فهرست مطالب

نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین جان ملکی، منصور کلباسی*، مهدی ارجمند صفحه 1

    در این تحقیق، اندازه متوسط قطره و توزیع اندازه قطره که مهم ترین عامل ها در سامانه های پراکنده مایع مایع می باشند در گستره ی وسیعی از درصد فاز پراکنده برای چهار سامانه متفاوت فاز پراکنده غیر ویسکوز (یعنی اتیل هگزانوآت، تولوئن، کروزن و فنیتول) در آب مطالعه شده است. فازهای پراکنده ای که در غلظت های 5 تا 50 درصد حجمی استفاده شده اند، به وسیله ی همزن توربینی راشتون با سرعت های گردشی متغیر بین 300 تا 700 دور بر ثانیه متلاطم شده اند. توزیع اندازه قطره به وسیله ی یک روش آندوسکوپی اندازه گیری شده است. توزیع های اندازه قطره در سامانه های به هم خور از تعادل پویایی که بین بهم پیوستن و شکسته شدن قطره ها وجود دارد به دست می آید.
    از آنجا که رابطه تصحیح شده ی مرسوم قطر ساتر را به ویژه در نسبت های بالای فاز پراکنده تا حدودی غیر دقیق تخمین می زند و وابستگی خطی قطر ساتر به درصد فاز پراکنده مورد تردید قرار گرفته است؛ در چهارچوب نظریه ی کلاسیک هاینز کولموگروف یک معادله ی دو پارامتری جدید معرفی شده است که قطر متوسط ساتر را به عدد وبر در درصدهای بالای فاز پراکنده به طور بسیار قابل اطمینان تری رابطه می دهد.
    همچنین در این مطالعه تابع توزیع نرمال خطی در شکل تجمعی آن برای تطبیق با داده های تجربی با توافق مطلوبی به کار رفته است. برای تغییرات انحراف استاندارد نسبی با قطر متوسط ساتر و درصد فاز پراکنده نیز رابطه ای به دست آمده است. برای تشریح ریاضی توزیع های اندازه ی قطره، با استفاده از روش تقسیم بندی متغیرها، معادله ی موازنه ی جمعیتی حل شده است. برای بیان فرکانس شکستن و بهم پیوستن قطره ها از مدل معروف کولالوگلو و تاولاریدس استفاده شده است و پارامترهای مدل با استفاده از روش مربع کمترین خطاها به دست آمده است.
    نتیجه ها نشان داد در صورتی که پارامترهای مدل برای یک سرعت دورانی به ویژه به دست آمده باشند، شبیه سازی توزیع های اندازه قطره با داده ای تجربی دارای توافق خوبی می باشد، اما از آنجا که پارامترهای مدل به صورت تابعی از انرژی اعمال شده می باشد، لذا بایستی این مدل ها بهبود یابند.

    کلیدواژگان: توزیع اندازه قطره، به هم پیوستن قطره ها، شکسته شدن قطره ها، سامانه پراکنده مایع، مایع، اختلاط
  • سیما رنجبریان، فتح الله فرهادی*، مسعود بهرامی باباحیدری صفحه 15

