فهرست مطالب

نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مسعود خاکسار طرقی، محمد شاهرخی صفحه 1
    در این مقاله رفتار مدار بسته سامانه های غیر خطی ناپایدار با استفاده از کنترل پیش بین مورد بررسی قرار گرفته است. پایداری سامانه مدار بسته در حضور محدودیت روی ورودی سامانه مطرح شده و قضیه های مربوطه بیان شده است. مسئله در دو حالت بررسی شده است. ابتدا فرض شده متغیرهای حالت در دست است و سپس پایداری در صورت عدم دسترسی به متغیرهای حالت و استفاده از مشاهده-گر بررسی شده است. از آنجا که سرعت همگرائی مشاهده گر در عملکرد سامانه مدار بسته موثر است، در حالت دوم از یک مشاهده گر با بهره بالا استفاده شده و اثر بهره مشاهده گر بر عملکرد سامانه از طریق شبیه سازی نشان داده شده است
    کلیدواژگان: پایداری حلقه بسته، راکتور همزن دار، کنترلر پیش بین، مشاهده گر با بهره بالا
  • غلامرضا سلطانیان، عبدالحسین جهانمیری، مریم ادیمی صفحه 11
    پریلینگ یکی از روش های دانه بندی کودهای شیمیایی(اوره و نیترات آمونیوم) و مواد خاص از جمله مواد منفجره می باشد. دراین پژوهش، مدل سازی برج دانه بندی اوره منطقه یک پتروشیمی شیراز انجام شده است. در این برج، از هوا به عنوان عامل اصلی انتقال حرارت و انتقال جرم به صورت طبیعی و ناهمسو)استفاده می شود. معادله های پیوستگی، هیدرودینامیک، جرم و انرژی برای هوا و دانه های اوره نوشته شده و به صورت همزمان در یک بسته نرم افزاری حل شدند. در مطالعه حاضر از دو مدل به صورت جداگانه استفاده شده است. درمدل اول، توزیع دما درون دانه ها در نظر گرفته نمی شود. نتیجه های حاصل از این مدل با داده-های واقعی تطابق خوبی ندارند. ولی با در نظر گرفتن توزیع دما در داخل دانه ها داده های تجربی انطباق بهتری را با نتیجه های مدل پیدا می کنند. نتیجه مطالعه نشان می دهد که میزان انتقال حرارت برروی دانه های متوسط و بزرگ در برج های دانه بندی کافی نبوده و شاید بروز مشکلات عدیده ای مانند تمایل به کلوخه شدن دراین واحدها احتمالا ناشی از این امر است.
    کلیدواژگان: برج دانه بندی، مدل سازی، اوره، فن، بذر پاشی، بستر سیال
  • ایوب صفری، سید جابر صفدری، حسین ابوالقاسمی صفحه 23
    با استفاده از مدل های «پیستونی»، «پراکندگی محوری» و «مدل مرحله ای با جریان معکوس» انتقال جرم در یک ستون ضربه ای سینی دار به طول 5 /1 متر بررسی شد. نتیجه ها با داده های آزمایشگاهی مقایسه شد.
