فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال چهل و هشتم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1393)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال چهل و هشتم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم چهرقانی، فاطمه فهیم نیا، نادر نقشینه صفحات 159-182
    هدف
    هدف این پژوهش شناخت و معرفی مهم ترین معیارهای تولید و ارزیابی کتاب های گویا از دیدگاه کاربران است.
    روش/ رویکردپژوهش: این پژوهش از لحاظ روش شناسی در زمره پژوهش های کمی قرار دارد و از روش پیمایش بهره می برد. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته است، جامعه آماری، کاربران کتاب های گویای سایت آدیولیب هستند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش حاکی از این مطلب بود که 81 معیار در ذیل 12 ملاک مزیت، انگیزه کاربرد، معیار انتخاب، موضوع مورد علاقه، ویرایش، روایت، موسیقی و صداسازی، تقطیع و نامگذاری، ویژگی و کیفیت صدا، قالب انتشار، شیوه دسترسی و جست وجو و اطلاعات کتاب شناختی (که از کنار هم قرار گرفتن معیارهای مرتبط با هم تشکیل شده اند) در معرض نظر کاربران قرار گرفت و از این میان معیارهای دریافت فایل اینترنتی دانلود شدنی و انتقال به یک دستگاه پخش صوت، انتقال صحیح لحن جمله توسط راوی، فن بیان صحیح راوی، قابلیت اجرا در انواع دستگاه های پخش صوت، صدای مطلوب و دلنشین راوی، تناسب جنس صدا و لحن راوی با نوع متن، امکان جست وجوی کتاب گویا بر اساس موضوع، انتخاب کتاب گویا متناسب با سلیقه و نیاز شخصی، استفاده از موسیقی در آثار کودکان و دریافت کتاب های گویای رایگان از اینترنت بیشترین اهمیت را دارند.
    اصالت/ ارزش: نتایج این تحقیق برای اولین بار معیارهای تولید و ارزیابی کتاب های گویا را از دیدگاه کاربران مشخص کرد. مشارکت کنندگان مصادیقی از این معیارها را عرضه کردند که توجه به آنها در تولید کتاب های گویا موجب افزایش کیفیت تولیدات می شود.
    کلیدواژگان: کاربر کتاب گویا، کتاب گویا، معیار ارزیابی، معیار تولید
  • طاهره مهماندوست، محمدحسن زاده، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 183-200
    هدف
    با توجه به اهداف کتابخانه های دانشگاهی و اهمیت وب سایت ها در اشاعه اطلاعات بر طبق اهداف سازمان مادر به تمامی کاربران، باید وب سایت کتابخانه ها دسترس پذیر باشند تا به همه کاربران خود با توانایی های مختلف خدمت رسانی کنند. با این هدف به ارزیابی دسترس پذیری وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران پرداخته ایم.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است که برای گردآوری اطلاعات آن از روش های ارزیابانه و پیمایشی استفاده شده و جامعه پژوهش وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران بوده است.
    یافته ها
    نتایج یافته ها نشان داد که وب سایت کتابخانه ها بر اساس ارزیابی دستی/ فنی، 21/39 درصد و بر اساس ارزیابی کاربران، 55/85 درصد دسترس پذیر بودند. همچنین نتایج نشان داد که بین نظرهای کاربران در زمینه دسترس پذیری وب سایت تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر سه گروه کاربران نظرهای یکسانی نداشتند. همچنین، بین دسترس پذیری وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی از نظر ارزیابی دستی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، دسترس پذیری، وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی
  • فرزانه سهلی، محمدرضا اسمعیلی گیوی صفحات 201-241
    هدف
    این پژوهش کیفی به دنبال یافتن قابلیت های برندسازی کتابخانه ملی ج.ا.ا بر اساس مدل 4p است.
    روش
    پ‍ژوهش در قالب رهیافت نظام مند و با بهره گیری از نظریه داده بنیاد انجام شده است. به این منظور مصاحبه های عمیقی با 13 نفر از «اعضای هیات علمی و کارمندان ارشد» کتابخانه ملی ج.ا.ا صورت گرفت.
    یافته ها
    «هویت و واقعیت منحصر به فرد» و «جایگاه برتر کشوری» مولفه های محوری پژوهش هستند. بهره مندی مطلوب از مولفه های آمیخته بازاریابی، شرایط علی پژوهش به منظور رسیدن به برند برتر کشوری محسوب می شود. همچنین بهره مندی از فرصت های قانونی بی بدیل به عنوان عامل مداخله گر و پویایی بازار اطلاعات و سیاست ها و قانون های دولتی به عنوان عوامل زمینه ای در این پژوهش مطرح شده اند.
