فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 45 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا حیدرئی، سارا ساعدی صفحه 3
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش آرام سازی عضلانی و تنش زدایی تدریجی همراه با بازخورد زیستی بر اضطراب دانشجویان اجرا شد. پژوهش از نوع آزمایشی سه گروهی با پیش آزمون و پس آزمون و جامعه آماری شامل دانشجویان با اضطراب بالا بود که از بین آنها 60 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به سه گروه 20 نفری (دو گروه آزمایش، شامل گروه آرام سازی عضلانی و گروه تنش زدایی تدریجی همراه با بازخورد زیستی و گروه گواه) تقسیم شدند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه اضطراب کتل (کتل، 1958) و بازخورد زیستی پاسخ گالوانیک پوست (خدادادی، 1373) بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر کاهش اضطراب تفاوت معناداری (01/0 P<) وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که آرام سازی عضلانی و تنش زدایی تدریجی همراه با بازخورد زیستی در تاثیر بر اضطراب با یکدیگر تفاوت معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی، تنش زدایی تدریجی، بازخورد زیستی، دانشجویان، اضطراب
  • عادل زاهد بابلان، عبدالله قاسم پور، شهناز حسن زاده صفحه 12
    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین بخشش و سرسختی با امید در دانشجویان بود. در این پژوهش که توصیفی از نوع همبستگی است از میان 6400 دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی، 120 دانشجوی کارشناسی (60 پسر و 60 دختر) براساس نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس امید اشنایدر (1991) با پایایی 79/0، مقیاس سرسختی اهواز (1377) با پایایی 77/0 و مقیاس بخشش والکر و گارسوخ (2002) با پایایی 71/0 را تکمیل کردند. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS و روش های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش ورود تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین امید با سرسختی (51/0 = r)؛ و امید با گذشت (53/0 = r)؛ و سرسختی با گذشت (46/0= r)، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین سرسختی و گذشت هر دو توانستند تغییرات مربوط به امید را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کنند (37%= R2، 001/0> P). نتایج نشان داد که بخشش و سرسختی نقش مهمی در امید دانشجویان دارد. بنابراین در حضور متغیرهای سرسختی و بخشش احتمال افزایش امید در دانشجویان بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: امید، سرسختی، گذشت، دانشجو
  • عباس شکیبا، فاطمه بهرامی، ذبیح الله کاوه فارسانی صفحه 20
    ف هاین تحقیق، بررسی ساختار عاملی تاییدی و ویژگی های روان سنجی مقیاس فردگرایی جمع گرایی اوکلند (AICS) در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان بود. بدین منظور 274 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 1390 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور بررسی روایی سازه مقیاس فردگرایی جمع گرایی اوکلند، از روش تحلیل عاملی اکتشافی (EFC) و تاییدی (CFA) استفاده شد. نتیجه تحلیل های صورت گرفته 5 عامل است که 67 درصد واریانس مشترک را تبیین می کند و معادله ساختاری مدل 5 عاملی، بهترین برازندگی را با داده ها نشان داد. همچنین ضریب پایایی عوامل مقیاس، به روش درو و آی وخ، 83/0 تا 91/0 به دست آمد. همخوانی شاخص های روان سنجی به دست آمده در این پژوهش، با نتایج سایر پژوهش ها، گویای مناسب بودن مقیاس فردگرایی جمع گرایی اوکلند، به منظور استفاده در پژوهش ها در جامعه ایران است.
