فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 161 (هفته اول دی1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرنگ هدایتی، ماندانا نژادنیک، مهرداد ستاره صفحه 1
    مقدمه
    شکایات پزشکی مشکلات زیادی برای بیماران و پزشکان به وجود آورده است و می تواند اعتماد مردم را نسبت به پزشک کاهش دهد و همچنین استرس فراوانی برای پزشک فراهم آورد. هدف از این تحقیق، بررسی پرونده های شکایات علیه پزشکان در هر رشته ی تخصصی و شناسایی رشته های در معرض خطر و همچنین بررسی برخی ویژگی های بیماران شاکی و پزشکان متشاکی و پیامد آن در رای نهایی صادره از کمیسیون بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و گذشته نگر بود. جامعه ی آماری آن را کلیه ی پرونده های شکایات مطرح شده از قصورات پزشکان در رشته های تخصصی مختلف که طی سال های 1388 و 1389 در اداره ی کل پزشکی قانونی استان اصفهان تشکیل شده و به نتیجه رسیده بود، تشکیل می دادند. مشخصات دموگرافیک بیماران و پزشکان و محل فعالیت پزشک و همچنین نوع قصور پزشکی رخ داده و پیامد شکایت، میزان محکومیت و ارتباط بین آن ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در 123 پرونده ی ارجاعی، میانگین سنی بیماران 77/18 ± 8/37 سال بود و 5/64 درصد مرد بودند. 53 درصد بیماران دارای دیپلم و بالاتر از آن بودند. متشاکیان 173 نفر با میانگین سنی64/9 ± 29/43 سال بودند که 81 درصد آن ها مرد و 9/45 درصد آن ها از پزشکان قدیمی بودند.
    3/65 درصد پزشکان متشاکی متخصص بودند که به ترتیب گروه های جراحی، ارتوپدی، زنان و بیهوشی را شامل می شدند. بیشترین شکایات از مراکز دولتی غیر دانشگاهی بود. 8/50 درصد پزشکان با میانگین 1/34 ± 2/35 درصد خطا مقصر شناخته شدند. بیشترین خطا از نوع بی مبالاتی بود. نتیجه ی حکم صادره با جنس و تحصیلات بیمار مرتبط بود. درصد خطای صورت گرفته با جنس و تحصیلات بیمار و آسیب نهایی و وضعیت بیماری مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    با افزایش اگاهی و توقعات بیماران احتمال شکایت از پزشکان افزایش می یابد که در این میان پزشکان متخصص از جمله گروه های جراحی، بیشتر در معرض خطر هستند. همچنین با وجود وفور شکایات در آسیب های شدید از جمله فوت بیمار، درصد قصور تعیین شده در ضایعات جزیی و خسارات مالی بالاتر صادرگردیده است. بنابراین با توجه به بالا بودن میزان خطای تعیین شده در این کمیسیون ها نیاز به آموزش ببیشتر و ایجاد مراکز مشاوره می باشد.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، پزشکی قانونی، سطح تحصیلات، سن، جنسیت
  • محمد علی نیلفروش زاده، فرحناز فاطمی نایینی، نرگس ستار، الهه هفت برادران صفحه 2
    مقدمه
    بیماری لیشمانیوز جلدی (سالک)، یک بیماری آندمیک و گسترده در سطح ایران می باشد. اگر چه این بیماری به طور خود به خود بهبود می یابد ولی به دلیل طولانی بودن مدت بهبودی و بر جا گذاشتن اسکار، یافتن درمانی مناسب و ساده را می طلبد. در این مطالعه در راستای بهبود سریع تر و کاهش اثرات روانی ناشی از اسکار نازیبای این بیماری درمان ترکیبی تری کلرواستیک اسید (TCA یا Trichloroacetic Acid) و رادیوفرکوئنسی در مقایسه با تزریق داخل ضایعه ی گلوکانتیم بررسی شد.
