فهرست مطالب

شیمی و مهندسی شیمی ایران - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1390)

نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • گل محمد مجرد، اسماعیل فاتحی فر، سعید ساعدی صفحه 1
    در این پژوهش حذف زیستی هیدروژن سولفید به وسیله باکتری تیوباسیلوس تیوپاروس در راکتور ایرلیفت بیوفیلمی سوسپانسیونی انجام شد. از سدیم سولفید حل شده در خوراک مایع به عنوان سوبسترا استفاده شد.
    راه اندازی راکتور در دمای ثابت oC30 و در pH حدود 7 با ذره های حامل بازالت انجام گرفت. در محیط کشت معدنی بیشترین نرخ اکسیداسیون سولفید به حدود. h3/m2-molS 7/6 در زمان ماند h 3/3 رسید. به خاطر این که در نرخ بارهای بالا، سولفید در داخل راکتور تجمع می یافت، شرایط حالت یکنواخت در نرخ بارهای بالای سولفید ایجاد نشد. بهترین دمای انجام در نرخ بار سولفید. h3/m2-molS 8/4 در شرایط 100% تبدیل به دست آمد.
    کلیدواژگان: حذف زیستی، اکسیداسیون بیولوژیکی، تیوباسیلوس تیوپاروس، هیدروژن سولفید
  • فریده گلبابایی، اصغر قهری، محمدرضا صعودی، عباس رحیمی فروشانی، آرام تیرگر صفحه 11
    کروم شش ظرفیتی)6+ (Cr عاملی سرطان زا در انسان می باشد که مواجهه شغلی با آن، انواع گوناگونی از عوارض مانند زخم و سوراخ شدن بینی، درماتیت تماسی، تحریک دستگاه تنفس و آسم شغلی را در پی دارد. در این مطالعه ایزوترم و سینتیک جذب زیستی 6+Cr به وسیله پلیمر زانتان B82 در فاز منقطع در مقیاس آزمایشگاهی بررسی شد. آزمایش های سینتیک جذب زیستی در سه غلظت اولیه 6+Cr و نسبت ثابت ماده جذب شدنی به جاذب حاوی یک فلز صورت گرفت. برای مدل سازی سینتیک جذب زیستی 6+Cr به وسیله پلیمر زانتان B82 از معادله های سرعت درجه اول کاذب (Langergren)، درجه دوم کاذب، Saturation و درجه دوم استفاده شد. همچنین آزمایش های ایزوترم جذب زیستی 6+Cr به وسیله پلیمر زانتان B82 در سسیتم حاوی یک فلز صورت گرفت. برای مدل سازی ایزوترم جذب زیستی 6+Cr به وسیله پلیمر زانتان B82 از معادله های ایزوترم BET، لانگمویر، فروندلیچ، فروندلیچ لانگمویر استفاده شد. نتیجه های آزمایش های سینتیک نشان داد که جذب زیستی 6+Cr به وسیله پلیمر زانتان B82 از سرعت بالایی برخوردار است، به طوری که میزان جذب فلز در طی 30 دقیقه اول به 90-80 % ظرفیت تعادلی می-رسد و بیشترین زمان رسیدن به تعادل 120 دقیقه بود. نتیجه ها نشان داد معادله های سرعت درجه دوم کاذب و Saturation تطابق خوبی با داده های آزمایشگاهی داشته و ضریب همبستگی آنها با داده های آزمایشگاهی بسیار بالا بود (99/0=2R) و ایزوترم جذب زیستی 6+Cr به وسیله پلیمر زانتان B82 از مدل BET پیروی می نماید. (95/0 = 2R2). ضریب همبستگی داده های آزمایشگاهی با مدل ایزوترم لانگمویر مشابه معادله های ایزوترم BET بود (94/0 = 2R). بر طبق معادله لانگمویر بیشترین ظرفیت جذب زیستی (qm) 6+Cr برابر 77/1 میلی مول به ازای هر گرم جاذب به دست آمد. بنابراین پلیمر زانتان B82 استفاده شده در این مطالعه به عنوان یک جاذب به نسبت خوب طبقه بندی می شود.
