فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 156 (هفته چهارم آبان ماه 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا توکلی، نادر فرهپور*، حمیدرضا علمی صفحه 1
    مقدمه

    کندی حرکتی و اختلالات راه رفتن موجب افزایش خطر سقوط در بیماران پارکینسون می شود. بنابراین شناسایی عوامل موثر در این اختلالات از اهمیت کلینیکی برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق، تجزیه و تحلیل تاثیر وظایف ثانوی حرکتی بغل کردن دست و حمل بار در الگوی کینماتیکی راه رفتن بیماران مبتلا به پارکینسون (Parkinson disease یا PD) و مقایسه ی آن با افراد سالم بود.

    روش ها

    10 نفر از بیماران زن پارکینسونی (سطح II و III) شهر همدان به عنوان گروه تجربی و 14 نفر از زنان سالم غیر ورزشکار با سن، قد و وزن مشابه به عنوان گروه شاهد در این تحقیق شرکت کردند. با استفاده از دستگاه تجزیه و تحلیل حرکتی (H-rez motion analysis system) با سه دوربین فالکان با سرعت 240 هرتز، الگوی کینماتیکی راه رفتن آزمودنی ها در شرایط راه رفتن عادی، راه رفتن با حمل بار 5/2 کیلوگرمی و راه رفتن با بغل کردن دست ها اندازه گیری شد. داده ها توسط Repeated measure ANOVA مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    طول گام (Stride) و سرعت راه رفتن در افراد سالم به ترتیب 4/4 ± 9/121 سانتی متر و 3/5 ± 7/107 سانتی متر در ثانیه و در بیماران 1/6 ± 7/79 سانتی متر و 9/6 ± 7/72 سانتی متر در ثانیه بود. این مقادیر حاکی از 34 درصد کاهش در طول Stride و 67 درصد کاهش در سرعت راه رفتن بیماران PD بود. همچنین میزان زمان ایستادن (Stance) در بیماران بیش از افراد سالم بود. هنگام راه رفتن با حمل بار طول Stride و سرعت راه رفتن در بیماران به ترتیب 8/5 ± 1/83 سانتی متر و 9/6 ± 7/72 سانتی متر در ثانیه شد.

    نتیجه گیری

    بیماری پارکینسون با طول گام کوتاه تر، سرعت کمتر و افزایش زمان Stance به ویژه در حین حمایت دوگانه همراه بود. وظیفه ی ثانوی حرکتی (حمل بار) موجب بهبود طول Stride در بیماران پارکینسونی می گردد. توصیه می شود در توان بخشی بیماران پارکینسون، تمرین راه رفتن همراه با حمل بار مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، الگوی راه رفتن، متغیرهای زمان دار، وظایف ثانوی، طول گام
  • زیبا دوزنده، طاهره کشاورز *، زهره توانا، زینب مشفق، مهراب صیادی صفحه 2
    مقدمه

    پره اکلامپسی یک بیماری عروقی مخصوص حاملگی است که در اثر وازواسپاسم و فعال شدن اندوتلیوم عروقی ایجاد می شود و یکی از مهم ترین عوارض دوران بارداری می باشد. اختلالات فشار خون بارداری یکی از سه علت عمده ی مرگ و میر مادران را تشکیل می دهد. هدف از این مطالعه، تعیین ارتباط میزان کافئین سرم در بارداری با پره اکلامپسی بود.

