فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 169 (هفته اول اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی حسینی، فریبا جعفری*، غلامرضا اصغری، سید حسین حجازی، لیلا شیرانی بید آبادی صفحه 1
    مقدمه

    در حال حاضر ترکیبات پنج ظرفیتی آنتی موان درمان اصلی لیشمانیوز جلدی می باشند. استفاده از این ترکیبات دارای محدودیت‎هایی از قبیل عدم تاثیر به روش خوراکی، طولانی بودن دوره ی درمان، عدم پاسخ درمانی در حدود 15-10 درصد موارد و داشتن سمیت شدید روی قلب و کلیه ها می‎باشد. از ریزوم زردچوبه Curcuminها به دست می‎آید که از مشتقات فنلی موثر بر لیشمانیا می‎باشند. Licochalcone A ماده ی موثر استخراج شده از ریشه ی شیرین بیان است. تزریق داخل صفاقی آن از ایجاد زخم در موش های Balb/c که به L.major آلوده شده‎اند، به طور کامل جلوگیری می کند. در سری تحقیقاتی که به منظور غربالگری گیا هان دارویی سنتی کشور در دست انجام بود، دو گیاه زردچوبه و شیرین بیان انتخاب شدند و اثر ضد لیشمانیایی آن ها در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    از عصاره ی خشک شده ی گیاه رقت‎های 4/0، 5/0، 1، 5/2، 5 و 10 میلی گرم در میلی لیتر تهیه شد. 400 میکرولیتر از سوسپانسیون انگلی به هر کدام از اپندروف‎ها در سه سری اضافه شد. در نمونه ی شاهد منفی فقط 500 میکرولیتر (400 میکرولیتر محیط کشت به علاوه ی 100 میکرولیتر محلول بافر نمکی خنثی) اضافه شد. از آمفوتریسین B با غلظت 1/0 میلی گرم در میلی لیتر به عنوان شاهد مثبت استفاده شد. سپس میانگین تعداد پروماستیگوت در هر سه سری تعیین و فراوانی انگل زنده در هر زمان برای هر غلظت محاسبه و نتایج به صورت IC50 بیان شد.

    یافته ها

    غلظت 2 میلی گرم در میلی لیتر عصاره ی تام زردچوبه سریع باعث کشته شدن تمام پروماستیگوت‎ها شد. در مقایسه با غلظت 2/0 میلی گرم در میلی لیتر عصاره ی تام پس از 88 ساعت انگل‎ها را از بین برد. غلظت های پایین شیرین بیان یعنی 1 و 5/0 میلی گرم در میلی لیتر اثری مشابه شاهد منفی داشتند. با افزایش غلظت عصاره تا 16 میلی گرم در میلی لیتر اثر ضد انگلی افزایش یافت و تعداد پروماستیگوت‎های بیشتری کشته شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره ی تام هر دو گیاه زردچوبه و شیرین بیان در غلظت های به کار رفته در محیط کشت دارای اثر ضد لیشمانیایی می باشند. اثر کلی شیرین بیان در مقایسه با زردچوبه خیلی کمتر است و در دوزهای بالاتری انگل را از بین می برد.

