فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 82، پاییز 1394)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 82، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زینب خورشیدوند، اسحق رحیمیان بوگر *، سیاوش طالع پسند صفحات 193-201
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه ابعاد سرشتی- منشی در بیماران مبتلا به اضطراب جدایی بزرگسالی با افراد سالم بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر علی- مقایسه ای بود. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از دانشجویان دختر مشغول به تحصیل در دانشگاه های تهران و شاهد بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از پرسش نامه 27 سوالی تشخیص اضطراب جدایی بزرگسالان (ASA-27)، مصاحبه بالینی ساختار یافته برای نشانگان اضطراب جدایی بزرگسالان (SCI-SAS) و پرسشنامه سرشتی- منشی TCI مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان دادکه افراد مبتلا به اضطراب جدایی بزرگسالی در مقایسه با افراد سالم، نمرات بالاتری در ابعاد آسیب گریزی و پاداش وابستگی (001/0>p) و نمرات پایین تری در ابعاد خودراهبری (001/0>p) و همکاری کسب نمودند (01/0>p) که این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    ابعاد سرشتی- منشی شخصیت در تشدید و تداوم خصوصیات بالینی اختلال اضطراب جدایی بزرگسالی نقش دارد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب جدایی، سرشت، منش، بزرگسالی
  • مینا پهلوان *، فرشته موتابی، محمدعلی مظاهری صفحات 202-214
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه واکنش افراد متاهل ، به تعارض زناشویی در طول سه نسل اخیر زنان و دو نسل اخیر مردان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر، از نوع مطالعه کیفی بود و جامعه آماری آن، کلیه افراد متاهل متعلق به سه نسل از ساکنین تهران در سال 1392 بودند. نمونه گیری، در دو مرحله و به صورت در دسترس و هدفمند انجام شد. داده های پژوهش از طریق مصاحبه عمقی با 9 نفر در هر گروه نسلی (نسل اول، دوم و سوم زنان و نیز نسل دوم و سوم مردان) که جمعا شامل 45 نفر بودند، به دست آمد. این مصاحبه ها در گروه زنان، با مراجعه به محل زندگی و در گروه مردان، به صورت تلفنی انجام گرفت. سپس داده ها با روش تحلیل محتوا کدگذاری شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش، اطلاعات از طریق مصاحبه با 9 دختر، 9 مادر و 9 مادربزرگ جمع آوری شد که میانگین سنی این سه گروه به ترتیب 27، 49 و 71، انحراف معیار سنی آن ها به ترتیب 5/2، 7/4 و 1/6 و دامنه تغییرات سنی آن ها به ترتیب 6، 14و 20 بود. هم چنین فرآیند مصاحبه با 9 پسر و 9 پدر نیز صورت گرفت که میانگین سنی این دو گروه نسلی 28 و 45، انحراف معیار آن ها 2/1 و 3/6 و دامنه تغییرات سنی آن ها 4 و 19 بود. پس از تحلیل داده ها، میزان اجتناب از تعارض در نسل دوم، بیش تر از نسل سوم مشاهده شد. هم چنین مردان اجتناب کم تری را در مقایسه با زنان در طرح موضوعات تعارض برانگیز گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که عواملی مانند تفاوت سنی، چرخه زندگی و تفاوت در استاندارد های افراد، بر نوع رفتار آن ها در حین تعارض زناشویی اثرگذار است.
