فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 50 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داریوش جلالی، عزیزالله آقابابایی صفحه 5
    این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر روش های پیشگیری از سوءمصرف مواد به روش شناختی رفتاری اجتماعی، آموزش مهارت های زندگی، ارائه پوستر و ارسال پیام کوتاه بر بهبود راهبردهای مقابله ای و کاهش تکانشگری دانش آموزان به مرحله اجرا درآمد. پژوهش از نوع شبه آزمایشی و جامعه آماری دانش آموزان پسر تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) بودند که از میان آنها 150 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در چهار گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 30 نفر) قرار گرفتند. هر یک از شرکت کنندگان در پنج گروه، طی مراحل پیش آزمون و پس آزمون مقیاس راهبردهای مقابله ای (موس و بلینگ، 1981) و مقیاس تکانشگری (بارت و همکاران، 2004) را تکمیل کردند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که روش های پیشگیری بر بهبود راهبردهای مقابله ای و کاهش تکانشگری (01/0 P<) دانش آموزان موثر است. نتایج آزمون تعقیبی کمترین تفاوت معنادار (LSD) نشان داد که هر چهار روش پیشگیری (بجز ارائه پوستر) با تاثیر متفاوت بر بهبود راهبردهای مقابله ای و بر کاهش تکانشگری موثر هستند (05/0 P<).
    کلیدواژگان: پیشگیری اطلاع محور، پیشگیری توانایی محور، تکانشگری، راهبردهای مقابله ای، دانش آموزان پسر
  • فلور خیاطان، حسن احدی، منوچهر کامکار، غلامرضا نفیسی صفحه 18
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین آسیب های روانی سازمانی با فشار شغلی، رضایت شغلی و سلامت روان با توجه به نقش واسطه ای کمال گرایی شغلی اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری آن معلمان مقطع راهنمایی شهر اصفهان بودند که از میان آنها 331 نفر (183 زن و 148 مرد) به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های آسیب های روانی سازمانی (کامکار و همکاران، 1385)، مقیاس چندبعدی کمال گرایی شغلی (هویت و فلت، 1989)، پرسشنامه سلامت روان (گلدبرگ و ویلیامز، 1988)، شاخص توصیفی شغلی (JDI، اسمیت و همکاران، 1969) و پرسشنامه فشار شغلی (اسیپو، 1987) پاسخ گفتند. داده ها از طریق الگوسازی معادله ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد آسیب های روانی سازمانی به طور مستقیم با محدوده نقش، رضایت شغلی، سلامت روان و مسوولیت نقش، و محدوده نقش به طور مستقیم با کمال گرایی مبتنی بر خود و رضایت شغلی رابطه دارند. همچنین بین کمال گرایی مبتنی بر خود با مسوولیت نقش، بین مسوولیت نقش با سلامت روان و بین سلامت روان با رضایت شغلی نیز رابطه مستقیم وجود داشت. شاخص های برازش الگوی نهایی پژوهش (879/8، 05/0 P<، GFI=0.991، FI=0.992، IFI=0.992، PCFI=0.397، PRATIO=0.4، RMSEA=0.038) نشان دهنده وضعیت مطلوب الگو بود.
    کلیدواژگان: آسیب های روانی، سازمانی، کمال گرایی شغلی، فشار شغلی، رضایت شغلی، سلامت روان
  • شهربانو قهاری، راحله فلاح، جعفر بولهری، سیدمهدی موسوی، زهرا رزاقی، محمد اسماعیل اکبری صفحه 33
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مداخلات شناختی رفتاری و معنوی مذهبی بر کاهش اضطراب و افسردگی در بیماران زن مبتلا به سرطان پستان اجرا شد. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی سه گروهی بود و جامعه آماری را زنان مبتلا به سرطان پستان تحت پوشش یک مرکز تحقیقات سرطان تشکیل می دادند که از میان آنها، 45 زن به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در سه گروه 15 نفری (شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) قرار گرفتند. دو گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت مداخلات جداگانه ای قرار گرفتند، ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه افسردگی (BDI-II، بک، 2000) و پرسشنامه اضطراب (BAI، بک، 1988) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گرچه میانگین نمرات گروه های آزمایش در پایان مطالعه بیشتر از گروه کنترل بود، اما تفاوت به لحاظ آماری معنادار نبود (05/0 P>).