    روش ها

    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی بر روی 44 نفر از زنان باردار که همگی در محدوده ی سنی 18 تا 35 سال بودند، انجام شد. بر اساس معیار های ورود به مطالعه از جمعیت هدف 22 نفر با پره اکلامپسی و 22 نفر با فشار خون طبیعی به روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. در ابتدا اطلاعات دموگرافیک و مصرف مواد کافئین دار از طریق پرسش نامه جمع آوری و سپس میزان کافیین سرم آن ها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین میزان کافئین سرم در گروه مورد 292/0 ± 309/0 و در گروه شاهد 314/0 ± 468/0 میلی گرم در دسی لیتر بود (094/0 = P). با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک چندگانه مشخص گردید میزان کافئین سرم رابطه ی معنی داری با پره اکلامپسی نداشت (565/0 = OR، فاصله ی اطمینان 95 درصد: 42/25-013/0)، ولی رابطه ی بین سن مادران (52/1 = OR، فاصله ی اطمینان 95 درصد: 15/2-08/1) و سن حاملگی (43/1 = OR، 87/1-09/1: CI) با پره اکلامپسی معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه بین پره اکلامپسی و سطح کافئین سرم رابطه ی معنی داری وجود نداشت. با توجه به این که مطالعات و شواهد در این ارتباط متناقض می باشد و هیچ توصیه ای در ارتباط با این که چه مقدار کافئین در دوران بارداری بی خطر است، ارائه نشده است؛ بنابراین منع احتمالی مصرف مواد کافئین دار در زنان باردار منطقی به نظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: کافئین، پره اکلامپسی، بارداری
  • سهیلا ریاحی نژاد، ندا معتمدی، ناهید سعادت، محسن مستوفی نیا، علی طغیانی صفحه 3
    مقدمه
    با وجود پیشرفت قابل توجه طب مامایی، هنوز خون ریزی های ناشی از بارداری یکی از دلایل مهم مرگ و میر مادر، جنین و نوزاد است. آن دسته از زنان که بعد از خون ریزی حامله باقی می مانند، در خطر پیشرفت عوارضی مانند مرگ داخل رحمی جنین، اختلال رشد جنین در رحم، پارگی زودرس کیسه ی آب و زایمان زودرس می باشند.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی بر روی 120 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی اصفهان انجام شد. این زنان از نظر علایمی مانند خون ریزی در سه ماهه ی دوم و سوم، سقط، پارگی غشای جنینی، زایمان زودرس، وزن هنگام تولد نوزاد، اختلال رشد جنینی داخل رحمی، نوع زایمان، طول مدت بارداری ضریب آپگار نوزاد و بستری نوزاد در بخش مراقبت های ویژه ی نوزادان (Neonatal intensive care unit یا NICU) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین گروه شاهد و مورد از نظر تعداد حاملگی، تعداد زایمان، تعداد فرزند، سابقه ی سقط، پارگی زودرس غشا، تاخیر رشد داخل رحمی، مرگ داخل رحمی، نوع زایمان، ضریب آپگار، بستری نوزاد در NICU تفاوت معنی دار ی دیده نشد؛ ولی از نظر کندگی جفت، خون ریزی سه ماهه ی دوم و زایمان زودرس بین دو گروه تفاوت معنی دار ی وجود داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    به طور کلی با توجه به نتایج حاضر و نتایج مطالعات دیگر کشورها، خونریزی در سه ی ماهه ی اول بارداری می تواند عامل پیش گویی کننده ای از نظر نتایج مادری و جنینی بارداری باشد و افزایش آگاهی زنان باردار در این زمینه جهت انجام مراقبت های دقیق تر از موارد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خون ریزی واژینال، سرانجام بارداری، سه ماهه ی اول بارداری
  • محسن میناییان، مرتضی طاهری، پریسا میرمقتدایی، محمد مرآثی صفحه 4
    مقدمه
    همکاری بیماران با درمان و مصرف داروها به باور آن ها درباره ی ضرورت مصرف و نگرانی از عوارض داروها بستگی دارد. این مطالعه به بررسی و مقایسه ی تاثیر باور بیماران و نقش برخی عوامل دموگرافیک در همکاری با مصرف دارو در سه بیماری مزمن پرداخت.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و مقطعی در سال 1388 انجام شد. اطلاعات از طریق مصاحبه با 213 بیمار مبتلا به یکی از بیماری های مزمن آسم، سرطان و یا پیوند کلیه که به داروخانه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه کرده بودند و با استفاده از سه پرسش نامه ی روا و پایا جمع آوری شد. اطلاعات مورد بررسی شامل خصوصیات دموگرافیک، باور بیماران (BMQ یا Beliefs about medicines questionnaire) و بررسی همکاری دارویی (Morisky) بود.