    کلیدواژگان: عصاره ی تام، زردچوبه، شیرین بیان
  • معصومه کریمی، مینو ادیب، بتول هاشمی بنی، راضیه علی پور، اکبر حسن زاده صفحه 2
    مقدمه
    سلول بنیادی مزانشیمی مغز استخوان (BM-MSC) به عنوان سلول با خاصیت سرکوب ایمنی شناخته شده است. بعضی از مطالعات این سلول را به عنوان مهار کننده ی تکثیر و ترشح سایتوکاین از لنفوسیت T می دانند. بسیاری از مطالعات، عوامل ترشحی مانند 1L-10، TGF- β1 (Transforming growth factor -β1)، نیتریک اکساید، ایندول آمین 3-2 دی اکسیژناز (IDO)، پروستاگلاندین E2 و بعضی از محققان دیگر، تماس سلولی را برای خاصیت سرکوب ایمنی لازم می دانند. با این حال مکانیسم دقیق این خاصیت مهاری مشخص نشده است. هدف از این مطالعه بررسی مکانیسم تنظیم ایمنی سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان با واسطه ی تماس سلولی و همچنین اثر دوز این سلول، در خاصیت مهار تکثیر لنفوسیت T بود.
    روش ها
    در این مطالعه لنفوسیت های T تحریک شده توسط سلول های تک هسته ای خون محیطی (PBMC) و فیتوهماگلوتینین (PHA)، در حضور و عدم حضور BM-MSCs در دوزهای افزایش یافته، یک بار در پلیت کشت های معمولی و بار دیگر در پلیت کشت Transwell کشت داده شدند. این پلیت دارای دو محفظه ی مجزا بود که توسط غشا نیمه تراوا از یکدیگر جدا شدند. لنفوسیت های T و سلول های بنیادی در این دو محفظه، جدا از هم قرار گرفتند. عوامل ترشحی از محفظه ای به محفظه ی دیگر وارد شدند. در نهایت تکثیر لنفوسیت T به وسیله ی روش ELIZA با استفاده از برمو دی اکسی یوریدین (BRDU) مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه تفاوت آماری معنی داری بین شاخص تکثیر در کشت های حاوی لنفوسیتT تحریک نشده در حضور BM-MSC در مقایسه با کشت هایی که در عدم حضور این سلول بودند وجود نداشت، اما کاهش معنی داری در میزان تکثیر سلول های T تحریک شده در حضور BM-MSC با کشت هایی که در عدم حضور BM-MSC بودند دیده شد. این شاخص تکثیر رابطه ی عکس با میزان BM-MSC موجود در محیط کشت داشت. همچنین کاهش تکثیر معنی داری در کشت هایی Transwell در مقایسه با کشت های حاوی لنفوسیت تحریک شده بدون BM-MSC مشاهده شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که BM-MSC خاصیت تحریک لنفوسیتT را ندارد و تکثیر لنفوسیت های T تحریک شده با PHA یا PBMC را به صورت وابسته به دوز مهار می کند. همچنین خاصیت مهار تکثیر لنفوسیت های T توسط BM-MSC وابسته به تماس نمی باشد. اما تماس سلولی باعث به حداکثر رساندن نقش مهاری این سلول می شود.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی، تنظیم ایمنی، لنفوسیتT، تماس سلولی
  • حسین طاهری، رضا مهدوی نژاد، وازگن میناسیان، عبدالکریم کریمی صفحه 3
    مقدمه
    درد گردن یکی از اختلالات شایع در کاربران رایانه می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین درمانی منتخب و برنامه ی خود درمانی با بروشور بر میزان درد و ناتوانی مزمن گردن بود.
    روش ها
    جامعه ی آماری این تحقیق را تعداد 196 کارمند بانک تشکیل می دادند که از بین آن ها 66 نفر مرد مبتلا به درد مزمن گردن به صورت داوطلب و با داشتن شرایط مطالعه در این تحقیق شرکت نمودند. آزمودنی های تحقیق به طور تصادفی به سه گروه تمرین درمانی منتخب (18 نفر)، خود درمانی با بروشور (23 نفر) و شاهد (25 نفر) تقسیم شدند. برای سنجش میزان درد و ناتوانی مزمن از پرسش نامه ی مقیاس درد و ناتوانی استفاده شد. برای تحلیل داده ها ابتدا مقادیر اختلاف پیش آزمون- پس آزمون محاسبه و با آزمون ANOVA و سپس آزمون تعقیبی شفه مورد ارزیابی قرار گرفتند و برای بررسی رابطه ی بین سابقه ی کار و شدت درد و ناتوانی گردن از همبستگی Pearson استفاده شد
    یافته ها
    85/42 درصد جامعه ی مورد بررسی به درد مزمن گردن مبتلا بودند. بین میانگین درد و ناتوانی مزمن گردن سه گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0 > P). بین شدت درد و ناتوانی گردن و سابقه ی کار آزمودنی ها رابطه ی معنی داری وجود نداشت (086/0 = P، 21/0 = r).
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که برنامه ی تمرین درمانی منتخب زیر نظر مربی، می تواند نتایج سودمندتری در کاهش درد و ناتوانی مزمن گردن نسبت به روش خود درمانی با بروشور داشته باشد.
    کلیدواژگان: درد و ناتوانی مزمن گردن، تمرین درمانی منتخب، کاربر رایانه
  • کیوان باقری، امید معتمدی، امید آقاداودی، مجتبی اکبری صفحه 4
    مقدمه
    حفظ محدوده ی فشار خونی سیستمیک مناسب در حین پمپ قلبی ریوی (Cardiopulmonary pump bypass یا CPB) از جمله نکات مورد توجه در زمان انجام عمل پیوند عروق کرونر (Coronary artery bypass graft یا CABG) می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر حفظ فشار متوسط شریانی در دو محدوده ی متفاوت فشار در حین CPB طرح ریزی شد.
    روش ها
