فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 195 (هفته اول شهریور 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 5
|
  • فرزانه بقال اصغری، مهناز نیک آئین، مریم حاتم زاده، مرضیه وحید دستجردی، اکبر حسن زاده صفحه 1
    مقدمه
    لژیونلا باکتری گرم منفی و بدون اسپور می باشد که از منابع آبی متعددی جدا شده است. این باکتری دو نوع بیماری به نام های لژیونلوزیس و تب پونتیاک ایجاد می کند که انتقال آن ها به انسان از طریق آئروسل های ایجاد شده از منابع آبی آلوده به این ارگانیسم صورت می گیرد. برج های خنک کننده به طورر معمول به عنوان یک منبع شیوع بیماری محسوب می شوند. بنابراین مطالعه ی حاضر به منظور ردیابی این باکتری در برج های خنک کننده طرح ریزی گردید.
    روش ها
    در این مطالعه 33 نمونه از آب برج های خنک کننده برداشت گردید. نمونه ها بعد از اندازه گیری دما و pH به آزمایشگاه منتقل شدند و جهت ردیابی باکتری به دو روش کشت و PCR (Polymerase chain reaction) مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه همچنین اندازه گیری کدورت، آهن، منگنز، روی، مس و شمارش باکتری های هتروتروفیک نمونه ها نیز انجام گرفت.
    یافته ها
    با استفاده از روش کشت 15 درصد نمونه ها و با استفاده از روش Nested PCR 70 درصد نمونه های آلوده به انواع لژیونلاها گزارش شدند. نتایج تست های تکمیلی نشان گر وجود لژیونلا پنوموفیلا به عنوان گونه ی اصلی بیماری زا در نمونه های آلوده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که برج های خنک کننده منبعی بالقوه در انتشار باکتری لژیونلا می باشند. بنابراین جهت جلوگیری از بروز بیماری های وابسته به این باکتری به خصوص در محیط های بیمارستانی که افراد حساس و دارای نقص ایمنی وجود دارند، ردیابی باکتری و به کارگیری روش های موثر جهت کنترل باکتری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: لژیونلا، PCR، برج خنک کننده، آب
  • نسیم دانا، شقایق حق جوی جوانمرد*، محمد فضیلتی، علی اصغر پیله وریان صفحه 2
    مقدمه

    آنژیوژنز، به عنوان فرایند تشکیل عروق خونی جدید از عروق پیشین در پیشبرد پدیده های فیزیولوژیک و پاتولوژیک متعددی از جمله رشد تومور، نقش حیاتی دارد. امروزه مهار رگ زایی به عنوان یک عامل کمک کننده به درمان های مرسوم سرطان مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی، مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه سعی بر این شد تا اثرات آنتی آنژیوژنیک عصاره ی پوست انار بررسی شود.

