فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 48 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صادق باران اولادی، احمد اعتمادی، ابوالفضل کرمی صفحات 3-9
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی امیددرمانی بر انگیزش پیشرفت در دانش آموزان پسر پایه دوم مقطع کارودانش شهرستان بهارستان بود. پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان کارودانش شهرستان بهارستان بود. از میان مدارس پسرانه پایه دوم رشتهکارودانش شهرستان بهارستان از طریق نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای یک مدرسه انتخاب و با اجرای پرسشنامه انگیزش پیشرفت (ACMT) (باهارگاو، 1994) 30 نفر که نمره پایینی در این آزمون گرفتند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. امیددرمانی به مدت 10 جلسه در مورد گروه آزمایش اجرا شد. گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل گردید. تحلیل کوواریانس نشان داد که بین گروه های مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد (01/0 > P). یافته ها نشان داد که امیددرمانی میزان انگیزش پیشرفت را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، امیددرمانی
  • باب الله بخشی پور، مسعود اسدی، احمدرضا کیانی، اصغر شیرعلی پور، حسین احمددوست صفحات 10-19
    این پ‍ژوهش با هدف بررسی رابطه عملکرد خانواده با تعارضات زناشویی زوج های در آستانه طلاق انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش همه زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان ساری در سال 1388 بودند. گروه نمونه شامل 100 زوج بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های تعارض زناشویی ثنایی (1387) و عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران (1983) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل چندمتغیری همبستگی بنیادی استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین، عملکرد کلی، حل مشکل، نقش ها، همراهی عاطفی وآمیزش عاطفی با متغیرهای ملاک رابطه معناداری دارند (05/0P≤). علاوه بر این نتایج انجام شده با نرم افزار SAS نشان داد که در ایجاد اولین همبستگی بنیادی عملکرد کلی از متغیرهای پیش بین و افزایش واکنش های هیجانی از متغیرهای ملاک بیشترین نقش را دارند.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، تعارضات زناشویی، طلاق
  • وحیده حجه فروش *، رسول کرد نوقابی، حسن پاشا شریفی، محمد پورسینا صفحات 20-23

    هدف این پژوهش بررسی عملی بودن اعتبار، روایی و هنجار یابی سیاهه رفتارهای مستقیم و غیرمستقیم ایرلند است. جامعه آماری زندانیان غیرسیاسی زندان مرکزی شهرستان همدان است که از میان آنها 500 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به سیاهه ایرلند (2007) در یک مرحله پاسخ دادند. به منظور به دست آوردن پایایی پرسشنامه از روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ استفاده شد. روش بازآزمایی با تکرار خود سیاهه پس از یک هفته بر روی 100 نفر اجرا شد که ضریب پایایی برای فرم قربانی بودن 47/0 r = و برای فرم قلدری 43/0 r = در سطح معناداری 01/0 > P به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ نیز برای سیاهه قربانی بودن 92/0 و برای سیاهه قلدری 90/0 به دست آمد. پس از حذف 12 ماده از فرم اول و 10 ماده از فرم دوم که همبستگی ضعیفی با کل سیاهه داشتند و از نظر آماری بی معنا بودند، ضریب اعتبار به ترتیب 94/0 و 92/0 برآورد شد. برای بررسی روایی سازه و اینکه سیاهه از چه عواملی اشباع شده است، از روش تحلیل عاملی استفاده شد و با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و چرخش پروماکس از مجموعه فرم قربانی بودن 5 عامل و از فرم قلدری نیز 5 عامل استخراج شد. در این پژوهش برای بررسی روایی ملاکی همزمان از نظرات نگهبانان بندها در خصوص میزان رفتارهای مرتبط با زورگیری به عنوان ملاک استفاده شد. نتایج نشان داد که این ضریب برای فرم قربانی بودن 45/0 r = و برای فرم قلدری43/0 r = بود و نشان می دهد که هر دو ضریب همبستگی در سطح 01/0 P< معنادار است.