    سامانه های مورد استفاده آب/استن/تولوئن و آب/استن/بوتیل-استات بود که در آنها جهت انتقال جرم از فاز آلی به فاز آبی است. مدل پیستونی علیرغم سادگی با خطای زیادی همراه است. در مورد سامانه بوتیل استات به دلیل انتقال جرم زیاد تغییرهای غلظت در قسمت پایین ستون زیاد است که باعث ایجاد خطای زیاد در مدلهای پراکندگی محوری و مرحله ای با جریان معکوس می شود. خطای مدل ها در تخمین توزیع غلظت در فاز پیوسته بیشتر از پراکنده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی انتقال جرم، جریان پیستونی، پراکندگی محوری، جریان معکوس، ستون ضربه ای سینی دار
  • علی ضیاء الدینی، عباس جعفری جید، علی ذاکری، سید محمد حسینی جوبه صفحه 33
    برگ سبز چای حاوی آنتی اکسیدان های ضد سرطان می باشد که می توان پس از استخراج، از آنها در تولید داروهای ضد سرطان، فراورده های غذایی عملگر و فراورده های بهداشتی آرایشی استفاده کرد. در این تحقیق به بررسی سینتیک و ساز و کار استخراج این آنتی اکسیدان ها پرداخته شده است. برای این منظور، ضریب های نفوذ هر یک از کاتچین های EGCG، EGC، EC، C و کافئین موجود در برگ سبز چای ایرانی در عملیات استخراج این مواد به کمک آب محاسبه شده است. بر اساس رابطه به کار گرفته شده، دو نوع ضریب نفوذ تند و کند برای انتقال جرم از برگ سبز چای مالش داده شده در نظر گرفته شده است که با توجه به نتیجه ها و محاسبه های انجام شده، ضریب نفوذ مرحله داخلی که در درون ذره های چای اتفاق می افتد نقش محدود کننده فرایند استخراج را دارد. علاوه بر این، مقدارهای دما و زمان بهینه استخراج این مواد به صورت کافئین (80 درجه سانتی گراد،20 دقیقه)، C (90 درجه سانتی گراد، 80 دقیقه)، EC (80 درجه سانتی گراد،20 دقیقه)، EGC (80 درجه سانتی گراد، 20 دقیقه)، EGCG (90 درجه سانتی گراد، 40 دقیقه)، به دست آمد.
    کلیدواژگان: برگ سبز چای، کاتچین، کافئین، استخراج، ضریب نفوذ
  • زهرا سخاوت پور، عباس شکروی*، نوید نادرپور صفحه 41

    در این مقاله اثر هیدروژن روی پلیمرشدن پروپیلن با استفاده از یک کاتالیست تجاری نسل چهارم زیگلر ناتا از نظر فعالیت کاتالیست، شاخص ایزوتاکتیسیتی، شاخص جریان مذاب و دمای ذوب پلیمرهای به دست آمده، بررسی می شود. برای تحلیل مورفولوژی از دانسیته توده، توزیع اندازه ذره ها و عکس-های SEM ذره های پلیمر استفاده شده است. بر اساس نتیجه های به دست آمده، افزایش هیدروژن به محیط پلیمرشدن، فعالیت کاتالیست و شاخص ایزوتاکتیسیتی را تا یک حد مقدار بیشینه افزایش و سپس کاهش می دهد. دمای ذوب پلیمرهای به دست آمده نیز همین روند را نشان می دهد. همچنین، افزایش هیدروژن موجب افزایش شاخص جریان مذاب شده است، که نشان دهنده کاهش وزن مولکولی پلیمرها و عملکرد مناسب هیدروژن در واکنش انتقال زنجیر است. حضور هیدروژن منجر به افزایش درصد ذره های درشت تر پلیمری شده است. نمودارهای توزیع اندازه ذره های کاتالیست و پلیمر وقوع پدیده تکرار را تایید می-کنند. تصویرهای SEM، تشکیل ساختار هسته پوسته را در همه پودرهای پلیمری به دست آمده نشان می دهد. افزایش سرعت پلیمرشدن در حضور هیدروژن منجر به بهبود مورفولوژی ذره های پلیمر شده است.

    کلیدواژگان: هیدروژن، کاتالیست زیگلر، ناتا، پلیمرشدن، واکنش انتقال به زنجیر
  • مسلم فتاحی، فرهاد خراشه، سعید صاحبدل فر، کامران گنجی صفحه 53
    کاتالیست صنعتی 3O 2Pt-Sn/ - Al در فرایند هیدروژن زدایی پروپان بسیار فعال و گزینش پذیر عمل می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر اضافه کردن مقادیر بسیار کم آب به سیستم دهیدروژناسیون کاتالیستی پروپاندر عملکرد کاتالیست صنعتی 3O 2Pt-Sn/ - Al می باشد. در این پژوهش با افزایش مقدارهای مختلف آب در دماهای 575 و 600 و 620 مقدارهای بهینه این ماده افزودنی به دست آمد. افزودن مقدارهای 3/139، 4/125 و ppm 5/83 آب در دماهای620، 600، °C 575 مقدارهای بهینه در این دماها می باشند.افزایش آب در مقدارهای بهینه باعث کاهش تشکیل کک می شود. ساز و کار تاثیر افزودن آب بر روی سرعت واکنش ها، میزان کک تشکیل شده و عملکرد کاتالیست بررسی شد.
