فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 184 (هفته دوم خرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • الهام فقیه ایمانی، سیدعلی سنبلستان، مریم فخری، نوشین خلیلی، محمد سعادت نیا، مسعود امینی صفحه 1
    مقدمه
    پاسخ دهی نامناسب عروق ناشی از اختلال عملکرد اندوتلیوم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به خوبی شناخته شده است. ولی در مورد اثر داروهایی همچون سالسالات در کاهش سرعت پیشرفت دیابت و جنبه های اندوتلیومی آن اختلاف نظر وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثر سالسالات بر روی برخی متغیرهای سرمی و وابسته به اندوتلیوم در افراد مبتلا به اختلال تحمل گلوکز و موارد جدید با تشخیص دیابت بود.
    روش ها
    بیماران دچار اختلال تحمل گلوکز و موارد جدید تشخیص دیابت از بین مراجعین به مرکز تحقیقات غدد اصفهان بین ماه های بهمن 1387 و تیر 1388 انتخاب شدند. در ابتدا اخذ شرح حال و معاینه ی فیزیکی و همچنین نمونه گیری خون جهت بررسی HbA1C، کلسترول تام، HDL (High density lipoprotein)، LDL (Low density lipoprotein)، AST (Aspartate aminotransferase)، تری گلیسرید (Triglyceride یا TG) و انسولین سرم انجام شد. سپس بررسی اتساع وابسته به جریان (Flow mediated dilatation یا FMD) انجام گردید. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه برای دریافت 5/1 گرم سالسالات (2 × 750 میلی گرم) دو بار در روز یا دارونما برای 3 ماه تقسیم شدند. بعد از 3 ماه، نمونه گیری خون و FMD به طور مجدد انجام گردید. قبل و بعد از مداخله داده ها ثبت شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    40 بیمار شامل 8 مرد و 32 زن وارد این مطالعه شدند. میانگین سنی آن ها 67/6 ± 15/47 سال بود. در گروه تحت درمان با سالسالات قند ناشتای خون (Fasting blood sugar یا FBS) و تعداد گلبول های سفید خون (White blood cell یا WBC) به طور معنی داری کاهش و CRP (C-reactive protein) افزایش داشت. همچنین FMD به طور معنی داری در گروه مورد مداخله افزایش یافت (004/0 > P). سایر متغیرها تغییر چشمگیری نداشتند.
    نتیجه گیری
    سالسالات در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به خوبی تحمل می شود و می تواند سطح FBS بیماران و همچنین عملکرد اندوتلیال آن ها را بهبود بخشد، ولی بررسی در مورد ایمن بودن مصرف طولانی مدت دارو در جامعه نیازمند مطالعات بیشتر است.
    کلیدواژگان: سالسالات، اختلال عملکرد اندوتلیوم، دیابت نوع 2
  • پارسا یوسفی، بهمن صالحی، محمدرضا فیروزی فر، حمید شیخ الاسلامی صفحه 2
    مقدمه
    اختلال بیش فعالی- کاهش توجه (Attention deficit hyperactivity disorder یا ADHD) شایع ترین اختلال رفتاری عصبی کودکی است که 10-5 درصد کودکان سن مدرسه را مبتلا می کند. به نظر می رسد که این اختلال در کودکان مبتلا به شب ادراری بیشتر باشد. هدف از مطالعه، بررسی ADHD در کودکان مبتلا به شب ادراری و مقایسه ی آن با گروه شاهد در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امیر کبیر اراک بود.
    روش ها
    این مطالعه ی مورد- شاهدی روی 100 مورد کودک مبتلا به شب ادراری و 100 کودک غیر مبتلا به شب ادراری در محدوده ی سنی 5 تا 16 سال انجام شد. برای بیماران پرسش نامه ی 48 سوالی Conners و چک لیست جمع آوری اطلاعات شامل سن، جنس، سابقه ی بیماری مادر حین بارداری، وزن تولد و سابقه ی ضربه به سر تکمیل شد. اطلاعات با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون آماری 2χ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    16 مورد از کودکان مبتلا به شب ادراری (16 درصد) و 5 مورد از کودکان گروه شاهد (5 درصد) کاهش توجه داشتند که اختلاف معنی دار بود (01/0 > P). همچنین در گروه مورد 25 بیمار (25 درصد) مبتلا به بیش فعالی، رفتار تکانشی و در گروه شاهد 16 مورد (16 درصد) مبتلا به این اختلال بودند که اختلاف آن ها معنی دار نبود (08/0 = P).