    کلیدواژگان: جذب زیستی، پلیمر زانتان B82، کروم شش ظرفیتی، سینتیک، ایزوترم
  • بهمن نجفی صفحه 25
    مکانیسم سینتیک تولید سوخت بیودیزل از روغن پسماند رستوران با پایه روغن آفتابگردان، به طور قابل ملاحظه ای به ترکیب های موجود در آن بستگی دارد. در این پژوهش واکنش ترانس استریفیکاسیون روغن پسماند به دست آمده از پخت و پز (WCO) با اتانول مورد بررسی قرار گرفت. واکنش در سه مرحله و به صورت برگشت پذیر اتفاق می افتد (تشکیل دی گلیسرید از تری گلیسیرید، مونو گلیسرید از دی گلیسیرید و گلیسرول و بیودیزل از مونو گلیسرید). تاثیر سرعت های مختلف دستگاه همزن (300 و 600 دور بر دقیقه) و دما (70، 60 و50 درجه سانتیگراد) بر روی نرخ انجام واکنش مطالعه شد در حالی که نسبت مولی الکل اتانول به روغن 6 به 1 و نسبت وزنی پتاسیم هیدروکسید در روغن به تقریب برابر 2/0 درصد وزن روغن پسماند و زمان واکنش 30 دقیقه بود. تاثیر شدت به هم زدن مخلوط همانند دمای انجام واکنش بود. نتیجه ها نشان داد که داده های تجربی تطابق خوبی با مکانیسم سینتیکی مرتبه اول دارد، پس نرخ انجام واکنش ها بر اساس داده های تجربی به صورت یک رابطه آرنیوس کلاسیک و انرژی فعال سازی واکنش های تعادلی (واکنش رفت و برگشت)محاسبه شد.
    کلیدواژگان: سوخت های جایگزین، بیودیزل، سینتیک، فرایند ترانس استریفیکاسیون
  • مهدی ذاکری، جواد فصیحی صفحه 35
    استفاده از توده های زیستی برای تولید نانو ذرات روشی به نسبت ساده و مقرون به صرفه تر از روش های دیگر تولید نانو ذرات می باشد. در این پژوهش گندم به عنوان توده زیستی و عمل کاهنده برای تولید نانو ذرات طلا مورد استفاده قرار گرفت. ترکیب طلا دار مورد استفاده در این طرح تترا کلرو اوریت (O 2H2. 4HAuCl) بود. سوسپانسیونی از پودر سبوس گندم در 10 میلی لیتر محلول Au(III) با غلظت های مشخص در گستره ی pH از 5/1 تا 5 در مدت زمان های معین به هم زده شده و پس از انجام واکنش، محلول سوسپانسیون به مدت بیست دقیقه با سرعت rpm 3000 سانتریفوژ شد. محلول به دست آمده با دستگاه اسپکتروفتومتری و TEM تجزیه شد. در این مطالعه تاثیر پارامترهایی همچون میزان pH، دما، زمان وغلظت بون کلرید محیط واکنش مورد بررسی قرار گرفت. بازه ی اندازه نانو ذرات طلای تولید شده در این روش بین 5 تا50 نانومتر بود.
    کلیدواژگان: نانو ذرات طلا، توده های زیستی، گندم
  • حمیدرضا سنایی پور، آبتین عبادی عموقین، عبدالرضا مقدسی*، علی کارگری، داود قنبری، زهرا شیخی مهرآبادی، مجتبی قائمی صفحه 43

    جداسازی گاز کربن دی اکسید به منظور کنترل نشر آن در گازهای اتلافی و گاز خروجی دودکش ها، ارتقای گاز طبیعی، بازیافت گاز زیرزمینی و ازدیاد برداشت نفت مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. در این راستا، در طی این پژوهش، غشاهای آلیاژی جدیدی از اکریلونیتریل بوتادی ان استایرن (ABS) و پلی وینیل استات (PVAc) تهیه شدند. سپس اثر شرکت دادن ترکیب درصدهای متفاوت پلی وینیل استات بر تراوایی گازهای کربن دی اکسید، متان و نیتروژن بررسی شد. نتیجه ها نشان داد که بالاترین مقدار تراوایی کربن دی اکسید در میزان پلی وینیل استات 10 % وزنی رخ می دهد. بالاترین گزینش پذیری برای کربن دی اکسید/ متان در میزان پلی وینیل استات 20 % برابر 29 و برای کربن دی اکسید/ نیتروژن در30 % برابر 41/40 می باشد. تلفیقی از اثر گروه های قطبی استات در پلی وینیل استات، متراکم شدن ساختار غشاء در حضور پلی وینیل استات با وزن ملکولی بالا، و میزان اکریلونیتریل و بوتادی ان انعطاف پذیرABS باعث این رخدادها شده است. هم چنین، بررسی اثر فشار بر تراوایی نشان داد که با تغییر فشار از 2 تا 8 بار، تغییر قابل توجهی در داده های تراوایی ایجاد نمی شود. در مجموع، غشاهای تهیه شده برای جداسازی کربن دی اکسید/ نیتروژن بهتر از کربن دی اکسید/ متان بودند.