    ثابت سرعت اگلومراسیون یا کرنل اگلومراسیون با تغییر شرایط فرایندی مانند دما، فوق اشباعیت محلول، جرم جوانه، شدت همزدگی و... تغییر می کند. در میان عوامل موثر بر کرنل اگلومراسیون، تاثیر شدت همزدگی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله نحوه تغییرات کرنل اگلومراسیون با تغییر شدت همزدگی بررسی می شود. به این منظور آزمایش هایی در دمای ثابت و در مقادیر مختلف شدت همزدگی و جرم جوانه انجام شده است.
    نتیجه های این آزمایش ها شبیه سازی شده و ثابت سرعت اگلومراسیون برای هر آزمایش به دست آمده است.
    نتیجه های به دست آمده نشان می دهد افزایش شدت همزدگی در مقدارهای زیاد جوانه تاثیر قابل توجهی بر کرنل اگلومراسیون ندارد، در حالی که در جرم های کمتر از جوانه، کرنل اگلومراسیون را به شدت افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: فرایند بایر، هیدرات آلومینا، اگلومراسیون، شدت همزدگی، موازنه جمعیتی
  • محمد معماری، داریوش باستانی صفحه 25
    در این مقاله به بررسی عددی هیدرودینامیک جت های متقارن مایع مایع پرداخته شده است. روش VOF و نحوه انجام محاسبات عددی برای تشریح پدیده جت متقارن و معادلات بدون بعد حاکم بر پدیده بیان شده است. نتیجه های آزمایشگاهی به دست آمده برای دو سیستم استاندارد مایع مایع، آب تولوئن و آب بوتانول توسط شبیه سازی انجام شده مورد تایید قرار گرفته است و در نهایت تاثیر اعداد بدون بعد حاکم بر سیستم های دو فازی از قبیل عدد رینولدز، عدد فرود، عدد وبر، نسبت دانسیته دو فاز و نسبت ویسکوزیته دو فاز بر روی پارامترهای هیدرودینامیکی جت متقارن مایع مایع از قبیل طول بدون بعد جت، قطر بدون بعد جت و قطر قطره های بدون بعد حاصل از جت متقارن مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جت های متقارن مایع، مایع، دو فازی، CFD، روش VOF، سطح آزاد
  • مهناز حکمت زاده، میترا دادور * صفحه 35

    برای بررسی جابجایی امتزاجی در محیط متخلخل و شناخت تاثیر ناهمگونی های محیط بر این جابجایی استفاده از مدلهای شبکه ای ضروری می باشد. هدف این مقاله دستیابی به الگوی جریان و بررسی تاثیر پارامترهای مختلف نظیر سرعت، ویسکوزیته سیال و ساختار محیط متخلخل بر تشکیل جریان انگشتی در فرآیند جابجایی امتزاجی می باشد. برای شبیه سازی از یک شبکه دو بعدی از گلوها و گره ها به عنوان مدلی از محیط متخلخل استفاده شده و اندازه شعاع گلوها از یک تابع توزیع به-دست آمده است. در این مدل سازی، توزیع غلظت در شبکه از حل همزمان معادلات فشار و جابجایی- نفوذ برای غلظت در گلوها و گره ها، برای شرایط امتزاجی از نوع تماس نخست، محاسبه می شود. نتیجه های این مدل نشان می دهد که با بزرگتر شدن اندازه گلوها ضریب بازیافت افزایش می یابد. همچنین افزایش جزء گلوهای بسته که موجب ناهمگنی شبکه می شود، ضریب بازیافت شبکه را کاهش می دهد. همچنین بر اساس نتیجه های به دست آمده ضریب پخش طولی در شبکه با بزرگ شدن اندازه شبکه به آرامی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: جابه جایی امتزاجی، شبکه فضاهای خالی، مدلسازی، شبیه سازی، ضریب پخش، زمان اولین خروج، ضریب بازیافت
  • مهشید جعفرپور، سید محمودرضا پیشوایی*، رامین بزرگمهری بوذرجمهری صفحه 49