    کلیدواژگان: مقیاس فردگرایی، جمع گرایی اوکلند، ساختار عاملی تاییدی، تحلیل عاملی اکتشافی، روایی، پایایی
  • مریم قربانی، حمید کاظمی زهرانی، طاهره قربانی صفحه 31
    هدف این پژوهش مقایسه باورهای غیرمنطقی در مصرف کنندگان شیشه و افراد عادی بود. به همین منظور ابتدا به روش نمونه گیری در دسترس از میان مراجعه کنندگان به مرکز جامع اعصاب و روان اصفهان 36 بیمار مبتلا به سوء مصرف شیشه انتخاب شدند. گروه گواه شامل 36 نفر از دانشجویان و کارمندان دانشگاه پیام نور اصفهان نیز به روش تصادفی ساده و براساس ملاک های سن، جنس و تحصیلات با گروه بیمار همتاسازی شدند. پس از انتخاب آزمودنی ها، آزمون افکار غیرمنطقی جونز (IBT) در مورد هر دو گروه اجرا شد. نتایج با روش t گروه های مستقل تحلیل شد و مشخص گردید که گروه سوء مصرف کننده شیشه نسبت به گروه گواه باورهای غیرمنطقی بیشتری دارد. همچنین نمرات گروه بیمار نسبت به گروه گواه در خرده آزمون های نگرانی بیش از اندازه توام با اضطراب در مورد آینده (AO)، اجتناب از مشکلات (PA)، وابستگی (D) و درماندگی نسبت به تغییر (HC) بیشتر بود (05/0 P<).
    کلیدواژگان: سوء مصرف کنندگان شیشه، باورهای غیرمنطقی
  • علی مهداد، یاسمین طباخ عشقی، ایران مهدیزادگان صفحه 38
    هدف این پژوهش مقایسه عدالت سازمانی ادراک شده و میل به بروز خشونت بر پایه متغیرهای جمعیت شناختی است. پژوهش از نوع پس رویدادی و جامعه آماری، همه کارکنان مرد یک مجموعه صنعتی بودند که از میان آنها 289 نفر به شیوه تصادفی ساده انتخاب و به ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه عدالت سازمانی (گل پرور و همکاران، 1386) و پرسشنامه محقق ساخته میل به بروز خشونت در محیط کار پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون t گروه های مستقل تحلیل شد. یافته ها نشان داد که فقط در میزان عدالت رویه ای بین کارکنان مجرد و متاهل (05/0 P<) و در عدالت توزیعی، رویه ای و ارتباطی در میان کارکنان کم سواد و باسواد تفاوت معنادار وجود دارد (01/0 P<)، اما در میزان میل به بروز خشونت بر پایه وضعیت تاهل، تحصیلات و سن و عدالت توزیعی، رویه ای و ارتباطی در میان کارکنان جوان و بزرگسال تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0 P>).
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی ادراک شده، میل به بروز خشونت در محیط کار، تاهل، سطح سواد و سن
  • سلمان زارعی، کیومرث فرحبخش، معصومه اسمعیلی صفحه 51
    این پژوهش با هدف تعیین سهم خودمتمایزسازی، اعتماد، شرم و گناه در پیش بینی سازگاری زناشویی اجرا شد. پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی و جامعه آماری آن، زنان معلم، متاهل و شاغل در آموزش و پرورش شهر نورآباد بودند. از میان آنها 150 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با پرسشنامه های خودمتمایزسازی (اسکورن و فراید لندر، 1999)، مقیاس اعتماد (رمپل و هولمز، 1986)، آزمون عاطفه خودآگاه (تانگنی واگنر و گرمزو، 1992) و مقیاس سازگاری زن و شوهر (اسپانیر، 1976) مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها از طریق آمار توصیفی (فراوانی، شاخص های مرکزی، شاخص های پراکندگی و محاسبه ضریب همبستگی) و آمار استنباطی (رگرسیون چندمتغیره به شیوه گام به گام) تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که خودمتمایزسازی، اعتماد و شرم با سازگاری زناشویی رابطه معنادار دارند (01/0 P<) و قادر به پیش بینی سازگاری زناشویی هستند. این سه متغیر با هم 35 درصد از تغییرات سازگاری زناشویی را تبیین می کنند. همچنین نتایج نشان داد که گناه با سازگاری زناشویی رابطه معنادار ندارد (01/0 P<) و قادر به پیش بینی سازگاری زناشویی نیست و از معادله رگرسیون خارج شده است.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، خودمتمایزسازی، اعتماد، شرم وگناه