    کلیدواژگان: تراوایی، غشاء آلیاژی جدید، جداسازی کربن دی اکسید، متان، نیتروژن
  • علی صادق زاده نماور، جعفر صادق مقدس صفحه 53
    امروزه مخلوط کننده های جتی به علت داشتن برتری هایی در حال جایگزینی با سایر مخلوط کننده ها در بعضی از کاربردهای صنایع شیمیایی می باشند. از این رو بررسی پارامترهای تاثیرگذار در این مخلوط کننده ها دارای اهمیت می باشد. در این پژوهش، تاثیر قطر نازل در شدت های حجمی متفاوت جریان جت شونده و تاثیر زاویه تزریق جت، به طور آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتیجه های آزمایشگاهی نشان دهنده آن است که برای یک مخزن استوانه ای با ضریب شکل برابر یک (1=h/D) و تزریق جت از مرکز سقف مخزن، افزایش قطر نازل در یک جریان حجمی ثابت منجر به افزایش زمان اختلاط می شود، ولی روند بیشتر شدن با افزایش شدت حجمی جریان جت شونده، تضعیف می شود. همچنین نتیجه ها نشان می دهند که زمان اختلاط به زاویه تزریق جت بستگی دارد. تزریق با زاویه 20 و 30 درجه از مرکز سقف مخزن، دارای بلندترین طول های جت می باشند، که بر اساس پژوهش های انجام شده قبلی، مبنی بر کاهش زمان اختلاط با افزایش طول جت، کوتاه ترین زمان های اختلاط را نتیجه نمی دهند. این درحالی است که زاویه های تزریق 10 و 45 درجه دارای کمترین زمان اختلاط می باشند.
    کلیدواژگان: اختلاط، مخلوط کننده های جتی، زمان اختلاط، زاویه تزریق
  • شهریار جعفری نژاد، حسین ابوالقاسمی، سید جواد احمدی، سهرابعلی قربانیان صفحه 61
    ویژگی های مکانیکی از پارامترهای مهم در تهیه نانوکامپوزیت ها می باشند. بررسی ویژگی های مکانیکی اطلاعات مفیدی در مورد اثر سازگارکننده ها و نانوکلی و روش فرایندی می دهد. در این کار پژوهشی، خواص مکانیکی نانوکامپوزیت های تهیه شده با خاک رس C15A و اولیگومر pp-g-MA با خواص مکانیکی نانوکامپوزیت های تهیه شده توسط دیگر پژوهشگران مقایسه شده است. به طورکلی مالئیک انیدرید (MA) وگلیسیدیل متاکریلات (GMA) اثرسازگار کنندگی بهتری نسبت به اکریلیک اسید (AA) دارند زیرا به خاطر قطبیتشان، ویژگی های مکانیکی نانوکامپوزیت ها به ویژه مدول یانگ و مقاومت ضربه ای و مقاومت کششی را بهبود می بخشند اگرچه در ویژگی های انعطافی کاهش شدیدی نشان می دهند. افزایش خاک رس به پلی پروپیلن مدول کششی و مقاومت کششی را بهبود داده اما ازدیاد طول در نقطه شکست را با صرف نظر از عامل کوپلینگ به کار رفته کاهش می دهد. نانوکامپوزیت-های حاوی خاک رسC20A مدول و مقاومت کششی بالاتری نسبت به C30B وCNa+ دارند در نانوکامپوزیت های پلی پروپیلن خاک رس تهیه شده با خاک رس اصلاح شده اولیگومری، این خاک اثر شکل پذیری(انعطافی) روی پلیمرها دارد که مقاومت کششی در مقایسه با پلیمرهای اولیه کم می شود، در حالی که مدول یانگ افزایش می یابد. ساختار نانوکامپوزیت های تهیه شده با خاک رس C15A و اولیگومر PP-g-MA، اینترکلیت است که در آنها مقاومت کششی کاهش یافته ولی مدول یانگ افزایش می یابد. دراین نانوکامپوزیت ها مقاومت به جذب حلال با افزایش میزان خاک رس، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت پلی پروپیلن، اختلاط مذابی، سازگارکننده، نانو رس، عامل کوپلنیگ، اولیگومر
  • مانا نوروزپور، سعید باغشاهی، مرتضی تمیزی فر، ابوالقاسم دولتی صفحه 69
    میناها یا لعاب های روی فلز به دلیل مقاومت شیمیایی بالا در برابر محیط های شیمیایی مهاجم، به طور گسترده ای به عنوان پوشش بر روی فلزات وآلیاژها به کار می روند. مقاومت بالای این نوع پوشش ها در برابر محیط های به شدت خورنده در pH های مختلف و دماهای بالا تا oC600 قابل توجه است. در این راستا ترکیب شیمیایی مینا اهمیت زیادی دارد و 2TiO به عنوان یکی از مهم ترین افزودنی های فریت برای افزایش مقاومت خوردگی لعاب معرفی شده است.