    برای بررسی جابجایی امتزاجی در محیط متخلخل و شناخت تاثیر ناهمگونی های محیط بر این جابجایی استفاده از مدلهای شبکه ای ضروری می باشد. هدف این مقاله دستیابی به الگوی جریان و بررسی تاثیر پارامترهای مختلف نظیر سرعت، ویسکوزیته سیال و ساختار محیط متخلخل بر تشکیل جریان انگشتی در فرآیند جابجایی امتزاجی می باشد. برای شبیه سازی از یک شبکه دو بعدی از گلوها و گره ها به عنوان مدلی از محیط متخلخل استفاده شده و اندازه شعاع گلوها از یک تابع توزیع به دست آمده است. در این مدل سازی، توزیع غلظت در شبکه از حل همزمان معادلات فشار و جابجایی- نفوذ برای غلظت در گلوها و گره ها، برای شرایط امتزاجی از نوع تماس نخست، محاسبه می شود. نتیجه-های این مدل نشان می دهد که با بزرگتر شدن اندازه گلوها ضریب بازیافت افزایش می یابد. همچنین افزایش جزء گلوهای بسته که موجب ناهمگنی شبکه می شود، ضریب بازیافت شبکه را کاهش می دهد. همچنین بر اساس نتیجه های به دست آمده ضریب پخش طولی در شبکه با بزرگ شدن اندازه شبکه به آرامی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: جابه جایی امتزاجی، شبکه فضاهای خالی، مدلسازی، شبیه، سازی، ضریب پخش، زمان اولین خروج، ضریب بازیافت
  • سعید عباسی، محسن توکلیان، جمشید رودساز صفحه 61
    در این پژوهش با نمونه گیری از آب سازند و آب تزریقی در یکی از میادین ایران و تهیه نمونه سنگ مخزن، سعی شد پارامترهای موثر در فرآیند تزریق همچون شدت جریان و لیتولوژی سنگ مخزن در مدل فیزیکی در آزمایشگاه، تحت شرایط مختلف مورد بررسی قرارگیرد. همچنین با فرآیند فیلتراسیون آب تزریقی و مقایسه با آب صاف نشده، اثرهای ذره های معلق و حرکت این ذره ها در محیط متخلخل به صورت دقیق تری مورد بررسی قرار گرفتند.
    در سنگ های ماسه ای با سیمان شدگی ضعیف، افزایش شدت جریان باعث به هم خوردگی ساختار محیط متخلخل شده و در موردهایی با توجه به وجود شکاف های ریز، باعث ایجاد مسیرهای جریانی از داخل آنها می شود. در مشاهده های آزمایشگاهی مشخص شد که شکاف ایجاد شده در نمونه سنگ می تواند باعث کاهش فشار تزریق در مراحل ابتدایی تزریق شود. اما در مقابل، این شکاف می تواند به صورت کانالی باشد که باعث انتقال ذره-های معلق و یا جدا شدن ذره هااز بدنه سنگ شود و مکان های دیگر ممکن است باعث گرفتگی در حفره ها سنگ شود. این گرفتگی ها در صورت نزدیک شدن به چاه-های تولیدی باعث افت فشار و در نتیجه کاهش تولید خواهد شد. هر چند افزایش شدت جریان در نمونه های ماسه ای مورد نظر، افزایش محسوسی در فشار تزریق به دنبال نداشت، اما نتیجه ها و مشاهده ها حکایت از آن دارد که در صورت حرکت ذره ها در محیط متخلخل با طولانی-تر شدن مسیر حرکت و گذشت زمان بیشتر، تجمع ذره ها در حفره ها می توانند باعث گرفتگی و در نتیجه کاهش نفوذ پذیری در محیط متخلخل شوند.
    کلیدواژگان: تزریق آب، آب همراه نفت، آب سازند، آبده، افت نفوذپذیری، آسیب دیدگی سازند، تخلخل، حرکت ذرات، سازند ماسه ای، آب غیرسازندی
  • زهرا شهیدیان، نرجس بشارتلو، سید ابوالفضل حسینی یزدی، مهرداد رجبی صفحه 75
    در این پژوهش برای تهیه گاما آلومینای کروی از روش قطره روغن استفاده شد. به این منظور هیدروسل با ترکیب درصد 5 /1=Al/Cl تهیه گردید و سپس قطره قطره در ستون حاوی روغن مناسب، ریخته شد. پس از شکل گیری دانه های کروی در ستون و ماندگاری لازم، مرحله های شستشو و تکلیس آنها انجام شد. دانه های کروی گاما آلومینا به دما، pH محیط و رطوبت بسیار حساس می باشند. بنابراین شرایط عملیات بهینه شد. دانه های کروی به دست آمده برای کاربرد به عنوان پایه کاتالیست مناسب بودند.
    کلیدواژگان: گاما آلومینای کروی، پایه کاتالیست، شکل گیری در روغن، قطره، روغن، روش سل، ژل
  • داریوش مولا، بیژن هنرور، علی اکبر سیف کردی، محمد سلطانیه، داریوش باستانی صفحه 81
    در این مطالعه، چگونگی محاسبه ضریب نفوذ مؤثر، دانسیته و چروکیدگی یک جسم استوانه ای شکل در یک خشک کن بستر سیالی حاوی ذره های حامل انرژی (FBD) با ترکیب منابع حرارتی هوای داغ و مادون قرمز (IR) مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور یک دستگاه آزمایشگاهی در مقیاس پیشتاز طراحی و ساخته شد.
    آزمایش ها در شرایط مختلف عملیاتی از نظر دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی، جرم ذرات خنثی، قطر ذره های خشک شونده و توان منبع حرارتی مادون قرمز انجام شد. دستگاه شامل یک خشک کن با بستر سیالی حاوی ذره-های حامل انرژی با و بدون ترکیب با منابع حرارتی مادون قرمز می باشد. تاثیر پارامترهای عملیاتی گوناگون بر ویژگی های فیزیکی نمونه خشک شونده بررسی شد. از سیب زمینی به عنوان ماده خشک شونده استفاده گردید. ضریب نفوذ مؤثر به صورت تابعی از دمای هوا و میزان رطوبت ماده خشک شونده ارایه شده در حالی که دانسیته و چروکیدگی فقط تابع میزان رطوبت جسم خشک شونده می باشد. اثر توان حرارتی منبع مادون قرمز بر تغییرات ضریب نفوذ مؤثر بررسی و مشخص شد که مقدار ضریب نفوذ مؤثر با افزایش توان منبع حرارتی افزایش می یابد. تغییرهای چروکیدگی به صورت خطی و بر حسب میزان رطوبت بیان شده است. در هنگام استفاده از ترکیب امواج مادون قرمز چروکیدگی در ذرات به دلیل تشکیل یک پوسته سخت در اطراف ماده خشک شونده نسبت به خشک کن با بستر سیالی معمولی کاهش می یابد. نتیجه ها نشان می دهد که ترکیب حرارتی امواج مادون قرمز با هوای داغ، به دلیل مکانیسم تابشی و جذب انرژی توسط ماده خشک شونده اثر قابل توجهی بر ویژگی های فیزیکی جسم خشک شونده دارد.
    کلیدواژگان: خشک کردن، بستر سیالی، امواج مادون قرمز، ضریب نفوذ مؤثر، چروکیدگی، سیب زمینی، ذرات حامل انرژی
  • افضل کریمی، سید مهدی موسوی صفحه 95
    در این پژوهش از ستیل پیریدینیم کلرید (CPC) به عنوان نماینده مواد کاهنده کشش سطحی و آنزیم آلفا آمیلاز به عنوان نظم دهنده جدید ساختار در تهیه سیلیکای متخلخل به روش سل ژل استفاده شده و اثر آنها در ایجاد تخلخل و نظم ساختار، بایکدیگر و با سیلیکای ساخته شده بدون قالب ساختار، مقایسه شده است.
    مزیت عمده ماده جدید، ایجاد حفره های بزرگ بین ذره ای و حفره های ساختاری با قطر متوسط به نسبت بزرگ (28 نانومتر) می باشد که ویژگی اول به دلیل مقاوت کمتر در برابر پدیده های انتقال و ویژگی دوم به علت ایجاد بستر مناسب برای نشست ذره های درشت کاتالیستی می تواند به عنوان پایه تثبیت کاتالیزگرها به ویژه آنزیم های درشت ملکول مناسب تر از پایه های ریز حفره باشد. پایه های ساخته شده در حضور قالب ساختارها (CPC و آنزیم) بر خلاف سیلیکای تهیه شده بدون قالب، از نظم حفرات بیشتری برخوردار بودند و سطح ویژه بالاتری ایجاد کردند.
    با وجود سطح ویژه پایین تر سیلیکای متخلخل جدید در مقایسه با سیلیکای ساخته شده با CPC (720 در مقابل 900 متر مربع بر گرم)، آزمایش های اولیه نشان داد که پایه جدید برای تثبیت ملکول های درشت مانند آنزیم آلفا آمیلاز مناسب است و میزان بارگذاری آنزیم در پایه جدید تا 2 برابر بیشتر از پایه ساخته شده با CPC بود.
    کلیدواژگان: آنزیم، پایه کاتالیست، سیلیکای متخلخل، قالب ساختار، نانوحفره
  • هادی بدری قره قشلاقی، اسماعیل فاتحی فر *، سیروس ابراهیمی صفحه 103