    در کارآزمایی بالینی تصادفی حاضر دو گروه 54 نفری از بیماران کاندید CABG مورد مطالعه قرار گرفتند. در این مطالعه با استفاده از داروی افدرین و نیتروگلیسرین، فشار خون حین CPB در یک گروه 50 تا70 و در گروه دیگر 70 تا 90 میلی متر جیوه حفظ شد. بیماران قبل، حین و پس از عمل از نظر گازهای خون شریانی، برون ده ادارای، نیاز به پیس میکر و اینوتروپ، آریتمی و نیتروژن اوره ی خون، کراتینین، سطح شناختی (Cognition)، مدت بستری در بخش مراقبت های ویژه و مدت نیاز به اینتوباسیون مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه 92 مرد (85 درصد) و 16 زن (15 درصد) با میانگین سنی 26/9 ± 31/61 سال وارد شدند. نتایج نشان داد میانگین مقادیر فشار اکسیژن خون شریانی (Po2)، فشار دی اکسید کربن خون شریانی (Pco2)، باز اضافی (BE)، بی کربنات (Hco3)، نیتروژن اوره ی خون، کراتینین، مدت بستری در بخش مراقبت های ویژه، برون ده ادراری، مدت نیاز به اینتوباسیون، توزیع فراوانی سطح شناختی، نیاز به اینوتروپ و پیس میکر، بروز آریتمی در قبل، حین و بعد از عمل با فشار خون بیماران در دو گروه رابطه ی معنی داری داشت، در حالی که با PH رابطه ی معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج نشان داد که اگر چه محدوده ی فشار خون شریانی متوسط 50 تا 90 میلی متر جیوه در حین CPB قابل قبول فرض می شود، اما پیش آگهی بیماران در محدوده ی فشار خون کنترل شده ی 70 تا 90 میلی متر جیوه حین عمل CABG نسبت به فشار خون 50 تا 70 میلی متر جیوه رضایت بخش تراست. البته انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پیوند عروق کرونر، CPB، فشار شریانی، پیش آگهی
  • شهریار لقمانی، مهدی تولایی، فاطمه حدادی صفحه 5
    مقدمه
    سوختگی ها از مهم ترین حوادث و سوانح مرتبط با سلامت انسان می باشند که به دلیل عوارض شدید و میزان مرگ و میر بالا بسیار مورد توجه است. مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده، نشان داده اند که حوادث از مهم ترین مشکلات مرتبط با سلامتی در جوامع مختلف هستند و سوختگی ها از شایع ترین آن ها به حساب می آیند و سبب تحمیل صدمات جسمی، روحی، اجتماعی و اقتصادی به بیماران، خانواده و جامعه می شود. در این تحقیق به منظور کاهش سوختگی، پیش گیری از آن و تدوین خط مشی موثر، شناخت اپیدمیولوژیک سوختگی کودکان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    این مطالعه ی گذشته نگر، توصیفی- مقطعی در طی 2 سال (از فروردین 1388 تا آخر اسفند 1389) بر روی 303 کودک کمتر از 15 سال دچار سوختگی بستری در بیمارستان امام موسی کاظم (ع) انجام شد. اطلاعات به وسیله ی چک لیست با رعایت اصول منشور حقوق بیمار و اصل رازداری از پرونده های بیماران استخراج گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین موارد سوختگی (9/56 درصد) در کودکان 1 تا 3 سال بود. متوسط سن کودکان مورد بررسی 71/3 سال بود و 69 درصد افراد کودکان مذکر و 31 درصد کودکان مونث بودند. بیشترین علت سوختگی آب جوش (7/59 درصد) و همچنین 4/57 درصد موارد شهر نشین بودند. متوسط مدت بستری 8/10 روز بود که از 1 روز تا 60 روز متغیر بود. بیشتر کودکان (2/49 درصد) دچار سوختگی درجه ی 2 شده بودند. قسمت عمده ی مصدومین (34 درصد) دچار سطح سوختگی 20-11 درصد بودند. بیشترین متوسط سطح سوختگی در اثر انفجار گاز (2/31 درصد) و سوختگی با شیر (2/29 درصد) بود. موضع سوختگی در اغلب کودکان (4/66 درصد) تنه بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش مشخص کننده ی گروه های سنی در معرض خطر بیشتر و عوامل خطرزای موجب سوختگی در کودکان استان بود. سوختگی با آب جوش و شعله بیشترین عوامل ایجاد کننده ی سوختگی بودند. به نظر می رسد باید یک برنامه ی پیشگیرانه مانند توجه به نکات ایمنی در منازل و آموزش والدین کودکانی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند، تدوین گردد. مسوولین و سیاستگذاران نیز باید در انجام برنامه ریزی اساسی ضمن توجه به تدابیر پیشگیرانه و نکات ایمنی در جایگاه های مخزن گاز و وسایل گازسوز و اختصاص منابع انسانی و مالی، به نیاز جسمی و روانی کودکان مصدوم توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ابیدمیولوژیک، تروما، سوختگی
  • مهدی مطیفی فرد، فرزاد میرامیرخانی صفحه 6
    مقدمه
    تعویض مفصل زانو یک روش موثر و معمول در جراحی استئوآرتریت شدید زانو می باشد. هدف مطالعه ی حاضر، بررسی کیفیت زندگی بیماران 70-60 ساله ی مبتلا به استئوآرتریت شدید پس از جراحی تعویض مفصل زانو بود.
    روش ها
    در این کارآزمایی بالینی غیرتصادفی، کیفیت زندگی با استفاده از فرم کوتاه بررسی کیفیت زندگی (Short form health survey 36 یا SF-36) در 56 بیمار مبتلا به استئوآرتریت شدید که در یک برنامه ی زمان بندی در انتظار جراحی بودند، در یک سال پی گیری بررسی گردید. همچنین شدت درد با استفاده از مقیاس بصری ارزیابی شد.