    در این پژوهش مقاومت خوردگی مینای حاوی 2TiO بر اساس استاندارد ISO2742 طی سه دوره زمانی 5 /2 ساعته آزموده شد و با مقاومت خوردگی لعاب بدون 2TiO مقایسه شد. آزمون مقاومت اسیدی لعاب ها در محیط آب ترش شبیه سازی شده (که یکی از خورنده ترین محلول هایی است که در فرایند پالایش نفت خام تولید می شود و خسارت های جبران ناپذیری را به صنایع نفت وارد می کند) انجام شد. همچنین سطح لعاب ها بعد از پایان آزمون مقاومت خوردگی، با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد مطالعه و آنالیز عنصری سطح نیز توسط EDS مورد بررسی قرار گرفت. در انتها با رسم منحنی های نایکوئیست مینا ها در آب ترش شبیه سازی شده که از طیف نگاری الکتروشیمیایی امپدانس (EIS) به دست آمد، تاثیر افزودن 2/3% 2TiO بر افزایش مقاومت خوردگی مینا و در نتیجه افزایش مقاومت خوردگی فولاد تحت پوشش تایید شد.
    کلیدواژگان: مقاومت شیمیایی، مقاومت خوردگی، مینا های پرسلانی، 2TiO
  • مسعود کیخوایی، سمانه میرمحمدی صدرآبادی صفحه 79
    در این پژوهش کارایی فناوری میکرواستخراج فاز مایع از فضای فوقانی کروماتوگرافی گازی موئینه، برای استخراج و تعیین مقدارهای بسیار ناچیز ایزوآمیل استات در نمونه های حقیقی مورد بررسی قرار گرفته است. از 5 /2 میکرولیتر از بنزیل الکل به عنوان حلال استخراج کننده استفاده شد و پارامترهای موثر براستخراج به شرح زیر بهینه شدند: سرعت به هم خوردن نمونه 1250 دور در دقیقه، زمان استخراج 0/15 دقیقه، دمای محلول 0/30 درجه ی سانتیگراد و مقدار نمک اضافه شده برای ازدیاد قدرت یونی محلول، 34/0 گرم بر میلی لیتر. با این شرایط، حد تشخیص روش برای ایزوآمیل استات 5 /0 میکروگرم بر لیتر محاسبه شد. محدوده خطی منحنی کالیبراسیون μg/L 1300- 5 با ضریب همبستگی (2R) 999/0 می باشد. نمونه های آب و صابون مایع با روش پیشنهادی مورد تجزیه قرار گرفتند و مقدار انحراف استاندارد نسبی برای نمونه آب آلوده شده با 50، 200 و 400 میکروگرم بر لیتر از ایزوآمیل استات بین 79/2- 39/2 درصد و برای نمونه صابون مایع در غلظت 220 میکروگرم بر لیتر با روش استاندارد افزایشی 74/2 درصد و با روش منحنی کالیبراسیون 48/2 درصد به دست آمد. درصد بازیابی برای نمونه آب بین 2/103 تا 8 /101 درصد و برای نمونه صابون با روش استاندارد افزایشی 2/ 103 درصد و با روش منحنی کالیبراسیون 8 /101 درصد محاسبه شد.
