فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 87، زمستان 1395)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 87، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهام شیرازی *، میترا حکیم شوشتری، محمدرضا شالبافان، فاطمه هادی، رضا بیدکی صفحات 266-269
  • نقش ذهن آگاهی، تنظیم هیجانی، تحمل پریشانی و ارتباط موثر با دیگران در پیش بینی نشانه های وسواسی جبری
    علی حسین اسفندزاد *، گیتی شمس، علی پاشا میثمی، عارفه عرفان صفحات 270-283
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش پیش بینی کننده ذهن آگاهی، تنظیم هیجانی، تحمل پریشانی و ارتباط موثر با دیگران (از طریق کنترل اثر متغیرهای جمعیت شناختی، افسردگی و اضطراب)، به طور اختصاصی برای انواع نشانه های وسواسی جبری بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با استفاده از روش همبستگی انجام شد. 240 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی در این پژوهش شرکت کردند. داده ها از طریق پرسش نامه های پنج وجهی ذهن آگاهی (FFMQ)، تحمل پریشانی (DTS)، دشواری های تنظیم هیجان (DERS)، هوش هیجانی بار- ان (BEQI)، اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-21)، وسواسی جبری (OCI-R) و اطلاعات جمعیت شناختی گردآوری شدند. داده ها با روش های همبستگی و رگرسیون سلسله مراتبی و با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشترین ضرایب همبستگی بین وسواس فکری با نمره کل ذهن آگاهی (r=-0/47)، نمره کل تنظیم هیجان (r=0/56)، نمره کل خرده مقیاس جذب از مولفه تحمل پریشانی (r=-0/38)، نمره کل ارتباط موثر با دیگران (r=-0/43)، نمره کل افسردگی (r=0/49) و نمره کل نشانه های وسواسی جبری با اضطراب (r=0/50) بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای کنترل و پیش بین پژوهش توانستند 43درصد از واریانس نمره کل نشانه های وسواسی جبری، 27درصد از واریانس وسواس شست وشو، 49درصد از واریانس وسواس فکری، 22درصد از واریانس وسواس انباشت، 8درصد از واریانس وسواس نظم وترتیب، 32درصد از واریانس وسواس وارسی و 45درصد از واریانس وسواس خنثی سازی را تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    متغیرهای پیش بین و کنترل، در پیش بینی نمره کل نشانه های وسواسی جبری و انواع وسواس نقش داشتند. اگرچه در انواع وسواس، متغیرهای متفاوتی نقش داشتند که حاکی از آسیب شناسی متفاوت در انواع وسواس است. بیشترین ارتباط همبستگی و درصد واریانس تبیین شده توسط این متغیرها، در مورد وسواس فکری بود. همچنین نتایج این پژوهش نقش قابل توجه اضطراب و افسردگی را در پیش بینی انواع وسواس نشان داد، به طوری که درصد وزنی آن ها در مدل های رگرسیون انواع وسواس، از متغیرهای پیش بین بالاتر بود که ضرورت توجه به این متغیرها در پژوهش و درمان اختلال و نشانه های وسواس را برجسته می کند.
    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، ارتباط موثر با دیگران، ذهن آگاهی، نشانه های وسواسی جبری
  • اسدالله اکبری، لیلی پناغی *، مجتبی حبیبی، منصوره سادات صادقی صفحات 284-291
    هدف پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که بر اساس رابطه موجود میان کارکرد خانواده و افکار خودکشی از یک سو و رابطه کارکرد خانواده و ناامیدی از سوی دیگر، آیا می توان فرض کرد در رابطه میان کارکرد خانواده و افکار خودکشی ناامیدی به شکل تعدیل کننده عمل می کند؟
    روش روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان ساکن خوابگاه در دانشگاه شهیدبهشتی در سال 1393 است که از میان آن ها 373 دانشجو به صورت در دسترس انتخاب و با استفاده از ابزارهای خودگزارش دهی سنجیده شدند. پس از اجرای پرسش نامه های ابزار سنجش خانواده (FAD)، مقیاس ناامیدی بک (BHS) و مقیاس افکار خودکشی بک (BSS)، داده های به دست آمده با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS و به روش همبستگی و رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها نتایج این تحلیل نشان داد که بین ادراک کارکرد کلی خانواده و ناامیدی (001/0،P≤ 40/0=r)، ادراک کارکرد کلی خانواده و افکار خودکشی (001/0،P≤43/0=r) و بین ناامیدی و افکار خودکشی دانشجویان (001/0،P≤ 63/0=r) همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. یافته مهم دیگر این پژوهش، تایید نقش تعدیل کننده ناامیدی است.