    یافته ها
    55 نفر از افراد مورد بررسی مبتلا به آسم، 72 نفر مبتلا به سرطان و 86 نفر با کلیه ی پیوندی بودند. 2/59 درصد بیماران مرد و 82/40 درصد آن ها زن بودند. 8/72 درصد بیماران بالغ (18 تا 65 سال) و 2/27 درصد مسن (65 تا 70 سال) بودند. 6/13 درصد بیماران بی سواد، 9/32 درصد زیر دیپلم، 6/28 درصد دیپلم و 9/24 درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند. جنس بر خلاف سن رابطه ی معنی داری با همکاری بیماران با مصرف دارو نداشت و سطح تحصیلات فقط در بیماران مبتلا به آسم و پیوند کلیه رابطه ی معنی داری با همکاری در مصرف دارو داشت. همچنین باور بیماران به ضرورت مصرف دارو با همکاری دارویی در هر سه گروه دارای ارتباط معنی داری بود، اگر چه بین خود گروه ها از این لحاظ تفاوت معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    باور بیماران در مورد ضرورت مصرف داروها می تواند همکاری آن ها در مصرف دارو را به خصوص در بیماری های جدی تر مانند سرطان و نارسایی کلیوی تحت تاثیر قرار دهد. مداخلات آموزشی مناسب می تواند در افراد مسن و مبتلا به بیماری های مزمن در افزایش همکاری دارویی موثر باشد.
    کلیدواژگان: مصرف دارو، باور بیماران، همکاری، داروهای نسخه ای، بیماری های مزمن
  • مسیح صبوری، بهادر محمد امین، سعید ابریشمکار صفحه 5
    مقدمه
    وازواسپاسم مغزی به عنوان یکی از اصلی ترین علل مرگ و میر و ناخوشی در بیماران دچار خون ریزی ساب آراکنویید (Subarachnoid hemorrhage یا SAH) شناخته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثربخشی تزریق پاپاورین در فضای ساب آراکنویید بر مرگ و میر و ناخوشی در بیماران دچار خون ریزی ساب آراکنویید خود به خودی همراه با وازواسپاسم مغزی بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی کنترل شده بود که طی سال های 89-1388 در بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان الزهرا (س) در اصفهان انجام شد. پنج بیمار مبتلا به خون ریزی ساب آراکنویید خود به خودی همراه با وازواسپاسم مغزی که به علت هیدروسفالی نیاز به ونتریکولوستومی داشتند، وارد گروه مداخله شدند و تحت ونتریکولوستومی و تزریق پاپاورین در فضای ساب آراکنویید (40 میلی گرم هر 12 ساعت تا 72 ساعت) قرار گرفتند. 10 بیمار مبتلا به خون ریزی ساب آراکنویید خود به خودی همراه با وازواسپاسم مغزی با یکسان سازی بر اساس سن، جنس، بیماری زمینه ای و شدت خون ریزی برای شرکت در گروه شاهد انتخاب شدند و تحت درمان استاندارد قرار گرفتند. مرگ و میر، سطح هوشیاری (Glaco coma scale یا GCS) و تغییرات معاینات عصبی در بیماران قبل و دو هفته پس از جراحی سنجیده و مقایسه شد.
    یافته ها
    طی مطالعه، 9 زن و 6 مرد با میانگین سنی 8/12 ± 0/54 سال بررسی شدند. مشخصات اولیه بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0 < P). دو هفته پس از جراحی، تنها 1 نفر (20 درصد) در گروه شاهد فوت کرد که تفاوت معنی داری با گروه مداخله، که همگی زنده ماندند، نداشت (667/0 = P). در گروه مداخله میانگین GCS بعد از دو هفته نسبت به بدو ورود بهبودی معنی داری داشت (از 6/1 ± 2/8 به 6/2 ± 8/12؛ 008/0 > P)، در حالی که تغییر معنی داری در گروه شاهد دیده نشد (از 8/1 ± 8/8 به 8/1 ± 0/9؛ 729/0 = P). در گروه مداخله در یک بیمار همی پلژی سمت راست پس از دو هفته به همی پارزی بهبود یافت اما در گروه شاهد بهبودی در معاینات عصبی ایجاد نشد.
    نتیجه گیری
    تزریق پاپاورین در فضای ساب آراکنویید در بیماران دچار خون ریزی خود به خودی ساب آراکنویید همراه با وازواسپاسم مغزی در بهبودی کلینیکی تاثیر چشمگیری داشت اما در بهبود ضایعات عصبی تاثیری نداشت. انجام مطالعات با حجم نمونه ی بیشتر و پی گیری طولانی تر در آینده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، خون ریزی ساب آراکنویید، وازواسپاسم مغزی، پاپاورین
  • بررسی مقایسه ای بین پنتوپرازول و سوکرالفیت در بروز پنومونی بیمارستانی همراه با ونتیلاتور در بخش ICU مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) در سال 1389
    فرزین خوروش، سعید عباسی، فاطمه دهدشتی، محسن میدانی، بهروز عطایی صفحه 7
|
  • Zahra Tavakoli, Nader Farahpour, Hamidreza Elmi Page 1
    Background