    در این مطالعه نرخ نیتریفیکاسیون لجن فعال پالایشگاه تبریز با استفاده از دو روش تنفس سنجی و الکترود اختصاصی اندازه-گیر غلظت آمونیاک انجام شد. تنفس سنج به کارگرفته شده، تنفس سنج با فاز مایع و گاز ایستا (تنفس سنج بسته) بود. در روش دوم تعیین نرخ نیتریفیکاسیون، از الکترود اختصاصی آمونیاک برای اندازه گیری مستقیم بهره-گرفته شد. نرخ های به دست آمده از هر دو روش دارای مقادیر درصد ضریب تغییرهای پایینی بودند و این امر تکرارپذیری آزمایش ها را نشان می داد. نرخ میانگین به دست آمده از روش تنفس سنجی، mgN/gMLSS.h 408/0، نسبت به نرخ حاصل از روش استفاده از الکترود اختصاصی آمونیاک، mgN/gMLSS.h 386/0، مقدار عددی بالاتری داشت. با توجه به تداخل یون های مزاحم نیتریت و نیترات در اندازه گیری الکترود اختصاصی آمونیاک، کوتاه بودن مدت زمان انجام آزمایش و قابلیت تعیین نرخ اکسیداسیون نیتریت به نیترات در آزمایش تنفس سنجی، روش تنفس سنجی بعنوان روش قابل اعتمادتر و سریع تر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نیتریفیکاسیون، لجن فعال، تنفس سنجی، الکترود اندازه گیر آمونیم
  • محمود قاسمی کوچمشگی، سیدعلی اکبر سالاری، فریبا مهرخو صفحه 111
    صنعت بازیافت کاغذ به دلایل اقتصادی و زیست محیطی به عنوان یک ضرورت در جهان مطرح است.
    در این تحقیق، بازیافت کاغذهای پرینتر باطله چاپ لیزری، جهت تهیه کاغذ بازیافتی مورد بررسی واقع شده است. به منظور حذف جوهرکاغذهای باطله از جوهرزدایی به روش شناورسازی استفاده شد. ویژگی های فیزیکی کاغذهای دست ساز حاصل مورد بررسی قرار گرفت که از این میان چند خاصیت فیزیکی مهم نظیر وزن پایه، ضخامت، دانسیته و در نهایت حجم ویژه اندازه گیری و محاسبه شد. نتیجه این که بیشترین دانسیته به نمونه A (با 3 درصد هیدروژن پراکسید و 2 درصد سدیم هیدراکسید)، و کمترین آن به نمونه C با 1 درصد هیدروژن پراکسیدو 2 درصد سدیم هیدراکسید ارتباط دارد. با کاهش درجه روانی، شاخص مقاومت در برابر ترکیدگی و طول پاره شدن افزایش یافت و به این ترتیب شاخص مقاومت در برابر پارگی کاهش پیدا کرد، به طوری که بالاترین شاخص مقاومت در برابر ترکیدگی و کشش در درجه روانی 384 میلی لیتر و بیشترین شاخص مقاومت در برابر پارگی در درجه روانی490 میلی لیتر دیده شد. در حضور 3 درصد هیدروژن پراکسید و 2 درصد سدیم هیدراکسید، بیشترین بازده جوهرزدایی و در نسبت 1 درصد هیدروژن پراکسید و 2 درصد سدیم هیدراکسید کمترین مقدار راندمان مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: شناورسازی، بازیافت، وزن پایه، درجه روانی، ویژگی های نوری و مقاومتی
  • محمد سلیمانی جمارانی، احمد روزبهانی دهنوی، ابراهیم علایی، منوچهر خراسانی، فرزانه محمدی فرد صفحه 119