    کلیدواژگان: مداخله شناختی، رفتاری، مداخله معنوی، مذهبی، اضطراب، افسردگی، سرطان پستان
  • محبوبه بیک محمدی، مرتضی ترخان، بهمن اکبری صفحه 41
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش گروهی شناختی رفتاری و مصون سازی در مقابل فشار روانی بر سازگاری اجتماعی و خودپنداره دانش آموزان دختر دبیرستانی اجرا شد. پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون سه گروهی با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دبیرستانی بودند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 45 نفر انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) قرار گرفتند. ابزارهای سنجش، شامل پرسشنامه سازگاری اجتماعی (بل، 1968) و پرسشنامه خودپنداره (راجرز، 1951) بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش گروهی شناختی رفتاری نسبت به آموزش مصون سازی در برابر فشار روانی و گروه کنترل بر افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر تاثیر معناداری (01/0P<) دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که آموزش شناختی رفتاری و آموزش مصون سازی در برابر فشار روانی بر خودپنداره دانش آموزان دختر دبیرستانی تاثیر معناداری ندارند (05/0P>).
    کلیدواژگان: آموزش شناختی، رفتاری، آموزش مصون سازی در مقابل فشار روانی، سازگاری اجتماعی، خودپنداره، دانش آموزان دختر
  • امیرحسین علی محمدی، فرشاد شیبانی نوقابی، کمیل زاهدی تجریشی صفحه 51
    این پژوهش با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی کلونینجر در میان افراد معتاد، افسرده، مضطرب و عادی اجرا شد. روش پژوهش پس رویدادی و جامعه آماری شامل چهار گروه از افراد معتاد، مضطرب، افسرده و عادی در شهر بجنورد بود که از میان آنها، 30 معتاد، 30 افسرده، 30 مضطرب و30 فرد عادی انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه سرشت و منش (TCI، کلونینجر و همکاران، 1991) بود. داده ها از طریق تحلیل واریانس دوراهه، تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد. نتایج نشان داد در بعد پشتکار، گروه اضطرابی و گروه افراد عادی نسبت به افراد معتاد تفاوت معناداری دارند (01/0 > P). در بعد نوجویی، گروه معتاد از سه گروه دیگر و در بعد اجتناب از آسیب، گروه اضطرابی نسبت به دیگر گروه ها تفاوت معناداری داشتند (01/0 > P). در بعد وابستگی به پاداش، بین افراد عادی و معتاد تفاوت معناداری به دست آمد (01/0 > P). همچنین نتایج نشان داد که در بعد خود راهبری، بین گروه های چهارگانه پژوهش با یکدیگر تفاوت معناداری وجود ندارد(05/0 P >)، اما در بعد تعالی بخشی خود، بین گروه معتادان با گروه افراد عادی و دو گروه اضطرابی و افسرده نیز با گروه افراد عادی (05/0 P <) و در بعد همکاری، گروه معتادان و گروه افسرده با گروه افراد عادی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0 P ≤).