    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، واکنش به تعارض، نسل
  • هادی عباس آباد عربی، فریده باستانی *، الهام نواب، حمید حقانی صفحات 215-224
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت و ارتباط آن با هوش هیجانی انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی- توصیفی است که بر روی 85 سالمند مبتلا به دیابت مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان شریعتی تهران انجام شد. برای بررسی کیفیت زندگی از پرسش نامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد و برای سنجش میزان هوش هیجانی از پرسش نامه هوش هیجانی شرینک استفاده شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که میانگین نمره کلی کیفیت زندگی و هوش هیجانی سالمندان مبتلا به دیابت، در حد متوسط به بالا هستند. کیفیت زندگی سالمندان مرد نسبت به سالمندان زن و هم چنین هوش هیجانی سالمندان مرد نسبت به سالمندان زن در سطح بالاتری قرار داشت. کیفیت زندگی با سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و مسکن رابطه معناداری داشت (05/0>p)؛ ولی بین کیفیت زندگی با سن و وضعیت اقتصادی، رابطه معناداری وجود نداشت (05/0p) اما بین هوش هیجانی با سن و وضعیت اقتصادی رابطه معناداری وجود نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنادار بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت، در صورت تمرکز و برنامه ریزی بر هوش هیجانی و ابعاد آن در سالمندان مبتلا به دیابت، می توان بستر مناسبی برای ارتقای کیفیت زندگی آنها فراهم نمود.
    کلیدواژگان: سالمندی، دیابت، کیفیت زندگی، هوش هیجانی
  • شهرزاد مظهری، علی محمد پوررحیمی، نوشین پرورش، مهین اسلامی شهربابکی، مصطفی یزدانی * صفحات 225-235
    هدف
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی پدیده نادیده انگاری کاذب از دو جنبه بینایی و بازنمایی، و ارتباط آن با اختلال توجه در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا طراحی شد.
    روش
    یک گروه 30 نفری از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا به صورت نمونه گیری در دسترس و یک گروه 30 نفری از افراد سالم انتخاب شدند. از چهار آزمون برای بررسی نادیده انگاری استفاده شد: آزمون تعیین نقطه وسط خط؛ آزمون تعیین عدد وسط یک زوج عددی؛ آزمون علامت زدن ستاره ها و آزمون انداختن ذهنی تاس. برای ارزیابی توجه، دو آزمون ساخت دنباله (الف و ب) و آزمون جایگزینی نماد/ارقام به کار رفتند.
    یافته ها
    افراد بهنجار به صورت معنادار، سوگیری به سمت چپ را در دوآزمون تعیین نقطه وسط خط (نمره منفی) و تعیین عدد وسط یک زوج عددی (نمره منفی) نشان دادند، اما این یافته در بیماران مشاهده نشد. میانگین سوگیری در آزمون تعیین نقطه وسط خط، ارتباط مثبت معنادار با زمان انجام آزمون ساخت دنباله (الف) داشت و میانگین سوگیری در آزمون تعیین عدد وسط یک زوج عددی، ارتباط مثبت معنادار با ساخت دنباله (ب)،و ارتباط منفی معنادار با آزمون جایگزینی نماد/ارقام داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، حاکی از فقدان احتمالی پدیده نادیده انگاری کاذب و وجود نابهنجاری در عدم تقارن طبیعی نیم کره های مغزی در بیماران اسکیزوفرن است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، نادیده انگاری کاذب، توجه
  • علی محمدزاده * صفحات 236-243
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین وسواس مرگ با روش های مقابله مذهبی، سبک های دلبستگی به خدا و عمل به باورهای دینی انجام گرفت.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. نمونه شامل 347 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کننده ها به مقیاس های وسواس مرگ، عمل به باور های دینی معبد، مقابله مذهبی و سبک های دلبستگی به خدا پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیری همزمان تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین متغیرهای مورد بررسی، مقابله مذهبی منفی و سبک دلبستگی ناایمن به خدا، بیشترین سهم را در تبیین وسواس مرگ داشتند (001/p<0).
    نتیجه گیری
    کسانی که خدا را بیشتر به عنوان منبعی تنبیه کننده تصور می کنند تا منبعی از عشق و نیز کسانی که در پذیرش خداوند به عنوان پایگاه امن دچار تردید و اضطراب هستند، وسواس مرگ بیشتری را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: وسواس مرگ، سبک دلبستگی، باورهای دینی، مقابله مذهبی
  • حمید مختاری، مهدی ربیعی *، سید حسین سلیمی صفحات 244-253
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس خودسنجی بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان(ASRS) در ایران انجام شد.