    ترکیب بیس (2 اتیل هگزیل) فسفریک اسید از جمله ترکیبات اسیدی و فعال سطحی بوده که دارای کاربردهای گسترده ای در صنعت است. ترکیب خالص آن به عنوان یک حلال استخراج کننده در هیدرومتالوژی شناخته شده است. در این تحقیق از واکنش مستقیم پنتا اکسید فسفر و 2- اتیل هگزانول مخلوطی تهیه شد که شامل مخلوطی از مونو و بیس(2 اتیل هگزیل) فسفریک اسید به همراه مقدار جزیی اسید فسفریک بود. به دلیل ساختار خاص انیدریک فسفریک و تاثیر درجه حرارت و نسبت های مولی گوناگون از واکنش دهنده ها، به طور معمول نسبت های گوناگونی از مونو و دی استر با مقدار کمی از تری استر و الکل آزاد به دست می آید. استفاده از نسبت مولی 1 به 3 از پنتااکسید فسفر و 2 اتیل هگزانول، در دمای 70 درجه سانتی گراد و مدت زمان 7 ساعت، مخلوطی با نسبت برابر از مونو و دی استر سنتز شد. نتیجه های به دست آمده بیان کننده این مطلب بود که نسبت مونو و دی استر موجود در مخلوط سنتز شده به پارامترهایی چون زمان، نسبت مولی و درجه حرارت واکنش بستگی دارد. در این پژوهش با در نظر گرفتن بهترین پارامترها، مخلوطی با درصد بالا از ترکیب بیس (2 اتیل هگزیل) فسفریک اسید سنتز شد که پس از خالص سازی و جداسازی به روش استخراج مایع مایع، با استفاده از تکنیک های P-NMR31، H-NMR1و C-NMR13 شناسایی شد.