    یافته ها
    از 56 بیمار، 50 بیمار به آنالیز وارد شدند و 6 بیمار (3 بیمار فوت و 3 بیمار به دلیل عدم تمایل به ادامه) از مطالعه حذف گردیدند. میانگین سنی بیماران 21/3 ± 36/66 سال بود و 68 درصد آن ها زن بودند. میانگین نمره ی SF-36در بیماران بعد از عمل جراحی به طور معنی داری نسبت به قبل افزایش یافت (به ترتیب 85/6 ± 61/53 در مقابل 71/5 ± 21/56، 041/0 > P). نمره ی پرسش نامه ی SF-36 در ابعاد عملکرد جسمی، محدودیت جسمی، مشکلات روحی، نشاط، درد جسمی و سلامت عمومی به طور معنی داری بعد از جراحی بهبود یافت (05/0 > P) و بهبودی در دو بعد سلامت روان و عملکرد اجتماعی معنی دار نبود (05/0 < P). کاهش درد بعد از جراحی در مقایسه با قبل از جراحی معنی دار بود (0001/0 > P).
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد کیفیت زندگی و شدت درد در بیماران مبتلا به استئوآرتریت شدید پس از جراحی تعویض مفصل در دوره ی پی گیری 12 ماهه بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، SF، 36، تعویض مفصل زانو، درد
  • بهروز عطایی، فرزین خوروش، مهرداد صالحی، سارا هوشمند، نازیلا کساییان، آناهیتا بابک، زری نخودیان، مهدی عطایی صفحه 7
    مقدمه
    هپاتیت B یکی از بیماری های شایع درگیر کننده ی کبد است که یکی از عوارض آن تاثیر بر بعد روانی و زندگی اجتماعی بیمار می باشد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی نسبی افسردگی و اضطراب در بیمارن مبتلا به هپاتیت B طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی مقطعی، بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن B مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری اصفهان در یک دوره ی زمانی 4 ماهه به روش تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به افسردگی و اضطراب بیماران توسط پرسش نامه های استاندارد شده ی Beck depression intentory و Zung self rating anxiety scale جمع آوری گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، 107 بیمار مبتلا به هپاتیت مزمن B شامل 78 (9/72 درصد) مرد و 29 (1/27 درصد) زن با میانگین سنی 13 ± 39 سال شرکت کردند. نمره ی افسرد گی تمامی افراد شرکت کننده بین صفر تا 9 یعنی در محدوده ی طبیعی بود و تنها 8/2 درصد از آن ها از اضطراب رنج می بردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از عدم وجود افسردگی در بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن B بود که کمبود اطلاعات در زمینه ی بیماری می تواند یکی از علل این موضوع باشد که باید مورد توجه پزشکان و مسوولان مرتبط با این امر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، افسردگی، اضطراب
  • مصطفی نجفی، عباس عطاری، محمدرضا مراثی، یاسر معین صفحه 8
    مقدمه
    خودارضایی کودکان به معنی تحریک ناحیه ی تناسلی توسط خود شخص، در یک کودک نابالغ است و به نظر می رسد که با سایر اختلالات عاطفی رفتاری و اختلالات خواب رابطه داشته باشد. با توجه به تاتیری که این اختلال در ایجاد سایر اختلالات از جمله اختلالات خواب دارد و تاکنون مطالعه ای مشابه در ایران انجام نشده است، در این مطالعه وضعیت خواب را در کودکان 7-3 ساله مبتلا به خودارضایی بررسی کردیم.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر، تحلیلی و از نوع مورد- شاهدی (Case-control) بود.50 نفر از کودکان مبتلا به خودارضایی که بین 7-3 سال سن داشتند و50 کودک هم سن و هم جنس و همسان از نظر بیماری های همراه اما بدون ابتلا به خودارضایی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات به وسیله ی دستگاه Actigraph و پرسش نامه ی اطلاعات محقق ساخته و پرسش نامه ی مربوط به خواب کودکان (Child،s sleep habits questionnaire یا CSHQ) انجام شد. در همه ی آنالیزهای آماری 05/0 > P معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها می توان گفت که بین خودارضایی با سابقه ی گوشه گیری کودکان و عدم ارتباط با افراد هم سن و سال، و خودارضایی و بیدار شدن از خواب با وحشت رابطه وجود داشت. همچنین مدت زمان خواب موثر در دختران مبتلا به خودارضایی کمتر از دختران فاقد این اختلال بود و تعداد دفعات بیدار شدن در طول خواب نیز در این دختران بیشتر بود. مدت زمان بین رفتن به رختخواب تا شروع خواب در پسران مبتلا به خودارضایی بیشتر از پسران فاقد این اختلال بود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر به این نتیجه رسیدیم که تعدادی از اختلالات خواب در کودکان مبتلا به خودارضایی نسبت به کودکان فاقد این اختلال بیشتر دیده می شود که نیازمند توجه بیشتر اولیا و پزشکان جهت کاهش و رفع این اختلالات است.
    کلیدواژگان: وضعیت خواب، خودارضایی، کودکان
  • نوشین هاشمی، میترا هاشمی، گیلدا اسلامی، لیلا شیرانی بید آبادی، سید حسین حجازی * صفحه 9
    مقدمه