    روش ها
    38 ضایعه در 30 بیمار مبتلا به لیشمانیوز جلدی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بیماری های پوستی و سالک در دو گروه مورد بررسی قرار گرفتند. در یک گروه تزریق موضعی گلوکانتیم هفته ای 2 بار و در گروه دیگر درمان موضعی با محلول TCA 50 درصد و رادیو فرکوئنسی Accent انجام شد. بیماران 4 ماه و 6 ماه پس از بهبودی کامل ضایعات از نظر اندازه ی اسکار ناشی از این بیماری بررسی شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS تحت تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    51 درصد افراد مورد مطالعه مرد و 49 درصد زن بودند. آزمون 2 χ نشان داد که میزان بهبودی ضایعات ناشی از لیشمانیوز جلدی در ماه 4 در افراد درمان شده در گروه تحت تزریق داخل ضایعه ی گلوکانتیم بهتر از گروه تحت درمان موضعی با محلول TCA 50 درصد و رادیو فرکوئنسی Accent بود (01/0 > P). میزان بهبودی ضایعات و اسکار ناشی از لیشمانیوز جلدی در ماه 6 در افراد درمان شده در دو روش درمانی تفاوت معنی داری نداشت (06/0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و سایر مطالعات انجام گرفته در این زمینه می توان گفت که تزریق داخل ضایعه ی گلوکانتیم سریع تر از درمان موضعی با محلول TCA 50 درصد و رادیو فرکوئنسی Accent می تواند ضایعات را بهبود ببخشد و این بهبودی در ماه های اولیه ی درمان بیشتر آشکار می شود. همچنین موارد درمان با تزریق داخل ضایعه ی گلوکانتیم اسکار کوچک تری بر جای می گذارند، به خصوص اگر این ضایعات در اندام فوقانی و صورت باشد.
    کلیدواژگان: گلوکانتیم، رادیو فرکوئنسی، اسکار، لیشمانیوز
  • سیده صالحه مرتضوی، حسن افتخار اردبیلی، سید رضا اسحاقی، رضا درعلی، مرضیه شاه سیاه، سعیده بطلانی صفحه 3
    مقدمه
    سالمندی جمعیت، در حالی که از بزرگترین موفقیت های بشری است، یکی از اساسی ترین مشکلات جهان امروز نیز به شمار می رود؛ چرا که افراد سالمند در معرض خطر بسیاری از بیماری ها و ناتوانی ها هستند. اختلالات روحی و روانی نظیر دمانس و افسردگی نیز در افراد سالمند شایع است. تحرک، یکی از موثرترین روش های پیشگیری از اختلالات دوران سالمندی است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر فعالیت بدنی منظم بر سلامت روان سالمندان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 400 سالمند 60 سال و بالاتر به طور تصادفی انتخاب و به روش Random allocation به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند.. گروه مداخله به دلیل مشکلات اجرایی به دو گروه انجام تمرینات بدنی در کلاس بصورت گروهی (85n=) و انجام تمرینات بصورت انفرادی در منزل (96=n) تقسیم شدند. تمرینات بدنی به مدت 8 هفته، هفته ای دو بار، هر بار 30 تا 45 دقیقه، در گروه مداخله اجرا شد. قبل، بعد و همچنین سه ماه بعد از مداخله، هر دو گروه پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 11.5 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین جمع نمرات حاصل از کل پرسشنامه سلامت عمومی پس از انجام مداخله در گروه آزمایش، بطور قابل ملاحظه ای نسبت به قبل کاهش یافته (از 8 به 8/4) و این تغییرات پایداری خود را حفظ کرده است (میانگین سه ماه پس از مداخله: 6/5) که از نظر آماری نیز معنی دار می باشد (P<0/001). در هر یک از چهار خرده مقیاس جسمانی سازی علایم، اضطراب، اختلال عملکرد اجتماعی و افسردگی نیز، میانگین نمرات پس از مداخله کاهش معنی داری داشته و تغییرات ایجاد شده پایدار می باشد. از سویی مطابق یافته های پژوهش حاضر، تاثیر فعالیت بدنی به صورت گروهی بر سلامت روان و چهار خرده مقیاس آن، بیشتر از انجام آن به صورت انفرادی می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش انجام تمرینات بدنی به عنوان یک استراتژی مهم جهت حفظ و افزایش سلامت روانی به شمار می رود؛ با این وجود برای تاثیر بیشتر این مهم، بهتر است شرایطی فراهم گردد که سالمندان به صورت گروهی و بویژه با همسالان به انجام تمرینات بدنی بپردازند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سلامت روانی، سالمندی، GHQ، 28
  • مهدی نیکبخت دستجردی، میثم محمودی صفحه 4
    مقدمه
    APC یک پروتئین مهار کننده ی تومور است. برای بررسی ارتباط بروز APC با پاتوژنز سرطان کولورکتال، بیان این پروتئین را در بافت های سرطانی و سالم کولورکتال توسط روش ایمونوهیستوشیمی بررسی نمودیم.
    روش ها
    بیان پروتئینAPC در 50 جفت از نمونه های سرطانی کولورکتال و بافت کولورکتال طبیعی مجاور با روش ایمونوهیستوشیمی بر روی مقاطع پارافینی بررسی شد.