    کلیدواژگان: بیس(2، اتیل هگزیل) فسفریک اسید، فسفر پنتا اکسید، انیدرید فسفریک، 2، اتیل هگزانول، هیدرومتالوژی
|
  • Janmaleki, Hossein, Kalbasi, Mansour, Arjmand, Mehdi Page 1

    In this investigation, the mean drop size and the drop size distribution which are the most important factors in the liquid-liquid dispersions were studied over a wide range of phase ratio for four different non viscous dispersed phases (namely ethyl hexanoate, toluene, kerosene and phenetole) in water. The dispersed phases have been used at concentrations of 5 to 50 (% v/v) that were agitated by Rushton turbine impeller with the revolution speed varied from 300 to 700 rpm. Drop size distributions were measured by an endoscope technique. The drop size distributions in the agitated dispersions resulted from the dynamic equilibrium existing between the breaking and coalescing drops. Since the common modulated correlation, d32(1+const)We-0.6 estimate fairy inaccurate the Sauter mean diameter especially at high hold up ratios and the linearity dependence on hold up ratio is doubtful, in frame of the classical Hinze-Kolmogorov theory, a new two-parametric relation was established which correlated the Sauter mean drop diameter to the Weber number and to the volume phase fraction much more reliably. Also, in this work the linear normal distribution function in cumulative form was used to fit the experimental data with appropriate agreement. The variations of the related standard deviation were correlated to the Sauter drop diameter and to the phase ratios. For modeling drop size distribution, the population balance equation was solved by discrete formulation methods. Drop breakage and coalescence frequency were described by famous Coulaloglou and Tavlarides model and the parameters of the model were obtained by least squares error method. The results showed that if the parameters obtained for a specified revolution speed was used the experimental and simulated data agreed well, but since the parameter depended on the power input to the system, this model should be improved.

  • Ranjbarian, Sima, Farhadi, Fathollah, Bahrami Babaheidari, Masoud Page 15

    Agglomeration rate constant or agglomeration Kernel varies by changing operating conditions such as temperature, supersaturation, seed mass, agitation speed and so on. Among affective factors mentioned, the effect of agitation speed on agglomeration Kernel has been less considered. In this work, it has been tried to investigate this effect. Experiments were done at constant temperature and different amounts of seed and agitation speed. The results were simulated and the agglomeration rate constant was extracted for each experiment. It is observed that increasing the agitation speed has no influence on agglomeration kernel at large amounts of seed, while increases it considerably at smaller amounts of seed.

  • Memari, Mohammad, Bastani, Dariush Page 25
    In this paper, hydrodynamics of symmetric liquid-liquid jets have been numerically investigated. The simulation procedure and the VOF method of solution of the dimensionless continuity and momentum equations were explained. The predicted results from the simulation method verified the obtained experimental results for two standard liquid-liquid systems, toluene-water and butanol-water. Also the effects of dimensionless groups such as Reynolds, Froude and Weber numbers, and the ratios of the density and viscosities of phases on the dimensionless jet length and drops diameter were studied.
  • Hekmatzadeh, Mahnaz, Dadvar, Mitra Page 35