    کلیدواژگان: نرم یابی، زورگیری، قلدری، قربانی بودن، زندانیان
  • طاهره حیدری، ارزو شاه میوه اصفهانی، احمد عابدی، منصوره بهرامی پور صفحات 34-42
    هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی روش فرنالد و دیویس بر عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان پسر پایه سوم ابتدایی بود. پژوهش از نوع آزمایشی با سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان نارساخوان مراجعه کننده به مرکز مشاوره شناخت و الفبای زندگی شهر اصفهان در دی ماه 1390 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و 45 نفر به عنوان نمونه نهایی گزینش و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (15 دانش آموز روش فرنالد، 15 دانش آموز روش دیویس و 15 دانش آموز گروه گواه) جایگزین شدند. سپس آزمون تشخیصی خواندن (بدیعیان، 1375) و آزمون هوش وکسلر کودکان (عابدی، صاقی و ربیعی، 1388) بر روی هر سه گروه اجرا گردید. بر روی 15 دانش آموز گروه آزمایش روش فرنالد در 10 جلسه انفرادی 30 دقیقه ای و روش دیویس نیز بر روی 15 دانش آموز دیگر گروه آزمایش در 16 جلسه انفرادی 30 دقیقه ای مداخله صورت گرفت. بر روی گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. در پایان مداخلات آزمون تشخیصی خواندن بر روی گروه های آزمایشی اجرا گردید و داده ها با نرم افزار SPSS 15 و آزمون تحلیل کوواریانس و مقایسه زوجی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمرات پس آزمون خواندن گروه های آزمایش و کنترل، تفاوت معناداری وجود دارد (001/0> P). نتایج مقایسه های زوجی نیز نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون خواندن دو گروه دیویس و فرنالد نیز تفاوت معناداری وجود دارد (001/0> P).
    کلیدواژگان: هنجاریابی، رفتارهای مستقیم و غیرمستقیم، زندانیان، قربانی بودن، قلدری
  • محمد سعید احمدی صفحات 45-53

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی در دانشجویان اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال تحصیلی 901389 بودند که از میان آنها 380 نفر از رشته های مختلف (226 دختر و 154 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل فرم کوتاه 60 سوالی مقیاس ویژگی های شخصیتی نئو(NEO PI-R، 1992) و آزمون 90 سوالی هوش هیجانی بار آن (1997) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (شیوه گام به گام) تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین برونگرایی، تجربه پذیری، توافق پذیری و با وجدان بودن با هوش هیجانی رابطه مثبت معنادار (01/0>P) و بین هوش هیجانی و روان رنجوری رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین بین هوش هیجانی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P). تحلیل رگرسیون نشان داد که ویژگی های شخصیتی به طور معناداری می توانند هوش هیجانی را پیش بینی کنند (01/0>P).

