فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 115 (هفته سوم دی ماه 1389)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 115 (هفته سوم دی ماه 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله پژوهشی
  • رامین قهرمانی، بهزاد آسنجرانی صفحه 893
    مقدمه
    عدم تحمل لاکتوز، بیماری بسیار شایعی در آسیا می باشد. درمان با آنزیم لاکتاز خوراکی امکان استفاده ی بیماران مبتلا از شیر و لبنیات را فراهم کرده است. شواهد بالینی نشان دهنده ی عدم رضایت عده ی قابل توجهی از بیماران از بهبود علایم بالینی به دنبال استفاده از اشکال جامد آنزیم لاکتاز است. بر آن شدیم تا اثر آنزیم لاکتاز جامد خوراکی بر بهبود علایم کلینیکی بیماران در شهر اراک را بررسی نماییم.
    روش ها
    این مطالعه ی تصادفی دو سوکور بر روی 50 بیمار مبتلا به علایم بالینی عدم تحمل لاکتوز انجام شد. متوسط سن بیماران 4/37 سال بود و 44 درصد آنان مرد بودند. هر یک از بیماران در این مطالعه، به مدت یک هفته آنزیم لاکتاز و به دنبال آن به همان مدت دارونما دریافت کرد. اثرات هر دو درمان بر علایم گوارشی بیماران از طریق پرسش نامه جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین کاهش نمره ی درد شکمی بعد از مصرف آنزیم لاکتاز 51/2 ± 56/1 (001/0 > P) و بعد از مصرف دارونما 0 ± 54/0 (001/0 > P) بود. میانگین کاهش نمره ی سر و صدای شکمی بعد از مصرف آنزیم لاکتاز 91/1 ± 6/1 (001/0 > P) و بعد از مصرف دارونما 94/0 ± 42/0 (03/0 = P) بود. میانگین کاهش نمره ی نفخ شکم بعد از مصرف آنزیم لاکتاز 79/1 ± 62/1 (001/0 > P) و بعد از مصرف دارونما 88/0 ± 56/0 (001/0 > P) بود. میانگین کاهش اسهال بعد از مصرف آنزیم لاکتاز 06/3 ± 7/2 (001/0 > P) و بعد از مصرف دارونما 99/0 ± 54/0 (001/0 > P). میانگین کاهش نمره ی تهوع و استفراغ بعد از مصرف آنزیم لاکتاز 89/0 ± 24/0 (63/0 = P) و بعد از مصرف دارونما 19/0 ± 04/0 (15/0 = P) بود. بعد از مصرف آنزیم لاکتاز، نمره ی درد شکم 19 نفر از بیماران، نمره ی سر و صدای شکم 12 نفر، نمره ی تهوع 3 نفر، نمره ی نفخ شکم 17 نفر و نمره ی اسهال 7 نفر از بیماران تغییری نکرد.
    نتیجه گیری
    قرص های آنزیم لاکتاز اثر واضحی در کاهش علایم گوارشی عدم تحمل لاکتوز بیماران نسبت به دارونما داشت. اما میزان پاسخ در بیماران مختلف و حتی بین علایم مختلف گوارشی یک بیمار متفاوت بود.
