فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 67 (بهار 1396)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 67 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایران امیرلو *، فرح نادری صفحات 1-11
    هدف از پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش معنادرمانی بر تصویر ذهنی از خدا، اضطراب مرگ و دین داری در دانش آموزان متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 95-1394 بود. نمونه آماری شامل 40 نفر دانش آموز از جامعه مذکور بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع تجربی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل: پرسشنامه تصویر ذهنی از خدا لارنس (1991)، مقیاس اضطراب مرگ کالت- لستر (1969) و پرسشنامه نگرش مذهبی آرین (1377) بود. پس از گزینش تصادفی گروه ها، از گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) پیش آزمون به عمل آمد. سپس بر روی گروه آزمایش مراحل معنادرمانی در ده جلسه 75 دقیقه ای اجرا گردید. پس از پایان برنامه آموزشی، از هر دو گروه پس آزمون و بعد از 1 ماه پیگیری گرفته شد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش معنا درمانی بر تصویر ذهنی از خدا، اضطراب مرگ و دین داری دانش آموزان تاثیر دارد و این تاثیر بعد از یک ماه پیگیری پایدار بود.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، تصویر ذهنی از خدا، اضطراب مرگ، دین داری، دانش آموزان متوسطه
  • راحله سبوحی *، مریم فاتحی زاده، احمد احمدی، عذرا اعتمادی صفحات 12-22
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مشاوره بر مبنای رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر میزان اسنادهای ارتباطی و رضایت زناشویی زنان بود که روش پژوهش آن شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهر اصفهان در سال 1393 بود. سپس،30 نفر از بانوان متاهل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش ده جلسه دوساعته مشاوره بر مبنای رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) دریافت کردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه اسنادهای زناشویی فینچام و برادبوری (1992) و پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ (1989) بود و داده ها توسط روش آماری تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که این مشاوره بر اسناد زناشویی کلی (P<0/01) و ابعاد آن شامل: اسناد باثبات و بی ثبات (P<0/01)، اسناد کلی و جزئی (P<0/01) و اسناد عمدی و غیر عمدی و سزاوار سرزنش - گذشت (P<0/01) موثر بوده است اما تاثیر معناداری بر ابعاد اسناد درونی و بیرونی به خود، اسناد درونی و بیرونی به همسر و اسنادهای خودخواهانه و نوع دوستانه نداشته است. همچنین این درمان بر رضایت زناشویی و نیز ابعاد آن (رضایت، ارتباطات، حل تعارض، تحریف آرمانی) به صورت معنادار اثرگذار بود (P<0/01). به طورکلی نتایج پژوهش نشان داد، مشاوره بر مبنای رویکرد (ACT) بر بهبود اسنادهای زناشویی و رضایت آن ها موثر است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، اسنادهای زناشویی، رضایت زناشویی، زنان متاهل
  • مرجان شیخ سجادیه، سید حمید آتش پور * صفحات 23-29
    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک بر پریشانی روان شناختی زنان نابارور شهر اصفهان بود. جامعه آماری همه زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری شهر اصفهان بودند. نمونه تحقیق شامل 30 نفر از زنان نابارور که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره، آزمایش و کنترل گمارده شدند. پس از اجرای پیش آزمون شامل پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2003) بر روی هر دو گروه، مداخله شامل هشت جلسه رفتاردرمانی دیالکتیک بر روی گروه آزمایش انجام شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. سپس پس آزمون شامل همان پرسشنامه بر روی هر دو گروه انجام گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و یومان ویتنی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک به شیوه گروهی بر کاهش پریشانی روان شناختی زنان ناباور در شهر اصفهان تاثیر دارد (01/0>P).