    لیشمانیوز یک بیماری عفونی انگلی با انتشار وسیع در مناطق معتدله و گرمسیری است. هدف این مطالعه به کار گیری دو روش PCR-RFLP و کشت NNN (Novy-Nicol-Mac Nea) در نمونه هایی بود که اسمیر مستقیم آن ها از نظر وجود آماستیگوت منفی بود.

    روش ها

    این مطالعه جهت بررسی و تعیین گونه های Leishmania در منطقه ی اصفهان بر روی DNA استخراج شده از انگل های حاصل از کشت بیماران اسمیر منفی با روش PCR-RFLP (Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) انجام شد. جهت کشت انگل مقداری از نمونه ی برداشت شده از بیمار بر روی محیط NNN و RPMI 1640 برده شد. از مجموع 100 نمونه اسمیر منفی 50 نمونه در محیط کشت از نظر پزوماستیگوت های انگل Leishmania مثبت شد و DNA حاصل از کشت نمونه ها استخراج گردید. بعد از استخراج DNA با استفاده از روشPCR-RFLP تکثیر از توالی ITS1 با پرایمرهای اختصاصی صورت گرفت و بعد از هضم با آنزیم HaeIII ایزوله ها در مقایسه با سویه های استاندارد تعیین گونه شدند.

    یافته ها

    از مجموع 50 نمونه ی اصفهان 46 نمونه L.major و 4 نمونه L.tropica تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر نشان داد که PCR-RFLP روشی حساس و دقیق برای تعیین گونه های عامل لیشمانیوز جلدی است و ضایعات مورد مطالعه در منطقه ی اصفهان ناشی از L.major و L.tropica می باشد.

    کلیدواژگان: PCR، RFLP، لیشمانیوز جلدی، انگل
  • منصور ثالثی، مریم امامی، محمود مصطفوی، آرش زاهد، زیبا فرج زادگان، منصور کریمی فر صفحه 10
    مقدمه
    آرتریت روماتویید (Rheumatoid arthritis یا RA) با سطوح غیر طبیعی لیپوپروتئین همراه است که به طور عمده شامل سطوح پایین HDL (High density lipoprotein) می باشد. بیشتر درمان های RA به خصوص داروهای بیولوژیک، اندکس آتروژنیک را بهبود می دهد. بهبود در پروفایل لیپوپروتئین در RA با کاهش التهاب همراه است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط پروفایل لیپید خون با شاخص فعالیت بیماری آرتریت روماتویید (Disease activity score 28 یا DAS28) انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی مقطعی بود. طی این مطالعه 200 بیمار آرتریت روماتویید بررسی شدند. پس از خونگیری میزان تری گلیسرید، کلسترول، LDL (Low density lipoprotein) و HDL سرم بیماران اندازه گیری شد و سپس ارتباط بین موارد فوق با DAS28 بیماری روماتویید بررسی گردید و در پایان نتایج با هم مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 18 تجزیه و تحلیل شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری ضریب همبستگی Pearson، Spearman و برای کنترل مخدوشگرها از Multivariate regression و مدل فاکتوری استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی ارتباط بین سطح LDL با معیار های RA نشان داد بین LDL و DAS28 یک همبستگی مستقیم به میزان 13/0 وجود داشت. همچنین بین VAS (Visual analogue scores) و سطح LDL خون نیز یک همبستگی مستقیم به میزان 17/0 وجود داشت. بین LDL و مفاصل دردناک نیز یک همبستگی مستقیم به میزان 16/0 مشاهده گردید که همگی از نظر آماری معنی دار بود، ولی بین LDL و تورم مفاصل و ESR (Erythrocyte sedimentation rate) ارتباط معنی داری مشاهده نشد. بین HDL و تورم مفاصل یک همبستگی معکوس به میزان 16/0 مشاهده شد که از لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی ما نشان داد در موارد بسیاری بین پروفایل چربی و بیماری RA ارتباط معنی دار وجود داشت. با توجه به این که چنین نتیجه ای در مطالعات دیگری نیز به دست آمده است باید بیماران مبتلا به بیماری های مزمن التهابی به ویژه RA از نظر پروفایل چربی مورد بررسی دوره ای قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتویید، پروفایل چربی، شاخص فعالیت بیماری
|
  • Ali Hosseini, Fariba Jaffary, Gholam Reza Asghari, Seyed Hossein Hejazi, Leila Shirani Bidabadi Page 1
    Background

    Pentavalent antimonial compounds are the main treatment option for cutaneous leishmaniasis. However, their clinical use has limitations such as lack of efficacy by oral route, long-term treatment period, emergence of drug resistance in about 10-15% of cases, cardiac toxicity, and reversible renal insufficiency. Curcumins are phenolic derivatives extracted from turmeric rhizome which have anti-leishmania effects. Intraperitoneal injection of licochalcone A, extracted from licorice root, prevents ulcer in BALB/c mice infected by L. major. As a part of screening of Iranian herbs with potential antileishmanial activity, the effects of total extract of turmeric and licorice on L. major culture were assessed in this study.

