فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 153 (هفته اول آبان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین فخرایی، محمد کاظمیان، سید ابوالفضل افجه، مسعود روضاتی، آرمین دخت شاه ثنایی * صفحه 1
    مقدمه

    هیپربیلی روبینمی مشکل شایع و اغلب خوش خیم نوزادان است. اعتقاد بر این است که تغییر وضعیت نوزاد باعث افزایش کارایی فتوتراپی می شود که در همه ی مراکز استفاده می شود، ولی بعضی مطالعات این نظریه را تایید نمی کند. هدف از این مطالعه، تعیین اثر تغییر وضعیت نوزاد در حین انجام فتوتراپی بر کاهش بیلی روبین سرم بود.

    روش ها

    در مطالعه ای نیمه تجربی، 40 نوزاد مبتلا به زردی که احتیاج به فتوتراپی داشتند، به طور تصادفی به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم شدند. نوزادان ترم با وزن بیش از 2500 گرم و سن 7-2 روز با زردی غیر همولیتیک و بیلی روبین کمتر یا مساوی 18 وارد مطالعه شدند. در گروه مداخله هر 6 ساعت وضعیت نوزاد تغییر داده و در گروه شاهد نوزاد به حالت خوابیده به پشت حفظ شد. سپس هر 6 ساعت بیلی روبین سرم به مدت 24 ساعت اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    بین میانگین بیلی روبین تام سرم در 2 گروه پس از 24 ساعت اختلاف معنی داری وجود نداشت. کاهش سطح بیلی روبین در نوزادان گروه مداخله پس از 24 ساعت 9/1 ± 8/7 و در گروه شاهد 2/2 ± 3/6 بود. کاهش سطح بیلی روبین پس از 24 ساعت در دو گروه تفاوت معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه ی ما به نظر می رسد تغییر وضعیت نوزاد به بهبودی هیپربیلی روبینمی کمک می کند.

    کلیدواژگان: بیلی روبین، فتوتراپی، نوزادان، تغییر وضعیت
  • منصور ثالثی، هنگامه جمشیدی، زیبا فرج زادگان، هادی کریم زاده صفحه 2
    مقدمه
    برخی مطالعات اندازه گیری تیتر Anti-MCV (Anti-mutated citrullinated vimentin antibodies) را به عنوان یک تست اختصاصی برای تشخیص و پیشرفت بیماری آرتریت روماتویید شناخته و سطح آن را با نمره ی فعالیت بیماری (Disease Activity Score Calculator for Rheumatoid Arthritis یا DAS28) مرتبط دانسته اند. هدف ما از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط تیتر این آنتی بادی با فعالیت بیماری و تغییرات آن طی درمان بیماران مبتلا به بیماری آرتریت روماتویید (Rheumatoid arthritis یا RA) بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود. 80 بیمار مبتلا به RA به روش آسان وارد مطالعه شدند. سطح خونی ESR و Anti-MCV اندازه گیری و فرم DAS28 تکمیل گردید. پس از یک دوره ی درمانی 3 ماهه دوباره این مقادیر اندازه گیری شد. نتایج توسط آزمون آماری Student-t، Pearson و نرم افزار SPSS نسخه ی 15 آنالیز گردید.
    یافته ها
    میانگین Anti-MCV قبل و بعد از درمان در افراد مورد مطالعه تفاوت معنی داری با یکدیگر داشت (001/0 > P). آزمون آماری Pearson ارتباط معنی داری را بین DAS28 و سطح Anti-MCV قبل و بعد از درمان نشان داد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    تست Anti-MCV باید به عنوان تست سرولوژیکی مطلوب، که قادر به تشخیص RA در مراحل اولیه بیماری است، در نظر گرفته شود. Anti-MCV با فعالیت بیماری نیز در ارتباط است.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتویید، Anti، MCV٬ اندکس فعالیت بیماری
  • حمیدرضا طاهری، اکبر پژهان، جواد طاهرزاده، محمد سید احمدی، فهیمه کیوانلو صفحه 3
    مقدمه
    پارکینسون یک اختلال مخرب عقده های قاعده ای مغز و یک عارضه ی مزمن و پیشرونده است که بیشتر در گروه سنی سالمندان دیده می شود. درمان فیزیکی یکی از روش های کمک به بهبودی این بیماران است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 10 هفته حرکت درمانی منتخب (با تاکید بر تمرینات کششی و نرمشی) بر تعادل و الگوی راه رفتن در بیماران پارکینسون بود.
    روش ها
    بدین منظور 24 بیمار پارکینسونی به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه شاهد (12 نفر) و گروه تجربی (12 نفر) تقسیم شدند. هر گروه شامل شش مرد و شش زن با شدت بیماری متوسط بودند. هر دو گروه در مدت تحقیق از داروهای یکسانی استفاده می کردند. گروه تجربی یک دوره ی حرکت درمانی با تاکید بر تمرینات کششی و نرمشی را به مدت 10 هفته، هر هفته 4 جلسه و هر جلسه 1 ساعت انجام دادند. در حالی که گروه شاهد هیچ گونه فعالیت تمرینی را انجام ندادند. تعادل و راه رفتن، پیش و پس از دوره ی حرکت درمانی اندازه گیری و مقایسه شد. برای ارزیابی تعادل و راه رفتن، به ترتیب از Berg balance scale، Tinetti balance scale و Gait and balance scale استفاده شد.
    یافته ها
    بین نمرات راه رفتن و تعادل گروه تجربی پس از انجام مداخله بهبود معنی داری داشت (001/0 > P). میانگین نمره ی راه رفتن در گروه شاهد تغییر معنی داری نداشت (820/0 = P). به علاوه نمره ی تعادل گروه شاهد، در پس آزمون کاهش معنی داری داشت (008/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق حاضر به نظر می رسد تمرینات کششی و نرمشی در درمان بیماران پارکینسون موثر بوده و مکمل درمان دارویی است. به عبارتی دیگر، اثر متقابل دارو درمانی و تمرینات مذکور می تواند به عنوان یک رژیم درمانی برای این گروه از بیماران به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، حرکت درمانی، تعادل، راه رفتن
  • حسین روزبهانی، پریسا بدیعی، مریم برخوردار، عبدالرضا بدیعی، ابوالحسن فرامرزی، محسن مقدمی*، رضا روزبهانی صفحه 4
    مقدمه