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، ویژگیهای شخصیتی، روان رنجوری، برونگرایی، تجربه پذیری، توافق پذیری، باوجدان بودن، دانشجویان
  • کلثوم طیبی، عباس ابوالقاسمی، مجید محمودعلیلو صفحات 54-62
    این پژوهش با هدف مقایسه حمایت و محرومیت اجتماعی در معتادان به مواد مخدر و داروهای روان گردان و افراد بهنجار انجام گرفت. روش مطالعه علی مقایسه ای و جامعه آماری همه افراد معتاد به مواد مخدر و داروهای روان گردان بودند که در سال 1390 به مراکز درمانی ترک اعتیاد شهر میانه مراجعه کرده بودند. از این جامعه40 معتاد به مواد مخدر و40 معتاد به داروهای روان گردان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با40 فرد بهنجار برحسب سن، جنس، تحصیلات و وضعیت تاهل همتا شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی (فلمینگ، باوم، گایسریل و گچل، 1982) و پرسشنامه محرومیت اجتماعی (محقق ساخته، 1390) بود و داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)، آزمون LSD، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که معتادان به داروهای روان گردان در مقایسه با معتادان به مواد مخدر و افراد بهنجار و معتادان به مواد مخدر در مقایسه با افراد بهنجار از حمایت اجتماعی کمتری برخوردارند و از محرومیت های اجتماعی چندگانه رنج می برند (01/0P<). تحلیل رگرسیون چند متغیری نیز نشان داد که حمایت اجتماعی پایین، محرومیت اجتماعی معتادان را پیش بینی می کند (01/0P<). این یافته ها نشان می دهد که محرومیت اجتماعی از عوامل خطرزا برای سوء مصرف مواد روان گردان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، محرومیت اجتماعی، معتاد، مواد مخدر، داروهای روان گردان
  • عبدالله قاسم پور، جمال سوره، میرتوحید سیدتازه کند صفحات 63-70
    هدف این پژوهش تعیین ارتباط بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با اضطراب مرگ در دانشجویان بود. در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 130 (66 پسر و 64 دختر) دانشجوی کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) را تکمیل کردند. داده های پژوهش به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با اضطراب مرگ، همبستگی معناداری وجود دارد (01/0 > P، 05/0 > P). از میان راهبردهای تنظیم شناختی هیجان توجه مثبت به ارزیابی، فاجعه سازی، باز ارزیابی مجدد، پذیرش، نشخوار فکری و مقصر دانستن خود، بهترین پیش بینی کننده های اضطراب مرگ در دانشجویان بودند (27%= ضریب تعیین تعدیل شده، 01/0 > P). نتایج این بررسی بیان می کند که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان سازه های روان شناختی، در پیش بینی اضطراب مرگ مهم هستند.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، تنظیم شناختی هیجان، دانشجویان
  • علی مهداد، الهام دهقان، محسن گلپرور، علی شجاع صفحات 71-80
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مولفه های سلامت روان شناختی محیط کار با تعهد سازمانی و اعتماد سازمانی انجام گردید. نوع پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل همه کارکنان شرکت پالایش گاز سرخون و قشم بودند که از میان آنها 278 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش پرسشنامه های سلامت روان شناختی محیط کار (مهداد، 1389) اعتماد سازمانی (مورمن و همکاران، 1998) و تعهد سازمانی (آلن ومیر، 1991) مورد استفاده قرار گرفت. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نشان داد که تعهد عاطفی، مستمر و هنجاری به ترتیب از طریق مقام و جایگاه اجتماعی ارزشمند، اهداف بیرونی ایجاد شده و امنیت جسمانی (01/0 P<)؛ مقام و جایگاه اجتماعی ارزشمند، دسترسی به پول و اهداف بیرونی ایجاد شده (01/0 P<)؛ اهداف بیرونی ایجاد شده، گوناگونی محیط، مقام و جایگاه اجتماعی ارزشمند و امنیت جسمانی (01/0 P<)؛ همچنین اعتماد سازمانی به ترتیب از طریق وضوح محیطی، مقام و جایگاه اجتماعی ارزشمند، گوناگونی محیط و فرصت کنترل قابل پیش بینی است (01/0 P<). در نتیجه می توان از طریق بهبود مولفه های سلامت روان شناختی محیط کار، تعهد سازمانی و اعتماد سازمانی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سلامت روانشناختی محیط کار، تعهد سازمانی، اعتماد سازمانی، شرکت پالایش گازسرخون و قشم
  • نعیمه کهولت، بهرام جوکار صفحات 81-94
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین مولفه هیجانی شادی (عواطف مثبت و منفی)، ابعاد هویت و جهت گیری هدف در قالب یک مدل علی است. شرکت کنندگان پژوهش 530 (353 دختر و 177 پسر) دانشجوی دانشگاه شیراز سال تحصیلی 88 87 بودند. ابزار اندازه گیری شامل مقیاس ابعاد هویت (AIQ-TV) چیک، اسمیت و تروب (2002)، مقیاس اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (1999، 2001) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) واتسون، کلارک و تلگن (1985) بود. پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ و روایی آنها با استفاده از روش تحلیل عاملی محاسبه شد. مدل فرضی با استفاده از رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان و براساس روش مراحل بارون و کنی (1986) تحلیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل مسیر در خصوص نقش واسطه گری جهت گیری هدف بین ابعاد هویت و شادی نشان دهنده نقش واسطه ای هر چهار جهت گیری هدف بود و از بین مسیرها، مسیر هویت شخصی به واسطه هدف تسلط گرایشی (01/0 P<، 30/0 = β) بر عاطفه مثبت (01/0 P<، 32/0= β) قوی ترین مسیر واسطه گری را نشان داد.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، عواطف مثبت و منفی، ابعاد هویت
  • نوشاد قاسمی صفحات 95-105
    این پژوهش با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی بیماران مبتلا به نشانگان (سندرم) روده تحریک پذیر با افراد سالم انجام شده است. طرح پژوهش از نوع علی مقایسه ای (پس از وقوع) و آزمودنی ها 35 بیمار IBS (21 زن و 14 مرد) 14 تا 65 ساله که پزشک متخصص گوارش معرفی کرده بود و 35 فرد سالم که به شیوه نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه شخصیتی نئو فرم 60 سوالی (حق شناس، 1385) و فهرست اطلاعات جمعیت شناختی بودند و داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که بیماران IBS به طور معناداری از روان رنجورخویی بیشتر و برونگرایی کمتری نسبت به افراد سالم برخوردار بودند (01/0 P<)، اما بین دو گروه در متغیرهای گشودگی، دلپذیر بودن و با وجدان بودن تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین مشخص شد که از بین متغیرهای جمعیت شناختی سه متغیر؛ ترتیب تولد، وضعیت تاهل و سن با بیماری IBS رابطه معنادار دارند (05/0 P<). به نظر می رسد ویژگی های شخصیتی نقش مهمی در شدت و تداوم علایم IBS دارند.
    کلیدواژگان: نشانگان روده تحریک پذیر، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های جمعیت شناختی
|
  • Sadegh Baran Oladi, Ahmad Etemadi, Aboalfazl Kermi Pages 3-9
    Aim
    This study was to determine the effectiveness of hope therapy on achievement motivation. This study was a pre-post test experimental design with control group.metod: Statistical population included all students of work/knowledge in Baharestan County of Tehran Province. 3o student were selected via cluster sampling. Elementing of Acheivement Motivation Test(ACMT) the 30 student were assigned to experimental and control group randomly. Subjects of experimental group were treated by 10 hope therapy sessions. Control group received no intervention.
    Result
    Data analyzed by Covariance Test showed that achievement motivation of experimental group was significantally enhanced compared with control group(P<0/001).
    Discussion
    This study showed hope therapy promotes achievement motivation.
    Keywords: acheivement motivation, hope therapy
  • Vahideh Hajehfrosh, Rasol Kordnoghabi, Hasan Pasha Sharifi, Mohammad Poorsina Pages 20-23