    روش ها

    پس از تهیه ی عصاره ی هیدروالکلی پوست انار سیاه یزد، سلول های اندوتلیال جدا شده از سیاهرگ بند ناف انسان (105×1) بر روی ماتریژل کشت داده شدند. سپس به مدت 24 ساعت تحت تیمار با دوزهای متفاوت عصاره (10، 100، 1000 میکروگرم در میلی لیتر) قرار گرفتند. سلول ها پس از انکوباسیون با رنگ کلسئین رنگ آمیزی شدند و با میکروسکوپ فلورسنت از آن ها عکس برداری شد. تصاویر به دست آمده جهت بررسی طول، اندازه و تعداد انشعاب تیوب های تشکیل شده توسط سلول های اندوتلیال آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه کاهش معنی دار وابسته به دوز طول، اندازه و تعداد انشعاب تیوب ها را در هر سه دوز انار نشان دادند. نتایج بیشترین تاثیر معنی دار را با دوز 1000 میکروگرم در میلی لیتر بر روی کاهش اندازه و طول در مقایسه با دوزهای 10 و 100 میکروگرم در میلی لیتر نشان داد. به علاوه در این دوز هیچ انشعاب تیوبی مشاهده نشد در حالی که میزان انشعاب در دوزهای 10 و 100 به ترتیب 50 ± 67/93 و 13 ± 26 بود (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که عصاره ی پوست انار دارای اثرات آنتی آنژیوژنیک است. از این رو می توان آن را به عنوان کاندیدی برای مهار آنژیوژنز در نظر گرفت تا مسیر امیدوارکننده ای برای درمان بیماری های وابسته به آنژیوژنز باز شود.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، انار، سلول اندوتلیال بند ناف
  • امیر موسی رضایی، همایون ناجی اصفهانی، طاهره مومنی قلعه قاسمی، جهانگیر کریمیان، امرالله ابراهیمی صفحه 3
    مقدمه
    شیوع بالای سرطان سینه در میان زنان، آمار قابل توجه بروز مشکلات هیجانی و عاطفی همچون استرس، اضطراب و افسردگی در مبتلایان به این نوع از سرطان و وجود یافته های متناقض در زمینه ی ارتباط سلامت معنوی با مولفه های یاد شده در این بیماران، محققین را بر آن داشت تا مطالعه ای را با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی و ابعاد آن با استرس، اضطراب و افسردگی در مبتلایان به سرطان سینه طراحی و اجرا نمایند.
    روش ها
    این مطالعه، از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی بود. نمونه های مورد پژوهش 297 نفر از مبتلایان به سرطان سینه مراجعه کننده به مرکز درمانی تخصصی سرطان بودند که به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه گردیدند. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه ی استاندارد سلامت معنوی Ellison-Palutzian و پرسش نامه ی DASS-42 (Depression، anxiety، stress scale-42) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های Student-t و ضریب همبستگی Pearson و Spearman تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی بعد مذهبی سلامت معنوی بیماران 17/8 ± 38/51 از 60، بعد وجودی آن ها 21/10 ± 47/42 از 60 و کل نمره ی سلامت معنوی آن ها 04/10 ± 69/93 از 120 بود. همچنین نتایج نشان دهنده ی این بود که سطح سلامت معنوی اکثریت افراد مورد مطالعه در محدوده ی متوسط (52/52 درصد) قرار داشت. یافته ها حاکی از وجود ارتباط آماری معنی دار معکوس بین سلامت معنوی با میزان استرس (44/0- = r؛ 001/0 > P)، اضطراب (27/0- = r؛ 001/0 > P) و افسردگی (48/0- = r؛ 001/0 > P) در مبتلایان به سرطان سینه بود. این ارتباط در هر دو بعد سلامت معنوی نیز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر سطوح بالای سلامت معنوی با کاهش میزان استرس، اضطراب و افسردگی مبتلایان به سرطان سینه همراه بود. بنابراین توجه به بعد معنوی این بیماران در کنار بعد جسمی در فرایند درمان از سوی کادر درمانی در راستای ارتقای سطح سلامت روان بیماران کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، سرطان، معنویت
  • مهدی نیکبخت دستجردی، محمد معینی صفحه 4
    مقدمه
    P16 پروتئین مهارکننده ی تومور است. برای بررسی ارتباط بروز P16 با پاتوژنز سرطان کولورکتال، بیان این پروتئین را در بافت های سرطانی و سالم کولورکتال توسط روش ایمونوهیستوشیمی بررسی نمودیم.
    روش ها
    بیان پروتئین P16 در 50 جفت از نمونه های سرطانی کولورکتال و بافت کولورکتال طبیعی مجاور با روش ایمونوهیستوشیمی بر روی مقاطع پارافینی بررسی شد.
    یافته ها
    P16 در تمام بافت ها بروز پیدا کرده بود. P16 در نمونه های سرطانی کولورکتال در مقایسه با بافت های طبیعی مجاور کاهش یافته بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    بروز پروتئین P16 می تواند به عنوان یک مارکر بیولوژیک مطلوب و یک عامل پیش آگهی دهنده ی مناسب در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال مطرح باشد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، ایمونوهیستوشیمی، ژن مهارکننده ی تومور، P16INK4a
  • علیرضا امامی نایینی، هلیا حمصیان اتفاق، کیانا شیرانی، فرنوش میرزاده، احمد باقری صفحه 5
    مقدمه
    عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی (Human immunodeficiency virus یا HIV) منجر به اختلال پیشرونده در عملکرد سیستم ایمنی سلولی می شود. سندرم ایدز ناشی از این نقص ایمنی می تواند با عفونت های باکتریایی، ویروسی، قارچی، تک یاخته ای و انگلی در ارگان های مختلف تظاهر کند. آگاهی از شیوع نوع عفونت ها و ارگان درگیر می تواند کمک شایانی در جهت درمان مناسب و زودرس این بیماران باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اتیولوژی و ارگان درگیر عفونت و ارتباط آن با تعداد CD4+ در بیماران با عفونت HIV بود.
    روش ها
    در یک مطالعه ی توصیفی-تحلیلی از ابتدای سال 1385 تا انتهای سال 1389 تمام بیماران HIV مثبت که با تشخیص عفونت در بخش عفونی بیمارستان الزهرا (س) اصفهان بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی اطلاعات دموگرافیک، اتیولوژی عفونت و ارگان درگیر بررسی و با آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این تحقیق 64 بیمار، مورد بررسی قرار گرفتند. عامل اتیولوژیک عفونت در 44 بیمار باکتری، در 10 نفر ویروس، در 7 مورد تک یاخته و در 3 مورد قارچ بود. بیشترین شیوع عفونت در سیستم تنفسی با 18 مورد (1/28 درصد) و کمترین عفونت در سیستم گوارشی با 1 مورد (6/1 درصد) بود. میانگین تعداد لنفوسیت های CD4+ در عفونت های باکتریایی 5/190، ویروسی 9/170، قارچی 7/203 و در عفونت های تک یاخته ای 1/158 بود. میانگین تعداد CD4+ بر حسب نوع عفونت و ارگان درگیر تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    عفونت های باکتریایی شایع ترین عامل اتیولوژیک و دستگاه تنفسی شایع ترین ارگان درگیر بود. میانگین شمارش تعداد لنفوسیت های CD4+ خون محیطی در کل بیماران مطالعه شده 185 عدد بود. تعداد CD4+ با نوع عفونت و ارگان درگیر ارتباط نداشت.
    کلیدواژگان: ایدز، عفونت، ویروس نقص ایمنی انسانی، لنفوسیت
|
  • Farzaneh Baghal Asghari, Mahnaz Nikaeen, Maryam Hatamzadeh, Marzieh Vahid Dastjerdi, Akbar Hassanzadeh Page 1
    Background
    Legionella are Gram negative and non-spore bacteria which are found in various natural and manmade aquatic environments. Legionella can cause legionnaire's disease or Pontiac fever. Inhalation of aerosols from contaminated water sources leads to Legionella infections or legionellosis. Contamination of waters from cooling towers with Legionella was recognized as a major source for legionellosis. Therefore, this study was conducted to survey the Legionella contamination of waters from cooling towers.
    Methods
    A total of 33 water samples were taken from cooling towers. After measuring temperature and pH, the samples were examined for the presence of Legionella in two methods of culture and polymerase chain reaction (PCR). We also evaluated turbidity, iron, magnesium, zinc, and copper content, and heterotrophic bacteria of the samples.
    Findings
    From the 33 cooling towers examined, 15% and 70% of the samples were positive for Legionella by the culture method and nested PCR, respectively. Biochemical tests showed Legionella pneumophila to be the main detected species in contaminated water samples.
    Conclusion
    The results of the study indicated that cooling towers can potentially transmit Legionella infections. Therefore, regular monitoring and application of control measures such as disinfection of waters of cooling towers are needed to minimize human exposure to Legionella, especially in hospital environments with high risk patients.
    Keywords: Legionella, Water, Cooling tower, Polymerase chain reaction
  • Nasim Dana, Shaghayegh Haghjooy Javanmard, Mohammad Fazilati, Ali Asghar Pilehvarian Page 2
    Background