    کلیدواژگان: ویژگی های سرشتی، منشی شخصیت، اعتیاد، اضطراب، افسردگی
  • اسماعیل خیرجو، حسن احدی، فرهاد جمهری صفحه 61
    این پژوهش با هدف مقایسه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در بیماران زن مبتلا به آرتریت روماتوئید با زنان سالم و تعیین ارتباط سبک زندگی ارتقادهنده سلامت با عوامل جمعیت شناختی اجرا شد. روش پژوهش پس رویدادی، و جامعه آماری پژوهش، زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید و زنان سالم در شهر تبریز بودند که از میان آنها دو گروه 105 نفری با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار سنجش مقیاس سبک زندگی ارتقادهنده سلامت (والکر و همکاران، 1987) بود. داده ها از طریق آزمون t گروه های مستقل و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد، بین مولفه های سبک زندگی ارتقادهنده سلامت (بجز مدیریت فشار روانی)، شامل مسوولیت پذیری سلامت، فعالیت بدنی، تغذیه، خودشکوفایی و حمایت بین فردی در زنان سالم با زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید تفاوت معنادار وجود دارد (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که تحصیلات، به تنهایی 28 درصد از واریانس سبک زندگی ارتقادهنده سلامت را در بیماران زن مبتلا به آرتریت روماتوئید تبیین می کند.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، عوامل شخصی
  • فریده حمیدی صفحه 71
    این پژوهش با هدف طراحی و ساخت اولیه یک آزمون عملکرد شناختی برای سنجش اثر بازداری در حافظه کاری و سنجش نقش سن در دانشجویان اجرا شد. پژوهش از نوع ساخت و اعتباریابی آزمون است. جامعه آماری پژوهش همه دانشجویان رشته های علوم انسانی و ریاضی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بودند که از میان آنها 100 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای سنجش، آزمون عملکرد شناختی مغز محقق ساخته و آزمون نگهداری توجه شنیداری (PASAT، سامپسون، 1956) بود. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی (مولفه های اصلی و چرخش واریماکس) و آزمون t گروه های مستقل تحلیل گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، شش عامل به نام های دقت شناسایی هدف، خطای موضعی (مکانی)، خطای راست دو ثانیه، خطای راست سه ثانیه، خطای چپ سه ثانیه و خطای چپ دو ثانیه را به دست داد. همچنین نتایج آزمون t گروه های مستقل نشان داد که فقط در دقت شناسایی هدف (5/0 P≤) بین دانشجویان از نظر سن تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 P<).
    کلیدواژگان: حافظه کاری، عملکردشناختی مغز، آزمون سرنخ دهی (پرایمینگ)، سن
  • محسن کچویی، علی فتحی آشتیانی، عباسعلی الهیاری صفحه 84
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین ویژگی های شخصیتی و سبک های دفاعی با نشانه های اختلال خوردن اجرا شد. روش پ‍ژوهش همبستگی و جامعه آماری دانشجویان دانشگاه تهران بودند که از بین آنها 350 نفر به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (کاستا و مک کری، 1992)، پرسشنامه سبک های دفاعی (اندروز و همکاران، 1993) و پرسشنامه نشانه های اختلال خوردن (گارنر و همکاران، 1982) بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نشانه های اختلال خوردن با سبک دفاعی ناپخته (01/0 P<)، با سبک دفاعی روان رنجور (01/0 P<)، با سبک دفاعی پخته (01/0 > P)، با وظیفه شناسی (01/0 > P)، با توافق پذیری (05/0 > P) و با روان رنجورخویی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی و سبک دفاعی ناپخته (01/0 > P) و سازوکارهای دفاعی دو نیمه سازی، نوع دوستی کاذب، جابه جایی، دلیل تراشی و برون ریزی (05/0 > P) قادر به پیش بینی نشانه های اختلال خوردن هستند.