    کلیدواژگان: لاکتوز، لاکتاز، عدم تحمل لاکتوز، متابولیسم کربوهیدرات
  • مهسا تقوی، یونس کلافی، عبدالرسول طالعی، غلامرضا ده بزرگی، سید محمد آرش تقوی صفحه 901
    مقدمه
    گرچه بیماری های مزمن، مانند سرطان و پیامدهای آن، مانند افسردگی، به عنوان شرایط فشارزا تلقی می شوند ولی این واکنش ها پیامد گریز ناپذیر ضایعه نیستند و بروز آن ها بستگی به عوامل خنثی کننده ی فشار روانی مانند حمایت اجتماعی و کارآمدی روش های مقابله با استرس، مانند سازگاری مذهبی، دارد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ی افسردگی با سازگاری مذهبی و حمایت اجتماعی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش ها
    تعداد 240 بیمار مبتلا به سرطان پستان به صورت تصادفی ساده (بدون در نظر گرفتن مرحله ی بیماری) انتخاب شده، توسط آزمون های خود گزارشگر افسردگی Beck، سازگاری مذهبی و حمایت اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین افسردگی با سازگاری مذهبی همبستگی منفی و معنی دار (61/0 -) مشاهده شد (01/0 > P). بین افسردگی و حمایت اجتماعی نیز همبستگی منفی و معنی دار (84/0-) وجود داشت (01/0 > P). همبستگی بین سازگاری مذهبی و حمایت اجتماعی مثبت و معنی دار (62/0+) بود (001/0 > P). نتایج نشان می دهد که با کم شدن نمره ی سازگاری مذهبی و حمایت اجتماعی، افزایش در نمره ی افسردگی مشاهده می شود. بر اساس تست افسردگی Beck، 2/34 درصد از بیماران افسردگی در حد متوسط و شدید داشتند.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان دهنده ی نقش مؤثر حمایت اجتماعی و سازگاری مذهبی در کاهش نشانه های افسردگی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود که در مشاوره ی روان شناختی و درمان افسردگی در این بیماران بایستی مد نظر قرار گیرد. ضمن این که شیوع بالای افسردگی در این بیماران لزوم توجه بیشتر مسؤولین بهداشتی- درمانی را طلب می کند.
    کلیدواژگان: افسردگی، سازگاری مذهبی، حمایت اجتماعی، سرطان پستان
  • کبری نصراللهی، حسین عطارزاده، امین مسجدی، کیوان جناب، مروارید کاوش صفحه 909
    مقدمه
    در این مطالعه به مقایسه ی اثر دو روش جراحی Standard Photorefractive Keratectomy (PRK) و Q-value adjusted PRK با استفاده از دستگاه Allegretto Eye-Q بر عیوب انکساری چشم پرداختیم.
    روش ها
    در این مطالعه ی Randomized control trial نمونه ها از بین افراد مراجعه کننده به کلینیک پارسیان اصفهان انتخاب شدند. برای 75 نفر از این افراد، به صورت تصادفی در یک چشم PRK استاندارد و در چشم دیگر Q-value adjusted PRK توسط دستگاه Allegretto Eye-Q انجام شد. تمام افراد 3 ماه پس از جراحی از نظر حدت بینایی، حساسیت به کنتراست، ریفراکشن و رضایت مندی پس از عمل مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین حدت بینایی بعد از عمل در گروه استاندارد و گروه Q-value adjusted به ترتیب 38/1 ± 48/10 و 22/1 ± 51/10 به صورت تصحیح نشده بود که تفاوت معنی داری از نظر آماری نداشت. میانگین ریفراکشن بعد از عمل در گروه استاندارد 37/0 ± 0 و در گروه Q-value adjusted 3/0 ± 05/0 بود که تفاوت معنی داری از نظر آماری نداشت. در حالی که این میانگین قبل از عمل در گروه استاندارد 66/1 ± 98/3- و در گروه دیگر 1/2 ± 86/3- بود. در سنجش تست حساسیت به کنتراست در فرکانس های 6 و 18 پس از عمل جراحی نیز بین دو گروه تفاوت قابل ملاحظه آماری وجود نداشت. رضایت مندی بیماران در هر دو گروه یکسان بود.
    نتیجه گیری
    دو روش جراحی PRK استاندارد و Q-value adjusted با دستگاه Allegretto Eye-Q از نظر حدت بینایی و ریفراکشن بعد از عمل، رضایت مندی بیمار و حساسیت به کنتراست تفاوت قابل ملاحظه ای ندارد.