    نتیجه گیری رابطه ادراک کارکرد کلی خانواده و افکار خودکشی در سطوح بالای ناامیدی بیشتر می شود، درحالی که در سطوح پایین ناامیدی این رابطه چشمگیر نیست.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، کارکرد خانواده، ناامیدی
  • امین سهراب زاده فرد، بنفشه غرایی *، علی اصغر اصغرنژاد فرید، اسماء عاقبتی صفحات 292-299
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد فرزندپروری ادراک شده و سبک های هویتی با شدت افسردگی نوجوانان انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش دانش آموزان مقطع دبیرستان شهرستان های استان تهران در قالب یک طرح همبستگی به شیوه مقطعی، 200 نفر از نوجوانان با سن 14 تا 18 سال به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد به مقیاس های افسردگی بک-2(BDI-II) و سیاهه سبک هویتی(ISI) و ابعاد فرزندپروری ادراک شده ((PSQ) ) پاسخ دهند. برای تحلیل آماری داده ها از از نرم افزار SPSS نسخه 20 و همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد ابعاد فرزندپروری ادراک شده و سبک های هویتی با شدت افسردگی در نوجوانان رابطه معناداری دارد. به طوری که متغیرهای پیش بین تعهد هویت و بعد فرزندپروری پذیرش یا طرد و بعد فرزندپروری کنترل آزادی با ضریب همبستگی 50/0 در ارتباط با شدت افسردگی در نوجوانان توانست در مجموع 25/0 از واریانس شدت افسردگی نوجوانان را تبیین کند (25/0=R2).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تعهد هویت و سبک فرزندپروری مبتنی بر پذیرش والدین دو متغیر مهم در پیشگیری از افسردگی در نوجوانان است. از آنجا که شیوه های فرزندپروری و ارتباط والد و نوجوان مهارتی قابل آموزش است و آسیب های ناشی از افسردگی در نوجوانان نیز بسیار زیاد است، توجه به آموزش این موضوع در سطح کاربردی اهمیت خاصی دارد.
    کلیدواژگان: فرزندپروری، سبک های هویتی، افسردگی، نوجوانان
  • زهره قرشی *، عفت سادات مرقاتی خویی صفحات 300-307
    هدف
    رابطه جنسی تعاملی دوطرفه است که برای ارتقای کیفیت آن، تعامل بهینه هر دو طرف رابطه نیاز است. یکی از مشکلات در روابط جنسی زوج ها، عدم رضایتمندی زن به رابطه است. نارضایتی در صورتی است که انتظار و درخواست صرفا از جانب مرد مطرح شود. هدف این مقاله تبیین علل کاهش پاسخگویی رضایت بخش جنسی زنان متاهل در مقابل درخواست جنسی همسر است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش برای تبیین و تحلیل رفتارهای جنسی زنان متاهل در سنین باروری از روش کیفی و رویکرد تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل تمام زنان متاهل در سنین باروری در شهرهای رفسنجان و اصفهان بودند. نمونه های پژوهش به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. 52 نفر از گروه هدف در شهرهای رفسنجان و اصفهان بودند که در 4 مصاحبه فردی عمیق و 8 گروه متمرکز متشکل از 48 شرکت کننده به طور داوطلبانه شرکت کردند. اطلاعات حاصل از مصاحبه های نیمه ساختاریافته، ضبط و تایپ شد. داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی به سبک گرانهایم تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    از داده های تحقیق درباره علل کاهش پاسخگویی رضایت بخش جنسی زنان، سه معنای اصلی پیش نیاز توجه و محبت و انحراف از معیارهای طرح واره جنسی و خواست های فردی استخراج شد.