    هدف از انجام مطالعه ی حاضر، تعیین عوامل موثر در بروز عفونت های قارچی مهاجم سینوس در بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی شیراز بود.

    روش ها

    36 بیمار مشکوک به سینوزیت قارچی مهاجم، که دارای شرایط انجام بیوپسی بافتی بودند، در طول 18 ماه (از اول فروردین 1388 تا پایان شهریور 1389) از بخش های داخلی سه بیمارستان دانشگاهی شیراز در این مطالعه وارد شدند. تمامی نمونه ها هم از جهت یافته های هیستوپاتولوژی ارزیابی شدند و هم کشت و آنتی بیوگرام آن ها مورد بررسی قرار گرفت. همه ی بیماران ضمن انجام سی تی اسکن سینوس از نظر عوامل خطرزا بررسی و به سه سطح قطعی (Proven)، محتمل (Probable) و ممکن (Possible) تقسیم شدند. برای تحلیل آماری داده ها در نرم افزار 14SPSS از آزمون آماری 2χ و جداول توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 35 نفر از بیماران با یکی از بیماری ها یا درمان های ضعیف کننده ایمنی یا با دیابت به طور منفرد یا به طور همراه با دیگر بیماری ها درگیر بودند. تعداد 20 نفر از بیماران، یافته های رادیولوژیک تهاجم بیماری به خارج از سینوس یا نکروز را نشان دادند که 18 نفر در معاینه دارای علایم نکروز، خوردگی استخوان های بینی و کام یا درگیری حدقه چشم و... را نشان دادند. 21 نمونه دارای یافته های هیستوپاتولوژی بودندکه این 21 نفر در گروه Proven قرار داشتند و 16 نمونه کشت حاصل شد: 4 کاندیدا 7 آسپرژیلوس (6 فلاوس و1 فومیگاتوس) و 5 موکورمایکوزیس. از مجموع 16 ارگانیسم رشد یافته تمامی دارای هیستوپاتولوژی مثبت) بودند. از بین 8 بیماری که هیستوپاتولوژی به نفع موکور مایکوز داشتند، 6 نفر به دیابت مبتلا بودند، بنابراین موکورمایکوزیس با دیابت بیشترین ارتباط را دارد (05/0 > P). هیچ یک از داروهای ضد قارچ موجود توان لازم جهت پوشش هر سه دسته ارگانیسم شایع را ندارند.