    کلیدواژگان: هیدروژن زدایی پروپان، کاتالیست پلاتین، قلع، ترکیب های اکسیژن دار، تشکیل کک
  • مهدی دانش پایه، سکینه مفتاح، رویا کیانی انبوهی، مریم علیزاده، یدالله مرتضوی صفحه 63
    در این مطالعه سینتیک واکنش تبدیل منو سدیم فسفات به سدیم هگزامتافسفات در یک راکتور آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش های لازم در یک میکرورآکتور آزمایشگاهی در دمای 650 تا 730 درجه سانتی گراد انجام و نتیجه های آزمایش ها شامل میزان درصد تبدیل منو سدیم فسفات به سدیم هگزامتاسفات در زمان های مختلف جهت تعیین ضرایب معادله سینتیکی ثبت شد. معادله سینتیکی واکنش مورد نظر به صورت توانی تعریف و ضریب-های مربوط با استفاده از الگوریتم ژنتیک محاسبه شد. توانایی مدل حاضر در پیش بینی درصد تبدیل منو سدیم فسفات با ضریب رگرسیون 955/0 و خطای متوسط % 39/3 نشان دهنده دقت بالای مدل ارایه شده در پیش بینی رفتار واکنش مورد نظر است.
    کلیدواژگان: منو سدیم فسفات، سدیم هگزامتافسفات، مدل سازی سینتیکی
  • بهروز مصیبی، سید مهدی رفیق، مسعود هنرور صفحه 69
    رسوب گذاری و خوردگی زیر رسوب از مشکلات رایج در صنعت قند است که به طور عمده در تجهیزات مربوط به تبخیر و تغلیظ شربت قند مشاهده می شود. رسوب های ناشی از شربت قند بر روی سطوح داخلی لوله های تبخیر کننده به وجود می آیند و به تدریج با جلوگیری از انتقال حرارت، بازده تبخیر را کاهش می-دهند. برای حل این مشکل از مواد بازدارنده رسوب استفاده می شود. دراین پژوهش بازده عملکرد چهار نوع از مواد بازدارنده رسوب، با کاربری مناسب صنعت قند شامل 1- پلی اکریلیک اسید، 2- ترکیب 75% پلی اکریلیک اسید و 25 آمینو متیل پروپیل سولفونیک اسید، 3- پلی مالئیک اسید و 4- نمک سدیم پلی کربوکسیلات، برای جلوگیری از تشکیل رسوب در تبخیرکننده ها با یکدیگر مقایسه شده است. برای اندازه گیری درصد بازدارندگی مواد ضدرسوب، میزان سختی شربت قند قبل و بعد از رسوب گیری، یک بار در حضور مواد ضدرسوب و یک بار بدون استفاده از مواد ضدرسوب، اندازه گیری شد. درنهایت، درصد بازدارندگی و مقدار بهینه مصرفی هر بازدارنده محاسبه شد و مقدارهای محاسبه شده با یکدیگر مقایسه شدند. نتیجه-های به دست آمده نشان می دهد که می توان با استفاده ز ترکیب های پلیمری دارای ساختمان قطبی نظیر نمک سدیم پلی کربوکسیلات، تا حدود 95 % از تشکیل رسوب در تبخیرکننده های کارخانه قند جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: رسوب گذاری، بازدارنده رسوب، تبخیرکننده، کارخانه قند، سختی
  • سمانه سروش، محسن وفایی سفتی، پیمان پورافشاری صفحه 77
    ابعاد مشکل آفرین رسوب مواد سنگین هیدروکربوری، از دهه قبل، به علت روشن نشدن علت های آن اولویت پیدا کرده و برای پیش بینی آن توسط نرم افزارها فعالیت های زیادی توسط شرکت های نفتی صورت می گیرد. یکی از مشکلاتی که در هنگام تزریق گاز به وجود می آید تشکیل رسوب آسفالتین است که پیش بینی مقدار آن قبل از انجام تزریق گاز امری ضروری است. در این مقاله به منظور تعیین مقدار رسوب آسفالتین نفت، در یکی از مخازن نفتی در اثر تزریق گاز شیرین (سبک) و گاز ترش (سنگین) همراه نفت، چندین