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، پریشانی روان شناختی، زنان نابارور
  • مسعود صادقی، طاهره رحیمی پور *، حسین علی محمدی صفحات 30-37
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تاب آوری و سرسختی روان شناختی بر سلامت روان مادران دارای کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی-کمبود توجه و تعیین وزن هر یک از این متغیرهای پیش بینی کننده در پیش بینی سلامت روان بود. جامعه آماری تمامی مادران مراجعه کننده به درمانگاه های روان پزشکی کودک و نوجوان بیمارستان های شهید مدرس، نور، فارابی و شهید رجایی شهر اصفهان که دارای حداقل یک کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی-کمبود توجه در سنین 12-6 بودند را شامل می شد. نمونه آماری 141 نفر از این مادران بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسش نامه های سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979)، تاب آوری (کونور و دیویدسون،2003) و سخت رویی (کوباسا 1982) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه از نوع گام به گام انجام شد. بر اساس نتایج، تاب آوری و سرسختی روان شناختی توان پیش بینی معنی دار سلامت روان را دارند (001/0 p<). در این پژوهش، تاب آوری بهترین پیش بینی کننده سلامت روان بود. یافته های پژوهش گویای اصالت و اهمیت سرسختی و تاب آوری در حفظ و ارتقاء سلامت روان بود. دو متغیر یادشده می توانند میزان بالایی از تغییرپذیری سلامت روان را تبیین نمایند. درنتیجه توجه به آن ها در بهداشت روانی افراد ضروری است.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، کمبود توجه، تاب آوری، سرسختی روان شناختی، سلامت روان، مادران کودکان مبتلابه اختلال بیش فعالی، کمبود توجه
  • زهرا دشت بزرگی *، مهرانا عسگری، پرویز عسگری صفحات 38-45
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش شفقت خود بر میل به طلاق و نگرش های صمیمانه زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده در سال 1394 بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه شامل زنان مراجعه کننده به دو مرکز مشاوره شهر اهواز بود که از بین آن ها 30 زن متاهل (15 زن در گروه آزمایش و 15 زن در گروه کنترل) بود که به صورت نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند؛ و به ابزارهای پژوهش که عبارت بودند از پرسشنامه صمیمیت باگاروزی (2001) و پرسشنامه میل به طلاق روزولت (1986) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، آموزش شفقت خود باعث افزایش نگرش های صمیمانه و کاهش میل به طلاق زنان در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد (001/0>p). با توجه به افزایش نرخ طلاق در دو دهه گذشته در کشور، درمان راه حل محور با کمک به زوجین برای توسعه راه حل های موثر می تواند سازگاری زناشویی را افزایش و از طلاق جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: نگرش های صمیمانه و میل به طلاق، زنان متاهل، آموزش شفقت خود
  • زهرا طاهری فر *، سیما فردوسی، فرشته موتابی، محمدعلی مظاهری تهرانی، لادن فتی صفحات 46-56
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه تجربه ها (ارزیابی عامل فاصله گرفتن؛ فرسکو و همکاران، 2007 الف) در نمونه دانشجویی داوطلب از دانشجویان دانشگاه های تهران بود. این پژوهش از نوع همبستگی بود و در آن 182 نفر دانشجو، پرسشنامه تجربه ها (فرسکو و همکاران، 2007 الف)، پرسشنامه تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003)، پرسشنامه افسردگی بک-ویرایش دوم (بک، استیر و براون، 1996) و پرسشنامه اضطراب بک (بک و استیر، 1990) را تکمیل کردند. داده ها با روش همبستگی پیرسون، آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی مورد تحلیل قرار گرفتند. همسانی درونی پرسشنامه تجربه ها 77/0 به دست آمد. به منظور بررسی روایی همگرا از خرده مقیاس ارزیابی مجدد پرسشنامه تنظیم هیجان استفاده شد و ضریب همبستگی (462/0 = r) به دست آمد. به منظور بررسی روایی افتراقی، از خرده مقیاس فرونشانی پرسشنامه های مذکور استفاده شد. پرسشنامه تجربه ها و خرده مقیاس فرونشانی همبستگی معنادار نداشتند (01/0>P). علاوه بر این، رابطه منفی میان پرسشنامه تجربه ها و پرسشنامه افسردگی بک-ویرایش دوم (01/0>P) و پرسشنامه اضطراب بک (01/0>P) به دست آمد. درنهایت، در تحلیل عامل اکتشافی، دو عامل به دست آمد. این پژوهش شواهد امیدبخشی از مشخصات روان سنجی پرسشنامه تجربه ها در جمعیت غیربالینی دانشجویی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فاصله گرفتن، تنظیم هیجان، مشخصات روان سنجی، دانشجویان