    اصالت/ ارزش: این پژوهش سبب روشن شدن ارزش اطلاعاتی و خدماتی مراکز خدمات اطلاعاتی و به طور خاص، کتابخانه ملی می شود. همچنین مرور مجدد فلسفه وجودی این سازمان ملی و شفاف شدن نقش متمایز آن در بافت و ساختار پژوهشی، از نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، برندسازی، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، نام تجاری، نظریه داده بنیاد
  • نجلا حریری، شیده احمدی صفحات 243-261
    هدف
    پژوهش حاضر، تعیین تاثیر زبان نمایه سازی بر رتبه بندی تصاویر در موتور کاوش گوگل است. به منظور نیل به این هدف، چگونگی رتبه بندی نتایج جست وجو در نمایه سازی تصاویر با استفاده از زبان آزاد و زبان کنترل شده در موتور کاوش گوگل بررسی شده است.
    روش
    پژوهش به روش تجربی انجام شده است. جامعه پژوهش، 30 تصویر از تمبرهای قدیمی ایران مربوط به سال های 1331 تا 1357 بود. برای اجرای این پژوهش، دو سایت با استفاده از دو حساب کاربری در محیط گوگل ایجاد شد و این تصاویر در هر دو سایت بارگذاری شدند، با این تفاوت که عناوین تمبرها در سایت 1 بر اساس زبان کنترل شده و در سایت دو بر اساس زبان آزاد درج شدند. نمایه سازی بر اساس زبان کنترل شده در این پژوهش، با همکاری و مشورت ویراستاران اصطلاح نامه مواد گرافیکی کتابخانه کنگره آمریکا انجام شد. پس از گذشت یک بازه زمانی 40 روزه، تصاویر در بخش جست وجوی تصاویر موتور کاوش گوگل جست وجو شدند و رتبه تصاویر بازیابی شده در هر دو گروه بررسی شد.
    یافته ها
    درتجزیه و تحلیل توصیفی، امتیاز رتبه های تصاویر بازیابی شده در دو گروه محاسبه و در تجزیه و تحلیل استنباطی برای مقایسه رتبه بندی نتایج جست وجوی تصاویر از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که استفاده از زبان نمایه سازی آزاد در مقایسه با زبان کنترل شده در بارگذاری تصاویر در اینترنت، تاثیر مثبتی در رتبه بندی نتایج جست وجوی این تصاویر به وسیله موتور کاوش گوگل دارد.
    کلیدواژگان: بازیابی تصاویر، رتبه بندی تصاویر، زبان نمایه سازی آزاد، زبان نمایه سازی کنترل شده، موتور کاوش گوگل، نمایه سازی تصاویر
  • منیره غریبه نیاری، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 263-285
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه نتایج ارزیابی وب سایت های دانشگاه های دولتی ایران با استفاده از روش های ارزیابی «وب کیو ای ام» و نمایه ارزیاب وب است.
    روش
    روش این پژوهش ترکیبی از پیمایش توصیفی و تکنیک دلفی خواهد بود. جامعه آماری شامل 100 وب سایت دانشگاه های دولتی ایران است. ابزار گردآوری داده ها چک لیست بوده و برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون نمونه های وابسته و جفت) استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که 60 درصد وب سایت ها بر اساس 4 معیار «وب کیو ای ام» (قابلیت استفاده پذیری، قابلیت عملکرد، قابلیت اطمینان و کارایی) در وضعیت مطلوب و 37 درصد در وضعیت متوسط قرار دارند. 64 درصد وب سایت ها بر اساس 5 معیار نمایه ارزیاب وب (قابلیت دسترسی، سرعت، ناوبری، قابلیت اطمینان و محتوا) در وضعیت مطلوب و 30درصد در وضعیت متوسط قرار دارند. همچنین در روش «وب کیو ای ام»، دانشگاه فردوسی مشهد با امتیاز 822/0 در رتبه نخست، دانشگاه اصفهان با امتیاز 798/0 در رتبه دوم و دانشگاه تربیت مدرس با امتیاز 797/0 در رتبه سوم قرار دارند. در روش نمایه ارزیاب وب دانشگاه فردوسی مشهد با امتیاز 88 در رتبه نخست، دانشگاه تربیت مدرس با امتیاز 85 در رتبه دوم، دانشگاه تهران با امتیاز 83 در رتبه سوم قرار گرفتند و نیز تفاوت معناداری بین نتایج دو روش ارزیابی وجود ندارد.