    The aim of this study was investigating of practicality، Reliability and Validity of direct and Indirect Prisoner Behaviors Checklist-Scaled version (DIPC-SCALED-r Ireland 2007) in non-political crime central prison in Hamadan city. A sample of 500 prisoners’ randomly was selected. Checklist included two forms of 49 questions to measure the victimization and the 58 questions to measure bullying. To obtain validity of questionnaire used two

    Methods

    test-retest and internal consistency (Cronbach''s alpha). The correlation coefficient for the victimization form was r =0. 47 and for bullying form was r =0. 43 which were significant in P<0. 001. Cronbach alpha coefficient computed for the victimization form 0. 92 and for the bullying form 0. 90. After removing 12 items of the first form and to items from second form which had weak correlation، validity coefficients became more significant: 0. 90 and 0. 89. To check the validity of log structures and what factors that is saturated، the factor analysis method was used. KMO and Bartlett''s sizes in two form of questionnaire indicated conditions for factor analysis was run. After exclusion of inappropriate questions by using principal component analysis and rotation matrix Promax and according to scree plot and percentage variances of the series form factor and 5 being the victim of bullying form the five factors were extracted. In the present study to check the validity of questionnaire used the criteria validity method. The results showed the coefficient for the form of victimization was r=0. 45 and for the form of bullying was r=o. 53.

    Keywords: normalization, Direct, Indirect Prisoner Behaviors, prisoners, victimization, bullying
  • Tahere Heidari, Arezoo Sfahmive, Ahmad Abedi, Mansoore Bahramipoor Pages 34-42
    The purpose of this study was to comparison effectiveness of Davis and Fernald methods on reading performance of dyslexia in third elementary school students. Participants were 45 students (15 students that received Fernald method، 15 students that received Davis method and15 students in control group) who were randomly selected and received 10 sessions individual intervention and control group received no intervention. Experimental design with pre-test and post-test was used. The assessment tools included Reading and Dyslexia Test (RDT)، Wechsler''s Intelligence scale for Children (WISC-IV) Wechsler''s and Recognition Learning Disability Children Checklist. The pre-test and post-test were administered to both the experimental and control groups. The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the mean scores of reading test in the experimental and the control groups in the post test (p<0. 001). Also، the results of pair wise comparison of groups showed that there was significant difference between the mean scores of Davis and Fernald groups in the post test (p<0. 001).
    Keywords: Dyslexia, Davis method, Fernald method, Reading Performance
  • Mohammad Saeed Ahmadi Pages 45-53

    The main purpose of the present study was to investigate the relationship between personality traits and emotional intelligence of university students. Research method was correlation، and statistical population included Miane university students in the school year 2011-12، among them 380 persons from different majors (226 female students and 154 male students) were selected by cluster random sampling method. The assessment tools included the 60-short form question of personality traits of NEO (NEO PI-R،1992) Questionnaire and Bar-on EQ test (1997) which consisted of 90 item. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient، stepwise regression analysis. Results showed significant positive relationship between extraversion، openness to experience، agreeableness and conscientiousness with emotional intelligence (P>0. 01)، But there was a significant negative relationship between neuroticism and emotional intelligence (P>0. 01). Also there were not significant different between males and females EQ (P>0. 05). Stepwise regression analysis showed that there were personality traits can significantly predict the emotional intelligence (P>0. 01).