    روش
    پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی (اعتباریابی) بود. ابتدا، نسخه فارسی پرسش نامه (ASRS) به روش ترجمه و ترجمه معکوس تهیه شد. سپس این نسخه به همراه پرسش نامه اختلال بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان کانرز (S:S (CAARS-، پرسش نامه نگرش به اعتیاد و مواد مخدر و پرسش نامه تکانش گری بارت، در یک نمونه شامل340 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز درمانی و مشاوره شهر مشهد، در سنین 18 تا 45 سال (190 مرد و 150 زن) که به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. جهت سنجش روایی تشخیصی، این پرسش نامه در دو گروه سالم (30 نفر) و مبتلا به ADHD بزرگسالی (30 نفر) نیز اجرا شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و Amos graphic استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که ASRS با پرسش نامه تکانش گری بارت (566/ 0 r= و 01/0>p) و مقیاس نگرش به مواد(45/ r=0و 01/0>p) رابطه همگرا و با پرسش نامه کانرز رابطه همزمان دارد (67/ r=0و 01/0>p). نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که تمامی 18 سوال، از بار عاملی مناسبی برخوردار هستند. هیچ یک از سوال ها حذف نشدند. دو عامل نقص توجه، بیش فعالی/ تکانش گری تایید شدند. پایایی پرسش نامه نیز به روش آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد. علاوه بر این، نتایج تحلیل تمایزات نشان داد که میزان حساسیت (ASRS) با نقطه برش 50 برای تشخیص ADHD بزرگسالان، 70 درصد و میزان ویژگی این پرسش نامه 99 درصد هستند.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه مقیاس خودسنجی بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان (ASRS) از روایی و پایایی مناسبی برای ارزیابی مشکلات بیش فعالی در بزرگسالان برخوردار است.
    کلیدواژگان: ADHD بزرگسالی، ASRS، روایی، پایایی
  • فاطمه رنجبرکرمانی، ربابه مزینانی *، فربد فدایی، بهروز دولتشاهی، مهدی رهگذر صفحات 254-261
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک بودن جهت بررسی انگ بیماری های شدید روانی انجام شد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی از نوع اعتبارسنجی، 200 نفر از افراد شاغل در حرفه های بهداشت روان، با روش نمونه گیری تصادفی، از بیمارستان روان پزشکی رازی انتخاب شدند. این افراد دو مقیاس فاصله اجتماعی و خطرناک بودن را تکمیل کردند. برای بررسی پایایی از روش های همسانی درونی و آزمون- بازآزمون استفاده شد. روایی سازه و محتوایی این دو مقیاس نیز بررسی گردید.
    یافته ها
    ضریب آلفای کرونباخ برای دو مقیاس فاصله اجتماعی و خطرناک بودن به ترتیب 92/0و 96/ 0 و ضریب پایایی بازآزمایی به ترتیب 89/0و 88/0 به دست آمد. روایی محتوایی این دو مقیاس نیز به ترتیب 75/0و 77/0 بود. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک بودن هر دو دارای یک ساختار تک عاملی هستند. عامل طرد اجتماعی، 76/0از واریانس مقیاس فاصله اجتماعی و عامل خطرناک بودن، 74/0از واریانس مقیاس خطرناک بودن را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از روایی و پایایی قابل قبول نسخه فارسی مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک بودن است. بنابراین می توان از این دو مقیاس جهت بررسی انگ بیماری های شدید روانی در ایران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس فاصله اجتماعی، مقیاس خطرناک بودن، روایی، پایایی
  • منیژه نوریان، فرحناز محمدی شاهبلاغی *، کیان نوروزی، مریم رسولی، اکبر بیگلریان صفحات 262-273
    هدف
    هدف مطالعه حاضر بررسی ساختار عاملی و پایایی نسخه فارسی «مقیاس تاب آوری وگنیلد و یانگ» در جمعیت نوجوانان مقیم مراکز شبانه روزی بود.