  • عبدالرسول عبدی، محسن گل پرور * صفحات 57-68
    این پژوهش با هدف تبیین نقش ادراکات فضایل سازمانی برای کیفیت زندگی کاری در کارکنان یک سازمان دولتی اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش را کارکنان یک سازمان دولتی در شهر اصفهان تشکیل دادند که از بین آن ها دویست و پنجاه وشش نفر به شیوهٔ نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه فضایل سازمانی (رگو و همکاران، 2010) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری (ناگیوئن و همکاران، 2012) بودند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل همبستگی کانونی تحلیل گردید. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین پنج مولفه فضایل سازمانی، به ترتیب خوش بینی ( 21/0 = β) ، محبت و همدلی (16/0 = β)، صداقت (26/0 = β) و بخشش (2/0 = β) پیش بینی کننده نیاز به بقاء، خوش بینی (18/0 = β) ، اعتماد (23/0 = β)، محبت و همدلی (18/0 = β) و صداقت (22/0 = β) پیش بینی کننده نیاز به تعلق و خوش بینی (17/0 = β) ، اعتماد (26/0 = β)، صداقت (26/0 = β) و بخشش (19/0 = β) پیش بینی کننده نیاز به دانش هستند. درمجموع نتایج این پژوهش نشان داد با ارتقاء سطح فضایل سازمانی، می توان کیفیت زندگی کاری کارکنان را بالا برد.
    کلیدواژگان: فضایل سازمانی ادراک شده، کیفیت زندگی کاری، کارکنان دولتی
  • ابراهیم احمدی * صفحات 69-82
    هدف این پژوهش، پاسخ به این پرسش است که آیا وجود درون مایه رستگاری در داستان های زندگی (این که فرد تجربه های ناخوشایند زندگی خود را باعث وبانی تحولات مثبت در شخصیت خود بداند) در الکلی های موفق و ناموفق در ترک الکل متفاوت هست یا خیر. جامعه آماری این پژوهش، همه الکلی های شهر مشهد در سال 92 (حدود سه هزار نفر) بود و 127 نفر با روش نمونه گیری در دسترس گزینش شدند. ابزار اصلی پژوهش، داستان زندگی آزمودنی ها بود. متغیرهای کنترل نیز با نسخه بازبینی شده آزمون نگاه به زندگی (اسکایر، کارور و بریجز، 1994)، خرده مقیاس احساسات افسرده از مقیاس افسردگی مرکز پژوهش های همه گیر شناختی (ردلاف، 1977)، آزمون زمان بندی هیجان های مثبت و منفی (واتسن، کلارک و تلیجن، 1988)، زیرمقیاس اضطراب را از پرسشنامه کوتاه نشانه ها (دیراگتیس، 1975)، زیرمقیاس های توانایی و کوشش از مقیاس علیت چند بعدی-چند اسنادی (لفکورت، وان بیایر، ویر و کاکس، 1979)، مقیاس وابستگی به الکل (اسکینر و آلن، 1992)، مقیاس شرکت در الکلی های گمنام (تونیگن، کانرس و میلر، 1996)، مقیاس پنج ماده ای سلامت عمومی از نسخه کوتاه زمینه یابی سلامت (ویر و شربورن، 1992)، اندازه گیری شدند. با روش علی-مقایسه ای، زندگی- داستان الکلی هایی که 4 سال و بیشتر، از الکل پرهیز کرده اند (در ترک الکل موفق بودند) با زندگی- داستان الکلی هایی که 6 ماه یا کمتر، از الکل پرهیز کرده بودند (در ترک الکل ناموفق بودند) مقایسه شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های 2c، rpb و F استفاده شد. نتیجه نشان داد که الکلی های موفق در ترک الکل به گونه ای معنادار بیشتر از الکلی های ناموفق در ترک الکل به این نکته اشاره کرده بودند که تجربه تلخ آخرین بار مصرف الکل باعث رستگاری آنها (تحولات مثبت در شخصیت آنها) شده است (001/0>p). این تفاوت حتی پس از کنترل آماری متغیرهای نامربوط (صفات شخصیت، شدت وابستگی به الکل، میزان شرکت در برنامه ترک، سلامت جسمی و روانی و سایر درون مایه های داستان زندگی) همچنان معنادار باقی ماند (04/0=p). این پژوهش، برای اولین بار در ایران ثابت کرد که ادراک رویدادهای ناخوشایند زندگی به عنوان عواملی که به تغییرات مثبت در فرد کمک کرده اند، می تواند به ترک اعتیاد کمک کند.