آزمایش جابه جایی نفت به وسیله گاز در فشارهای مختلف و دمای ̊F 237 در داخل محیط متخلخل لوله قلمی اجرا شده است. در این آزمایش ها مقدار رسوب آسفالتین باقیمانده در محیط متخلخل و مقدار رسوب آسفالتین تشکیل شده و خارج شده از آن اندازه گیری شده و تاثیر رسوب آسفالتین روی تراوایی محیط متخلخل بررسی شده است. نتیجه های آزمایش های انجام شده نشان می دهد که در اثر تزریق گاز ترش میزان رسوب کمتری نسبت به گاز شیرین ایجاد می شود. همچنین وقتی فشار از فشار حداقل امتزاج پذیری (MMP) بیشتر می شود، میزان رسوب آسفالتین کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تزریق گاز، گاز ترش، گاز شیرین، رسوب آسفالتین، تراوایی
  • یحیی همزه، علی ابیض، مهسا سادات میرفتاحی، علی عبدالخانی صفحه 85
    در راستای کاهش عدد کاپای خمیرکاغذ حاصل از فرایند سودای باگاس و در نتیجه کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از رنگبری خمیرکاغذ شیمیایی حاصل از باگاس، در این پژوهش اثر استفاده از چند نوع سورفکتانت بر لیگنین زدایی و قابلیت رنگبری خمیرکاغذهای حاصل از باگاس مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه ها نشان داد که کاربرد 1٪ وزنی بعضی از سورفکتانت های مورد استفاده، عدد کاپای خمیرکاغذ را بدون کاهش بازده به طور چشمگیری کاهش می دهد. سورفکتانت ها موجب مصرف کمتر قلیا در جریان خمیرسازی، افزایش درجه روشنی خمیرکاغذ رنگبری نشده و درجه روانی و همچنین کاهش وازده در خمیرکاغذهای تولید شده می شوند. رنگبری خمیرکاغذهای حاصل از کاربرد سورفکتانت ها در مراحل رنگبری DoED1 و DoEpD1 منجر به تولید خمیرکاغذهایی با روشنی بیشتر در مقایسه با خمیرکاغذ سودای معمولی در مصرف یکسان دی اکسید کلر می شوند. مقاومت مکانیکی کاغذهای حاصل از کاربرد این مواد بهتر از مقاومت های مکانیکی حاصل از خمیرکاغذ سودای معمولی است.
    کلیدواژگان: خمیرسازی، سودا، باگاس، سورفکتانت، رنگبری، دی اکسیدکلر
  • مجید طهمورسی، امیر صرافی، سید محمد صادق حسینی، عبدالرضا ایرج منصوری، مرتضی میرزایی صفحه 91
    بنتونیت استخراج شده از معادن مختلف ویژگی های متفاوت فیزیکی وشیمیایی داشته ودر نتیجه کاربردهای آن متفاوت است.کانی اصلی بنتونیت، مونتموریلونیت است و میزان آن و کانی های همراه آن و هم چنین نوع بنتونیت روی این ویژگی ها تاثیر زیادی دارد. دراین پژوهش ابتدا از معادن بنتونیت در حال بهره برداری استان کرمان نمونه برداری شد و سپس الگوی پراش پرتو ایکس (XRD) آنها مورد مطالعه و هم چنین آنالیزشیمیایی و اندیس تورم آنها تعیین ومورد بررسی قرارگرفت. بررسی نتیجه های به دست آمده نشان داد که نمونه های 1و2 که از معدن بنتونیت خیرآباد گرفته شده اند میزان مونتموریلونیت به نسبت بالایی داشته و نمونه2 از نوع سدیمی بوده و نمونه1 از نوع کلسیمی است. میزان مونتموریلونیت موجود در نمونه3 که از معدن حرجند برداشته شد به نسبت بالاست و از لحاظ کیفی ناخالصی های بیشتری نسبت به نمونه های دیگر داشته و از نوع کلسیمی است و نمونه4 که از معدن تنگ قوچان به دست آمده از میزان مونتموریلونیت به نسبت بالایی برخوردار بوده و از نوع کلسیمی است.