    یافته ها
    APC در تمام بافت ها بروز پیدا کرده بود. APC در نمونه های سرطانی کولورکتال در مقایسه با بافت های طبیعی مجاور کاهش یافته بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    بروز پروتئین APC می تواند به عنوان یک مارکر بیولوژیک مطلوب و یک عامل پیش آگهی دهنده ی مفید در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال مطرح باشد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، ایمونوهیستوشیمی، ژن مهار کننده ی تومور، APC
  • عالیا صابری، شادمان نعمتی، احسان کاظم نژاد، عبدالرحیم کوشا، رضا جعفری شکیب، محمد باقر مالکی صفحه 5
    مقدمه
    میگرن و رینیت آلرژیک دو عامل شایع سردرد و درد صورت هستند که واسطه های التهابی با عملکرد وازواکتیو در هر دو بیماری نقش مهمی ایفا می کنند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی میگرن در بیماران دچار رینیت آلرژیک بود.
    روش ها
    در یک مطالعه ی تحلیلی و مورد- شاهدی که از خرداد تا آذر 1389 در بیماران مراجعه کننده به یک کلینیک بیمارستانی دانشگاهی در رشت انجام شد، 46 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک با آزمایش پوستی مثبت در مقایسه با 60 نفر که علایم و نشانه های رینیت آلرژیک را نداشتند و آزمایش پوستی آن ها منفی بود، مقایسه شدند. در هر دو گروه سابقه ی میگرن بر اساس معیار های«انجمن بین المللی سردرد»مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها با آزمون های 2χ و exact Fisher و با نرم افزار SPSS نسخه ی 17 صورت گرفت.
    یافته ها
    در گروه مورد 14 مرد و 32 زن با میانگین سنی 31/8 ± 17/31 سال و گروه شاهد 23 مرد و 37 زن با میانگین سنی 63/12 ± 58/37 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. شیوع میگرن در گروه مورد و شاهد به ترتیب 37 و 5 درصد بود (001/0 > P). شانس نسبی برای ابتلا به میگرن 244/11 (762/53-428/2CI 95%:) بود. در افراد جوان تر از 30 سال و 30 تا 39 سال بر خلاف افراد بالای 40 سال اختلاف آماری از نظر شیوع میگرن با و بدون اورا (Aura) معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    شیوع میگرن، خاصه نوع بدون اورا در بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک نسبت به افراد بدون رینیت آلرژیک بیشتر بود و این ارتباط با افزایش سن پررنگ تر شد.
    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، میگرن، اورا، آزمون پوستی پریک
  • شادی بابازاده، علیرضا عندلیب*، علیرضا عموحیدری، مریم طباطباییان، حمید امامی، آتوسا ادیبی، فریبا طالقانی صفحه 6
  • غلامحسین احمدزاده، حمید افشار صفحه 7
  • بهنام صانعی، محسن محمودیه، علی اصغر صلاحی کجور، رضا سلوکی، امیرحسین داورپناه جزی صفحه 8
    مقدمه
    بیماری سینوس پیلونیدال یک بیماری دردناک است که بیشتر در ناحیه ی اینترگلوتئال ایجاد می شود. در برخی مراکز درمانی اغلب از روش excision به همراه ترمیم اولیه جهت درمان این بیماری استفاده می شود. اما ممکن است این تکنیک به دلیل ایجاد فضای مرده در محل جراحی عوارضی را به دنبال داشته باشد. در این کارآزمایی بالینی دو تکنیک مختلف عمل جراحی از نظر ایجاد عوارض مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی کنترل شده ی بالینی بود که در سال های 1386 و 1387 در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان اجرا شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه 54 نفره ی Tie over (گروه A) و Closed suction drainage (گروه B) تقسیم شدند. بروز عوارض جراحی با استفاده از پرسشنامه ای که به همین منظور تهیه شده بود در زمان جراحی و نیز در ویزیت های بعدی با یکدیگر مقایسه شدند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ی 13 مورد تحلیل و بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    108 بیمار در این مطالعه شرکت کردند. میانگین سنی آن ها 6/3 ± 08/25 سال بود. 4/94 درصد بیماران مرد و 6/5 درصد آن ها زن بودند. شیوع عوارض شامل عود بیماری، عفونت زخم جراحی، از هم گسیختگی زخم و تجمع سروما در دو گروه تفاوت آماری معنی دار نداشت. طول مدت عمل جراحی در گروه A به طور معنی داری طولانی تر از گروه B بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس داده های ما برای درمان جراحی بیماری پیلونیدال ساکروکوکسیژآل تفاوتی در نتایج دو تکنیک Tie over و Closed suction drainage وجود نداشت.