    کلیدواژگان: میکرواستخراج فاز مایع از فضای بالایی، ایزوآمیل استات، کروماتوگرافی گازی موئینه، تجزیه آب
  • مهران آقایی، بهروز خضری، کریم زارع، حسین آقایی صفحه 89
    کاتالیست تیتانیم اکسید به دلیل داشتن سطوح انرژی مناسب و پایداری و طول عمر کافی در برابر تابش فوتون به طور گسترده برای احیای 2CO به 4CH و OH3CH به کار می رود. با نشاندن ذرات فلزات مناسب بر روی سطح این کاتالیست می توان گزینش پذیری آن را برای دستیابی به فراورده های مختلف به طور دلخواه کنترل نمود. با افزایش خصلت d در فلز نشانده شده، واکنش احیا به سمت تشکیل 4CH گرایش پیدا می کند. عکس آن به تولید متانول می انجامد. از بررسی سینتیک احیای فتوکاتالیستی 2CO به متانول، این نتیجه به دست آمد که فلزات نشانده شده با تراز انرژی فرمی بالاتر باعث افزایش بیشتر در سرعت واکنش تشکیل متانول می شوند. همچنین، معلوم شد که انرژی فعال سازی کلی به آنتالپی جذب 2CO، آنتالپی تشکیل 2HCO و انرژی فعال سازی هیدروژن دار شدن 2HCO بستگی دارد.
    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، هیدروژناسیون، انرژی فعالسازی، ثابت سرعت واکنش
  • امیرحسین نوارچیان، دانیال دادخواه صفحه 95
    در این پژوهش واکنش تولید سدیم2 - اکریل آمیدو 2- متیل پروپان سولفونات (SAMPS) مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر عوامل واکنشی بر روی میزان تبدیل از طریق طراحی آزمایش ها به روش تاگوچی مطالعه شده است. بررسی نتیجه ها نشان می دهد، از میان هفت عامل دما و زمان واکنش، میزان هوادهی در مخلوط واکنش، دور همزن، ترتیب افزایش مواد، و درجه خلوص و درصد اضافی سدیم کربنات، تنها دو عامل اخیر و دمای واکنش به ترتیب دارای تاثیر قابل ملاحظه بر پیشرفت واکنش هستند و سایر عامل ها در واقع تاثیر مهمی ندارند. شرایط بهینه برای رسیدن به بیشترین تبدیل، عبارت از بیشترین میزان خلوص و درصد اضافی (25%) سدیم کربنات، و دمای C16 می باشد. ساختار فراورده ی SAMPS تولیدی از طریق طیف سنجی FTIR، C-NMR و H-NMR مورد شناسایی قرار گرفت و با نمونه صنعتی مقایسه شد. همچنین از طریق میکروسکوپ الکترونی پیمایشی (SEM)، ظاهر ذرات فراورده بررسی و اندازه متوسط قطر آنها برابر با 09/20 میکرومتر (در محدوده 1 تا 60 میکرومتر) تعیین شد.
    کلیدواژگان: سدیم 2، اکریل آمیدو 2، متیل پروپان سولفونات (SAMPS)، سدیم کربنات، روش تاگوچی، میزان تبدیل
  • فرشاد سلیمانی، محمد رضوانی صفحه 109
    در این پژوهش با توجه به کاربرد شیشه فسفاتی سیستم 2-TiO 5O 2CaO-P در شیشه سرامیک های فسفاتی، ترکیبات گوناگونی در سامانه یاد شده تهیه شد. اثرات بوته ی ذوب، زمان ذوب و چگونگی سرمایش بر روی ترکیب بهینه بررسی شد. برای این منظور از آنالیزهای XRD و FT-IR بهره گرفته شد. بررسی ریزساختاری شیشه پایه و نیز جدایش فازی با استفاده از SEM انجام شد. محفظه آلومینایی برای ذوب بهترین شرایط را نشان داد. دمای بهینه و مدت زمان بهینه ذوب به ترتیب °C 1350 و یک ساعت گزارش شد. ترکیب با نسبت مولی فاز 6)4(PO 3Caبه فاز 6)4(PO 4CaTi در بازه ی 16/ 2 2، ترکیب بهینه به منظور تشکیل شیشه پایدار در سامانه یاد شده تعیین شد.
    نحوه سرمایش در قالب با سرعت سرمایش بالا مناسبترین نحوه سرمایش بود. دمای جوانه زنی و پیک تبلور شیشه ی بهینه با توجه به الگوی DTA، به ترتیب °C 680 و °C 833 گزارش شد.