    نتیجه گیری
    برای ارتقای سلامت جنسی زنان و به ویژه ارتقای کیفیت زندگی زناشویی لازم است که متخصصان حوزه سلامت جنسی به تغییرات رفتارهای جنسی زنان و توقعات وانتظارات و اقتدار جنسی آنان توجه کنند. پیشنهاد می شود این نکات در آموزش های جنسی قبل و حین ازدواج برای زنان و مردان لحاظ شوند.
    کلیدواژگان: پاسخگویی جنسی، زنان متاهل سنین باروری، تحقیق کیفی
  • شیوا ثریا، لیلا کمال زاده، وحیده نیری، عصمت بیات، کاوه علوی، سید وحید شریعت * صفحات 308-317
    هدف
    این پژوهش با هدف ترجمه و بررسی ساختار عاملی پرسش نامه شخصیتی 5-DSM (5-PID) در زبان فارسی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، جامعه آماری به روش در دسترس از بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران انتخاب شد. پس از برگرداندن 5-PID به فارسی و ترجمه مجدد به انگلیسی، پرسش نامه روی 217 نفر (114 دانشجوی سالم و 103 بیمار مبتلا به اختلالات شخصیت) اجرا شد. داده های به دست آمده به روش تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS و روش تحلیل اجزای اصلی و چرخش مایل سنجیده، بار عاملی هر وجه مرتبط با هرکدام از عوامل پنج گانه استخراج شد.
    یافته ها
    در تحلیل عاملی پنج عامل استخراج شد. عامل اول شامل گویه های «بی لذتی»، «مضطرب بودن»، «افسردگی پذیری»، «حواس پرتی»، «ناپایداری هیجانی»، «تکانش گری»، «ناامنی در جدایی» و «سلطه پذیری»؛ عامل دوم شامل «توجه جویی»، «سنگ دلی»، «فریب کاری»، «خودبزرگ بینی»، «خصومت» و «دغل کاری»؛ عامل سوم شامل «گریز از صمیمیت»، «عاطفه پذیری محدود»، «انزوا» و «شکاکیت»، عامل چهارم شامل «درجازدگی»، «کمال طلبی نامنعطف»، «تکانش گری»، «مسئولیت ناپذیری» و «خطرپذیری» و عامل پنجم شامل «غرابت»، «کژتنظیمی ادراکی»، «باورها» و «تجارب نامعمول» می شود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه از نظر روایی سازه، وضعیت قابل قبولی دارد و با تایید روایی و پایایی، قابلیت دارد که بین مخاطبان ایرانی فارسی زبان به عنوان ابزاری برای بررسی اختلالات شخصیتی، کاربری بالینی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، روایی، تحلیل عاملی، پرسشنامه
  • حمیدرضا گلزار *، عبدالعزیز افلاک سیر، جواد ملازاده صفحات 318-329
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی معادله های ساختاری نگرش های ناکارآمد با علائم افسردگی و بررسی نقش واسطه ای سبک پاسخ نشخوار برای تبیین علائم افسردگی انجام شد.
    روش
    پژوهش توصیفی همبستگی حاضر با حضور 200 نفر (99 دختر و 101 پسر)، به روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشگاه شیراز در مقطع کارشناسی در سال تحصیلی 1392-1391 انجام شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از فرم تجدیدنظرشده مقیاس افسردگی و فرم کوتاه شده مقیاس نگرش های ناکارآمد و مقیاس سبک پاسخ نشخوار استفاده شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندگانه هم زمان مطابق مراحل بارون و کنی (1986) و از الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد. برای بررسی برازش مدل پیشنهادی از شاخص های مطلق و ایجازی و تطبیقی، و برای تعیین معناداری تاثیر غیرمستقیم متغیر واسطه ای از روش نمونه گیری های مکرر (خودراه انداز) به وسیله نسخه 16 نرم افزار SPSS و Amos graphic استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نگرش های ناکارآمد، هم به طور مستقیم و هم به واسطه سبک پاسخ نشخوار، پیش بینی کننده منفی و معنادار علائم افسردگی هستند. نتایج شاخص های برازش مطلق 06/0=RMSEA و ایجازی 91/0=AGFI و تطبیقی 97/0=CFI نشان داد مدل طراحی شده با داده های نمونه برازش مناسب و ارتباط نزدیکی با فرض های نظری دارد.