    اصالت اثر: اصالت پژوهش مقایسه نتایج ارزیابی وب سایت های دانشگاه های دولتی ایران با روش های «وب کیو ای ام» و نمایه ارزیاب وب است.
    کلیدواژگان: روش ارزیابی کیفیت وب سایت وب کیو ای ام، روش های ارزیابی کیفی، نمایه ارزیاب وب، وب سایت های دانشگاهی
  • حمیدرضا کیانی، الهام احمدی، اسماعیل مصطفوی صفحات 287-308
    هدف
    هدف اصلی پژوهش ارزیابی تطبیقی وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی ایران از نظر کیفیت محتوایی درونی و بیرونی و پشتیبانی است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی و به روش پیمایشی - تطبیقی است. ابزار گردآوری داده ها چک لیست معتبری است که در مرحله پیش آزمون، روایی و پایایی آن از طریق بررسی متون و پژوهش های مشابه، مشورت با صاحب نظران و مقایسه با وب سایت کتابخانه های 5 دانشگاه خارجی سنجیده شد. جامعه پژوهش حاضر شامل وب سایت کتابخانه های دانشگاهی ایران است. از میان آنها 28 دانشگاه غیرپزشکی و 43 دانشگاه علوم پزشکی دارای وب سایت کتابخانه هستند که در این پژوهش بررسی شده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که وب سایت کتابخانه های دانشگاه های غیرپزشکی ایران در کل 74/39 درصد عناصر محتوای درونی، 98/32 درصد عناصر محتوای بیرونی و 27/53 درصد عناصر پشتیبانی و به طور میانگین 01/40 درصد معیارهای وب سایت کتابخانه های دانشگاهی را رعایت کرده اند؛ در مقابل، وب سایت کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران در کل 04/34 درصد عناصر محتوای درونی، 40/45 درصد عناصر محتوای بیرونی و 52/52 درصد عناصر پشتیبانی و در مجموع 88/39 درصد معیارها را رعایت کرده اند. به طور کلی بر اساس معیارهای موجود در چک لیست، وب سایت کتابخانه های دانشگاه های فردوسی (61)، شاهد (55) و تهران (54) و در گروه غیرپزشکی و وب سایت کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی شاهد (55)، مشهد (47) و شهید بهشتی (45) به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند.
    ارزش/ اصالت: ارزش این مقاله نمایش وضعیت وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی ایران وارائه راهکارهایی برای افزایش کیفیت محتوایی و پشتیبانی وب سایت ها و کارایی آنهاست.
    کلیدواژگان: پشتیبانی وب سایت، دانشگاه های دولتی ایران، محتوای وب سایت، وب سایت کتابخانه ها
  • مریم جعفربگلو، محسن حمیدی، شاپور انوری، سیدعلی اکبر فامیل روحانی صفحات 309-324
    هدف
    هدف از این پژوهش دستیابی به کیفیت مطلوب در خدمات رسانی کتابخانه های دیجیتال دانشگاهی با استفاده از ابزار دیجی کوال است.
    روش تحقیق: این تحقیق کاربردی و ماهیت آن تحلیلی - پیمایشی است. جامعه آماری آن کاربران عضو کتابخانه دیجیتال دانشگاه تهران در سه گروه استادان (600 نفر)، دانشجویان (2300 نفر) و کتابداران (1100 نفر) هستند و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده و برای تحلیل از آزمون ویلکاکسون و تی زوجی استفاده شده و مولفه ها با آزمون فریدمن رتبه بندی شده است.
    یافته ها
    شکاف کیفیت خدمات بین وضعیت موجود و مطلوب در مولفه های قابلیت کاوش (75/0)، پوشش موضوعی و قابلیت استفاده (07/1)، دسترس پذیری (12/1)، قابلیت اطمینان (17/1)، دقت و صحت (22/1)، سازمان یافتگی (35/1)، قابلیت اعتبار (47/1)، قابلیت مرور (8/1)، پیوندهای فعال (91/1)، رضایتمندی (19/2) و خودکفایی(30/2) به ترتیب افزایش را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    در مولفه های قابلیت کاوش، پوشش موضوعی و قابلیت استفاده، کمترین شکاف و در خودکفایی، پیوندهای فعال و رضایتمندی بیشترین شکاف بین دو وضعیت موجود و مطلوب وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، دیجی کوال، کتابخانه دیجیتال دانشگاه تهران، کیفیت خدمات
|
  • Maryam Chehreghani, Fateme Fahimnia, Nader Naghshine Pages 159-182
    Purpose
    This study aimed to identify and introduce the most important evaluation and production criteria of audio books based on users’ point of view.