    کلیدواژگان: شیشه، شیشه سرامیک، فسفاتی، ذوب
|
  • Gol Mohammad Mojarrad Moghanloo, Esmeil Fatehifar, Saeid Saedy Page 1
    In this research, biological removal of H2S by Thiobacillus thioparus TK-1 in BAS-reactor was studied. This is unique in that dissolved sulfide was present in the liquid influent feed as a substrate in to a continuous biofilm airlift reactor. The reactor was operated at a constant temperature of 30oC and at pH values of 7. Startup of the reactor was performed with basalt carrier material. The maximum sulfide oxidation rate achieved in mineral medium was about 6.7 mol S2-/m3.h at a hydraulic residence time of 3.3 h. Steady state conditions were not achieved at the highest loading rate, resulting in accumulation of S2- in the bioreactor. Optimal treatment performance was obtained at a loading rate of 4.8 mol/m3.h at conversion efficiency as high as 100%.
    Keywords: Biological remove, Biological oxidation, Thiobacillus thioparus, Hydrogen sulfide, Biofilm Airlift Suspension (BAS) reactor
  • Farideh Golbabaei, Asghar Ghahri, Mohammad Reza Seodi, Abbas Rahimi Foroshany, Ram Tirgar Page 11
    Contamination of the aqueous environment by heavy metals is a worldwide environmental problem. Biosorption of chromium(VI) from aqueous solutions by xanthan gum biomass was studied in a batch system. The heavy metals uptake was found to be rapid and reached to 88-96% of equilibrium capacity of biosorption in 15min. The pseudo second-order and saturation rate equations were found in the best fitness with the kinetic data (R2 > 0.99). The data obtained from experiments of single-component biosorption isotherm were analyzed using the Freundlich, Langmuir, Freundlich-Langmuir and Redlich-Peterson isotherm models. The Redlich-Peterson equation described the biosorption isotherm of chromium(VI) with high correlation coefficient (R2 > 0.99) and better than the other equations. According to the Langmuir model, the maximum uptake capacities (qm) of xanthan gum. for Pb2+ and Cd2+ were obtained as 1.70 and 1.02mmol/g, respectively. Although the xanthan gum used in this study can be classified as an efficient biosorbent.
    Keywords: Biosorption, Xanthan polymer, Hexavalent chromium, Kinetic, Isotherm
  • Bahman Najafi Page 25
    In this paper, transesterification of Waste Cooking Oil (WCO) with ethanol was investigated. Three stepwise and reversible reactions are believed to occur (conversion of triglycerides, diglycerides and monoglycerides). The effect of variations in mixing intensity (300 and 600rpm) and temperature (50, 60 and 70°C) on the rate of reaction were studied while the molar ratio of alcohol to triglycerol (6:1) and the concentration of catalyst (0.20 wt% based on WCO) were held constant. appeared up to 30 min of reaction time. The variations in mixing intensity appear to effect the reaction parallel to the variations in temperature. The experimental data appear to be a good fit into a first order kinetic mechanism. The reaction rate constants and the activa­tion energies were determined for all the forward and reverse reactions.
    Keywords: Alternative fuel, Biodiesel, Kinetics, Transesterification process
  • Mahdi Zakeri, Javad Fassihi Page 35
    In this paper, we have researched about production of nano gold particles by wheat. In this work influence of parameters such as temperature, pH value, time of reaction and concentration of chloride ions on production of nano gold particles has been studied. The results showed that the highest adsorption (in spectrophotometer analysis) were at pH=2, time of reaction=5h, reaction temperature =45°C and concentration of chloride ions =5×10-3M. The results showed that reaction temperature has influence on figure and size of nano gold particles. Also in above optimum conditions, nano gold particles with range of size 5-50 nanometer have been produced.
    Keywords: Nanogold particles, Biomass, Wheat
  • Hamid Reza Sanaeepur, Abtin Ebadi Amooghin, Abdolreza Moghadassi, Ali Kargari, Davood Ghanbari, Zahra Sheikhi Mehrabadi, Mojtaba Gaemi Page 43

    CO2 separation has been more considered for its emission control in off-gas and flue gases, upgrading of natural gas, landfill gas recovery and enhanced oil recovery. In this field, here, novel membranes from the blending Acrylonitrile-Butadiene-Styrene (ABS) with Poly(Vinyl Acetate) (PVAc) were prepared. Then, the effect of various PVAc contents incorporated into polymer matrix on the permeation of CO2, CH4 and N2 were investigated. The results showed that the highest CO2 permeability arises in 10% PVAc content. The highest CO2 /CH4 selectivity in 20% PVAc content is 29 and for CO2/N2 in 30% PVAc content is 40.41. A combination of the effects of PVAc polar acetate groups, compression of membrane structure in the present of high molecular weight PVAc, acrylonitrile and flexible butadiene blocks in ABS have caused these occurrences. Furthermore, investigation of the pressure effect on permeability in the range of 2-8 bars has shown no considerable effect on the permeability data with pressure changes. Generally, the prepared membranes can be taken into account as a better membrane for CO2 /N2 separation than CO2 /CH4.