    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، اختلال خوردن، ویژگی های شخصیت
  • فاطمه نوری فشالنجی، عباس پورشهباز، بهروز دولتشاهی، علی فرهودیان، مهدی چمی کارپور صفحه 94
    این پژوهش با هدف پیش بینی وابستگی به سیگار در مردان از طریق ابعاد شخصیت در الگوی هفت عاملی کلونینجر اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش را مردان سیگاری در شهر قزوین تشکیل دادند که از میان آنها 151 نفر به صورت در دسترس (سهل الوصول) انتخاب شدند. ابزارهای سنجش؛ سیاهه وابستگی به نیکوتین (TTURC، سازمان بهداشت جهانی، 1994) و پرسشنامه سرشت منش کلونینجر(کلونینجر و همکاران، 1994) بود. داده ها با استفاده از تحلیل ممیز و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل گردید. نتایج نشان داد که خودراهبری مهمترین پیش بینی کننده شخصیتی تشخیص وابستگی به سیگار است (05/0 P <). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که از هفت بعد اصلی شخصیت، اجتناب از آسیب و خودراهبری به عنوان مهمترین پیش بین های شدت وابستگی به سیگار هستند (05/0 P <). همچنین نتایج نشان داد که خودراهبری هم ممکن است در پیش بینی تشخیص وابستگی به سیگار و هم در پیش بینی شدت وابستگی نقش تعیین کننده ای داشته باشد (05/0 P <)، اما بعد اجتناب از آسیب فقط شدت وابستگی به سیگار را پیش بینی می کند. (05/0 P <)، و در پیش بینی تشخیص وابستگی به سیگار نقش معناداری ندارد(05/0 P >).
    کلیدواژگان: اجتناب از آسیب، خودراهبری، شخصیت، الگوی هفت عاملی، وابستگی به سیگار
  • فاطمه ایمانی، دیهیم تاکی، مرضیه طباییان صفحه 103
    پژوهش حاضر با این هدف اجرا شد که چگونه افراد اطلاعاتی را که در مورد محیط پیرامون خود به دست می آورند، برای مسیریابی مورد استفاده قرار می دهند. روش پژوهش کیفی بود و جامعه آماری آن همه افراد ساکن در محله سنگ سیاه شیراز و نیز دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که با این محله آشنایی نداشتند و از میان آنها 40 نفر از طریق نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شد. محیط آزمایش، بافت تاریخی محله سنگ سیاه در شیراز و ابزار سنجش، کشیدن نقشه های طرح گونه (کروکی) از محیط آزمایش بود. داده ها از طریق بررسی نقشه های طرح گونه افراد از سه دیدگاه تحلیل شد. یافته ها نشان داد که دانش افراد در مورد فضاهایی که با آن در ارتباط هستند، «شبیه نقشه» است و نقشه های شناختی که افراد از محیط پیرامون خود در ذهن دارند، به فرایند مسیریابی کمک می کنند.
    کلیدواژگان: روان شناسی محیط، دانش فضایی، توانایی مسیریابی، نقشه های شناختی، الگوهای ذهنی
  • الهه حجه فروش، مختار ملک پور، محسن گل پرور صفحه 114
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه تفکر انتزاعی و هوش هیجانی در پزشکان عمومی و معلمان شهر اصفهان اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پزشکان عمومی و معلمان مقطع راهنمایی و متوسطه در شهر اصفهان بود که از میان آنها 77 پزشک و 180 معلم به شیوه تصادفی انتخاب و پرسشنامه هوش ریون بزرگسالان (ریون، 1938) و پرسشنامه هوش هیجانی (سیبریا شرینگ، 1995) برای آنها اجرا شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در نمونه کلی معلمان، بین تفکر انتزاعی با هوش هیجانی کلی، خودانگیزی، همدلی و مهارت های اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد (05/0 P<). همچنین در معلمان زن بین تفکر انتزاعی با خودانگیزی، مهارت های اجتماعی و هوش هیجانی کلی رابطه معناداری به دست آمد، ولی در نمونه معلمان مرد بین تفکر انتزاعی و هوش هیجانی رابطه معناداری به دست نیامد (05/0 P>). نتایج در نمونه پزشکان نشان داد که در همه پزشکان و در پزشکان زن بین تفکر انتزاعی با خودانگیزی رابطه معنادار وجود دارد (05/0 P<)، ولی در پزشکان مرد بین تفکر انتزاعی با هوش هیجانی و مولفه های آن رابطه معناداری به دست نیامد (05/0 P>).