    کلیدواژگان: بیماری پیلونیدال، تکنیک Tie over، تکنیک Closed suction drainage
|
  • Mahrang Hedaiati, Mandana Nejadnik, Mehrdad Setare Page 1
    Background
    Complaints from medical doctors have created problems for both physicians and patients. As a result, patients find it hard to trust their physicians and doctors feel more stressed. The purpose of this search was to evaluate all complaints in all specialized fields and to identify the subjects at risk. It also tried to assess the effects of characteristics of plaintiffs (patients) and defendants (physicians) on the final verdict.
    Methods
    This was a retrospective cross-sectional study. The statistical population consisted of all records of the malpractice complaints in different specialized fields adjudicated in Isfahan Department of Legal Medicine, during 2009-2010. Demographic characteristics of physicians and patients, the place at which the physician worked, type of medical negligence, conviction rate, and complaint outcome were evaluated.
    Findings
    In the 123 studied cases, the mean age of patients was 37.8 ± 7.8. Moreover, 64.5% were men and 53% had a high school diploma or a higher educational level. The mean age of physicians was 43.29 ± 9.64. In addition, 81% were men, 45.9% were highly experienced and 65.3% were specialists (surgery, orthopedics, gynecology, and anesthesia). Most complaints were from non-academic governmental centers. While 50.8% of physicians were charged with an average of 35.2 ± 34.1 percent error, the most common error type was imprudence. The final verdict was associated with education and gender of the patient. The percent error was associated with type of disease, education and gender of the patient, and the final injury and disease status.
    Conclusion
    Patients may complain from physicians due to increased awareness and expectations. Specialists, particularly surgeons, are more at risk. Although many complaints of severe injuries, such as death, have been made, the percentage of failure has been determined to be higher in minor injuries or financial losses. Therefore, considering the high rate of fault in judgment commissions, more teaching and counseling centers are required.
  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Farahnaz Fatemi Naieni, Narges Sattar, Elaheh Haftbaradaran Page 2
    Background
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is an endemic disease in Iran. Pentavalent antimonial drugs have been the first line of therapy in CL for many years. However, the cure rate of these agents is still not favorable. This study was carried out to compare the efficacy of intralesional glucantime and topical trichloroacetic acid 50% in combination with non-ablative radiofrequency heat therapy on cutaneous leishmaniasis.
    Methods
    A total of 30 patients with 38 lesions were treated with intralesional injection of meglumine antimoniate (Glucantime) (Sanofi-Aventis, France) as Group 1. An equal number of 38 lesions in the remaining 30 patients were treated with the combination of non-ablative radiofrequency and topical trichloroacetic acid 50% as Group 2. Complete cure rate besides changes in lesion size and size of scars were assessed and compared between the two groups. Data was then analyzed by SPSS.
    Findings
    Complete cure at after 4 months of treatment was significantly more in Group 1 than the other group (P = 0.01). However, the complete cure rate at the 6th month was not significantly different between the two groups (P = 0.06).
    Conclusion
    This study showed that intralesional glucantime has significantly higher cure rate of cutaneous leishmaniasis in shorter time than trichloroacetic acid 50% in combination with non-ablative radiofrequency. Moreover, it could significantly induce efficient size reduction of more than 50% in most of lesions. The analyses revealed that intralesional glucantime still has the superiority to be the first line of therapy in cutaneous leishmaniasis.
  • Seyedeh Salehe Mortazavi, Hassan Eftekhar Ardebili, Seyed Reza Eshaghi, Reza Dorali Beni, Marzieh Shahsiah, Saeedeh Botlani Page 3
    Background
    The world population is aging rapidly. Therefore, the social, financial and health consequences of increasing longevity cannot be ignored. In addition to increased age-related physical illnesses, this demographic change will also lead to an increased number of mental health problems. Thus, any health promotion approach that could facilitate introduction of effective primary, secondary and even tertiary prevention strategies in old age psychiatry would be of significant importance. This paper explored physical activity as one of the possible health promotion strategies with positive effects on mental health in later life.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 372 male and female individuals aged 60 years and older were randomly allocated into case and control groups. An exercise program (two 30-45 minute sessions weekly for 2 months) was assigned to the case group. However, some practical problems divided the subjects in the case group into two subgroups of individual physical activity (n = 96) and group physical activity (n = 85). The 28-item general health questionnaire (GHQ-28) was administered in order to obtain information on mental health. The questionnaire was completed before, immediately and 3 months after the intervention. The data was analyzed by chi-square test, paired t-test and independent t-test in SPSS11.5.