    Angiogenesis, the process of forming new blood vessels from previously existing vessels, plays an important role in the development of various physiological and pathological phenomena including tumor growth. Currently, angiogenesis inhibition is considered as a supplement for the conventional cancer treatments like chemotherapy and radiation therapy. This study aimed to investigate the anti-angiogenesis effects of pomegranate peel extract.

    Methods

    Hydroalcoholic extract was prepared from the peel of black pomegranate (from Yazd, Iran). Afterwards, 1×105 human umbilical vein endothelial cells (HUVEC) were cultured on Matrigel and treated with different doses of extract (10, 100, and 1000 μg/ml) for 24 hours. The cells were then stained with calcein and investigated by fluorescent microscopy. The obtained images were analyzed by AngioQuant software. Data analysis was performed in SPSS15 using Kruskal-Wallis and one way analysis of variance (ANOVA).

    Findings

    Significant dose-dependent reductions were detected in the length, size, and number of junctions of the tubes at all 3 doses of pomegranate peel extract. The most significant anti-angiogenic effect was observed as the dose 1000 µg/ml. Compared to the other 2 doses, this dose could better reduce tube size (19.46 ± 2.61 vs. 20186 ± 1627 at 10 μg/ml and 11195.67 ± 5454 at 100 μg/ml) and tube length (66 ± 12 vs. 5602 ± 1108 at 10 μg/ml and 3084.4 ± 1541 at 100 μg/ml). Furthermore, there were no junctions at 1000 µg/ml while the junction formation was 93.67 ± 50 and 26 ± 13 at 10 and 100 μg/ml, respectively.

    Conclusion

    Our results indicated anti-angiogenic effects of pomegranate peel extract. It can thus be considered as a candidate for the inhibition of angiogenesis in pathologic angiogenesis-dependent diseases.