    کلیدواژگان: عیوب انکساری چشم، Photorefractive keratectomy، حساسیت به کنتراست، رضایت مندی
  • مجتبی پنجه پور، سید محمد موسوی نسب صفحه 915
    مقدمه
    آدنوزین از طریق چهار زیر گروه مختلف گیرنده ی آدنوزین (A1، A2A، A2B و A3) نقش مهمی در تنظیم رشد، تکثیر و مرگ سلول های طبیعی و سرطانی دارد. دانستن الگوی بیان زیر گروه های مختلف گیرنده های آدنوزین در بافت توموری و تفاوت آن با بافت طبیعی برای گسترش اهداف درمانی جهت کنترل مؤثرتر رشد تومور ضروری می باشد.
    روش ها
    نمونه های جمع آوری شده شامل 11 نمونه ی سرطانی و 4 نمونه ی طبیعی بود که طبیعی یا پاتوژن بودن تمام نمونه ها از نظر پاتولوژیکی تایید گردید. با استفاده از روش Real-Time PCR، ابتدا RNA سلول ها جدا شد و به توالی cDNA، رونویسی معکوس گردید. برای هر دو زیر گروه و بتا اکتین (شاهد مثبت)، با استفاده از توالی های cDNA مربوطه، یک جفت پرایمر اختصاصی طراحی و سنتز شد. PCR در شرایط مطلوب برای هر زیر گروه انجام گردید. محصولات PCR، روی ژل آگارز با غلظت 5/1 درصد الکتروفورز گردید. به وسیله ی روش های نیمه کمی با استفاده از نرم افزار Photoshop، Relative intensity نمونه ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    از بعد کیفی در تمامی نمونه های طبیعی و سرطانی بیان هر دو گیرنده ی A2A و A2B مشاهده شد. به کمک آنالیزهای تصویری معلوم گردید که بیان گیرنده های A2B در بافت تومور 36/1 برابر بافت طبیعی است، ولی در مورد گیرنده های A2A تفاوت چندانی بین بیان آن ها در بافت توموری و بافت طبیعی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعات نیمه کمی انجام شده در این تحقیق، به اهمیت زیر گروه A2B در سرطان پستان انسان اشاره دارد. امید است در آینده برای بررسی دقیق تر این گیرنده ها به وسیله ی Real-Time PCR یا بررسی کمی به وسیله ی PCR به منظور شناسایی بهتر این گیرنده ها اقدامات لازم عملی گردد.
    کلیدواژگان: گیرنده‎های آدنوزین A1 و A3، سرطان پستان، Real، Time PCR
  • داوود شفیعی، معصومه صادقی*، سید محمد هاشمی، مریم حیدرپور، اسماعیل آقابابایی، محمد طلایی، نضال صراف زادگان صفحه 924
    مقدمه

    مطالعات متعددی در جوامع مختلف دو شاخص تعداد ضربان قلب در دقیقه ی اول بعد از پایان تست ورزش (1 Minute Heart Rate Recovery یا HRR) و ظرفیت ورزش (Exercise Capacity یا EC) را به عنوان پیش گویی کننده های بروز حوادث قلبی نشان داده است. مطالعه ی حاضر جهت مقایسه ی این دو شاخص در افراد با و بدون سندرم متابولیک در شهرستان اصفهان انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه بر روی 254 نفر از افراد غیر مبتلا و 216 فرد مبتلا به سندرم متابولیک از مطالعه هم گروهی اصفهان انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، دور شکم، فشار خون، قد و وزن افراد ثبت شد. تری گلیسرید سرم و قند خون ناشتا، کلسترول تام، HDL و LDL افراد نیز اندازه گیری شد. تست ورزش بر اساس پروتکل استاندارد Bruceانجام گردید و تعداد ضربان قلب در دقیقه ی اول و ظرفیت ورزش تعیین و ثبت شد. داده ها به کمک نرم افزار آماری 15SPSS و با استفاده از روش Generalized linear model با تعدیل بر اساس سن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تعداد ضربان قلب در دقیقه ی اول در گروه غیر مبتلا بیشتر از گروه مبتلا به سندرم متابولیک بود (007/0 = P) اما در هر دو گروه میزان تعداد ضربان قلب در دقیقه ی اول طبیعی بود (بیشتر از 18 ضربان در دقیقه). میزان ظرفیت ورزش در گروه مبتلا به سندرم متابولیک به طور معنی داری کمتر از گروه غیر مبتلا بود (022/0 = P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، این مطالعه توجه پزشکان و برنامه ریزان بهداشتی جامعه ی ما را به ارتباط قوی تر ظرفیت ورزش با سندرم متابولیک در مقایسه با تعداد ضربان قلب در دقیقه ی اول معطوف می دارد؛ نیاز به تعیین نقطه ی معیار جدید جهت تعداد طبیعی ضربان قلب در دقیقه ی اول نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، تست ورزش، مقاومت به انسولین