    کلیدواژگان: رستگاری، داستان زندگی، الکلی ها، ترک اعتیاد، اعتیاد به الکل
  • سید محمدرضا صمصام شریعت، حمیدطاهر نشاط دوست *، مهرداد کلانتری، سید حمیدرضا عریضی سامانی صفحات 83-99
    هدف این پژوهش تدوین الگوی آسیب پذیری روانی-اجتماعی افسردگی مزمن بود. روش نظریه زمینه ای به منظور تدوین نظریه پیرامون شرایط علی، راهبرها و پیامدها در افسردگی مزمن استفاده شد و نمونه ای (12 نفر) در گروه سنی 25 الی 60 سال، شامل مبتلایان به افسردگی مزمن مراجعه کننده به دو مرکز مشاوره و روان درمانی در شهر اصفهان به صورت هدفمند انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل؛ مصاحبه ساختاریافته مبتنی بر ملاک های DSM5، مصاحبه باز و نیمه ساختارمند و مقیاس 24 آیتمی همیلتون برای افسردگی (HRSD24) بود. کدگذاری با کمک نرم افزار NVIVO انجام شد. نتایج نشان داد مزمن بودن اختلالات افسردگی درنتیجه شرایط شکست در نمایش قبلی و دوره های متعدد سابقه افسردگی و نیز احساس ناتوانی حاصل از مشکلات جسمانی و دردهای مزمن، در بستری از وجود مشکل در شرایط اجتماعی/خانوادگی و مالی/شغلی/تحصیلی، حاصل گردیده و وجود اختلال افسردگی نیز محصولی از عوامل شناختی و رفتاری است که این عوامل با ویژگی های خلقی و تنظیم هیجانی فرد در تعامل اند. با توجه به آنکه اغلب فرآیندهای روان درمانی تاکنون تاکیدی شناختی/رفتاری داشته اند، بنابر نظریه زمینه ای حاصل؛ در شرایط مزمن بودن اختلال، بهتر است اولویت درمان، متوجه مقوله های تداوم بخش؛ مشکلات درمانی و جسمانی و زمینه های خانوادگی/اجتماعی و شغلی/ تحصیلی/ مالی گردد.
    کلیدواژگان: الگو، آسیب پذیری روانی-اجتماعی، افسردگی مزمن
  • شهلا ذهبیون *، محبوبه سادات حسینی سلطان نصیر صفحات 100-109
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مدل علی خانواده، مدرسه و حرمت خود با آمادگی اعتیاد در میان دانش آموزان دختر دوره متوسطه در سال تحصیلی 93-1392 انجام شده است. شرکت کنندگان شامل 518 دانش آموز دختر دوره متوسطه شهر آبادان هستند که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل 5 پرسشنامه آمادگی به اعتیاد زرگر (1385)، شیوه های فرزندپروری والدینی ادراک شده (EMBU-S) دیریک، یورولماز و کارانسی، 2014، الگوهای ارتباطی خانواده فیتزپاتریک و ریچی (1990)، حرمت خود و تعهد به مدرسه روزنبرگ (1965) بوده است. از روش تحلیل مسیر برای ارزیابی مدل علی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های متغیر شیوه های فرزندپروری شامل گرمی (12-درصد)، فزون حمایتگری (13درصد) و طرد (21درصد) با آمادگی به اعتیاد رابطه دارند (01/0 >P). به علاوه، در الگوهای ارتباطی خانواده بعد گفت وشنود (15-درصد) و بعد همنوایی (02%) با آمادگی به اعتیاد ارتباط دارند (01/0 >P). همچنین تعهد به مدرسه نیز به صورت مستقیم (14درصد) و غیرمستقیم (01%-) با آمادگی به اعتیاد ارتباط دارد (01/0 >P). با توجه به نتایج عنوان شده، طراحی مداخلات پیشگیرانه برای بهبود روابط نوجوانان و والدین و تقویت پیوند عاطفی بین آنان و همچنین ایجاد تعهد و تعلق بیشتر به مدرسه در نوجوانان می تواند آمادگی به اعتیاد را در آن ها کاهش داده و از بروز آن جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، الگوهای ارتباطی، حرمت خود، تعهد به مدرسه، آمادگی به اعتیاد، دانش آموزان دختر، دوره متوسطه
  • سمیرا رحمانی جوانمرد *، سمیه محمدی صفحات 110-118