    نتیجه گیری

    باید شرایطی که زمینه ساز بیماری سینوزیت قارچی مهاجم بوده یا مانع درمان می شود را اصلاح کرد. پیش از بررسی نتایج وقت گیر کشت و آنتی بیوگرام می توان درمان را بر پایه ی هیستوپاتولوژی با اعتماد زیاد آغاز نمود ولی انجام دبریدمان وسیع جراحی بافت آلوده و نکروزه و آغاز داروی ضد قارچ مناسب با شک بیشتر به موکور یا آسپرزیلوس الزامی است. تا کامل شدن داده ها و انجام مطالعات بیشتر، درمان ترکیبی برای عفونت های مهاجم قارچی مجاز نیست.

    کلیدواژگان: سینوزیت قارچی، موکورمایکوز، آسپرژیلوس، قارچ مهاجم، ووری کونازل، آمفوتریسین
  • احمد رضا زمانی، زیبا فرج زادگان، رضا سیروس صفحه 5
    زمینه و هدف
    زایمان طبیعی به عنوان بهترین روش زایمان در اکثریت مواقع تشخیص داده می شود،ولی طی دهه های اخیر میزان انجام جراحی سزارین چندین برابرافزایش یافته است.در کشور ما اکنون،چیزی بین 50-65% از زایمان ها به صورت سزارین بوده است.با ارایه اطلاعات صحیح در مورد مزایا و معایب سزارین وزایمان طبیعی می توان با این رویداد مقابله کرد. هدف ما در این تحقیق بررسی میزان رعایت اصل رضایت آگاهانه می باشد.در این راستا،هدف بیشتر بررسی میزان اطلاعاتی است که پزشکان متخصص زنان در زمینه مزایا و مضرات شیوه های گوناگون به دنیا آوردن نوزاد(فاکتورهای رضایت آگاهانه) در اختیار مادران باردار قرار می دهند.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و مقطعی،482 مادر بارداری که در 3ماهه سوم حاملگی بودند وبه هرعلتی(چه برای وضع حمل وچه به علل دیگر)در بخش زنان وزایمان تعداد مشخصی ازبیمارستان های خصوصی، دولتی دانشگاهی، دولتی غیر دانشگاهی و تامین اجتماعی بستری بودند، شرکت داشتند.انتخاب از بین مادران باردار به صورت غیر تصادفی آسان صورت گرفت. پرسشنامه رضایت آگاهانه که حاوی 30 سوال بود،در 5 زمینه مضرات،منافع،هزینه ها،روش های جایگزین ونحوه و کیفیت ارائه مطالب به مادران ارایه شد.در نهایت اطلاعات با توجه به نوع داده ها با آزمون های مجذور کای، Kruskal-Wallisو Mann-Whitneyمورد تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    میانگین کل اطلاعات داده شده به مادران باردار 06/1از 4(93/0(SD=بود. اطلاعات داده شده درموردعوارض سزارین82/0(07/1=SD)،عوارض زایمان طبیعی85/0(1/1=SD)،منافع سزارین 29/1(1=SD)،منافع زایمان طبیعی34/1(1=SD)،هزینه ها 29/2(3/1=SD)،روش های جایگزین 95/0(1/1=SD)وکیفیت ارایه مطالب21/1(14/1=SD)به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مجموعا مشخص شد که میزان توجه به کسب رضایت آگاهانه ازمادران باردارتوسط پزشکان متخصص زنان بسیارپایین است.هم چنین در مواردی همراه با سوگیری خاص می باشد. بدین ترتیب انجام برنامه ریزی مدون و صحیح، جهت آموزش و ارتقاء سطح آگاهی بیماران نسبت به حقوق خودوجلب نظر پزشکان معالج جهت توجه بیشتر به این حقوق لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، رضایت آگاهانه
  • نفیسه سهیلی پور، محمدعلی عطاری صفحه 6
  • ابراهیم نادی، بابک نکویی، احمدرضا مبین، آرش نکویی، عباس مقیم بیگی صفحه 7
    مقدمه
    پنومونی بیمارستانی بعد از عفونت ادراری، دومین عفونت بیمارستانی است. این عفونت در بخش مراقبت های ویژه، شایع ترین عفونت بیمارستانی می باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی فراوانی عوامل زمینه ساز پنومونی بیمارستانی در بخش های مراقبت ویژه (Intensive care unit یا ICU) در دانشگاه علوم پزشکی همدان بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 353 بیمار بستری در بخش های ICU بیمارستان های بعثت و اکباتان شهر همدان بررسی شدند. در صورت ابتلا به پنومونی بیمارستانی متغیرهای اتصال به ونتیلاتور، مدت زمان اتصال به ونتیلاتور تا بروز پنومونی و فاصله ی زمانی بین بستری در ICU تا بروز پنومونی برای بیماران ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون 2χ و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    36 نفر (2/10 درصد) از بیماران بستری شده در ICU به پنومونی بیمارستانی مبتلا گردیدند. میانگین سنی جامعه ی مورد مطالعه 9/21 ± 2/51 سال بود. 5/44 درصد از مبتلایان به پنومونی بیمارستانی در فاصله ی زمانی 5-2 روز پس از بستری در ICU به این عفونت مبتلا شده و 24 بیمار (5/66 درصد) بعد از اتصال به دستگاه ونتیلاتور مبتلا به پنومونی نوع Ventilator Associated Pneumonia (VAP) شده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه توجه بیشتر به بیمارانی که در معرض ابتلا به عفونت بیمارستانی هستند، ضروری است. همچنین توصیه می شود از انجام هر گونه مداخلات غیر ضروری در بیماران بخش های ICU اجتناب شود. به علاوه در صورت نیاز به تهویه ی مکانیکی، مراقبت و رعایت بهداشت وسایل آن برای کاهش بروز پنومونی الزامی است.
    کلیدواژگان: انتشار عفونت، بخش مراقبت های ویژه، ذات الریه
|
  • Sayed Hossein Fakhraee, Mohammad Kazemian, Sayed Abolfazl Afjeh, Masood Rozati, Armindokht Shahsanai Page 1
    Background