    روش
    مقیاس با توجه به شیوه وایلد و همکاران به فارسی ترجمه و ترجمه معکوس شد و روایی محتوا و روایی صوری آن برحسب آرا صاحب نظران در زمینه های مختلف پرستاری، روان شناسی و رفاه اجتماعی و نوجوانان مقیم مراکز شبانه روزی تعیین شد. نمونه گیری به روش در دسترس و براساس ویژگی های ورود به مطالعه انجام شد و 223 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی، روایی سازه ابزار بررسی شد و جهت بررسی همسانی درونی ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. جهت تعیین ثبات، از آزمون مجدد به فاصله دو هفته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی (نوبت اول)، نشان دهنده عدم تایید دو عامل در نسخه فارسی بود. تحلیل عاملی اکتشافی وجودپنج عامل را تایید کرد که80/43 درصد واریانس را تبیین می کردند. برازش مناسب داده ها با مدل پنج عاملی نسخه فارسی با انجام تحلیل عاملی تاییدی (نوبت دوم) نشان داده شد. ضریب آلفای کرونباخ کل ابزار 77/0بود و ضریب همبستگی درون طبقه ای بین دو بار اجرای مقیاس به فاصله دو هفته 90/0 (001/0p<) محاسبه گردید. میانگین نمره تاب آوری نوجوانان 01/11± 41/84 بود که در سطح متوسط ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس تاب آوری می تواند ابعاد مختلف تاب آوری را در نوجوانان مقیم مراکز شبانه روزی اندازه گیری کند و از روایی و پایایی مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، پایایی، نوجوانان، مقیاس تاب آوری وگنیلد و یانگ
|
  • Zeinab Khorshidvand, Isaac Rahimian Boogar *, Siavash Talepasand Pages 193-201
    Objectives
    The purpose of this study was to compare temperament-character dimensions of personality among patients with separation anxiety disorder and healthy person.
    Method
    This research has Ex Post Facto Research Design. The sample consisted of 200 female students from Tehran and Shahed universities who were selected through convenient sampling method. The participants were assessed by the 27-item Adult Separation (ASA-27), the Structured Clinical Interview for Separation Anxiety Symptoms in Adults (SCI-SAS), and the Temperament and Character Inventory (TCI). Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used for data analysis.
    Results
    The results showed that, compared to healthy individuals, the group with adult separation anxiety obtained significantly higher scores on harm avoidance and reward dependence (p
    Conclusion
    Temperament-character dimensions of personality play a significant role in intensifying and maintaining the clinical characteristics of adult separation anxiety disorder.
    Keywords: separation anxiety disorder, temperament, character, adulthood
  • Mina Pahlavan *, Fereshteh Mootabi, Mohammadali Mazaheri Pages 202-214
    Objectives
    This research was conducted to compare the reaction of married people to marital conflict among three generations of women and two generations of men.
    Method
    The study was a qualitative research and the target population was all married people belonging to last three generations living in Tehran in 2014. Sampling was conducted in two stages using convenience and purposive methods. Data were collected through in-depth interview with a total of 45 people, with 9 people in each generation group (the first, second and third generation of women and the second and third generation of men). The interviews with women were conducted at their residences and with men were done over the telephone. The collected data were coded using content analysis method.
    Results
    In this research, information was gathered through interviews with 9 daughters, 9 mothers and 9 grandmothers with an average (±SD) age of 27±2.5, 49±4.7 and 71±6.1, respectively. Also, interviews were conducted with 9 sons and 9 fathers with an average (±SD) age of 28±1.2 and 45±6.3, respectively. Data analysis showed that conflict avoidance in the second generation was more than the third generation. Compared with the women, men reported less conflict avoidance in bringing up the conflicting issues.