  • طاهره حیدری، ارزو شاه میوه اصفهانی، سالار فرامرزی صفحه 64
    این پژوهش با هدف مقایسه ابعاد نظریه ذهن در کودکان اوتیسم و عادی 5 تا 10 سال شهر اصفهان انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش کودکان پسر مبتلا به اوتیسم (5 تا 10 سال) شهر اصفهان بود که از بین آنها با روش نمونه گیری در دسترس 15 کودک پسر مبتلا به اوتیسم که توانایی کلامی مناسبی داشتند، انتخاب گردیدند. 15 کودک عادی نیز از همان ناحیه که از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با کودکان مبتلا به اوتیسم همگن بودند، به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون نظریه ذهن موریس و همکاران (1999) که روایی و اعتبار آن در حد مطلوبی گزارش شده است، استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که کودکان مبتلا به اوتیسم در کل آزمون و همچنین سطوح خرده آزمون های نظریه ذهن نمرات پایین تری را نسبت به کودکان عادی کسب کردند و تفاوت معناداری بین دو گروه (001/0 P<) وجود داشت. بنابراین می توان گفت که کودکان مبتلا به اوتیسم محرک های پیرامون را به گونه هایی متفاوت از کودکان عادی مورد توجه و تفسیر قرار می دهند
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کودکان اوتیسم، کودکان عادی
  • مونا سیمین قلم، حسین علی بخشی صفحه 71
    این پژوهش با هدف بررسی مهارت های ادراک بینایی در کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی انجام گرفت. روش پژوهش علی مقایسه ای و جامعه آماری همه کودکان عقب مانده ذهنی شهر تهران در سال 1389 بود که به روش نمونه گیری در دسترس 60 کودک آموزش پذیر شامل 30 کودک (15 دختر و 15 پسر) مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی و 30 کودک غیرمبتلا (15دختر و 15 پسر) به عنوان نمونه پژوهش، انتخاب شدند. آزمودنی ها با استفاده از نسخه تجدیدنظر شده آزمون سنجش مهارت های ادراک بینایی غیروابسته به حرکت (TVPS-R) ارزیابی شدند و داده ها از طریق آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه تحلیل شد. نتایج نشان داد که تفاوت میانگین نمرات مهارت های ادراک بینایی در دو گروه معنادار است (05/0 P<). همچنین نتایج نشان داد که کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی در هر یک از اجزای مهارت های ادراک بینایی به غیر از اکمال بینایی، ضعیف تر از کودکان غیرمبتلا بوده و این ضعف در گروه پسران مبتلا بیشتر است. نتایج این بررسی لزوم در نظر گرفتن وی‍‍ژگی های ادراک بینایی کودکان مبتلا به اختلال رشدی در هنگام طراحی یا توسعه مداخلات درمانی و آموزشی را متذکر می شود.
    کلیدواژگان: مهارت ادراک بینایی غیروابسته به حرکت، کودکان آموزش پذیر، اختلال هماهنگی رشدی
  • نسیم جعفری، مریم فاتحی زاده صفحه 79
    هدف این پژوهش بررسی نقش پیش بینی کنندگی هوش هیجانی در اعتیاد به اینترنت در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان بود. این پژوهش از نوع همبستگی چندمتغیری است. جامعه آماری شامل همه دانشجویان دانشگاه اصفهان و نمونه آماری 71 دانشجو (36 دختر و 35 پسر) بودند که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای سنجش عبارت اند از: پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) و آزمون هوش هیجانی پترایدز فارنهایم (2001). داده های گردآوری شده به روش های آماری توصیفی و استنباطی رگرسیون تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و هوش هیجانی (54/0- = r) رابطه وجود دارد (001/0 P<) و هوش هیجانی 29 درصد اعتیاد به اینترنت را پیش بینی می کند (001/0 P<).