    Pore network modeling and simulation is used to study miscible displacement in heterogeneous porous media under unsteady state conditions. The goal of this paper is to investigate the effect of pore space morphology and mobility ratio on miscible displacement processes. A two dimensional (2-D) pore network of interconnected pores with distributed effective radii is used as a model of the pore space. In this model first the flow field is solved and then the concentration distribution is determined using the convective-diffusion equation (CDE) for each pore in the network. We have considered the presence of a steady state flow of first contact miscible solvent to the network. The results show the effect of heterogeneity of the network, pore size distribution (PSD) and mobility ratio on viscous fingering formation, breakthrough time, recovery factor (RF) and longitudinal dispersion. The results of Monte Carlo simulation show that by increasing the heterogeneity of the network the fingering formation, breakthrough time and longitudinal dispersion will increase while the RF decreases. According to the results, the longitudinal dispersion depends on the network size and will increase gradually with is increase. Also the increase of the mobility ratio will decrease the break through time and increase fingering formation.

  • Jafarpour, Mahshid, Pishvaie, Sayed Mahmoud Reza, Bozorgmehry Boozarjomehry, Ramin Page 49

    A 2-D numerical simulator for steam-assisted gravity drainage (SAGD) process is made using the model suggested by Coats et al. in MATLAB. Despite the Coats model, this extended model considers the effects of capillary and gravity in the energy equation. Also a variable thermal conductivity is used in the simulator to improve the precision of the results. At first, a sensitivity analysis is performed to investigate the process and know it better. Then, the pre-heating process is investigated using the simulator. The results show that pre-heating is necessary for a quick recovery from the reservoir. They also show that there exists an optimum duration for the preheating of each reservoir.

  • Abbasi, Saeed, Tavakkolian, Mohsen, Roodsaz, Jamshid Page 61
    In this research, effective parameters of injection process such as flow rate and rock lithology, for one of Iranian giant fields, were studied under different situations, using laboratory physical model. The physical model consisted of this mentioned reservoir rock, formation fluid and injection fluid samples. Precise investigations were performed to reveal the effects of suspended particles and their movement through porous media by comparison of the results for filtrated and unfiltrated injection water. Increasing of flow rate in unconsolidated sandstones resulted in disordering of porous medium structure and creation of channels was easily observed in case of micro-fractures existence. Experimental investigation was disclosed that induced fracture in rock sample could result in injection pressure decline during first periods of injection. Unfavorably, this fracture may play the role of a channel which transfers the suspended particles or results in taking apart of particles from rock matrix. In a long period, these phenomena result in pore plugging. Plugging usually occurs in long distance form production well and in case of coming close to production well, pressure decline and consequently production reduction would be detected. Notwithstanding, for sandstone samples, significant injection pressure was not detected following by flow rate buildup, experimental observations and results showed that pore plugging and consequently permeability reduction could be distinguished as a result of particle movement through porous medium in a long distance and during extended time period.
  • Shahidian, Zahra, Beshartlou, Narges, Hosseini Yazdi, Sayed Abolfazl, Rejabi, Mehrdad Page 75
    In this research the oil drop method for preparation of spherical gamma alumina was used. An alumina hydrosol by the ratio of aluminum to chlorine 1.5, was prepared and then dispersed droplets in a vertical column of oil, the oil aged sphers are washed, aged, dried and calcinated. This spheres were sensitive to pH, temperature and moisture. So the operation parameters were modified and the produced spherical activated alumina was proper to become a catalyst support.
  • Mowla, Dariush, Honarvar, Bijan, Safekordi, Ali Akbar, Soltanieh, Mohammad, Bastani, Dariush Page 81
    In this study, the effective moisture diffusivity, density and shrinkage of a cylindrical solid particle in a fluidized bed dryer (FBD) containing inert particles and assisted by infrared (IR) heat source are investigated. For this purpose a pilot-scaled apparatus was onstricted and drying experiments were carried out at different operating conditions of inlet air temperature, inlet air velocity, weight of inert particles, drying particle diameter and infrared power input. The apparatus consists of a fluidized bed dryer of inert particles using hot air with and without infrared heat source. Cylindrical pieces of potato were used as drying sample. The results showed that the effective moisture diffusivity in potato was a function of temperature and moisture content while the shrinkage and density are function of moisture content only. Some empirical correlations were given for the effective moisture content, shrinkage and density. Comparison of the results obtained for the shrinkage with and without IR heat source showed a less shrinkage of drying particle when IR heat source is used. This last effect which could be due to the formation of a crust around the drying particle is very attractive to food industries.
  • Karimi, Afzal, Moosavi, Sayed Mehdi Page 95
    In this study, Cetyl Pyridinum Chloride (CPC) as a model surfactant and -amylase as a new structure ordering agent was used in preparation of porous silica using sol-gel method and their effect in porosity creating and structure ordering compared with each other and with silica witch synthesized in lake of template. Usefulness of new template is leading to the large inter-particle and structural porosity which first on facilitates transport phenomena and the second leads to suitable support for immobilization of large particles of catalysts such as enzymes. Synthesized supports using templates (CPC and enzyme), contrary to silica witch synthesized without template, was more regular and had higher specific surface area. In spite of lower specific surface area of new support in compare to CPC-templated silica (720 vs. 900 m2/g), initial tests showed that the new support is more suitable for immobilization of large molecules such as -amylase and enzyme loading in new support was more than about 1.4 times.
  • Badri Gharehgeshlaghi, Hadi, Fatehifar, Esmaeil, Ebrahimi, Sirous Page 103