    هدف پژوهش، بررسی نقش عاطفه مثبت و منفی، ترس از شکست و جهت گزینی هدف پیشرفت در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دانشجویان بود. 120 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه پیام نور واحد نورآباد در سال تحصیلی 93-92 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های عاطفه مثبت و منفی (واتسون و همکاران، 1988)، ترس از شکست (رجبی و عباسی، 1390)، جهت گزینی هدف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001) و اهمال کاری تحصیلی (سواری، 1390) جمع آوری و توسط ضریب همبستگی ساده و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای عاطفه منفی (005/0، 191/0 r=)، جهت گزینی هدف اجتناب (005/0، 184/0 r=) و ترس از شکست (001/0، 293/0 r=) رابطه مثبت و معناداری با اهمال کاری تحصیلی و بین عاطفه مثبت (001/0، 302/0–r=) و جهت گزینی هدف تسلط (001/0، 360/0-r=) رابطه منفی و معناداری با اهمال کاری تحصیلی وجود دارد؛ اما بین جهت گزینی هدف گرایش و اهمال کاری تحصیلی رابطه ای یافت نشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای عاطفه مثبت (002/0P<)، جهت گزینی هدف تسلط (004/0P<) و ترس از شکست (001/0P<) در پیش بینی واریانس متغیر ملاک یعنی اهمال کاری تحصیلی نقش دارند که در این بین ترس از شکست قدرت پیش بینی کنندگی بالایی دارد. درنتیجه می توان گفت که عاطفه منفی، جهت گزینی هدف تسلط و ترس از شکست، سهم قابل توجهی در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، ترس از شکست، جهت گزینی هدف پیشرفت، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، دانشجویان
  • نوشین قمی، مجمد قاسمی پیربلوطی *، مهدی نصر اصفهانی، مهدی بقایی حسین آبادی صفحات 119-126
    هدف از این پژوهش، پیش بینی ابعاد سلامت عمومی کارکنان با استفاده از نظام تشویق و تنبیه، عملکرد فردی و عملکرد سازمانی در شرکت گاز شهر اصفهان بود. جامعه شامل کلیه کارکنان اداری شرکت گاز شهر اصفهان در سال 93-1392 بود، که از بین آن ها به شیوه تصادفی طبقه ای تعداد 260 کارمند به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه نظام تشویق و تنبیه (خانزاده،1389)، پرسشنامه عملکرد فردی (پاترسون،1970)، پرسشنامه عملکرد سازمانی (هرسی و گلداسمیت،1990) و پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ، 1998) بودند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. یافته های گام آخر تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیر روابط سازمانی از ابعاد نظام تشویق و تنبیه قادر به پیش بینی معنادار سلامت عمومی است و 7/4 درصد از واریانس سلامت عمومی را تبیین می کند (01/0>p).
    کلیدواژگان: نظام تشویق و تنبیه، عملکرد فردی، عملکرد سازمانی، سلامت عمومی، شرکت گاز اصفهان
|
  • Iran Amirloo * Pages 1-11
    The objective of this research was to investigate the effect of logotherapy training on the mental image of God, death anxiety, and religiousness, among secondary school students in Ahvaz city during the 2015-16 academic year. The statistical sample included 40 students whom were selected via random sampling procedure from the mentioned population. This research was experiential with a pre-test, post-test, and a control group. The tools used in this research were: the Lawrence God Image Inventory (1991), The Collett- Lester Death Anxiety Scale (1969), And the Arian Religious Views Questionnaire (1998). After random selection of the members of theexperimental and the control groups, a pre-test was performed on the experimental group (20 people), and the control group (20 people). Then the experimental group was subjected to ten 75 minutes sessions of Logotherapy training. Afterward both groups were tested again. Data was analyzed using the Multivariate Analysis of Variance (MANOVA). Results showed that Logotherapy training had an effect on the mental image of God, death anxiety, and religiousness, among students. And, this effect was stable after a month.