    Conclusion
    It seems that some factors such as people’s age differences, life cycle and differences in standards influence their behavior during marital conflict.
    Keywords: marital conflict, reaction to conflict, generation
  • Hadi Abbasabad Arabi, Faride Bastani *, Elham Navab, Hamid Haghani Pages 215-224
    Objectives
    This study was conducted to determine the quality of life of the elderly with diabetes and its association with emotional intelligence.
    Method
    This was a cross-sectional descriptive- correlational study, conducted on 85 older adults with diabetes who were referred to Diabetes Clinic of Shariati Hospital in Tehran. To assess quality of life Leipad Quality of Life in the elderly Questionnaire and for emotional intelligence Shrink Emotional Intelligence Questionnaire were used. Data were analyzed through SPSS v.16.
    Results
    The findings showed that the mean total scores of quality of life and emotional intelligence in elderly with diabetes is moderate to high. The quality of life and emotional intelligence in elderly men were higher compared to elderly women. The quality of life had a significant relationship with level of education, marital status and housing (p0.05). There were significant relationships between emotional intelligence and educational level, marital status and housing (p0.05). Overall, the results showed positive association between emotional intelligence and quality of life in elderly individuals with diabetes (r=0.536 and p
    Conclusion
    Considering the positive association between emotional intelligence and quality of life of elderly with diabetes, planning with a focus on emotional intelligence and its dimensions in elderly with diabetes may lead to improvement in their quality of life.
    Keywords: elderly, diabetes mellitus, quality of life, emotional intelligence
  • Shahrzad Mazhari, Ali Mohammad Pourrahimi, Nooshin Parvaresh, Mahin Eslami Shahrbabaki, Mostafa Yazdani* Pages 225-235
    Objectives
    The present study aimed to investigate pseudoneglect from visual and representational dimensions and its relation to attention deficit in patients with schizophrenia.
    Method
    A group of 30 patients with schizophrenia and a group of 30 healthy individuals were recruited using convenient sampling method . Four tests were used to examine pseudoneglect: Line Bisection Task (LBT), Mental Bisection Task (MBT), Star Cancellation Task (SCT), and Mental Dice Task (MDT). To evaluate attention, the Trail Making Test (TMT) (A and B) and WAIS III Digit Symbol Coding (DSC) were used.
    Results
    Normal individuals, marked bisection line leftward significantly (p=0.03) on the LBT , but this was not observed in patients. Also, on MBT, the normal individuals significantly reported lower score from real middle score, though it was not observed in patients. Mean biases in LBT had a significant positive correlation with TMT A (r=0.42, p=0.001) and mean biases in MBT had positive correlation with TMT B (r=0.29, p=0.023), and negative correlation with Symbol Coding test A (r=0.30, p=0.018).
    Conclusion
    Research findings indicate a possibly lack of pseudoneglect and the presence of an anomalous brain asymmetry in patients with schizophrenia.
    Keywords: schizophrenia, pseudoneglect, attention
  • Ali Mohammadzadeh* Pages 236-243
    Objectives
    Depending on different circumstances, religious variables may reduce or stimulate pathological attitudes towards death. The present study was carried out with the aim of investigating the relationships between death obsession, religious coping, acting on religious beliefs and attachment to God.
    Method
    In a correlational study, a sample of 300 participants was selected using stratified sampling method. Participants responded to Death Obsession, Acting on Religious Beliefs, Religious coping, and Attachment to God Scales. Data were analyzed using stepwise multiple regression analysis.
    Results
    Among religious variables, insecure attachment to God and negative religious coping had greater contribution in predicting death obsession.
    Conclusion
    Those whose beliefs about God are a source of punishment rather than love, and those who are doubtful and anxious in accepting God as a secure base may experience more death obsession.
    Keywords: attitudes towards death, obsessive behavior, religious beliefs
  • Hamid Mokhtari, Mehdi Rabiei *, Seyed Hossien Salimi Pages 244-253
    Objectives
    The aim of the present study was to evaluate the psychometric properties of the Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) Self-Report Scale in Iran.