    نتیجه گیری
    نگرش های ناکارآمد به واسطه سبک پاسخ نشخوار با علائم افسردگی رابطه دارد و این مدل می تواند تبیین و سبب شناسی نشانه های افسردگی را تسهیل کند.
    کلیدواژگان: افسردگی، نگرشهای ناکارآمد، سبک پاسخ نشخوار، معادله های ساختاری
  • زهرا میرسپاسی *، جواد علاقبندراد، ونداد شریفی، والنتین آرتونیان، پروانه فرهاد بیگی، فتانه عبدی ماسوله، عمران محمد رزاقی، حمیدرضا نقوی، همایون امینی، سارا جعفری صفحات 330-339
    هدف
    اختلالات روان پزشکی در میان جمعیت عمومی و مراجعان درمانگاه های سرپایی شایع هستند، ولی فقط بخشی از افرادی که نیازمند درمان های روان پزشکی هستند، برای بررسی تشخیصی و درمان به روان پزشک مراجعه می کنند. از بین این مراجعه کنندگان نیز تعداد اندکی درمان را پیگیری می کنند و بقیه افراد درمان را ادامه نمی دهند. این پژوهش با هدف تعیین میزان ریزش (عدم مراجعه) بیماران به درمانگاه سرپایی بیمارستان روزبه و تعیین عوامل مرتبط با آن انجام شده است.
    روش
    پرونده 400 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه سرپایی بیمارستان روزبه در سال 1392 بررسی شد و اطلاعات لازم در چک لیستی که جمعی از متخصصان طراحی کرده بودند، یادداشت شد. داده ها به روش آزمون خی دو و رگرسیون لجستیک و با استفاده از نسخه 16 نرم افزار spss تحلیل شده است.
    یافته ها
    میزان ریزش در درمانگاه سرپایی 8/57 درصد بود. این میزان در درمانگاه افراد بزرگ سال 58درصد و در درمانگاه کودک ونوجوان 8/43درصد به دست آمده است. بیماران با سن کمتر از 18 سال 11درصد از ریزش و بیماران 18 تا 65 سال 8/41درصد از ریزش و بیماران بیشتر از 65 سال 5درصد از ریزش را تشکیل می دادند. بیماران مرد 5/33درصد از ریزش و بیماران زن 3/24درصد از ریزش را به خود اختصاص می دادند. بین سن، سطح تحصیلات، وضعیت شغلی بیماران، منبع ارجاع و نوع تشخیص با میزان ریزش رابطه معنادار وجود داشت، اما رابطه بین جنسیت و وضعیت تاهل بیماران با میزان ریزش معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    ریزش و عدم پیگیری درمان مشکلی شایع در روند درمان سرپایی بیماران مراجعه کننده به روان پزشک است که در بیماران بزرگ سال میزان آن بیشتر است. به همین دلیل برنامه ریزی برای انجام مداخلات لازم برای کاهش میزان ریزش بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ریزش، عدم مراجعه، درمانگاه سرپایی روانپزشکی
  • مهناز علی اکبری دهکردی، حسین زارع، علی اصغر اصغرنژاد فرید، راضیه هاشمیان * صفحات 340-347
    اهداف
    مطالعات نشان می دهد اضطراب اجتماعی یکی از اختلالات شایع دوره نوجوانی است. از میان عوامل اثرگذار بر این اختلال، بررسی جنس (مذکر یا مونث) نتایج متناقضی را نشان می دهد؛ درحالی که رابطه نقش جنسیتی با برخی از اختلالات اضطرابی تایید شده است. ازاین رو هدف مطالعه حاضر مقایسه اضطراب اجتماعی و ابعاد شناختی و رفتاری آن در انواع جنس و نقش جنسیتی (زنانه، مردانه، آندروژنی و نامتمایز) بود.
