فهرست مطالب

نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 35، تابستان 1382)

  • 58 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/01/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد نبی سربلوکی، جمشید محمدی روشنده صفحه 1
    در این مقاله مروری، اثرهای متقابل محیط زنده با مواد پلیمری به طور کوتاه شرح داده می شود و پس از تشریح راه کارهای مولکولی پایداری و یا فروپاشی این مواد در محیط زنده، به اصول طراحی مواد موسوم به (زیست فروسای) برای مصارف طبی و دارویی پرداخته می شود. ساختار شیمیایی تعدادی از این گونه مواد که در چند سال گذشته ابداع شده اند، بر شمرده و توصیف می شوند و به خلاصه کارهایی که در سال های اخیر در این خصوص در دانشگاه تهران برای سنتز این گونه پلیمرها و همچنین ساخت ریزدانه های پلیمری و ابتکار سامانه های جدیدی از پلیمرها موسوم به دندروزوم ها، و پلیمرزوم ها انجام شده، اشاره می شود.
    کلیدواژگان: پلیمرهای زیست فروسای، دارورسانی، رهش آهسته داروها، انتقال ژن، ریزدانه ها، پلیمرزومها
  • ناصر ثقه الاسلامی، وحمید علیزاده صفحه 29
    مخلوط کردن توسط فوران آزاد (Free jet) در صنایع مختلفی مانند محفظه های احتراق، مخلوط کردن مایعات و در راکتورها به کار گرفته می شود. دینامیک سیالات این سیستم مغشوش بوده وبه دلیل آنکه بتوان مخلوط کردن را به شرایط بهینه ای رساند می بایستی اطلاعات کافی از دینامیک سیالات و عمل های متقابل که در سیال رخ می دهد داشته باشیم. هدف از این تحقیق، حل عددی معادلات مدل های k-#eو(با تصحیح Pope)وk-#w، طول مخلوط و انتخاب مناسب ترین مدل در جریان آشفته برای سه نوع فوران صفحه ای، فوران محوری و فوران شعاعی می باشد. در حل معادله های انفصال ذکر شده از روش سیمپل و خط به خط که ترکیبی از روش گاوس و ماتریس سه قطری می باشد کمک گرفته شده است. در این مقاله همچنین مقایسه ای نیز از نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر و داده های آزمایشگاهی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: فوران آزاد، جریان مغشوش، مدل طول مخلوط، مدل k - ω، مدل k - ε، فوران صفحه ای  فوران محوری، فوران شعاعی، روش سیمپل، روش تصحیح پاپ
  • حسن اصیلیان، سید باقر مرتضوی، سقراط فقیه زاد، محمدسالم، حسین کاظمیان، سید جلال الدین شاه طاهری صفحه 35
    امروزه کاهش آلودگی های محیط به وسیله جاذب های طبیعی از اهیمت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور در این تحقیق ویژگی ژئولیت های (کلینوپتیلولیت) نقاط مختلف ایران از نقطه نظر جذب آمونیاک مورد مطالعه قرار گرفتند. بر این اساس نمونه های زئولیت از نقاط مختلف جغرافیایی (سمنان، میانه، فیزوزکوه) جمع آوری و پس از آسیاب کردن و مش بندی در اندازه های 425 میکرومتر تا 4 میلیمتر، به روش دینامیک در آزمایشات مورد استفاده قرار گرفتند و نقاط شکست و اشباع نمونه ها و نیز ظرفیت جذب آنها در غلظت ها، دماها و دبی های مختلف محاسبه شد. در مجموع زئولیت های طبیعی نوع کلینوپتیلولیت ایران، جاذب های مناسبی برای جذب آمونیاک تشخیص داده شد. در شرایط یکسان، زمان شکست به دست آمده برای کلینوپتیلولیت طبیعی میانه (135 دقیقه) از دو نوع دیگر طولانی تر بود درحالی که ظرفیت جذب کلینوپتیلولیت سمنان از انواع دیگر بالاتر بود (30/6 میلی گرم بر گرم).
    کلیدواژگان: حذف آمونیاک، جذب سطحی، زئولیت طبیعی ایران، کلینوپتیلولیت
  • حسن پهلوانزاده، غلامرضا پازوکی صفحه 41
    در این تحقیق گاز کربن دی اکسید در مخلوط حلال های آلی در گستره دمایی (10 تا 25 درجه سانتی گراد) و فشار کل یک اتمسفر به روش آزمایشگاهی اندازه گیری شده است. با بررسی تاثیر دما و اختلاط حلال ها روی حلالیت، یک رابطه تجربی بر حسب دما و درصد اختلاط حلالها در مخلوط پیشنهاد شد که دارای خطای مناسبی می باشد. ثابت هنری کربن دی اکسید در حلالهای خالص به دست آمد و به کمک آن مدل وانگ جهت تخمین برای محاسبه ثابت هنری توسعه داده شد. همچنین حلالیت نظری کربن دی اکسید با توجه به مدل های ترمودینامیکی نظیر مدل محلول های منظم، مارگولس و ویلسون با توجه به نتایج سیستم های دو جزیی و روش های بهینه سازی به دست آمد و مدل محلول های منظم توسعه داده شد که مدل جدید دارای خطای مناسبی می باشد.
    کلیدواژگان: حلالیت، کربندیاکسید، مخلوط حلالهای آلی، مدلسازی