    Keywords: Permeability, Novel blend membrane, CO2, CH4 separation, N2 separation
  • Ali Sadeghzadeh Namavar, Jafarsadegh Moghaddas Page 53
    Nowadays, most of the mixers are going to be replaced by jet mixers due to the some benefits. So investigation of the effective parameters is important in these mixers. In this article, the effect of nozzle diameter on different flow rates and effect of angle of jet injection were studied experimentally. The results showed that for a cylindrical tank with the shape factor of h/D=1 and injection from center of its roof in a constant flow rate as the nozzle diameter was increased, the mixing time was increased but the rate of increasing was decreased as flow rate was increased. Moreover the results showed that mixing time was also depended on angle of injection. Injection whit 20 and 30 degree from center of roof had the longest jet length. But injection angle 10 and 45 degree had the least mixing times. Some disagreement with the results of mixing time due to the jet length was observed when compared with those reported in the literature.
    Keywords: Mixing, Jet mixers, Mixing time, Angle of injection
  • Shahryar Jafari Nejad, Hossein Abolghasemi, Seyed Javad Ahmadi, Sohrabali Ghorbanian Page 61
    Mechanical properties are important parameters in preparation of nanocomposites. Analyzing the trends on mechanical properties gives information about the effect of compatibilizing agent, nanoclays, and processing method. MA and GMA have higher compatibilizing effect than AA because of their different polarity promoting a better mechanical performance specially in Young,s modulus and impact strength and tensile strength and produce a less drastic reduction of the deformation properties. addition of clay to pp improves the tensile modulus and tensile strength, but reduces the elongation at break, regardless of the coupling agent used. In pp/clay, nanocomposites prepared with cloisite 15A and PP-g-MA, tensile strength is decreased, while Young,s modulus is increased.The solvent resistant of these nanocomposites decreased, when clay loading increased. In pp/clay nanocomposites prepared with oligomerically modifiedclay, this clay has plasticising effect on the polymers that the tensile strength is slightly decreased compared with the virgin polymers, while Young,s modulus is slightly increased.It is worth nothing that the elongation at break for most nanocomposites does not drop as severely as usually seen with the typical organically modified clay.
    Keywords: Nanocomposite, Melt blending, Compatibilizing agent, Nanoclay, Oligomer
  • Mana Norouzpour, Saeid Baghshahi, Morteza Tamizifar, Abolghasem Dolati Page 69
    Porcelain enamels are widely used as coating on metals and alloys, because of their excellent corrosion resistance against different aggressive media with different pHs at high temperatures up to 600oC. In this regard, the chemical composition of the enamels is very important and TiO2 is introduced as additive to promote the corrosion resistance of the enamels. Therefore, corrosion resistance of TiO2 containing and TiO2 free enamels has been examined by applying standard test method ISO 2742. This test has been done in simulated sour water that is one of the most corrosive solutions which is produced during oil refining in refineries. The test has been performed three times on samples for 2.5h. Then, the attacked surfaces were studied by Scanning Electron Microscope (SEM) and then elemental distribution of surface was investigated by Energy Dispersive Spectroscopy (EDS). Finally, by applying Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS), Nyquist spectra of the samples were obtained and compared. The results showed that adding 3.20%wt TiO2 considerably enhanced the chemical and corrosion resistance of the enamel.