    In this study nitrification rate of activated sludge of Tabriz oil refinery was investigated via respirometry and direct measurement by ammonium electrode. Applied respirometric set-up was closed respirometer with static gas-static liquid. On direct measurement method an ammonium electrode was applied. Experiments showed appropriate reproducibility as coefficients of variation of results were small on both methods. Value of achieved mean nitrification rate with respirometery, 0.408mgN/gMLSS.h, was higher than the calculated value of nitrification rate with direct measurement by ammonium electrode. Interference of some ions as nitrite and nitrate on ammonium electrode measurements, short period of measurements time on respirometric experiments and identification ability of nitrite oxidation rate to nitrate, were the main parameters that highlighted respirometric method as a more reliable and faster method.

  • Ghasemi Kochemeshgi, Mahmoud, Salari, Sayed Ali Akbar, Mehrkhou, Fariba Page 111
    Paper recycling industry have been propounded as need due to some economical and environmental reasons. In this study, we aimed recycling of printed wastepaper to produce recycling paper. In order to eliminate ink from wastepaper, we used flotation as deinking method.In this study physical properties of hand sheets such as grammage, thickness, density, and bulk were studied. The maximum and minimum rates of density related to A and C samples respectively. With decreasing of freeness resistance to bursting and tensile of hand sheets were increased. Also, with decreasing of freeness the rate of tear was decreased. The maximum rate of strength to bursting were observed in freeness 384 milliliter (ml), also, the maximum rate of strength to tearing was in freeness 490 ml. Maximum and minimum rates of deinking yield, were in ratios of 3 to 2 and 1 to 2 of (H2O2: NaOH), respectively.
  • Soleymani Jamarani, Mohammad, Rouzbehani Dehnavi, Amad, Alaie, Ebrahim, Khorasani, Manouchehr, Mohammadifard, Farzaneh Page 119

    Bis (2-ethylhexyl) phosphoric acid is one of the acid and surfactant compounds that are a useful range of industrial product. Pure Bis (2-ethylhexyl) phosphoric acid compound is common used in hydrometallurgy. In this study, through a stiff reaction of Phosphorous pentoxide and 2-ethylhexanol we prepared a mixture of mono- and bis (2-ethylhexyl) phosphoric acid compounds with a partial phosphoric acid. Because of special structure of the anhydride phosphoric and base on different reaction temperatures and molar ratios of reactants, variety proportions of mono- and diester with small amount of triester and free alcohol were achieved. Equal proportions of mono and diester with 1 to 3 molar proportions of phosphor pentaoxide and 2-ethylhexanol were prepared at 70 ºc and 7 hr. Such results suggest that ratio of mono- and di ester is due to a reaction conditions like time, molar ratio and temperature. In this research high percentage of bis (2-ethylhexyl) phosphoric acid compound is obtained that after purification and separation it was characterized by FT-IR, 1HNMR and 31P-NMR.