    Method
    In terms of methodology، this study was among the quantitative studies and done with descriptive survey. The research instrument was researcher-made questionnaire. Population was all users of audiolib website that used from audio books more than once that were selected by random sampling.
    Findings
    The findings of this study indicated that 81 standards in following of 12 criteria include advantage، incentive of application، selection criteria، favorite subject، edition، narration، music and voice-producing، tracking and naming، features and sound quality، publication format، access methods، and search and bibliographic information، which made from getting together related criteria، were located on user exposed and among of them getting a downloadable audio book file and transfer it to a player، correct convey the tone by the narrator، correct rhetoric narrator، applicable in varios audio devices، desirable and pleasant voice of the narrator، appropriateness of the narrator''s tone and voice with text type، ability to search by subject، book selection based on fitness with personal tastes and needs، use of music in children''s literature، and get free audio books from the Internet were most important criteria. Originality: The results of this study، for the first time، identified the production and evaluation criteria of audio books from the user point of view. Participants offered criteria examples that attention to them can increase the quality of audio books production.
    Keywords: Audio book, production criteria, evaluation criteria, audio book user
  • Tahereh Mehmandoost, Mohammad Hassanzadeh, Alireza Isfandyari-Moghaddam Pages 183-200
    Purpose
    regarding the objectives of university libraries and the importance of websites in dissemination of information to all users according to the objectives of mother organization، the websites of libraries should be accessible to provide all users of various capabilities with different services. Having this objective in mind، we evaluate accessibility of the website of the governmental university libraries of Tehran.
    Method
    this research is applied study which used evaluation and survey methods to gather information. The population of research was the websites of governmental university libraries of Tehran.
    Findings
    results showed that the website of libraries was accessible by 39. 21% based on manual/technical assessment and 85. 55% based on users evaluation. Results also showed that there was a significant difference among the users opinions about website accessibility. In other words، three groups of users did not have an equal opinion. There was a significant difference in the website accessibility of governmental universities as concerns manual assessment.
    Keywords: assessment, accessibility, website of governmental university libraries, World Wide Web consortium(w3c)
  • Farzane Sahli, Mohammad Reza Esmaili Givi Pages 201-241
    Objective
    This qualitative study aims to find branding capabilities of Iranian National Library with approach of 4p.
    Methodology
    The study is based on a systematic approach and applies the grounded theory. For this purpose, 13 deep interviews with the faculty members and senior staff of Iranian National Library was performed.
    Findings
    The "unique identity and reality" and "top position" are central research components. Utilizing components of the marketing mix is of causal research in order to get the top brand in the country. Also, benefiting from unique legal opportunities have been proposed as interventional factors, and the market dynamics and governmental policies and laws have been proposed as contextual factors in this study.Originality/value: This research explains the value of information and services in information service centers, especially in Iranian National Library. Also it reviews the philosophy of existence of this national organization and its distinct role in research context and structure in the country.
    Keywords: Branding, Marketing mix, Brand, Grounded Theory, National Library of the Islamic Republic of Iran
  • Nadjla Hariri, Shideh Ahmadi Pages 243-261
    The purpose of this study was to determine influence on indexing language in ranking the results of image searching in the Google search engine. An experimental method was conducted. The population in this study was 30 old stamps of the years 1952 to 1978. For doing this study، two sites were designed on the Web. In the first site 30 images were uploaded based on the controlled language and in second site 30 images were uploaded based on free language. In this study index of the controlled language was prepared by consultation with the editors of the Library of Congress Thesaurus of Graphic Materials in USA. After 40-days period of time، the images were searched in the Google image search engine. In descriptive analysis، the data were summarized using frequency tables. Also، for further analysis، independent t-test was used. Results show that the total score of images with controlled language indexing was 254، and ranking 1 had the highest frequency of 30 percent of total scores of rankings. The total score for images with free language indexing was 264، and ranking 1 has the highest frequency as 40 percent of total scores of rankings. Finally، the comparison of results show that total score of rankings for the case of using free language indexing was more that total score for images with controlled language indexing. The results of this study indicate that using free language indexing had significantly affected the rankings of these images in retrieving images in Google search engine.