    Methods

    Serial concentrations of 0.4, 0.5, 1, 2.5, 5 and 10 mg/ml were prepared from the dried plant extract. Moreover, 400 microliters of the parasite suspension was added to all test tubes except for the negative control in which only the culture media was added. Amphotericin B 0.1 mg/ml was used as the positive control. The average numbers of promastigotes of all three series of test tubes were calculated. For each concentration, percent of alive parasites at different times were recorded. The results were expressed as IC50 of each extract.

    Findings

    The 2 mg/ml concentration of turmeric extracts resulted in rapid death of promastigotes compared to 0.2 mg/ml concentration which killed them after 88 hours of exposure. The effects of licorice total extract were similar to negative control at lower concentrations (0.5 and 1 mg/ml). Increasing the concentration up to 16 mg/ml killed more promastigotes.

    Conclusion

    The results of this study showed that both turmeric and licorice total extracts have antileishmanial effects in-vitro. However, the overall activity of licorice on promastigotes is much less than turmeric. It also kills parasites at higher doses.

  • Masoumeh Masoumi Karimi, Minoo Adib, Batool Hashemi Beni, Razieh Alipour, Akbar Hassanzadeh Page 2
    Background
    Bone marrow mesenchymal stem cells (BM-MSCs) have been shown to be highly immunosuppressive. In some studies, MSCs were found to suppress T cell proliferation and cytokine production. Most researchers reported this effect to be mediated by soluble factors including IL-10, TGF-β1, nitric oxide, indoleamine 2,3-dioxygenase (IDO), and prostaglandin (PG) E2. Others however claim that cell-to-cell contact is necessary. Since the exact mechanism is still uncertain, this study tried to determine the mechanism underlying the immunoregulatory properties of human BM-MSCs and their ability to inhibit T-cell proliferation. In addition, role of cell-cell contact and dose-dependent immunomodulatory activities of these cell were explored.
    Methods
    In this study, both mitogen- and alloantigen-activated T cells were cultured in the presence of different numbers of BM-MSCs. In some co-cultures, activated T cells were in direct contact to BM-MSC and in other co-cultures, they were separated from BM-MSCs by a permeable membrane. The proliferation of T lymphocytes was assayed with a cell proliferation enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) (Brdu).
    Findings
    Although proliferation index of unstimulated T cells did not significantly differ in the presence or absence of BM-MSCs, the index was inversely related with BM-MSC presence in stimulated cells. Generally, the presence of BM-MSC resulted in a statistically significant decrease in PHA/alloantigen-induced proliferation of T lymphocytes. In addition, proliferation was significantly lower in transwell cultures than in stimulated lymphocytes without BM-MSCs (P < 0.05).
    Conclusion
    The present study showed that BM-MSC suppressed T cells proliferation triggered by allogeneic PBMCs and mitogen (PHA). This effect is dose dependent and BM-MSCs do not necessarily require the cell-to-cell contact (direct contact) of MSC and lymphocytes. However, the suppression is reduced to some extent by the physical separation of MSCs and immune cells (indirect contact).
  • Hossein Taheri, Reza Mahdavinejad, Vazgen Minasian Vazgen Minasian, Abdolkarim Karimi Page 3
    Background
    Chronic neck pain is one of the most common problems among computer users. The aim of this research was to evaluate the effects of an eight-week selected therapeutic exercises course and self-treatment with pamphlet programs on the rate of chronic neck pain and disability among computer users.
    Methods
    Out of a total number of 196 bank staff members, 66 men with chronic neck pain (mean age: 39.19 ±3.1 years) voluntarily recruited in this study. they were randomly allocated into three groups of selected exercise therapy (N = 18), self treatment with pamphlet (N = 23) and control (N = 25). Chronic neck pain and disability were measured by the Neck Pain and Disability Scale. For analyzing data, pretest-posttest measures were calculated. Then, analysis of variance (ANOVA) and Scheffe post hoc test were used to analyze the obtained data. Pearson's correlation coefficient test was used to determine the relationship between work experience and neck pain and disability rate of subjects.
    Findings
    The results of this study revealed 42.85% of the subjects to be suffering from chronic neck pain. There were significant differences between decreased values of neck pain and disability between the three groups (P < 0.01). There was no significant relationships between neck pain, disability and work experience (P =0.086; r = 0.21).
    Conclusion
    Generally, it can be concluded that compared to self- treatment by pamphlet program, the selected therapeutic exercises course under supervision of a trainer was beneficial in reducing chronic neck pain and disability.
  • Keyvan Bagheri, Omid Motamedi, Omid Aghadavoudi, Mojtaba Akbari Page 4
    Background
    Cardiovascular disease is one of the most common causes of death in today's world. Coronary artery bypass graft (CABG) surgery with cardiopulmonary bypass (CPB) is considered as a treatment for ischemic heart diseases. One of the conflicting points during CPB is maintaining optimum mean blood pressure. This study aimed to examine the impact of two different ranges of mean arterial pressure during CPB on intra- and post-operative clinical and paraclinical variables.
    Methods
    In this randomized clinical trial study, two groups of 54 patients undergoing CABG surgery with CPB were enrolled. During CPB, blood pressure was maintained at about 50-70 mmHg in one group and 70-90 mmHg in the other group by administration of ephedrine and nitroglycerin. The patients were studied for blood gas, urine output, pace maker and inotrope requirements, arrhythmia, blood urea nitrogen (BUN), creatinine (Cr), cognition before, during and after the surgery, and also duration of intensive care unit (ICU) stay and intubation.
    Findings
    In this study, two groups of 54 patients were enrolled. Overall, 92 (85%) subjects were male and 16 (15%) were female. Mean age of patients was 61.3 ± 9.3 years. Results showed that mean values of bicarbonate (Hco3), BE, arterial pressure of carbon dioxide (PCO2), arterial pressure of oxygen (PO2), BUN, Cr, duration of ICU stay, urine output, duration of intubation, level of cognition, pace maker and inotrope requirements and incidence of arrhythmia had significant relationships with blood pressure before, during, and after surgery. Meanwhile, pH did not have any significant relationships with blood pressure