    Position changing of the infants during conventional phototherapy for hyper bilirubinemia is used in many hospitals. The aim of this study was to compare the efficacy of phototherapy in supine versus supine/prone position during phototherapy.

    Methods

    In a randomized clinical trial 40 term jaundiced neonates who were admitted to the neonatal ward of Mofid Children Hospital, a university Hospital affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran were Selected. After entry into the study, infants were randomly assigned two groups: turning group were positioned alternately supine to prone every 6 hours and supine group were only positioned supine. Total serum bilirubin (TSB) were measured just prior to initiation and during 24 hours of phototherapy.

    Findings

    No statistically significant differences in TSB after 24 hours were observed between two groups. But decrease in TSB was significantly associated with position change. Decrease in serum bilirubin level was greater in infants with position change after 24 hour.

    Conclusion

    According to results changing the position of term infants with hyperbilirubinemia during phototherapy could increase the efficacy of this treatment.

  • Mansour Salesi, Hengameh Jamshidi, Ziba Farajzadegan, Hadi Karimzadeh Page 2
    Background
    In some studies Anti-mutated citrullinated vimentin antibodies (Anti-MCV) was known as a specific marker to diagnose and evaluate the process of rheumatoid arthritis (RA). In this study our aim was to evaluate the relationship between the disease activity score (DAS28) and serum titer of Anti-MCV in patients with rheumatoid arthritis.
    Methods
    This study was a clinical trial in which 80 patients with RA were enrolled. All patients were treated for 3 months. ESR, Anti-MCV and DAS28 were measured before and after the treatment. Data was analyzed be Paired t-test and χ2.
    Findings
    Anti-MCV titer was decreased significantly after treatment (P < 0.001). Pearson test showed a significant correlation between DAS28 and Anti-MCV titer (P < 0.05).
    Conclusion
    Our findings suggested that Anti-MCV should be one of the serelogic tests for evaluating DAS28 in patients with rheumatoid arthritis.
  • Hamidreza Taheri, Akbar Pejhan, Javad Taherzadeh, Mohammad Seyedahmadi, Fahimeh Keavanloo Page 3
    Background
    Parkinson is a degenerative disorder in basal ganglia in brain. This disease is an increasing and chronic one, and mostly affects the old people. Physical therapy is one of the ways to help these people to improve their health. The purpose of this study was to examine the effect of a physical therapy program that was designed based on balance and gait in patients with Parkinson.
    Methods
    24 patients with parkinson disease were participated voluntarily in this study. Subjects were randomized to the experimental (n = 12) or control group (n = 12). The intensity of disease in studied patients was moderate. Both groups used medicines with the same doses. Experiment group had passed a physical therapy program (10 weeks and 4 sessions in each week. Each session prolonged 1 hour) with emphasis on the tensional and supple exercises, while the control group did not passed any exercise program during this time. To assess the balance and gait, we used the berg balance scale (BBS), tinetii balance scale (tbs) and gait and balance scale (GABS). The balance and gait degrees were measured before and after the physical therapy period and the raw data were analyzed by student t-test and paired t-test.
    Findings