    نتیجه گیری
    اختلال ADHD در کودکان مبتلا به شب ادراری به طور قابل توجهی بیش از گروه شاهد بود. بنابراین می توان گفت که بین شب ادراری و ADHD ارتباط وجود دارد، اما این ارتباط قابل تعمیم به کل جامعه نمی باشد و نیاز به مطالعات با حجم نمونه ی بیشتر و در مراکز درمانی دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: شب ادراری، کمبود توجه و بیش فعالی، کودکان
  • اصغر توفیقی، علی جلالی دهکردی، بختیار ترتیبیان، فضل الله فتح الهی شورابه، مهناز سینایی صفحه 3
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر سه نوع تمرین هوازی، مقاومتی و موازی بر میزان ترشح هورمون رشد (Growth hormone یا GH) و فاکتور رشد شبه انسولین (Insulin-like growth factor یا IGF) در زنان سالمند بود.
    روش ها
    60 زن سالمند به صورت تصادفی به چهار گروه هوازی (15 نفر)، مقاومتی (15 نفر)، موازی (15 نفر) و شاهد (15 نفر) تقسیم شدند. از آزمودنی ها قبل از شرکت در فعالیت ورزشی نمونه ی خونی گرفته شد. سپس فعالیت های ورزشی هوازی، مقاومتی و موازی به مدت هشت هفته اجرا گردید. پس از هفته ی چهارم و پس از هشت هفته فعالیت ورزشی نیز نمونه ی خونی گرفته شد. سپس، پس از 48 ساعت VO2peak آزمودنی ها به وسیله ی آزمون پیاده روی راکپورت اندازه گیری گردید. برای تحلیل استنباطی داده ها از آزمون Repeated measures ANOVA و در صورت مشاهده ی نتایج معنی دار از آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. از ضریب همبستگی گشتاوری Pearson برای تعیین ارتباط بین VO2peak با میزان ترشح GH و IGF استفاده گردید.
    یافته ها
    8 هفته فعالیت ورزشی منظم (مقاومتی، هوازی و موازی) باعث افزایش معنی دار مقادیر GH و 1-IGF شد (05/0 > P). VO2peak پس از هشت هفته فعالیت ورزشی منظم به طور معنی داری افزایش یافت (05/0 > P). همچنین ارتباط مستقیم بین VO2peak (001/0 > P، 72/0r =) با میزان ترشح GH و 1-IGF وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های پژوهش حاضر نشان داد که تمرینات مقاومتی، هوازی و موازی باعث افزایش معنی دار در میزان هورمون های آنابولیک (GH و IGF-1) در زنان سالمند شده و تمرینات مقاومتی بیشترین افزایش را در ترشح GH و 1-IGF نسبت به تمرینات هوازی و موازی داشته است. با افزایش VO2peak میزان ترشح GH و 1-IGF افزایش یافت.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، تمرینات مقاومتی، تمرینات هوازی، تمرینات موازی، هورمون رشد، فاکتور رشد شبه انسولین یک
  • پروین ساجدی، روجا میرحاجی صفحه 4
    مقدمه
    جراحی آب مروارید یکی از شایع ترین جراحی های چشم می باشد. از عوارض شایع آن التهاب های پس از عمل، درد در حین و پس از عمل ناشی از خود عمل و فرایند التهاب ناشی از آن می باشد. از جمله داروهایی که می توان برای کاهش این عوارض استفاده کرد داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی (Non steroidal anti-inflammatory agents یا NSAID) موضعی مانند دیکلوفناک سدیم 1 درصد است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی شده، بود که با هدف بررسی تاثیر قطره ی دیکلوفناک در مقایسه با قطره ی اشک مصنوعی قبل از عمل جراحی در کاهش درد پس از عمل Cataract در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فیض در سال 91-1390 در شهر اصفهان انجام گردید. 88 بیمار واجد شرایط، به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه 44 نفره تقسیم شدند. در گروه اول قبل از عمل قطره ی دیکلوفناک سدیم 1 درصد یک بار یک قطره و در گروه دوم از قطره ی اشک مصنوعی یک بار یک قطره در چشم مورد عمل استفاده گردید. با استفاده از مقیاس دیداری شدت درد (Visual analog scale یا VAS) میزان تاثیر هر کدام از این دو دارو بر شدت درد ارزیابی و سپس با هم مقایسه شد. در مورد میزان همکاری بیمار در حین عمل نیز از جراح نظرخواهی گردید و بر اساس معیار VAS میانگین رضایتمندی جراح بیان شد. میزان نیاز دارو های آرام بخش مصرفی، داروهای مخدر مصرفی حین عمل و سایر موارد نظیر میزان مخدر مصرفی پس از عمل در پرسش نامه ثبت گردید. تعیین و مقایسه ی فراوانی ASA در دو گروه نیز سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری 2χ، Mann-Whitney U، Ordinal regression و Student-t استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی دار آماری در کاهش شدت درد در بین دو گروه به دست نیامد. همچنین میزان رضایتمندی جراح حین عمل جراحی از همکاری بیمار برابر بود. استفاده از قطره ی دیکلوفناک سدیم 1 درصد به طور معنی داری باعث کاهش مصرف کتامین شده بود، اما تاثیری بر میزان دوز مصرفی مخدر حین عمل جراحی و نیز در ریکاوری نداشت. میانگین نمره ی ASA در گروهی که قطره ی دیکلوفناک دریافت کرده بودند، به طور معنی داری کمتر از گروهی بود که قطره ی اشک مصنوعی استفاده کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق، استفاده از قطره ی دیکلوفناک سدیم 1 درصد در مقایسه با قطره ی اشک مصنوعی در کاهش درد پس از عمل در بیماران تحت عمل جراحی Cataract تاثیری نداشت.