  • سید محمد قریشی، حمید فشارکی، سمیه قریشی صفحه 935
  • بهروز عطایی، عباسعلی جوادی، فرزین خوروش، آناهیتا بابک، زهرا امینی پزوه صفحه 940
  • نظام الدین برجیس، زهرا عبدیزدان، سید احمدرضا اخوت، نازنین غلامی قمصری، علی سالم صفحه 947
  • میترا حیدرپور، پروین رجبی، محمد علی رحیم لباف زاده صفحه 969
  • فراوانی محل، میکرو ارگانیسم عامل و نوع مداخله جراحی در عفونت های مفصلی و استخوانی بیماران معتاد تزریقی
    علیرضا امامی نایینی، فرزین خوروش، محسن میدانی، سعیده کاظمی صفحه 974
  • اثر پنتوکسی فیلین بر سطح هموگلوبین و تغییر دوز اریتروپویتین در بیماران آنمیک تحت دیالیز صفاقی
    مژگان مرتضوی، شیوا صیرفیان، شهرام طاهری، افسون امامی، فهیمه صمیمی نیا، فیروزه معین زاده، افروز اسحاقیان، سید حسین حسینی صفحه 974
|
  • Ramin Ghahremani, Behzad Asanjarani Page 893
    Background
    Lactose intolerance is common in Asian population. Enzyme replacement therapy facilitates consumption of milk and dairy products for patients with lactose intolerance. Clinical evidence in our clinics indicates a nonhomogeneity in improvement of symptoms after ingestion of solid form of exogenous lactase enzyme in patients. Therefore, we designed this study to evaluate the effectiveness of oral solid lactase enzyme in the clinical symptoms of patients with lactose intolerance in Arak city.
    Methods
    This randomized double blind placebo controlled trial was performed on 50 adult symptomatic patients with lactose intolerance. Average age of the patients was 37.4 years and 44% were men. Every patient took lactase and placebo for one week respectively. Effects of these treatments on gastrointestinal symptom of patients were gathered by symptom evaluation questionnaire. Results were analyzed by SPSS software.
    Finding
    The mean improvement of abdominal pain score after lactase was 1.56 ± 2.51 (P < 0.001) and after placebo was 0.54 ± 0 (P < 0.001). The mean improvement of flatulence score after lactase was 1.6 ± 1.91 (P < 0.001) and after placebo was 0.42 ± 0.94 (P = 0.03). The mean improvement of bloating score after lactase was 1.62 ± 1.79 (P < 0.001) and after placebo was 0.56 (P < 0.001) ± 0.88. The mean improvement of diarrhea score after lactase was 2.70 ± 3.06 (P < 0.001) and after placebo was 0.54 ± 0.99 (P < 0.001). The mean improvement of nausea and vomiting score after lactase was 0.24 ± 0.89 (P = 0.63) and after placebo was 0.04 ± 0.19 (P = 0.15). After ingestion of lactase, 19 patients had no improvement in abdominal pain score, 12 patients in flatulence score, 3 patients in nausea and vomiting score, 17 patients in bloating score, and 7 patients had no improvement in diarrhea score.