    کلیدواژگان: تفکر انتزاعی، هوش هیجانی، معلمان، پزشکان
  • سارا مستغنی، سیروس سروقد صفحه 124
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و سرسختی روان شناختی با فشار شغلی پرستاران بیمارستان های دولتی شیراز اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش همه پرستاران بیمارستان های دولتی شیراز بودند که از میان آنها 141 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (مک کری و کاستا، 1985)، پرسشنامه سرسختی روان شناختی (بارتون، 1984) و پرسشنامه فشار شغلی (استین متز، 1977) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (روش گام به گام) تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین روان رنجورخویی با فشار شغلی پرستاران رابطه مثبت و معنا دار (01/0>P)، ولی بین برونگرایی، تجربه پذیری و مسوولیت پذیری و همچنین تعهد و کنترل با فشار شغلی پرستاران رابطه منفی و معنادار (01/0>P) وجود دارد. همچنین در تحلیل رگرسیون چندگانه مسوولیت پذیری و روان رنجورخویی همراه با تعهد و مبارزه جویی متغیرهای پیش بینی کننده فشار شغلی بودند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سرسختی روان شناختی، فشار شغلی، پرستاران، بیمارستان دولتی
|
  • Page 5
    This study was aimed to compare the effectiveness of drug substance abuse preventive methods via social cognitive – behavioral training, life skills training, poster presentation and delivering short message on student’s impulsiveness and coping strategies in students under support by Emdad Committee. This quasi experimental study was carried on 150 students were selected from 2500 students and randomly assigned to a control group and four experimental groups. The five groups (30 person in each) completed impulsiveness (Barrat et al, 2004) and coping strategies (Moss& Beling,1981)inventories in the pre- and post – stages. The four experimental group received the following treatments: group(1)10 session of social cognitive-behavioral training 120 minutes each, group(2) 10 sessions of life skills training 120 minutes each, group(3) presentation of 40 posters for 10 weeks, and group (4) delivering short message service for 10 weeks. The results of the analysis of MANCOVA revealed that preventive techniques were effective on impulsiveness and coping strategies (p<0.01). Also, result of LSD revealed that the four preventive techniques were effective, with different degrees of effectiveness, on enhancement of coping strategies as well as on the reduction of impulsiveness (except poster presentation)((p<0.05).
    Keywords: Prevention, Impulsiveness, Coping strategies, Male student
  • Page 18
    The purpose of this research was to study the relationship of psycho- organizational pathology with job stress, job satisfaction, and mental health by considering the mediating role of job perfectionism. The research method was correlational and the statistical population were 2400 Isfahan city guidance teachers in 2011-2012 from whom were selected a group of 331(183 women and 148 men by random, multistage method. Tools used to measure the study variables were as follow 1. Psycho- Organizational Pathology Inventory (Kamkar et al.2006), 2. Multidimensional Job perfectionism Scale (Hewitt and aflett, 1989), 3. Mental health Inventory (Goldberg & Williams,1988). 4. Job Descriptive Index (Smith et al. 1969), and 5. Job Stress Inventory (Osipow,1987). The data were analyzed via correlation analysis (by spss- 19 software) and structural studies of path analysis (by AMOS- 18softwaer).According to the results, the psycho- pathology organization has direct relationship with role boundary, job satisfaction, mental health, and role responsibility also, the role boundary has direct relationships with self –oriented perfectionism and job satisfaction. Also, there were direct relationships between perfectionism and role responsibility, role responsibility and mental health, as well as health and job satisfaction. The research final model of fitness indices indicated that the model was convenient.