    Findings
    In the case group, the mean of GHQ total scores decreased immediately after the intervention (8 ± 5.5 vs. 5.6 ± 5.1). The changes remained significant after 3 months (the mean after 3 months = 5.6; P <. 001). The scores of GHQ subscales including somatization, anxiety, social dysfunction and depression decreased in the case group and all changes remained significant after 3 months. In addition, there were significant differences in mental health benefits between subjects with group physical activity and those with individual physical activity, i.e. doing exercise with a group was determined to be more effective.
    Conclusion
    This study showed physical activity as an effective intervention which significantly improved mental health in older adults. However, performing physical activity in a group of individuals with the same age would have more benefits.
  • Mehdi Nikbakht Dastjerdi, Meisam Mahmoodi Page 4
    Background
    APC is a tumor-suppressor protein. To evaluate the correlation between APC expression and pathogenesis of colorectal cancer, we investigated the expression of this protein in cancerous and normal colorectal tissues.
    Methods
    APC expression was evaluated in 50 pairs of primary colorectal cancers and corresponding normal colorectal tissues using immunohistochemical staining on paraffin-embedded sections.
    Findings
    APC was expressed in all tissues. It was down-regulated in the colorectal cancer specimens compared with the matched normal tissues (P < 0.001).
    Conclusion
    APC expression may be a favorable biologic marker and a useful prognostic indicator in patients with colorectal cancer.
  • Alia Saberi, Shadman Nemati, Ehsan Kazemnejad, Abdorrahim Kousha, Reza Jaafari Shakib, Mohammadbagher Maleki Page 5
    Background
    Migraine and allergic rhinitis (AR) are two common causes of headache and facial pain in which inflammatory mediators with vasoactive function play important roles. This study aimed to determine the frequency of migraine in AR patients.
    Methods
    In a case-control study performed from June to December 2010 in patients referred to ear, nose and throat (ENT) clinic of a university hospital in Rasht, Iran, 46 AR patients with positive skin prick tests were compared with 60 subjects without AR signs and symptoms and negative skin tests. In both groups, history of migraine was assessed according to IHS (International Headache Society) criteria. Data was analyzed by chi-square and Fisher's exact tests in SPSS17.
    Findings
    The case group included 14 male and 32 female patients with a mean age of 31.17 ± 8.31 years. In addition, 23 male and 37 female individuals with a mean age of 37.58 ± 12.63 years constituted the control group. The prevalence of migraine in the case and control groups was 37% and 5%, respectively. The differences in the prevalence of migraine and migraine without aura between cases and controls were significant (P = 0.001 for both conditions, odds ratio for migraine = 11.244,95% CI: 2.428-53.76). In contrast to individuals over 40 years old, in subjects younger than 30 and those between 30-39 years old, the difference in the prevalence of migraine (with and without aura) was not significant.
    Conclusion
    The prevalence of migraine, especially without aura, in allergic patients is higher than non-allergic subjects and this correlation is more significant with increasing age.
  • Shadi Babazade, Alireza Andalib, Alireza Amuheidari, Maryam Tabataaeian, Hamid Emami, Atoosa Adibi, Fariba Taleghani, Mojgan Alam Samimi, Homeira Hajahmadian, Mahnaz Roayaei, Mohsen Hoseini Page 6
  • Gholam Hossein Ahmadzadeh, Hamid Afshar Page 7
  • Behnam Saneie, Mohsen Mahmoudieh, Ali Asghar Salahi Kojoor, Reza Solouki, Amir Hossein Davarpanah Jazi Page 8
    Background
    Pilonidal disease is a painful condition usually occurring in the intergluteal region. The most common procedure for surgical treatment of pilonidal disease in Alzahra Hospital (Isfahan, Iran) is excision and primary closure. However, this method could be complicated by creating a dead space at the surgical site. In this clinical trial, we compared two techniques to minimize complications following surgery.
    Methods
    This clinical controlled trial was performed in Alzahra Hospital (Isfahan, Iran) during 2007-2008. Patients were randomized into either tie over technique group (group A, n = 54) or closed suction drainage group (group B, n = 54). The incidence of complications was evaluated by means of a specific questionnaire at the time of surgery and during follow-up visits. Data was analyzed using SPSS13.
    Findings
    This study included 108 patients (94.4% males and 5.6% females). The mean age of subjects was 25.08 ± 3.6 years. The prevalence of complications (disease recurrence, surgical wound infection, wound dehiscence, and seroma collection) did not significantly differ between the two groups. Duration of operation in group A was significantly longer than group B (P < 0.001).
    Conclusion
    Based on our data, there were no differences between the outcomes of tie over and closed suction drainage techniques for surgical management of sacrococcygeal pilonidal sinus disease.