    کلیدواژگان: آب مروارید، دیکلوفناک، اشک مصنوعی، مقیاس دیداری شدت درد
  • محبوبه فرخ پور صفحه 5
    گلیوبلاستوما مولتی فرم بدخیم ترین نوع تومور مغزی است. با این که انواع روش های درمانی برای این تومور وجود دارد، اما متوسط بقای بیمار مبتلا به آن حدود یک سال است. مطالعات اخیر نشان داده است که جمعیت کوچکی از سلول ها که به آن ها سلول های بنیادی توموری می گویند، در انواع سرطان ها از جمله تومورهای مغزی وجود دارند که نسبت به داروها و اشعه ی درمانی مقاوم هستند. همین مساله باعث شروع و عود بیماری می شود. پس برای درمان و جلوگیری از عود بیماری شناسایی، جداسازی و از بین بردن این سلول ها بسیار با اهمیت می باشد. در این مقاله ی مروری، روش های جداسازی و همچنین مسیرها و عوامل نسخه برداری که بر تکثیر و تمایز سلول های بنیادی در گلیوبلاستوما موثر هستند و می توانند اهداف درمانی مهمی برای مبارزه با این سلول ها باشند، مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: گلیوبلاستوما مولتی فرم، سلول های بنیادی عصبی، سلول های بنیادی توموری، تومور مغزی
|
  • Elham Faghihimani, Seyed Ali Sonbolestan, Maryam Fakhri, Noushin Khalili, Mohammad Saadatnia, Masoud Amini Page 1
    Background
    Abnormalities in vascular reactivity due to factors like endothelial dysfunction are well recognized in type 2 diabetes. However, the effects of drugs like salsalate in decreasing the disease process especially on endothelial aspects are still controversial. The aim of this study was to evaluate the effects of this drug on some serum and endothelial factors of patients with the diagnosis of impaired glucose tolerance or new diabetic patients.
    Methods
    Patients with the diagnosis of impaired glucose tolerance or new diabetic patients who were referred to Isfahan Endocrinology Research Center during February-June 2009 were recruited. After history taking and physical examination, blood samples were obtained to evaluate hemoglobin A1c (HbA1C), total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), triglyceride (TG), aspartate transaminase (AST), and serum insulin. Flow mediated dilation (FMD) was also assessed. Patients were randomly divided to receive 1.5 g salsalate (2×750 mg) or placebo twice a day for three months. After three months, blood sampling and FMD measurements were repeated. Before and after the intervention, the data was registered and analyzed.
    Findings
    Overall, 40 patients including of 8 males and 32 females were recruited. The mean age of patients was 47.15 ± 6.67 years. Fasting blood sugar (FBS) and white blood cell (WBC) count decreased and C-reactive protein (CRP) level increased significantly after the intervention with salsalate. Moreover, FMD increased significantly in the intervention group (P = 0.004).
    Conclusion
    Salsalate could be a tolerable drug in type 2 diabetes patients and may improve FBS level and endothelial function of these patients. However, its safety among these patients should be evaluated by more studies.
    Keywords: Salsalate_Endothelial dysfunction_Type 2 diabetes
  • Parsa Yousefi, Bahman Salehi, Mohammad Reza Firouzifar, Hamid Sheikholeslami Page 2
    Background
    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is the most common childhood psychiatric disorder which affects 5-10% of children in school age. It seems that the disorder is more common among children with enuresis. The aim of this study was to investigate ADHD in children with enuresis and compare it with a control group in patients referring to Amir Kabir Hospital (Arak, Iran).
    Methods
    This case-control study was performed on 100 children with enuresis and 100 children without enuresis in the age bracket of 5-16 years old. In all patients, Conners questionnaire [based on the diagnostic and statistical manual of mental disorders, fourth edition (DSM-IV)] and a demographic checklist about age, gender, history of maternal disease during pregnancy, birth weight, and head trauma were filled. The subjects were interviewed by a psychiatrist to confirm the diagnoses. The data was analyzed using descriptive and analytical statistics in SPSS15.