    Keywords: Logotherapy, mental pictures of God, death anxiety, religiousness
  • Raheleh Sobouhi *, Maryam Fatehizade, Ahmad Ahmadi, Ozra Etemadi Pages 12-22
    The purpose of the current study was to determine the effect of counseling approach based on acceptance and commitment therapy on amount of marital attributions and marital satisfaction in women. This was a quasi-exrimental study with pretest-posttest design and a control group.The population included women admitted to Isfahan cultural centers in 2014 Then, 30 women were selected through available sampling and were randomly placed into two experimental and control groups.Experimental group received counseling based on ACT that involved 10 sessions, lasting 2 hours each. Questionnaire was marital attribution Bradbury & Fincham (1992) and Enrich questionnaire and data were analyzed by covariance test. The results showed that counseling approach based on ACT,on overal marital attribution(P
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), marital attribution, marital satisfaction, married women
  • Marjan Sheikhsajadieh, Seyed Hamid Atashpuor* Pages 23-29
    The aim of this study was determine the effectiveness of dialectical behavior therapy on the psychological distress in infertile women in city of Isfahan. The study population included all women referring to Infertility Center of Isfahan. After administering pre-test to both experimental and control groups by Psychological Distress Inventory questionnaire (Kslrv et al., 2003). The experimental group received 8 weekly sessions of dialectical behavioral group therapy and control group did not received any treatment. Then, post-test was administered by the same instrument to both groups. The data were analyzed by Covariance test and Mann-Whitney U test. Results showed that the training of dialectical behavior group therapy is effectiveness on psychological distress ininfertile women in Isfahan (P
    Keywords: dialectical behavior therapy, psychological distress, infertile women
  • Masood Sadeghi, Tahere Rahimipour * Pages 30-37
    The goal of the study was to investigate the effect of resilience and psychological hardiness on mental health of mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and to determine the contribution of each of the predicting variables in predicting mental health. The statistical population of this descriptive-correlation study included all the mothers who consecutively referred to the child and adolescent psychiatric clinics of shahid Modares, Noor, Farabi & shahid Rajaii hospitals in Isfahan city that had at least one child with clinically diagnosed ADHD, aged between 6 to 12 years old. 141 mothers were selected through convenience sampling method. Research tools included the questionnaire of Goldberg & Hillier’s General Health (1979), Connor & Davidson’s resilience (2003) and Kobasa’s Hardiness (1982). Stepwise multiple regression analysis used for statistical analysis. The research results showed that hardiness and resilience were able to predict mental health significantly (p
    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), resilience, psychological hardiness, mental health, mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder
  • Zahra Dasht Bozorgi *, Mehrana Askary, Parviz Askary Pages 38-45
    The aim of this research was to study the effect of self-compassion on the intimacy attitudes and divorce tendency of women refering to family consoling. This study was quesi experimental with pretest, post test and control group. The sample include 30 Womens (15 Womens in group control and 15 Womens in experimental group). They were selected voluntary. They were requested to answer intimacy attitudes scale and divorce tendency questionnaire. For analyzing the results, it was used covariance. The results of data analysis showed that self-compassion caused in increase of intimacy attitudes and deacrease of divorce tendency of experimental group of women in comparison to the witness groups (p
    Keywords: intimacy attitudes, divorce tendency, married women, self-compassion
  • Zahra Taherifar *, Sima Ferdowsi, Fereshteh Mootabi, Mohammad Ali Mazaheri Tehrani, Ladan Fata Pages 46-56
    Decentering is an adaptive emotion regulation strategy that refers to the ability to gain perspective from one’s thoughts and feelings. The purpose of the present study was to examine psychometric properties of Farsi version of the Experiences Questionnaire (EQ; assessing decentering factor, Fresco et al., 2007) in student sample. All of the 182 students completed the experiences questionnaire, emotion regulation questionnaire, Beck depression inventory-II and Beck anxiety inventory. Pearson`s correlation, chronbach`s alpha and exploratory factor analysis used for analyzing the data. The internal consistency of EQ was 0.77. The convergent validity examined by using reappraisal subscale of emotion regulation questionnaire and the findings showed r= 0.462. To investigate the discriminate validity, subscale suppression of ERQ, BDI-II, & BAI were used. EQ and Suppression subscale dont have a significant correlation (r= 0.096) with each other. In addition, there were negative relationship between EQ and BDI-II (r=-0.543) and BAI (r=-0.359). Finally, Exploratory Factor Analysis identified two factors. This research provides promising evidence about psychometric properties of Farsi version of experiences questionnaire in non-clinical student population.