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، هوش هیجانی، پیش بینی
|
  • Page 3
    The Purpose of this study was determining the effect of relaxation and gradual stress removal accompanied by biofeedback on the anxiety of students. The research method was three groups of pretest – posttest experimental design and the statistical population was the Ahvaz university students with high anxiety, among whom 60 persons were selected via random sampling and then randomly assigned into three groups of 20 persons (two groups of experimental, included relaxation and gradual stress removal with biofeedback groups) and control group. The measurement instrument was Cattlle Anxiety Questionnaire (Cattlle, 1958) and GSR Biofeedback (Khodadadi, 1373). Data was analyzed using multivariate analysis of covariance. Results showed that there are significant differences between experimental and control groups concerning anxiety reduction (P<0.001). Also results revealed that there is no significant difference between relaxation and gradual stress removal with biofeedback on anxiety.
  • Adel Zahed Babelan, Abdollah Ghasempour, Shahnaz Hasanzade Page 12
    The purpose of this study was to investigate relationships between forgiveness and hardiness with students hope. In this descriptive- correlational study, a total of 120 (Male=60, Female= 60) undergraduate students from 6400 students of the University of Mohaghegh Ardabili were selected using multistage cluster sampling; they participated in the study on the basis of their completion of Schnieder's hope scale (α=0.79), Ahvaz's hardiness scale (α=0.77), and Walker's forgiveness scale (α=0.71). The data collected from the sample were put into SPSS and were analysed using statistical methods, correlation and multipleregression. Results revealed that hope positively correlated with hardiness (r=0.51) and with forgiveness (r=0.53) and hardiness positively correlated with forgiveness (r=0.46). Also, hardiness and forgiveness predicted the changes related to the hope positively and significantly (P<0.001, R2=0.37). The findings indicated that both forgiveness and hardiness have more important roles on the hope of the students. So Forgivenes s and hardiness can contribute to the prediction of hope on the part of the students.
  • Mr Abbas Shakiba Fateme Bahrami, Mr Zabihollah Kave Farsani Page 20
    The objective of this study was to obtain a factorial structure for the Auckland Individualism- Collectivism Scale (AICS), among Iranian students. A correlation method was employed with a sample of graduate students. Participants were 274 graduate students of Isfahanuniversity, who were selected through convenience sampling. They answered the 26-item version of the AICS. Data was analyzed through explanatory and confirmatory factor analysis and the Cronbach alpha of internal consistency. The explanatory factor analysis of 26 items yielded 5 clear factors and the examination of the 5 factor model by confirmatory factor analysis showed the best fit with the data, the Cronbach alpha as 0.81-0.93 of AICS factors was estimated and it was acceptable. The Auckland Individualism- Collectivism Scale could be used as a valid and reliable instrument in later Iranian psychological & psycho-sociological research.