    Keywords: Psycho, organizational pathology, Job perfectionism, Job stress, Job satisfaction, mental health
  • Page 41
    The aim of this research was to investigate the effect of group cognitive behavioral training and coping with stress on social adjustment and self – concept of high school female students. This research was an experimental research with pre- post design of a control and two experiment groups. The statistical population of this study included all high school female students in the academic year of 2010-2011. The two female high schools were chosen by using random cluster sampling, and then 45 students were selected and assigned in the three groups by using random sampling method. The measuring tools included the Bell Adult Adjustment Questionnaire (1968) and Rogers Self- concept Questionnaire (1951). The data were analyzed by applying multi- covariance (MANCOWA). The research results indicated that group cognitive- behavioral training – as compared with stress coping training and control group- has a meaningful effect on increasing the social adjustment of high school female students (p<0.01).However the analysis showed that the group cognitive behavioral training and stress coping training do not have a meaningful effect on the students self-concept.
  • Page 51
    The current study aimed to compare the personality characteristics (temperament and character) of addicted, depressed, anxious and normal people. In this cross- sectional causal- comparative study, 120 participants consisting of 90 mental patients: 30 addicted,30 depressed and 30 anxious patients referred to therapeutic centers of Bojnord and normal people subjects of same city in 2011(1389.s.c) were selected. All participants were asked to complete the Cloninger et al. Temperament and Character Inventory (TCI),(1991) and data were analyzed using two- way ANOVA,MANOVA and Tukey post-hoc test. The results showed that in perseverance temperamental dimension, anxious patients and normal group had higher scores respectively which were significant in comparison with addicted patients(p<0.01).On the other hand, addicted and anxious patients significant had the highest mean scores in novelty- seeking and harm-avoidance temperamental dimensions respectively (p<0.01).The normal group had the highest scores on reward-dependence temperamental dimension which was significant in comparison with addicted patients(p<0.01).However, in self- leadership characteristic dimension no significant difference was found. Also significant difference were found in self- leadership between the addicted and the normal groups as well as between the two groups of anxious and depressed patients and the normal group (p<0.05), and in cooperation dimension, between the two groups of addicted and depressed persons and the normal group(p<0.01).The results of the current study showed that besides paying attention to biological factor among drug users, depressed and anxious patients, the role of emotional and cognitive factor should be assessed, to provide more suitable solutions and therapy.
    Keywords: Cloningers Personality Theory, Drug addiction, Anxiety, Depression
  • Page 61
    The main purpose of this research were to study health- promotion lifestyle (HPL) of female rheumatoid arthritis patients in comparison with healthy women and to determine the relationship between demographic factors (including age, disease duration, income, and education) and lifestyles of these patients. With available sampling in 2011(1389s.c) in the city of Tabriz, 105 female rheumatoid arthritis patients and 105 healthy women participated in the research. Research instruments included a researcher made demographic questionnaire and Health Promoting Lifestyles Profile: || (Walker, Sechrist&Pender,1987). The data were analyzed by applying t- test for independent groups and multiple analyses of Variance. The data indicated that the healthy women had higher overall scores on the total HPL and six subscales than rheumatoid arthritis patients. Furthermore, based on t- test result, significant differences were observed between the overall rheumatoid arthritis patients HPL scores and healthy females except in stress management dimension(p<0.01). According to the results of regression analysis, 0.28 percent of the variance in the patients PHL can be explained by the demographic factor of education. These findings, it may be suggested that professionals encourage rheumatoid arthritis patients to practice in health- promo/ting behaviors with appropriate interventional and education methods.
    Keywords: Rheumatoid Arthritis Patients, Health Promoting Lifestyle, (HPL), demographic, Healthy Women
  • Page 71
    The aim of this research was to construct and validate a new cognitive brain function assessment test with an emphasize on the age of student. The research type was test construction and validation. the population in this study was all human sciences and math students studying in undergraduate and postgraduate levels of Shahid Rajaee Teachers Training University in 2011-2012. The sample consisted of 100 university student whose ages ranged between 20 to 36 (50male and 50 female). Which were selected by cluster sampling. The research tools were the veseaoher made Cognitive Brain Function Assessment. Test and the PASAT(Sampson,1956). To achieve the factor structure model validity, varimax rotation and t- test for independent groups were applied. Results showed high correlation between variables and also six factors as the clusters were identified: 1)Target identification accuracy, 2) Location error,3)Two seconds right error,4) Three seconds right error,5)Three seconds left error and 6) Two seconds left error. Also, the results of t- test for independent groups showed that merely in the target identification accuracy, the differences between meaningful differences concerning age exist among the university students(p<0.05).
