فهرست مطالب

نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 17، زمستان 1371)

  • تاریخ انتشار: 1371/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقالات پژوهشی
  • مطالعه بسپارش سیلیس در آب و تاثیر امواج اولتراسونیک بر انعقاد و ته نشینی آن
    نظام الدین دانشور، حسین صلواتی صفحه 1
    در این تحقیق، ضمن مطالعه سرعت بسپارش (Polymerization) سیلیس در غلظت و pH های متفاوت به کمک نفلومتری، تاثیر امواج اولتراسونیک بر فرایند انعقاد و لخته سازی در حضور ذرات کلوئیدی سیلیس به طور مبسوطی مورد مطالعه قرار گرفته است. در تکمیل مطالعات مذکور تاثیر عوامل متفاوتی نظیر غلظت سیلیس، زمان تابش، فرکانس امواج تابشی و دما بر سرعت و حجم صاف کردن (Filteration) مورد برسی قرار گرفته است. نتایج حاصله، گویای تاثیر دو جانبه امواج اولتراسونیک است، به طوری که این امواج از یک طرف موجب شکسته شدن لخته های بزرگ شده و از طرف دیگر به لخته شدن ذرات کوچک کمک می کند...
    کلیدواژگان: بسپارش سیلیس، ذرات کلوئیدی سیلیس، امواج اولتراسونیک، انعقاد و ته نشینی، لخته سازی، سرعت صاف کردن، نفلومتری
  • حلقوی وایزومری شدن 3 - پروپارژیل مرکپتو - 1، 2، 4 - تری ازین به تیازلو [b- 2. 3] [1.2.4] تری ازین
    مجید هروی صفحه 7
    تبدیل 3- پروپارژیل مرکپتو - 6 - متیل - 1، 2، 4 - تری ازین - 5 (2H) - اون (1، R=CH) به 3 و 6 - دی متیل - vH - تیازلو [3، 2، بی] [1، 2، 4] تری ازین - 7 - اون (2) تحت شرایط بازی، صورت می پذیرد. تشکیل (2) عمدتا به واکنش پذیری بالای استیلنها در مقابل نوکلئوفیلها و ایزومری شدن واسطه نسبت داده می شود.
    کلیدواژگان: حلقوی شدن، ایزومری شدن، 3- پروپارژیل مرکپتو، 1، 2، 4- تری ازین، تیازلو [3، 2، بی] [1، 2، 4] - تری ازین
  • کمپلکس شدن یون هیدرونیوم با برخی اترهای دیهیمی در محلول نیترومتان
    مجتبی شمسی پور، محمدکاظم امینی صفحه 11
    بر هم کنش یون هیدرونیوم با برخی اتردیهیمی از طریق هدایت سنجی محلول نیترومتان در 25C و H-NMR مورد بررسی قرار گرفت. پایداری کمپلکسهای 1: 1 حاصل از بررسی نتایج هدایت تعیین و ترتیب آنها بدین قرار بود: DC18C6>18C6>DB30C10>DB24C8>DB18C6-B15C5>DB21C7. برای نخستین بار شواهدی بر تشکیل کمپلکس ساندویچی 1: 2 بین اترهای دیهیمی کوچک (مانند B15C5 و دیهیمهای 18 ای) و یون هیدرونیوم در محلول به دست آمد (از طریق رسد کردن هدایت مولی یون هیدرونیوم بر حسب نسبت لیگاند به کاتیون)، داده های H-NMR نیز تشکیل چنین محصولی را در محلول تایید می کند.
    کلیدواژگان: یون هیدرونیوم، اثر دیهیمی، نیترومتان، هدایت سنجی، NMR
  • تعیین ثابت پایداری کمپلکس و انادیم با آلانین
    سعید عابدینی خرمی، فرخ قریب، کریم زارع، حسین آقایی صفحه 17
    مطالعه پتاسیومتری و اسپکتروفتومتری در ناحیه UV نشان می دهد که تشکیل کمپلکس دی اکسی وانادیم با آلانین در محیط اسیدی (3/2 > pH) به صورت 1: 1 بوده و در این محیط کمپلکس دارای فرمول VO2Y می باشد که Y نشان دهنده آنیون آمینوکربوکسیلات کاملا تفکیک شده، خواهد بود. لگاریتم ثابت پایداری VOY برابر 35/0+ 32/11 تعیین شده است. تمام اندازه گیری ها در دمای 1/0 + 25 و قدرت یونی یک مولار از سدیم پرکلرات انجام شده است. همچنین ثابت پروتونه شدن آلانین به روش پتاسیومتری در شرایط فوق تعیین گردیده است.