    مواد و روش ها
    نمونه های این پژوهش را 277 نفر از دانش آموزان 12 تا 13 تشکیل می دادند. این افراد با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و پرسش نامه های اضطراب اجتماعی نوجوانان (SASA) و نقش جنسی کودکان (CSRI) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج براساس آزمون همبستگی تی و تحلیل واریانس نشان داد زنانگی با اضطراب اجتماعی و ابعادشناختی و رفتاری آن رابطه مثبت معنی دار و مردانگی با این متغیرها رابطه منفی معنادار دارد (05/0>P). همچنین میانگین نمره های اضطراب اجتماعی و ابعاد شناختی و رفتاری آن در گروه دارای سنخ جنسیتی زنانه به طورمعنی داری بیش از گروه های دیگر (مردانه و آندروژن و نامتمایز) بود (05/0>P). این درحالی است که نمرات اضطراب اجتماعی و ابعاد شناختی و رفتاری آن در دو جنس (مذکر و مونث) تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    طرح واره های نقش جنسیتی می تواند به عنوان عوامل مرتبط با اضطراب اجتماعی و ابعاد شناختی و رفتاری آن در نوجوانانی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، نقش جنسیتی، جنس، نوجوانی
|
  • Elham Shirazi *, Mitra Hakim Shushtari, Mohammadreza Shalbafan, Fateme Hadi, Reza Bidaki Pages 266-269
  • The Role of Mindfulness, Emotion Regulation, Distress Tolerance and Interpersonal Effectiveness in Predicting Obsessive-Compulsive Symptoms
    Ali Hosein Esfand Zad *, Giti Shams, Ali Pasha Meysami, Arefeh Erfan Pages 270-283
    Objectives
    The aim of present study was to investigate the predictive role of Mindfulness, Emotion regulation, Distress tolerance, Interpersonal effectiveness (by controlling the effects of demographic variables, depression and anxiety).
    Methods
    The study design was correlational. A total of 240 students of Tehran University of Medical Sciences were selected using stratified proportional sampling method. Data were collected using five facet mindfulness questionnaire (FFMQ), Distress Intolerance scale(DTS), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Bar-On Emotional Quotient Inventory (BEQI), Depression, Anxiety and Stress Scale -21 (DASS -21), Obsessive- Compulsive Inventory – Revised (OCI-R) and demographic data questionnaire. The gathered data was analyzed using Pearson correlation and hierarchical regression
    Results
    The highest correlation relationships was between obsession sub-type with total score of mindfulness (r=-0.47), total score of emotion regulation (r=0.56), absorption sub-scale of distress tolerance (r=-0.38), total score of interpersonal effectiveness (r=-0.43), total score of depression (r=0.49), and total score of obsessive-compulsive symptoms with anxiety (r=0.5). The results of regression analysis indicated that control and predictive variables account for 43% of obsessive-compulsive symptoms variance, 27% of washing variance, 49% of obsessing variance, 22% of hoarding variance, 8% of ordering variance, 32% of checking variance, and 45% of neutralizing variance. So that their weight percentages in models of all OCDs were higher than the predictor variables. This highlights the necessity of considering these variables in research and treatment of the symptoms of obsessive-compulsive disorder. Theoretical and clinical implications of the results have been discussed in detail.
    Conclusions
    Control and predictive variables play a role in the prediction of the total score of obsessive-compulsive symptoms and all sub-types. However, different variables involved in sub-types may be considered as distinctive pathology among sub-types. The highest correlation relationship and accounted variance through study variables were in the case of obsessing. The results also indicate the noticeable role of depression and anxiety in the prediction of all sub-types.
    Keywords: Obsessive-compulsive symptoms, Mindfulness, Emotional regulation, Distress tolerance, Interpersonal effectiveness
  • Asadollah Akbari, Leili Panaghi *, Mojtaba Habibi, Mansoure Alsadat Sadeghi Pages 284-291
    Objectives
    The present study aims to determine whether the association between family function and suicidal ideation on one hand and correlation of family functions and hopelessness on the other hand can be supposed that hopelessness acts as a moderator in the association between family functions and suicidal ideation.
    Methods
    For this, 373 accessible Shahid Beheshti students were selected and measured with self-reporting means. After performing Family Assessment Devices, Beck Hopelessness Scale and Beck scale for suicidal ideation, the gathered data were analyzed through simple correlation and hierarchical regression by SPSS 19.
    Results
    There are significant positive correlations between understanding total family function and hopelessness, family function and suicidal ideation and also between hopelessness and suicidal ideation of students. Therefore, hopelessness has a moderating role in the association between understanding family function and suicidal ideation.