    Conclusion
    Overall results showed that prognosis in patients with controlled blood pressure at about 70-90 mmHg during CABG surgery was better compared to the group with a blood pressure of 50-70 mmHg. However, more studies seem necessary.
  • Shahriar Loghmani, Mehdi Tavallaie, Fatemeh Haddadi Page 5
    Background
    Burns are among the most important accidents related to human health. They receive great attention due to severe complications and high mortality rate. Epidemiologic studies have demonstrated accidents one of the most important health-related problems among which burns are the most common. They impose different physical, psychological, economical and social damages to patients, as well as their family and society. In this research, the epidemiologic characteristics of children with burns were studied to find effective policies to reduce and prevent burns.
    Methods
    This retrospective, descriptive, cross-sectional study was performed during 2 years (from April 2010 to March 2011) on 303 children with burns. All children aged under 15 years and were admitted to Imam Musa Kazem Hospital. Data was extracted from patient documents via a valid and reliable checklist. All principles of confidentiality and patient's rights were respected. The data was analyzed using descriptive statistics in SPSS.
    Findings
    Most cases of burns (56.9%) were 1-3 year–old children (mean age: 3.71). In addition, 69% of children were male and 31% were female. The majority of burns were caused by boiling water (59.7%). Urban children constituted 57.4% of the cases. The average hospitalization period was 10.8 days (range: 1-60 days). Most children had grade 2 injury (49.2%) and a burn surface area of 11-20% (34%). The highest average burn surface areas were seen in natural gas explosion cases (31.2%) and milk burns (29.2%). In most children, the trunk was injured (66.4%).
    Conclusion
    Findings of this research showed the high risk age groups and the risk factors of burns in children in Isfahan, Iran. The most common causes of burns were boiling water and flame. In this study, we saw an increase in gas explosion burns compared to a previous study in Isfahan in 2000. Preventive programs are required to train parents of high risk children regarding safety issues. Officials and policymakers should adapt precautionary and safety policies in preparing gas tanks and gas-burning equipments. They must also allocate adequate human and financial resources to pay more attention to physical and psychological needs of injured children.
  • Mehdi Motififard, Farzad Mir Amirkhani Page 6
    Background
    Total knee replacement is an effective and common surgical procedure to relieve advanced knee osteoarthritis. The objective of this study was to assess quality of life after total joint replacement in 60-70 year-old patients with advanced knee osteoarthritis.
    Methods
    This nonrandomized clinical trial included 56 patients with advanced knee osteoarthritis who were scheduled for total knee replacement. The quality of life among patients was assessed using the short form health survey (SF-36) during a one-year follow-up period. Additionally, pain score in patients was measured by a visual analogue scale (VAS).
    Findings
    Since 3 patients died and 3 refused to participate, 50 patients were evaluated. Mean age of patients was 66.36 ± 3.21 years and 68% were female. Mean SF-36 score significantly improved after surgery compared with before surgery (53.61 ± 6.85 vs. 56.21 ± 5.71; P = 0.041). In six dimensions (physical functioning, limitations due to physical health, limitations due to emotional problems, fatigue, pain and general health), SF-36 scores significantly improved after surgery (P < 0.05). However, the improvements in two dimensions (emotional well-being and social functioning) were not statistically significant (P > 0.05). Pain was also significantly reduced after surgery (P < 0.0001)..
    Conclusion
    The present study showed that quality of life and pain improved after total knee replacement in patients with advanced knee osteoarthritis in a 12-month follow-up period.
  • Behrooz Ataei, Farzin Khorvash, Mehrdad Salehi, Sarah Houshmand, Nazila Kassaian, Anahita Babak, Zari Nokhodian, Mehdi Ataei Page 7
    Background
    Hepatitis B is one of the common liver diseases. It also affects mental and social aspects of life.
    Methods
    In this cross- sectional study, patients affected with chronic hepatitis B who referred to Infectious Diseases and Tropical Medicine Research Center, Isfahan, Iran were studied. After filling a validated questionnaire including demographics and information related to depression and anxiety, the data was analyzed.
    Findings
    Among 107 patients with chronic hepatitis B (78 males and 29 females with mean age of 39 ± 13 years), none had depression and only 2.8% suffered from anxiety.
    Conclusion
    This study demonstrated that patients with chronic hepatitis B do not have depression. One of the causes might be inadequate information about the disease. Such lack of information needs to be taken care of by physicians and authorities.
  • Sleep Status, Masturbation, Children Page 8
    Background
    Childhood masturbation is defined as self-stimulation of the genitalia in a prepubescent child. It seems to be related with some behavioral and sleep disorders. No previous Iranian study has assessed the effects of this disorder on the formation of other disorders (such as sleep disorders). Therefore, we evaluated the sleep status of 3-7 year-old children suffered from masturbation.
    Methods
    This analytic, case-control study included fifteen 3-7 year-old children with masturbation and fifteen age- and sex-matched children as the control group. Data was collected by a researcher-made questionnaire, the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ), and an actigraphy device.
    Findings
    Child isolation and nightmare were related with masturbation. In addition, lower actual sleep time and higher number of wake bouts were observed in girls with masturbation compared to those without masturbation. Sleep latency (bedtime until start of sleep) in boys with masturbation was more than boys without the problem
    Conclusion
    In this study, we found some sleep disorders to be more frequent in children with masturbation. Reduction of such complications needs the attention of parents and physicians.
  • Noushin Hashemi, Mitra Hashemi, Guilda Eslami, Leila Shirani Bidabadi, Seyed Hossein Hejazi Page 9
    Background