    Keywords: emotional intelligence, personality traits, neuroticism, extraversion, openness to experience, agreeableness, conscientiousness, university students
  • Kolsom Tayyebi, Abbas Abolghasemi, Majid Mahmood Alilu Pages 54-62
    The purpose of this study was to compare the social support and deprivation in narcotics and psychoactive addicts and normal personal. The method of this research was causative-comparative and the statistical population involved all narcotics and psychoactive drugs addicts who referred to quitting a addiction centers in miyaneh city in 2011. From this population، 40 psychoactive drugs addicts and 40 narcotics addicts were selected with the use of available and purposeful sampling and matched with 40 normal personal according to age، sex، educational level، and marital status. Assessment tools consisted of inventory Social support and Social deprivation check list and the Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA)، LSD test، pearson coefficient of correlation and multiple regression. Results showed that psychoactive drugs addicts as compared with narcotics addicts and normal personal; and narcotics addicts as compared with normal personal to avail of socail support low and to have experience social deprivation (P 0/001). Multiple regression analysis also showed that low social support to predict social deprivation in addicts (P 0/001). This findings to indicate multiple social deprivation is risky factors in psychoactive drugs abuse.
    Keywords: Social support, Social deprivation, Addict, Narcotics, Psychoactive drugs
  • Abdollah Ghasempour Pages 63-70
    Emotion cognitive regulation strategies are psychological components that play an important role in anxiety disorders. The purpose of this research was to predict death anxiety on the basis of emotion cognitive regulation strategies in students. In this descriptive correlational study، 130 (Male=66، Female=64) undergraduate students from the University of Mohaghegh Ardabili were selected using multistage cluster sampling; and filled the questionnaires of emotion cognitive regulation strategies and death anxiety. The data study from the sample was analyzed by the statistical methods of correlation and stepwise regression. Results revealed that between emotion cognitive regulation strategies and death anxiety signification correlated. Of between emotion cognitive regulation strategies; positive refocus on planning، catastrophizing، reappraisal، acceptance and rumination were the best predictors of the death anxiety in students (Adj. R2=0/26). The findings indicated that emotion cognitive regulation strategies are important psychological components in prediction of death anxiety.
    Keywords: Death anxiety, Emotion cognitive regulation, Students
  • Naeimeh Kohoulat, Bahram Jowkar Pages 81-94
    The goal of the present study، in framework of a causal model، was to examine the relationship between identity aspects، goal orientations and affective component of happiness. Participants were 530 students (353 girls and 177 boys) selected from Shiraz university. The research instruments included Aspects of Identity Questionnaire (AIQ-TV)، Achievement Goals Questionnaire and positive Affect and Negative Affect Scale (PANAS). To examine reliability of measures Cronbach alpha coefficient، and to determine the validity، factor analysis method were applied. The hypothetical model tested by sequential simultaneous regression analyses، with use of Baron and Kenny''s (1989) steps. Results of the steps of path analysis showed that Goal orientations could be regarded as mediators between identity aspects and affective component of happiness and personal identity was most powerful mediator between mastery approach (β= 0. 30، p<0. 001) and positive affect (β= 0. 32، p<0. 001).
    Keywords: Goal Orientations, Positive, Negative Affects, Identity Aspect
  • Nowshad Ghasemi Pages 95-105
    The aim of this study was to comparison of personality traits between patients with Irritable Bowel Syndrome (IBS) and normal matched group. An ex-post- facto design were used and subjects were 35 (21 female and 14 male in 14-65 old age range) IBS patients diagnosed by gastroenterologist and normal matched group. Short form of NEO (Haghshenas، 2004) inventory and a checklist applied as measures of personality traits and demographic information. Data were analyzed with independent t-testis and chi square and indicated that IBS patients significantly are higher in neuroticism and lower in extroversion than normal group (p<. 01). Although no significant differences were found in openness، agreeableness، and conscientiousness between tow group. Also were found that there are some relations between IBS and demographic status such as order of birth، marital status، and age (p<. 05). It seems that personality traits have an important role in severity and duration of symptoms in IBS patients. Key words: Irritable Bowel Syndrome، Personality Traits، Demographic Status.
    Keywords: Personality traits, Irritable Bowel Syndrome, NEO Personality Inventory, Demographic status