    کلیدواژگان: ثابت پایداری، سدیم متاوانادات، آلانین، کمپلکسهای دی اکسی وانادیم، وانادیم آمینو کربوکسیلاتها
  • تعادل بخار - مایع ایزوبار مخلوطهای دوتایی اتیل استات + 2 - پروپانول و اتیل استات + اتانول درKpa 8/84
    محمدتقی زعفرانی، عبدالرضا میرمحسنی صفحه 22
    تعادل بخار - مایع سیستمهای اتیل استات + 2 - پروپانول و اتیل استات + اتانول در 84/8KPa اندازه گیری شد و نتایج حاصل از نظر ترمودینامیکی مورد بررسی قرار می گیرد. همبستگی داده های تعادل بخار - مایع با استفاده از معادله های ردلیچ - کیستر، مارگوس، وان لار و اورتگا مورد مطالعه قرار گرفته و ضرایب معادله های فوق همراه با انحراف استاندارد آنها تعیین گردیده است. معادله اورتگا همبستگی بهتری نسبت به معادله های دیگر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تعادل بخار - مایع، آزئوتروپ، اتیل استات -2- پروپانول، اتیل استات - اتانول
  • گاز کروماتوگرافی و مقایسه ای هالیدها با به کارگیری اسیدهای استخلافی بورانیک به عنوان واکنشگرهای مشتق سازی
    علی سرافراز یزدی، دبلیو. آی. استیفن صفحه 26
    گاز کروماتوگرافی هالیدها (کلرید، برمید و یدید) با به کار گیری اسید فنیل بورانیک (PBA)، اسید 4- برموفنیل بورانیک (BPBA)، اسید 3 و 5- بیس (تری فلوئورومتیل) فنیل بورانیک (FPBA) و اسید 2 و 4- دی کلروفنیل بورانیک (CPBA) به عنوان واکنشگرهای (Reagents) مشتق سازی مورد مقایسه قرار گرفته اند. واکنشها در حضور نمکهای جیوه دوظرفیتی انجام می شوند. سیستمهای آشکار سازی به کار رفته عبارتند از FID و ECD مقدم بر گاز کروماتوگرافی (G C) با تجزیه حرارتی ترکیبها، به خاطر به دست آوردن محدوده حرارتی و پایداری آنها مورد مطالعه قرار گرفت...
    کلیدواژگان: هالیدها، اسیدهای استخلافی بورانیک، کروماتوگرافی گاز - مایع، مشتق سازی
  • کاربرد روش UNIFAC-FV در بررسی تعادلهای ژل - مایع سیستمهای پلیمری
    حمید مدرس، علی الیاسی صفحه 32
    دراین مقاله با استفاده از روش UNIFAC-FV و قانون گیبس - دوهم، فعالیت (Activity) سازنده پلیمری (بسپاری) و حلال در سیستمهای پلیمر - حلال مورد بررسی قرار می گیرد. در این بررسی از تغییر فعالیت سازنده های سیستم با تغییر غلظت، در دماهای متفاوت، جهت یافتن غلظتهای تعادلی و نیز نقاط Upper critical solution temperature) UCST) و Lower critical solution temperature) LCST) استفاده می شود. همچنین با تعمیم همین روش، تعادل ژل - مایع، در چند سیستم سه سازنده ای پلیمر - حلال - حلال مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: UNIFAC-FV، UNIFAC، سهم گروه، محلول پلیمری، تعادلهای فازی، فعالیت
  • معادله برای پیش بینی ضریب آدیاباتیک ژول - تامسون گازهای خالص و مخلوط گازها
    محسن عدالت، رامین بزرگمهری، جلال بصیری پارسا صفحه 39
    رابطه ای بر اساس شکل کلی معادله های حالت درجه 3 نوشته شده است. این رابطه شکل ریاضی ساده ای از ضریب ژول - تامسون بر حسب متغیر V و T است. ضریب ژول - تامسون که با این رابطه حاصل شده، با مقدارهای تجربی مقایسه شده است و چنین مشاهده شد که معادله حالت ردلیچ - گوانگ، معادله مناسبی برای پیش بینی ضریب ژول - تامسون ترکیبهای غیر هیدروکربنی است. ضریب ژول - تامسون هیدروکربنهای سبک را می توان با استفاده از معادله حالت سواوه - ردلیچ - گوانگ به دست آورد...
    کلیدواژگان: ضریب ژول - تامسون، ظرفیت حرارت غیر ایده آل، قوانین اختلاط، معادله حالت درجه 3، لی - کسلر، غیر هیدروکربن
  • گزارش و یادداشتهای علمی و ترویجی
  • صور متفاوت روش شناسایی حداقل مربعات خطا برای سیستمهای متغیر با زمان
    محمد شاهرخی صفحه 45
    یکی از متداولترین روش های شناسایی سیستمها، روش حداقل مربعات خطا می باشد. علیرغم خواص بسیار خوب این روش، با گذشت زمان بهره آلگوریتم سریعا کاهش می یابد و در نتیجه قدرت دنبال کردن تغییرات سیستم از دست می رود. تا کنون روش های زیادی برای رفع این نقیصه پیشنهاد شده است. هدف از این مقاله جمع آوری این روش ها و بحث راجع به محاسن و معایب آنها می باشد.
    کلیدواژگان: شناسایی سیستم، کنترل تطبیقی، حداقل مربعات خطا
  • سیستمهای تبرید ویژه فرایندهای دمای پایین
    محمدرضا علیمی ترجمه: محمدرضا علیمی صفحه 55
    مبانی طراحی واحدهای تبرید بر پایه درک عمیق رفتار ترمودینامیکی سیکل تراکم - بخار استوار است. در این مقاله اطلاعات جامعی در خصوص طراحی سیستمهای یک مرحله ای، چند مرحله ای و متوالی فراهم شده است.
    کلیدواژگان: تبرید، تحول تراکم، چند مرحله ای، مخزن مکش، شیر انبساط
  • صنعت شیشه در ایران
    مجتبی معین افشاری صفحه 68
  • آشنایی با ساختارهای فولرن (Fullerene)
    حسین آقا بزرگ، محمدرضا ملاردی صفحه 81
  • معرفی کتاب (فارسی و انگلیسی)
    صفحه 88