    Keywords: Punica granatum, Human umbilical vein endothelial cells, Angiogenesis
  • Amir Musarezaie, Homayoon Naji Esfahani, Tahereh Momeni Ghaleghasemi, Jahangir Karimian, Amroallah Ebrahimi Page 3
    Background
    As a highly prevalent disease among women, breast cancer causes deep psychological and emotional complications such as stress, anxiety, and depression. Due to previous paradoxical findings, we performed this study to survey the relationship between spiritual wellbeing and stress, anxiety, and depression in patients with breast cancer who referred to a specialized cancer treatment center affiliated with Isfahan University of Medical Sciences (Iran) in 2012.
    Methods
    This descriptive, analytic study was conducted on cancer patients who were selected using simple sampling. A total number of 297 hospitalized patients with breast cancer were enrolled. The depression, anxiety, and stress scale (DASS-42) and the spiritual wellbeing questionnaire (by Ellison and Paloutzian) were used to measure stress, anxiety, depression, and spiritual well-being. Data was analyzed using statistical methods such as independent t-test and Pearson's correlation coefficient in SPSS18.
    Findings
    The mean scores of religious and existential aspects of spiritual wellbeing were 51.38 ± 8.17 and 42.47 ± 10.21 (both out of 60), respectively. The mean total score of spiritual wellbeing was 93.69 ± 10.04 out of 120. The spiritual wellbeing scores of the majority of participants (60.6%) were in the range of medium. Pearson's correlation coefficient showed statistically significant relationships between spiritual wellbeing and stress (p < 0.001, r = -0.44), anxiety (p < 0.001, r = -0.27), and depression (p < 0.001, r = -0.48) in patients with breast cancer. The 2 aspects of spiritual wellbeing were also significantly correlated with stress, anxiety, and depression.
    Conclusion
    According to our findings, breast cancer patients with higher scores of spiritual wellbeing had lower levels of stress, anxiety, and depression. Therefore, the treatment of patients with breast cancer needs to pay simultaneous attention to spiritual well being and physical health.
    Keywords: Anxiety, Depression, Neoplasm, Spirituality, Stress
  • Mehdi Nikbakht Dastjerdi, Mohammad Moeini Page 4
    Background
    P16 is known as a tumor suppressor protein. This study was conducted to evaluate the association of P16 expression and pathogenesis of colorectal cancer. The presence of P16 in cancerous and non-cancerous colorectal tissue samples were thus compared using immunohistochemistry method.
    Methods
    In this stud, 50 paired tissue samples were provided. The pairs were comprised of samples of cancerous colorectal tissue and normal peers from non-cancerous tissue adjacent to cancerous ones. Expression of P16 was studied on paraffined sections using immunohistochemistry method.
    Findings
    Although P16 was expressed in all tissue samples, we found a lower expression in colorectal cancerous tissue in comparison with normal tissue samples. This difference was revealed to be statistically significant (P < 0.001).
    Conclusion
    The presence of P16 can be regarded as an appropriate biological marker and a valuable prognostic factor for colorectal cancer.
    Keywords: Colorectal cancer, Immunohistochemistry, Tumor suppressor gene, P16INK4a
  • Alireza Emami Naeini, Helia Hemmasian Ettefagh, Kiana Shirani, Farnoush Mirzadeh, Ahmad Bagheri Page 5
    Background
    Infection with human immunodeficiency virus (HIV) causes progressive dysfunction of cell-mediated immune system. HIV-related immunosuppression significantly increases the risk for acquiring opportunistic infections due to bacteria, viruses, fungi, parasites, and protozoa. These opportunistic infections are a major source of morbidity and mortality in HIV-infected patients. These infections have different clinical manifestations in terms of etiological factors and infected organ. Awareness of these infections and infected organs can help physicians for early diagnosis and appropriate therapeutic intervention.
    Methods
    In a cross-sectional study during 2006-2010, all HIV infected patients who had been admitted to Alzahra Hospital (Isfahan, Iran) with the diagnosis of infection were studied. Demographic information, etiology of infection, kind of infected organ, and CD4+ (cluster of differentiation 4) count were surveyed and analyzed by statistical tests.
    Findings
    The etiology of infection among the 64 studied patients was bacterial (68.8%), viral (15.6%), protozoal (10.9%), and fungal (4.7%). The most and least commonly infected organs were respiratory system (28.1%) and gastrointestinal system (1.6%), respectively. The mean CD4+ counts in bacterial, viral, fungal, and protozoal infections were 190.5, 170.9, 203.7, and 158.1, respectively.
    Conclusion
    The most common etiology of infection was bacterial infections and the most common infected organ was respiratory system. The mean CD4+ count was 185. According to the analysis of variance, the mean CD4+ counts did not significantly differ based on the infected organ or the type of infection.
    Keywords: Infection, Human immunodeficiency virus, Acquired immunodeficiency syndrome