    ظرفیت تعویض کاتیونی (CEC) نمونه ها به دو روش جذب متیلن بلو و کمپلکس اتیلن دی آمین مس به دست آمد.
    روش کمپلکس اتیلن دی آمین مس در تمامی نمونه ها مقدارهای صحیح تری را نسبت به روش متیلن بلو نشان داد و همچنین روش متیلن بلو برای تعیین ظرفیت تعویض کاتیونی (CEC) نمونه های کلسیمی قابل اطمینان نبود.
    کلیدواژگان: بنتونیت، مونتموریلونیت، ظرفیت تعویض کاتیونی
  • شیرین علیپورتراب صفحه 99
    در این مطالعه کارآیی باگاس به عنوان جاذب در حذف یون کادمیم (П) از محیط آبی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین شرایط مختلف از قبیل pH، دما، حجم محلول آزمایشی، وزن باگاس، قطر ذرات باگاس، زمان مبادله و غیره بررسی شده و شرایط بهینه انتخاب شد. در 6=pH درصد جذب یونهای کادمیم (П) بیش از 95% است. سرعت مبادله بسیار عالی بوده و حتی نسبت به مبادله کننده های یونی کلاسیک دارای برتری است.
    از سوی دیگر باگاس قادر به حذف فلزات سنگین در حد ppm و بالاتر است. نتیجه های جذب روی باگاس به وسیله دو مدل فرندلیچ و لانگمویر مورد تحلیل قرار گرفت. مقدارهای جذب در مدل لانگمویر نسبت به مدل فرندلیچ بهتر صدق می کند.
    کلیدواژگان: پساب، باگاس، کادمیم، جذب سطحی
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 123
|
  • Khaksar Toroghi, Masood, Shahrokhi, Mohammad Page 1
    In this article closed-loop behavior of non-linear unstable systems using model predictive control has been investigated. Closed-loop stability in presence of input constraint is discussed and related theorems have been stated. Two cases are considered. First it is assumed that all states are available and thereafter stability based on application of observer has been investigated. Since closed-loop performance is affected by the observer rate of convergence, in the second case, a high gain observer has been used and effect of observer gain on the system performance has been demonstrated.
  • Soltanian, Gholamreza, Jahanmiri, Abdolhossein, Adimi, Maryam Page 11
    Granulation is one of the drying processes in which a melt is sprayed to small size droplets through a fixed orifice system or a rotating bucket into a cooling medium which is usually air. During falling down through the uprising air, droplets will cool until the first outer layer starts to solidify. The solidified layer grows and the boundary of solid and melt moves towards the center as heat is converted to air. Fully solidified and dry particle are expected to settle on the floor of the tower.A mathematical model is proposed for the urea granulation tower of the Shiraz Petrochemical Complex. In this model the urea granulation process has been simulated by simultaneous solution of continuity, hydrodynamic, mass and heat transfer equations. The particle size distribution produced by the rotating bucket was determined by the urea product distribution obtained on the floor. Particle trajectory temperature and moisture distribution of the particles and the cooling air along the height of the tower were calculated from the mathematical model. The air temperature profile resulted from the model was compared to the plant data. The model predicted data were consistent with the plant data indicating the validity of model
  • Safari, Auob, Safdari, Sayed Jaber, Abolghasemi, Hossein Page 23
    In this paper mass transfer in a 1.5 m height pulsed sieve-plate extraction column have been investigated applying “plug flow”, “axial dispersion” and “stage wise backflow” models and the obtained results with experimental data have been compared. The used chemical systems were water-acetone-toluene and water-acetone-normal butyl acetate and mass transfer direction was from organic phase to aqueous phase. In spite of simplicity, the error of plug model is high. For system of butyl-acetate- acetone-water in lower zones of column, concentration variation of solute in axial direction is very fast, therefore the errors of axial dispersion and stage-wise backflow models are high. The error of all models for prediction of concentration profile of solute in continueous phase is more than dispersed phase
  • Ziaedini, Ali, Jafari Jaid, Abbas, Zakeri, Ali, Hosseini Joubeh, Sayed Mohammad Page 33
    Green tea leaves contain anti-cancer antioxidants which can be used in drug, food, hygienic and cosmetic products. In this article, the extraction mechanism and kinetics of these components are investigated. Therefore, Diffusion coefficients of C, EC, EGC, EGCG and Caffeine of Iranian green tea leaves in water were calculated. A two diffusion coefficient model (slow and fast) was used for mass transfer modeling of the system. According to the results, the intra-particle diffusion step is the rate-controlling step of the extraction process. Furthermore, the optimum extraction conditions (temperature and time) of these components were determined as the following: Caffeine (80 °C, 20 min), C (90 °C, 80 min), EC (80 °C, 20 min), EGC (80 °C, 20 min) and EGCG (90 °C, 20 min).
