روانپزشکی، بخش روانپزشکی، بیمارستان عمومی
|
  • Elham Shirazi *, Amir Shabani, Zahra Shahrivar Pages 95-110
    Objectives
    In the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders، 5th edition (DSM-5)، children with severe nonepisodic irritability are diagnosed as disruptive mood dysregulation disorder (DMDD) and this diagnosis is included in the mood disorder section. The current study aimed to know whether the DMDD is a subgroup of bipolar disorder (BD) or an independent disorder.
    Method
    For gathering valid English and Persian data، Medline، PsycINFO، Scopus، and DSM databases for English and SID for Persian resources were searched and reviewed until Summer of 2013.
    Results
    Up until now research comparing severe and permanent (nonepisodic) irritabilities (equivalent to DMDD) with BD indicate that BD and DMDD are similar in severity and functional impairment، and different in gender distribution، familial clustering، course and prognosis، comorbidities and neuropsychophysiologic functions. In following years، children with DMDD are more likely to suffer from unipolar depressive and anxiety disorders، but BD has not been seen among them.
    Conclusion
    The DMDD seems not to be a subgroup of BD and rather it should be included as an independent diagnosis in the mood disorder section. The DSM editors need to be flexible enough to make necessary revisions encountering further new findings.
    Keywords: disruptive mood dysregulation disorder, Bipolar Disorder, mood disorders, irritable mood, DSM, 5
  • Mostafa Mahmoudi Ghehsareh *, Hamidreza Aghamohamadian Sherbaf, Mahmoud Dehghani, Hosein Hasanabadi Pages 111-120
    Objectives
    The study goal was to investigate the effectiveness of anxiety-regulating short-term dynamic psychotherapy (STDP) in the treatment of male patients with social phobia.
    Method
    The study was carried out over six young men with social phobia who were selected using purposeful sampling method, as a multiple baseline experimental single case study framework design, and 20 sessions for each patient accompanied with three months of follow-up. The Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID) was used for patient selection and Global Assessment of Functioning (GAF) and Social Phobia Inventory (SPIN) for assessing clinical status of patients. Graphic analysis, clinically significance, improvement ratio, and six index efficacy scales were used for data analysis.
    Results
    The anxiety-regulating STPD could decrease severity of social phobia (66% improvement) in which continued up to three months of follow-up period (67%). The patients’ scores based on SPIN were higher than the cut-off point (score of 19), nonetheless decreased to lower than the cut-off after the intervention and follow-up.
    Conclusion
    The anxiety-regulating STPD focusing over emotional conflicts, may be an effective treatment for patients with social phobia.
    Keywords: Short, Term Dynamic Psychotherapy, anxiety regulation, social phobia
  • Kaveh Alavi, Amir Hossein Jalali Nodushan, Mehrdad Eftekhar* Pages 121-133
    Objectives
    The aim of the current study was to assess masculine and feminine gender roles in a group of healthy Iranian males and females, using two different instruments and to compare these findings.
    Method
    Eighty-one male and 89 female healthy individuals participated in this cross-sectional study. Gender roles were assessed using gender-masculine (GM) and gender-feminine (GF) scales derived from MMPI-2 and the Bem Sex Role Inventory (BSRI). Sex-typing was performed using median split-half method.
    Results
    Based on the normative data of Iranian population for GM-GF scales, 48.1% of normal males and 37.1% of normal females were undifferentiated on sex-typing and none of them was considered as androgynous. However, BSRI showed that the frequency of androgyny was 6.2% in male and 10.1% in female samples and the frequency of undifferentiated individuals was 39.5% in males and 36.0% in females. Pearson’s correlation coefficient was 0.530 between GM scale of MMPI-2 and masculinity traits in the BSRI and 0.528 between GF scale of MMPI-2 and femininity traits in the BSRI (for both: p<0.001).
    Conclusion
    These two instruments showed moderate correlations. However, it seems that these two instruments measure different attributes of gender roles, though they have considerable overlap.
    Keywords: gender roles, Bem Sex Role Inventory, MMPI, 2, masculinity, femininity
  • Yasser Rezapour Mirsaleh, Khodabakhsh Ahmadi *, Faride Davoudi, Seyede Zahra Mousavi Pages 134-143
    Objectives
    Given the lack of a specialized instrument for evaluating Post-traumatic Stress Disorder (PTSD) in Iran, current study aimed to standardize the Secondary Trauma Stress Scale (STSS) in warfare victims’ children.
    Method
    The study population included warfare victims’ children living in Yazd, Isfahan, Najafabad, and Yasuj studying at Shahed and Isargar Schools of these cities. Among that population subjects were selected using cluster sampling method. Data was collected by STSS, Mississippi PTSD Scale, and Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21). Confirmation factor analysis, Pearson correlation, and independent samples t-test were used to analyze the data.