    Keywords: Chemical resistance, Corrosion resistance, Porcelain enamels, TiO2
  • Massoud Kaykhaii, Samaneh Mirmohammadi Sadrabadi Page 79
    The performance of Head-Space Liquid Phase Micro Extraction (HS-LPME), coupled with capillary gas chromatography, was assessed for the extraction and determination of ultra trace amounts of isoamyl acetate in some real samples. A 2.5 µL of benzyl alcohol was used as extracting solvent and experimental parameters impacting the performance of extraction were optimized as 1250 rpm stirring rate and 15 min extraction time at 30 oC with 0.34 g.mL−1 NaCl for increasing the of ionic strength of sample solution. Under the optimized conditions, the limit of detection calculated to be 0.50 µg/L. The linear range of calibration curve for isoamyl acetate was found 5-1300 µg/L with a correlation coefficient (R2) of 0.999. Tap water and liquid soap samples were successfully analyzed using the proposed method. The relative standard deviation of water samples spiked with isoamyl acetate at 0, 200 and 400 µg/L levels was from 2.79 to 2.39%; whereas for liquid soap it was 2.74% and 2.48% for standard addition and calibration curve methods respectively. Recovery for water samples were between 101.8-103.2%; and for liquid soap sample, 103.2% and 101.8% was obtained when standard addition and normal calibration curve were employed correspondingly.
    Keywords: Head, Space Liquid Phase Microextraction (HS, LPME), Isoamyl acetate, Capillary Gas Chromatography (CGC), Water analysis
  • Mehran Aghaie, Babak Ikhezri, Karim Zare, Hossein Aghaie Page 89
    The performance of Head-Space Liquid Phase Micro Extraction (HS-LPME), coupled with capillary gas chromatography, was assessed for the extraction and determination of ultra trace amounts of isoamyl acetate in some real samples. A 2.5 µL of benzyl alcohol was used as extracting solvent and experimental parameters impacting the performance of extraction were optimized as 1250 rpm stirring rate and 15 min extraction time at 30 oC with 0.34 g.mL−1 NaCl for increasing the of ionic strength of sample solution. Under the optimized conditions, the limit of detection calculated to be 0.50 µg/L. The linear range of calibration curve for isoamyl acetate was found 5-1300 µg/L with a correlation coefficient (R2) of 0.999. Tap water and liquid soap samples were successfully analyzed using the proposed method. The relative standard deviation of water samples spiked with isoamyl acetate at 0, 200 and 400 µg/L levels was from 2.79 to 2.39%; whereas for liquid soap it was 2.74% and 2.48% for standard addition and calibration curve methods respectively. Recovery for water samples were between 101.8-103.2%; and for liquid soap sample, 103.2% and 101.8% was obtained when standard addition and normal calibration curve were employed correspondingly.
    Keywords: Head, Space Liquid Phase Microextraction (HS, LPME), Isoamyl acetate, Capillary Gas Chromatography (CGC), Water analysis
  • Amir Hossein Navarchian, Danyal Dadkhah Page 95
    In this paper the synthesis of Sodium 2-Acrylamido-2-Methyl PropaneSulfonate (SAMPS) is studied and the influences of reaction parameters on the conversion are investigated using Taguchi experimental design approach. The results showed that among seven parameters including reaction temperature and time, aeration level and mixing rate in the reaction mixture, the addition sequence of initial materials, and finally the purity and the excess amount of sodium carbonate; just the last two factors as well as the reaction temperature have significant effects, respectively on the reaction extent, while the other factors are insignificant. The optimum conditions to attain the highest conversion are the higher purity and 25% excess amount of sodium carbonate, and 16°C for reaction temperature. The SAMPS product is also characterized by Furrier transform infrared (FT-IR), and hydrogen as well as carbon nuclear magnetic resonance (H-NMR and C-NMR). The morphology and the average particle size of the SAMPS product were also obtained as 20.09 mm (in the range of 1-60 mm) using Scanning Electron Microscopy (SEM).
    Keywords: Sodium 2, Acrylamido, 2, Methyl Propanesulfonate (SAMPS), Sodium carbonate, Taguchi method, Conversion
  • Farshad Soleimani, Mohammad Rezvani Page 109
    In this research, according to phosphate glass uses in the CaO-P2O5-TiO2 system, several compositions were prepared. Effect of melting crucible, melting time and cooling condition were investigated. FT-IR and XRD were utilized for structural analyzing. Glass transition and crystallization temperature were determined according to DTA trace of optimized glass. Microsructure and phase separation of glass were investigated by SEM. Alumina crucible was good for melting. Melting temperature and time were reported 1350 °C and 1 h, respectively. The best ratio of Ca3(PO4)6 / CaTi4(PO4)6 was between 2-2.16 for optimized glass. Cooling in “the mold with high cooling rate” was suitable. Glass transition and crystallization temperature were determined 680 °C and 833 °C, respectively.
    Keywords: Glass, Glass ceramic, Phosphate, Melting