  • Sekhavatpour, Zahra, Shokravi, Abbas, Naderpour, Navid Page 41

    In this paper the influence of hydrogen during propene polymerization with 4th generation of Ziegler-Natta catalyst was investigated in terms of variations in catalyst activity, isotacticity, melt flow index and melting temperature of resulting powder. SEM images, bulk density and particle size distribution were used to analyze the morphology of polymer and catalyst particles. Catalyst activity and isotacticity were found to significantly increase with the addition of hydrogen, but there was a maximum which after that activity and isotacticity decreased. Melting temperature also showed this trend. Melt flow index of polymers was increased by addition of hydrogen which in turn showed the molecular weight of polymers was decreased; therefore hydrogen plays an important role in chain transfer reaction. Particle size of polymers was obviously increased in the presence of hydrogen. Particle size distribution plots of catalyst and resulting polymers illustrated that replication phenomenon had occurred. SEM images demonstrated that there was core-shell structure in all resulting powders. Increase in the polymerization rate in the present of hydrogen caused to improve morphology of polymers

  • Fattahi, Moslem, Khorasheh, Farhad, Sahebdelfar, Saeed, Ganji, Kamran Page 53
    Industrial Pt-Sn/γ-Al2 O3 catalyst is very active and selective in the dehydrogenation of propane. The aim of this investigation was to study the effect of addition of small amount of water on the performance of industrial Pt-Sn/γ-Al2O3. Propane dehydrogenation was carried out at 575, 600 and 620 and it was formed that the optimum amount of water for these temperatures were 83.5, 125.4, 139.3 ppm, respectively. The addition of water in these optimum amounts resulted in an increase in propane conversion and propylene yield and reduction in coke formation. In the presence of water, however, the selectivity for propylene decreased and COx were produced
  • Daneshpayeh, Mahdi, Meftah, Sakineh, Kiani Anbohi, Roya, Alizadeh, Maryam Page 63
    In the present study, the kinetic modeling of monosodium phosphate to sodium- hexametaphosphate reaction is considered in a micro-reactor. The corresponding experiments were carried out at 650-730 °C in different resident times and the experimental data i.e. monosodium phosphate conversions were recorded. A power law model equation was chosen as kinetic rate equation and the equation’s parameters were estimated from experimental data using genetic algorithm method. The comparison between the experimental data and model predictions showed that the presented model has a good agreement with experimental data with average absolute relative deviation of 3.39%.