    Keywords: decentering, emotion regulation, psychometric properties, university students
  • Abdorasool Abdi, Mohsen Golparvar * Pages 57-68
    This research was done with the aim of investigating the role of perceptions of organizational virtuousness for quality of work life among employees of a public sector organization. The research method was correlation and statistical population was the employees of a public sector organization in Isfahan city, and from them two hundred and fifty six persons were selected using simple random sampling. Research instruments consisted of Perceived Organizational Virtuousness Questionnaire (Rego et al, 2010) and Quality of Work Life questionnaire (Nguyen et al, 2012). Data were analyzes using Pearson’s correlation coefficient, multiple regression analysis and canonical correlation analysis. The results of multiple regression analysis showed that, only optimism (β=0.21), compassion (β=0.16), integrity (β=0.26) and forgiveness (β=0.2) has predictive power for prediction of survival needs, only optimism (β=0.18), trust (β=0.23), compassion (β=0.18) and integrity (β=0.22) have predictive power for prediction of belonging needs, and optimism (β=0.17), trust (β=0.26), integrity (β=0.26) and forgiveness (β=0.19) have predictive power for prediction of knowledge needs. The results of this study showed that promote organizational virtuousness, can raise the employees’ quality of work life.
    Keywords: perceived organizational virtuousness, components of quality of work life, public sector employees
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 69-82
    The purpose of this study was to answer the question of whether the themes of salvation in the life stories (ie, the person experiences unpleasant life events as causing positive changes in his character) is different in alcoholics who are successful and unsuccessful in alcohol withdrawal. The population for this study were all alcoholics of Mashhad in 1992 (N=3000), and 127 alcoholics were selected by convenience sampling method. The main research tool were life stories of participants. Control variables were measured using revised life view test (skier, Carver, and Bridges, 1994), depressive feelings subscale of Epidemiological Research Centre depression scale (Radlaf, 1977), positive and negative emotions timing test (Watson, Clark, and Tleejen, 1988), anxiety subscale of short scale of symptoms (Dyragtys, 1975) subscales of the ability and efforts of multidimentional causality scale (Lfkvrt, Van Byayr, Weir, and Cox, 1979), alcohol dependence scale (Skinner and Allen, 1992), the scale of participation in Alcoholics anonymous (Tvnygn, Kanrs, and Miller, 1996), a five-point scale general health of short version health survey (Weir and Sherborne, 1992). Using a causal-comparative design, the life stories of alcoholic who had four or more years of alcohol withdrawal (ie were successful in alcohol) were compared with life stories of alcoholics who were 6 months or less of alcohol withdrawal (ie, unsuccessful in quitting alcohol). The data were analyzed using χ2, rpb, and F. Results showed that successful alcoholics significantly more than unsuccessful ones pointed in their life stories that bitter experience of last alcohol caused positive developments in their characters (p>0/001). This difference remained significant even after statistically controlling for unrelated variables (personality traits, severity of alcohol dependence, physical and mental health, and other themes in the story) (p=0/04). This study proved for the first time that the perception of the unpleasant events of life as factors that have contributed to positive changes in a person, can help to quit alcohol addiction.