    Method
    This was a descriptive/survey (validation) study. First, the Persian version of the ASRS was prepared using translation-back translation procedure. Then, this scale along with the Conners’ Adult ADHD Rating Scales-Self-Report: Short Version (CAARS-S: S), the Substance Abuse Attitude Survey (SAAS) questionnaire, and the Barratt Impulsiveness Scale (BIS) were administered to 330 clients (181 males and 149 females), ages 18 to 45, from counseling centers in Mashad who were selected through multistage cluster sampling procedure. In order to assess the diagnostic validity, the scale was also administered to two groups of normal (30 participants) and adults with ADHD (30 participants). Data were analyzed using SPSS statistical package and Amos Graphics.
    Results
    Correlation analysis results showed convergent relationships between the ASRS and BIS (r=0.566, p
    Conclusion
    The Adult ADHD Self-Report Rating Scales has sufficient validity and reliability in evaluating and assessing the problems of hyperactivity in adults.
    Keywords: adult attention, deficit, hyperactivity disorder, adult ADHD Self, Report Scale, reliability, validity
  • Fateme Ranjbar Kermani, Robabeh Mazinani *, Farbod Fadaei, Behrooz Dolatshahi, Mehdi Rahgozar Pages 254-261
    Objectives
    The aim of the present study was to assess the psychometric properties of the Persian version of the Social Distance and Dangerousness scales used for studying stigma of severe mental illnesses.
    Method
    In a cross sectional study, Social Distance and Dangerousness scales were administered to 200 mental health workers of Razi Psychiatry Hospital who were selected through random sampling procedure. The reliability of the scales was assessed through internal consistency and test-retest procedures. The content and construct validity were also assessed.
    Results
    Cronbach’s alpha for the Social Distance and Dangerousness scales were 0.92 and 0.96, respectively. Test-retest reliability coefficients for the two scales were 0.89 and 0.88, respectively. The content validity coefficients of the scales were 0.75 and 0.77. Factor analysis of each scale yielded one factor. The social rejection factor accounted for 76% of the Social Distance scale and the dangerousness factor accounted for 74% of the Dangerousness scale.
    Conclusion
    The results indicate that the Persian version of the Social Distance and Dangerousness scales have satisfactory psychometric properties and can be used to measure the stigma of severe mental illness in Iran.
    Keywords: Social Distance Scale, Dangerousness Scale, reliability, validity
  • Manijeh Nourian, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi *, Kian Nourozi, Maryam Rassouli, Akbar Biglarrian Pages 262-273
    Objectives
    The purpose of this study was to assess the factor structure and reliability of the Persian version of “Wagnild and Young’s Resilience Scale” in institutionalized adolescents.
    Method
    Considering Wild et al approach the scale was translated to Persian and back-translated; its content and face validity were determined on the basis of comments of specialists in fields of nursing, psychology, social welfare and institutionalized adolescence. Based on inclusion criteria convenience sampling was used and 223 adolescences were investigated. The tool’s construct validity was assessed by confirmatory and exploratory factor analysis and Cronbach’s alpha coefficient was used for assessing internal consistency. For reliability, test-retest within a two-week interval was used.
    Results
    The result of confirmatory factor analysis (first time) was not confirmative for two factors of scale in Persian version. Exploratory Factor analysis revealed five factors explaining 43.80 of variance of total scores. Data goodness of fit was shown with Persian version of five factors model using confirmatory factor analysis (second time). The Cronbach’s alpha for the whole scale was 0.77, and intra-cluster correlation coefficient (ICC) within two times application of scale in two weeks interval was 0.90 (p
    Conclusion
    Persian version of RS can measure various dimensions of resiliency in institutionalized adolescents and has suitable validity and reliability.
    Keywords: factor structure, reliability, adolescents, Wagnild, Young's Resilience Scale
  • Dr Shohre Mohseni* Pages 274-276