    Results
    The confirmatory factor analysis revealed that the STSS included three subscales of intrusion, avoidance and arousal and that its factor structure was similar to the original version of the scale. The Cronbach's Alpha for the whole scale was calculated as 0.89 and content validity of the scale was approved by some specialists experienced in the subject. The significantly high correlations among STSS score and scores from stress, anxiety, and depression subscales and Mississippi PTSD subscales approved convergent validity of the scale (p<0.01). Moreover, the STSS was able to discriminate the group of subjects with high mental health from those with low mental health.
    Conclusion
    The Persian version of STSS has a favorable reliability and validity in Iranian warfare victims’ children.
    Keywords: Secondary Trauma Stress Scale, warfare victims, validity, reliability, confirmatory factor analysis
  • Lida Nikfarid, Maryam Rasuli *, Leili Borimneghad, Hamid Alavimajd Pages 144-152
    Objectives
    The aim of this study was to investigate psychometric characteristics of Persian version of Kendall Chronic Sorrow Instrument (KCSI) among a population of Iranian mothers of children with cancer.
    Method
    The KCSI was translated using Wilde et al. method and its content and face validity were determined by 15 faculty members in different fields in nursing and psychology. Then, using convenience sampling method, 246 mothers of children with cancer referring to Medical Center for Children (Markaz-e-Tebbi-e-Koodakan), Mofid and Ali Asghar hospitals were selected and they filled out the Persian version of KCSI. Construct validity were assessed by exploratory factor analysis. For internal consistency Cronbach’s alpha coefficient and for reliability test-retest method was used for 20 participants within a two-week interval.
    Results
    The factor analysis confirmed three factors explaining 49.9% of variance of total scores. The Cronbach's alpha for the whole instrument was 0.84 and Pearson's correlation coefficient within two times implementation was 0.86 (p<0.001). The participants’ KCSI mean score was 74.6 (SD=15.8).
    Conclusion
    The KCSI could be used as a valid and reliable instrument for measuring chronic sorrow in mothers of children with cancer.
    Keywords: chronic sorrow, cancer, mothers, psychometrics, Kendall Chronic Sorrow Instrument
  • Hasan Hadinezhad *, Maryam Tabatabaeian, Mahmoud Dehghani Pages 162-169
    Objectives
    The current study aimed at a preliminary investigation of validity and reliability of Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI).
    Method
    A total of 141 (88 females and 53 males) students from Honar University (Tehran, Iran) were selected based on a convenience sampling method and assessed by BORRTI and the Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R) questionnaires. Data was analyzed by Pearson correlation method.
    Results
    There were significant correlation among all subscales of BORRTI and all components of SCL-90-R (p≤0.001). The BORRTI reliability by test-retest within 21 weeks interval was from 0.78 for delusion and hallucination subscale to 0.65 for uncertain perception. Besides, alpha Cronbach for subscales was from 0.66 for social incompetency to 0.82 for alienation.
    Conclusion
    The Persian version of BORRTI was suitably valid and reliable in assessing two constructs of object relations and reality testing.
    Keywords: Bell Object Relations, Reality Testing Inventory, object relations, reality testing, validity, reliability
  • Majid Saffarinia, Maryam Shahandeh* Pages 170-178
    Objectives
    The current research aim was to investigate reliability and validity of Social Phobia Inventory (SPIN) in Ahwaz universities’ students.
    Method
    The sample for current survey included 800 (400 girls and 400 boys) students from Shahid Chamran University, Jondishapoor University of Medical Sciences, Payam-e-Noor University of Ahvaz, and Islamic Azad University Ahvaz Branch who were selected using multistage cluster random sampling method. Data collection was through SPIN.
    Results
    Findings showed that the SPIN measures three dimensions of social phobia including fear, avoidance and physiological sign. The scale validity was examined in two ways of exploratory and confirmatory factor analyses. All items significantly loaded on their related factors. The internal consistency for the whole scale and all three extracted factors were favorable. The within items and with the whole scale correlations were between 0.378 and 0.708 range, and all were significant (p≤0.001). Similar to the main scale, a varimax rotation exploratory factor analysis revealed three factors determining 49.05% of the scale variance. Cronbach’s alpha was 0.869. Based on standard Z score, examinees scores were described under 5 scales of “no clear signs” (percentile score lower than 20), “low” (percentile score 20-40), “moderate” (percentile score 40-70), “high” (percentile score 80-90) and “very high” (higher than 90).
    Conclusion
    The Persian version of SPIN is suitable regarding psychometric properties and could be used as a screening, clinical diagnosis and research instrument.
    Keywords: Social Phobia Inventory, reliability, validity, student
  • Mohammad Bagher Saberizafarghandi *, Haniah Alsadat Bagheri Yazdi Pages 179-184
    History of Psychiatry and Psychology
    Keywords: Psychiatric Beds, General Hospitals, De, stigmatization of Mental Disorders