  • Mosayebi Dehkordi, Behrouz, Rafigh, Sayed Mahdi Page 69
    Scaling and under deposit corrosion are serious problems of sugar plants especially at the evaporators. The deposits which are formed on the internal surfaces of the evaporator tubes prevent the heat transfer and consequently reduce the evaporation performance. To overcome the scale formation problem, antiscalants are applied. In this research the scale inhibition efficiency of four types of antiscalants (applicable at sugar plants) including: 1. Polyacrylic acid, 2. Combination of 75% polyacrylic acid and 25% aminomethylpropyl sulfonic acid, 3. Poly maleic acid and 4. Sodium salt of poly carboxylic acid, were compared. In order to estimate the inhibition performance of antiscalants, the hardness of juices was measured at the presence of antiscalants and compared with control. At the end, the performance and optimum dosages of different antiscalants were measured and compared. The results showed that sodium salt of poly carboxylic acid has 95% scale inhibition performance in the evaporators of sugar plants.
  • Soroush, Samaneh, Vafaie Sefti, Mohsen, Pourafshary, Peyman Page 77
    Study of the problematic aspects of heavy hydrocarbon deposition has been of a great priority for the last several decades due to its unclear sources. Oil companies have spent a huge effort to develop software in order to predict this phenomenon. One of the difficulties in gas injection process is the asphaltene precipitation for which the value should be estimated beforehand. In this paper, the amount of asphaltene deposition is determined using sweet (dry) and sour (heavy) gas injection. Several samples were tested in a slim tube using different pressure levels while the temperature was kept constant at 237˚F. In these experiments, the amount of asphaltene deposited in the porous media was measured and the effects of the asphaltene deposition on the permeability of porous media are investigated. Experimental results showed that sour gas injection causes less asphaltene precipitation compared to sweet gas injection. Moreover, the asphaltene precipitation was decreased when the pressure was higher than the minimum miscibility pressure.
  • Hamzeh, Yahya, Abyaz, Ali, Mirfatahi Niaraki, Mahsa-Olsadat, Abdulkhani, Ali Page 85
    In order to decrease the Kappa number and bleaching environmental impacts, the effect of several ionic surfactants on delignification and bleachability of bagasse soda pulping were investigated. Results indicated that the applying 1% of some surfactant decreased significantly the Kappa number at the same level of pulp yield. Moreover, addition of surfactant reduced alkali consumption, pulping reject and improved brightness and freeness of pulp. Compared to reference pulp, the pulp obtained with surfactant application produced higher brightness at the same level of chlorine dioxide charge during the bleaching of pulp with DoED1 and DoEpD1 sequences. Resulted pulps had a better Mechanical properties regarding to conventional reference pulp.
  • Tahmooresi, Majid, Sarrafi, Amir, Hossseini, Sayed Mohammad Sadegh, Iraj Mansori, Abdolreza, Mirzaee, Morteza Page 91
    Extracted bentonite from different mines has various physical and chemical properties and as a result it would be possible to apply them in various requestes. The main mineral of bentonite is montmorillonite and the amount of montmorillonite, associated minerals and the type of bentonite affect on its properties. In this study, the samples were obtained from active mines and their X-ray diffraction pattern was studied, then the chemical analysis and swelling index investigated. Based on the results the samples 1 and 2 obtained from kheir Abad bentonite mine had relatively high montmorillonite content, while sample 2 was sodium bentonite and sample1 was calcium bentonite. The sample 3 taken from Horjand bentonite mine had relatively high montmorillonite content and qualitative more impurities rather than the other samples and was calcium bentonite. Sample 4 from Tang Ghoohan had relatively high montmorillonite and was calcium bentonite. Cation exchange capacity (CEC) of bentonite samples was determined using copper ethylendiamine complex and methylene blue methods. Copper ethylenediamine complex method in all of the samples was more accurate than methylene blue method. The result showed that methylene blue method was not reliable in determination of CEC of calcium bentonite.
  • Alipoortorab, Shirin Page 99
    In this study efficiency of sugarcane Baggass in removal of cadmium (П) from aqueous media was investigated. Different experimental conditions such as pH, temperature, bagass weight, particle size, exchange time, etc. were studied and optimum conditions were selected. At pH=6 Cd (П) ions have recovery over than 95%. Exchange speed is very good and has preference over classical exchangers. Also, it is able to eliminate heavy metal in ppm level and higher. Adsorption data on baggass follows both the Freundlich and Langmuir models.The data are better fitted by the Langmuir isotherm as compaired to Freundlich model.