  • Maryam Ghorbani, Mr Hamid Kazemi Zahrani, Mrs Tahere Ghorbani Page 31
    The purpose of this study was to comparing irrational beliefs in patients with crystal abuse disorder and ordinary people. So firstly, 36 subjects were selected from Isfahan psycho neurology clients by access sampling method. Control group consisted of 36 students and e mployee of Isfahan Payam Noor University that were selected by simple random method and matching criteria of age, gender and educational level. After selecting subjects, Jones irrational thought test was performed on them. The results were analyzed by ttest for independent groups, it was specified that the group misusing crystal has more irrational beliefs than control group. Also scores of sick group relative to control group is higher in subtests with anxiety about future (AO), avoiding from problems (PA), dependence (D), and disability relative to change (HC) (P<0.05)
  • Page 38
    The purpose of this research was to compare perceived organizational justice and workplace violence emergence on the basis of demographic variables. The research method was ex post facto and statistical population consisted of men employees of an industry, among whom 289 persons were selected via random sampling. Research instruments consisted of organizational justice questionnaire (Golparvar et al, 2008) and a researcher-made questionnaire. Data was analyzed with the use of independent sample t-test. Results showed that there is a significant difference between single and married employees at the level of procedural justice (P<0.05) and concerning distributive, procedural, and relational justice there was a significant difference between low literacy and high literacy participants (P<0.01). But, there were no significant differences at the level of perceived organizational justice and related dimensions among young and adult workers (P>0.05)
  • Salman Zarei, Kiumars Farahbakhsh, Masomeh Esmaeili Page 51
    The aim of this study was to determine the share of self-differentiation, trust, shame, and guilt in the prediction of marital adjustment. The research method was correlational-survey and a total of 150 married women, who were teachers in Noorabad were selected via simple accidental sampling method. Data was collected by Differentiation of Self Inventory (DSI), Test of Self Conscious Affect (TOSCA-2), Trust Scale (TS), and Dyadic Adjustment Scale (DAS) then data was analyzed via correlation, SD, frequency, mode and stepwise regression analysis. Results showed that marital adjustment has a significant relationship with self differentiation, trust and guilt (P<0.01). Also the results showed that there is not a significant relationship between guilt and marital adjustment (P<0.01). Results of stepwise regression analysis showed that the combination of self differentiation, trust and shame was significantly predictive of the variance of marital adjustment and predicted 35 percent of variance of marital adjustment.
  • Tahere Heidari, Arezoo Sfahmive, Shalar Framarzi Page 64
    The purpose of this study was the comparison of mind Dimensions theory in children with/ without Autism Disorders in Isfahan city. The research method was causal- Comparative. The subjects were boys(age 5-10 years) with Autism Disorders, from whom 15 children with Autism Disorders who had suitable oral ability were selected, and 15 Normal Children who were ethnographically in harmony were chosen as the control group. Theory of mind Scale of Morris and colleagues (1999) was used to gather the data. After gathering the data the statistical analysis of variance was applied and the following results were revealed: The difference between the performance of children with Autism Disorders in theory of mind test scales was significant (P<0.001). It shows that children with Autism Disorders were lower than the normal children in theory of mind test scores and other levels. Thus, children with Autism Disorders must receive different attention and interpretation compared with typical children.
  • Ms Mona Siminghalam, Mr Alibakhshi Hussain Page 71
    The aim of this research was to study visual perceptual skills in the children with developmental coordination disorder (DCD). The method of this study was casual-descriptive, and the statistical population involved all mentally retarded children in Tehran in 2010. Sixty educable children aged 9 to 13 including 30 children with DCD (15 boys and 15 girls) and 30 children without DCD (15 boys and 15 girls) were selected by sampling method. The data gathering was done by Test of Visual Perceptual Skills revised (TVPS-R) and the data were Analyzed by independent t-test and Univariate Analyze of variance. Results indicated significant differences across means of visual perceptual subtests scores between DCD and non-DCD children P(V)<0/05). Also children with DCD performed significantly poorer than non - DCD children in all of subtests of TVPS-R except visual closure and this weakness was more obvious in DCD boys. This study supported the stance that we should consider the visual perceptual characteristics of children with DCD when designing experimental studies or developing educational interventions.
  • Miss Nasim Jafari, Dr Maryam Fatehizade Page 79
    The aim of this research was to investigate the predictive role of emotional intelligence in internet addiction among Isfahan university students. This is a multiple correlation research. The statistical population included students of Isfahan university of Iran. The randomly selected training samples included 71 students (36 girls and 35 boys). Assessment instrument consisted of Internet Addiction Test Young (1998) and Trait Emotional Intelligence Questionnaire Petrides and Furnham (2001). The gathered data was analyzed by descriptive and inferential statistics and regression methods. The results showed that there were correlations (r=-0.54) between internet addiction and emotional intelligence (P<0.001) and emotional intelligence can predict 29% of internet addiction (P<0.001).