    Conclusion
    Lactase tablets significantly reduced clinical symptoms associated with lactose intolerance compared with placebo; but improvement of symptoms were variable between patients.
  • Mahsa Taghavi, Euones Kalafi, Abdorrasoul Talei, Gholamreza Dehbozorgi, Seyed Mohammad Arash Taghavi Page 901
    Background
    Some chronic diseases like cancer, and its side effects such as depression, are considered as stressful life events. But, these reactions are not the real results of the mentioned disease and depend on the pressure compensatory factors, like social support, and the performance of confront methods with stress, such as religious coping. The purpose of this research was to investigate the relation of depression, religious coping, and social support in the women with breast cancer.
    Methods
    In our research, 240 patients with breast cancer were selected randomly (without considering of the disease stage) and were assisted with self report questionnaires (Beck depression test, religious coping, and social support).
    Finding
    The correlation between religious coping and depression was significant and negative (-0.61; P < 0.01). Also, the correlation between depression and social support was significant and negative (-0.84; P < 0.01). But the correlation between social support and religious coping was significant and positive (0.62; P < 0.001). The results showed that as the score of religious coping and social support decrease, an increase in the depression score is observed and vice versa. Corresponding to the Beck depression test, 34.2% of the patients had moderate and severe depression.
    Conclusion
    This research showed the effective role of social support and religious coping in decreasing depression score in the women with breast cancer which should be considered in therapeutic counseling services. Incidentally, the high rate of depression prevalence in these patients should be highlighted for the people in charged.
  • Kobra Nasrollahi, Hossein Attarzadeh, Amin Masjedi, Keyvan Jenab, Morvarid Kavosh Page 909
    Background
    This study aimed to evaluate the difference between the effect of standard photorefractive keratectomy (PRK) and Q-value adjusted ablation PRK with Allegretto Eye-Q on the ocular refraction.
    Methods
    In this clinical trial study performed in Parsian clinic of Isfahan, 75 candidates for photorefractive surgery were included. All of these patients underwent standard PRK in one eye and Q-value adjusted ablation PRK in the other eye. The efficacy of therapy was measured by visual acuity, contrast sensitivity, subjective refraction and patients’ satisfaction, 3 months after the surgery.
    Finding
    The mean score of postoperative visual acuity in standard PRK group and Q-value adjusted group was 10.48 ± 1.38 and 10.51 ± 1.22 respectively without correction. The mean postoperative refraction of standard PRK and Q-value adjusted PRK was 0 ± 0.37 and 0.05 ± 0.3 respectively. There was no significant statistical difference in visual acuity, refraction, contrast sensitivity and postoperative satisfaction between the two groups.
    Conclusion
    There is no significant difference between efficacy of standard PRK and Q-value adjusted PRK in optimizing visual acuity, subjective refraction, contrast sensitivity and patient satisfaction.
  • Mojtaba Panjehpour, Mohammad Moosavi Nasab Page 915
    Background
    The expression profile, signal transduction, molecular function and cell growth modulation of adenosine receptor subtypes in the human breast cancer cell lines are described; we decided to investigate the possible roles of adenosine receptors in the human breast tissues. In this study, we used Real-Time (RT) PCR to assess A2A and A2B gene expression in normal and tumoral breast tissues.
    Methods
    Breast tumors and non-neoplastic mammary tissues (n = 15) were collected immediately after mastectomy and stored at -80°C until use. All tumors were histologically confirmed to be breast cancer. Total RNA was extracted and reverse transcribed to cDNA. PCR primers were synthesized from human adenosine receptor cDNA sequences. PCR was performed under optimized condition for each receptor subtype. Amplification of beta-actin mRNA served as control for RT-PCR. The PCR products were separated on 1.5% agarose gels.