    Keywords: controlled language indexing, free language indexing, Google search engine, image ranking, image Indexing
  • Monireh Gharibeniazi, Masumeh Karbala Aghaei Kamran Pages 263-285
    Goal: The goal of this study was a comparion of evaluating Iranian state university websites with webQEM and WIA.
    Method
    Method of this research was a combination of descriptive and Delphy servey. The statistical community was hundred websites of Iranian state universities. Data collection tools were checklists. Descriptive statistics (mean، standard deviation) and analysis statistics (paired-sampel T Test) were used for stastistical data analysises.
    Results
    The results indicated that 60 persent of web sites according to 4 main criteria in webQEM (usability،functionality،reliability، efficiency) were in “Good” condition and 37 persent were in “Middle” condition. 64 persent of web sites according to 5 main criteria in WAI (accessibility، speed، navigation، content، reliability) were in “Good” condition and 30 persent were in “Middle” condition. Also، In WebQEM، Ferdowsi University of Mashhad with score of 0. 822 was in the First place، Isfahan University with score of 0. 798 was in the Second place and Tarbiat Modares University with score of 0. 797 was in the Third place. InWAI، Ferdowsi University of Mashhad with score of 88 was in the First place، Tarbiat Modares University with score of 85 was in the Second place and Tehran University with score of 83 was in the Third place and there is no significant differences between the two assessment methods. Innovation: The innovation of this study was to compare the result of evaluating Iranian state university websites with webQEM and WAI methods.
    Keywords: Web Quality Evaluation Method(WebQEM), Web Asessment Index (WAI), Universitiy web sites, Qualitative evaluation methods
  • Hamidreza Kiani, Elham Ahmadi, Esmaeel Mostafavi Pages 287-308
    Purpose
    The aim of present study was the comparative evaluation of content and support quality of Iranian academic libraries websites’ and provide recommendations to improve them.
    Methodology
    This study is an applied research and methodology was comparative survey. Data gathering tools were three checklists extracted from relevant studies which compare with 5 foreign library websites، and their validity were confirmed by experts and conducted research. The study population was library websites of Iranian Medical Science (43) and Non-Medical Science (28) universities.
    Findings
    Findings showed library websites of Non-medical Science universities include an average 39. 74% of the internal content items، 32. 98% of external content items and 40. 01% of the support items have observed in designing web pages. Also، library websites of Medical Science universities include an average 34. 04% of the internal content items، 52/52% of external content items and 39/88% of the support items have observed in designing web pages. Totally، based on studied criteria، library websites of Universities of Ferdouwsi (61)، Shahed (55)، and Tehran University (54) in Non-medical universities، and Universities of Shahed (55)، Mashhad (47) and Shahid Beheshti (45) in Medical universities received the best ranks، respectively، in terms of library website design. Originality/value: This article presents the status of Iranian medical and non-medical academic library websites and provides strategies for increasing the quality and efficiency of web content and supporting services of them.
    Keywords: Website content, Website support, Academic libraries websites, Iranian universities
  • Maryam Jafarbegloo, Mohsen Hamidy, Shapor Anvari, Ali Akbar Famil Rohany Pages 309-324
    Objective
    Access to demand quality of digital library services at University of Tehran from the perspective of users (faculty members، library experts and student) by the Digiqual model. Research
    Methodology
    As for the objective، this research is an applied research and its nature is survey –analytic. The statistical population of this research is the group of users who are member of the Digital Library at University of Tehran in three groups of university professors، library experts and students of faculties and educational units. In order to analyze the findings، the SPSS software (version 19) was used to describe statistics، average and standard deviation and for their analysis، Wilcoxon signed-rank test and paired T-test was employed.
    Findings
    The results of the research show that the gap among services in the present and ideal situation in the components of searchability (0. 75)، subject coverage and usability (1. 07)، accessibility (1. 12)، insurability (1. 17)، precision (1. 22)، organizability (1. 35)، creditability (1. 47)، reviewability (1. 8)، active links (1. 91)، satisfaction (2. 19) and self-sufficiency (2. 30) shows an accelerating increase and respectively and there is the least gap in the components of searchability، subject coverage and usability and there is the greatest gap in the components of self-sufficiency and satisfaction and the other components are in a limit between the least and the greatest rate.