    Conclusions
    The association between family function and suicidal ideation increases at higher levels of hopelessness while in lower levels of hopelessness, this association is not significant.
    Keywords: Suicidal ideation, Family function, Hopelessness
  • Amin Sohrabzadeh Fard, Banafsheh Gharraee *, Ali Asghar Asgharnejad Farid, Asma Aghebati Pages 292-299
    Objectives
    The aim of this study was to examine the relationship between identity styles and dimensions of perceived parenting with the intensity of depression in adolescents.
    Methods
    In a correlation design, 200 (100 girls and 100 boys) students aged 14-18 years were selected from Tehran high schools using cluster sampling. Participants were asked to complete Beck Depression Inventory-2 (BDI-2), Parenting Style Questionnaire (PSQ) and Identity Styles Inventory (ISI) questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation and step-by-step regression (stepwise).
    Results
    Significant relationship was found to exist among the dimensions of perceived parenting and identity style along with depressive intensity. Additionally, predictor variables including identity commitment, dimensions of acceptance, and control parenting with correlation (r=0.50) could predict 0.25 percent of depressive intensity among adolescents (25.0=2R).
    Conclusions
    It seems that identity commitment and parenting style based on parent acceptance among adolescents are two important variables in preventing depressive symptoms. Parenting style and adolescent parent communication are acceptable skills. In addition, the pathology resulting from depression among the adolescents was high, so it is important to address this problem practically.
    Keywords: Parenting, Identity, Depressive, Adolescent
  • Zohreh Ghorashi *, Effat Merghati Khoei Pages 300-307
    Objectives
    Sexual relationship is a mutual interaction, which its promotion requires appropriate contribution of both partners. Given the complaints of lack of female contribution in sexual relationships where the male is the initiator, this article aims at exploring the roots of not being responsive toward male sexual request in married women.
    Methods
    This was a qualitative study with content analysis approach for exploring the concept of sexual behavior in married women of reproductive age. In-depth interviews and focus group discussions were conducted with 52 Iranian women in Rafsanjan and Isfahan. Fifty-two subjects from target group were in Rafsanjan and Isfahan cities that voluntarily took part in 4 individual deep interviews and 8 focused group consisted of 48 participants. All sessions and discussions were recorded and transcripted verbatim. Inspired by the Graneheim approach, content analysis was adopted to extract the meanings and perceptions.
    Results
    From study data, we extracted three main themes: “attention and affection prerequisite,” “deviation from sexual script” and “individual wishes.”
    Conclusions
    With respect to sexual and marital life quality promotion in women, it is essential for caregivers to take care of women expectations and sexual authority. We suggest these contents be mentioned in premarital consult.
    Keywords: Sexual responsiveness, Married women in reproductive age, Qualitative study
  • Shiva Soraya, Leila Kamalzadeh, Vahideh Nayeri, Esmat Bayat, Kaveh Alavi, Seyed Vahid Shariat * Pages 308-317
    Objectives
    The study was performed to determine the factor structure of the Persian translation of Personality Inventory for DSM-5 (PID 5).
    Methods
    After translation and back translation of PID-5, it was performed on 217 subjects, including 114 healthy students and 103 patients with personality disorders. Exploratory factor analysis was done using principal component analysis and direct oblimin rotation to determine the main factors of the inventory and factor loading of the facets. We used SPSS 20 for data analyses.
    Results
    Using direct oblimin rotation, 5 factors were extracted. The 1st factor Depression-Anxiety includes 8 facets: anhedonia, anxiousness, depressivity, distractibility, emotional lability, impulsiveness, separation insecurity and submissiveness. The 2nd factor Antagonism includes 6 facets: attention seeking, callousness, deceitfulness, grandiosity, hostility and manipulativeness. The 3rd factor Detachment includes 4 facets: intimacy avoidance, restricted affectivity, withdrawal and suspiciousness. The 4th factor includes 5 facets: preservation, rigid perfectionism, impulsiveness, irresponsibility and risk taking. Finally, eccentricity, perceptual dysregulation, unusual beliefs, and experiences were categorized under the 5th factor
    Conclusions
    The Persian version of PID-5 has acceptable construct validity and could be used as an assessment tool for personality disorders in Iranian samples, if other types of validity and reliability of the tool are proved to be satisfactory.