    Finding
    To elucidate the expression of A2A and A2B mRNA in breast carcinoma and normal tissues, we compared the level of A2A and A2B mRNA expression by RT-PCR analysis. All breast tumor and normal tissue specimens expressed A2A and A2B adenosine receptor transcripts. We observed that expression of A2B in tumor tissues is 1.36 fold of normal tissues but there was no difference between the expressions of A2A in tumor and normal tissues of the breast, when normalized against that of beta-actin.
    Conclusion
    These results indicated for the first time, to our knowledge, the expression profile of A2A and A2B adenosine receptors in the human breast carcinoma. The present study showed that a high A2B gene expression level was found in breast tumor tissues in comparison with the normal tissues. However, further studies based on the Real-time quantitative RT-PCR are needed to confirm gene expression levels.
  • Davood Shafie, Masoumeh Sadeghi, Mohammad Hashemi, Maryam Heydarpour, Esmail Aghababaei, Mohammad Tallaei, Nizal Sarrafzadegan Page 924
    Background

    Many studies showed that heart rate recovery (1 min) and exercise capacity at exercise test are both strong predictors of cardiovascular events in various populations. This study compared heart rate recovery (1min) and exercise capacity in individuals with and without metabolic syndrome in Iranian community.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 470 individuals aged ≥ 35 years who followed in Isfahan Cohort Study. A questionnaire including questions on demographic and lifestyle information as well as weight, height, blood pressure, and waist circumference was completed. Triglyceride, fasting blood glucose (FBS), total cholesterol, HDL, and LDL levels were measured as well. All subjects performed a symptom limited exercise test under the standard Bruce protocol. Heart rate recovery (1 min) and exercise capacity were calculated. Data were analyzed by generalized linear model SPSS15 software.

    Finding

    The prevalence of diabetes mellitus, hypertension, and dyslipidemia were higher in individuals with metabolic syndrome (P = 0.001). Heart rate recovery (1 min) was in normal range in individuals with and without metabolic syndrome (> 18 bpm) but in subjects without metabolic syndrome it was higher (41.48 versus 37.07; P = 0.007). There was no difference between men and women in individuals with and without metabolic syndrome (P = 0.645 and 0.39 respectively). Exercise capacity was lower in individuals without metabolic syndrome (P = 0.022).

    Conclusion

    Our findings suggested that among exercise capacity and heart rate recovery, this is exercise capacity which has a stronger relationship with metabolic syndrome in our community. Also, it seems that there is a need for reconsideration on heart rate recovery threshold.

  • Sayed Mohammad Ghoreishi , Hamid Fesharaki , Somayeh Ghoreishi Page 935
  • Behrooz Ataei , Abbasali Javadi , Farzin Khorvash , Anahita Babak , Zahra Amini Pozveh Page 940
  • Nezamoddin Berjis , Zahra Abdeyazdan , Seyed Ahmadreza Okhovat , Nazanin Gholami Ghasri , Ali Salem Page 947
  • Farhad Fazel , Heshmatollah Ghanbari , Saeed Saghaee Page 957
  • Farzad Gheshlaghi , Zohreh Sedighinia Page 963
  • Mitra Heidarpour , Parvin Rajabi , Mohamadali Rahim Labafzadeh Page 969
  • Frequency of Location, Type of Microorganisms and Surgical Intervention in Intravenous Drug Users with Osteomyelitis and Septic Arthritis
    Alireza Emami Naeini , Farzin Khorvash , Mohsen Meidani , Saeide Kazemi Page 974
  • The Effect of Pentoxyfiline on Hemoglobin and the Dose of Erythropoietin in Anamic Peritoneal Dialysis Patients
    Mojgan Mortazavi , Shiva Seirafian , Shahram Taheri , Afsoon Emami , Fahimeh Samiminia, Firoozeh Moinzadeh , Afrooz Eshaghian, Sayed Hosein Hoseini Page 974