    The gait and balance scores in experimental group improved significantly after the intervention (P < 0.000). The score of balance was decreased significantly in control group in the end of the study (P < 0.008). The score of gait had no significant change in control group (P = 0.820).
    Conclusion
    Our findings showed that the stretching and sapling exercises have significant effect on the balance and gait in Parkinson disease.
  • Hossein Rouzbahani, Parisa Badiee, Maryam Barkhordar, Abdolreza Rabiee, Abolhassan Faramarzi, Mohsen Moghadami, Reza Rouzbahani Page 4
    Background

    This study aimed to determine the causes of invasive fungal sinusitis in patients of Shiraz University hospitals, Iran.

    Methods

    This cross sectional study was conducted during 18 months (from 21 March 2009 till 22 September 2010) in three Shiraz University Medical Hospitals Thirty six patients with sings of invasive fungal sinusitis were enrolled, and tissue samples were investigated for histopathology, culture and antifungal susceptibility test. The laboratory results with host factor and sinus computed tomography scan were evaluated for classification of patients as proven, probable and possible invasive fungal sinusitis.

    Findings

    Thirty five patients have involved with at least one risk factor (immune compromised disease, diabetes mellitus, or use of immune suppressed drugs). Radiological findings of para sinus invasion or necrosis were present in 20 patients. By histopathology, 21 patients was considered as proven, from these 17 samples had positive growth. The culture etiology agents were 4 Candida, 8 Aspergillus, and 5 Mucor. All positive culture samples were “Match”ed with histopathology findings. Significant association were considered for radiologic finding and histopathology and culture (P < 0.05). From 8 patients with mucormycosis histopathology, 6 suffered from diabetes mellitus. None of the antifungal agents were effective on these three types of infections.

    Conclusion

    Imaging procedures can be used for diagnosis of infection in early stage of complication in high risk patients.

  • Ebrahim Nadi, Babak Nekouii, Ahmadreza Mobin, Arash Nekouii, Abbas Moghim Beigi Page 7
    Background
    Nosocomial pneumonia is the most prevalent causes of hospital-acquired infection in intensive Care Units (ICU). The purpose of this research was to detect the frequency and predisposing factors of nosocomial pneumonia in ICUs of hospitals of Hamadan University of medical sciences.
    Methods
    In this cross sectional study, 353 patients that were hospitalized in ICUs of Hamadan hospitals (Besat and Ekbatan) were investigated. In the case of nosocomial pneumonia some variables including connecting until affection, the period of hospitalization in ICU until affection will were recorded for these patients. χ2 test and Fisher exact test were used for data analysis.
    Findings
    36 people (10.2%) of hospitalized patients in ICUs were affected to nosocomial pneumonia. The average age of studying patients was 51.2 ± 21.9 years old, in which the most affected people (28%) were older than 65 years old. 44.5% of patients with nosocomial pneumonia were affected about 2-5 days after hospitalization in ICU. 66.5% of these patients (24 patients) had ventilator associated pneumonia(VAP) after connecting to ventilation device.
    Conclusion
    Considering to frequency and predispose of nosocomial pneumonia in this study, it's necessary to pay more attention to the patients whom are exposed to hospital–acquired infections. It is also recommended that all unnecessary intervening actions for the patients in ICU should be avoided. In the case of necessity for mechanical ventilation and for reducing the onset of pneumonia, it is necessary to consider all sanitary actions.