    Leishmaniasis is a parasitic infectious disease caused by a protozoan parasite from trypanosomatidae family with a wide spectrum in tropical and subtropical areas. The purpose of the study was to characterize various species of Leishmania isolates from Isfahan, Iran with negative direct smears.

    Methods

    This study used culture methods and PCR-RFLP to detect cutaneous leishmaniasis (CL) in patients who referred to the Center for Research in Skin Disease and Leishmaniasis, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan Iran, with negative direct smears. Samples taken from the lesions of patients were cultured on NNN and RPMI1640 mediums. Out of 100 smear negative samples, 50 turned positive for leishmania promastigotes whose DNA was extracted. The amplified ITS1 region of DNA was then analyzed through PCR-RFLP. After digesting the isolates by HaeIII enzyme, the species were determined according to standard strains.

    Findings

    Among 50 isolates from Isfahan region, 46 isolates were identified as L. major and 4 as L. tropica.

    Conclusion

    The present research showed that PCR-RFLP is an accurate method for specifying agent species of CL. It was also found that L. major and L. tropica were the main two species responsible for various kinds of skin involvement in the region.

  • Mansour Salesi, Maryam Emami, Mahmood Mostafavi, Arash Zahed, Ziba Farajzadegan, Mansoor Karimifar Page 10
    Background
    Rheumatoid arthritis (RA) is commonly associated with abnormalities in plasma lipoprotein levels, especially a significantly low level of high density lipoprotein (HDL). Most treatments for RA, particularly biological drugs, decrease atherogenic index. Improvement in lipoprotein profile has been found to be associated with decrease in inflammation in RA patients. This study was designed to survey the relationship between lipid profile and RA activity index.
    Methods
    This cross-sectional study included a total of 200 randomly selected RA patients. After blood sampling, plasma levels of triglyceride (TG), cholesterol, low density lipoprotein (LDL), HDL were measured. The correlations between these indices and disease activity index were then evaluated using disease activity score calculator (DAS28). The collected data was statistically analyzed by SPSS18. Pierson and Spearman correlation coefficients were applied for data analysis. Multiple regression test and factorial model were used to control bias..
    Findings
    Examination of the relation between LDL levels and RA criteria revealed a direct significant association of 0.13. A significant association of 0.17 was also found between pain intensity (based on visual analogue scale) and LDL levels. Moreover, LDL and tender joints were significantly associated (0.16). There were no statistically significant associations between LDL, joint swelling and erythrocyte sedimentation rate (ESR). HDL levels did not show significant relations with ESR, pain intensity and tender joints (P > 0.05). However, there was a significant reverse association between HDL levels and joint swelling (0.16).
    Conclusion
    This study showed that lipid profile and RA were significantly related in many aspects. This finding was in accordance with the results of other similar studies. Therefore, it seems advisable to check the lipid profile of patients with chronic inflammatory diseases, especially RA, on a regular basis.