    Bradykinesia, poor balance, tremor and abnormal walking may result in high risk of falling in patients with Parkinson’s disease (PD). It is previously shown that the kinematical abnormalities during walking is related to freezing of the gait in PD. The objectives of this study were to study the effects of kinematic dual task and arms’ position on temporal variables of walking in patients with Parkinson’s disease.

    Methods

    Ten female subjects with level II and III idiopathic Parkinson’s disease were recruited from local clinics as experimental group. Also a group of 14 healthy subjects with similar age, height and body mass index were served as control group. Using a H-Rez Motion Analysis System with three high speed Falcon cameras (240 HZ) the temporal variables of the subjects’ gait in a) normal walking, b) walking with holding a 2.5 kg mass and c) walking with arms crossed the chest were recorded. Repeated Measure Analysis of Variance (α < 0.05) was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the stride length and walking speed in normal and PD were 121.9 ± 4.4 cm and 107.7 ± 5.3 cm/s and 79.7 ± 6.1 cm and 72.7 ± 6.9 cm/s respectively. The stride length in walking speed in PD were about 34% and 67% smaller than in normal subjects. Walking while carrying weight resulted in stride length and walking speed of 83.1 ± 5.8 cm and 72.7 ± 5.1 cm/s in PD; implying about 5% improvement on the stride length.

    Conclusion

    PD is associated with slower walking and shorter stride length as well as longer double stance phase. Carrying weight during walking improved the stride length in PD. Application of this dual task is recommended for rehabilitation program in PD.

  • Ziba Doozandeh, Tahereh Keshavarz, Zohreh Tavana, Zinab Moshfegh, Mehrab Sayadi Page 2
    Background

    Preeclampsia is a vascular disease that happens during pregnancy. It is created by vasospasm and vascular endothelium activity and is one of the most important complications of pregnancy. Blood pressure disorders in pregnancy are one of the three major reasons of mothers’ mortality. The aim of this study was to determine the relation between serum caffeine and preeclampsia in pregnancy.

    Methods

    This study was a case-control study. 44 pregnant women in Shiraz, aged 18-35 years, were enrolled in the study. Based on the criteria of entering, 22 women with preeclampsia and 22 women with normal blood pressure have been selected by systematic random sampling from women who were reffered to 2 hospitals in Shiraz. Initially, demographic data and daily caffeine intake was gathered. Then serum caffeine level was measured for all of the subjects. The data was analyzed by Student t-test and multivariate logistic regression.

    Findings

    The mean amount of serum caffeine was 0.309 ± 0.292 and 0.468 ± 0.314 in case group and control group, respectively (P = 0.094). Logestic regression analysis did not show a significant correlation between serum caffeine levels and preeclampsia (OR = 0.565, 95% CI: 0.013-25.42). The correlation between maternal age (OR = 1.52, 95% CI: 1.08- 2.15) and gestational age (OR = 1.43, 95% CI: 1.09-1.87) with preeclampsia were significant.

    Conclusion

    There is no significance relationship between preeclampsia and the caffeine level of the serum based on our findings. Therefore, restricting the caffeine consumption in pregnant women does not seem rational.