    Keywords: Working Memory, Cognitive Brain Function, Priming Tests, Test Validation, Age
  • Page 84
    The purpose of this research was to investigate the relationship of personality characteristics and defense style with eating disorder symptoms. Research method was correlational of and statistical population included students of university of Tehran in 2012 (1390 s.c), among them 350 student were selected via cluster sampling. The research tools were the following three questionnaires: Five Factor Personality Inventory (NEO-FFI,Costa&McCrae,1992),Defense Styles Questionnaires(DSQ-40 Andrews, Sing &Bond,1993), and Eating Attitude Test (EAT-26,Garner,Olmsted,Bohr &Garfikel,1982). Data were analyzed using correctional analysis and multiple regression analysis. The relationship of eating disorder symptoms with defense style of immaturity, defense style of neuroticism, defense style of maturity, personality characteristic of conscientiousness (p<0.01),agreeableness (p<0.05), and neuroticism were significant. Also the results of regression analysis indicated that the personality characteristic of conscientiousness, defense mechanism of immaturity (p<0.01), as well as defense mechanism of splitting, pseudo- altruism, displacement, rationalization and acting out (p<0.05) can predict the eating disorder symptoms.
    Keywords: Defense Styles, Eating Disorder, Personality Characteristics
  • Page 103
    The purpose of this study was to know how people utilize information about their environment to find their way. This research method was qualitative, and its statistical population was all persons residing in Sange syah in Shiraz and all student of Shiraz University who were not familiar with this area. (In both groups, meanage were 20). The research sample included 40 person who were selected voluntarily. The test environmental was historical context of Sange Syah in Shiraz. The research tool was the technique of drawing sketch maps from the test environment. The data were collected and analyzed from the survey maps of individuals in three viewpoints. The major finding was that peoples spatial knowledge is “map- like” and cognitive maps of the environment that people have in mind help the navigational process.
    Keywords: Environmental psychology, spatial knowledge, Way finding, Cognitive maps, Mental models
  • Page 114
    This research was conducted with the aim of studying the correlation between abstract thinking and emotional intelligence (EI) in Isfahan general physicians and teachers. Research method was correlational, and statistical population included general physicians and teachers of guidance and high schools in the city Isfahan, among them 77 physicians and 180 teachers were selected by applying random sampling. Research instruments were Ravens Adults Intelligence Questionnaire (Raven, 1938) and Emotional Intelligence Inventory (Siberia Sheering, 1995). The data were analyzed with the use of Pearson correlation coefficient. The results demonstrated that in teacher’s sample, in general there are significant relationships between abstract thinking with general emotional intelligence, self- stimulation, empathy and social skills (p
    Keywords: Abstract thinking, Emotional intelligence, teachers, physicians
  • Page 124
    The purpose of this study was to investigate the relationship of personality characteristics and psychological hardiness with job stress of nurses in state hospitals of Shiraz. The research method was correlational and the population was all nurses of state hospitals in Shiraz, among them 141 nurses were selected through multi-stage sampling method. Research instruments were the big five personality factors questionnaire (McCrae & Costa,1985), psychological hardiness questionnaire(Barton,1984) and Job Stress Questionnaire(Steinmetz,1977). The data were analyzed using Pearson s correlation coefficient and multiple regression analysis stepwise method).The findings indicated that there was a positive significant relationship between neuroticism and job stress(p<0.01), but negative significant relationships between extraversion, openness to experience and consciousness, and also between commitment and control with job stress in nurses(p<0.01). Also, in multiple regression analysis it was shown that the consciousness, neuroticism along with commitment and challenging were the strongest predictors for job stress.
    Keywords: Personality Characteristics, Psychological Hardiness, Job Stress, Nurses, Public sector Hospitals