    Findings
    Attention deficit was observed in 16 cases (16%) with enuresis and 5 controls (5%) (P = 0.01). Moreover, while 25 children with enuresis (25%) were affected by hyperactivity/impulsive behavior, only 16 controls (16%) were affected by this behavior. However, this important difference was not significant between the 2 groups (P = 0.08).
    Conclusion
    ADHD in children with enuresis is significantly more common than non-enuretic children. The observed correlation between ADHD and enuresis makes psychological counseling mandatory in children with enuresis.
    Keywords: Enuresis, Attention deficit hyperactivity disorder, Children
  • Asghar Tofighi, Ali Jalali Dehkordi, Bakhtiar Tartibian, Fazlolah Fatholahi Shourabeh, Mahnaz Sinaei Page 3
    Background
    The purpose of this study was to investigate the effects of 8 weeks of aerobic, resistance, and concurrent training on secretion of growth hormone (GH) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) in elderly women.
    Methods
    A total number of 60 elderly women were randomly allocated to four groups of aerobic training (n = 15), resistance training (n = 15), concurrent training (n = 15), and control (n = 15). Blood samples were taken before and 4 weeks after the initiation of exercise training and also at the end of the 8-week course of training. Maximal oxygen consumption (VO2Peak) was measured after 48 hours using Rockport walk test. Inferential analysis of the collected data was performed by repeated measures analysis of variance (ANOVA). Significant differences were further evaluated by the least significant difference (LSD) test. The relation between VO2Peak and secretion of GH and IGF-1 was assessed by Pearson's correlation coefficient. The significance level was considered as P ≤ 0.05 in all tests.
    Findings
    The results showed that 8 weeks of regular exercise significantly increased levels of GH and IGF-1. A significant increase was also observed in VO2Peak values after 8 weeks of regular exercise (P < 0.05). VO2Peak was directly correlated with GH and IGF (P < 0.001, r = 0.72).
    Conclusion
    In conclusion, regular exercise significantly increased levels of anabolic hormones. Moreover, the combined-exercise training better enhanced GH and IGF-1. VO2Peak increased with increases in GH and IGF-1 levels.
    Keywords: Elderly women, Aerobic exercise, Resistance training, Concurrent training, Growth hormone, Insulin, like growth factor, 1
  • Parvin Sajedi, Roja Mirhaji Page 4
    Background
    This study aimed to compare the impacts of applying diclofenac drops and artificial tear drops before cataract surgery on decreasing pain after the operation.
    Methods
    This double-blind randomized clinical trial study was conducted patients who referred to Feiz Hospital (Isfahan, Iran) for cataract surgery during 2011-12. The participants were divided into two groups of 44 people to receive either diclofenac drops or artificial tear drops before the operation. Patient's age, sex, weight, and pain severity, as well as the surgeon's satisfaction, sedative drug dosage during and after the surgery, and the complications after the operation were recorded. Pain intensity was evaluated by a visual analogue scale (VAS). The American Society of Anesthetics (ASA) scores were also recorded. Chi-square, Mann-Whitney U, and students-t tests along with stratified regression were used to analyze the collected data.
    Findings
    Among the total number of 88 studied patients, 33% were males. Their mean age was 64.8 years. The ASA score in all patients was 1.6. Diclofenac drops and artificial tear drops were not significantly different in reducing pain during or after the surgery. No significant differences were observed between the two groups in most of the other measured variables. However, the dosage of ketamine during the surgery and the ASA scores were lower in patients who had received diclofenac drops compared to those who had received artificial tear drops.
    Conclusion
    Based on the results of this study, diclofenac drops and artificial tear drops were not significantly different in reducing pain after cataract surgery. Moreover, the surgeon's satisfaction during surgery from the patient's cooperation was at the same level in both groups. It is worth mentioning that diclofenac drops were more effective on reducing the dosage of ketamine during the surgery. Since ketamine is an anesthetic with analgesic properties, the lower need to ketamine in the diclofenac group implies the effects of the drug on reducing pain during surgery. However, the two kinds of drops had no significantly different impacts on the dosage of consumed drugs during the surgery and in the recovery room.
    Keywords: Diclofenac, Tear drops, Cataract, Visual analogue scale
  • Mahbobeh Farokhpour Page 5
    Glioblastoma multiforme (GBM) is the most malignant form of brain tumors. Despite intensive treatment, the mean survival of these patients is about 1 year. Recent studies have shown that a small population of cells, called brain tumor stem cells, are resistant to chemo- and radiotherapy. They thus have the ability to reinitiate the tumor. Therefore, it seems that destroying these cells is very important for curing this disease. This review summarized the methods for isolating and enriching brain tumor stem cells. It also discussed critical signaling pathways and transcription factors that are important targets for new drugs.
    Keywords: Glioblastoma multiforme, Neural stem cells, Brain tumor stem cells, Brain tumor