  • Soheyla Riahinejad, Neda Motamedi, Nahid Saadat, Mohsen Mostofiniya, Ali Toghiani Page 3
    Background
    Vaginal bleeding during pregnancy are one of the important causes of maternal, fetal and neonatal death. Women who remained pregnant after vaginal bleeding, are at risk to complication such intrauterine fetal death (IUFD), intra uterine growth retardation (IUGR), preterm labor, placental abruption, preterm pre-labor rupture of membrane (PROM) and low birth weight.
    Methods
    This study was a prospective case–control study that was done on 120 pregnant, 60 women with first trimester bleeding and 60 control women, in Shariati hospital in Isfahan, Iran. All women were evaluated for pregnancy outcomes including bleeding in second and third trimester, abortion, preterm pre labor rupture of membrane, preterm labor, low birth weight, Intra uterine growth retardation, mode of labor, APGAR coefficient in 5 minute, neonatal intensive care unit (NICU) admission. Data was analyzed by student t-test and χ2.
    Findings
    There were no significant differences between groups in number of previous pregnancies and labors, number of children, history of abortion, premature rupture of membrane (PROM), intrauterine fetal death (IUFD), mod of labor, APGAR coefficient, NICU admission and intra uterine growth retardation (IUGR) (P ≥ 0.05). But there were significant differences between groups in placenta accreta, second trimester bleeding and preterm labor (P ≤ 0.05).
    Conclusion
    According to our results and other studies from other countries, first trimester bleeding could predict maternal and fetal complications. We recommend to train pregnant women about these complications and their prevention.
  • Mohsen Minaiyan, Morteza Taheri, Parisa Mirmoghtadaee, Mohammad Reza Maracy Page 4
    Background
    Patient's beliefs about the necessity of medicines and their concerns about adverse effects might influence the adherence and treatment outcomes. This study was carried out to investigate the impact of patient's beliefs on their adherence to prescribed medicines in three different chronic diseases and the role of demographic factors in this relationship.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was done during 2008-2009. Data was gathered through interview with 213 patients referring to educational pharmacies of Isfahan University of Medical Sciences, Iran, and suffering from one of the chronic diseases including asthma, cancer and kidney transplantation. Three questionnaires including demographic factors, beliefs about medicines (BMQ) and Morisky's medication adherence assessment were used. Descriptive data and correlation analysis tests were made by using SPSS17.
    Findings
    Age but not gender had a significant role in patient's adherence to medication. Education level was positively correlated with adherence to medicines in patients with asthma and whom with kidney transplantation but not in patients with cancer. The patient's belief about their medicines had a significant impact on their adherence to their prescription in all three subgroups of patients; however this relationship was stronger for patients with cancer and kidney transplantation than asthmatic patients.
    Conclusion
    Patient's beliefs about their medicines could influence their adherence with medication especially for more serious diseases. It is also concluded that younger and higher educated patients are more adherent. It seems that educational interventions especially for older patients and in chronic disease states are beneficial to improve their adherence with medication.
  • Massish Saboori, Bahador Mohammad Amin, Saeid Abrishamkar Page 5
    Background
    Vasospasm has been known as one of the major causes of mortality and morbidity in patients with subarachnoid hemorrhage (SAH). This study aimed to evaluate the effect of subarachnoid injection of papaverine on mortality and morbidity in patients with spontaneous subarachnoid hemorrhage accompanied with cerebral vasospasm.
    Methods
    This controlled clinical trial was conducted from 2009-2010 at Alzahra University Hospital, Isfahan (Iran). Five patients with spontaneous subarachnoid hemorrhage accompanied with cerebral vasospasm and needing ventriculostomy were included in the intervention group and undergone ventriculostomy and received papaverine (40 mg/12 h for 72 h) injection into the subarachnoid space. 10 patients with spontaneous subarachnoid hemorrhage accompanied with cerebral vasospasm (matching with age, sex, other disease, and subarachnoid hemorrhage severity) were included the control group and received standard treatment. Mortality, level of consciousness (GCS), hemodynamic and nervous system function changes were evaluated and compared before and 14 days after surgery.
    Findings
    9 women and 6 men were included in the study (mean age: 54.0 ± 12.8 years). The intervention and control groups were similar in baseline characteristics (P > 0.05). Only one person in the control group and none of the intervention group died two weeks after surgery (P = 0.667). After two weeks, mean of GCS had significant improvement in the intervention group (from 8.2 ± 1.6 to 12.8 ± 2.6; P < 0.008) but no change was seen in the control group (from 8.8 ± 1.8 to 9.0 ± 1.8; P = 0.729).
    Conclusion
    This study indicated that a significant clinical improvement occurred after subarachnoid injection of papaverine in patients with spontaneous subarachnoid hemorrhage accompanied by cerebral vasospasm. This treatment has no beneficial effects on nervous complications. Future studies with larger sample size and longer follow-ups are recommended.
  • The comparison between panthoprazol and sucralfit in incidence of to ventilator associated pnumonia in Alzahras ICU wards
    Page 7