    Keywords: salvation life story, alcoholics, drug addiction, alcoholism
  • Seyed Mohammad Reza Samsam Shariat, Hamid Taher Neshat Doost *, Mehrdad Kalantari, Seyed Hamid Reza Oreyzi Samani Pages 83-99
    The aim of this study was. This exploratory qualitative study was carried out using grounded theory method. Data were collected via semistructured in-depth interviews and field notes. We interviewed with 12patients with chronic depression.Participants were selected from two psychotherapy clinics. The survey instrument included;
    structured Clinical Interview for DSM5 criteria and 24-item Hamilton depression scale (HRSD24). Data were analyzed using the NVIVO software. The results showed as a result of these factors caused chronic depression terms of the previous treatment failure and multiple courses prior history of depression and a sense of disability of physical problems and chronic pain. This disorder has been achieved in the context of the problem in terms of social / familial and financial / employment / education. The results showed that the basic conditions to depression include cognitive and behavioral factors which are influenced by mood and emotion regulation. The continuation of this disorder is the result of factors and physical health as well as social and family factors and occupational, academic and financial factors, which leads to the symptoms of chronic depression. Based on the grounded theory method of this study, Since most psychotherapy processes have been emphasized on aspects of cognitive / behavioral, at the time of the chronicity of the disorder, better health priority, according to maintaining these categories: health problems and physical and fields family / social and jobs / education /financial.
    Keywords: model, psychosocial vulnerability, chronic depression
  • Shahla Zehbiuon * Pages 100-109
    This study aimed to investigate the causal relationships between family, school and self-esteem on potential to addiction among first grade high school female students In the academic year 93-1392. Research statistical population was consisted of female students in Abadan high schools which among them 518 persons were selected multi-stage cluster sampling method as a sample. The instruments consisted of 5 questionnaires Potential to addiction Zargar (2006), Perceived parenting styles ((EMBU-S Dirik, Yorulmaz & Karanci (2014), Patterns of family communication Fitzpatrich & Ritchie (1994), Self-esteem Rosenberg (1965) and Commitment to school Mohammad khani (2007). SPSS and AMOS software were used for path analysis to assess the causal modeling. The results showed that there was a direct relationship between the components of the parenting style of warmth, overprotection and rejection with potential to addiction. In addition, conversation of the family communication patterns have direct and conformity have indirect relationship with potential to addiction. As well, There was direct and indirect relationships between school's commitment with potential so as to addiction. According to the results, designed preventive interventions can prevent potential to addiction to improve relations among family and adolescents and to strengthen the emotional bond between parents and adolescents and to create belonging and commitment to school in adolescents.
    Keywords: parenting styles, communication patterns, self-esteem, commitment to school, potential to addiction, high school student
  • Samira Rahmani Javanmard * Pages 110-118
    The procrastination discussions is an important issue in recent years for many researchers since it has been a bad habit and behavioral problem. The aim of this study was to examine the role of the positive and negative affect, fear of failure and goal achievement orientation in predicting procrastination among 120 male and female students at Payam Noor university of Delfan during The academic year 2013-2014. We selected this sample through randomized sampling method. The data were collected by questionnaires named Positive and Negative affect (Watson and et al, 1988), Goal achievement orientation (Elliot and McGregor, 2001), Fear of failure (Rajabi and Abbasi, 2011) and Academic procrastination. In addition positive affect (P procrastination. Finally, there was no meaningful relationship between performance goal achievement orientation and procrastination. Regression analysis showed that variables positive affect (P
    Keywords: academic procrastination, fear of failure, goal achievement orientation, positive affect, negative affect, students
  • Noushin Ghomi, Mohammad Ghasemi Pir Balooti *, Mehdi Nasr Esfahani, Hamid Baghaee Hosein Abadi Pages 119-126
    The purpose of the this research wasthe prediction of general health for the employees of Esfahan Gas Company using encouragement and punishment system and individual-organizational performance. The statistical population included all administrative employees of Esfahan Gas Company from 2013-2014, of whom 260 employees were selected by stratified random sampling method.The measuring instruments used were questionnaires of encouragement and punishment system (Khanzade2010), individual performance (Paterson1970), organizational performance (Hersey and Glodsmith 1990)and also Goldberg’s questionnaire of general health. The data was analyzed using by stepwise regression.The results of regression analysis showed that the organizational relationships was abl to predict of general health and can justify 4.7 percnt of variance of employee's general health (p
    Keywords: encouragement, punishment system, individual performance, organizational performance, general health, Esfajhan Gas Company