    Keywords: Personality disorder, validity, Factor analysis, Inventory
  • Hamid Reza Golzar *, Abdolaziz Aflakseir Pages 318-329
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the mediation role of ruminative response style in the relationship between dysfunctional attitudes and depression symptoms.
    Methods
    This correlational and descriptive study was conducted on 200 undergraduate students (99 females and 101 males) who were selected by convenience sampling method out of Shiraz University students in academic year 2012-2013. To measure the study variables, the revised form of depression scale, short form of dysfunctional attitudes scale and ruminative response style scale were used. To examine the study hypotheses, the simultaneous multiple regression model according to Baron and Kenny (1986) and structural equation modelling were used. To study the fitness of the proposed model, the absolute, adjusted and comparative fit indices and to determine the significance of indirect effect of moderate variable, the snowball sampling were used by SPSS16 and Amos graphic.
    Results
    The results showed that dysfunctional attitudes were negative and significant predictor of depression symptoms both directly and indirectly through ruminative response style. Moreover, the results of the absolute (RMSEA= 0.06), comparative (CFI =0.97) and adjusted (AGFI=0.91) fit indices showed that the proposed model had a close relationship with data of fitness sample and the theoretical assumptions.
    Conclusions
    Finally, the model parameters matched the model in terms of optimal fit.
    Keywords: Dysfunctional attitudes, Depression Symptoms, Ruminative response style, Structural equation modeling
  • Zahra Mirsepassi *, Javad Alaghband Rad, Vandad Sharifi, Valentine Artounian, Parvaneh Farhad Beigi, Fattaneh Abdi, Omran Mohammad Razaghi, Hamidreza Naghavi, Homayoun Amini, Sara Jafari Pages 330-339
    Objectives
    Mental illnesses are common among outpatient clinics, but only some of these patients receive adequate treatments and attend. The purpose of this study is to evaluate the dropout rate and identify the predictors of dropouts in outpatient clinics in Roozbeh Psychiatric Hospital.
    Methods
    A questionnaire designed by expert psychiatrists was filled. The questionnaire consists of information collected from medical records of 400 patients who consulted outpatient clinics of Roozbeh Psychiatric Hospital. The data were analyzed using SPSS16.
    Results
    The total dropout rate was 57.8% (males: 33.5% and females: 24.3%). The dropout rates in adult and child and adolescent clinics were 58% and 43.8%, respectively. A total of 11% of total dropout rate was in patients under 18 years, 41.8% was in patients aged 18 to 65 years, and 5% was in patients aged 65 years and over. There were significant relationships between drop out rate and variables of patient's age, educational degrees, occupation, referral point, and type of diagnosis. However, no significant relationships were found between drop out rate and gender or marital status of the patients.
    Conclusions
    Dropout is a common barrier in delivering outpatient psychiatric treatments. There need to be proper interventions to reduce such dropouts.
    Keywords: Dropout, Continuity of care, Outpatient, Psychiatric clinic
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Hossein Zare, Aliasghar Asgharnejad Farid, Razieh Hashemian* Pages 340-347
    Objectives
    Social anxiety is one of the most common disorders of adolescence. Among the factors affecting the disorder to determine the sex (female or male) reported conflicting results, while the relationship between gender role consistent with some anxiety disorders. The aim of this study was to compare social anxiety and its cognitive (AFNE) and behavioral (TISC) aspects based on different sex and gender roles (femininity, masculinity, androgyny and indistinct).
    Methods
    Students (N=277) aged 12 to 13 years were selected using cluster sampling. They were asked to complete research questionnaires including Social Anxiety Scale for Adolescents (SASA) and Child Sexual Role Inventory (CSRI).
    Results
    The results of T-test, correlation analysis and variance analysis showed significant positive relationships between femininity and social anxiety and its cognitive and behavioral aspects. Significant negative relationships between masculinity and these variables (P
    Conclusion
    The gender-role schema can be considered as a factor associated with social anxiety and its cognitive and behavioral aspects in adolescents.
    Keywords: Social anxiety, Gender role, Sex, Adolescence